-
תגובה: דיון על רכב אוטונומי, לרגל מאורע היסטורי
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
ד ו ר ו ן
בלי הפרדה מוחלטת בין נהג אנושי, הולך רגל, חיות או כל יצור ביולוגי אחר, לבין הרכבים האוטונומיים, לא תוכל למנוע תאונות.
דרור כתב:
ציטוט:
כבר הזכרתי יותר מפעם אחת ואני חושב שאין חילוקי דעות בעניין הזה - כדי שהעסק האוטונומי הזה יעבוד ובאמת יהיה יעיל - כולם צריכים לעבור לדבר הזה.
בוודאי שיש חילוקי דעות. לעניות דעתי, יש לא רק התכנות אלא זה מה שיהיה: שילוב של מכוניות אוטונומיות בתחבורה הרגילה, יהיו פחות ופחות תאונות, במהלך הדרגתי שימשך כמה עשרות שנים עד שרוב האנשים לא ידעו, לא ירצו, ולא יתעניינו בפעילות הזאת שנקראת נהיגה עם הגה ודוושות.
זו הנחת העבודה של חברות הרכב והטכנולוגיה, של הרגולטורים, וזה בדיוק מה שנבדק ומפותח בעשרות הניסויים בערים בכל רחבי העולם.
-
נמרוד,
מסתבר שהכלל של דרור הוא לא באמת שלו. יצא לי לפתח דיון על רחפנים עם אנשי רגולציה למינהם.
נתנו דוגמא על רחפן שיכול לבצע פעולה שטייס עושה כל פעם לפני טיסה.
הבדיקה תהיה הרבה יותר יסודית, עם סיכויי שגיאה הרבה יותר קטנים.
התשובה הייתה: אם טייס יטעה זה טעות אנוש, אם רחפן/תוכנה יטעו זה כבר קטסטרופה.
אז אנשי הרגולציה (של עולם הטיסה הם הרבה יותר שמרנים אבל עדיין) מפחדים הרבה
יותר מטעות רובוטית מאשר טעות אנוש שתביא ליותר נפגעים.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
Pageup
הבדיקה תהיה הרבה יותר יסודית, עם סיכויי שגיאה הרבה יותר קטנים.
התשובה הייתה: אם טייס יטעה זה טעות אנוש, אם רחפן/תוכנה יטעו זה כבר קטסטרופה.
אז אנשי הרגולציה (של עולם הטיסה הם הרבה יותר שמרנים אבל עדיין) מפחדים הרבה
יותר מטעות רובוטית מאשר טעות אנוש שתביא ליותר נפגעים.
לגמרי. זה העולם שאני חי בו, של פיתוח מוצרים קריטיים לחיי אדם (במקרה שלי מכשור רפואי אבל מתודולגית הפיתוח דומה).
יש מקומות שבהם האחריות של המפעיל (נהג, טייס, במקרה שלי רופא מצנתר) ויש מקומות שבהם האחריות שלנו (המתכנן, מי שמייצר ומוכר את המוצר). אנחנו מבצעים ניתוח סיכונים כל הזמן, ומקדישים את מרב תשומת הלב למקומות שבהם אין למפעיל האנושי יכולת להשפיע, והתוצאה בהם יכולה לפגוע בחיי אדם - אלו המקומות שאנחנו מגדירים כקריטיים, ובהם מתעסקים עד הסוף.
טייס ריסק מטוס - הטייס אשם. רחפן התרסק - היצרן אשם. לכן עבור המפתח זו קטסטרופה, והוא צריך למנוע אותה, וגם להוכיח, בכתובים, באותות ובמופתים, שהוא עשה את כל מה שאפשר, לפי כל התקנים ומעבר להם. אני מול הFDA, יצרני הרכב מול הDOT וNTSB וכל שאר ראשי התיבות של התחום שלהם.
זה עונה אגב על השאלה שאני לאט לאט מבין שהיא שמטרידה את דרור וגיתאי - חיפוש האשם.
לי לפחות זה ברור - ואני חושב שזה ברור גם לחברות הרכב האוטונומי - האחריות לתאונות של מכוניות אוטונומיות תהיה של היצרנים, אלא אם יוכח אחרת, כמו שהיום האחריות היא על הנהג ברכב הפוגע/האחורי אלא אם מוכח אחרת.
-
עם חשש אחד של דרור אני מזדהה. וזה שטובת גוף עסקי זה או אחר תועדף על טובת הכלל. זה קרה כשוועדת תקינה החליטה שרק בישראל מותר לטעון מכוניות רק בעמדת טעינה מסוג מסויים, במקרה הסוג שבטר פלייס השתמשה בו באופן כמעט בלעדי, והתוצאה היא שהיום אפילו להטעין טוסטוס חשמלי מהקיר- אסור. ואולי בגלל זה ישראל היא המדינה מהיחידות בעולם המערבי שלא נמכרות בה מכוניות חשמליות בכלל.
גם זה שכביש מסויים במיקום מאוד חשוב באזור המרכז לא נפתח והפינישים של העבודות בו מתמהמהים מעבר לסביר כבר חודשים ארוכים, ונראה בלי להבין בבניית כבישים שאולי נוח למשוך את הזמן כי בינתיים הוא משמש מסלול ניסוי למכוניות אוטונומיות עבור חברות מסחריות ובחסות משרד התחבורה.
העדפה כזו, נקודתית, עלולה להפוך ברבות הימים לבכיה לדורות, וכדאי להיות על המשמר.
אסף.
-
ועוד הערה. המעבר לתחבורה אוטונומית חייב להיות מהיר. אבל זה לא יקרה ולא רק בגלל חובבי הרכב. שוק ההובלה הכבדה הוא אמנם קלאסי להובלה אוטונומית אבל בניגוד להסעת נוסעים, שם נדרשת השקעה אדירה של בעלי ציי המשאיות שלא אוהבים להוציא שקל אחד מיותר מצד אחד, ונדרשת וריפיקציה ברמה הרבה יותר גבוהה לפול טריילר של 100 טון מאשר למכונית נוסעים מצד שני. זו כבר השקעה של יצרניות המשאיות שרק עכשיו גומרות ללקק את פצעי המעבר ליורו 6 וייקח להן שנים רבות להחזיר את ההשקעה הזו לפני שיהיו בעניין של השקעת המיליארדים הבאה ביכולות אוטונומיות.
אסף.
-
מאוד אקטואלי לדיון,
[עושים טכנולוגיה] רכבי העתיד: המהפכה שבדרך
28.3.2018 by פודקאסט ישראל
Web player: http://podplayer.net/#/?id=48344568
Episode: http://il.hosting.cast.plus/5a5c7797...man_GM_MST.mp3
רכבים אוטונומיים עומדים לחולל את אחת המהפכות הגדולות ביותר בהיסטוריה האנושית - מהפכה שתיגע בכל תחום בחיינו: מדיור ותכנון ערים ועד ביטוח ואנרגיה.לרגל החג החלטנו להעלות את הראיון עם אפרת רוזנמן, מקימה ומנהלת את קבוצת "קוגנטיב דרייבינג" בחברת ג'נרל מוטורס ישראל, בו היא מספרת לי על תחום ה"machine learning" על פיתוחים לרכבים אוטונומיים ומקושרים, ועל רכבי העתיד.
Sent from my SM-G950F using Tapatalk
-
חיפוש מהיר בגוגל , ע"י נאנדרטל לא מיומן , מגלה שדרור לא המציא את כלל אי הסלחנות לרובוט וגם לא את הציפיה ל 0 תאונות בתחבורה אוטונומית.
למשל אחד, סטפן יעקובי שאומר שחברת הבוטיק הקטנה שלו עובדת לפי חזון 000: אפס פליטה, אפס פקקים ואפס הרוגים .
https://www.ynet.co.il/articles/0,73...039548,00.html
להגיד - אם היתה איזו תקלה אז זה כולה שורת קוד, זה זילזול. או בעצמך או במי שקורא אותך. כי כמו שאותו מטוס לא התרסק בגלל רכיב מחשב אלא בגלל חתיכת חומר שנשבר, כך יכול להיות שהתקלות של האוטונומיות נבעו מכשל במוצרי הקצה ולא מבעית תכנה, או חומרה. יכול להיות שהיה אבק על איזה מצלמה או כל דבר שיפריע לדברים האלה. וזאת בלי קשר לתקלות מכאניות רגילות שיש בכלי רכב ועלולות לגרום לת"ד.
זה שאין אף אחד שיכול לתאר את מערך התחזוקה ואת הפיקוח עליו, מעיד שלא מיחסים לכך חשיבות. העיקר שהמוצר יצא תקין מהמפעל. כאשר לא בדיוק ברור מה זה תקין.
וכמו שאסף כותב, יצא לי לשמוע דבר דומה מסוג של בכיר במשרד התחבורה שטוען שהמדען טועה...
-
איך הלידר/מצלמה יעבדו בגשם/רסס כביש רטוב?
..
-
מה זה לידר ?
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lidar
בארץ יש כמה חברות בתחום
אחת נחשבת שאני מכיר -
Innoviz.tech
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
-
תודה
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
נמרוד
זה עונה אגב על השאלה שאני לאט לאט מבין שהיא שמטרידה את דרור וגיתאי - חיפוש האשם.
חיפוש האשמים בתאונות.
אינטראקציה בעייתית בין נהג אנושי למערכת אוטונומית.
בעיות אתיות ומשפטיות.
התגברות העומסים בכבישים כתוצאה מהצטרפות אוכלוסיות "נהגים" חדשות כמו ילדים וקשישים שכיום לא משתמשים במכוניות.
תבחר מה שתרצה.
אני מצר על כל אדם שנפגע/נהרג. אבל אני לא מסתיר שאני מברך על כל סעיף וכל קושיה וכל תאונה מטופשת וכל סיבה אחרת מהתחת, שיעכבו את הצרעת הזאת. שיגלגלו וידחו אותה בעוד כמה שנים. מי שירצה לקרוא לזה "ריקוד על דם", זכותו.
אם נמרוד טוען שמה שאכפת לי זה רק "מי אשם", אז גם יש לי מקום לחשוד שעד שלבני אדם יהיה אסור לנהוג, אז בגלל שהשלטון החליט שהוא רוצה תחבורה אוטונומית, הוא יקבע שבכל תאונה "מעורבת" בין נהג אנושי לאוטונומי, בני אדם יואשמו אוטומטית. ממש כפי שכיום בתאונת חזית/אחור פשוטה, זה שפגע מאחור מואשם אוטומטית, גם אם הנהג שלפניו עשה כל שטות ועבירה אפשרית. אתם רוצים/יכולים לנסות להוכיח לכבוד השופט שחיישני המכונית האוטונומית שהתנגשה בכם, אכן כשלו?... או שהאקר חיבל בה מרחוק?... למי יש אמצעים ויכולת להתמודד בבית משפט מול ענקי הטכנולוגיה שמגובים בהון של מיליארדים ובסוללות עורכי דין של הביוקר?...
וכן, אני נגד כפייה. ונגד רגולציה הרסנית ונגד התערבות של פקידי השלטון בכל פיפס ובכל שטות בחיינו, שחופרים עמוק לתוך הורידים והנימים שלנו. מי שלא מאמין שרכב אוטונומי ייכנס לנו לחיים בכפייה, מכוחה של רגולציה, הוא או תמים או טיפש או שניהם יחד. יכפו אותו עלינו אם נרצה ואם לא וכל היתרונות שלו מתגמדים בעיני לנוכח הסיכוי המאוד מציאותי שזה ייעשה בכפייה. על פי חוק.
אסף רק רמז, אבל כולם יודעים שמדובר במקטע הצפוני של נתיבי איילון דרום (מחלף שפיים) שנמרח ומתעכב כי הכביש משמש לניסויי רכב אוטונומי, בחסות משרד התחבורע.
אין גבול לחוצפה.
-
דרור,
אין לי שום ספק שתחקיר אמת הוא המפתח להשתפרות, ואני מבין את החשש שלך מטיוח התחקיר.
אבל יש לי שאלה תאורטית אלייך -
אם תהיה הוכחה, ברורה וחד משמעית, שרכב אוטנומי עושה פחות תאונות ויש פחות נפגעים, עדיין תתנגד לטכנולוגיה הזו?
אחרי הכל המטרה שלנו זה כמה שפחות נפגעים (ולא לשבת ליד הגה וללחוץ על קלאץ' וברקס).
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
ד ו ר ו ן
איך הלידר/מצלמה יעבדו בגשם/רסס כביש רטוב?
..
מצלמה עובדת גרוע בגשם (כמו הראייה האנושית...)
LIDAR עובד סביר בגשם/שלג. אני מניח שהוא עובד גרוע בערפל.
רדאר עובד מצויין בתנאים של ראות גרועה כמו גשם/שלג/ערפל.
כל חיישן מדווח לרמה מעליו מה רמת ה'הביטחון' שלו בזיהוי המציאות. מצלמה בחושך או ערפל תדווח על רמת זיהוי נמוכה.
יש מערכת (sensor fusion) שמקבלת את המידע מהחיישנים השונים ובונה 'תפיסת מציאות'.
האם ידעתם שאדם עם עין אחת מורשה לנהוג בישראל (בכפוף לבדיקות ראייה מחמירות) ?
מכוניות אוטונומיות מצויידות במספר בלתי נתפס של מצלמות וחיישנים שמחוברים לכח עיבוד עצום ועדיין לא מצליחות להגיע לרמת נהיגה של בן אדם עם עין אחת....
מצד שני נראה שהפער בין נהיגת מחשב לנהיגה אנושית נסגר מהר מאוד.
יאיר
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
יאיר_א
מצלמה עובדת גרוע בגשם (כמו הראייה האנושית...)
LIDAR עובד סביר בגשם/שלג. אני מניח שהוא עובד גרוע בערפל.
רדאר עובד מצויין בתנאים של ראות גרועה כמו גשם/שלג/ערפל.
ידוע..זה היה לאתגר את הנושא עוד יותר.
אין מצב שעובד סביר בגשם/שלג, הדיפרקציה והבליעה גבוהים.
למכ״ם גם יש מגבלות בגשם חזק, ומול צפיפות מים גבוהה(מכ״ם עננים..), ואני בטוח שעוצמת המכ״ם באוטו לא חזקה כמו מכ״ם תעופתי או ימי.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
ד ו ר ו ן
ידוע..זה היה לאתגר את הנושא עוד יותר.
אין מצב שעובד סביר בגשם/שלג, הדיפרקציה והבליעה גבוהים.
למכ״ם גם יש מגבלות בגשם חזק, ומול צפיפות מים גבוהה(מכ״ם עננים..), ואני בטוח שעוצמת המכ״ם באוטו לא חזקה כמו מכ״ם תעופתי או ימי.
זו לא רק בעיית עוצמה, זו בעיקר בעייה של אורך גל.
זה גודל אחר של אנטנות, זה טווחים שונים (בהרבה סידרי גודל), זו רמת אבחנה אחרת (אין מה להשוות את זווית הראיה של מטוס או אוניה מעשרות \ מאות קילומטרים, לעומת זיהוי של הולך רגל מ 100 מטר).
יש הרבה חברות בעולם (וגם לא מעט בישראל), שזה מה שהן עושות, החל מפיתוח חישן מסוג אחד מסויים, ועד מערכות שלמות שיוצרות תמונה הקפית ממכלול חישנים.
מבחינה טכנולוגית (והדיון הזה), זו כבר בעיה פתורה, עכשיו נשאר להם רק להוזיל, ולהוזיל, ולהוזיל.....
-
כל שימפנזה מצויה היתה מוכנה לשבת על ההגה ,לחצות את גוש דן פעמיים ביום ,כל יום ,עבור אנרגיה כוללת של 3.5 בננות ושתי כוסות מים . כמה האוטונומית ?
וברצינות ,מישהו באמת יכול להעריך את כמות האנרגיה שנשרפת פה ,שבאה בעיקרון להחליף שרירים ומח ביולוגי ?
מצד אחד אנחנו בריצת אמוק בכדי לחסוך באנרגיה בכדי לקבל עולם ירוק יותר ,וזה בעיקרון סבבה לגמרי, מצד שני אם אני מעריך שהמחשב שאני מתקתק עליו כרגע צורך 200-300 וואט , כמה אמורות כל המערכות מחשוב על הללו עם כמות הדאטה המטורפת הזו שהן בולעות ,מפענחות , מפעילות אין ספור חיישנים ,מנועים חשמליים ,משדרות לסביבה דאטה ,קולטות דאטה, מפעילות מכ"מים, מצלמות וכו' ...לשרוף ? - נעזוב כרגע את פעולת המערכות מחוץ לעיר ,מה קורה בתוך הערים ,המון עצמים זזים ,סיבובי הגה בלתי פוסקים ,האצות ובלימות. ?
-
כמות האנרגיה הנדרשת להפעלת מחשבים הולכת ויורדת. מן הסתם עצם ההפעלה היעילה יותר של הרכב תחפה על זה.
Sent from my SM-N920C using Tapatalk
-
הולכת ויורדת זה לא מספר , כמה התחליף הרובוטי הזה צורך נכון להיום ?
הפעלה יעילה ,זה נכון ,בעולם אוטופי , בעולם האמיתי הרובוטים לא אמורים לבצע עברות תנועה ,ועם כמות הבלתמ"ים שהיצורים הביולוגים ייצרו בדרך, קשה לי להאמין .
-
דיון על רכב אוטונומי, לרגל מאורע היסטורי
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
talw
כל שימפנזה מצויה היתה מוכנה לשבת על ההגה ,לחצות את גוש דן פעמיים ביום ,כל יום ,עבור אנרגיה כוללת של 3.5 בננות ושתי כוסות מים . כמה האוטונומית ?
וברצינות ,מישהו באמת יכול להעריך את כמות האנרגיה שנשרפת פה ,שבאה בעיקרון להחליף שרירים ומח ביולוגי ?
מצד אחד אנחנו בריצת אמוק בכדי לחסוך באנרגיה בכדי לקבל עולם ירוק יותר ,וזה בעיקרון סבבה לגמרי, מצד שני אם אני מעריך שהמחשב שאני מתקתק עליו כרגע צורך 200-300 וואט , כמה אמורות כל המערכות מחשוב על הללו עם כמות הדאטה המטורפת הזו שהן בולעות ,מפענחות , מפעילות אין ספור חיישנים ,מנועים חשמליים ,משדרות לסביבה דאטה ,קולטות דאטה, מפעילות מכ"מים, מצלמות וכו' ...לשרוף ?
אתה מתייחס ליתרון האפשרי של תחבורה אוטונומית בזוית מבט שלך, כשיש כאן יותר מזוית אחת.
לא בטוח בכלל שמנהגי התהליך רואים את היתרונות כמוך, והשיקולים שלהם שונים, קצת..
הייתי שמח מאד לתחבורה ציבורית-אוטונומית יעילה.
אני לא מרוצה, מהכיוון שמנסים לקחת אותנו עם תחבורה פרטית-אוטונומית.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
ד ו ר ו ן
אתה מתייחס ליתרון האפשרי של תחבולה אוטונומית בזוית מבט שלך, כשיש כאן יותר מזוית אחת.
לא בטוח בכלל שמנהגי התהליך רואים את היתרונות כמוך, והשיקולים שלהם שונים, קצת..
הייתי שמח מאד לתחבורה ציבורית-אוטונומית יעילה.
אני לא מרוצה, מהכיוון שמנסים לקחת אותנו עם תחבורה פרטית-אוטונומית.
are you talking to me ?
-
-
אני בקטע של חסרונות...ועל זה דיברתי.
היתרונות, וכבר דיברתי עליהם פה לפני דף או שניים, או ארבעה...הם כמו שהזכרת , תחבורה ציבורית אוטונומית להמונים, ולתוך קווי הנסיעה הללו, גם בערים ,מי שיחפוץ לקפוץ אליהם - דמו בראשו , כמו פסי רכבת, את זה אני מוכן לקבל בזרועות פתוחות , כל מה שמעבר לכך הוא באמת אתגר טכנולוגי מעניין מאוד, ושם לדעתי הוא צריך להישאר, - צריך להיות גבול לאדם, להיהפך לבוראו -מילימטר משם הוא עובר, הגבול.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
talw
הולכת ויורדת זה לא מספר , כמה התחליף הרובוטי הזה צורך נכון להיום ?
הפעלה יעילה ,זה נכון ,בעולם אוטופי , בעולם האמיתי הרובוטים לא אמורים לבצע עברות תנועה ,ועם כמות הבלתמ"ים שהיצורים הביולוגים ייצרו בדרך, קשה לי להאמין .
זה לא מספר אבל זה מגמה. ואם האוטונומי יודע בדיוק כמה גז לתת כדי להגיע לרמזור האדום בסופו ולא לתת מלא גז כדי לדפוק ברקס עוד 50 מטר ואם הוא מעביר הילוכים בול בזמן הוא יחסוך המון דלק.
אין ספק שגרף האנרגיה הדרושה למחשב יורד וגרף יעילות האנרגיה בנהיגה אוטונומית יעלה.... במוקדם או במאוחר זה ישתלם. אולי כבר עכשיו זה משתלם.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
אומי5
זה לא מספר אבל זה מגמה. ואם האוטונומי יודע בדיוק כמה גז לתת כדי להגיע לרמזור האדום בסופו ולא לתת מלא גז כדי לדפוק ברקס עוד 50 מטר ואם הוא מעביר הילוכים בול בזמן הוא יחסוך המון דלק.
אין ספק שגרף האנרגיה הדרושה למחשב יורד וגרף יעילות האנרגיה בנהיגה אוטונומית יעלה.... במוקדם או במאוחר זה ישתלם. אולי כבר עכשיו זה משתלם.
לגבי האקסיומה שהטכנולוגיה חוסכת אנרגיה אני מפנה אותכם לשירשור של הביטקוין.
יש המוני שרתים שכל מה שהם עושים זה לחשב האשים בניסוי וטעיה, כדי לקבל במזל את כמות הביטים המאופסים הנידרשת על מנת לסגור בלוק בבלוקצ'יין תוך כדי שהם מבזבזים חשמל בכמות של מדינות בגודל כמו לבנון פשוט על כלום.
אני כותב כרגע מגיאורגיה. מין הסתם המדינה צורכת פחות אנרגיה מכל מדינה מערבית אחרת בגודלה למרות כל מכוניות הלאדה המיושנות והמשאיות הרוסיות הישנות שפולטות ענני עשן.
-
בלוג של אדוארד אטלר, עיתונאי רכב וותיק תרתי-משמע בעקבות התאונה באריזונה
https://eteksty.wordpress.com/2018/0...4%D7%92%D7%94/
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
גיתאי נוה
כמקובל אצל אטלר (שהיה עיתונאי רכב כאשר רוב הנוכחים כאן טרם נולדו, או שסתם שיחקו במכוניות צעצוע), גם זה חזק וטוב.
ואם כבר נבואות לעתיד קודר עם מכונות חכמות שיחסלו בני אדם, מי אמר סקיינט?....
-
קצת מצחיק לקרוא כתבה על סקיינט בליינט (lie-net)
-
זה היה גם בעיתון היומי.
והתקשורת בישראל דווקא לא נגד טכנולוגיה.
-
ראיתי שאילון מאסק הזהיר מפני הבינה המלאכותית מעל כמה בימות שונות, לא רק YNET.
רק לא הבנתי למה הוא ממשיך לפתח בעצמו את הרכב האוטונומי שממנו הוא כל כך חושש.