ברנרד, איפה אתה לכל השדים?
הוציאו גלקסי שש והוא עדיין פחות טוב מהאייפון :-)
JEEP GC V8 98 IR 3.5
Honda 300ex
Printable View
ברנרד, איפה אתה לכל השדים?
הוציאו גלקסי שש והוא עדיין פחות טוב מהאייפון :-)
JEEP GC V8 98 IR 3.5
Honda 300ex
מסכים. הוציאו את כל היתרונות של הסדרה. והכניסו את החסרונות של האייפון. מזל שיש כמה חברות אחרות שעוד מייצרות אנדרואידים לגיטימיים.
אוכפים ובטח שאוכפים.
אבל.......
ככה שותים אלכוהול בציבור באמריקה . :
http://farm3.static.flickr.com/2391/...92149d31d4.jpg
אסור להם לפתוח את השקית ולכן "הם לא יודעים מה יש בתוכה" , אבל .... הם יודעים , אתה יודע , ואתה שותה .
מה נעלב? מי נעלב? ברמלה לא שמעו על דבר כזה נעלב...
מי שנעלב... טוב.. אני לא רוצה להשתמש במילים גסות..
האמת. זה הוציא אותי מהכלים..
אבל קודם כל התנצלות..
סליחה...
אני יודע (מאז קרקרק נגד קרקר) שלא ככה מבקשים סליחה אבל... אני כולה מרמלה, וגם זה קשה לי לכתוב.. סליחה..
אז ככה.
כנראה שבזמן האחרון הייתי (ויותר גרוע - נראיתי) יותר מידי נינוח ושבע רצון ו..נהנה מהחיים (כשהגמדים בביה"ס) וחיישן התנועה שעלי, לא סימן תזוזה אצל SHMBO אז...
כנראה שנגמר... לזמן הקרוב.
הטילו עלי (נדמה לי שהזכרתי משהו) להיות אחראי על שמירת הערך של חסכונותינו הדלים... שלא ישחקו (ובאיפלציה האדירה שיש פה, ברור לגמרי שזה רק תירוץ להציק לי).
בקיצור יצאתי לחפש איזה בית או שניים להשקעה.
קיוותי שאני אלך לפה ולשם ואתן איזו הצעה מופרחת או שתיים וכך אעביר את הזמן, חיישן התנועה ישדר "מאמץ" ומהון להון... יעזבו אותי בשקט..
אז קיוויתי..
נתתי הצעה על בית של שתי קומות (שתי דירות) והמפגרים האלה, בבנק (הבית עוקל ע"ע הבנק) לא מבינים עניין... קיבלו את ההצעה - עכשיו איך יוצאים מזה:(..
מאותו רגע, התחילו להתגלגל הדברים בקצב לא כ"כ בריא, לפנסיונר של המדינה (שאין לו מושג בעסקים ובטח לא בבנייה/שיפוץ).
לא זוכר מי תאר פה איזו נסיעה במכונית פורמולה פורד... ככה אני מרגיש - ממהירות נינוחה של פנסיונר, למאתיים קמ"ש בשתי שניות...
עצוב מאוד.
מסדר יום עמוס, של משימה ביום (לקנות חלב למכונת הקפה) פתאום אני צריך להיות אחראי לקנייה ושיפוץ בית, לתאם בין בעלי מקצוע (ולקבל הצעות מחיר... את מי זה בכלל מעניין. מה לי ולכספים? שיקחו כמה שרוצים רק שיעזבו אותי בשקט) ולהחליט איך יראה כל חדר (את מי זה מעניין? ממילא אין טלוויזיה... מה טלוויזיה - אין חשמל..)... אשכרה "סדר יום" ופגישות ולוחות זמנים ומתברר שהנוט 3 יודע לקבל שיחות?!?!?! יענו גם ... לתקשר עם אמריקאים... באנגלית.. אוףףףף.
בקיצור, מתרוצצים.. עצוב מאוד.
וגם SHMBO היתה ביפן לשבוע ועכשיו איזה כנס הארי במנהטן ולא נראה לי שהרשויות פה יסתכלו בעין יפה, אם אזרוק את הגמדים מהבית, שיעזבו אותי בשקט, בקור של מינוס עשר מעלות צלסיוס (הזכרתי שבבית ההוא אין חשמל = אין חימום... וגם לא בכל החלונות יש.. זכוכית...:(:().
וגם הגיע חבר מהודו (לא הודי - ישראלי שחי בהודו... ועובר אוטוטו ליפן..) שרצה לראות פרה שלא מטיילת לו בחצר ומחרבנת על האוטו ושאשכרה ממלאת את הייעוד שהטיל עליה הקדוש ברוכו... להיות סטייק מידיום-רייר.. (מפגרים ההודים האלה... מתים מרעב והאוכל הולך ברחובות ו... אוכל להם את האוכל..).
ואז...
בנוסף לכל...
למרות שחיכיתי עם הנוט 4, רק מתוך סקרנות, מתברר שסמסונג מתקרבים לאפל = טלפון "סגור".
אין להחליף סוללה ואין הרחבת זיכרון והוא מזכוכית...
קוראנים מפגרים.
אז נכון שהוא הרבה יותר חכם ומתוחכם וחזק וגיבור מאייפון 6 (בו-עז!!) אבל... באימש'להם... מה זה החארטה הזה?
שבוע הבא אני לוקח את הנוט 4 (במקום ה-3) ונראה לי שזה סוף הרומן שלי עם סמסונג...
אלא אם הנוט 5 (או איך שיקראו לו) ממש ימצא חן בעיני.
ולא - לא הפכתי עשיר.
אני בדיל כזה שאני מוסיף $3 לחודש ומחליף מה-3 ל-4... כולה $3.
אז...
אני מתנצל על העלמות (גם קיבלתי בראש ומהחברים בארץ..) - פשוט אני מנסה להסתגל ולג'אנגל עם לוחות זמנים של איזה שעתיים עבודה ביום... וזה די קשה... ועצוב... מאוד.
עכשיו אני מתחיל להבין את ה"אנטי" של בועז על כל הפנסיונרים הבני ז#%*#% האלה... אוכלי חינם... ואנחנו צריכים לעבוד..
אין צדק בחיים.
וקצת ברצינות...
בעקבות התפוצצות הבועה הזו, של הנדל"ן, יש פה הרבה "הזדמנויות"... אפילו לדביל כלכלי כמוני - בטח ניר יידע לתמצת את זה אבל בגדול... אנשים לא יכולים לשלם משכנתא -> הבנק מעקל את הבית -> מוכר בזיל הזול -> אתהקונה ומשפץ ומוכר בהרבה יותר.. או משכיר במחיר מלא ("בועת" השכירות עדיין לא "התפוצצה").
תארו לכם מה מישהו כשרוני יכול לעשות פה (ועושים.. שלא יהיו לכם ספיקות).
אז קניתי איזה בית במחיר די מצחיק והשיפוץ שלו יעלה אפילו יותר ממחיר הקנייה והתשואה אמורה להיות פנטסטית (באחוזים)..
אני אנסה לשתף ולהעלות פה את סיפור "העסק", לא מתוך נקודת מבט של איש עסקים (אני.. איש עסקים... פחחחח) אלא מנקודת מבט של אהבל מרמלה שפתאום נעשה קבלן ובעלבוסטע...
ואם זה ייצא כאילו שאני משתחצן... אני לא!
אני די נדהם מאיך שעושים פה עסקים... גם טאמבלים כמוני..
נקווה שלא ניפול.. יותר מדי..
עוד הרפתקה.
ולא שכחתי. אני חייב לכם את "יהדות".
נכון מאוד... כמעט.
אסור לבדוק מה יש בשקית אבל אם מוצאים אצלך באוטו, מכל סיבה שהיא, בקבוק או פחית שתייה אלכוהולים פתוחים... אתה מזה בצרות...
פה, בניו ג'רזי, בכלל משוגעים.
אסור למכור שתייה אלכוהולית בשום חנות, אלא ביעודיות לאלכוהול - חנויות ענק של בירות ויין וכל מה שאתה לא רוצה (מליון סוגים ואחד) ותמיד - אבל תמיד - מבקשים ממך ת.ז. בקופה...
כאילו, מה הם חושבים, שקרח כמוני, עם קמטי "הבעה" (במיוחד בין הגבות... הזועפות תמידית), כרס ושתי ילדות מתרוצצות וצועקות "אבא, אבא" (הגדולה) ו"DADDY" (הקטנה), הוא בן פחות מ-21?
ואם כן... כזה מסכן, שנראה ככה (שלא לדבר על הקרציות הצעקניות)- לא תיתן לו איזה בקבוק בירה... כחריג?
SHMBO, כשהם מבקשים ממנה ת.ז., תמיד אומרת להם Thank you. Its so nice of you….
אמריקה..
ברוך השב. קצת דאגתי והתגעגעתי...
בלי תרוצים אתה מרגיל אותנו לעידכון יומי ואז לוקח את זה ???
מה נראה לך , גם לנו יש את שמונה מאתיים אפשר להצמיד עליך לווין תנועה , קבלן עלק , ועם כבר אז אולי תעשה פה מבצע לחברי גיפולוג על קניית נדל"ן בארה"ב .
עידו
אם תגלה/ גילית שאתה יכול עדיין להשיג תשואה נאה על נכס, אז יש לך יופי של הזדמנות למנף את זה ולהרוג שתי ציפורים.
א- את השעות המתות.
ב- לעשות מזה כסף .
בישראל יש הרבה חכמים, אבל הם לא שם.
אתה שם, אתה ממילא לומד את הנושא ומתמצא בו, לא יחסרו משקיעים שיצטרפו להשקעה מהסוג הזה.
שוב - מתנצל..
עכשיו 7:45... הסיבה היחידה שאני עעדיין בבית, היא שצריך לקחת את הגמדה הגדולה לרופאת השיניים (גם עסק אלופי... יישור שיניים. אספר בהזדמנוןת.. למה האמריקאים כ"כ מצליחים בעסקים - השיטה.. השיטה).
ניר, עידו וכל מי שכותב לי..
עסקי הנדל"ן פה, בארה"ב, זה אחד הדברים עם התשואה הגבוהה ביותר ולא אני גיליתי/המצאתי את זה..
מאוד מושך ומאוד קל ומאוד מכניס, למי שיש "חוש" (ולא צריך יותר מידי) וקצת כסף פנוי (למי שיש "קרדיט" גם לא צריך כ"כ הרבה כסף...) והמון ישראלים (מישראל)... נופלים בפח שטומנים להם... ישראלים אחרים (מארה"ב)...לא כולם "תחמנים" אבל בהחלט יש וזה אפילו "מייצג".
אני אסביר על זה בפירוט.
ולא.
אני לא "מארגן" השקעות.
בקושי יש לי אומץ לסכן את הכסף שלי, אז להיות אחראי על כסף של אחרים?? ממש לא.
פחדן..
כמו שאמרתי, כדי לעשות פה עסקים, לא צריך להיון באפט ולא חכמים ולא נעליים... מספיק להיותקצת אמיץ... קצת.
יאללה.
למיישרת השיניים ומשם לבניין ואח"כ נספר קצת על "עסקי הנדל"ן" באיזור.
בדקנו את זה די לעומק, כשג'קה עזבה את העבודה הקודמת... לפני פחות משנה... עבודת מחקר... גם עם הרגליים..
רק שתבינו עם מה מסיעים ילדים, שבאו ליישור שיניים, לביה"ס... זה שירות של המרפאה... http://tapatalk.imageshack.com/v2/15...2bfc01034e.jpghttp://tapatalk.imageshack.com/v2/15...73f5d44862.jpghttp://tapatalk.imageshack.com/v2/15...bca00723b8.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15...438fc1ef14.jpghttp://tapatalk.imageshack.com/v2/15...86a717f6af.jpghttp://tapatalk.imageshack.com/v2/15...a2e82c7d26.jpghttp://tapatalk.imageshack.com/v2/15...fe0724cbe2.jpghttp://tapatalk.imageshack.com/v2/15...8ada7369fe.jpgתמונות של המרפאה... יותר קל להעלות בטאפטוק.
אח"כ אסביר מה רואים/השיטה...
אם יש התעניינות רצינית בנושא הנדל'ן אני יכול לכתוב משהו יסודי על הנושא.
תודיעו ותקבלו. ברנרד גם ככה יהיה עסוק עם החירבה החדשה שלו.
ג׳ו, אני מאוד אשמח
ג'ו גם אני ישמח לשמוע
עידו
ברור שיש התעניינות !
עדי גורל הוציא ספר בנושא כבר בשנות השמונים,
אפשר לפשפש קצת באתר שלו שאין לי מושג עד מתי הוא מעודכן,
http://www.gicg.co.il/About.htm
מה שהשתנה מאז ועד היום דרך התפוצצות בועת הנדל״ן זה היכולת לקבל שם מימון. בזמנו גם זרים יכלו לקבל מימון יחסית גבוה לקניית נכס וניתן היה לצבור נכסים עם הון עצמי מזערי, כאשר השכרת הנכס משלמת את ההלוואה, כעבור 10 שנים הנכס בבעלות מלאה ואין חשש מאינפלציה כי ההחזר הוא דולרי קבוע והוא למעשה נשחק עם השנים.
כאמור, במשך הזמן גם האמריקאים גילו את הפוטנציאל והמחירים נופחו, אבל כעת עושה רושם שיש עדיין הזדמנויות לעסקאות מוצלחות.
מה שנשאר זה לא ליפול לנוכלויות ... כמו שברנרד רמז . זו גם הסיבה שאני באופן אישי לא התפתיתי להיכנס לזה למרות שברור היה שהכסף מונח על הרצפה.
ממש כך, ניר.
נוכלויות ממש, לא כ"כ תמצאו פה אבל צריך להבין איך (במיוחד הישראלים... ולא כולם) עושים פה "עסקים" עם אחיהם בארץ הקודש..
אם הכללים ידועים (כמו בכל דבר) והסיכונים מקובלים, יש פה מציאות בכל פינה..
וחירב'ה, אפילו לא מתחיל לתאר מה שקניתי...
אבל הפוטנציאל... פנינה..
ושלא תקבלו את הרושם הלא נכון - לא הפכתי לאיל-נדל"ן.
זה הבית הראשון שאני קניתי:
- מחיר קנייה (כולל כל ה"מסביב") - 58K$.
- שיפוץ - קצת יותר מ-60K$(במקרה הגרוע ביותר, לאור הממצאים - נקווה לפחות).
- שווי, אחרי שיפוץ - קצת פחות מ-200K$ (סולידי)
- השכרה - בערך $1300 לחודש, לדירה (סולידי. יש 2 + איזה בית עסק במרתף..).
- מיסים (על חשבון בעל הבית) - בערך 6K$ לשנה.
- + שטח גדול, לעוד בית בן 2-4 דירות... מתוכנן לקיץ..
ויש בעיר הזו הרבה כאלה - הרוב מה שנקרא סינגל פמילי (בית 1 = דירה 1) ואז שכ"ד הןא בערך $1400-$1600 לחודש והמיסים 3K-4K לשנה..
מחיר בית שכזה, חד משפחתי, לפני שיפוץ - 30K$-60K$, כשבמחירים היקרים יותר, השיפוץ מינורי (10K-20K), כשהשווי, אחרי השיפוץ יכול להגיע ל-200K$, בגדולים יותר..
קצת קשה לראות את התמונה המלאה, אבל נדמה לי שכתבת באחד הפוסטים הקודמים שוורהיס הוא פרבר מנומנם יחסית. יהיה שם למי להשכיר את הדירה/בית לאחר שיפוץ? או שהשאיפה היא למכור ולהמשיך הלאה?
וגם: למיטב ידיעתי במדינות מסויימות יש הקלות מס אם מוכרים בית ומשקיעים את הכסף בקניה של בית אחר, נדמה לי שזה גם מותנה באיזשהו פרק זמן מקסימלי. קיים דבר כזה גם בארה"ב/ניו ג'רזי?
איזה יום...
בשקט בשקט ובלי הטרראם האופייני בתיקשרות, נפלה עלינו אחת הסופות הגרועות ביותר החורף... לפחות מבחינת כמות השלג...
סיוט... בעיקר בגלל שהייתי צריך לצאת מבית.
דריש.
וורהיס אכן מנומנמת (כשהיא ערנית לחלוטין) אבל הביקוש להשכרה גבוה הרבה יותר מההיצע - תזכר מדוע קנינו את הבית שלנו...
בכל מקרה, לא קניתי בוורהיס.
הבתים פה יקרים פי כמה והמיסים גבוהים פי שלושה לפחות (תלוי בגודל הבית).
אני קניתי בעיר שנמצאת במרחק של כ-30 דקות צפונה, על ה-I295, שנראת ריברסייד (Revirside).
זו עיר "צווארון כחול".
אני אפרט בהמשך.. פשוט רק עכשיו (שמונה וחצי בערב), אחרי שחזרתי מהבית, גמרתי לפנות קצת את השלג...לא כיף.
עכשיו מקלחת ולגרש את הגמדים (היום לא היה ביה"ס ויש להם מרץ... לא משהו ששתי סטירות לא יכולות לפתור...) ואח"כ אספר קצת על עסקי הנדל"ן..
- - - Updated - - -
דרך אגב..
"מיסים" - הכוונה לארנונה ומיסי חינוך וכו'...
אלה הוצאות שחלות על בעל הבית וכשיש משכנתא, המיסים/ארנונה מתווספת למשכנתא.
טוב... קצת שקט..
קודם כל חובות... נתחיל במרפאת השיניים.
אז ככה.
כפי שניתן לראות בתמונות, זהו חדר ענק ובו 8 עמדות טיפול = מיטה הכוללת את כל הציוד הרפואי, שמו8כר לנו ממרפאות השיניים.
הבחורה בתמונה העליונה היא רופאת השיניים - כל היתר... לא.
הגברת הזו (יוונייה חביבה ביותר) היא מומחית ליישור שיניים.
התמונות צולמו ביום רביעי בבוקר... בד"כ כל העמדות מלאות.
השיטה עובדת כך.
יש רופאה אחת והמון אסיסטנטיות. כל אסיסטנטית מקבלת לקוח ו"מכינה" אותו לרופאה. זו מתרוצצת בין כל המיטות (לכל מיטה/עמדה יש מחשב המתעד "כל חולה") ובודקת ומסתכלת וקובעת מה לעשות ואחרי שהאסיסטנטית "עושה" הרופאה עוברת שוב ובודקת שהכל נעשה כמו שצריך.
רופאה אחת...
הבחורה החביבה הזו, כל היום על הרגליים וזוכרת כל חולה.
יש המון ילדים וכמה אימאות... נחמדות מאוד שלא ברור מה הן מיישרות שם...
חברה טובה מאוד שלנו, עם חיוך מושלם, החליטה שהשן ההיא (לא הצלחתי להבין איזו "הנה, אתה לא רואה שזו עקומה לגמרי?" - לא!!) לא מיישרת קו עם כל היתר והלכה על יישור כולל (מין מגיני שיניים של מתאגרפים (היו לי כאלה פעם) אבל שקופים, שבכלל לא רואים ומחליפים כל שבוע... בסוף הכל מתיישר).
מאז שהיא החליטה שהחיוך שלה לא כ"כ מושלם, אני (שבגיל עשר, אחרי חודשיים עם שתי "פלאטות" ויתרתי..) מכסה את הפה, כל פעם שאני צוחק... בושות. עם כאלה סטנדרטים... אמאל'ה..
בכל מקרה.
ההיא כל הזמן על הרגליים, בחורה מקסימה וחייכנית וזוכרת כל אחד וכל סיפור (והגמדה שלי, כל הזמן מספרת.. הכל... אני כל הזמן חושש שיגעו "לקחת אותי"..) ומקצועית... משהו.
הגמדה שלי הגיע (אחרי שנה של טיפול בארץ... ללא שום תוצאות) עם חיוך שהיה מקפיא את המדוזה עצמה.. אחרי כמה חודשים כבר לא ניתן היה לזהות..
היום, אחרי כמעט שנתיים של "עבודה" הכל ישר כמו אצל פארה פוסט.
הסיפור הזה לא זול, כמו כל טיפול שיניים פה - כמה אלפי דולרים.
עכשיו, תעשו חשבון של 10 שעות ביום, כל 20-30 דקות לקוח בכל מיטה (לפעמים יש טיפול ארוך, של שעה) X 8 מיטות...
"בית חרושת לכסף" אפילו לא מתחיל לתאר את העסק הזה...
תחשבו - רופא אחד, שמונה מיטות... בתפוסה מלאה..
אה... יש לה עוד מרפאה... לא ברורה לי חלוקת הזמן אבל לקבוע תור, זה המון זמן מראש...
עלה לי רעיון ליישר גם כן את השיניים (יש היום טכניקות, שבכלל לא רואים את הגשר וכו')... וגם השתלת שיער (יש היום טכניקות...) ואיזו שאיבת שומן ושמעתי שיש גם איזו מין פרוצדורה כזו של "סידור הראייה" (פתאום אני רואה טוב יותר עם משקפי קריאה... לא יודע למה) ויש פה גם, שתי דקות מהבית, אינסטיטיוט כזה שנותן זריקה בין הגבות... אמרו לי שזה יפתור לי את נושא ה"אופי" שלי (שגורם לי לקמטי הבעה כאלה... הבעה "חמוצה".. אין לי מושג על מה הם מדברים) וגם יש פה פרסומות שעושים ריבועים בבטן וידיים של שוורצנגר צעיר ..
אז חשבתי לי על זה..
ואז SHMBO אמרה לי שנראה לה שיהיה לה יותר זול לבעוט אותי החוצה ופשוט לקחת איזו בחור צעיר וחטוב, בתשלום, לפי שעה.. כשיעלה לה הצורך...
ושהוא גם בטח לא ישאיר תחתונים על הרצפה במקלחת והיא לא תצטרך למצוא כל פעם את הגרב "השנייה" מתחת למיטה ולא יקנה כל מיני כלי עבודה שבכלל לא צריך ו...
ירדתי מזה..
יופי... הלכו לישון... פסטורליה..
עסקים.
בגדול, בגלל "הבועה", הרבה אנשים לא יכלו (או לא כדאי להם – הבית שווה פחות מהמשכנתא) לשלם את החזרי המשכנתא והבנקים "לקחו" את הבתים.
בגלל שהבנק לא בדיוק מעוניין להתעסק בניהול נדל"ן, הוא מנסה למכור את הנכס כמה שיותר מהר (יש גם תשלומים שבעל הנכס/הבנק משלם – ארנונה ולכן הוא מיד מתחיל להפסיד..).
בעקבות זאת, ישנן הזדמנויות לקנות בתים בזול מאוד.
אחרי שקנית, צריך (בד"כ) לשפץ ואז ניתן להוציא חזרה "לשוק" ולמכור ברווח גדול או להשכיר.
זו שיטה ידוע מאוד והרבה עושים את זה (פליפים = לקנות, לשפץ ולמכור) ויש אפילו כמה תכניות טלוויזה ש"עוקבות"אחרי עסקים כאלה.. מאלף.
הכי מהר ופשוט, זה לקנות במזומן.
אבל יש גם אפשרות לקחת משכנתא..
לפני "הבועה" ניתן היה לקחת משכנתא של 106% ממחיר הבית – כן, כן. 106.
מאה אחוז מחיר הבית + 6% עלות ה"קלוסיג" – עו"ד, רישום ואגרות..
אחרי ה"בועה", הסכום ה"רגיל" שנותן הבנק, עומד על כ- 70-96 אחוז ממחיר הבית... הזוי..
אז תגידו – אם כך, למה האמריקאים לא קונים ככה, בזול, ומשפצים לבד וזהו?
משום שהאמריקאים מפגרים.
חבר הסביר לי שהאמריקאים לא אוהבים "לשפץ" – הם אוהבים לקנות "מוכן". בלי להתעסק עם קבלנים ושיפוצים ורשיונות וכו'..
ויש גם הצדקה כלכלית לקניית "מוכן" – אם הם קונים "מוכן", הם יכולים לקחת משכנתא "רגילה" בהליך פשוט וכל ההוצאות על הקניית הבית (משכנתא) מוכרות במס (הלוואי עלינו, בארץ).
זה "עגול" ויפה וניתן לחשב בדיוק את התקציב, לעומת ההכנסה השנתית ו.. פחות כאב ראש.
וזה משאיר פתח לכל מיני יזמים שכאלה, שקונים בזול ומוכרים ביוקר.
בנוסף לכל זה, יש דבר נוסף, שלא התפוצץ עם "הבועה" – השכירות.
הבן אדם ומשפחתו צריכים לגור איפשהו (תזכרו – אין כתובת.. אין קרדיט/עבודה – תראו את הסרט של הכושי ההוא, שואיסמו... מהגברים בשחור...) ולכן שוק השכירות לא נפגע מ"הבועה"... אולי אפילו להיפך.
בקיצור, מכירי השכירות נשארו זהים (+ קצת), בשעה שמחירי הבתים ירדו = תשואה גבוה יותר..
נשמע פנטסטי, במיוחד בברושורים שרצים בארץ...
הסבר קצר, באמצעות דוגמא שבדקנו.
לפני כשנה, כש-SHMBO עזבה את העבודה הקודמת, התחלנו לבדוק אפיק אחר, שישמור על הכסף ויכניס משהו, עד שנחזור, לפי התיכנון המקורי.
סיפרו לנו על איזור בפילדלפיה, שנקרא צפון פלידלפיה.
איזור שמקביל להארלם... לפני 30 שנה – המון כהים כאלה...
המקום נושק לאחד האיזורים המבוקשים ביותר בפילי – איזור אוניברסיטת PENN.
האיזור מלא בבניני "רכבת", דו-קומתיים, של 3-6 בתים ב"קרון".
כאמור, כל בית כזה הוא בן שתי קומות ובד"כ מחולק לשתי דירות קטנות.
שכ"ד הוא 650-1000 לדירה (תלוי.. כמובן).
יש שם המון (המון!!!) בתים כאלה למכירה (ואפילו סדרות שלמות של "קרונות" = 5 בתים) בכל מיני מצבים.
יש כאלה שזקוקים "רק" לפינוי ויש כאלה שצריך לשטח ולבנות מחדש.
העניין הוא שלקנות בית כזה, זה עניין של 20-45 אלף דולר ולשפץ אותו, ברמה בסיסית (כיאה לשוכרים העתידיים) זה עניין של מקסימום (הטופ שבטופ) 20 אלף.
כך יוצא שבית שעלה לך בערך 35-40 מכניס סכום של בערך 1400$... יפה, לא?
העניין הוא שהאוכלוסיה שם, מלבד היותה כהה ואתה בולט שם כמו ... לבן בין שחורים, היא בעלת מוסר תשלומים גרוע ביותר (כל מי שדיברנו איתו על זה, אומר שיש לזה קשר ישיר לצבע.. או להיפך... לא שזה משנה..) והכבוד לחיי אדם (במיוחד לבן ובמיוחד לבעל הבית) הוא לא ... "משהו".
בקיצור, אמרו לנו שזה המון כסף אבל... לא שווה את זה..
בכל מקרה, היינו שם וביקרנו בהמון בתים (יאק) ואכן ראינו את המספרים והפוטנציאל ואשכרה.. אתה מסתובב שם (לבן) וקופצים עליך מכל הכיוונים, למכור לך את הבית שלהם, החברה האלה – 30 אלף ואתה סוגר בית במצב ממש טוב – להיכנס לגור..
ירדנו מהסיפור הזה..
אפיק אחר שיש הוא ההשקעות הגדולות..
גם כל מיני חברות ואנשים עשירים "נפלו בבועה" ולכן יש גם נכסים גדולים מאוד, שעומדים למכירה במחירים די מצחיקים.
הכירו לנו בחור חביב מאוד (וישר!!) בשם אברם (ה"ב" דגושה ואין "ה").
הבחור צעיר בן שבעים ושלוש (או יותר, לא זוכר) ונמרץ כמו שאני הייתי לפני עשרים שנה... טוב אולי לא עד כדי כך.. אני הייתי הרבה פחות נמרץ ממנו..
יש לו המון בתי דירות והוא פשוט נהנה מהעיסוק – גם הוא התחיל (כמו כולם) בעסקים בסגנון צפון פילי וגם הוא , כמו כולם, המליץ מאוד לא להתעסק בזה..
אברם מתמחה (פשוט הוא מכיר את כולם וכולם מכירים אותו ומציעים לו..) באיתור נכסים גדולים ומימונם והוצאתם לשוק – אם למכירה ואם להשכרה.
הוא לקח אותנו לבניין יפיפה (שנות העשרים שלושים – עם כל הפיתוחים והקישוטים), באיזור של ביה"ס לרפואה של אוניברסיטה וביה"ח ואיזה קולג' ליד (איזור מאוד מתפתח) שהכיל איזה 100 דירות 1-3 חדרים (סופרים חדרי שינה, כן?), במכיר שכירות של 800 עד 2000 דולר. תפוסת השכירות עמדה על 75% וצריך היה לשפץ את הדירות (לא משהו קריטי – על בסיס "דירה מתפנה-משפצים לפני השכרה מחדש) על מנת להעלות את ערכן (וערך הבניין כולו).
העיסקה היתה שאנחנו מביאים 1/2 מסכום הרכישה, אברם דואג למשכנתא על היתר והבניין רשום 1/2-1/2.
המשכנתא משולמת מההכנסות של הבניין, ההפרש (יש הפרש גדול) נכנס חזרה לבניין כשיפוץ ואחרי חמש שנים משערכים מחדש ומתחלקים ברווחים שווה בשווה.
אח"כ אפשר למכור את הבניין וכו'..
למעשה, החישוב (סולידי, עם 85% תפוסה) היה שאחרי שנתיים, הבניין כבר מכניס כסף (מעבר להחזר המשכנתא והשיפוץ וכו' – הבניין מחזיק את עצמו כבר מההתחלה, למעט 1/2 סכום הרכישה, שחוזר עם מכירת הבניין).
זה היה הדיל ואלה התנאים שלו (משום שהוא "הביא" את העיסקה והמשכנתא רשומה על שמו..) – הכל פתוח וישר ו... תחליטו.
הסכום שהיינו צריכים לגייס היה בערך 800 אלף דולר.. מציאה!
בקנה כבר היו לו עוד כמה נכסים שכאלה..
לא הסתדר לנו...
אברם הזה, איש ישר.
יש ישראלים לא כ"כ ישרים..
וככה זה הולך.. עם רובם.
יש כאלה (לא כולם) שמפרסמים שהם יכולים להשיג כמה וכמה דירות/בתים והתשואה (שכ”ד) עליהם די מפתה (ובטח יותר מכל מה שהבנקים יתנו בארץ) וזה נשמע מבטיח מאוד.
הם גם מבטיחים, שבמחיר ההשקעה/קנייה, הם מתחייבים לדאוג לשוכרים לפחות לשנה..
העיסקה היא שהשקעה של כ-60-70 אלף דולר (קניית הבית), תניב שכ"ד של בערך 1600-1800 דולר לחודש – יפה, לא?
אבל הבית בעצם עולה רק 20-30 והשיפוץ עולה עוד איזה 20 (אם הם משקיעים) והם גורפים לכיסם 30-40 אלף דולר, רק על מכירת הבית לתמים הזה ובטח שהם גם יכולים להפריש 1600 לחודש, לשנה, לטובת החזר שכ"ד... גם אם הם לא באמת השכירו..
ואחרי שנה... לך תשבור את הראש.
אתה כמובן יכול לשלם להם "דמי ניהול", שהם יחפשו שוכרים וישכירו ויטפלו בכל מה שצריך אבל אתה לא באמת יודע מה קורה שם...
ותזכרו מה אמרתי בהתחלה, על טיב השוכרים וכו'..
יש גם כאלה שאפילו עורכים סיורים באיזורים, למשקיעים פוטנציאלים (למי אין איזה 70 אלף דולר בצד, להשקעה... ואם אין, לוקחים הלוואה. התשואה הרי יותר גבוהה מההחזר, לא?) והישראלי באמת חושבים שבית גדול, שתיים-שלוש קומות עם שתי דירות ב-60-70 אלף (אחרי שיפוץ!) זו באמת עיסקה טובה.. אבל הם לא באמת יודעים למה הם נכנסים...
והחבר'ה האלה, הישראלים פה, מאוד משכנעים (ואם גם היו מגלים את כל הקלפים, זה גם היה ... הוגן יותר) ויש כ"כ הרבה בתים למכירה (והם באמת מכירים את השוק, החבר'ה האלה ומוצאים מציאות) אז הם משכנעים את ה"משקיע" התורן להביא חברים וביחד הם קונים איזה 4-5 בתים ו...
אתם יכולים לתאר את ההמשך...
ויש גם סוגים אחרים.
ברוקלין זה כבר סוס די מת (המחירים כבר גבוהים כמו במנהטן) אבל לפני 6-7 שנים, חבר שלי הגיע לשם עם 5000 דולר. לטייל קצת.
מהון להון (תוך כדי קניית הריינג' שלי – כן זה ההוא שעבר מהצ'ירוקי לריינג'...), הבחור עכשיו מליונר...
התחיל עם כל מיני בתים כאלה בשכונות מאפנות וגמר עם בנייה של שני בניינים בויליאמסבורג וקנייה של כמה נוספים (לפני פחות משנה מכר את הבניין שפורסם כמכירה הטובה ביותר באותו זמן בברוקלין. קנה בבערך 200 אלף בניין עם 6 דירות (אם אני זוכר נכון), שיפץ קצת והשכיר ועשה שיערוך מחדש, שהחזיר לו את כל ההשקעה + כמה מאות אלפים וכאמור, לפני כשנה מכר ב1.9 מליון...
סיפור אמיתי ולא שמועה...
עוד סיפור אמיתי..
זוכרים שסיפרתי לכם על האכזבה מסנדי? אז יש מקומות שדווקא כן סבלו (כמו כל הישובים שלאורך חופי ניו ג'רזי.. אבל זה סיפור אחר), כמו לונג איילנד, ניו יורק.
האיזור פשוט הוצף ונגרמו נזקים במליארדים.
המון בתים הוצפו והבעלים פשוט לא יכולים לשפץ ולא יכולים לחכות לסיוע של אובמה ו... לא משלמים משכנתא – הבנק לוקח..
בקיצור, חבר טוב שלי קנה בית (במקרה מאדם פרטי, לא מהבנק אבל זה לא ממש משנה). אחרי מו"מ ארוך הוא שילם 180 אלף דולר, על בית שכולל שתי דירות (גדולה מאוד של 5 חדרי שינה ושלושה חדרי שירותים וקטנה של 2 חדרי שינה ושני שירותים) עם חצר ענקית (ניתן לבנות עוד בית).
שכ"ד של הדירה הקטנה עומד על 1600 דולר (יותר מסכום המשכנתא על כל הבית) והביקוש גדול מההיצע.
בקיצור, חברת המשכנתאות, לפני אישור המשכנתא, שולחת שמאי, להעריך את הנכס.
השמאי העריך את הנכס ב... 400 אלף דולר.. לפני שיפוץ (היה זקוק לשיפוץ יסודי!)..
הזמן החתימה הסופית (הקלוסינג) החבר קיבל הצעה מאיזה חברה, להעביר אליהם את זכות החתימה בתמורה ל-420 אלף..
הוא לא הסכים (לא קנה להשקעה – רוצה לגור שם עם המשפחה) ועכשיו גומר שיפוץ כולל שעלה בערך 150 אלף דולר... הנכס שווה היום (לפי הנכסים באיזור.. עם שטח קטן יותר) בערך 500 אלף.
ויש שם עוד כאלה.. הרבה.
הסתובבנו שם ואיזה בעל בית (כומר כושי) הציע לנו לקנות בית על שטח כפול ב-200... שני בתים (אח"כ היה מוכן לסגור על פחות מ-140), על השטח ההוא, שווים למעלה מ-400 אלף האחד... לבנות בית כזה עולה בערך 160...
להשיג אישורי בנייה לוקח בערך חודש והבנייה אורכת כמה שבועות..
חבר שלנו פה, בוורהיס, עושה את זה כבר כמה שנים. פליפים. קונה בתים מהבנקים, משפץ במשך כמה שבועות ומוציא לשוק. פרנסה טובה.. כמה עשרות אלפים על כל בית.
חברה שלנו, שמלמדת אותי מה קורה פה בכלל, עושה משהו קצת אחר, כבר חמש-שש שנים.
היא קונה בתים, כמו זה שאני קניתי (ברחוב ליד יש לה כמה בתים), משפצת ומשכירה.
את שני הבתים הראשונים היא קנתה במזומן ואח"כ לקחה עליהם משכנתא.
אחרי חמש שנים יש לה 7 בתים (12 דירות) שמשלמים את הקנייה ומניבים משכורת חודשים יפה מאוד...
והיא אמא ל-3 ילדים - כל בוקר ב-8:30 מביאה אותם לביה"ס ובשעה 15:30 לוקחת אותם הביתה..
והיא זו שמתעסקת בעסק הזה (איתור, קנייה, שיפוץ, השכרה, גבייה... הכל), לבעלה יש "עבודה אמיתית"..
ושלא תחשבו שזה משהו נדיר..
לא.
יש הרבה שעושים את זה והרבה ישראלים..
אבל צריך להיות במקום ולראות מה עושים ולדאוג שדברים יזוזו ויזוזו טוב..
לא הייתי ממליץ "להשקיע מרחוק" – אלא אם מדובר בחבר שאתם סומכים עליו... כזה שלא יעשה עליכם פויילשטיק או פתאום "ימאס" לו לעבוד בשבילכם, כשאתם עושים חיים בארץ...
בסופ"ש, אני אתאר לכם את הבית הספציפי שלי...
כאמור, הוא נמצא בעיר קטנה שנקראת Riverside ב-NJ. יש הרבה כאלה ערי "צווארון כחול", שבהן ניתן למצוא בתים זולים ושכ"ד שמכסה את כל ההוצאות + הכנסה יפה..
תריצו חיפוש באתרים הבאים ותקבלו מושג, במה מדובר, מבחינת מחירים...
פה, באמריקה, אין סודות. הכל גלוי. לכן גם רמאויות והונאות נדל"ן, לא כ"כ רלוונטיות פה.. ניתן לבדוק הכל... ONLINE
http://www.zillow.com/homes/Riverside-NJ_rb/
http://www.realtor.com/realestateand...h/Riverside_NJ
פה תוכלו לראות מה קורה בצפון פילי:
http://www.realtor.com/realestateand...lphia_PA/sby-1
זה הפרוייקט שלי...
המחיר לא נכון... רמאים. שילמתי יותר:
http://www.realtor.com/realestateand...5_M52957-56924
http://www.zillow.com/homes/307-midd...verside-NJ_rb/
בניגוד לברנרד אנסה לשמור את זה קצר ולעניין
בגלל הצורה שההלואות עובדות ובגלל שרוב הקונים הטריים רוצים להלוות מהפדרלים(FHA) רוב הקונים לא יכולים לקנות בית שדורש עבודה, פשוט לא יוכלו להשיג הלוואה לבית שאינו מושלם. לכן בתים שכן דודשים עבודה לרוב ימכרו במזומן וכמובן שבמחיר נמוך יחסית ובהרבה.
אדם עם מזומן יכול לחתוף בית בחצי ממה שהוא שוה, סתם לדוגמה שכן מכר את הבית שלו ב145K, לקח לקונה פחות מ45 יום לשפץ אותו ולמכור ב290K, והוא "מכר" אותו בLEASE TO OWN, הוא משכיר אותו לX שנים, בדרך כלל 5, בסוף ה5 שנים הקונה יכול לקחת אותו במחיר קבוע מראש ולקבל קרדיט על הכסף שכבר שילם בשכירות. (השיטה הזאת די פופולרית ובטוחה בגלל שהקונה מתכוון לקנות את הבית ויטפל בו כראוי)
דרך אחרת זה למכור בצורה קונבנציונלית-פליפ או להשכיר שלבעל בית בטווח רחוק זה לא האופציה הרווחית ביותר אלא אם יש מישהו לדאוג לאינטרסט שלו וכמובן זה לא בחינם.
רצוי לציין שהמחירים עלו דרמטית בשנתיים האחרונות אבל יש עוד מציאות למי שיש תשתית ו...מזומן כמובן, והרבה מתפרנסים מזה יופי.
אם יש שאלות נוספות- אני פה.
אני מבין שבניגוד לכאן, אם מעריכים שיפוץ בסכום X , הוא לא יגמר ב 2X ולא יתחילו סיפורים מצד בעלי המקצוע , כנ״ל גם עמידה בזמני השיפוץ .
שאלה 1 - אתם מתארים מחירי שיפוץ מאד גבוהים ביחס לעלות הנכס. האם לא קורה מצב ששוכרים משאירים אחריהם נכס ששוב יש צורך לשפץ אותו בסכומים גבוהים ? איזה ערובות יש מצד השוכרים לשמירה על שלמות המבנה ?
שאלה 2 - מה בעניין המיסוי ? קניתי ב 100 שיפצתי בעוד 50 , מכרתי ב 250 . כמה מיסים משלמים על הרווח ולמי ?
ברנרד ואילי הנדל"ן האמריקאי - תסבירו לי בבקשה משהו, איך יכול להיות שהבית הזה בפלינו טקסס יוצא למכירה ב 2600 דולר (??!!)
http://www.zillow.com/homedetails/41...60253431_zpid/
אם זה באמת המחיר אני קונה רק בשביל שיהיה לי מחסן קדמי באמריקה :)
בטח טעות, אחרת באמת שווה לקנות
הו. יפה שהעלת את זה.
בד"כ מחיר השיפוץ, פחות או יותר, די ידוע - תמיד יש בלת"מים אבל מחיר החומרים פה הוא זול ומחיר העבודה גם ידוע אבל...
יש הבדל גדול מאוד אם לוקחים בעל מקצוע "עם רשיון" או בלי רשיון..
יש מקרים בהם הרשויות דורשות חתימה של "בעל רשיון מקצועי" לעבודה ויש מקרים שלא.
"בעל רשיון" עולה הרבה יותר..
מי שמבין, יודע למה לצפות. מי שלא מבין, מזמין "בדיקה", שדי ממצאת את כל הדפקטים.
למצוא בעל מקצוע אמין זה חשוב מאוד.
לנו, עם הבית שלנו ועם הבית הזה והחבר שמתעסק בזה, יש הרבה מזל, עם העובדים/קבלנים..
אבל לחבר שלי, זה מלונג איילנד, היה הרבה פחות מזל.
קבלן החשמל שלו (בחור כהה... מוקה) התחיל את העבודה ועשה רושם טוב וקיבל חלק גדול מהכסף ו... נעלם לכמה זמן.. הויע ונעלם לסירוגין.
הדבר גרם לעיכוב של כמה שבועות בעבודה כולה (לפני 3 ימים הגיע חשמלאי אחר (שזו גם בעייה למצוא, בלי שיודיע שצריך לפרק כל מה שהאחר עשה) וגמר את כל העבודה) - עלה לו עוד אלפי דולרים בשכ"ד ועצבים... שלא נדע.
הכי חשוב זה צוות העובדים.
וגם זה הולך לפי רמת הגימור/עבודה.
בגדול, הלטינים עובדים מאוד מהר וזול... ממש מהר אבל אתה צריך לשים לב מה הם עושים.
האמריקאים עובדים "מסודר"... יענו לפי הספר ו...לאט מאוד... מאוד... בא לך למות.
אבל הם עושים הכל "פעם אחת" - אין צורך בתיקונים ופיקוח צמוד..
השוכרים...
הכל לפי המזל ולפי היכולת שלך להתרשם...
כמו בכל מקום.
יש גם כאלה שלא משלמים... טיק טק הם מוצאים עצמם בחוץ, כשהשריף המקומי (שממלא צו בימ"ש, שלוקח שבעיים שלושה להוציא - אין תירוצים. לא שילמת, אתה בחוץ) דואג שלא יהיו "בעיות".
אבל עדיף להימנע מכל מיני כאלה..
כמה שהבית שלך יפה/טוב יותר, כך רמת השוכרים תהיה גבוה יותר ויהיו פחות בעיות (לא שילמת שכ"ד/חשמל/מים = פגיעה בקרדיט).
וכן. יש מקרים ששוכרים שפונו, השאירו חורבות...במיוחד בצפון פילי, השיטה הזו מקובלת - עוד דבר שלא טורחים לספר למשקיעים.
הבית בטקסס... כנראה טעות.
אבל חבר שלי, ההוא מברוקלין, כבר קנה בית בפנסילבניה ב-1200 דולר - לא טעות.
בית שלוש קומות, לא רחוק מקולג', עלה באיביי במחיר התחלתי של 1200 דולר.
חבר שלי אמר שהוא מוכן לסכן 1200 והציע. לא היו מציעים נוספים ואחרי שבוע נסע למקום (ופעם ראשונה ראה את הבית) והעביר בעלות.
הבית נזקק לשיפוץ יסודי (למעלה מ-50 אלף) והוגדר בתור "פרוייקט בעדיפות לא גבוהה"... זה היה לפני 5 שנים... הבית עדיים עומד שם, על שמו של החבר וצובר חובות (ארנונה)...
כששאלתי אותו למה ההזנחה הזו, הוא ענה לי ששווה היה לו לשלם 1200, עבור כתובת בפנסילבניה, שחסכה לו המון כסף של מיסים ותעריף ביטוחי רכב (כמה כלי רכב) נמוך ביותר...
עכשו הוא גר בפנמה..
עם תסתכלו בכל האתרים האלה שהעלתי, תוכלו לראות כל מיני "דברים כאלה"... של כמה אלפי דולרים, עבור נכס שלעיתים הוא חורבה ולעיתים שווה שיפוץ.
לפעמים האדמה שווה את ההשקעה.
כמו שאמרתי - יש הרבה שמתפרנסים מזה..
אצלי, לדוגמא, תוכלו לראות שהנכס שווה הרבה יותר ממחיר הקנייה+השיפוץ ולכאורה ניתן לעשות פליפ ולהרוויח כמה עשרות אלפים (האיזור מצויין - תראו בגוגל. ביה"ס ממש ליד ומעבר לכביש פארק שעשעים ענק ותחבורה לא רחוק והכי חשוב... 2 כנסיות!).
אבל אם אתה משפץ ומשכיר, הנכס שווה הרבה יותר מ"ערך הברזל", כנכס להשקעה בעל הכנסה מוכחת..
ויותר מזה... השטח... שטח ענק שמאפשר לבנות עוד בית גדול מאוד...
מציאה
ד"א.
אתמול, כשכתבתי, ראיתי עוד אחד דומה... לא השטח אבל בית עם שתי דירות, קצת קטן יותר (בטח 900-1000 דולר לדירה לחודש) שלא מצריך שיפוץ (אולי להחליף את המטבחים) ב-75 אלף... המיסים הם קצת יותר מ-1/2 משלי... פחות מ-4000 לשנה...
וזה רק אני רואה... זה שלא מבין..
הרציניים מקבלים מהעירייה רשימת "חייבים" = בעלי בתים שלא משלמים מיסים.
זהו מידע פומבי ומהווה אינדיקציה טובה מאוד למישהו שגם לא משלם משכנתא ו... בצרות (זהומדרון מאוד חלקלק... לא לשלם מיסים ומשכנתא - מיד הקרדיט יורד וכך ג הסבלנות של הרשויות והבנקים... טיק טק אתה עף מהבית).
לבעל בית כזה, שווה למכור את הבית כמה שיותר מהר, לפני שהבנק "שם לב אליך" - מגיעים להסדר עם הבנק (שלא מעוניין להחזיק נדל"ן) להחזיר חלק מהמשכנתא או לקנות אותה (=להמשיך לשלם במקום בעל הבית), משלמים כמה דולרים לבעל הבית הנוכחי (שווה לו לקחת איזה 15-20, שאחרת ממילא לא ישאר לו כלום) ויש לך בית שבכלל לא יצא לשוק במחיר מציאה... ובד"כ במצב טוב (אם בעל הבית עדיין לא התייאש והחל להרוס/להזניח יותר מידי)..
שוב.
לא המצאה שלי - הרבה מתפרנסים מזה... ומתפרנסים טוב.
וג'ו..
אני מניח את הבסיס... הרחב (-:...
אתה תספק את הפיין-טיונינג הקצר ולעניין.
בנושא המיסוי.
ראה CAPITAL GAINS TAX
http://en.wikipedia.org/wiki/Capital..._United_States
בעיקרון (ולזכרוני)מותר $250K ליחיד או 500K לזוג בלי מס
וגם יש לך שנה להשקיע את הרווח חזרה (לקנות משהו אחר) וגם אז זה פטור ממס.
ברוב האתרים זה מופיע כהשכרה ב2600 $ ומכירה ב- 319K
http://www.realtor.com/realestateand...4_M70234-39580
http://hotpads.com/rentals/4117-Wind...uping=building
בהמשך לדיון בענייני נשק, קטע סטנד-אפ איכותי שנתקלתי בו לאחרונה:
https://www.youtube.com/watch?v=fP3HJVp3n9c
אמנם משעשע, אבל יש לו שם כמה טיעונים לגיטימיים.
ענק !
גם מעלה טענות לגיטימיות לחלוטין.
אז מה. כל עוד יש מספיק אזרחים שזאת המשמעות בעיניהם של להיות אמריקאי, זה לא ישתנה. המחיר יהיה אלפי נפגעים בשנה ופה ושם רצח המוני.
למה זה שונה מהמחיר שאין לשום אזרח במדינה כלשהי ספק שנכון לשלם תמורת החופש לנהוג מכונית בעצמך ? המחיר הרבה יותר כבד. מכונית זה צורך הכרחי ? בולשיט !
נניח שהיית צריך להוכיח צורך אמיתי ע״מ לקבל רשיון לרכב? אתה גר ועובד במרכז - אין שום סיבה שלא תיסע בתחבורה ציבורית ( לא מתייחס דווקא לישראל)
רק אם אתה גר בחוות בודדים נידחת שאין הגיון בלחבר אותה לרשת הציבורית - תזכה לרשיון הנכסף .