לא. אם אין חיכוך (התנגדות) בכלל, הגלגלת לא תסתובב.
וברשותך, אני ארחיב. אני חייב לציין שחידדת את השאלה יפה מאד, וגרמת לי לחשוב. שים לב. גם אם אין חיכוך במיסבי הציר, יש חיכוך בין הגלגלת לחוט, זהו חיכוך סטטי. אם החיכוך הזה לא היה קיים, החוט היה מחליק על פני הגלגלת, והגלגלת לא היתה מסתובבת.
חיכוך סטטי בין החוט לגלגלת הוא שיוצר את ההתנגדות לנפילת המשקולת ( כמובן בנוסף לחיכוך של מיסבי הציר) , והוא זה שקובע את הכוח שיפעל בחוט. הכוח הזה נקבע על ידי ההתנגדות, והוא יכול להיות הרבה פחות מהמשקל.
ובשביל להיות מדויק, אני עובר שלב שלב אחרי מה שכתבת, ואכתוב בדיוק איפה אני מסכים ואיפה אני חולק על האמירות שלך.
ציטוט:
בוא ננסה עוד ניסוי אם דברים שאתה כבר מסכים.
גוף נופל. עליו משפיע כוח כובד.
תשים לב: אין התנגדות, אין גוף שני, אבל יש כוח.
כאן יש לי תיקון: יש כוח, כי יש גוף שני - כדור הארץ!!!. כוח הגרביטציה פועל בין שני גופים, המשקולת, וכדור הארץ. אני מניח שאתה מכיר את הנוסחא של כוח גרביטציה:
http://www.mta.ca/faculty/Courses/Ph...rth/img003.gif
היא תופסת לגבי שני מסות! בחלל ריק, המשקולת לא היתה נופלת, כי לא היה מופעל עליה כוח גרביטציה.
ציטוט:
גוף מחובר לחוט. רוצה או לא רוצה גוף מעביר לחוט אותו כוח שמשפיע עליו (כוח כובד).
תשים לב: אין התנגדות אבל יש כוח וגם יש השפעה מגוף אחר.
זה פשוט לא נכון. אם אין התנגדות, כלומר אין משהו אחר שמשפיע על הקצה השני של החוט, אין כוח בחוט. זה חוק III של ניוטון, וזה גם ברור מהתבוננות! קח חוט תקשור לאבן ותזרוק. החוט יגרר אחרי האבן אבל יתנופף באויר, לא יהיה מתוח, כי אין בו כוח. זו הנקודה העיקרית שבה אנחנו חלוקים, וכאן אין באמת מה להתווכח.
ציטוט:
חוט מחובר לגלגל. מכאן נובע גלגל קיבל אותו כוח שחוט, וזה כוח כובד.
תשים לב: אין התנגדות אבל יש כוח שמשפיע לגלגל בעזרת חוט, וזה כוח כובד של גוף שנופל.
אם אין התנגדות מהגלגל, אין כוח בחוט.
ציטוט:
במקרה שלנו חוט מחובר לגלגל במרחק מיסוים מהמרכז ובעזרת כוח כובד מפעל מומנט.
גודל של מומנט הוא כוח כובד של גוף כפול אורך זרוע (חצי קוטר של גלגל)
תשים לב: אין התנגדות אבל יש מומנט. ואצל מומנט יש מידה ומידה לא שולי.
אם אין כוח בחוט, אין מומנט. והגלגל לא מסתובב.
אבל במציאות יש חיכוך בין החוט לגלגלת, לכן יש כוח בחוט והוא כן נמתח במידה קטנה - הכוח שמותח את החוט הוא כוח החיכוך בין החוט לגלגלת, ולא משקל המשקולת. יש מומנט קטן, שגורם לגלגלת להסתובב.
ציטוט:
גלגל זה חלק של ציר. פשוט מאוד, גלגל מעביר לציר מומנט שמקבל ממערכת גוף פלוס חוט.
תשים לב: אין התנגדות לציר, אבל בציר יש מומנת בגודל מסוים.
ואתה מסכים עם זה.
נמרוד כתב:
הכוח שפועל על הגלגלת, הוא החוט. הכוח שבחוט, כפול קוטר הגלגלת, זה המומנט שמתפתח בציר.
ציטוט:
אתה מסקים אם דבר שני, שכל הניקודה של ציר מקבלת אותו מומנט. עדין אין התנגדות.
ברשותך נשאיר את זה בצד, זה כרגע לא קשור.
ציטוט:
האם זה נכון שבעזרת גוף שנופל ומחובר לחוט אין סופי שמחובר לגלגל עם אורך זרוע קבוע קיבלנו מנוע שמסובב ציר, ושמומנט בכל הניקודה של ציר אותו מומנט שגלגל קיבל בעזרת כוח כובד?
(אין התנגדות)
אם אפשר כן או לא.
לסיכום - אם אין התנגדות/חיכוך בכלל, החוט יחליק על הגלגלת, לא יהיה מומנט והגלגלת לא תסתובב.
אם הגלגלת מסתובבת, זה סימן שיש איזשהו חיכוך בין החוט לגלגלת (אחרת איך עובר הכוח מהחוט לגלגלת?), וכוח החיכוך מוכפל בזרוע (חצי מקוטר הגלגלת כמו שכתבת) הוא המומנט האמיתי הקיים בגלגלת ומסובב אותה. כוח זה הוא לא המשקל המלא של המשקולת, אלא תלוי בסוג החיכוך שבין החוט לגלגלת.