3 קבצים מצורפים
תגובה: בגי"ה - לימוד רכיבה ללא גלגלי עזר לילדה בת 5.5
כל נושא הטיית הכידון הפוך לכיוון הסיבוב, מתיחס אך ורק לגיאומטריה ולפיסיקה של האופניים , מבלי לקחת בחשבון את משקל הרוכב והדינמיות של מרכז הכובד שלו. רוכב שייטה גופו לתוך הסיבוב לא צריך שום הטיית כידון הפוכה, אלא רק לכיוון הסיבוב.
ניסיתי על אופניים ואין שום היגוי הפוך. .....גם אם קיים בתצורות רכיבה שונות וכתלות במיומנות הרוכב, זוהי פעולה אינסטיקטיבית ואין לה שום משמעות לכל רוכב דו גלגלי ובטח לא לילדים שעושים צעדים ראשונים ברכיבה עצמאית.
ההיגוי ההפוך מתייחס כפי שטענתי בתחילה לסיבוב במהירות גבוהה על מנת שהגלגל האחורי לא "ישיג" את הקידמי.
וזה קיים הן בדו גלגלי והן בארבע גלגלי. זהו נושא שמצריך אימון ולמידה בעיקר אצל רוכבים מקצועיים, ורצוי שכל אופנוען יכיר את התופעה.
רשמתי בגוגל counter steering והלכתי ישר לתמונות, ורוב התמונות הן כאלו.....
http://www.jeepolog.com/forums/attac...&thumb=1&stc=1http://www.jeepolog.com/forums/attac...&thumb=1&stc=1http://www.jeepolog.com/forums/attac...&thumb=1&stc=1
רואים בתמונות בפירוש מהו היגוי הפוך שמתבצע כדי שהכלי לא יבצע סיבסוב, וזוהי מיומנות נרכשת שלא שייכת כלל לדיון הזה.
אני לא יודע אם חנן בחר במקרה את הסרטונים האלו, או שהוא עבר הדרכה, אבל אצלי הם שמורים בתיקיה לטובת הדרכות רכיבה.
(הראשון ביניהם, של קית' קוד, לוקח קטעים מהסרט "טוויסט אוף דה ריסט" שנחשב במשך הרבה שנים לאורים והתומים של הדרכת רכיבה.
זוהר, אני מאתגר אותך לקנות אופנוע ולגשת להדרכת רכיבה מתקדמת. תבין כמה מהר אפשר לגרום לכלי דו גלגלי לפנות כשמתרגלים את העקרון. (ביומיום, 95% מהרוכבים במדינה לא מודעים לכך שהם מבצעים את זה. במקרי חירום זה ההבדל בין לטוס לתוך עצם קשיח תוך תנועות גוף לא מועילות, לבין התחמקות).
אגב,
עקרון חשוב שאני כן מיישם ומלמד את הילדים הוא להביט רחוק, ראיה מרחבית, ותמיד להסתכל לאן שרוצים להגיע, ולא על המכשול/סכנה.
נעילת מבט בדו גלגלי (יחד עם התנפלות על הבלמים) היא ההרגל שכמעט הכי קשה להפטר ממנו. אחרי המון ימי אימון במגרש, ותרגול יומיומי אני יודע שכשאני מופתע לחלוטין לוקח לי שניה יקרה לנתק את המבט מהסכנה. וזה בגלל הרגלים קלוקלים שנבעו מהרבה שנים של רכיבה לא מודעת. אם מלמדים אותם לאן להסתכל ברכיבה ומסבירים להם למה, מציידים אותם בכלים שבעתיד יצילו את החיים שלהם.
נב
זוהר, מה שאתה מתכוון אליו הוא תיקון של הגוי יתר (במכוון או שלא, זה לא העניין). בעולם הדו גלגלי כשאומרים היגוי הפוך הכוונה היא למה שהתייחסנו אליו קודם. אם תלך לרוכב טימקס ממוצע (ההכללה היא בשביל הצבעוניות וסליחה אם אני פוגע בציבור שלם של רוכבי גופיה וכפכפים), ותגיד לו היגוי הפןך, ייתכן והוא יחשוב שמדובר בתמונות שצרפת.
אם תשאל כל איש מקצוע שמתעסק ברכיבה, הוא יבין שמדובר בהכנסת האופנוע להטיה.
אני חושב שצריך לדייק יותר, היגוי הפוך בכניסה לפניה- כן , שימוש במהירות סיבוב וההתמד של הגלגל הקדמי תוך כדי ביצוע ההיגוי ההפוך- גם כן.
צריך לחדד ולהבין שלאחר כל הפרובוקציה הזו של ההיגוי ההפוך ,הרכב הדו גלגלי נכנס לאיזון של הטיית המסה כנגד הכוח הצנטריפוגלי שמופעל עליה, הגלגל הקדמי מופנה לכיוון רדיוס הסיבוב( בהזנחת זווית ההחלקה) , בשל זווית הקמבר של הגלגל הקדמי ,אם המהירות קבועה,אפשר ממש כמעט לעזוב את הכידון -גם בזוויות הטיה גבוהות יחסית- כי האיזון נשמר. מפה יש את הטעות הנפוצה של הרבה רוכבים - גם בזמן "ההשכבה" בסיבוב הם טוענים שהם בהיגוי הפוך- אז לא, כל עוד הגלגל האחורי לא נמצא בהחלקה והיגוי יתר, הם פשוט מפעילים לחץ קל (ממש לא היגוי הפוך)על הכידון ההפוך לכיוון הסיבוב וזאת במטרה להטות את האופנוע/אופניים יותר -בכדי להתגבר על הכוח הצנטריפוגלי המתגבר תוך כדי האצה.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
talw
אני חושב שצריך לדייק יותר, היגוי הפוך בכניסה לפניה- כן , שימוש במהירות סיבוב וההתמד של הגלגל הקדמי תוך כדי ביצוע ההיגוי ההפוך- גם כן.
צריך לחדד ולהבין שלאחר כל הפרובוקציה הזו של ההיגוי ההפוך ,הרכב הדו גלגלי נכנס לאיזון של הטיית המסה כנגד הכוח הצנטריפוגלי שמופעל עליה, הגלגל הקדמי מופנה לכיוון הניצב ל.. רדיוס הסיבוב( בהזנחת זווית ההחלקה) , בשל זווית הקמבר של הגלגל הקדמי ,אם המהירות קבועה,אפשר ממש כמעט לעזוב את הכידון -גם בזוויות הטיה גבוהות יחסית- כי האיזון נשמר. מפה יש את הטעות הנפוצה של הרבה רוכבים - גם בזמן "ההשכבה" בסיבוב הם טוענים שהם בהיגוי הפוך- אז לא, כל עוד הגלגל האחורי לא נמצא בהחלקה והיגוי יתר, הם פשוט מפעילים לחץ (ממש לא היגוי הפוך)על הכידון ההפוך לכיוון הסיבוב וזאת במטרה להטות את האופנוע/אופניים יותר -בכדי להתגבר על הכוח הצנטריפוגלי המתגבר תוך כדי האצה.
אמרת שצריך לדייק, אז לא התאפקתי (במודגש).
אחד התרגילים הראשונים כשמלמדים דינמיקת רכב הוא לתת לסטודנט להסביר למה תלת אופן הוא רכב לא יציב ואופניים הם רכב כן יציב.
אסף.
Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
מה שאני טוען שזהו אינסטינקט(או "לחוש את הכלי") ולא משהו שצריך ללמד.....
זוהי פעולה שלפי הסרטון מתרחשת מאליה, כי גם ללא אחיזת הכידון האופנוע מבצע לבד את התימרון, ומה שעליך לעשות הוא לא להתנגד.
עוד לפי הסרטון, אתה כלל לא יכול לבצע פניה אם נועלים לך את הכידון, והטיית גוף לבדה לא תגרום לכלי לבצע פניה. רק מה? היו צריכים לאפשר לרוכב להפנות ת'כידון רק ימינה נניח, ועם הטיית גוף ימינה ,אני חושב שהיה יכול לבצע פניה.
רכבתי בעבר על אופנוע כבד.(650cc, משך 8 שנים. זה מספיק?) . מעולם לא נאמרה מילה או הושקעה מחשבה לגבי נושא זה בניהוג האופנוע.
ומה? לא השכבנו בסיבובים צפופים? לא עברנו מהשכבה ימנית לשמאלית בשבריר שניה עם ברך משפשפת ת'אספלט?
לילדים שרק לומדים רכיבה עצמאית, (וגם ליותר מיומנים) אין משמעות למידע הזה, הוא לא רלוונטי כי צורת ההיגוי הזו מתבצעת מאליה, כי אחרת איך הם מבצעים פניות חדות ללא למידת הנושא? זוהי טענתי.
לעומת זאת, למה שאני קורא היגוי הפוך, וראית בתמונות , זהו "אירוע" ארוך בהרבה משבריר שניה.....
ולא אחזור שוב על דבריי. זה רשום כמה תגובות מעל בצירוף תמונות.
מה שאתה טוען הוא נכון (לגבי אינסטינקט).
וגם אני וגם חנן אמרנו את זה. אין מה להכנס עם ילדים לדיון הזה.
לגבי שאר הדברים....
זה כמו לריב עם נהג מונית בקורס נהיגה מונעת. העובדה שלא ידעת את זה, ועדיין הצלחת לא למות, לא מעידה על השיאים שהיית יכול להגיע אליהם אם כן היית יודע ומתרגל קצת באופן מודע. כאמור, בעשר שנים האחרונות אני מנסה להכות על חטא של העשר שנים (על הרגליהן הקלוקלים) שלפניהן. גם אני מעולם לא הרגשתי שחסר לי משהו בטכניקה. עד שיום אחד גילו לי.
ההבדל הוא שהיום אני יודע מה הפערים שלי. הם עדיין שם. רק שלפחות, ביום בהיר אחד, כשאיזה מזדה תעיף אותי קיבינמט, אני אדע לשים את האצבע בדיוק למה זה קרה....
בדבר אחד כולכם צודקים,
אם הייתם מנפחים לילדים את המוח בכל הפיזיקה שמאחורי הפעולה האינטואיטיבית הפשוטה של רכיבה על אופניים, הילדים לא היו מעיזים לעלות על אופניים..
אצלי הם לא עולים כי כל המושב עליות....
איל,
אתה הוא זה ששלחת אותנו לבדוק בגוגל מה זה counter steering.
אז הלכתי ובדקתי והעלתי תמונות משם, ועכשיו אתה אומר לי שזה בכלל תיקון של היגוי יתר????.
כמעט מתחת לכל תמונה רשום counter steering, ולא counter steering correction או counter steering compensation
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
איל מ
אצלי הם לא עולים כי כל המושב עליות....
ואין לכם אפילו ירידה אחת?
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
זוהר לב
איל,
אז הלכתי ובדקתי והעלתי תמונות משם, ועכשיו אתה אומר לי שזה בכלל תיקון של היגוי יתר????.
כמעט מתחת לכל תמונה רשום counter steering, ולא counter steering correction או counter steering compensation
זוהר אתה מבלבל בין שני מושגים.
היגוי נגדי הוא פעולה שעודים למשך שבריר שניה על מנת להטות את האופנוע ולעזור להתגבר על הכח הג׳ירוסקופי.
מה שאתה העלת בסרטונים הוא תיקון היגוי לצורך התגברות על היגוי יתר ( הגלגל האחורי בהחלקה) וזה נעשה למניעת החלקת האופנוע ואיבוד שליטה.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
boaz avrahami
ואין לכם אפילו ירידה אחת?
מצחיק שהעלית את זה...
אחד הוא מטורף עם תעודות ושליטה לא משהו,
אני מונע ממנו את הירידות ...
השני דווקא כשרוני מאוד, (ראיתי אותו דופק "היגוי הפוך" בסגנון שזהר מדבר עליו עוד לפני גיל 4, וגם מצליח לצאת מtank slapper במהירות מפחידה על אופני איזון- בירידה אגב), אבל גם סובל מעודף שכל, ואת הירידות הוא פוחד לרדת...
יש איזה שניים וחצי מקומות במושב שהם יחסית מישוריים, והוא נוסע שם במעגלים :(
1 קבצים מצורפים
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
זוהר לב
איל,
קודם כל התנצלות. כנרטה שהגוגל שלי מקולקל. לי יוצא את זה:
קובץ מצורף 131972
שנית,
מעבר לתמונות היפות, נכנסת לקישורים כדי לקרוא?
גם הבת שלי היתה אלופה באופניים עד גיל 5.
אז החליטה שדי לה...
אנחנו חשבנו שבגלל הורדת גלגלי עזר הי מפחדת.
לא לחצנו.
אי שם בגיל 10 החלה לרכב שוב, מראש בלי גלגלי עזר ובלי כל בעיה.
פעם סיפרתי לה בבית על היגוי הפוך באופנוע.
שעה אח"כ כבר חבשתי לה את הפצעים ביד, ברגל ובסנטר...
רוצא לומר - היגוי הפוך זה אחלה. אבל באופנוע. לא אופנים...
זה קצת כמו בסרט מצוייר כשהם רצים מעל תהום ונפלים רק כשהם מסתכלים למטה.
היגוי הפוך ברמה של ילד על אופניים זה משהו שקורה לבד, אם הם ינסו..... תראו את הרגליים זזות מהר מהר באוויר והם יפלו.
עבדתי בחנות אופניים, למדתי עשרות ילדים לרכב, הבת שלי הייתה על אופני איזון והגיעה לחלוטין לשלב הנכון, ולא משנה מה עושים היא לא מסתדרת עם פדלים.
זה בהחלט מציק לה חברתית, אבל לפעמים צריך לדעת לשחרר ולחכות שנה שנתיים.
אגב מחשבה שעברה לי השבוע ובהחלט עלולה להבדק בקרוב, זה שהאופניים די ישנות ומראש לא היו פאר התעשיה, ואולי אם נקנה זוג קל יותר ומתאים יותר זה ילך מהר יותר (אני מניח שאם הוא יהיה ורוד עם נצנצים אז בכלל...)
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
איל מ
קודם כל התנצלות. כנרטה שהגוגל שלי מקולקל. לי יוצא את זה:
קובץ מצורף 131972
שנית,
מעבר לתמונות היפות, נכנסת לקישורים כדי לקרוא?
אתה מנסה להכניס אותי תחת הפנס ואומר לי "חפש כאן", כי התמונות שהעלתי לא מתאימות לך?
לא צריך לקרוא בקישורים כי הבנתי כבר מהתחלה על מה מדובר ומה אתם מתכוונים בהיגוי הפוך.
אבל..... ויש כאן הכחשה גורפת למראה עיניים של גלגל אופנוע שמוטה שמאלה
בעוד שהכלי מבצע פניה לימין, הכחשה שמוסברת ע"י וקטורים שפועלים, ע" תופעות של החלקת גלגל אחורי, ע"י תיקון היגוי יתר........
ואילו אני קורא לזה היגוי הפוך- כי הגלגל הנוהג מוטה הפוך לכיוון הנסיעה.
אם צריך לתת את הדעת לבטיחות ברכיבה על דו גלגלי אז זהו הנושא הקרדינלי! בגלל שהחלקת גלגל אחורי משמעה איבוד שליטה והמרחות על הכביש , ואם הדגש בלמידת רכיבה מושם על ההיגוי ההפוך שאתם מדברים עליו זוהי ברכה לבטלה.
מאות אלפי רוכבי דו גלגלי יש בישראל, אופניים וממנועים, ואני בטוח ש99% מהם לא שמע מעודו או למד את נושא ההיגוי ההפוך ולרובם ככולם יש מיומניות רכיבה טובות והם מבצעים פניות וסיבובים בלי לתת את הדעת ל"היגוי ההפוך". מה שכן חשוב ללמד אותם זה איך לבצע היגוי הפוך הנראה בתמונות שהעליתי, כדי שאם יחליק להם הגלגל האחורי, הם לא יסיימו את הרכיבה בהמרחות על הכביש במקרה הטוב.......
ואת הילדים שימו בצד. אין מה להסביר להם, הם ילמדו לבד.