איך הובנתי ככה?
יש תלות במספר השיניים, במבנה שלהן ועוד. הנוסחא הבסיסית מדברת על שני משטחים מוצקים וחלקים שנעים אחד על גבי השני. היא לא כוללת שיניים שנתפסות בחריצים וכו'.
Printable View
איך הובנתי ככה?
יש תלות במספר השיניים, במבנה שלהן ועוד. הנוסחא הבסיסית מדברת על שני משטחים מוצקים וחלקים שנעים אחד על גבי השני. היא לא כוללת שיניים שנתפסות בחריצים וכו'.
(ברוך המחיה מתים)
ונגיד והחלטתי לעבור ל"33
מה עדיף 10.5 או 12.5?
אם אתה יכול, 12.5.
מאותן סיבות של הורדת לחץ אוויר, ציפה, הענות לתנאי השטח.
חנן -
אם כבר הזכת נוסחאות פיזיקליות:
F=U*N
F = כוח חיכוך
U = מקדם חיכוך
N = כוח ניוטון
עכשיו אם נתייחס לצמיגי שטח (הרי בגללם אנחנו כאן...) הרי בשטח המגע שלהם בקרקע הם משוננים (בגלל מבנה הקוביות).
אם זכרוני אינו מטעה אותי - כאשר מתייחסים למושג N מדובר בכוח ניוטון שמורכב ממסה כפול G (שהינו 9.81 אם אני זוכר נכון). נניח שהמשקל על כל גלגל בג'יפ הינו 0.25 ממשקל הרכב (הרי ישנם 4 גלגלים) ונגיד שמשקל הרכב 2 טון כך שכל כוח N של צמיג הינו 9.81 כפול רבע מ-2 טון (זאת אומרת - כפול 500 ק"ג) כך שאם עכשיו נגיד שנוגעות בקרקע 10 שיניים (של הצמיג כמובן) הרי כל שן בעלת כוח N של כלפי הקרקע ששווה ל- 9.81*500/10 = 490.5 .
אם ניקח צמיג רחב יותר שנוגע ב-20 שיניים בקרקע הרי נקבל 245.25 (שזה בדיוק חצי).
שבעצם המסקנה היא שכל שן בצמיג צר מפעילה כוח N גדול יותר מכל שן בצמיג רחב יותר.
עכשיו - בטוח שיש עוד משוואה שקשורה ל-X (גודל המשטח שנוגע) ואינני זוכר אותה, אולי בחישוב משוקלל אפשר יהיה למצוא את העדיפות של צמיג 12.5 על צמיג "צר" יותר 10.5 """"או ההיפך"""".
חישובים פיזיקלים זה נחמד אבל אסור לשכוח שהשטח משתנה, ואין כמעט ג'יפאי שבדיונות לא מוריד אוויר, לשם מה? להגדיל את שטח המגע? לפזר את הלחץ שמפעיל משקל הרכב על הקרקע? להוות כמעין בולם? אני אישית חושב שהכל נכון - אבל בטוח יש מישהו שיכול לחשב את זה בצורה פיזיקלית מדוייקת (סומך עליך - חנן).
לדעתי - צמיג 33\10.5\15 הינו צמיג אידיאלי (אבל זו רק דעתי).
סתם עוד חומר למחשבה..... :o
אלדד[/b]
אלדד.
הנוסחאות שלך נכונות - אבל רק במקרה פרטי - כמו השחנן ציין, לא תוכל להשתמש בניסחאות אלה כשהחומרים הם לא קשיחים ומוצקים. צמיג (גומי), לצורך העניין, לא נמנע עם אותם חומרים שאיתם נבצע ניסוי ונוכל להגיד על ניוטון שהוא גאון.
שים לב: את מקדם החיכוך u מחשבים בצורה פשוטה מאד. קח משטח ישר (נגיד קלסר) ישים עליו קופסת סיגריות. תתחיל להטות את הקלסר. ברגע מסויים הקופסה תתחיל להחליק.
tan (טנגטס) הזווית שבה הקופסה התחילה להחליק הוא מקדם החיכוך. שים לב שלא חשוב על איזה צד תבחר לשים את הקופסה. תמיד תקבל בדיוק את אותה זווית. בקלות תוכל להסיק מכך שאין לגודל שטח המגע של שני החומרים שום השפעה של הכוח F=UN שמונע מהקופסה להחליק - ולכן הוא לא מופע בנוסחה.
לצורך העניין. עם צמיגים של רכב היו עשויים מחומר קשיח לחלוטין (נגיד מברזל) לא היתה שום משמעות לרוחב הגלגלים (מלבד פיזור החום בבלימה וכד'). אני יודע שזה לא נתפש אסוציטיבית אבל זו המציאות והפיזיקה מתארת אותה היטב.
תחשוב על דוגמא נוספת, אלדד: אתה עומד ליפול מגורד שחקים ומחזיק במעקה באצבע אחת או בעשר אצבעות. באיזה מהמקרים הסיכוי שתמשיך לדון בפורום הזה לאחר המקרה גדול יותר?
הצמיג מתנהג כמוצק למחצה ולכן שולח" אצבעות" גומי לחריצים ושקעים בשטח ולכן הנוסחא שדברת עליה הופכת לפחות רלוונטית. עדיין רלוונטית אבל פחות.
מה טוב בהגדלת הצמיג?
הנושא של הקוטר ברור אני מניח. צמיג 33 נותן שיפור של 6% בקוטר על צמיג 31.
לא פחות חשוב לדעתי הוא נפח האויר בצמיג. בצמיג 33/10.5 יש 13% אחוז יותר אויר מאשר בצמיג 31 באותו רוחב (ריבוע ההבדל היחסי). אבל הגדלת הרוחב מ10.5 ל12.5 נותנת 19% יותר נפח.
ניקח צמיג 31/10.5/15 בתור נפח 100%
צמיג 33/10.5/15 יהיה בעל נפח של 113%
צמיג 33/12.5/15 יהיה בעל נפח של 135%
נפח האויר הוא שמאפשר לנו להוריד לחץ אויר, ולחץ אויר הוא הנשק הסודי להגברת שטח המגע ולהגברת האחיזה. 13% זה יפה, אבל 35% אחוז זה הרבה יותר. צמיג 33/12.5/15 יתן הרבה יותר תמורה בתחום העבירות.
ראשית, תביא בחשבון שצמיגי "33 לא הולכים עם יחסי ההעברה המקוריים. אתה מהר מאוד תרגיש שהג'יפ כבד וחסר לו כח. המשמעות היא החלפת יחסי העברה, כנראה ל- 4.10 ואז תצטרך גם להחליף את הנעילות שמתאימות בד"כ לטווח מסוים של יחסי העברה. כלומר, זה מסתכם להיות פרויקט יקר מאוד.
מהצד השני, אני נוסע 4 שנים על צמיגי "33 עם DANA30 ושברתי פעם אחת ציריה וגם זה בגלל עומס בלתי סביר שהפעלתי. הציריה היתה נגזרת עם כל מידה של צמיג. אם אתה נוסע כמו בן אדם לא צריכה להיות לך בעיה. חוץ מזה, הג'יפ נראה פצצה והעבירות ללא תחרות. אם כבר, אני ממליץ על מידה 33X10.5 ולא 33X12.5 - הרבה פחות עומס על כל המכלולים.
רונן
רונן,
נעילות אוטומאטיות כגון לוקרייט ואיזי לא דורשות החלפה מאחר והן מתאימות לכל יחסי ההעברה !!!
מה שהיה יקר אתמול, יעלה יותר גם מחר.
מעבר לזה, עלות של צמיגי 33X10.5 גבוהה יותר בכ1500 ש"ח לחמישה מאשר צמיגי 33X12.5...ובסכום הזה, אם תחזק את המכלולים שמתחילים ונגמרים בהיגוי...תרוויח בסוף הרבה יותר.
ואם נחזור טיפה אחורה -
בסיקס שלי יש יחסי העברה בסרנים 46\13 שזה 3.54 (קצת יותר טוב מהמקוריים). האם צמיג 33\12.5 יקרע לי את המכלולים? או האם צמיג 33\10.5 ישבור לי את המכלולים? או האם בכלל כדאי לסכן את המכלולים בשביל צמיג שכזה?
ולגבי הנוסחאות הפיזיקליות -
חנן, בגדול אתה צודק בנושא האצבעות - אבל אני בטוח שיש איזו שהיא מגבלה ברוחב הצמיג - אחרת בתחרויות עבירות היינו רואים צוותים נוסעים עם צמיג ברוחב 70 אינץ', לא? ולעומת זאת אנו רואים את צוות אספיר (שדרך אגב - אני חושב שהצוות הזה מקצוען אמיתי) נוסעים עם צמיגי שטח צרים מאוד בסוג שטח מסויים, ובדיונות (כמדומני) הם היו עם צמיגים רחבים יותר.
אלדד