-
תגובה להודעה: אתר שלנו המכיל תמונות מכל הטיולים, מומלץ!!!
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
mi88
בתגובה של אומי5 שהוא גם כן בעל נסיון עשיר כמוך (ובטח יותר ממני) נאמר ש"זה לא תמיד נורא רק צריך לדעת מתי ואיפה",
האמת זאת גם דעתי, רק צריך לדעת איפה, לא רק מי שחושב לרדת אלא גם מי שתוקף צריך לחשוב אולי במקום הזה זה לא נורא.
שמתי לב גם שהתופעה רחבה יותר ממה שנראה תחילה. כלומר, אין קוד, אין אמנה, אין מנהג, ויש התנהגות לפי מצפונו האישי של המטייל. (למעט איסור פגיעה בחקלאים)
לא!
יש קוד !
אתה לא יורד משביל אלא אם אתה בודאות ומתוך ידע אמיתי בטוח אתה לא גורם נזק.
אני חברי ומורי עם הנסיון והלמידה בתחום, עדיין כשאנחנו לא בטוחים ב 100% לא יורדים .
דוגמא טובה היא חוף הים , באזורים ועונות שבהם אין הטלה של ביצי צבי ים , נסיעה על קו החוף לא מזיקה אקולוגית, אם יעבור שם ג'יפ אחד היא גם לא תזיק אסטתית , אבל זוג מסכן שיתעלס לו מול הים עלול מאוד להינזק אסטתית ממגן החזירים שלך או מהציריה , כי לא תראה אותם כשתיסע על קו החוף .
או זוג דומה בתוך חורשה.
לכן על תרד משבילים נקודה.
דוגמא טובה וכמעט יחידה למקום שבו לא יגרם נזק אלו שבילי האש , במידה והשביל עביר לרכבך וניסיונך ללא דרמות (רבים מהם עליתי כנוסע בדיפנדר סטנדרטי וחבוט ) נסיעה שם לא יוצרת נתיב חדש , חוסכת לקק"ל (ככל שיעברו שם יותר רכבים הם יצטרכו לתחזק פחות את האין צימחיה שם) , ובדר"כ אין בחורשות האלה מינים מיוחדים או בעלי רמת סיכון גבוהה.
חשוב לבדוק אבל שאף אחד לא עושה לך פיקניק או קקי בנתיב הנסיעה .
בקיצור אני שוב ממליץ לך לבקש להצטרף לטיולים של ותיקים/ מנוסים ולהנות איתם .
אם הייתי בעל ג'יפ כיום ועם זמן לטייל הייתי מזמין אותך בכיף.
למנוסים שבנינו אני אישית מכיוון שכבר לא מעורה בתחום ולא מעודכן לגבי חדשות גוליים וכו', מרשה לעצמי פחות ופחות לעשות, ממליץ לכל מי שפעם היה בעיניינים והיום כבר לא לאמץ את הגישה שלי.
אומי
אגב לבעל הויטרה והבחור השני , לא סתם הסתייגתי אם המקום שביל או לא, לפעמים קשה לדעת מתמונה. (ולפעמים קל מאוד )
-
לציון (פותח השרשור) - נא ראה תגובה הולמת:
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
Jacob80
התמונה השניה - דוגמא טובה למה שקוליסים נוספים יכולים לעשות.. זה מעלה בוקר וראינו שיש שני שבילים לעליה (בעבר היה רק אחד) אז עלינו בשניהם. בדיעבד זו היתה טעות כי השביל השני הוא לא שביל של קקל אלא אחד שנעשה ע"י אותם אנשים שיורדים מהשבילים.
קורה שטועים, השאלה מה עושים עם זה אח"כ...
נדב.
-
טוב לדעתי השרשור הזה מוצה עד תום
פותח השרשור לא במצב ללמוד משהו
הוא כנראה ימשיך להתנהג ככה ואנחנו נשלם את המחיר
מי שבעתיד יתקל בשרשור הזה יוכל (אם ירצה) להבין מהר מאוד מה היא
התנהגות נורמטיבית ונכונה בטיולי שטח ומה היא התנהגות נצלנית אגואיסטית וברברית
ולאמץ את מה שמתאים לו
בכל אופן אני לא רואה סיבה (שפויה) להמשיך בשרשור הזה
ואולי זה הזמן לנעול אותו
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
zion_z1
את מה שהייתי צריך ללמוד, למדתי. [וההמשך שמעיד אולי על ההיפך - נמחק].
מכיוון שראיתי מה היה כתוב כאן טרם המחיקה,
אין לי אלא להצטער שבכלל טרחתי לחפש בשבילך את השרשור לחומר מקצועי וענייני בעניין.
חשבתי שהאמירה שלך לגבי רצון ללמוד היתה כנה,
ניחא,
אני חושב שהמפסיד העיקרי הוא לא אני.
כאן נתקלת בתגובות מילוליות ורצון להשלים פערי מודעות-מי בצורתו הוא אבל אם תמשיך בגישה הזו כלפי השטח, מוקדם או מאוחר תיתקל בגישה קשוחה בהרבה של גורמי חוק חסרי סובלנות למעשי בעילה שכאלו ואולי הלקח יגיע משם.
תגובות כמו שלך מוציאות את הרצון לטרוח ולענות.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
mi88
שלום לכולם
מאחר ולי נראה שיש חוסר תיאום בראיית המציאות הנכונה(גם אני לא מבין מה כתבתי)
ובמילים פשוטות, אני חיפשתי את השביל בתמונות שאני מצרף, ולאאאאאא מצאתי.
ורציתי לדעת מה ההבדל בין מה שעשו החברים כאן לבין האין שביל שבתמונות
רצוי הסבר משכנע כי אני ממש לא מבין את ההבדל
חשוב לי לציין כי אספתי תמונות מהאלבומים באתר באופן אקראי ובלי שום כוונה כנגד מישהו כזה או אחר ורק להמחשה כללית.
בקרוב עוד תמונות
משה
עד שיהיה לך מספיק נסיון-הכלל הכי פשוט לדעתי שישים בשבילך הוא לנסוע על סימון שבילים (כי אלו שבילים ברורים וחוקיים ) בשמורות טבע או אם זה לא בשטחי שמורה, אז רק על קוליסים שמופיעים במפה כסימון דרך רכב.
ההבדל בין התמונות שהעלת לבין התמונות שפתחו את השרשור הזה הוא שבהן פותחים קוליסים חדשים ולא נוסעים על שביל כלשהו.
-
[עוד לא הבנת?] אתם מוזמנים להכנס שוב לאתר שלנו ולהנות ( במקום להתקוטט) יש שם תמונות חדשות שתוכלו לעשות להם ניתוח ומחקר :D
-
[[עוד לא הבנת?]
תגיד, לחבר'ה פה מותר להתבטא איך שבא להם וכשאני נזהר בלשוני אז אתה מוחק? זה איזה משהו אישי?
-
אין לך מושג כמה הודעות כאן נמחקו, וכמה עוד צונזר. אתה לא רואה.
חברים, בבקשה, אין לנו זמן פנוי יותר מדי. חיסכו בהתבטאויות מעליבות ואישיות - אנחנו צריכים לעבוד בשביל למחוק אותן.
לא בא לי לנעול את השרשור הזה, כי יש בו כמה תובנות מועילות. אבל אם הגנון ימשיך - לא תהיה ברירה..
אסף.
-
כמו שכולם יודעים כרגע הרכב שלי גם כך אינו יורד משבילים, אבל עליהם הוא תותח.
מאחר והחלטתי שצריך משהו יותר רציני, ובעקבות השירשור הזה עלו בי שלוש שאלות.
האחת, אם נוסעים בשבילים בלבד אז האפקט של כלי יותר רציני מאבדת משמעות אבל בכל זאת החלטתי שכדאי כלי רציני בכדי לנסוע בכל השבילים, (וגם נידבקתי בחיידק).
השאלה השניה היא מהו "שביל האש" הניזכר לעיל.(הבנתי שזה חורשה?)
והשאלה העיקרית היא, הרי אם יש למישהו כלי רציני נראה לי טיבעי, מידי פעם, ככה בקטנה לנסות את היכולת של הכלי וללמוד אותו, ובכלל קצת להישתעשע ולהינות. וכאשר יהיה לי כלי כזה (בעזרת השם) האם זה באמת נורא לעלות איזה מעלה שאינו שביל קק"ל, אינו שביל מוסדר, איזור שומם ללא תנועה של משהו חי נראה לעין. ואם זה בעיה אז נא מנסיונכם היכן כן אפשר לעשות את זה (שבילי האש?).
נזכרתי בשאלה נוספת. האם מלבד שבילי קק"ל יש עוד שבילים מוכרים כלשהם או שניתן והם נועדו לנסיעה (ואם לא קק"ל אז מי מסמן אותם?). כלומר כיצד יודעים האם שביל זה משהו שנועד לכך או משהו שנוצר שלא באופן מקובל.
מודה למגיבים ולמסבירים, כבר למדתי הרבה.
משה
-
הדרך הטובה ביותר היא לטייל עם מנוסים ממך או אחרי שלומדים להתמצא בשטח להיות בקשר עם כאלה .
שבילי אש הם "קרחות יער" שקק"ל ( גוף שמתעסק בעיקר בחורשות שנקראות יערות בארץ) מותח בין חלקות "יער" .
המטרה שלהם היא שאם יש שירפה בחלק אחד היא לא תתפשט לחלק השני .
חלק גדול מהם בזוויות מענינות ומאתגרות ורובם מתוחזקים יפה .
לא לכל אחד כזה הייתי נכנס, צריך לשים לב שבסיום שלהם יש מדרגה כשמתחברים לשביל העליון , לא פעם המעבר שלה הורס את התשתית של השביל .
כדי לאתגר את הרכב יש כמה מעלות ומסלולים קשים בעיקר בנגב.
אני בעיקר טיילתי שם ברגל ואני לא מעודכן בשנתיים האחרונות יהיה לי קשה להמליץ לך על מסלולים, שוב תצטרף למנוסים.
שאלת מהם שבילי קק"ל ומי מסמן שבלים , בשירשור הזה ראיתי כמה טעויות אז על הדרך נעשה בזה סדר.
שביל קק"ל : שביל שקק"ל פתחו וסידרו, באופן גרוף בתוך חורשות ("יערות") שקק"ל נוטעים, לרוב שבילים מאוד נוחים לנסיעה, עד כדי פריווט נהוג בידי נערה בת 17.
שבילי אש הוסבר למעלה .
שביל מסומן בשטח : שבילים שמוסומנים ע"י הועדה לסימון שבילים של החברה להגנת הטבע(גוף אזרחי) , בתוך שמורות טבע זה נעשה בתיאום עם הרשות שמורות הטבע(גוף ממשלתי) שנקראת היום רשות הטבע והגנים .
שביל כזה מסומן ע"י שני פסים לבים ואחד בצבע באמצע בהתאמה במפה ובשטח.
שביל קיים בשטח : בתוך שמורות אסור בנסיעה. מחוץ לשמורה , אם השביל קיים והא לא רק איזה קוליס שפתחו לפנייך אלא משהו שנראה שנוסעים בו דרך קבע, מותר לנוע בו .
-
אווף... וואו...!!!
אנ חוזר עכשיו מ- 3 ימים בדרום ורואה לאיזו רמת ייאוש השרשור הזה התפתח.
אין לי כרגע כוח (ואני חושב גם שזה ממש לא ריאלי במקרה של השרשור הזה) להתחיל להסביר וללמד את אלו שרק לאחרונה גילו את המושג "שטח" ובטח לא את אלו שלא רוצים ללמוד. אבל בשביל הספורט, הנה סיפור קצר מאתמול אחרה"צ. יש לסיפור הזה כמה מרכיבים דומים מאד למה שקורה כאן בשרשור:
אתמול אחרה"צ אני מגיע לחנייה של עין אום צלח. (למי שלא מכיר- מעיין מיוחד, מבודד מאד, וללא ספק משמעותי מאד לסביבה האקולוגית של כל תא השטח שבין בקעת צין לערבה...)
בכל מקרה, אני רכב בודד, השעה מאוחרת אבל אני לא מוכן לוותר על גיחה זריזה למעיין לראות את השפעת השטפונות האחרונים על מפלס המים (עניין של 10 דקות הליכה). החברה גמורה מהיום הארוך והיא נשארת לישון באוטו..
אני מגיע למעיין והפלא ופלא- קבוצה של 6 חברה צעירים ונחמדים מכינים ארוחת ערב כשהמזרונים של הלילה כבר פרוסים לרווחה, והכל עשל שפת המים!
תו"כ שאני מסביר להם על המשמעות הסביבתית הנוראית של לישון בקרבת מקור מים מבודד במדבר מגיעים שני חברה מהקבוצה עם ערמה מכובדת של צמחייה מקומית מוכנה ומזומנה להדלקת המדורה. :(
נו, מה אני אגיד... (ולמי שלא מבין, מדובר בשתי עברות התנהגות מהחמורות שיש בטח ובטח כשמדובר בשמורת טבע!)
החברה חביבים מאד, חלקם עם חולצה של בי"ס שדה ניר עציון, לא כ"כ מבינים על מה אני מדבר ומה הבעייה במה שהם עושים (למרות שלטענתם הם רק מחכים לחברים שבאים לאסוף אותם:-?)
אחרי מספר דקות של שיחה שבה אני מנסה להסביר לאזניים אטומות את הנזק שהם גורמים, הלכתי תו"כ שאני מזכיר להם שמדובר בשמורה וגם אם הם לא מבינים אז יש חוק!
את היציאה החוצה מהשטח עשיתי במהירות רבה כדי לא להיכנס לחשיכה ואין לי מושג מה בסוף קרה עם החברה האלו.
ומה המוסר השכל?
שמירת טבע זהו עסק מורכב ביותר ומעטים האנשים שיכולים להגיד בלב שלם שהכל ידוע וברור להם (ואני לא בין אלו שיודעים הכל), בדיוק בגלל זה יש חוקים. בין אם חוקי שמורה ובין אם חוקי אצבע וקוד התנהגות מקובל.
בכניסה לכל שמורה כתוב ע"ג שלט גדול את כללי ההתנהגות בתוך שמורה. זה מספיק! מחוץ לשמורה- זה בכלל לא משנה. לנו כמטיילים חשובה שמירת הטבע גם אם זה לא שמורה ולכן כל עוד יש לך ספק- כללי ההתנהגות בשמורה הם שתופסים!
לילה טוב!
-
ואולי בכל זאת משהו כן הצליח לחדור, ובאופן מפתיע (?) חלק מהתמונות הקשות מהאתר המדובר הוסרו...
כן כן, אלו שניתן לראות בעמוד הראשון בשרשור הזה.
-
יונתן ברשותך אסביר מה לא בסדר למי שלא הבין .
באזור כזה עם מקורות מים מעטים עד כמעט לא קיימים כל מקור מים הוא קריטי להישרדות של בע"ח לפעמים בעל חיים כזה או אחר יוצא למסע חיפוש אוכל וחוזר ממש על סף היתייבשות למעיין בידיעה שהוא יגיע, ישתה, ינוח וימשיך במסע ההשרדות האין סופי שלו .
במקרה שבו אנחנו ישנים ליד המים הוא יפחד להתקרב ואם זה חיה שפעילה בלילה יהיה לה מסוכן מידי לבוא ביום והיא תאלץ לחכות ללילה הבא, שגם יכול להיות מאוחר מידי בעבורה (תשישות) וגם יכול להיות שישנו שם מטיילים אחרים.
לכן יש ללון לפחות כמה עשרות מטרים מהמעיין מחוץ לשמורה ובחניון לילה בשמורה.
לגבי צימחיה, לא כל זרד וכל ענף ישמש בע"ח כז או אחר לבניית מגורים , אבל אנחנו (לפחות רובינו וזה כולל אותי בכל אופן) לא יודעים איזה זרד טוב לציפור ואיזה לא.
לכן לא אוספים עצים מהטבע באזורים מידבריים ובשמורות וזה ובמיוחד ג'יפאים שיכולים להביא עצים איתם בניגוד למטייל רגלי .
לגבי הדלקת מדורה, האיסור הוא גורף בתוך שמורות טבע כי אי אפשר לסמוך על כל מטייל שידאג למדורה שלו ושידע איפה יש סכנת שירפה ואיפה לא וגם איפה המדורה שלו מזיקה באספקטים אחרים.
מחוץ לשמורות חשוב מאוד לא רק לכבות את המדורה על גם לכסות אותה באדמה , כדי למנוע צלקת שחורה בנוף.
-
ואולי חידוד נוסף לא יזיק:
יצא לי מספר פעמים לטייל ברגל באזור הזה של עין אום צלח. טיול של מספר ימים, נגיד משדה בוקר לערבה, או ממכתש רמון להר חלק...
בטיולים מסוג זה, ניתן להבחין בשבילים רבים באמצע שום מקום ושלכאורה מובילים משום מקום לשום מקום. שבילים שנראים כאילו הם שבילי הולכי רגל אבל הם לא. שבילים כאלו המכונים "נֵאקֲבים", הם למעשה שבילי בע"ח שנוצרו ע"י רבים מהם ההולכים באופן קבוע אל אותם מעיינות. מי שמכיר את המדבר באופן כללי ואת האזור הזה באופן ספציפי, יודע כי אותם שבילים הולכים ומתכנסים ככל שמתקרבים אל מקור המים ובדוגמא הנ"ל לעין אום צלח. מי שהולך בבוקר על הנקבים הללו צפוי למצוא גללים טריים של בע"ח שעברו שם בלילה בדרכם להרוות את צמאונם. הגגלים הנפוצים הם של: יעלים, דורבנים, צבואים, פראים ראמים ועוד. ולעיתים גם עקבות נמרים... (הנמרים לא משאירים גללים כי הם קוברים אותם מתוקף היותם ממשפחת החתוליים)
ועשיו לעניינינו, כמו שאומי5 פירט, אסור בשום פנים ואופן לישון בקרבת מקור מים במדבר. אני יותר מחמיר ממך, וכמה עשרות מטרים לדעתי זה ממש לא מספיק. בטח ובטח כשמדובר בטיול ג'יפים שמקרין לסביבה הרבה יותר משני מטיילים עם שק"ש... הטווח הנכון צריך להיות מחוץ לטווח המחיה של המעיין וזה כשלעצמו עניין מורכב. דעתי האישית היא לישון בטווח של מעל לקילומטר ממקור המים ובמקרים מסויימים של מעברים הכרחיים של בע"ח בדרכם אל המים גם זה לא מספיק!
בעניין המטיילים שפגשתי, הם היו מטיילים רגליים מה שמראה כי התופעה של חוסר המודעות (או של חוסר הרצון להקשיב) קיימת לא רק בקרב מטיילי הג'יפים. הבעייה עם הג'יפים היא הפוטנציאל ההרסני שיש לקופסה עם הגלגלים הזו לגרום לנזק גדול ע"י אירוע חד-פעמי.
אגב, כל ההסבר של לינה בקרבה מקורות מים לא רלוונטי בכלל כשמדובר בשמורה כי שם יש חוקים שמחייבים אותנו לישון בחניון לילה שאמור להיות ממוקם במקום נכון מהבחינות שציינו.
שבת שלום!
יונתן
-
2 קבצים מצורפים
וכמה תמונות להמחשת המאורע:
-
יונתן מה לעשות אני בטיבעי חושב כמטייל רגלי , שגם ככזה לרוב אני נמנע על הסוג השקט יותר.
מי שבאמת שומר על שקט גם רואה את מה שקורה סביב המעיין בלילה .
גם במיקרים שאנחנו רכובים הרכבים דוממים בלילה ללא גנרטורים רדיו גרלדות ושאר דברים ולכן בסגנון טיול שלי אני לא רואה בחתיכת ברזל שמונחת לידי מטרד נוסף.
כמובן שמי שמשאיר מדורה בלילה (אש ועשן מבריחים בע"ח ) גרילנדות וכו' טב שיתרחק כמו שיונתן המליץ.
יונתן אני מעריך שחוסר המודעות בקרב המטיילים הרגליים ( ואני מוציא מכלל זה את הקבוצות ומדבר רק על עצמיים ) קטן יותר מבקרב הג'יפונים והג'יפים , וברובו גם פחות מזיק .
מפתיע אותי חוסר היכולת לשמוע מה לא בסדר ואולי הם באמת היו שם רק לכמה שעות עד שיאספו אותם, אגב אנשים כאלה שומעים הרבה יותר טוב שיחה בישיבה על קפה לאור מדורה.
לגבי חניון לילה, יש איתם בעיה אחת , והיא שכשאתה ישן בשק"ש ללא קוביית פלדה לידך בחניון לילה אתה לא מספיק בולט לג'יפ שמגיע בחשיכה והיו דריסות מעולם .
לכן לרוב אני ישן בקירבתו אבל לא בו .
ודבר אחרון אין כזה דבר ביס"ש ניר עציון בטח התכוונת לכפר עציון .
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
אומי5
יונתן מה לעשות אני בטיבעי חושב כמטייל רגלי , שגם ככזה לרוב אני נמנע על הסוג השקט יותר.
מי שבאמת שומר על שקט גם רואה את מה שקורה סביב המעיין בלילה .
גם במיקרים שאנחנו רכובים הרכבים דוממים בלילה ללא גנרטורים רדיו גרלדות ושאר דברים ולכן בסגנון טיול שלי אני לא רואה בחתיכת ברזל שמונחת לידי מטרד נוסף.
מכיוון שכל השרשור הוא ברמה שפותח השרשור ושואלי השאלות הכתיבו אז מטבע הדברים ההתייחסות למה מותר ומה אסור היא בהתאם. (ויש הרבה מאד מה לכתוב שלא נכנס לשרשור הזה...)
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
אומי5
ודבר אחרון אין כזה דבר ביס"ש ניר עציון בטח התכוונת לכפר עציון .
ברור...
לגבי הרצון להקשיב על כוס קפה-
האמן לי שלא הייתי מתנגד לאחת כזאת לאחר כ- 100 ק"מ בשטח ועוד כ- 30 שנותרו לי בפחות משעה נסיעה עד החושך... אבל מכיוון שאני לא מעוניין לצאת מאבו טריפה בשעות החשיכה נאלצתי לעשות עם החברה הללו שיחה קצרה ולהרים קלאץ'. וכמו שכתבתי- קפה לאור מדורה בלילה בעין אום צאלח- ללא בבית ספרי.
-
אני חייב לציין שאני המום מהידע והנסיון של אומי5, קטונתי מלחלק ציונים אבל הייתי חייב להודות על ההסברים המעולים ולציין את זה.
לא ידעתי מה שכתבתה, לא חשבתי על זה שבעלי חיים שותים בלילה.
עכשיו אני לפחות מבין את הסיבה ולא פועל כרובוט שאמור לעשות בלי להבין, ואני בטוח שהרבה כמוני הבינו רק עכשיו למה עושים את זה.ועכשיו יעשו.
עכשיו אם מישהו יראה אחר עושה נזק ויסביר לו את אשר למדנו כאן, אני מניח שבמקום צעקות ויצירת אנטגוניזם, יהיה לו קשה להיתעלם.
טיול נעים,
משה
-
שמח שדברי נפלו על אוזניים קשובות, קח בחשבון שגם אם לא יסבירו לך את מהותם לרוב הכללים יש סיבה , זרום איתם, אפשר להנות גם כששומרים עליהם .
לאט לאט יתבררו לך הסיבות לכללים האלה.
יונתן אני מבין אותך בהחלט , אני רק אומר שלדעתי במצב אחר כדאי לנסות לגלוש לשיחה ידידותית ומשם להסביר זה עובד הרבה יותר טוב .
צאו לטייל !
-
משה, הבעיה היא מודעות. וכשאין מודעות, מה לעשות, מה שצריך לציית לו הם חוקים. כתבו כאן על שימוש בח'אטב (ענפים מקומיים) למדורה - וזה נזק אדיר! הפרחים המעטים שאנחנו רואים במדבר - צריכים להיות מופרים על ידי חרקים. ואיפה החרקים מטילים ביצים ומגדלים את הדור הבא? בתוך "סתם" זרד יבש שמתגלגל ליד הדרך. אם הוא ישרף במדורה, שרפנו יחד איתו משפחה של חרקים, ויש צמח אחד שלא יתרבה בגלל זה. לא חבל?
את כל זה אפשר וכדאי לספר לכל מטייל שמסתובב במדבר, אבל את האמת - הרוב לא שואלים ולא רוצים להקשיב... לכן יש חוק - למדורה משתמשים אך ורק בחומרי בעירה מהבית. וכנ"ל כל שאר החוקים - יש להם סיבות, אבל לפעמים צריך פשוט לעשות, גם אם לא יודעים למה.
אני חייב לומר שגם אצלי במשך שנים של טיולים לא היתה מודעות מספיקה לכל מיני נושאים. אני טיילתי רגלית במדבר במשך שנים, בקבוצות, עם קבוצות ו"בדד", טיולים ארוכים ומפרכים לפעמים, ולפעמים יומיים שלושה בהתקדמות של קילומטרים בודדים, בבחינת עקבות צמחים ואבנים. ככה "הרווחתי" את הזכות לטייל בג'יפים, הייתי מדריך בחברה להגנת הטבע במשך כמה שנים ועוד... ועדיין אני כל הזמן לומד דברים חדשים, וגם שמח לחלוק מהידע למי שמבקש, כן, על יד מדורה בלילה מדברי. אבל לא כולם רוצים ללמוד. וכאן יש בעיה.
אסף.