תגובה: הסבת סופה דיזל לבנזין
אני חושב שכבר מזמן אמרתי שאני אחד המסנגרים האחרונים על מנועי הדיזל.
בואו נראה לאן מתקדם העולם?
כמה רכבים נוסעים בנזין (גיפים) וכמה דיזל?
איזה מנוע מותקן היום על סופה 3?
אני חושב שהשימוש במונח קומבינה דיזל כשמזכירים סופה זה לעשות עוול.
זה נותן תחושת אי נוחות...אתה נוסע על מכונית צעצוע.....
אבל זה לא כך. אלו שתי וריאציות בנזין או דיזל.
סופה דיזל בשנת 97-2000 הקדימה את זמנה. כך אני רואה את זה.
וככל מוצר שלא בוחנים עד הסוף באמת כי לא רוצים להאמין בו ובמיוחד כוחות הבטחון שעבורם חסכון בדלק היא מילה מגונה...כך ממהר להגיע הכישלון.
מנועי VM נמצאים בשלל רכבים עד היום באירופה ובאוסטרליה.
ב.מ.וו. לנד רובר פיאט אופל הם רק חלק מהשמות.
המנועים היו פארסה בהתחלה כאן ואני מאשים את תע"ר שבחרו במסלול הקל של לדבוק בבנזין בגיבוי הצבא.
אבל היום החברה מייצרת מנועים סופר אמינים ובעלי מומנט (וזה מה שחשוב בגיפים...לא?)
לדעתי ההוכחה הניצחת לאמינות היא שימוש רחב מאוד של המנועים בשימוש ימי.
ואף אחד לא רוצה לצאת למסע חוצה אוקיינוס עם מערכת כושלת.
לדעתי חלק מהכשלון הוא בראש שלנו וכמות הרכבים הבאמת קטנה שהייתה כאן.
אבל זה רק אני....
הכישלון הוא בתפיסה שניתן לקמבן מנוע דיזל לרכב שנולד עם מנוע בנזין ובנזין בלבד, ולא הוצע בעולם ע"י היצרן המקורי שלו (Jeep) בגרסה כזו (להבדיל מצ'רוקי XJ, רנגלר JK/J8 וכו' שמשתמשים במנועי VM אבל כציוד מקורי מהיצרן. ואני, להבדיל מרבים וטובים כאן, דווקא מאוד מחשיב ומעריך את עבודתם של מהנדסי היצרן).
וזה ממש לא הצבא, הצבא דווקא מאוד רוצה דיזל.
זה השוק האזרחי - ואני אסביר.
בימי הסופה 1, כולם עוד זוכרים איך הסולר היה אז מסובסד. זול זה לא מילה. שקל ומשהו לליטר, לעומת כ-3-4 שקלים לבנזין, אז.
אנשים לא כיבו מנועי דיזל בעצירות קפה, נתנו להם לטרטר שעות. שהמזגן ימשיך לקרר וסתם כי זה עלה מעט.
תע"ר מכרו אז סופות לשוק האזרחי והמוסדי ורצו לקחת חלק בחגיגת הדיזלים.
אז לקחו את מנוע ה-2.5 של VM ששימש את קרייזלר וג'יפ בדגמים אחרים וקימבנו אותו לסופה. "קימבנו" זה המונח הנכון ועוד איך.
בהתחלה זה הצליח. מכרו סופות כאלה לכל מיני חברות טיולים וכו' לקוחות שהשתמשו בסופות ובסה"כ היו מרוצים מהן, אבל רצו אוטו זול יותר לתפעול שוטף.
הסתבר שאותו מנוע שעבד סבבה בצ'רוקי, כי הותאם לאוטו ע"י היצרן שלו, לא התאים כל כך טוב לסופה. צריכת הסולר שלו בק"מ לליטר היתה גבוהה - ממש כמו בבנזין. המנוע הזה לא היה חזק. הוא לא היה חסכוני. הוא לא היה אמין. והתלונות הצטברו והלכו. אתה יכול לשאול את כל המכונאים הותיקים שטיפלו אז בסופות של הרשט"ג, על הצרות של המנוע הזה ועל היללות של הפקחים שקיטרו וקיטרו שהג'יפים שלהם מבלים במוסך יותר מאשר בשטח. מה שלא קרה עם מנועי הבנזין.
אז בהתחלה שינו יחסי העברה ל-4.10, כי התברר שה"מומנט" המדובר, הוא אפעס, לא משהו...
אחר כך גם שינו את נתוני תפוקת המנוע עצמו. יותר מומנט (30 קג"מ במקום 28) על חשבון פחות הספק (107 כ"ס במקום 118). המנוע התנהג קצת יותר טוב, אבל עדיין לא הרשים ועדיין שתה הרבה סולר באופן יחסי.
עוד לפני זה, זה ממש לא היה סוד שהבנזין 4.0L האמריקאי שהוא מנוע מעולה לכשעצמו, טוב יותר בסדרי גודל כל פרמטר, שהוא לא שותה הרבה יותר דלק אם בכלל ושהוא הרבה יותר אמין ונכון לאוטו הזה. אם זה היה דיפנדר, הייתי אומר לך שאתה צודק - שם הבנזין V8 בנפח 3.5 ליטר הוא עצלן ושתיין כרוני והדיזל TDI300 פשוט טוב יותר, חסכוני יותר ומתאים יותר לדיפנדר. בסופה זה הפוך.
בינתיים הונחתה על דגם הדיזל מכת המוות: בוטלו הטבות המס לסולר. מחירי ליטר בנזין וסולר פחות או יותר השתוו, גם אגרות הרישוי השתוו והפער המלאכותי במחיר ליטר שהיה ההצדקה היחידה לקיומו של דגם הדיזל - פשוט נמחק. (אחר כך הונחתה גם המכה השנייה, על הסופה בכלל - בוטלו הפטורים ממס לרכב מתוצרת ישראל. בין-לילה עלה מחיר סופה חדשה במכשירי תנועה מכ-99,000 שקל לכ-280,000 שקל....)
חברות הטיולים שעדיין לא עברו לדיפנדרים והמשיכו להשתמש בסופות (ואכלו מרורים מהדיזלים), התחילו לחזור למנועי הבנזין. כמעט כל מנוע דיזל שנפח נשמתו, הוחלף במנוע בנזין. חלק גדול מהסופות האלה, ארוכות פתוחות, עדיין עובדות בטיולים גם היום. כל מי שמסתובב בצפון רואה אותן. עם מנועי בנזין.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
דרור ברלי
אז לקחו את מנוע ה-2.5 של VM ששימש את קרייזלר וג'יפ בדגמים אחרים וקימבנו אותו לסופה.
מה נגמר עם אבי הטיפוס עם המנוע דיזל הגדול?
למיטב ידיעתי הסופה קאמינס האחת נמכרה והמשיכה לנסוע בארץ והשניה נשארה בחו"ל.
אפש לברר אם זה חשוב....
(ואגב, גם הן לא היו הצלחה גדולה)
אסף.
הייתי שמח לשים את הידיים על קאמינס 4BT
קבל עוד 2 מקורות אפשריים לקבלת מנוע + הרכבה.
חמיס שעובר שיקום ואולי יהיה גמיש ובית הג'יפ בכפר אביב.
מנסיון מר...לחמיס לא הייתי מתקרב
סוף דבר......
אבל עם הקדמה קטנה.......כמובן שהייתי גם אצל חמיס....בעדינות אני אגיד......כל המתעסק איתם שם את כספו על קרן הצבי....או שמשלם מחיר מפעל X2.
את אבי בכפר אביב לא הספקתי לראות.
כי......
בחור אדיר מהפורום בשם ארז סידר לי בחור שיש לו סופה דיזל חיה ובועטת....אבל הבן שלו מתקשה לקבל את ביצועי הדיזל ודרש מאבא לעבור לבנזין....
התאמנו אחד לשני כמו ככפה ליד....
הוא מצא למי למכור מנוע שאחרת שווה משקלו כברזל...
ואני מצאתי מנוע סביר לפירוק והרכבה....
היום המנוע דיזל החדש/ישן מותקן אצלי והחלום לפיתרון אחר כמו בנזין/או דיזל אחר עלה לאכסון על המדף עד המשבר הבא....
אני מרוצה ומודה לכל התורמים לדיון כאן ובמיוחד תודה גדולה לארז.....ומתכונן לטיול סוכות.....
עכשיו אתה יכול לשמור על החתימה ;)
תתחדש ותהנה.
כמה שאתה צודק קובי...
יותר מפעם קיבלתי עזרה או ציוד בשווי כספי גבוהה וגם השתדלתי לתת ככל יכולתי ולרוב בין אנשים שלא נפגשו מעולם.
ללא צל ספק קהילה אמיתית משובחת.
שנה טובה!