תגובה: עצות לפסיכומטרי בלי קורס
אז אחרי כמעט 4 חודשים אחרי, כשאת המבחן כבר סיימתי וגם הציונים הגיעו, אני מרשה לעצמי לכתוב כאן סיכומון למען המחפשים שיבואו אחרי.
בסופו של דבר בחרתי בקורס ללמידה עצמית של חברת "פסיכו", לא בדקתי יותר מדי לעומק בעצמי את האופציות האחרות, אך משיחות עם חבר'ה אחרים שלמדו בלמידה עצמית, כמות העזרים והתמיכה שקיבלתי מפסיכו גבוהה בהרבה מהאחרים.
מבחינה כלכלית, אין ספק שלמידה עצמית משתלמת ובגדול. מהשוואה אל מול חברים שלמדו באותו תקופה איתי, רק בקורס רגיל, מדובר על חסכון של מעל 15,000 ש"ח במצטבר. לא רק שהקורס שלי עלה (בממוצע) 4,000 ש"ח פחות משלהם, עקב הגמישות בלמידה העצמית יכולתי לעבוד תוך כדי ולהכניס משכורת במשך החודשיים ההם. נכון שיש שיאמרו שהכסף הוא אינו שיקול אל מול הציון שיכול לקבוע את המשך חייך, אך לדעתי זהו הבדל משמעותי שיש לקחת אותו בחשבון.
מבחינת הלמידה והתכנים עצמם, אני אחלק את זה ע"פ חלוקת הנושאים במבחן עצמו:
חיבור- כנראה החלק הבעייתי ביותר בלמידה עצמית. החיבור הוא החלק היחיד במבחן בו התשובה אינה חד-משמעית, ועקב כך מאוד קשה להבין את רמת החיבור. החברה דרכה למדתי מספקת שירות בעבור מס' שקלים נוספים בעדם הם בודקים 3 חיבורים, ונותנים לך הערות כתובות וציון מספרי. אצלי זה עדיין לא הספיק. הרגשתי שאני חייב לשבת מול מישהו שיסביר לי באריכות וכמו שצריך מה בדיוק הבעיה במה שכתבתי ולא רק יוסיף הערות כתובות על החיבור. לגבי עצמי, ידעתי מניסיון קודם שהרמה שלי בחיבור היא טובה ולכן הספיקו לי הבדיקה שלהם כדי להבין שאני בדרך נכונה, למי שמתקשה בחיבור יהיה קשה להגיע לרמה טובה בלמידה עצמית.
אנגלית/עברית- אני כותב על שניהם ביחד כי לדעתי זה אותו עניין. בשניהם הדגש המשמעותי בלמידה הוא על אוצר מילים. לשאר השאלות יש כל מיני שיטות וטריקים על מנת להפוך אותן לברורות יותר או על מנת לפתור אותן מהר יותר. אני גיליתי על עצמי שהשיטות רק מאטות אותי ושעדיף לעזוב אותן. (כמובן שכל אחד ומה שיותר מתאים לו) בקצה הגעתי למסקנה שאין לי מה להתכונן לעברית בכלל, ההשקעה בזמן הלמידה של אוצר המילים לא שווה לי את זמן הלמידה לכמותי. המקום היחידי (כמעט) בו מופיעות מילים מסובכות הוא בפרק האנלוגיות, ומה הסיכוי שמתוך 15,000 מילים שלמדתי במבחן אני אפול דווקא על זאת שאני זוכר? ד"א אגב גם במבחן עצמו לא היתה מילה מסובכת אחת. עוד המקום כאן לציין שעקב הגעתי מרקע דתי יש סיכוי טוב שההיכרות שלי עם מילים לא ידועות גבוהה יותר משל אנשים אחרים. (גמרא, טקסטים דתיים ישנים אחרים)
לאנגלית התכוננתי ע"י קריאת ספר בלבד ושיפור זמן הקריאה. את אותה מחשבה על אוצר המילים בעברית יישמתי גם באנגלית. הנחתי שאוצר המילים שלי מספיק רחב כדי להבין את רוב מה שכתוב, ועל מילה מסובכת או 2 לא שווה לי לבזבז זמן למידה, ומתוך ההיגיון אני אצליח למצוא את התשובה. בסופו של דבר יכול להיות שאם הייתי לומד מילים לאנגלית הייתי מצליח יותר או מתלבט פחות, אך הסימולציות הראו לי שלא טעיתי ושפרק האנגלית עובר יחסית בקלות.
באופן כללי על פרק העברית והאנגלית המסקנה שלי הייתה שאו שישי לך את זה או שלא. רוב השאלות בפרק העברית הן שאלות היגיון והבנת הנקרא שאין באמת איך להתכונן אליהם. אפשר לתרגל שאלות כדי להיבהל מצורה מסויומת של שאלה כשאתה נתקל בה בפעם הראשונה, אך כל השיטות רק עיקבו ובלבלו אותי. החלטתי לוותר עליהם.
כמותי-פה קבור הפיל. זה החלק היחידי במבחן ש(לדעתי) חייב קורס בשבילו. הזמן דוחק מאוד ובלי השיטות המיוחדות וההבנה המהירה אין לך סיכוי לענות על כל השאלות בזמן. אתה יכול להיות מאוד חכם, אבל עם השיטה הנכונה גם טיפש יצליח לפתור יותר מהר ממך. ופה הבעיה העיקרית. החומר המתמטי לא קשה. בכלל לא קשה. יותר קל מ-3 יח' מתמטיקה. כמות החומר וכמות השיטות היא הקשה. התעפצת מול אחד מהשיעורי וידאו? לא הבנת לגמרי שיטה אחת ושיכנעת את עצמך שכן הבנת? נדפקת. וזה ידפוק אותך אחר כך גם במבחן.
מבחינת הלמידה העצמית עצמה אני לא רואה שום יתרון בקורס רגיל לבין למידה עצמית. אותם שיטות ואותם טריקים מלמדים באותם המקומות (וכולם אומרים שזאת שיטה בלעדית שלהם ורק אצלם יודעים אותה!) והחומר לא מסובך ואין בעיה ללמוד אותו לבד. הבעיה היא הריכוז ויכולת הכלת כל החומר בעצמך לטווח ארוך. וזה משהו שצריך לבדוק אותו עם עצמך לפני ההחלטה אם ללכת על קורס ללמידה עצמית או לא.
כנקודה כללית הייתי ממליץ לחפש חבר או מכר שלומד בקורס רגיל. לי היה אחד כזה, והתייעצויות איתו גם בנושאי הלימוד עצמו (עזרה בתרגילים שלא הצלחתי, או שאלות שעוברות דרכו למדריכים שלו) זה עוזר מאוד. ותשובות מתקבלות ככה יותר מהר ובדרך יותר ברורה. מעבר לנושא הלימודי התמיכה הנפשית היא חשובה, זה שהיה לנו אחד את השני כדי להתבאס איתו על החרא הזה עזר מאוד ברגעים קשים.
בסופו של עניין השקעתי בלמידה כחודשיים על תכנית לימוד של 83 ימים. החלטתי עם עצמי על מה אני מוותר, על מה אני מדלג מה אני חושב שאני חזק בו ומה פחות והצלחתי לבסס לעצמי תכנית לימודים שמצד אחד נתנה לי את המקסימום ומצד שני השאירה אותי בחיים בזמן הזמן ולא קברה אותי תחת עומס גרנדיוזי של לחצים ושיעורי בית. הציון בסופו של דבר הוא מעל היעד שהקצבתי לעצמי, ואני מרוצה ממנו.
כאן המקום להודות ל-עודד(OFF-RoaD) שעזר לי גם בהתלבטות לפני התחלת הקורס וגם בעזרה בשאלות תוך כדי הלמידה. זה לא מובן מאליו ותודה רבה!
תגובה: עצות לפסיכומטרי בלי קורס
הניתוח שעשית פה, לגבי עלות/תועלת של הכנה לכל אחד מחלקי הפסיכומטרי - כבר נותן לך כמה נקודות בעיני. יש לך ראש של מהנדס! מקווה שהציון שקיבלת מאפשר לך להתקבל להיכן שרצית, בהצלחה בהמשך!