-
תגובה: מה עדיף? מצבר עופרת גדול או מצבר פריקה קטן יותר?
ה"סגפנות" כאן היא בעיני המתבונן בלבד.
בראייתי, היכולת לשחרר מביאה איתה הנאה גדולה הרבה יותר מפלוס מינוס מעלה או לומינס.
התבקשתי כאן לבוא ולחוות את דעתי על פתרון ל"בעייה" שמבחינתי כלל לא קיימת.
בקיצור, בהצלחה לכולם, ובברכת שתייה קרה והתנעות מוצלחות לכולם.
-
מה עדיף? מצבר עופרת גדול או מצבר פריקה קטן יותר?
חנן,
כמו שנכתב איפושהו בתחילת השרשור, הצורך נובע מתכנון פתרון נכון לדרישה קיימת לחניות ארוכות וריבוי צרכנים.
מבחינתי השחרור הוא שאני לא צריך לחשוב על זה ולהנות ממה שאני רוצה.
ברור שאם אין דרישה אין בעיה..
עכשיו בחזרה לנושא,
מה ההסקה שלך לגבי שאלת המקור, מצבר עופרת רגיל או פריקה עמוקה (ושאלת העלות-תועלת).
?
-
אנ מבין די קטן במצברי פריקה עמוקה, אורך חייהם ומחירם, אבל אם כרגע מצברי ההתנעה שלך מחזיקים אורך חיים סביר ועונים לך על הצורך, אז בשביל מה להשקיע יותר כסף?
-
אני כמו זיו.. מרגיש שזה מותח את המצבר צרכנים לקצה, וכנראה קצת מעבר.
אני מפצה בקטנה דרך פאנל, אבל יכול להיות שיש דרך נכונה יותר.
-
טכנולוגית, נכון יותר למצבר צרכנים שיהיה מסוג פריקה עמוקה.
לא בטוח שזה משתלם פיננסית.
בלי קשר, הערה לגבי הפרדת רשויות בחניון לילה בין מצבר התנעה ומצבר צרכנים:
בד"כ מצברים דועכים באופן הדרגתי. אם הרכב משתמש ביומיום בשני המצברים במקביל, יתכן מצב שבו הוא מתניע ללא בעייה, למרות שכל מצבר כשלעצמו כבר לא מסוגל להתניע את הרכב. צריך להיות מודע לזה על מנת לא להגיע למצב שבו רכב שהוא לכאורה תקין לחלוטין, מאבד את יכולת ההתנעה שלו בבוקר בחניון הלילה, על מצבר בודד.
כמו כן, גם עם מצבר בודד או שני מצברים מקבילים, יתכן שללא ידיעת המשתמש המצבר כבר במצב גבולי, וכל צרכן, גם אם קטן, שיעשה בו שימוש בחניון הלילה, יעביר אותו אל מתחת לגבול.
-
ובהקשר למה שחנן כתב, ומנסיוני האישי.
היה לי מצבר וורטא כחול, מצבר מצוין לכל הדעות.
החזיק שנתים וחצי מעמד של נסיעה יום יומית, אפס בעיות אפס תלונות.
יום אחד השארתי (בטעות כמובן) אורות חניה למספר שעות.
הרכב לא הניע. בדקתי את המצבר ירד ל 12.4 מצבר מרוקן אבל ממש לא מרוקן לגמרי.
הטענתי אותו טעינה איטית. נטען ל 12.8 ללא בעיות.
הרכבתי הניע, הכל מצוין.
הרכב עמד מספר שעות, והנה שוב לא מניע, בדיקה 12.4
טענתי עלה שוב ל 12.8 אבל מידית תוך מספר דקות !!.
הרכבתי אבל הפעם לא הניע והמצבר התרוקן מיד.
לא עזר טעינה ארוכה. תא אחד כנראה פשוט התקצר.
קניתי מצבר חדש, הכל תקין לחלוטין אין שום בעיות.
מה מוסר ההסכל, גם מצבר שמתנהג תקין לחלוטין, כאשר הוא עובר פריקה גדולה יחסית נדפק.
הפריקה הזו היא בדיוק מה ששבר את גב הגמל למצבר שלי. קטנה ככל שהיתה.
ככל שהמצבר יותר ישן, יש לו יותר סיכוי להדפק כתוצאה מפריקה משמעותית.
לכן לעניות דעתי, אם למשהו יש מקרר והוא רוצה להפעיל אותו כל הלילה, כדאי שיקנה מצבר פריקה עמוקה יעודי בשבילו.
אחרת יכול להווצר מצב בו המצבר ישן נפרק קצת יותר מדי ונדפק
-
בשביל זה קיים במערכות גדולות מגען LVD , שמטרתו לנתק את המצברים מהצרכנים כשמגיעים למתח מסוים ולהפיל את המערכת, זה בא להגן על המצברים.
LOW VOLTAGE DISCONNECT
-
מגן כזה יכול לעשות העבודה כשהמצבר בקיבולת המקורית שלו, או קרובה לזה, אבל כשהמצבר חצי רגל בחוץ, יתכן שהמתח יהיה גבוה מעל הסף של המגן, ועדיין הרכב לא יניע.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
מוני אורבך
לכן לעניות דעתי, אם למשהו יש מקרר והוא רוצה להפעיל אותו כל הלילה, כדאי שיקנה מצבר פריקה עמוקה יעודי בשבילו.
אחרת יכול להווצר מצב בו המצבר ישן נפרק קצת יותר מדי ונדפק
נראה לי שמזמן הבנו שאם רוצים באמת פתרון למקרר וצרכנים, כדאי להשקיע במצבר שני ומע' ניהול\ניתוק בין מצבר הרכב למצבר צרכנים לחניון.
תקנו אם אני טועה, אבל גם מצבר פריקה עמוקה, במידה ויירד מתחת לסף מסויים, לא יוכל להניע את הרכב בבוקר, וההבדל ביחיד הוא שבהינתן טעינה בהמשך, הוא עדיין יתפקד, לעומת מצבר רגיל שאחרי טראומה כזו יינזק משמעותית.
מה שאני גוזר מהדיון עד כה, הוא בכל זאת להמשיך להשתמש בפאנל בעצירות לילה, אם יש שעות אור בחניון, ובטח בחניון יום ארוך/או מחנה ליותר מיום.
מבדיקה שעשיתי, בחיבור המקרר למצבר קטן של 3אמפר, וחיבור הפאנל בשמש למצבר, המקרר עבד בלי בעיה מעל שעה, עד שניתקתי אותו יזום, כלומר, הפאנל מצליח להחזיק את התצרוכת של המקרר במצב שאחרת היה גומר את המצבר הקטנטן.
כשיגיע יומו של מצבר הצרכנים, כנראה שאשקיע במצבר פריקה עמוקה כמצבר צרכנים.
למצבר רכב אשאר עם מצבר רגיל.
-
מצבר פריקה עמוקה איכותי, מיועד לתת אורך חיים של כ 300 מחזורי פריקה וטעינה, עד לפריקה של כ 50%.
המצבר ייתן יותר מחזורי טעינה עמוקים פחות, ופחות מחזורי טעינה עמוקים יותר.
כמו כן ייתן פחות מחזורי טעינה, ככל שטמפרטורת העבודה מתרחקת מהטמפרטורה האופטימלית (שהיא כמובן, לא בת השגה בקיץ או אפילו סתיו ישראלי). יש טבלאות באתרים של יצרנים רציניים, כגון trojan.
דבר נוסף הוא, שאלטרנטור טוען מצברים פרוקים באופן שלא מסייע לאורך החיים שלהם (ושלו).
האם משתלם כלכלית להחזיק מצבר בית נפרד מסוג פריקה עמוקה ומטען ייעודי dc/dc? לא יודע.
-
ממה שאני רואה בפורומים בינלאומיים ש״קצת״ יותר מנוסים מאיתנו בדיגום רכבי טיולים, גם שם אין קונצנזוס ביחס לאילו מצברים לשים.
מה שדי קונצנזוס הוא שני מצברים, אחד רק להנעה ונסיעה, ושני לצרכנים.
-
מצבר התנעה לא מיועד לתמוך בצרכנים בחנייה. 3 פעמים בשנה כנראה לא מצדיקות קניית מצבר פריקה עמוקה ומטען ייעודי. 3 פעמים בשבוע כנראה שכן.
-
איפה נאמר שמצבר התנעה צריך לתמוך בצרכנים?
בקייץ אנחנו חונים ליד הרכב לפעמים גם 3 ימים בלי להניע (שקט..), ובממוצע פעם בחודש יוצאים ללילה בשטח.
וכמובן החגים.
המצבר צרכנים נדרש לעבודה כ-10 לילות, ועוד כ-7 ימים בשנה.
-
אמרת שאתה מתלבט בין מצבר פריקה עמוקה למצבר רגיל. מצבר רגיל = מצבר התנעה, בניגוד למצבר פריקה עמוקה.
-
זה בדיוק העניין, היחס עלות תועלת, האם מצבר צרכנים יכול להיות מצבר רגיל.
-
כמו שנאמר רצוי שלא.
פריקה עמוקה של מצבר רגיל עלולה לקצר משמעותית את חייו.
אם המצבר הוא ישן, הוא עלול לסיים חייו גם עם פריקה לא גדולה.
לכן עדיף להשתמש עם מצבר פריקה עמוקה.
אגב גם האלטרנטור יסבול אם הוא צריך להטעין מצבר שנפרק עמוק.
אם אתה מתכוון לעשות זאת באופן קבוע שקול שידרוג האלטרנטור ועיבוי הכבלים מהאלטרנטור ישירות למצבר הצרכנים.
-
עדיף לא לטעון מצברי פריקה עמוקה ישירות מהאלטרנטור. זה לא בריא גם למצבר וגם לאלטרנטור. מצד שני, בשביל 3 פעמים בשנה, הבלאי הזה זניח.
-
המצבר צרכנים מחובר עם כבלי רתכת 32
-
בואו ננסה לחדד בחזרה את השאלה:-)
אני חושב שהאתגר ברור, אנחנו מבינים שעם מקרר וצרכנים כבדים אחרים, אנחנו צריכים מצבר(ים) עם תכולה גדולה (ללילות וחניות).
אני עם טרופר, וההנחת עבודה שלי שטרופר צריך שני מצברים להתנעה (במקרים מסויימים הוא יניע עם אחד, ובחרום, אני יכול להניע עם מצבר אחד ופאורפק - בוסטר, שיש לי).
אחרי כל מני קומבינציות ואפשרויות, אני חושב שאני נסגר ל 2 אפשרויות -
1- להתקין מצבר פריקה עמוקה לצרכי "מצבר בית" . במקרה הזה, ביום יום, שני המצברים מחוברים במקביל לאלטרנטור. "בנוהל לילה" אני מנתק את המצבר "הרגיל" ובמשך הלילה משתמש במצבר פריקה עמוקה.
אני מניח, שאני ארוקן את המצבר פריקה מתחת ל 50%. בבוקר, לפני ההתנעה, אני מחבר בחזרה את המצבר הרגיל ומניע עם "מצבר וחצי". במקרה של תקלה עם המצבר פריקה עמוקה, אני אמור להיות מסוגל להניע עם המצבר הרגיל + הבוסטר.
אני מניח שהמצבר פריקה עמוקה מוטען ישירות מהאלטרנטור (ופה ההערה של בוזי מדאיגה אותי). בצורה הזו, שני המצברים עובדים "לפי הספר" (כל אחד לפי האופי שלו).
2- (זה מה שיש לי היום) שני מצברים רגילים, שניהם מחוברים במקביל כל הזמן (כולל בלילה).
בלילה, אני פורק אותם לפחות 30%, אבל כל עוד המצברים תקינים, הרכב צריך להיות מסוגל להניע בבוקר.
עם פרקתי יותר מדי, אני יכול להעזר בבוסטר. נכון להיום זה עובד, אבל אין ספק שפריקות של 30% הן בעיתיות - גם מקצרות תא חיי המצבר, וגם ברור לי שבוקר אחד, אחרי פריקה של 20-30% הרכב פשוט לא יניע.
כרגע, ההבנה שלי, שהאפשרות הראשונה יותר נכונה ואמורה להבטיח אורך חיים ארוך יותר למצברים + והסיכוי שבוקר אחד אני לא אניע, הרבה יותר קטן. אבל זו גם אפשרות יותר יקרה.
האפשרות השניה, יותר זולה, וכרגע עובדת.
לאורך זמן, מה יותר כלכלי, שני מצברים רגילים שעוברים מדי פעם (8-10 פעמים בשנה) פריקה של 30%, או שילוב עם מצבר פריקה עמוקה (שמונע מהמצבר הרגיל פריקה), אבל יותר יקר???
אני אנסה לשאול את השאלה קצת אחרת -
נגיד שיש מצבר רגיל שבתנאים נתונים מסוגל להחזיק זמן מסויים (נגיד 3 שנים), האם יש איזה דרך להעריך, מה "הנזק" של כל פריקה של 20-30%? כלומר בכמה אחוז, או חודשים, כל פריקה כזו מקצרת את חיי המצבר?
האם יש איזה אמירה, ש "X" פריקות מעל 20% הורגות מצבר?
-
זיו,
יש רק בעייה אחת עם התוכנית שלך - "מצבר וחצי" המחוברים במקביל, נותנים מתח כמו חצי מצבר (כלומר הנמוך מבינהם).
פריקה של מעל 20%, שזה משהו כמו 0.2÷0.25 וולט, יכולה תוך 10 פעמים להרוג מצבר התנעה.
יכול להיות שלאור הנתונים האלה, שווה לך להתניע עם מצבר אחד (מצבר ההתנעה, הטעון) ורק אז לחבר בינהם.
-
בעצם גם עם זה יש בעייה. מצבר ההתנעה יקבל טעינת יתר ומצבר הבית לא ייטען עד הסוף.
הפתרון הוא בטרי איזולטור כזה או אחר, או מטען חכם, רב דרגי, למצבר הבית.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
בוזי
זיו,
יש רק בעייה אחת עם התוכנית שלך - "מצבר וחצי" המחוברים במקביל, נותנים מתח כמו חצי מצבר (כלומר הנמוך מבינהם).
.
שניהם 12v מחוברים במקביל יתנו 12v... לא הבנתי את הטיעון הזה שלך
Sent from my LG-H960 using Tapatalk
-
כשאחד מהם פרוק, המתח שלו בפועל נמוך יותר.
ואז למעשה הוא פורק את המצבר השני, כי גם ההתנגדות שלו גבוהה יותר.
כל מה שאני כותב, נכון באופן תיאורטי וכנראה נכון לרכב שעושה את זה יום יום.
עד כמה כל זה ישים ברכב שנוסע 4 פעמים בשנה למדבר? כנראה שזה בעל משמעות זניחה.
-
בוזי,
תחזור פה להתחלת הדיון, ותראה את ההערות של חנן.
אני חשבתי קרוב למה שאתה חושב, אבל חנן שיכנע אותי שזה כיוון לא נכון.
שאתה לוקח מצבר טעון, ומניע את הרכב, המתח יורד לסביבות ה 10V, זה אומר שהמצבר נפרק?
לשני המצברים התנגדות פנימית, ולכן ברגע שאני מחבר, המתח יתייצב בין שני המתחים (ולא ישתווה לנמוך).
כמה שניות אחרי זה, אני אניע, המתח יפול ל10V, ושניה אחרי זה, שהרכב מניע, יקפוץ ל 12+ ומיד אחרי ל 13+.
דרך אגב, שים לב להערה שלי על טרופר (דיזל), אני לא רוצה \ יכול, להניע על מצבר אחד.
מה הבעיה בלחבר את שני המצברים במקביל?
דרך אגב, רוב האיזולטרים, בסה"כ מחברים פיזית את שני המצברים אחד לשני. אם ישנה בעיה בחיבור מקבילי, לא ברור לי למה איזולטר יעזור.
-
טוב, אני חושב שהבנתי...
הכי זול גנרטור
Jeep Grand Cherokee ZJ 98 V8
Honda TRX300EX
-
כשתגיעו ל-107 תגובות אני אתרום את חלקי לדיון.
-
למה 107?
אני בארהב השבוע, אם צריך להביא משהו, אני צריך לדעת עכשיו.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
נמרוד
כשתגיעו ל-107 תגובות אני אתרום את חלקי לדיון.
הנה כבר תרמת אחת..