קובץ מצורף 123541
https://www.themarker.com/wallstreet/.premium-1.7081834
Printable View
יש סיבה לזה..
נורווגית השקיעה בתשתיות מתאימות לפני שנים.
הם מוכרים את הנפט המזהם שלהם למדינות אחרות ומייצרים אנרגיה נקייה לשימוש העצמי.
כבישי אגרה חינם זה סטרטאפ!
Jeep ZJ V8 98
Honda EX300 94
בשפה פחות מכובסת קוראים לזה "כפייה".
המדינה כופה על אזרחיה להשתמש במכונית חשמלית.
ולא שחסר להם נפט, אותו הם מוכרים למדינות אחרות שממשיכות להשתמש בו ולזהם את כדור הארץ כולו (הפתעה! נורווגיה עדיין חלק ממנו). אם איכות הסביבה היתה כל כך בראש דאגתם, הם היו מפסיקים לקדוח ולהפיק נפט ולמכור אותו. אבל הנפט שווה המון כסף והוא זה שמניע את כלכלת נורבגיה והופך אותה לכל כך עשירה.... ומה שנשאר מכל זה, זו רק פוליטיקלי-קורקטיות מהסוג הצבוע, הבזוי והמנותק ביותר מהמציאות. הפולטיקלי-קורקטיות הצבועה והבזויה שלהם באה לידי ביטוי בעוד נושאים, חלקם גם פוליטיים (ידעתם שנורבגיה מממנת ישירות את החמאס?... לא ידעתם?... טוב, נו, אז תדעו. לא מאמינים? תבדקו אותי) ויש שיגידו שזה לא קשור, אבל זה כן קשור, כי זו תפיסת עולם שלמה.
אבל נעזוב רגע את הפוליטיקלי-קורקט ונחזור למכוניות חשמליות - נורווגיה אינה ישראל. כמקובל בסקנדינביה, הכל מסודר ולא נשלף סתם ככה מהשרוול:
יש תחבורה ציבורית יעילה, הם מתכוננים ומכינים תשתיות טעינה, נותנים תמריצים כספיים בדמות פטור/הקלה במיסים, מאפשרים הקלות כמו נסיעה בנתיבי תחב"צ ושימוש חינם בכבישי אגרה, במקביל לא מאשרים יותר פתיחת תחנות דלק חדשות ומצמצמים בהדרגה את מספרן של תחנות הדלק הקיימות.
ואז מתחילות הסנקציות:
בעוד שנתיים מבטלים את התמריצים.
בעוד 6 שנים מפסיקים מכירת מכוניות חדשות מונעות בדלק.
כל זה מתוך ההנחה שהטכנולוגיה של מכוניות חשמליות אמורה להתקדם בהדרגה, עם טווחים שיגדלו וזמני טעינה שיתקצרו.
מין הסתם יתחילו גם להטיל על מכוניות מונעות בדלק גזירות בהדרגה, החל מצמצום זמינות הדלק והגדלת המיסוי עליו, דרך אגרות רישוי מוגדלות, אגרות גודש ומס על קילומטראז' נסיעה, הכל על מנת לשכנע את הציבור להפסיק להשתמש בהן.
המכוניות הקיימות ימשיכו להיות בשימוש, אבל הן יתיישנו ויירדו מהכבישים עם הזמן באופן טבעי ומי שבכל זאת יתעקש להמשיך להחזיק את מכוניתו צורכת הדלק, יגלה שהמשימה הולכת והופכת לקשה ויקרה יותר ויותר.
מה זה אם לא כפייה?...
אמנם בהתחלה הכפייה רכה, הדרגתית, משהו שעדיין נתון לבחירה.
אבל בהדרגה הכפייה תהפוך לפחות ופחות רכה ובסוף היא תהיה דרקונית.
כאשר מכוניות מונעות בדלקים יהפכו למיעוט מבוטל, יהיה קשה להשיג דלק עבורן ובסוף הן יורדו מהכביש באמצעות חוקים. אבל זה עדיין קצת יותר רחוק.
העניין הוא שללא כפייה, לא היתה תוחלת לדבר הזה. לפחות לא בשלב הנוכחי, כאשר הטווח וקצב הטעינה עדיין מוגבלים ומכונית חשמלית אינה באמת שימושית לכל נסיעה בכל רגע נתון כמו מכונית רגילה.
וכפייה - זו בעצם הבעיה שלי. בעיה עקרונית.
ברור שללא כפייה זה לא יתפוס. ואם מדובר באינטרס של המדינה, אין לה ברירה אלא לכפות את זה.
לא שהנעה חשמלית/אלטרנטיבית מכל סוג אחר היא דבר רע, נהפוכו, אבל כל מה שנעשה בכפייה הוא לטעמי רע מיסודו. אבל אני רוצה חופש לבחור איך לחיות את חיי וזו רק דעתי.
וזה במדינה עשירה ומסודרת כמו נורווגיה, שגובה מאזרחיה מיסים מטורפים, אבל זה כסף שחוזר אליהם כי המדינה דואגת להם בכל התחומים והמובנים - החל מתחבורה ציבורית יעילה, דרך דיור ציבורי ראוי למי שידו אינה משגת, השכלה גבוהה בחינם, חינוך ובריאות ברמה הגבוהה ביותר בחינם, רמת חיים סופר-גבוהה ועד לכל הבטחון הסוציאלי האפשרי לכל מי שזקוק לזה, במיוחד בגיל השלישי.
במדינות שמאוד-מאוד אוהבות כפייה כמו ישראל למשל, אבל רואות באזרחיהן כספומטים חיים, זורקות לרחוב את כל מי שלא עומד בסטנדרטים של יוקר המחייה (שהוא מדיניות שמוכתבת מלמעלה על ידי השלטון) וכשהם מזדקנים ומפסיקים להיות מועילים (כלומר מפסיקים לעבוד ולשלם מיסים ומגיע תורם לקבל), היא עושה ככל יכולתה כדי למרר את שארית חייהם, כי האינטרס המובהק שלה הוא שימותו כבר ויפטרו אותה מעול הדאגה והטיפול בהם - מדינות כאלה יעשו הרבה קיצורי דרך בעניין הזה, על חשבון האזרחים כמובן. תתכוננו.
לא הבנת.
תתעניין קצת.
בעולם יהיו כמובן בנזין וסולר עוד עשרות שנים רבות, אם לא יותר מזה. אנחנו עדיין לא רואים פתרון אחר לתעופה למשל.
אבל בנורווגיה הנגישות שלהם לציבור כבר כיום מצטמצמת והיא תמשיך ותצטמצם, עד שיפסיקו לשווק אותם.
ממשלת נורבגיה החליטה לסיים את עידן מנוע השריפה הפנימית. כבר היום אתה לא יכול לפתוח שם תחנת דלק חדשה.
הם גם מדללים את פריסת התחנות בהדרגה, ביחד עם הגדלת הפריסה של עמדות הטענה לרכב חשמלי.
כעקרון, בעתיד הרחוק יותר, גם יאסרו לשווק שם דלקים למכוניות פרטיות.
מכוניתך הישנה תרד מהכביש אם תרצה או לא, פשוט כי לא תוכל לתדלק אותה. מי יודע, בסוף ימכרו בנזין בבקבוקים בבתי מרקחת או בחנויות תחביב, כמו שמישהו כאן כתב פעם. זה יעלה כמו ויסקי משובח, וישתמשו בזה רק בעלי רכבי אספנות לצורך המפגש השנתי שלהם, שעבורו יצטרכו לבקש ולקבל אישור זמן רב מראש. עולם מופרע.
אני לא גר בנורווגיה.
חשוב לציין שהרבה מהמדינות המפותחות הציבו יעד שגם מגובה בחקיקה, לפיו יאסר ייבוא מכוניות עם מנועי בערה פנימית עד 2030 או 2040. גם בישראל יש יעד כזה (רק שבישראל יהיה מותר להביא רכבים מונעים בגז).
הנחת הבסיס היא ששריפה של תוצרי נפט גורמת לנזק לבני אדם ולסביבה, הגיוני שמדינות ינסו לצמצם את זה, בדיוק כמו שמשרד הבריאות (אמור) לערוך ביקורות תברואה במסעדות. עכשיו נשארת שאלת המידתיות - חופש הפרט וזכות הקניין מול הזכות לבריאות וכו׳ וצריך לאזן את זה. לא הייתי קורא לזה כפייה.
Sent from my LG-H990 using Tapatalk
המלצה: קראו את "שלטון הפחד" של מייקל קרייטון...
(אל דאגה, זה לא ספר חופר אלא ספר מתח בדיוני כמיטב המסורת של קרייטון, וכן, הוא יגרום לכם לחשוב, על כל מיני דברים...)
https://www.themarker.com/wallstreet/.premium-1.7126604
ציטוט:
אני אמות לפני שאקנה עוד מכונית. איני אומרת זאת מכיוון שאני זקנה או חולה, אלא בגלל שאני נמצאת בחזיתה של אחת מהמגמות החשובות הבאות בטכנולוגיה: בקרוב תהיה הבעלות על מכונית רלוונטית בערך כמו בעלות על סוס - תחביב נחמד ומיושן וסיבה מגניבה לצאת מהבית בסוף השבוע. לפני שתביעו התנגדות, אבהיר את עצמי: אני מתכוונת לנהוג עד שאמות. אך הרעיון של רכישה, תחזוקה וביטוח של כלי רכב בעשורים הבאים הגיע לקצו.
זה יכול להיות השינוי החשוב ביותר מאז המפץ הקמבריוני של הסמארטפונים. תופעת שיתוף הנסיעות ממשיכה להתחזק (ליפט הונפקה בסוף מארס ואובר מתכננת לצאת להנפקה בהמשך השנה); המצאות חדשניות צצות כל הזמן (קורקינטים חשמליים, כלי טיס שמסוגלים להמריא ולנחות אנכית); וכל מיני טכנולוגיות אוטונומיות הן בלתי-נמנעות (בלי קשר למה שאתם חושבים עליו או על טסלה — אילון מאסק נוסע בכיוון הנכון). שיעור הבעלות הפרטית על מכוניות צנח בעולם בשנה שעברה, וזאת מגמה שלדעתי תתחזק מהר מהצפוי.
לא כולם מסכימים. לאחר ההייפ והבאזז הראשוניים, הופיעה תגובת נגד לרעיון שמכוניות אוטונומיות או משותפות ישתלטו על הכבישים. אך אני די טובה במשחק הניחושים הזה. ב-1998, בתור אחת מכתבי "וול סטריט ג'ורנל" שהתמקדו באינטרנט, כתבתי מאמר בשם "I Cut the Cord”, שנושאו הוויתור על קו הטלפון הנייח לטובת הסלולר. זה היה הרבה לפני הופעת הטלפונים החכמים הבסיסיים וכעשור לפני האייפון. המגוון אז לא היה גדול. עם זאת, חתכתי את חבל הטבור הנחושתי וצפיתי שכל השאר יעשו זאת מהר מכפי שחשבו.
זה לא היה קל, כפי שכתבתי: "המסע הסלולרי שלי זרוע תקלות טכניות ואינספור איבודי קשר, חיובים יקרים של מילי-שניות שגורמים לשימוש בסלולרי להידמות להתמכרות וחששות מעורפלים לגבי האפשרות שחשיפה גדולה מדי לסלולר גורמת לגידולים במוח"...
אני חושב שהטענה העיקרית לגבי התחזקות תופעת הנסיעות המשותפות צריכה להיות מבוססת יותר (עצם ההנפקה לא מספקת לטעמי..), ודווקא צפיתי איפשהו בדיון על זה בדיוק ושם נטען בדיוק ההיפך, לא זוכר אם הכוונה היתה רק לישראל או בכלל.
אני גם לא רואה סיבה לקשור בין זה לזה, ואם תשאלו אותי אז רכב אוטונומי בהחלט כן (יאללה שיבוא כבר...), נסיעות משותפות פחות, הרבה פחות...
טל.
אתמול היתה לי שיחה עם חוקר תאונות דרכים אחד.
אמר לי שיש הוראה מפורשת של ניסאן, לבטל פונקציות אוטונומיות במזג אוויר סוער - למשל בקרת שיוט אדפטיבית, שמירת נתיב וכו'.
הוא חקר תאונה שבה נהג לא ידע זאת ולכן לא ביטל - במזג אוויר סוער כאמור; הנהג נגע בהגה ש'איבד את זה' ומכאן הדרך לתאונה היתה קצרצרה.
לטענת החוקר, מדובר בהנחיית יצרן רשמית שכתובה בספר הנהג שבתא הכפפות.
האם מישהו יכול למצוא את ההנחייה הנ"ל?
בהנחה שהדברים נכונים, וכך זה נראה, מה אנחנו יכולים ללמוד מכך על עתיד הפרוייקט האוטונומי?
https://newatlas.com/nissan-rogue-pr...-review/54826/
If the weather makes using the system unsafe, the system won't work.
מאמר מעניין ביותר, תודה מיכה.
המגבלות, יחד עם ההצהרה של ניסאן שמערכת זו איננה מערכת אוטונומית, רק מעצימים את השאלה האם האוטונומיה תישאר בגדר אוטופיה.
וזה, אגב תקופת שקט יחסי בתעשייה למיטב הבנתי, ופה בפורום גם :p, ואגב הסיכום השנתי של מובילאיי שבו לא דיברו על אוטונומיה אלא בצניעות יחסית על סיוע לנהג בלבד.
הנה כמה מגבלות של המערכת להתרשמות:
קובץ מצורף 123972
אנחנו יכולים ללמוד שהטכנולוגיה עדיין לא בשלה, ושהיא מתבשלת לאט, כצפוי לטכנולוגיה שמשפיעה בצורה ניכרת על חיי אדם. וזה בסדר גמור. שתיקח את הזמן.
אני מניח שככל שהטכנולוגיה תתבגר היא גם תהפוך נפוצה יותר ויותר, ואין לי בעייה עם זה. אני רק מקווה שכל עוד אני חי עדיין יהיו תחנות דלק וחלקי חילוף כדי שאוכל להמשיך לנהוג, בעצמי, ברכב פשוט ומהנה, ובלי חפירות של האח הגדול ...
גיתאי,
אתה יכול להיות משוכנע שהאלקטרוניקה והאלוגריטמיקה סוגרים את הפער שעוד נשאר מול המוח האנושי.
לפי חוק מור זה לא יקח עוד יותר מדי זמן...
וכבר היום יש פיתוחים די מפחידים בנושא הזה. עובדים
Jeep ZJ V8 98
Honda EX300 94
תמיד טענתי שמה שישפיל את ההיבריס האנושי המטופש בנוגע לאוטונומיה, היא לא האלגוריתמיקה אלא המסביב שלה: האמינות, פגעי הטבע, הפגיעוּת של המכלולים, התחזוקה, רמת והקפדת המתחזקים, ההשלכות המשפטיות, וכל המעגלים הסובבים את האלגוריתמיקה.
בעצם יודע מה?
גם האלגוריתמיקה בעצמה. אבל באגים באלגוריתמיקה הם nice to have בעיניי על מנת שהיומרה הזאת תתאדה.
זה שחזון הרכב השיתופי-אוטונומי-חשמלי יתעכב, יופיע בשלבים, או אחרת לגמרי מאיך שמדומיין בעיתונים היום, זה אפשרות ברורה. אולי אבוא לבקר אותך באובר אוטונומי בעוד חמש שנים ואולי בעוד עשר או עשרים, מי יודע.
אבל אתה מאמין שעוד 50 שנה אנשים ימשיכו לנהוג באוטומובילים דומים לשל היום לא כתחביב?
שזה "יתאדה"?
כן.
אני מסתכן שלהיות אנאכרוניסט מיושן, ואין לזה שום קשר לחיבתי לאוטומובילים מיושנים מונעי חשמל או בעירה פנימית.
אני לא מיישר את התחזית שלי עם התקינות הפוליטית.
להערכתי, נראה לבסוף רכב אוטונומי - אבל בגרסה 'מוחלשת'.
כלומר, משהו שמשלב בין רכב-ללא-נהג לבין רכבת\חשמלית.
סתם זורק אופציה - ייתכן שיהיו נתיבים לרכב אוטונומי (שיתופי) אשר הייחוד שלהם יהיה לא רק הסימון החיצני שלהם, אלא גם קשר תפעולי כלשהו (מכני, אלחוטי, מגנטי או כל פטנט אחר) בין הנתיב לבין הרכב.
ואז כולם יהיו הפי - האדם השחצן יוכל להכריז על הצלחת הפרוייקט היומרני ביותר מעולם בלי להודות באובדן של מליארדי דולרים ושעות אדם, אנחנו נקבל תחבורה שיתופית יעילה שלא תחליף את האוטומוביל אלא תתקיים לצידו, ובא לציון גואל.
הטענה שלי תמיד היתה, שמה שיפיל את יומרת האוטונומיה - זה לא התחכום של המערכות, אלא המסביב שלהן.
כשאתה רואה כזאת שורת מגבלות כמו לא להפעיל כאשר השמש ממול, מזג אוויר סוער, ועוד - אתה מבין שלא משנה אם מדובר בדרגה 2 או 5, העדינות ורמת הדיוק שהמערכות האלה חייבות לפעול בהן הן בכזו רמה, שכל הפרעה ולו הזעירה ביותר - מסכנת את ההפעלה שלהן.
אני רואה רכבים בני שנים ספורות שמצד אחד ההיבט המכני שלהן אמין יותר מאשר בעבר, מצד שני ים של תקלות חשמל ואיבזור. כשאנחנו מדברים פה על רכב אוטונומי, אנחנו מדמיינים אוטו חדש מהניילון.
האם אנחנו מסוגלים לדמיין אוטו בן 5 שנים שמתפקד פיקס?
האם קיימת בכלל אופציה לתרחיש של רכב אוטונומי שלא מתפקד פיקס?
האם הרגולציה תכפה על בעלים (הרי לא כוווווולם יהיו שיתופיים) להחליף רכב אחת ל-X שנים?
ונניח שתהיה יתירות במערכת החיישנים כדי להצליב מידע ולאתר בעיות מראש, האם האופי האנושי הטבעי של האדם - המוסכניק במרכזי השירות - ישתנה וכולם יהפכו לקפדנים גרמניים בלי לחפף ולקמבן כך שנוכל להיות רגועים שהרכב שמולנו תמיד יתפקד כמצופה ממנו?
יש פה יותר מדי לדעתי. אבל אני לא חושש להתבדות ושתגיד לי "אמרתי לך".
העיניים שלנו מופנות בטופן טבעי למובילאיי אבל היא לא השחקן היחיד וטסלה למשל חוזה יציאה לשוק בעוד שנה אם אינני טועה.
יש להם איזה חזון שמדבר על זה שהאוטו שלך יהיה זמין בשעות שאינך זקוק לו להסעות אוטונומיות בתשלום וכך יכניס לבעליו כסף
Jeep ZJ V8 98
Honda EX300 94
חזון זה אחלה.
מה השתנה מאז נפתח השרשור הזה, שהתחיל לפני כ-3 שנים (הארוך ביותר ever בג'יפולוג?), בהיבט ההתקדמות המשמעותית? חידושים פורצי דרך?
האמת אין לי מושג, אם יש פה מישהו שמעורה בתעשייה הזאת ויודע לומר איפה היינו אז ואיפה היום, זה יכול להיות מעניין.
לו הייתי רוטשילד, לא הייתי שם את כספי על חברה שזה כל עיסוקה.
כלומר בזמן שאתה בבית והאוטו אמור לעמוד בחנייה, הוא ימשיך לנסוע, לצרוך חשמל ולגדוש את הכבישים בעומס בלתי נסבל....
אני קורא ולא מאמין. עד כמה בעלי החזון שוגים בדמיונות וממציאים לעצמם מציאות חלופית על מנת להצדיק את ההזיה.
אוטו שיתופי, כלומר של כולם, הוא לא פרטי של אף אחד. למה שארכוש מכונית ביוקר ובזמן שאיני משתמש בה, אתן אותה לאחרים? אפילו תמורת כסף? הרי מי שמשלם כסף אוהב להשאיר לך מתנות קטנות באוטו. אולי הם לא רחצו ידיים אחרי שהיו בשירותים? ואולי הם יעשנו לי באוטו? ואולי יחרטו את שמם? ובכלל למה שימישהו שאני לא מכיר ייסע באוטו שלי? כי הוא ישלם לי כסף תמורת זה?
אם אתה מוכן לשלם כסף תמורת כל נסיעה, אז אוטו שיתופי כבר יש לך היום. אתה יכול לתפוס אותו ברחוב או להזמין אותו בטלפון - קוראים לו "מונית".
אהה - יש בתוכו נהג שמזיין לך ת'מוח...
וזו הבעיה של הגאונים שונאי האדם בתעשיית ההייטק - הנהג.
ה"חזון" שלהם הוא לגמוז את פרנסתם של עשרות מיליונים ברחבי העולם, שאינם מספיק גאונים כדי להתפרנס מהייטק.
אם היה דבר כזה "רגולטור אחראי", הוא היה מציב חסמים ברורים לטירוף הזה.
אני דווקא כן. אם היה לי כסף.... אולי לא את כל הכסף אבל חלק ניכר ממנו.
הכוח המניע מאחורי כל התעשייה הזו הוא רק בצע כסף - תאוות אקזיט פשוטה.
הדבר הזה הוא כמו הבן של הרמטכ"ל בקורס פיקודי.
הוא מסומן מראש כמי שחייב להצליח לסיים את הקורס ויהי מה.
כך גם הדבר הזה. את כל הקשיים והבאגים מזיזים הצידה, שלא יפריעו לחזון. כי ריח ה-ִִִִ$$$$$$ שמרחף מעל משכר את אפם של הפוליטיקאים.... קשה לשכוח את כרכורי החנופה של ישראל כץ סביב פרופ' שעשוע ממובילאיי. מהצד זה נראה כל כך מביך ודוחה שבא להקיא, אבל זו דרכם של בני אדם. אולי באמת הם לא ראויים לנהוג במכונית.
דרור,
אתה יכול בבקשה למנות את היתרונות של האוטונומי?
אולי אפילו להכין טבלה של בעד ונגד בשביל שתהיה לנו תמונה כוללת על ה״אסון״ שעומד להגיע.
כן אני יודע, אתה פולני.
אני אתן לך כמה בתור התחלה-
1. אני כל יום כ 2-3 שעות על הכביש.
מעדיף לישון , לקרוא או לראות טלביזיה בזמן הזה.
2. מוגבלי נהיגה ( זקנים ילדים, נכים וכו) יוכלו לקבל פתרון תנועה עצמאי.
3. פחות פקקים וגודש
4. פחות בעיות חניה
Jeep ZJ V8 98
Honda EX300 94
ברמה האישית אני נהנה להיות ראש של גיתאי ומכיוון שנהיגה היא פעולה שאני אשכרה נהנה ממנה (כביש+שטח) אז זה כיף להיות ניאנדרטל ולכן באף רכב שלי אין מערכת התרעות או סמי-אוטונומית או מנוע שאינו בעירה פנימית
אבל בתור מי שמכיר טיפה את הטכנו׳ בעיקר מהתחום התעופתי , הפתרונות שאינם תלויים במזג אוויר וכו׳ כבר נמצאים כאן. הם עוד קצת יקרים וכבדים אבל נכנסים לתעופה צבאית ואז לאזרחית ויגיעו גם לרכב. קצת זמן.
ולדבר הזה שדרור מתלונן עליו וקוראים לו קפיטליזם - נראה שבינתיים המין האנושי לא המציא מנגנון יותר טוב לשלב בין משאבים לצורך, גם אם הוא לא מושלם. גם כשהחליפו סוסים במכוניות היו כמה שגזרו קופון
Sent from my iPhone using Tapatalk