תגובה: למה הנדנדות בסרן הקדמי הם מקדימה??
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
נמרוד
רכב סטנדרטי באמת כמעט לא שוקע, אלא לאחר שנים רבות. וגם אז, את השקיעה אפשר לייחס לפעמים הספורות יחסית שמתלה נסגר עד הסוף, ולא לתנאי נסיעה רגילים. למשל, שמעתי שיש כאלו שאוהבים להקפיץ מכוניות ליסינג על פסי האטה עד שהתוכן של הבאגאז' מגיע לתקרה.
הדרך לחשב מיקום באמפסטופ - לחשב מאמצים בקפיץ, ולקחת מרווח בטחון מספיק ממאמץ הכניעה של המתכת. החישוב עצמו לא מסובך, אבל מהו מרווח הבטחון - זה כבר עניין של מומחיות וניסיון אני מניח.
בשביל להבין יותר טוב:
אם אני לוקח רכב סטנדרטי עם קפיצים חדשים לגמרי, ומנמיך לו את הבמפסטופ נגיד ב- 50% מהגובה המקורי שלו. אני מניח שבמצב כזה הקפיצים לא יגיעו לעולם למאמץ הכניעה של המתכת ומרווח הבטחון שלי במקרה הזה יהיה אדיר.
עכשיו אני לוקח את הרכב הזה ופותח לו את האם-אמא בנהיגה יומיומית על פסי האטה/בורות ומהמורות (כמובן בלי לשבור שום דבר) וגם לא דואג להחליף את הבולמים בזמן...
בהנחה שאני לא שובר כלום כולל קפיץ, הרכב לא יאבד גובה?? או במילים אחרות, קפיצים שלא מגיעים לתחום הפלסטי לא מתעייפים?
נמרוד, האם אפשרי לצרף סקיצה של החישוב שצריך לעשות במיקום הבמפסטופ לקפיצי עלים? או שלמרות שהחישוב לא מסובך הוא גם לא כזה פשוט?
זו סוגיה שמטרידה אותי כשאני רואה רכבים עם מהלכי מתלה גדולים ובמסטופים שלא מגבילים את המהלך עד שהקפיץ כבר מקבל קשת הפוכה עצומה לעומת מצב המנוחה שלו.
יש לי עוד כמה שאלות בנושא ואם הדיון הזה יתפתח אולי אפשר יהיה לפתוח דיון נפרד עבור חישוב מיקום הבמפסטופ וההשפעות על אורך חיי הקפיץ...
יונתן, קפיצים בשעונים עובדים שנים רבות מאוד, אני חושב שזה עונה על השאלה שלך.
1 קבצים מצורפים
התשובה לשאלה שלך יונתן היא בעקרון, כן. קפיץ שעובד רק בתחום האלסטי שלו, לא יתעייף ולא ישקע... "לעולם?" - אין כזה מושג בהנדסה... עבור רוב האפליקציות מליונים של מחזורים, זה נצח. יקיר נתן דוגמא של שעון, ויש המון דוגמאות בתחום הרכב - קפיצי השסתומים למשל, וגם קפיצי רכב נוסעים, אורך החיים שלהם ארוך יותר משל הרכב. מתי בפעם האחרונה שמעת על דודה שהחליפה קפיצים במזדה שלה במוסך?
אבל מה זה בעצם תחום פלסטי ואלסטי? זה רק קרובים מתמטיים של המציאות, שאין בה אלסטיות מושלמת. אם אתה באמת רוצה משהו כמו קפיץ של שעון, שלא יתעייף יותר מאורך חיי אדם, אז אתה לוקח מקדם בטחון גדול מאד. זה גם לא משנה כי זה עולה רק עוד כמה מיקרו-גרמים על היד. ברכב, אם היית מתכנן קפיץ שלא יתעייף לנצח, היית משלם בביצועים - במקרה של רכב שטח, בהגבלת מהלך לא סבירה, או בקפיץ כבד יותר. כל תכנון הוא פשרה.
אני יכול להגיד לך שגם רכב שטח מתוכנן מהמפעל כך שהקפיצים שלו יחזיקו בלי שקיעה משמעותית/מורגשת יותר מאורך חיי הרכב. אבל כל שימוש בלתי סביר - כל קפיצה בשטח, כל הצלבה לצורך צילום - זה עוד כמה מיקרונים של שקיעה, במיוחד אם המערכת קפיץ/באמפסטופ כבר אינה בדיוק מקורית.
1 קבצים מצורפים
או קי. החכמתי... (אני מקווה)
קודם כל למדתי שהצלבות עושות נזק... עד היום האמנתי שאם הרכב שלי מוגבה בהגבהה שמיוצרת ביצור סדרתי ומתוכננת ע"י מהנדסים ומיועדת להתקנה על רכב סטנדרטי ללא שינוי במפסטופים, אז אני יכול לשחק במשחקי הצלבות עד מחר ולהחנות את הרכב ככה למשך שבוע ושהקפיץ לא יתרגש מזה. (לא שעשיתי את זה...). עכשיו אני חוזר לאינטואיציה וזונח את האמונה.
הנה סיפור שיעזור להמחיש למה אני שואל על מיקום במפסטופ:
לפני הקפיצים הנוכחיים שלי הותקנו על הרכב קפיצים חדשים מיצור ותכנון מקומי (המקום לא רלוונטי). הם נתנו תחושב וגובה נהדרים והייתי שמח. ניגשתי לבדוק איך מתפקדים בהצלבה (הקפיצים הותקנו ויוצרו ללא צורך מוצהר להנמכת במפסטופ). מיד לאחר אותה הצלבה שבה הקפיצים הגיעו לקשת הפוכה שנראתה לי די גדולה, הם לא חזרו למצב הקודם שלהם וקיבלו דפורמציה (להזכירכם, קפיצים חדשים). לתחושתי משהו בתכנון שלהם לא היה תקין והם הגיעו לתחום הפלסטי שלהם הרבה מעבר לאותו טווח ביטחון. כמובן שיכולים להיות גורמים נוספים כמו טיפול תרמי לקוי וכד'. הקפיצים האלו הוחלפו ע"י היצרן ללא בעיות אך מעולם לא עודכנתי מה היה הגורם לכשל.
והנה עוד סוגיה: אורך הנדנדות בסמוראי הם 7 ס"מ (אורגינל). אני כבר שנים תוהה מה יקרה אם אאריך אותן ל- 10 ס"מ ללא שינוי מיקום הבמפסטופ. לפי מה שאני מבין ממך, אני מקטין את אותו טווח ביטחון ומקרב את הקפיצים לשקיעה מהירה יותר. עד כמה? איך אני יכול לדעת?
האם יש טווח סביר הניתן לחישוב שקפיץ עלים יכול לעבור ושעדיין יש לו טווח ביטחון טוב?
נניח בגסות- אם אורך הקפיץ (לאורך העלה) הוא X , אורך הקשת (המיתר) הוא Y וגובה הקשת ממרכז הקפיץ למיתר שלה הוא Z. כמה מומלץ לאפשר לקפיץ לעבוד על ה-Z? האם ניתן להגיע ל-Z שלילי? האם יש איזה כלל אצבע/אחוז מסוים מאחד המשתנים שלפיו אפשר לקבוע את זה?
מצרף סירטוט למען השפה המשותפת לתיאור שלי. מקווה שהשאלה מובנת.
5 קבצים מצורפים
יונתן ונמרוד , תרשו לי לא להיכנס לניתוחים הנדסיים ולדבר על אלסטי / פלסטי ועוד ... אני אדבר בתמונות .
תרשו לי רק להגיד , שעל הסופה שלי בזמנו היו קפיצי פרוקומפ 4 " עם בולמי ראנצ'ו 9000 RSX הארוכים
ביותר (9012) אם זכור לי נכון - משך 5 שנים . בכדי למקם את התושבות של הקדמיים , חתכתי את בית הגלגל
ולמעשה הם ישבו בתא המנוע . הסופה עבדה קשה , קשה מאד .
לא היתה לי שום שקיעה והסופה היתה מאוזנת לחלוטין מכל 4 צדדיה ואם היתה , מדובר באמת במשהוא מינורי עד בלתי מורגש .
אני מסכים עם נמרוד על כך שתהייה שקיעה מסויימת /פגיעה לאורך זמן .אבל , מאד חשוב לבצע את החישובים הנדרשים מבחינת
באמפסטופים / תושבות / סגירה ופתיחה של המתלה והתאמת הקפיצים / בולמים מבחינת משקל הרכב ונתונים נוספים .
שחר .
שחר אני רכשתי את הרכב עם מהלך דומה, ואני לא מרוצה, לרכב סלעים צריך מהלך הרבה יותר גדול חייבת להיות דרך לעשות את זה. נ.ב הרכב בעבודה מסיבית 15 שעות ביום כבר מיום ראשון ואני לא באמצע הדרך אפילו, נראה לי שיקח לי לפחות שבועיים נוספים לגמור את מה שהתחלתי.
יניב, מה כבר הספקת לעשות ומה בתכנית ?
לגבי מהלכים - נכון שזה מעולה, אבל נעילות יש לך ?
קלירנס זה דבר חשוב בסלעים (לפעמים יותר ממהלך), אחד היתרונות בSPOA ,כפי שכולם אמרו. אבל כאמור, צריך לדעת לבצע הסבה כראוי ברכב שלא תוכנן לכך במקור.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
אלון_ק
יש דרך. תשלם כסף ושים מערכת מתלים חדשה. אם אתה רוצה תוצאה איכותית אין דרך להמנע מתשלום, לא במערכת מתלים. אין קיצורי דרך, אין ארוחות חינם.
לדעתי אתה גם לא ריאלי בציפיות שלך למהלך קדמי מרכב סטנדרטי. עד שלא תבנה מאפס מערכת מתלים שתתאים לדרישות שלך לא תצליח לבנות ''מפלצת עבירות''. מה שכן תוכל לקבל זה רכב עם יכולת מדהימה, בלי ספק מהגבוהות שניתן להגיע אליהם ברכבים סטנדרטיים.
אלון, התגובה שלך אני מניח מופנת ליניב?
האם יש סיכוי שיש לך גם תשובה לסוגייה הספציפית שאני העליתי?
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
ד ו ר ו ן
אם זה מה שיש לך להגיד על סופה עם 33+נעילות אז נראה לי שאתה פשוט לא יודע לנהוג בסופה.
תשכח מהויטרה, זה רכב שונה, שאם תלמד אותו ייתן לך יכולת עבירות שהויטרה לא חלמה עליה.
לפני שאתה הורס את הרכב, תיתן לעצמך כמה חודשים להכיר את הרכב.
שלום דורון ......
כמה עידכונים .........
א. סופה במדכונת של קיט קפיצים בולמים ונעילות ,עדיין מאוד מוגבלת בעבירות לעומת רכבים אחרים ,יש לה בעייה בסיסית מציקה ביותר והיא מיקום הקפיצים מתחת לסרנים ,גם עם 33 כל מערכת הקפיצים משמשת כמחרשת סלעים בשטח ותוקעת אותה איפו שהילקס מדלג........
ב.מי שמכון לעבירות סלעים קשה חייב להעביר את הקפיצים מעל הסרן ישפר מאד את מהלכי המתלה גם את רכותם של הקפיצים ,רב הקיטים של הקפיצים שנמכרים לסופות מוגבהות הם מאד מכומרים ועובדים בקצה המהלך של הקפיץ בגלל הצורה הגאומטרית ,גם לא נותנים מהלך גדול וגם מקשיחים את הרכב .
קפיצים מעל הסרן עובדים במהלך ארוך יותר ורך יותר .
כמובן שכל ההרכבה חייבת להיות מקצועית ונכונה לרכב .
ג.לגבי חוקיות הדיון מיותר רוב הרכבים שאנו נוסעים בהם המשופרים לא עומדים במבחן בחוקיות לפי החוק אסור לנו להחליף בורג ברכב שהוא לא אורגינל [מדינת עולם שלישי].
ד.סופה במדכונת המוצעת על ידך לא תיתן עבירות יותר טובה מויטרה קצרה נעולה.........
ה. הבחור יודע לנהוג וטוב, אומנם קצת עקשן אבל בסדר........
למי שכתב לגבי מהירות נסיעה ותאוצה נכון הסופה מגיעה לתחנת הדלק במהירות גבוהה יותר מההילקס .........
יום טוב לכולם
יש לי רק 2 דברים להוסיף (יש הרבה יותר אבל זה מיותר עם כל החירטוטיה שרצה פה על היילקסים VS סופות) והם:
דבר ראשון- מי שנתפס על סלעים עם הסקידפלייטס והקפיצים- נוהג חרא וכדאי שילך ללמוד דבר או 2 על נהיגה בסלעים.
דבר שני- הבחור שמסב כאן את הסופה שלו לSPOA הולך להצטער על זה ברמות שהוא עוד לא מתאר לעצמו, וטוב שיש כאן תיעוד להכל.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
יונתןמצפה
והנה עוד סוגיה: אורך הנדנדות בסמוראי הם 7 ס"מ (אורגינל). אני כבר שנים תוהה מה יקרה אם אאריך אותן ל- 10 ס"מ ללא שינוי מיקום הבמפסטופ. לפי מה שאני מבין ממך, אני מקטין את אותו טווח ביטחון ומקרב את הקפיצים לשקיעה מהירה יותר. עד כמה? איך אני יכול לדעת?
האם יש טווח סביר הניתן לחישוב שקפיץ עלים יכול לעבור ושעדיין יש לו טווח ביטחון טוב?
אכן, אם תאריך את השאקל בשלושה ס"מ, תרחיק את הסרן מהבאמפסטופ בערך בס"מ וחצי, הקפיץ יוכל להסגר יותר, והמאמצים שהוא יוכל להגיע אליהם במצבי קיצון כמו קפיצות והצלבות, יהיו גדולים יותר. ובהחלט יש מצב שזה יגביר את קצב השקיעה כתוצאה מהתעייפות. זה החלק הקל של השאלה... לגבי עד כמה - וואלה, יה-איבני, לא יודע! סביר להניח שלא במידה קטסטרופלית, זה לא שאתה תהרוס את הג'יפ בבת אחת, אל תדאג. אני נסעתי בסיקס שלי שנים, שנים, בלי באמפסטופים תכלע'ס, הקפיצים היו מאד מאד ארוכים, ואם הוא שקע במהלך 10 השנים שהוא היה אצלי - זה לא משהו שהפריע לי.
אפשר לחשב את הדברים האלו, לצערי זה חישוב לא טריביאלי, ואין שום נוסחת קסם. כל מקרה לגופו, צריך ממש לחשב קפיץ עלה, ולזה צריך בכלל למצוא את הנוסחאות בבוידעם כי כבר שנים שאין התייחסות לקפיצים כאלו בספרי הנדסה. אני זוכר בספריה של מכונות בטכניון את המדריך של הSAE לקפיצי עלים, משנת 40' ומשהו, מצטער שלא גנבתי אותו... סיכוי טוב שאלון גנב אותו :cool:
בכל מקרה, בוא נסתכל על זה בלי חישוב - כמה שנים אתה עם הסטאפ הנוכחי של המתלים שלך? נניח שזה הרבה שנים, אתה יודע איך וכמה אתה נוסע, ונגיד גם שאתה יודע שאין שקיעה בכלל כי מדדת פעם את גובה בתי הגלגל ועכשיו שוב. במקרה כזה, יש יסוד להנחה שהרחקה של ס"מ או שניים בין הסרן לבאמפסטופ לא תהיה הרסנית לקפיץ, והסיכון שתוך שכמה שנים הקפיץ ישקע שווה את התועלת (שגם היא לא ענקית) של הערכת השאקל.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
yaniv050
אני אוהב אתגרים ואם הייתי לוקח היילקס אז מה הרעיון כאן.היילקס = פצצת אטום. סופה = רימון יד. אני רוצה לזרוק רימונים לא להשמיד הכל. ברור לי שאתה לא תבין איתנ אבל ניסיתי להסביר לפחות.
הבנתי ולא הבנתי
הבנתי למה היתכוונת
אבל לא הבנתי למה בסוף לא קנית פצצת אטום וקנית רימון יד ואתה מנסה להפוך אותו לפצצה
אצלי שהגבהתי את הסופה בבערך 10 ס'מ אז גם הגבהתי את המיקום
שהבאמפסטופ נוגע בסרן גם באיזה 10 ס'מ לא עשיתי את זה ''לטובת'' הקפיץ
אלה לטובת הבולם של שלא יסגר עד הסוף אולי זה יעזור גם לקפיצים
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
סופת המדבר
הבנתי ולא הבנתיהבנתי למה היתכוונתאבל לא הבנתי למה בסוף לא קנית פצצת אטום וקנית רימון יד ואתה מנסה להפוך אותו לפצצה
קל ופשוט. אין רכב סקסי כמו סופה/סיקס/רנגלר הם לא חזקים כמו שהם נראים אבל זה הגייפ האמיתי. חיפשתי גם היילקסים בכל הארץ נמכרים רק 30 טחונים לגמרי 500000 ק״מ. אז למה סופה? אני תחרותי אני רוצה משהו ממוצע ואיתו לנצח. שוב אין רווחים נכתב באייפון סליחה. וארז אני מעריך את הכנות שלך אבל ראית לבד את הגייפ של ערן!!!
אלי,
יש לי לא מעט נסיון עם סופה, גם נעולה, ומודע טוב למגבלות שלה, כמו שלכל רכב יש את הנקודות החזקות והחלשות שלו.
נסעתי קצת גם על ויטארה נעולה, בלי שינויים של יחסי העברה וגודל צמיג זה צעצוע נחמד ולא יותר, מה גם שבסיס גלגלים קצרצר זה דבר בעייתי בעבירות שכוללת שיפועי טיפוס וירידה גבוהים או מדרגות תלולות.
אני ממש לא מסכים שויטרה נעולה שווה או עבירה יותר מסופה נעולה.
ההעדפה שלי היא היילקס..
סופה+33+נעילות היא רכב מאד עביר כשלעצמו, בטח-ובטח אם קיט מתלה נורמלי, ואת זה להבנתי ליניב עדיין אין.
הקפיצים והפלטות מגרדים סלעים אם אתה מתייחס לרכב כמו מחרשה ולא מתכנן קו-נהיגה, אין רכב שבאמת נוסע "דוך", גם לא בתחרויות עבירות עם מפלצות עבירות אמיתיות.
גם בהיילקס עם מרווח גחון גבוה משמעותית, נדנדות מאחור וזויות גישה מצויינות אתה יכול לגרד, דברים אחרים אבל עדיין, לכל רכב יש את המגבלות שלו שצריך להכיר כשנכנסים לשטח בכלל וטכני בפרט, וקשה לי להאמין שמישהו שמחזיק את הרכב "כמה ימים" כבר שולט ומכיר טוב.
לדעתי,
לפני שמשנים רכב בצורה דראסטית כמו שיניב מתכנן, כדאי ללמוד אותו במשך מספר חודשים ואחרי זה להתחיל לשנות, כי חלק לא מבוטל ממה שיניב מדבר עליו לא ממש הפיך, את השינוי תמיד אפשר לעשות מאוחר יותר, אבל להחזיר את הגלגל למקום המקורי שלו לא בטוח שיהיה אפשר.
אם אתם כל כך נגד שיפורים אז למה לא תיסעו עם צמיגים 29? למה לכם להגדיל?ולמה לעשות בודיליפט, עירגולים/זינגולים. עזוב לא בשבילי השטויות האלה אני הולך ישר על מה שהלב רוצה.*
יניב, אף אחד לא אומר לך לא לשפר. 33 עם מתלים טובים בתצורה מקורית של עלים מתחת לסרן ושאקלים קדמיים מקדימה - יתנו לך רכב עם עבירות גבוהה מאוד, ברמה של הכלים שהתחרו כאן בתחרויות עד לפני כמה שנים. סופה בתצורה הזו היא מהרכבים העבירים שיש שהם לא רכבי עבירות יעודיים.
הנתון הכי חשוב לעבירות הוא גודל הגלגל, ו 33 זה יותר ממה שיש לרוב הכלים האחרים (אני לא מכיר יותר מדי היילקסים על 33, למשל). אז רק תדאג שהרכב כולו בנוי לזה, ואתה על הסוס.
אסף.
לאחר שקראתי את כל השרשור הזה , לדעתי יש מסקנה אחת .
רכב חוקי : זה אומר לשפר את הסופה או כל גיפ אחר לצורך העיניין עד הקצה האפשרי כלומר חוקי לנסיעה בכביש . רשימת השיפורים ארוכה ויקרה מאוד וכוללת
שינויים מרחיקי לכת ברכבת הכוח וכמובן בשאר המערכות .
רכב עבירות : גיפ שלא יעלה על הכביש , ואיתו אפשר לעשות הכל מהכל , גם פה הרשימה ארוכה ויקרה וכוללת את כל הפנטזיות הכי רטובות שלנו .
לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה , זה לימדו אותי מאז שהייתי קטן = זה לא אפשרי
ולכן תבדוק טוב לאיזה סעיף אתה נמשך ותתקדם בהתאם .
בגדול בשבילי סופה זה לא רק הצהרה מסויימת , זה גם עבירות קשה /קלה , מפגש עם החברה , לנשום אויר נקי במדבר ולנקות את הראש .........................
למי יש יותר גדול - זה לא מעניין.