תגובה: יקיריי, אני מוטרד:
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
דרור ברלי
מה להחליף? זה גם שאלה של עלות ותועלת.
בדיוק כששוחחתי עם גיתאי היום, הוא העלה טיעון מעניין - עלות של סרן אמריקאי מחוזק קומפלט (כמו שאני חושב שצריך עם צמיגים גדולים) גבוהה בהרבה מעלות החלפת ציריות שבורות (שזה מה שהוא עושה). האם נכון? אכן נכון. לא היתה לי תשובה לזה. למעט העובדה שהוא כבר כל כך מתורגל ומיומן, שאתה לא מספיק לגמור סנדביץ בזמן שהוא החליף ציריה
רציני?
אתה באמת משווה את העלות תועלת דרך כמה ציריות שבורות ניתן להחליף במחיר של סרן (כמעט) בלתי שביר אחד?
לא נראה לי ששכחת שצירייה שבורה היא קודם כל באסה של תקיעה בטיול, אלא אם זה הקטע שלך.
שצירייה שבורה לעיתים לוקחת ופוגעת במכלולים נוספים.
ושכל שבירה פוגעת קצת כל פעם בסרן.
לא, לא שכחתי.
אני בטוח לא נהנה מזה.
מבחינתי ציריה גזורה בג'יפ שלי זה אירוע שיכול להרוס לי את הטיול. גם בגלל הבאסה וגם ההוצאה הכספית שאחרי....
יש אחרים שלוקחים את זה פחות קשה ממני. עניין אישי שלהם.
הם מוכנים לקחת את הסיכון של שבירות פה ושם לכבוד הצמיג הגדול יותר.
מה שגיתאי טען ובצדק מבחינתו, זה שעלות הציריות השבורות שהחליף עד היום לא מדגדגת אפילו את העלות של סרן בריון מהסוג שהזכרתי. וגם אם הסרן הסטנדרטי ייהרס אחרי כמה שבירות של ציריות, לא בעיה למצוא דנה 30 בפירוק במחיר סביר ביותר.
את הבאסה, עצירת הטיול, הנזק המצטבר לסרן, העבודה הסיזיפית - לזה הוא באמת לא התייחס וגם לא כימת את זה בכסף. אתה יכול לחשב את השווי, בשקלים, של באסה?.... או בשפה משפטית, "עוגמת הנפש"?....
בחייך דורון, מכיוון שארמגדון משוכנע שכנוע פנימי עמוק, ונשבע בכל השמות הקדושים, שצמיגי 33 תפלצתיים מחייבים החלפה לסרן קדמי של דיינהטרס או וואט-אבר בלא פחות מ-25 אלף שקלקלים - העליתי את הטענה הזו בקונטקסט המסויים הזה ספק בצחוק ספק ברצינות.
כמו שהוסבר באריכות - אני לא שובר ציריות בכל טיול כמו שצמיגי 33 לא מחייבים החלפה לרב-סרן.
הכל בסדר, אתה יכול לחזל"ש.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
נמרוד
שני ג'יפים CJ. אחד 7 קצר ופתוח, אחד 8 ארוך וסגור. נגיד שאחד שוקל 1250 והשני 1,700 קילו (אל תתפסו אותי על הקילו) הבדל של 35%.
ההבדל בחוזק ציריה של דנה 30/35 לעומת דנה 44 הוא 44% (חישבתי עכשיו, וזה קצת יותר ממה שזכרתי בראש).
אז הג'יפ הקטן הוא כמעט עם סרן דנה 44 בהשוואה לגדול. המשמעות - תשמרו על המשקל! כל דבר שאתם שוקלים למגן, להוסיף, להעמיס - לחשוב טוב אם צריך. במיוחד אם בונים ג'יפ למבחני עבירות שבו המכלולים שלו יעבדו על הקצה.
נחזור לדבר אישית...
אני יכול להגיד לך שפירקתי מהג'יפ שלי כבר 80 קילו של מיגוני פלדה ואלומיניום מיותרים לגמרי. מדרגות צד, מיגון גחון לפני גשר הגיר המקורי (משהו מטומטם ומכוער, מן רשת של צינורות פלדה). מיגון מיכל דלק מסיבי וכבד ביותר, וזה כשכבר יש מיכל דלק מסיבי מרותך מפלדה. מיגון אלומיניום לחזית, מיותר לגמרי בג'יפ עם סרן חי. ברזלים מוזרים שחיברו את שני השאקלים הקדמיים ביחד.
בנוסף הורדתי מתא המנוע מיזוג אויר קומפלט (שגם ככה לא עבד), ועוד קומפרסור שני מיותר שהיה אמור לשמש כמדחס, ואת כל יחידת הHVAC הקדמית (שגם לא היתה מחוברת לכלום). אני אשתדל לא להוסיף יותר ממה שצריך, כן להוריד איפה שאפשר (בגשר הגיר אני מוריד 9 קילו), וככה, בלי להוציא כסף - למעשה, אני חוסך כסף - אני ממש מחזק את הציריות בעוד אחוז ועוד אחוז, ומגיע למצב שבו הג'יפ שלי עם 33 שקול מבחינת חוזק מכלולים ויכולת בלימה, ואולי אפילו עולה על, ג'יפ ארוך, סגור, וממוגן היטב על צמיגי 31.
האם המשקל משפיע בצורה כל כך מהותית על חוסן המכלולים?
הורדת 10% ממשקל הרכב זה כאילו חיזקת ציריות ב-10%?
ושאלה נוספת - מיקום התוספת משקל משפיע על חוסן המכלולים?
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
שגיא S
האם המשקל משפיע בצורה כל כך מהותית על חוסן המכלולים?
הורדת 10% ממשקל הרכב זה כאילו חיזקת ציריות ב-10%?
מבחינה מילולית, המשקל, כמו גם גודל הצמיג, לא משנה את חוסן המכלולים, אלא את העומס שפועל עליהם.
מעשית, התשובה היא כן, כי הקטנת עומס שקולה לגמרי להגדלת חוסן.
הגדלת צמיג ב10%? תעשה לג'יפ דיאטה של 10%, ומבחינת הציריות שלך אין שינוי, הן רואות את אותו המומנט בכל מצב נתון. המומנט הוא מכפלה של כוח ברדיוס. הרדיוס גדל ב10%, המומנט גדל ב10%. המשקל קטן ב10%? הכוח ירד ב10%.
מהנסיון העשיר שלי בשבירת מכלולי הינע, מהעבר הרחוק, כשעוד היה לי Jeep ולא Toyota, אני יכול לומר שאף שבירה לא התרחשה במצב חשבונאי פשוט של מומנט מנוע מול שיפוע משוקלל במשקל, גודל גלגל וחיכוך קרקע.
זה לעולם היה במצב שבו הרכב קופץ ונוחת כשהמנוע בסל"ד גבוה, והגלגלים נעצרים בבת אחת.
במקרה כזה, גודל הגלגל לא רלוונטי, או כמעט ולא רלוונטי. הגלגל נעצר, בבת אחת, ומולו פועל גלגל התנופה שמנסה להמשיך להסתובב.
בהסתכלות כזו, עיבוי חלקי הינע לא שקול להקטנת גלגל, או להורדת משקל.
בהסתייגות קטנה שמשקל רכב קל וגלגלים קטנים, יביאו תיאורטית לפחות מצבים כפי שתוארו, שהגלגל נעצר לחלוטין ובבת אחת, אבל מתישהו המצב הזה כן יקרה, וכשהוא יקרה, מי שצריך לעצור את גלגל התנופה, אילו מכלולי ההינע.
אם כבר דיאטה בהקשר הזה, אז לגלגל התנופה.
המשקל הוא אויב
כן. הורדת משקל היא עניין קריטי.
ממש כמו שאם תשקלו 150 ק"ג, הלב שלכם לא יעמוד בזה. אחרי דיאטה רצינית אתם לא תרגישו רק קלילים ונמרצים יותר אלא גם רוב הסיכויים שתהיו בריאים יותר. בג'יפים זה לא שונה. זו לא רק העמידות שמשתפרת, אלא גם הביצועים והעבירות - הג'יפ צריך לדחוף/למשוך פחות משקל. המשקל הוא אויב.
אבל לפעמים משקל הציוד על האוטו הוא עניין נתון. ואז חלוקת משקל נכונה יכולה לשפר עבירות.
מנסיון אישי - חלוקת משקל "אחורית" מדי, גורמת לחרטום להרגיש "קל" בזמן טיפוס ובהתאם - אחיזה פחות טובה לגלגלים קדמיים. העברת חלק מהמשקל קדימה שיפרה את העניינים מהותית. וזה למי ששאל למה הג'ריקנים שלי על הפגוש הקדמי. כי פעם הם היו בקצה האחורי של תא המטען ולתחושתי הג'יפ טיפס פחות טוב.
תגידו ובצדק מה אני צריך בכלל את הג'ריקנים האלה? הרי מדובר כאן ב-45-50 ק"ג (20 ליטר בכל ג'ריקן שעשוי פלסטיק עבה וכבד רצח) וזה כבר סיפור אחר, אז האמת היא שבאותה מידה גם לא צריך את רוב רשימת הציוד הכבד שהזכרתי קודם - עד שתצטרך משהו ותקלל את הרגע שפרקת את זה מהאוטו....
סרן מחוזק זה לפראיירים
אי מסכים לחלוטין שלשפוך 20-25K שקלים על סרן בוטיק מיובא לכבוד צמיגי 33' זה אידיוטי.
אבל שימו לב - אין ויכוח שעלייה בגודל הצמיגים מחייבת חיזוק מקיף ויקר של הסרן המקורי. גם אין ויכוח על איכות סרן הבוטיק - אלא שמחירו של סרן-בוטיק מיובא שכזה באמת גבוה מדי וגם אם תזמינו אותו בעצמכם ותחסכו אלף-אלפיים שקל, עדיין תשלמו סכומים הזויים.
אז בואו ונפתח את כל הקלפים ונודה באמת - אנחנו מחפשים את הפתרון של התפרנים. לצאת מזה בזול. אנחנו מחפשים את הקומבינה.
ואם גם זה לא הולך - עוברים למחלקות האמונה והשכנוע עצמי.... נישאר עם הדנה 30 המקורי, ננהג בג'יפ בזהירות (או לא ננהג בו בכלל/כמעט בכלל, כמו כמה ממצדדי הצמיגים הגדולים היותר נלהבים כאן) ונשים מבטחנו בבורא עולם ובמשיח הציריות - ואז יהיה בסדר.
וחוצמזה יש לנו "ציריות מחוזקות".
כבר אין שום ויכוח שהציריה "המחוזקת" לסופות היא חרטא-ברטא. זה רק הצלב שגדול יותר (30 במקום 27), אבל אזני הציריה "המחוזקת" קטנות ודקות יותר ובפועל הציריות הללו כושלות יותר מהציריות הרגילות עם צלב 27 (שבהן הכשל הוא בד"כ בצלב). אז אין מנוס מציריות כרומולי עם צלבי CTM גיבורים, אבל...
א. זה כבר יקר. ושוב - תפרנים אנחנו. לפוצץ כמה ת'לפים על סט ציריות?.... הממממ. יקר.
ב. נקודת הכשל עלולה לנדוד לתוך הביצה של דנה 30 שהיא קטנה וגבולית, במיוחד ככל שיחסי ההעברה קצרים יותר מהמקוריים ואז הקורונה והפיניון קטנים וחלשים יותר פיזית. עכשיו תקנו אותי אם אני טועה (ואני כנראה לא טועה).
ובשורה התחתונה - מסתפקים במה שיש. מתרגלים להיגוי גרוע, למרחקי בלימה מוגדלים וכן - גם לשבירות פה ושם. מתרגלים, ובסוף אפילו נהנים מזה, מזלזלים בסיכון הטמון בהתנהגות הכביש הגרועה ומשחררים כל מיני סיסמאות בסגנון "עברת ל-33, אתה כבר לא יכול לחזור"... נו שויין, אין לי בעייה עם זה. העיקר שהעולם יפה.
וזה באמת לא כל כך משנה - 33 זה טוב. גם לדעתי. אבל רק בתנאי שהמכניקה של הג'יפ עברה את החיזוק הדרוש. לא חיזקתם? תשברו. ותשברו שוב. ושוב ושוב - עד שתפנימו שאין ארוחות חינם ואין עוגות שנשארות שלמות אחרי שאוכלים אותן.
- - - Updated - - -
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
חנן-ג'יפולוג
אם כבר דיאטה בהקשר הזה, אז לגלגל התנופה.
נכון. ואז יהיה לך פחות מומנט בטיפוס ובזחילה. ומומנט זה משהו שאתה כן רוצה. וכמה שיותר.
כל השבירות שמתוארות כאן התרחשו בזמן זחילה איטית ולא במצב של קפיצה ונחיתה.
לא באמת התכוונתי שיעשו דיאטה לגלגל התנופה כי ההיבטים האחרים ידועים (החלפנו עכשיו רכב פרטי ברכב חדש אחר בגלל גלגל תנופה קל מדי), אלא רק לומר שאם כבר דיאטה בשביל למנוע שבירה, אז היא צריכה תיאורטית להיעשות שם, לפני הכול.
גלגל התנופה לא מספק מומנט. למעשה הוא בולע חלק ממומנט המנוע בהאצה.
את המומנט מספקות הבוכנות.
גלגל התנופה מעגל את פעולת המנוע, אוגר אנרגיה לפני שחרור מצמד כדי שסל"ד המנוע לא ירד בחדות, ועוזר בסל"ד נמוך להתגבר על התנגדויות רגעיות.
בזחילה איטית (ועם רגל מספיק כבדה על הגז) קורה לעתים אותו מצב שתיארתי. אובדן אחיזה והתקדמות, והיעצרות מיידית של הגלגל כשהאחיזה מתחדשת.
אם באמת נוצרה שבירה במצב של סתם זחילה ללא המצב המתואר, אז יש כשל כלשהו ברכב. זה לא קורה ברכב תקין. למנוע אין מספיק מומנט בסל"ד נמוך ומצערת חלקית כדי לעשות את זה.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
חנן-ג'יפולוג
עוזר בסל"ד נמוך להתגבר על התנגדויות רגעיות.
אבל זה בדיוק המצב בו אנחנו רוצים "יותר מומנט" - זחילה איטית, סל"ד מאוד-מאוד נמוך, התנגדויות רגעיות של סלעים/מדרגות וכו'. מכיר אופנועי טרייל? שם זה בדיוק ככה. מנוע קטן ומאוד לא עצבני, עם גלגל תנופה כבד מאוד. הם מצליחים לטפס על קירות.
השבירות שאני מתאר התרחשו ברכב תקין פיקס. מעטים הג'יפים שתקינים ומקבלים תחזוקה שוטפת ברוחב לב וכיס כמוהו. מצד שני בעל הרכב טוען לפגם בציריה שחייב קומבינה ב-C-CLIP שמאבטח את הצלב שלא החזיקה מעמד. הסי-קליפ נשר, מה שהוביל לאבדן כוסית של הצלב ולשבירת הציריה. אולי. מי יודע.