תגובה: חובה לצפות - תחקיר גניבות הנשק מצה״ל
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
נמרוד
למה מיצינו? כי לא נוח לך?
ידידי - אכן יש תהום כנראה בין הדעות שלנו. אני אומר דבר פשוט - אני אחראי.
אם מינו אותי לשמור על טנק, אני אחראי שלא יגנבו את המא"ג. ואם גנבו את המא"ג זה כי הפקרתי אותו, או נרדמתי, או הסתכלתי לכיוון הלא נכון. זה לא קשה - עובדה שחיילי צה"ל עושים את זה היטב, ב99.9% מהזמן. וכשהמא"ג המטפורי נגנב, זה בגלל שמישהו נרדם בשמירה - מטפורית או אמיתית. לפעמים זה השומר עצמו, לפעמים המפקד שלו, לפעמים מישהו מעל שטעה בארגון לוח השמירות או שהתרשל בתחזוקה של הגדר ההיקפית של המחנה שהוא המפקד שלו.
בטח שיש מקרים בזיוניים. ולפעמים מה שנגנב זה לא מא"ג אלא התותחן שנרדם בתוך הטנק. בזיון אדיר. האחראי הישיר (כתבתי אחראי, לא אשם) לצערנו שילם בחייו עוד באותו המעמד.
המישהו האחראי זה לא "המדינה" או "הצבא" - זה אנשים. זה אני, אתה, הבן של דרור עוד מעט, השכנים שלנו והחברים שלנו לטיולים - חלקם קצינים בכירים, חלקם טוראים ששומרים. אם כל אחד ואחד יקח אחריות מוסרית מלאה על מעשיו ומחדליו, וידאג למה שבגבול הגזרה שלו - זה השינוי הערכי שחסר במדינה.
נמרוד, אני מסכים עם מה שכתבת כאן.
אבל, כפי שכתבתי קודם - יש בעיה ניהולית -
דוגמה א׳
סחבק חייל סדיר , מצוות לפלוגת מילואים מובחרת שיורדת לאימון בצאלים עם כלי רכב מסווגים , כדי להשגיח על הסתרתם מעיניים לא מורשות.
בהיותו בוגר גדוד שריון, זה נראה לו לא מקובל להשאיר שתי מכולות סגורות, על הסובה שליד חורשת מרכוף , ללא שמירה צמודה.
הוא פונה לאחראי האבטחה - הרס״פ, שעונה לו שג׳יפ הסיור עובר מדי פעם וזה מספיק. סחבק לא מוותר ופונה למפקד הפלוגה שמנפנף אותו בנימוס.
עדיין מתעקש, עולה על טרמפ לבסיס (אין פלאפונים עדיין) ומדווח לקב״ט המפח״ש (סא״ל) שמגיע לשטח תוך זמן קצר ופונה ישירות למפקד היחידה (לימים רמטכ״ל אז אל״מ ) בבקשה לתגבר את השמירה, המפקד מנפנף אותו מעליו והקב״ט עוזב בבושת פנים (בטחון שדה זה גוף ממליץ וחסר שיניים באותה תקופה לפחות).
מגיע סופ״ש, המכולות נפרצות ונבזזות, לא נשאר זכר לציוד שהיה בהן. מסתבר שהן היו מלאות בחלקי חילוף עם אריזות מקוריות לכלי הרכב המסווג שהושקעו מליונים רבים בנסיון להסתיר את עובדת קיומו בצה״ל ובארץ בכלל .
מי אשם ? השומר התורן בג׳יפ הסיור שהופקד על שמירת המאהל (עמוק בתוך השטח) והמכולות שנמצאו במרחק מאות מטרים מאחורי גבעות וחורשה ?
האם מישהו מהוותיקים כאן השתתף במקרה באימון המדובר (פל׳ דעאל 1993 ) ? אומרים עולם קטן...
דוגמה ב.
סחבק טירון בצוקי עובדה, סוגר סופ״ש בבסיס. בערב מעלים אותו ועוד חייל על נ״נ שנוסע בחושך לפחות שעה, עוצר ופורק את שני החיילים בחושך מוחלט - כאן אתם ישנים (מאיר הסמל על אוהל קטן ) תחלקו בינכם את זמן השמירה, בבוקר יבואו לאסוף אתכם.
סחבק מצוייד בפנס וו, גלילון, אפוד ומימיה, מ״ק 77 שלא קולט ולא משדר לשום מקום - אין קליטה ... אין עדיין סלולרים כמובן... לא רואה כלום מעבר למה שמאיר בקושי הפנס , אין לו מושג איפה הוא נמצא ועל מה הוא שומר בכלל.
כשעולה הבוקר הוא מגלה שהוא נמצא בפתחו של בונקר עצום, המשתרע על שטח ענק בלב המדבר, לא רואה את גבולותיו בכלל. התחמושת כוללת הכל מהכל (גם רימוני רסס ולאו) חלקה בתוך מבני בטון נעולים , רובה במערומים מוקפים שכפצ״י עפר , הכל מאד משולט ומסודר אין שום גדר היקפית.
שעות שוטטתי שם בין השכפצ״ים, נדהם מכמויות התחמושת וסוגיה, (מחפש מה אפשר לפלח ) וחשבתי לעצמי שאין שום בעיה להעמיס משאיות בכל הטוב שנמצא שם , מבלי שהשומרים האומללים שנמצאים בקצה בכלל יוכלו לשים לב.
אז לא גנבו במשמרת שלי, אבל אם כן ? ובוודאי שנגנבה משם תחמושת במשך השנים, אני מוכן לחתום. את מי היו מאשימים ? כי לקחים לא הפיקו בעשרים וכמה השנים שעברו מאז.
האם יש כאן מישהו שמכיר את הבונקר הנ״ל ויכול לסגור לי מעגל ד״א ?
דוגמה ג.
סחבק מצטרף לאימון, הפעם של היחידה הסדירה יחד עם הקב״ט שלה, מגיע בלילה לנ.צ בו היא נמצאת ופשוט נוסע לתוך המאהל הלא מאובטח ומגלה שכולם ישנים ואין שום שמירה. ליל הגלשונים וליל הקלשונים עדיין טריים בזכרון ... נוסעים בתוך המאהל עם גפ״ס מרעיש, עם אורות, נאדה - אף אחד לא יוצא לקראתנו (אפרופו סיפור הטרקטורונים של דרור). הקב״ט הנסער (סרן צעיר בוגר 262) חש בבהלה למפקד הגדוד. תשובתו של מפקד הגדוד - מדובר בפלוגת המסלול, הם לא ישנו 48 שעות , תן להם להמשיך לישון ...
חובה לצפות - תחקיר גניבות הנשק מצה״ל
אז בעצם עולם כמנהגו נוהג.
גם בזמנך ( וזמן דרור) היו מחדלי שמירה נוראיים...
דרור גם שכח קצת את הנחלאים המסוממים שנקטפו לשבי בלבנון
אפשר לחזור בעצם לישון. השכל עדיין באזרחות
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
אני אעזור לך במי האשם בדוגמא הראשונה ... -האשמה מוטלת על גדוד 890 שעליו פיקד האל״מ לפני שעבר לפקד על שולי הדגים .
שילוב של פרוץ האינתיפאדה הראשונה ומחזור משולב מאו מאו אחד, הוציאו אותו מאיזון לתקופה קצרה .
אנחנו כולנו בני אדם, עושים דברים טובים בשילוב של טעויות פה ושם, אני מאמין שאם מישהו בדרגים הגבוהים יגדיר שהצבא ישן,אוכל,שומר ומתאמן
בשטח אויב, הדברים יראו אחרת, לטוב ולרע...
זה לא אומר שלא צריך לשים לב ולשמור יותר לנוכח הפראים שמסתובבים לנו בין הרגליים, אבל לפתוח במכת אש צהלי״ת של ילד בן 18.5 מבוהל לעבר מי שחשוד בעיניו כגנב באמצע הלילה, באמצע שום מקום, בתוך גבולות המדינה,נראה לי מסוכן .
אולי לפני כל משמרת אפשר יהיה לחלק לשומרים טייזרים במקום מקלעים . - הנה הצעת חוק שיכול מקורב לשר להרביץ קופה קטנה .;-)
צה"ל מזמן לא מה שהיה פעם.
היום גנב מיומן יכול לגנוב נשק כל בסיס שהוא בארץ.
או לפחות מרובם
Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
אחרי הסיפורים האלו ואחרים , אני חייב לציין שלי בתור בוגר מסלול שריון ובה״ד 1 שנשלח ליחידה הזאת לחודש המתנה עד להשלמה חיילית בתור עוזר קב״ט, התנהגות המפקדים האלו קסמה עד מאד. מה שלי עבר בראש אז זה ״איזה מפקד גבר שדואג אפילו לחיילים הכי קטנים, הלוואי עלי מפקדים כאלה״ תוסיפו לזה את ההילה שהייתה סביבם, אחד אחד במסלול רמטכ״ל. הקב״ט שדפק על השולחן בסוף האימון עם טענות קשות על עברות בטחון שדה - הודח מהיחידה על המקום ויותר לא ראיתי אותו.
אני החלטתי לא להתייצב להשלמה החיילית ולהישאר ביחידה. אז לאכול עם חבריי בחדר אוכל קצינים אמנם נמנע ממני, אבל דבר או שניים על התנהלות המפקדים הכי בכירים בצבא, למדתי שם במשך השירות הסדיר ושנות המילואים שנתתי.
קיים זלזול בנושאי אבטחה ובנושאי בטחון שדה, תמיד היה. הסנקציות היחידות שאני מכיר הוטלו על מפקדים בכירים שאיבדו לפטופים (כנראה נגנבו ע״י מודיעין אוייב ולא במקרה) שאותם נאסר להוציא מרשות הצבא.
בנושא שמירה על ציוד אישי - אני אמנם מסכים עם נמרוד לחלוטין, אבל זה לא שורש הבעיה. שנים היה לי מנהג לאסוף כלי נשק שהופקרו בשטח ללא שמירה ולמסור אותם למפקד המסגרת כדי שיטפל בזה משמעתית, רוב״צים/ מקלעים / טילי לאו ומה לא ... שום דבר לא היה משתפר משנה לשנה ואף אחד לא נענש. לא היה מדובר בנשק אישי , אלא בכלים שהושארו בשטח במערומים בהוראת מפקדים, בדרך שאני הגעתי אליהם כל מי ששוטט בשטח יכול היה.
טל, בכוונה מחקתי את שמו של האל״מ , זה לא באמת רלבנטי כי במשך השנים הכרתי רבים מאלופי המטכ״ל שעברו דרכנו והראש היה די דומה.
בגדוד השריון שהגעתי ממנו היו בעיות שנבעו מעודף משמעת ולא היו פחות חמורות - אני מדבר על צוותים שסוגרים מדפים והולכים לישון באמצע מארבים בלבנון, על צוות שנוטש את הטנק וצועד ברגל לארץ, היה גם מקרה שמחבלים הגיעו עד לטנק שהצוות שלו ישן ונתגלו רק ברגע האחרון - מפקד הטנק היה אחד האנשים הכי איכותיים שהכרתי, נפל טייס שוויתר על יציאה לקק״צ כדי להשתפשף קודם בתור מפקד בגדוד. אחרי הירידה מהקו הוצב עם הצוות לשמור על בונקר תחמושת של הסיירת וגם שם נרדמו חייליו בשמירה ונתפסו בביקורת. הוא התאבד עוד באותו לילה.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
ניר ל
מסתבר שהן היו מלאות בחלקי חילוף עם אריזות מקוריות לכלי הרכב המסווג שהושקעו מליונים רבים בנסיון להסתיר את עובדת קיומו בצה״ל ובארץ בכלל ....
ב1993 הבדואים לא יכלו לעשות עם החלפים אפילו סאדג׳ לפיתות כי זה לא ברזל.. ואם ניסית לשדרג את הסובארו טנדר רק פגעת לו באמינות..
אני רק ישים את זה פה.....
4 שעות צפונית ממני יש אזור שנקרא groom lake aka area 51
זה באמצע שום מקום...אזור ענק כמו עיר קטנה כולל שדה תעופה.....
האזור לא מגודר אבל יש שלטים שאוסרים כניסה...אלה שנכנסים נעצרים עי השריף המקומי תוך פחות מ15 דקות...איך? יש חיישנים שמודיעים למוקד שיש פלישה. זה מערכת עתיקת יומין כבר מעל ל 30 שנה.
שאלה....מדוע אין מערכות כאלה סביבי בסיסים של צהל.
נסיון בלחסוך?
חוסר אכפתיות?
הדוד סאם גם ככה יספק לנו עוד?
או שאני בכלל לא בכיוון וזה מיועד לתת ל "מקומיים" להוציא קיטור ...או לתת להם פרנסה?
Sent from my SGH-M919 using Tapatalk
החיישנים יגנבו או יחובלו עוד באותו היום
ג׳ו , הכל אפשרי, אבל במקרה שלנו מדובר בשטח מצומצם שיש בו תנועה של צבא שמתאמן ובדואים שגרים בסמוך כדרך קבע.
חוץ מזה שגם כשמגלים אותם, לא מצליחים לתפוס אותם ולירות בהם כמו באמריקה - עדיין אסור.
קח אפילו את נושא ההברחות מגבול סיני - יש מרחב סגור לתנועה, יש גדר איכותית ,יש תצפיות ואמצעי התרעה של הצבא , יש יחידות שמצויידות ברכבי מרדפים ויש עוד...
עדיין לא מצליחים לשים לזה סוף ומדובר בגזרה קטנה בהרבה מאיזור 51.
דורון, אין לי מושג מה הם עשו עם זה, לא רק עם זה - היה עוד לא מעט ציוד נוסף שאין מה לעשות איתו ובכל זאת גנבו.כשראיתי את המכולות הן היו ריקות ונקיות כאילו מישהו גם טיטא אחריו - אפילו המדפים נגנבו. הייתי בטוח שעם כל כוחות המשטרה/ שב״כ וכו׳ שהגיעו לחקור את הגניבה יידעו ישר למי לגשת, אבל זה לא קרה. שנה מאוחר יותר הגיע אלינו ארגז עם כמה פילטרים בקופסאות שנמצא באיזו מזבלה שלהם.
ניר,
לפני כ-20 שנה אחת מחברות התקשורת הניחה סיב אופטי לתקשורת, בגבול השדות בדרך לישוב כלשהו.
הטרנצ׳ר פתח תעלה, הניח כבל וסגר, ובסוף היום הראשון הגליל של הכבל שעדיין לא הוטמן נשאר בחוץ, ממתין ליום הבא.
וכשראינו שהם הולכים המלצנו להם להשאיר שומר.
״לא צריך שומר, זה סיב אופטי, אין מה לעשות עם זה״
ביום למחרת הם היו צריכים לשלוף מהקרקע מאות מטרים של כבל עד למחבר הקודם, כי חתכו את כבל ביציאה מהאדמה והגליל נעלם.
לדעתי איפושהו בנגב יש אוהל או כלב קשורים עם סיבים אופטיים בתור חבלים.
מי שקורא את הדברים האלה עוד עלול לחשוב שהבדואים הם אשכרה מין פראים חביבים שכאלה שככה הם חיים ושכל זה לא נחשב בעיניהם לגניבה אלא לסוג של קיימות ומיחזור.
דרור, מה אתה אומר: חייל שרואה גנבים מנסים לפרק או אפילו לגרור שלדת רכב - נניח סופה כמו בכתבה שניר קישר - בחושך - מתוך שטח אש - צריך לירות על מנת להרוג, מיד. נכון?
Sent from my LG-H815 using Tapatalk
נמרוד, אולי אם נעשה אנלוגיה משהו בסוף יכנס אצלך.
קבוצת כדורגל שנמצאת כל היום בהגנה על השער בזמן שהקבוצה היריבה בועטת מכל הכיוונים על השער שלה בסוף תחטוף גול.
רוצה למנוע את הגול תעביר את ההתקפה לצד השני של המגרש.
לירות בשביל להרוג, לצעוק בשביל שלא יתקרבו לאזור שלך... תבחר מה שנוח לך אבל שלא יתקרבו אליך למרחק נגיעה.
שיפחדו להתעסק איתך.
אתה השולט והשליט בשטח
קודם כל נראה אתכם שוללים להם אזרחות לפני שאתם יורים עליהם כמו אוייבים. יודעים מה, הפראים הללו היו שם עוד לפני שהוכרזו בכלל שטחי אש,הבעיה היא פוליטית לדורותיה,צבא לא נלחם באזרחים , נקודה.
כי אחרת הייתי פותח פה באש על כל מיני גנבים יותר גרועים, עם צווארון לבן, כאלה שמשחקים לנו עם צוללות, ויש גם יותר גרועים ...
לשנוא כשכח האש בידך ,זה הכי קל, נראה אתכם פותרים את שורש הבעיה.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
boaz avrahami
נמרוד, אולי אם נעשה אנלוגיה משהו בסוף יכנס אצלך.
קבוצת כדורגל שנמצאת כל היום בהגנה על השער בזמן שהקבוצה היריבה בועטת מכל הכיוונים על השער שלה בסוף תחטוף גול.
רוצה למנוע את הגול תעביר את ההתקפה לצד השני של המגרש.
לירות בשביל להרוג, לצעוק בשביל שלא יתקרבו לאזור שלך... תבחר מה שנוח לך אבל שלא יתקרבו אליך למרחק נגיעה.
שיפחדו להתעסק איתך.
אתה השולט והשליט בשטח
נדיר ביותר שבדואי מתקרב למרחק נגיעה, ואם הוא מצליח לגנוב זה בזכות רשלנות תורמת של הצד שלנו. בשדה תימן, בכל הדוגמאות של ניר, במקרים של גניבות מחניונים בשטחי צאלים. לא הרתעה חסרה בדוגמאות האלו - אלא פשוט שמירה ברמה הבסיסית. גנבים מנסים לגנוב איפה שקל להם, ואם הם מזהים את הפרצה ואף אחד לא שומר עליה - הם גונבים. מה יעזרו הוראות פתיחה באש שונות אם השומר בכלל לא שם?
לגבי התקפה... בעיתון כותבים באופן טבעי על הפיגוע הנורא בחלמיש, פיגוע שהצליח מבחינתם. אבל לא כותבים על פיגועים שנמנעו על ידי מעצרים (פעילות התקפית, בעומק) בכל הכפרים והערים שסביב הבית שלך, כולל לב הערים טולכרם וג'נין. וזה בנוסף לפלוגה שסתם שומרת על הישוב שלך. או שאולי אתה באמת לא יודע?
טוב, זה כבר סתם ויכוחים סמנטיים.
נראה לי שבסך הכול הפערים בהשקפה בין כולנו הוא מאוד נמוך ומתרכז בעיקר על אם יש לנו הרתעה כן או לא.
כשלים בשמירה תמיד יהיו בגלל הגורם האנושי.
אני בהחלט משוכנע שהיום הצבא משקיע הרבה יותר משאבים ומחשבה מבעבר ולכן גם הגנבים מפעילים הרבה יותר תעוזה ויצירתיות....
הדרך היחידה לחתוך את זה דרסטית היא למנוע מהם בצורה אגרסיבית ( ויש כל מיני צורות אגרסיביות) להסתובב באזורים שיוגדרו כסגורים.
לא היבנתי איך מתחת קו דרך חלמיש ואיו״ש.
לא קשור לנושא למעט הנסיון להטות את הנושא לכיוון האישי הלא רלוונטי.
אולי נדרשת הבהרה- המטאפורה שלי לגבי התקפה היא למנוע מהגנבים לשרוץ כל כך קרוב למושא הגניבה.
לעצור אותם על שהיה בשטח סגור, לירות בהם אם צריך ובעצם כל פעולה שתרחיק אותם ותגרום להם לחשוש מלהתקרב לאזור שאסור להם להיות בו
אגב, לומר שהם הצליחו לגנוב בגלל התרשלות, שקול לומר שהיא נאנסה בגלל היותה חשופה
Jeep GC ZJ 3.5 IR
Honda 300EX
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
boaz avrahami
אולי נדרשת הבהרה- המטאפורה שלי לגבי התקפה היא למנוע מהגנבים לשרוץ כל כך קרוב למושא הגניבה.
לעצור אותם על שהיה בשטח סגור, לירות בהם אם צריך ובעצם כל פעולה שתרחיק אותם ותגרום להם לחשוש מלהתקרב לאזור שאסור להם להיות בו.
עלית על הנקודה. כמו שניר ציין - השטח בישראל מצומצם. על אותם שטחים בנגב צה"ל מתאמן, הבדואים גרים, הטבע מנסה לשרוד, ואנחנו מטיילים.
אם יגדרו, ישלטו, יצלמו ויהפכו את שטחי האש של צאלים לשטח סגור באמת, אנחנו אלו שנבכה על זה פה בפורום. אגב, איפה שהמדינה מחליטה כן לסגור שטח נרחב, היא עושה את זה. במישור ימין ושטחים ספציפיים אחרים.
אני מעדיף את המצב הקיים בשטחי האש בחולות צאלים, שמחייב את הפלוגות המתאמנות לשמור על הציוד בצורה רצינית (לא רע בתור אימון מבצעי), אבל מאפשר לנו לטייל בחופשיות בסוף השבוע.
שוכנעתי
אבל אם כבר אימון מבצעי אז למה על יבש כשיש ביום אויב כזה טוב [emoji23]
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
boaz avrahami
שוכנעתי
אבל אם כבר אימון מבצעי אז למה על יבש כשיש ביום אויב כזה טוב [emoji23]
נהפוכו, אימת כל מפקד בקרב היא דוצים עם כוחותינו, אם תסתכל על הפראים בתור ביום כוחותינו , התמורה לגילויים בזמן וחדל אש, תהיה גדולה יותר לתרגיל והמשתתפים בו.[emoji12]