תגובה: מייצב מתח, מה לקנות?
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
נדב42
זיו, אתה טועה ומטעה.
ההבדל בין טעינה סולארית בשמש ובצל מתבטא גם במתח, לא רק בזרם. ראיתי את זה בבירור כשחלף ענן או כשיצרתי מלאכותית צל על הפאנלים.
המתח והזרם משתנים יחד, יישום פשוט של חוק אוהם אם רק לוקחים בחשבון את המתח וההתנגדות הפנימיים של המצבר.
Sent from my Pixel 3 using Tapatalk
BIG TIME WRONG
בקצרה - גם המתח שהבקר מוציא, וגם ההתנגדות הפנימית שלו (אלו ה MOSFET ביציאה), משתנים שלי התיכנות ולא רק לפי עוצמת האור.
וביותר פרוט -
חוק אוהם חל על רכיבים פסיבים, פה יש לך עסק עם רכיב אקטיבי, שבמיוחד! נבנה לנהל טעינה של מצבר ( זה לא סתם עומס כמו לחבר נורה למצבר).
אני מנסה לפשט את הדיון, ולכן עיגלתי כמה פינות לגבי ההתנהגות של הבקר, אבל בגדול, המתח המירבי והמתח ללא עומס או עומס קטן מההספק של הפאנלים, לא משתנים! עבור עומס שגדול מההספק של הפאנלים, המתח אכן ירד.
אני אסביר (ואני מתעלם, בכוונה מסוגי בקרים, MPPT PWM)-
כידוע לך, בד"כ שאנחנו מדברים על טעינה של מצבר 12V, אנחנו מדברים על פאנלים עם מתח נומינלי של 18V.
בתנאי תאורה סבירים, המתח ריקם (ללא עומס) של הפאנל יהיה בתחום של 15-23V.
כככל שנעמיס את הפאנל, המתח יציאה שלו ירד, אבל, אם נחשב את ההספק (מתח X זרם) של הפאנל בכל נקודה לאורך הגרף הזה (של זרם עולה ומתח יורד), נראהשבתנאי תאורה שונים, המתח שבו נקבל הספק מכסימלי שונה (אבל בתנאי תאורה טובים, הוא יהיה באזור של ה 18V הנומינלים מהמפרט של הפאנל).
ולכן, המשימה הראשונה של בקר (MPPT) טוב, היא למצוא את הנקודה בה ההספק יציאה של הפאנלים מכסימלי, ולהיתייצב שם.
כאמור, הנקודה הזו, תזוז כל הזמן לפי תנאי התאורה.
עכשיו נעבור ליציאה של הבקר (לעבר המצברים)-
הבקר מנסה לטעון את המצבר לפי הסוג של המצבר.
כלומר בהתחלה שהמצבר ריק, הוא ינסה לתת כמה שיותר זרם, ומעל מתח מסויים (תלוי בסוג המצבר) מתחילות כל מני התנהגויות כמו להפסיק טעינה בכלל, לשמור על מתח קבוע למשך זמן מסויים, ואז לעצור (ליתיום), להמשיל להחזיק מתח קבוע (בחלק מהבקרים עבור מצברי עופרת), לתת "ספייקים" של מתח קבוע (חלק מהבקרים עבור מצברי עופרת. זה ה TRICKLE שאנחנו מכירים ) .
כאמור גם המתח שבו זה יקרה וגם צרות ההתנהגות, הם בתלות בסוג המצבר.
עד פה, התאוריה, מה קורה במציאות -
נגיד והמצבר עופרת שלך נפרק ל 11V, ובתנאי אור מסויימים, והמערכת הסולארית שלך מסוגל לתת 100W, הבקר מכוון למצבר עופרת, כלומר הוא ינסה לטעון עד 13+ (כל בקר מעט שונה, יכול להיות אפילו 14).
מאחר והמצבר גדול, ומסוגל לטעון בלמעלה מ 100W, בתחילת הטעינה, המתח של הבקר יפול לכיוון ה 11V של המצבר, וככל שיעבור הזמן הוא יתחיל לטפס עד למתח הטעינה המכסימלי שנקבע לבקר. לאורך כל זמן הטעינה המתח כפול הזרם שהבקר מוציא (ההספק יציאה שלו) יהיה תלוי בהספק הכניסה (ההספק של הפאנלים) פחות ההפסדים של הבקר (בסביבות 6-10%).
מאחר והספק הכניסה (מה שמגיע מהפאנלים) אכן משתנה בתלות בעוצמת השמש, גם מתח הטעינה (והזרם) ישתנו קצת.
אבל, וזה אבל גדול -
1- אם תמדוד את מתח היציאה ללא עומס (או עומס קטן מההספק של הפאנלים), הוא יהיה קבוע.
2- בשום מצב, מתח היציאה לא יעבור את מתח הטעינה המכסימלי של המצבר (נגיד 13V) גם אם המתח על הפאנלים יגיע ל 23V.
לכן, כל ממיר מתח הכי בסיסי (והממיר פה בדיון, נראה בכלל לא רע), צריך לעבוד ללא כל בעיה גם שתנאי השמש משתנים.
עוד מילה על MPPT VS PWM-
החלק הראשון בהסבר (החיבור של הבקר לפאנלים), מתאר בקר מסוג MPPT. לבקרי PWM אין את היכולת אופטימיזציה הזו והמערכת פשוט צורכת מהפאנלים כמה שיותר זרם ע"מ לקיים את החלק השני של ההסבר (מתח הטעינה). מאחר וזרם מכסימלי לא אומר בהכרח הספק מכסימלי, ספקי PWM, נחשבים פחות יעילים (אבל יותר זולים וקטנים).
שאני קורא פעם נוספת את המשפט האחרון בהודעה הקודמת, הוא אכן לא ברור \ מדוייק.
המצבר הנטען הוא עומס פשוט. אם תגביר את הזרם שלו, בגלל ההתנגדות הפנימית שלו אז גם המתח בין הקטבים שלו יעלה.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
נדב42
המצבר הנטען הוא עומס פשוט. אם תגביר את הזרם שלו, בגלל ההתנגדות הפנימית שלו אז גם המתח בין הקטבים שלו יעלה.
נדב,
החלק הראשון של המשפט, שגוי. החלק השני נכון.
ואיפה המתח של המצבר עצמו נכנס למשוואה?
חלק מההתנהגות של המצבר זה המפל מתח על ההתנגדות הפנימית, אבל אל זה מצטרף המתח הפנימי של המצבר.
אם יש לך מטען של 10A למשל, ותחבר אותו למצבר ריק, תראה איך הזרם מתייצב על 10A והמתח עולה, עד שבשלב מסויים, הזרם בכלל מתחיל לרדת, ובסוף, המתח מתייצב, והזרם יורד לאפס (אם זה היה עומס פשוט, עליה במתח הייתה צריכה לגרום לעליה בזרם :-( ).
נכון שבמצב רגעי, לזמן מאוד קצר, עליה בזרם תגרום לעליה במתח, כמעט רק בגלל ההתנגדות הפנימית של המצבר.
אבל בין זה לבין הקביעה שזה "עומס פשוט" יש עוד מרחק.
כתבתי מוקדם יותר שצריך להתחשב גם במקור המתח הפנימי של המצבר. בכל מקרה, לעניין שינויי המתח כשיש שינוי בהספק הטעינה (עקב עננות נניח), המשפט הבא הוא הרלוונטי:
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
zivo
נכון שבמצב רגעי, לזמן מאוד קצר, עליה בזרם תגרום לעליה במתח, כמעט רק בגלל ההתנגדות הפנימית של המצבר.
ומכיוון שעל זה אנחנו מסכימים, ההגנה סיימה.
יש בדיחה מפורסמת על התמיכה של מיקרוסופט, שמסתיימת ב -
כל מה שאמרתם נכון, אבל זה לא עזר לי בכלום.
הדיון הזה, ומיכה זה אותו הדבר.
סליחה? מה קשור אלי?
לפי מה שאתם אומרים לא הייתה בכלל צריכה להיות תקלה.
אני חושב שהכל מתחיל ונגמר בממיר.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
opl
אני חושב שהכל מתחיל ונגמר בממיר.
מה המשפט הזה אומר? שיש לדעתך בעיה כלשהי בממיר? איזו בעיה לדעתך?
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
lizard
סליחה? מה קשור אלי?
לפי מה שאתם אומרים לא הייתה בכלל צריכה להיות תקלה.
ניסתי להגיד שכל ההודעות האחרונו והתפלפלות שלנו, לא קידמו אותך.
אני חושב שהדעה הרווחת פה היא שצריך לבדוק את הבקר הסולארי, או שהוא מכוון לא נכון, או שהוא תקול.
בגדול, מה שיש שם, צריך לעבוד.
אולי לא אופטימלי. אולי אם שאלות פתוחות כמו מה מגן מפריקת יתר? מה \ איך מגן מעומס יתר?
אבל, התופעה של "ממיר משתגע" , נראת לנו, לא באשמת הממיר.
נסה לחשוב על התסריט שכתבתי קודם, זיו. נראה הגיוני?
אסף.
מאחר ולא שיחזרת את התופעה ולא סיפקת מדידות לפי מה שביקשנו אז אני כמובן רק מנחש. אבל אני מנחש שהגנת הOVER שלו לא מתנהגת כמו שכתוב.
לא התעמקתי בכל הפוסט ,
אבל יש קצת נסיון עם המערכת
מזגן ממוצע 12000BTU צורך כ-800W בהתנעה יכול להגיע לפי 5 תלוי גיל וכו'
הבקר הסולרי לא מיועד לצריכה ישירה הוא יותר מכוון להטענה וברור שממיר שיחובר אליו ישתגע ,ממיר מחברים דרך המצברים שהם מקור קבוע
ויכולים ''לספוג ''צריכה עודפת ,אבל יש קץ כמעט כל מצברי הג'ל מוגבלים לזירמי צריכה אופטימליים של עד 1/20 מהקיבולת שלהם ורק עד 50%
מהקיבולת המקסימלית ,ואפילו עדיף עד 40%,אחרת ימותו מהר,
גם זירמי הטעינה מוגבלים באותה מידה והיצרן מספק נתונים לכך
טעות נפוצה בישראל משתמשים בצרכנים כבדים ברקאוון ,בחול זה רק לגיבוי מקרר ותאורה וכ' לכן מערכת סולרית פשוטה מספיקה
מערכת 12V עם בקר פשוט יעילותה בהתאם ולא בדיוק מתאימה לנו
מערכת ''נורמלית'' לקראוון (בעיית מישקל ) זו מערכת המבוססת על פנלים 24/325 וכדומה עם בקר MPPT אחד או יותר ומינימום 5 פנלים
בנק מצברים של 500A וצפונה, אסביר מדוע
הפעלת מזגן אפילו 1 כ''ס בעגה הרווחת ....צורך כ-750W ב 24V יצרוך מעל 40A כי יש גם צריכה והפסדים בדרך ...ב 12V כבר
קופצים ל90A ויותר ,.... אין שום מצבר ג'ל לצריכה כזו רק מצברי חומצה שאסורים בשימוש בקראוון רק בתא חיצוני יכולים ''לסחוב''
עומס כזה ממירים פשוטים לא בנויים לעומסי התנעה וכו' רק ממירים כבדים מבוססי סלילים יעמדו בזה
אפשר להתחכם ולשים מזגן אינוורטר ,למנוע זרמי התנעה גבוהים ,עדיין שאר הנתונים לא ישתנו ,
בקיצור מזגן לא יעבוד בלי נזקים במערכת של פחות 5 פנלים וגם אז לזמן מוגבל ,מזגן צריך גנרטור ,או מערכת גדולה וציוד איכותי
לא בקרים בגרוש וחצי וממירים ששווים לתחת אלקטרונים שלא מיועדים לעומס משתנה וגבוהה, גם מערכת החווט צריכה להיות בכבלים יעודיים ועבים , ממיר 3000 ואט צריך כבל 50 ממ'ר ולא חוט תפירה ....
ורק לסבראת הספקנים ...חי עם מוטורהום מערכת איכותית כנ'ל ושנתיים לא ראתה מקור חיצוני והכל 220 24/7 כולל חימום מזגן
אוף גרייד מלא כולל בחורף3 ימים ללא שמש המערכת מספקת הכל .
2 האג' שלי לויכוח בהצלחה
מעולה. תודה.
מסדר לי את ה'ניחוש' שאין מספיק מצברים.
אבל גם נותן תקווה לשכנה של מיכה שאפשר להסתדר עם הציוד שיש רק לסדר את החיווט והברדק .... ולהוסיף מצברים.
אסף.
אתה אופטימיסט חולני אם אתה מבין שהבעיה היחידה זה חוסר מצברים :-)
יש שם מצברים של 420ah, זה לא כל כך רחוק מ 500.
אבל כל השאר (הפאנלים , הבקר וכנראה גם הממיר שחזק על המערכת בכמה מספרים, אבל לא מגן בפני פריקת יתר), והעבודה כולה, פשוט לא ברמה שמתוארת פה.
בדיוק כמו שכתבת פה בהתחלה, לאסוף כמה אביזרים זה לא בעיה, לבנות מערכת טובה, צריך לדעת.