אנחנו מתקדמים :-)
אני לא בעל מקצוע בתחות, והייתה לי מעט מאוד הבנה לפני השרשור הזה, אבל זה מה שאני מבין (והסרטון ששמתי פה
http://www.jeepolog.com/forums/showt...l=1#post900902
מסכם לדעתי מאוד יפה).
1- האותיות SAE - זה השם של התקן (המקובל) שלפיו נבדק השמן ( Society of Automotive Engineers )
2- המס' הגבוה,( בסוף המק"ט) מתייחס לצמיגות השמן בטמפ' עבודה 212F (כ 100צלסיוס)
3- האות W מייצגת Winter (כלומר תנאי קור), והערך שלפניו מייצג את הצמיגות ב 0F (כ -32 צלסיוס).
זאת אומרת, שיש פה התנהגות בניגוד להגיון ולאינטואיציה שלנו, איך יכול להיות שהצמיגות עולה עם העליה של הטמפ' (היינו מצפים שהיא תרד).
אסף עשה כבר הבחנה בין הצרכים השונים של השמן במנוע (כולל הידראוליקה), אבל אם נשאר בצורך הבסיסי של שימון (הורדת חיכוך), יש סתירה בין הצורך של השניות הראשונות לאחר ההתנעה - אנחנו רוצים שמן פחות צמיגי, שיגיע כמה שיותר מהר לכל הפינות, לבין המשך העבודה, שהשמן מתחמם לסביביות ה 100 מעלות. אנחנו מבינים ששמן דליל מדי לא יצליח "לסוכך" טוב על החלקים, הוא "ידחף" לצדדים מהלחץ של החלקי מתכת (הכל מוסבר יפה בסרטון).
זו הבעיה העיקרית "שהשמנים" האלו מנסים לפתור. אם לא מבינים את הבעיה הזו, לא מבינים למה צריך צמיגות משתנה ומה הבעיה להתמש בשמן דליל.
כדי לקבל חומר סיכוך (כמו שדורון כתב, זה כבר מזמן לא סתם שמן), שבהתחלה, שהוא קר, הוא יזרום בקלות לכל הפינות, ולאחר מכן, שהוא חם, הוא עדיין ישמור על תכונות סיכוך טובות, מוסיפים תוספים, שגרומים לחומר הזה (מה שאנחנו קוראים שמן מנוע :-) ), להתנהג הפוך מסתם שמן. שהחומר הזה מתחמם, הצמיגות שלו עולה.
אם אני מבין טוב, ודורון כבר התייחס לזה, למרות שבאנגלית משתשמים במפורש במילה Viscosity שזה צמיגות, בפועל הכוונה שלחומר יש תכונות כמו של שמן בצמיגות 40 (נגיד במקרה של 5W-40), אבל הוא עצמו לא בהכרח בצמיגות כזו (זו תערובת של חומרים).
סיכום ההבנות שלי -
1- במנוע קר, 5W-40 יהיה צמיג יותר מ 0W-40 , אבל שהמנוע יגיע לטמפ' עבודה לא יהיה הבדל (אחרי 5-10 דקות). לאורך כל הזמן הזה ה 5W-40 יהיה צמיג יותר, כלומר בהתחלה יגיע לאט יותר לפינות הרחוקות, אבל איפה שהוא מגיע, הוא יעשה עבודת הגנה טובה יותר.
2- בארץ שהיא חמה מהממוצע, אני לא רואה שום הגיון להשתמש בשמן שמיועד לארץ שהיא קרה מהמוצע.
3- כמו הרבה תחומים, רק שמתחילים להבין, מבינים כמה לא מבינים (לא אני זה סוקרטס אמר). כל התרבות של האילתור, והזלזול במהנדסים שיצרו את הרכב, נראת לי הזויה.
כאמור, זה הכל הבנות שזוקקו מקריאה בימים האחרונים. אם מישהו חושב שזה שגוי, בבקשה אם הסברים שאפשר ללמוד ולהבין (ולא סתם לזרוק עצות לאוויר).