נכון, אבל יותר פשוט ונוח לדעתי, ללא המון גישורים, אומים וכו' המצבר יחידה אחת מסיבית, לא צריך bms ושות', ויש אחריות על המצבר.
העלתי כאופציה נוספת שאפשר לשקול, בסוף כל אופציה שתתן מענה לצרכים תהיה טובה.
Sent from my SM-J710F using Tapatalk
Printable View
נכון, אבל יותר פשוט ונוח לדעתי, ללא המון גישורים, אומים וכו' המצבר יחידה אחת מסיבית, לא צריך bms ושות', ויש אחריות על המצבר.
העלתי כאופציה נוספת שאפשר לשקול, בסוף כל אופציה שתתן מענה לצרכים תהיה טובה.
Sent from my SM-J710F using Tapatalk
כמה צילומי מסך ממכשירים שמנטרים את מתח המצבר בהתנעת הרכבים שלי:
I10 עם מצבר לייפפו4 28ah
פיקנטו עם מצבר בוש חומצה עופרת 50ah
היילקס עם מצבר לייפפו4 100ah
https://imageshack.com/i/pmmng7DUj
https://imageshack.com/i/pn5IzInnj
https://imageshack.com/i/poH5Oq3Cj
חנן,
לדעתי, הערך העיקרי של כל השירשורים האלו הוא בהחלפת הידע והיכולת ללמוד ממה שאחרים עושים.
קשה לי להגיד שאני חושב שמה שקורה כאן, עוזר למישהו אחר ללמוד ולעשות מערכת טובה.
אתה מצרף צילומים של ציוד בדיקה שאתה בחרת להשתמש, שמראה במפורש התראה על מתח התנעה נמוך מדי, ולא מסביר כלום.
אם אתה סומך על הציוד הזה, אז הוא במפורש מתריע שהמתח התנעה לא תקין.
אם אתה לא סומך עליו, אז מה התחליט של המידע \ צילומים האלו???
ובכלל, האפליקציה שאתה משתמש בה, יודעת איזה סוג מצבר יש לך (ליתיום)?
אולי האפליקציה מתייחסת בכלל למתחים של מצבר עופרת?
בנוסף, יש פה לפחות שתי בעיות שונות -
1- מה קורה במצבר? עד כמה שה בריא (מזיק) לו לרדת למתח כזה (בהנחה שאתה מודד את המתח על המצבר ולא את המתח אחרי המוליכים)?
2- מה קורה למערכת ההתנעה (בעיקר סטרטר) במתחים כל כך נמוכים? בהנחה שצריך הספק מסוים ע"מ לסובב את המנוע, ירידה בזרם, גורמת לעליה בזרם... מה זה אומר לגבי הכבלים? המחברים? הסטרטר עצמו?
לדעתי, מתחים כאלו (7.84V בררררר....) גורמים נזק בכל המערכת, מהממצבר ועד המערכת התנעה של הרכב.
התשובה עובדה, (בינתיים) זה עובד.... לא רצינית ולא מקדמת את הדיון.
לפני שכתבתי את התשובה הזו, חזרתי לחטט קצת באינטרנט.
לא מצאתי, ולו גם מקרה אחד, שתומך במספרים שאתה ממליץ \ מאשר פה.
בדיוק הפוך, כולם מתריעים נגד מה שאתה ממליץ פה ( מהחיבור הישיר של ליתיום ל 14+ וולט , ועד המתחים הנמוכים שאתה מעמיס את הסוללה , והזרמים שאתה מוציא מכל תא).
לדוגמה- https://www.solacity.com/how-to-keep...tteries-happy/
https://sunonbattery.com/guides-lfp-lifepo4-battery/
אני חושב שאם תוכל לספק קישורים \סימוכין להמלצה של שימושים שאתה ממליץ פה (כמו למשל זרם התנעה של 400-500A ממצבר LIFEPO של 100AH, או במילים אחרות פיקים של 4-5C), זה יוכל מאוד לעזור.
2. אתה מתכוון ירידה במתח .. נכון ?
Sent from my DN2103 using Tapatalk
זיו:
הסידור שאתה נוקט בו רבות, של לשלוח אותי לעשות שיעורי בית, במקרים שבהם אני לא שואל כלום אלא משתף מנסיוני ומדעותיי, לא מתאים לי.
כשאשאל שאלה, מקובל עליי שאני צריך לטרוח עבור קבלת תשובה ולספק עוד נתונים ואסמכתאות. כשאני משתף מהידע ומהנסיון שלי, אז לא. זה יכול להיות נחמד אם אעשה את זה אם מתאים לי ויש לי זמן פנוי אבל אני לא מרגיש מחויב. במקרה יצא כך שאם תחפש טוב בהיסטורית התגובות שלי דווקא תמצא שכן הבאתי אסמכתאות לרבות מהטענות שלי.
אז אני שם כאן את הנסיון והידע שלי. מי שרוצה שיקח, מי שלא, לא. מבקש לא לשלוח אותי לעשות שיעורי בית.
לענייננו:
כשהמכשיר שבו אני משתמש כבר כמה שנים מראה לי את המתחים הנ"ל' והם תואמים בקירוב מספיק טוב למכשירי מדידה אחרים שאני משתמש בהם, אני סומך עליו. למדתי לסמוך עליו ואין לי אינטרס להוציא מחדר את העבודה את האוסילוסקופ המעבדתי אל הרכב כדי לאמת את המדידות הנ"ל. שוב, מי שרוצה, שיקבל.
כשהמתח בפיקנטו עם מצבר חומצה העופרת מראה מתח של 7.5וולט, זה בסה"כ נותן לנו ערך רפרנס למצבר "מקורי" עם "ספציפיקציות מקוריות" שמתניע את הרכב מצוין והכול בסדר. אני לא הולך לחפש מה לא בסדר כשהרכב מתניע בתצורה מקורית. כן, מבחינתי אם זה עובד אז זו אינדיקציה מצוינת. אם החלפתי אותו במצבר ליתיום שמצליח לספק מתח גבוה מזה, זה מצוין, וזה מספק.
לגבי מתח הרפרנס של האפליקציה - 9.5 וולט ולאיזה סווג מצבר זה מתאים, זה ממש לא מעניין אותי. יתכן בכלל שזה ניתן להגדרת משתמש. מעניין אותי ערך המתח שהתקבל ואיך הוא ביחס לרפרנס של הרכב "המקורי".
האם נגרם נזק למצבר החומצה עופרת? התשובה היא לא. זה התכנון המקורי, זה הרכב, וכמו שאנחנו לא פונים לכל אדם ברחוב ומבקשים ממנו לבדוק האם משהו ברכב שלו לא בסדר, כך אין סיבה לבקש ממני לבדוק מה לא בסדר בפיקנטו התקין שלי עם הסידור המקורי.
האם נגרם נזק למצבר לייפפו4 כשבזמן התנעה הוא יורד ל8.5 וולט. התשובה היא לא. מתח של תאים לא נמדד תחת עומס אלא בריקם. אותם תאים מייד לאחר ההתנעה ועוד לפני תחילת הטעינה יעמדו על 3.3 וולט לכל תא, ולא רק שזה לא מתח נמוך ולא בריא. זה מתח מקסימלי של תאים במנוחה. לא צריך לדאוג להם. ה8.5 וולט הם תוצאה של מתח התאים פחות כפולה של זרם ההתנעה בהתנגדות הפנימית של התאים.
אתה דואג לסטרטר, לכבלים ולמערכת ההתנעה עקב מתח נמוך מדי? הצילומים שהבאתי מראים שהמצב עם מצברי לייפפו4 ברכבים המדוברים משמעותית טוב יותר מאשר עם מצבר חומצה-עופרת.
והנה בונוס סימוכין שרשמתי ממש כאן בשרשור הנוכחי: מבחן CCA דורש מהמצבר לא לרדת מ7.2 וולט במהלך ההתנעה.
חנן,
לעשות סיפור ארוך קצר.
1. מה שטוב, מתאים, קורה.... במצבר עופרת, לא רלוונטי למצבר ליתיום ( כמו כמה נמוך מותר לרדת בזמן התנעה).
2. לגבי הפיקנטו, האפליקציה שאתה כל כך סומך, מקפיצה התראה, מה גורם לך לחשוב שזה תקין??? שים מצבר חדש\ תקין ותראה שזה לא יורד מתחת 8.5-9.
3. מצבר של 100ah לטרופר, אומר זרם התנעה של סביבות ה 5C, האם את חושב שזה בריא \ תקין ל LIFEPO?
1. אמירה כללית. לא יודע מה לעשות איתה. איזה פרמטר ספציפי מפריע לך?
2. הנה התחילו שיעורי הבית. רכב תקין. מקורי. מתניע תקין. אני עכשיו אלך לקנות מצבר חדש ולנסות כי... גולש חשוב בג'יפולוג חושב שמשהו לא בסדר אצלי וביקש? לא יקרה. זה עוד יותר לא שייך כשמבינים שיש לי מצבר לייפפו4 שממתין על המדף שמצבר החומצה-עופרת יתפגר כדי להחליף אותו, אז אני אשקיע שקל מיותר בחומצה עופרת?
3. 5C לכמה זמן? 50 מילישניות של זמן התנעת מנוע הסטרטר? כן, זה בסדר. גם 10C. שנייה של התנעת מנוע הדיזל? גם בסדר. 30 שניות של נסיון התנעה של מנוע לא תקין? לא בטוח שבסדר. למשך זמן כזה יש הגדרת יצרן בדרך כלל, ולרוב 5C זה מעבר להמלצה. בזמנו כשכתבתי על מצברי ליתיום וגם חומצה-עופרת רשמתי שבמצב של STALL כננת (400 אמפר בכננת שלי) , אני ממליץ בחום רב לא לתפעל מעבר לשניות בודדות בפולס רצוף. כך אני גם נוהג בפועל בתפעול כננת. גם יצרן הכננת מגדיר לא לעבוד יותר משמונה שניות במצב STALL.
כל עוד זה עובד, הרכב מתניע טוב והסטרטר נשמע בריא, התשובה חיובית.
לא מספיק טוב? תעבה מערך.
זיו, אני עם הטרופר כאמור, רק התחלתי עם הליפו4 וללא ניסיון בחורף בינתיים, אבל כן עם מספר התנעות רצופות של 2-3 שניות שקרו (בגלל בעיית דלק, לא קשור למצבר). הסטרטר היה בריא והרכב הניע ללא בעייה כך שאני לא צופה בעייה גם בחורף.
כאמור אם יהיה צורך, אז נעבה טיפה את המערך.
נכון לעכשיו מאוד מאוד מרוצה...
נ.ב. עוד לא נבדקה גם הכננת החילוץ תחת עומס, כשזה יקרה נדווח גם..
Sent from my KB2003 using Tapatalk
סתם הצעה מצד גולש אחר בגיפולוג .. לא עם טרופר ולא עם מצבר ראשי lifepo4 (עדיין) וגם לא עם ידע רב בחשמל, ..אולי שווה לעשות בדיקה עם הכננת בצורה מבוקרת ומתועדת כדי לא "להיתפס עם המכנסיים למטה" אבל גם לטובת הדיון הענייני...(:
Sent from my SM-G781B using Tapatalk
זו בדיוק הבעיה בפרוייקטים חלוציים כמו זה.
החשש שיש לי ( ואני במפורש מדגיש שזה חשש ולא ידע מבוסס), שאתה על הקצה.
"הסכנה" הראשונה, שזה פשוט יגמור את המצברים מהר מהמתוכנן. ולכן אני חושב שצריך לתגבר כבר היום ולא לחכות לכשל (אחרת זה יהיה יקר).
הסכנה השניה ( והפעם בלי מרכאות), זה ידלק.
דווקא במקרה שלך, שאתה מדווח על 9+ בזמן התנעה, אני לא חושש מנזק למערכת ההתנעה.
My two cents
יש לי מחשבה להשתמש בתאי LifePO4 כמצבר ראשי.
סוזוקי גרנד ויטרה דיזל. מנוע 2 ליטר.
ע"פ היצרן צריך מצבר של 72AH.
אם אני מחבר רק 4 תאים. מה מינימום AH צריך להיות בכל אחד?
מצאתי ב-אלי 2 הצעות שנראות לי סבירות.
1) תא של 100 AH ב-225 שקל
2) רביעיה של 30AH באותו מחיר.
האם יספיקו לי 3 רביעיות?
להערכתי, יספיקו. אני עם מצבר 100ah lifepo4 בהיילקס מזה ארבע שנים. הסטרטר מהיר מאוד וגם הכננת מרוצה.
תודה חנן.
יספיקו גם ה-3 רביעיות של 30AH ?
(גם זול יותר וגם קל להוסיף רביעיה נוספת)
להערכתי יספיקו עם רזרבות גדולות.