חוזר: קיט מתלים לסופה - דיון מקיף
גיתאי ועמרי,
הסופה שלי בזמנו היתה נוחה יחסית ולא סבלה משבירות קפיצים מוגזמות.
הבעיה הבסיסית היא שסופה אינה מוכרת בעולם הגדול ולכן אין אפשרות אמיתית להשוות תוצרת אחת לאחותה מחו"ל - מה לעשות, אף אחד בחו"ל לא מייצר קפיצים עבור סופה.
מהיכרותי עם איתי מהמתלם, הוא עומד מאחורי עבודתו והאחריות שלו.
גם גילי מקפיצי הרטוב הינו בר סמכא בנושא.
לגבי סופה, אישית הייתי מתייעץ עם אבי שופינסקי (אברמלה, בשרשור). אין לו מפעל קפיצים, והוא לא סיים שנה א' בטכניון, אבל בג'יפים הוא מבין. מאוד מבין. אפשר להתווכח על דעותיו, לכאן ולכאן, אבל נסיון יש לו בטונות. כל עצה שנתן לי, הוכיחה את עצמה.
מאחר והתחלתם עם המתלם, עצתי לכם להמשיך איתו. איתי בחור הגון.
אם תחליטו להיפרד מהמתלם, לכו לשופינסקי להתייעץ.
בברכה,
יוני5
ציטוט:
נכתב במקור על ידי דרור ברלי
עם כל הכבוד לכל החבר'ה המאוד מוכשרים כאן ויש כאן המון כאלה, הם רק חובבים. אין להם שום אסמכתא שמאשרת ומתירה להם לבצע דברים כאלה.
סתם לצורך השאלה וההבנה-
אם אני, משכיר רשיון רלוונטי (ובמדינת היהודים זו לא בעיה אם יש את הסכום) ויש בידי האישורים התקפים, ומאידך אני מרתך כמו אישה בהריון ומבין בקפיצים ושלדות כמו ששמן מתערבב עם מים,
מבחינתך הכל תקף כי יש לי אישור עם חותמת מדינת ישראל?
מבחינת החוק זה תקף, מבחינתך זה אומר שכנראה לא יהיו לך לקוחות.
לא שאלתי מה מבחינת החוק, שאלתי לדעתו של דרור.
אל תנסה ליצור ויכוח חדש ודבילי, אתה יודע טוב מאוד את דעתי ואת התשובה - מי שעובד כמו סנדלר לא ייגע לי באוטו גם אם יהיו לו כל ההסמכות שבעולם. אל תיכנס לשיטה בה הסמכה מתקבלת, כי גם את זה אפשר לברר טוב מאוד.
תבין, החשש אינו מבדיקות רשיון והורדות מהכביש אלא מתאונות עם נפגעים. כשזה קורה, מפשפשים לך בציציות ומחפשים סיבות מהתחת לא לשלם ו/או להוציא אותך אשם. שינויי מבנה זה בדיוק הדברים שהם מחפשים, במיוחד בג'יפים, ולא צריך ללכת רחוק עד שינויים בשילדה. מספיק שהצמיגים אינם במידה המורשית לאותו סוג רכב, כדי שזה יקרה. אתה יודע את זה טוב מאוד אז אל תיתמם.
אם מישהו ייפצע או ייהרג וביטוח החובה יתנער ממך בגלל שינויי מבנה לא מורשה - אתה עלול למצוא את עצמך ללא כיסוי ביטוחי ונתבע לשלם מאות אלפי שקלים או אפילו מיליונים. שכה אחיה, אני לא מגזים. מתאים לך הסיכון - תפאדל חביבי. זה הג'יפ שלך, החיים שלך. אף אחד לא עומד בדרכך אל מהלך המתלה האולטימטיבי.
חוזרים לעניין הקפיצים. קפיצים בלבד בבקשה.
עומד בחצר שלי CJ8 אחד, שקניתי לחלקים עבור הישן שאני משפץ.
הוא הגיע לחצר שלי בנסיעה, ועודו נוסע לפעמים...
הקפיצים שלו מקוריים, כמעט ישרים לגמרי. שאקלים מקוריים, עומדים בזווית קלה לאנך.
יש לו זרוע פיטמן מקורית, שני מוטות ההגה כמעט מקבילים, בקיצור, הוא נראה מקורי כמו ה-CJ באיורים של היינס... ;)
נכון שמהלך המתלה שלו לא מדהים (חפיף, יש נעילות) והוא לא הרכב הכי נוח בעולם (ובכל זאת ליד היילקס הוא מרגיש לנדרובר), אבל התנהגות הכביש שלו, היא הטובה ביותר שנתקלתי בה אי פעם בסיקסים, כנראה בגלל שכולם היו משופרים, במידה זו או אחרת.
אני מצליב את המידע הנ"ל עם הדיון הזה, שהוא מעניין מאוד, וזה נותן לי כיוונים חדשים למחשבה. אני סבור שבתוך מכלול התכונות הנדרשות מרכב טיולים, התנהגות כביש (=בטיחות) וסיכוי טוב יותר לחזור עם הרכב בחתיכה אחת (=כסף, זמן ועצבים), הם שיקולים חשובים. עבורי הם חשובים יותר מכמה ס"מ של מהלך מתלה, או עבירות מאוד קיצונית.
ועוד מילה לגבי מהנדסי רכב: אל תשכחו שרכב, כל רכב, לא יורד משולחן השרטוט ישר לאולם התצוגה.
גם הנדסת רכב מורכבת מהרבה ניסוי וטעייה, בדיקות לאורך אלפי ק"מ, שיפורים וחוזר חלילה.
אז אולי מהנדסי תע"ר לא ממש גאונים, ולא משלמים להם מספיק כדי שינסו להיות - אבל המוצרים שלהם נבדקו ונבחנו, בתנאים קשים, לפני שנמכרו ללקוח.
לנו, כחובבים, אין את האפשרות לבצע בדיקות מקיפות כ"כ, לפני שאנחנו מאשרים לעצמנו לנהוג ברכב שבנינו ב"יצירתיות", בכביש הציבורי.
הג'יפים עבורי הם תחביב והנאה גדולה. אבל כלום לא יהיה שווה לי אם אהיה מעורב בתאונה ובעקבותיה לא אהיה מסוגל, נגיד, להרים את הבת שלי על הידיים.
אני, לפחות, אחשוב טוב טוב לפני שאני אשנה משהו במתלים/שילדה של הרכב הממש לא מושלם הזה.
לכו תדעו, אולי זה יציל חיים של מישהו.
בעז
בועז כתב מילים בסלע.
"הקפיצים שלו מקוריים, כמעט ישרים לגמרי. שאקלים מקוריים, עומדים בזווית קלה לאנך."
ערגול הקפיצים מקטין את הרכיב הגורם לכיפוף הקפיץ ובכך משבש את ה"קפיציות" ועבודת הקפיץ.
קפיץ אפקי נותן קפיציות מירבית וכמו כל דבר בחיים יש כאן "טרייד-אוף" בין הגבהה, מהלך וקפיציות (נוחות).
ברור לכן שבמקרה של עירגול, הקפיציות משובשת ולכן כדאי לשקול הורדת עלים ועדיף החלפת עלים עם תחליף "מרוכך" (למשל קפיצי סופה קדמי 92-93)
שימוש בריוולברים עם קפיץ אפקי ובולמים מתאימים מבחינת פתיחה וסגירה הוא להערכתי פתרון מיטבי.
לצערנו, כל זמן שריבולברים עלולים להוות "שינוי מבנה" התועלת לא שווה את הנזק במקרה של תאונה גם במידה ואין דבר עם המתלים.
ציטוט:
ברמה העקרונית איני מסכים עימך דרור על הגדרות ריתוכים בשילדה ושינויים כ "קומבינה"
דווקא אתה מכולם יודע הייטב כי רכב שיוצא מהמפעל הינו אסופה של פשרות בין המוצר הטוב ביותר לבין עלותו ולבין היכולת השיווקית שלו ,
יש מוצרים רבים באפטר מרקט שעולים עשרת מונים על המקוריים ,
אם תקח למשל את הרכבשל אדי עם התושבת לרוחב על מנת להאריך את הבולמים האחוריים ,
יש קיט כזה למכירה בארה"ב(מקצועי לא "קומבינה" כהגדרתך) מאחת החברות הכי טובות בארה"ב אז זה הופך את זה לקומבינה?
מה הקומבינה במיתלה האחורי של חיים למעט זה שזה נעשה עצמאית ולא ניקנה למשל
מ "קורי אנטרפרייזס" orb ודומיהם??
כן! זה קומבינה!!! על הדרך זה מקשיח לך את השילדה כי זה בעצם עוד CROSS-MEMBER. כאילו לא מספיק לנו כמה שהשילדה הזו קשיחה.
זה פותר בעייה אחת ואולי יוצר בעייה אחרת? או אולי כמה אחרות?... חשבת על זה? אתה מהנדס? אדי מהנדס? איך זה שכולנו כאלה חכמים וגאונים ותע"ר לא חטפו אותנו אז לעבודה?
דרור, מה שאתה אומר זה שכל שינוי מעבר למה שהיצרן הגדיר הוא קומבינה? יכול להיות ... עניין של הגדרה. על אותו המשקל אפשר לכנותו התאמה, שיפור, או כל דבר אחר ...
ציטוט:
כן! זה קומבינה!!! על הדרך זה מקשיח לך את השילדה כי זה בעצם עוד CROSS-MEMBER. כאילו לא מספיק לנו כמה שהשילדה הזו קשיחה.
ברור שכאשר בונים תושבות בתצורה המדוברת מדובר על מעין קרוס-ממבר ויש כאן הקשחה כלשהי של השילדה. השאלה היא עד כמה ... ואם בכלל ההקשחה המדוברת בכלל רלוונטית או משפיעה על משהו או שהיא עדיין בטולרנסים של גמישות השלדה הנדרשת. כאן צריך מספרים ...
ציטוט:
אתה מהנדס? אדי מהנדס?
לגבי חיים אני לא יודע, לגבי ... מישהו פעם זרק לי שאני אמור להיות כזה, אבל לא של רכב ;)
ציטוט:
איך זה שכולנו כאלה חכמים וגאונים ותע"ר לא חטפו אותנו אז לעבודה?
אתה בטוח שזה מה שאנחנו רוצים? בהנחה שאנחנו כאלה חכמים וגאונים ...
אמנם כבר כמה שנים שסופה ואדי לא ממש הולכים יחד, אבל אני רואה שהבעיות נשארו אותן בעיות, הדרישות אותן דרישות והשוק אותו שוק ...
לפני 5-6 שנים, עבר הרבה זמן מאז ..., גם אני הייתי בדיוק באותו המצב - סופה סטנדרטית ובעלים עם דרישות ונכונות להשקיע קצת יותר מהמקובל באותה התקופה (שזה היה פחות או יותר פרוקומפ ...).
כמעט והתפתיתי ללכת לכיוון המתלם והמלצותיו, ואת הסיפור ניתן לקרוא כאן:
http://www.jeeptrip.com/page.aspx?di...=3&item=147218
כמסקנה הגיונית מהסיפור, ניתן לראות שהנושא של החלפת המאיות בלבד לא נותן מענה טוב, אלא לעניות דעתי, ממש ההפך מזה. ירדתי מזה.
בזמנו, התחלתי לחפש קפיצים של יצרני אפטר-מרקט שונים ולאחר בחינת מספר אפשרויות אל מול הדרישות שלי עבור סופה קצרה פתוחה ולא עמוסה במיוחד הפתרון האולטימטיבי עבורי היה קיט ה-4.5" XD של רוביקון אקספרס ל-YJ.
שתי החריגות היחידות בהתקנה בסופה שלי היו קדיחת חורים חדשים בתושבת הקפיץ האחורית הפנימית עקב אורך הקפיץ הארוך יותר והחלפת ה-U-Bolt-ים לגדולים מאלו שסופקו (הסרן האחורי אצלי היה דנה 44 לעומת דנה 35 ב-YJ). מעבר לכך, בניתי תושבות שונות לבולמי הזעזועים האחוריים ע"מ לא הגביל את מהלך המתלה והנמכתי את הבמפ-סטופים הקדמיים במעט.
במהלך כ-3 שנים שהרכב היה על הסט-אפ המדובר (עם בולמי זעזועים DT8000) לא התעוררו בעיות כלשהן שנגעו למערכת המתלים ומבחינת ביצועים, נוחות, מהלך מתלה, גובה וכו' לא מצאתי מתחרה ראוי לקיט לאפליקציה שעבורה הוא הותקן. אני חושב שחיים יוכל להרחיב איך המערכת התנהגה בשנים האחרונות ...
ברגע שמתחילים לדבר על משהו אחר מסופה קצרה ופתוחה אני לא יודע לומר את דעתי, זה נושא שצריך לבחון וייתכן שיש קפיצי אפטר-מרקט שיתאימו גם לאפליקציה כזאת. ורוב הסיכויים שזה גם יעלה פחות.
אדי
ציטוט:
נכתב במקור על ידי זאבי
"הקפיצים שלו מקוריים, כמעט ישרים לגמרי. שאקלים מקוריים, עומדים בזווית קלה לאנך."
ערגול הקפיצים מקטין את הרכיב הגורם לכיפוף הקפיץ ובכך משבש את ה"קפיציות" ועבודת הקפיץ.
קפיץ אפקי נותן קפיציות מירבית וכמו כל דבר בחיים יש כאן "טרייד-אוף" בין הגבהה, מהלך וקפיציות (נוחות).
ברור לכן שבמקרה של עירגול, הקפיציות משובשת ולכן כדאי לשקול הורדת עלים ועדיף החלפת עלים עם תחליף "מרוכך" (למשל קפיצי סופה קדמי 92-93)
ואז תקבל באמת קפיץ רך יותר, אבל גם מאמצים גדולים הרבה יותר בעלים ותתפלא למה הרכב שוקע אחרי תקופת זמן קצרה ולמה אחרי כמה חודשים עלים מתחילים להשבר... לא פשוט עד כדי כך. (אני במקרה עוסק בתקופה האחרונה בסוג מיוחד של קפיצים, לא הרבה יותר עבים משערה של גרוזיני ובאורך שתי מטר. ובהעדר תיאוריה זמינה, מפתחים את הנוסחאות . אחר כך גם יהיו נסיונות - בכמה אלפי יורו לכל אבטיפוס, שווה לנסות לקלוע בפעם הראשונה :wink: )
מה באשר לשילוב קפיצי סליל עם קפיצי העלים-כלומר-להשאיר רק את המאיות שישמשו גם כמוט רדיוס.
אני מניח שזה לא לגמרי חוקי אבר אולי ניתן לעשות את זה כמערכת "שליפה" כך שניתן יהיה להסיר אותם ע"מ לגשת לטסט.
אולי קפיץ משולב בבולם ימשוך פחות את עיניהם של רשויות החוק.
התקנת בולמים עם קפיץ סליל חיצוני בהחלט אפשרית ולהערכתי לא תהווה בעיה ברישוי.
מנסיון של חבר עם CJ שהתקין בולמים כאלו, ההקשחה של הקפיציות משמעותית ולכן כדאי להוריד עלים.
להערכתי, לא ניתן לחשב את השינוי במידת הקפיציות ולכן מדובר בנסה וטעה.
קפיץ עלים זה לא דבר כזה פשוט. אי אפשר להשאיר רק מאיה, ואי אפשר להוריד עלה מחבילה של קפיצי עלים בלי לגרום לנזק לכל החבילה.
העלים בנויים בצורה מדורגת על מנת להעביר את העומס בצורה נכונה לאורך הקפיץ. בלי דירוג נכון יהיו ריכוזי מאמצים בנקודה מסויימת על הקפיץ ויגרמו לקריסה ושבירה.
בנוסף לכך, מאיה לבדה אינה יכולה לתמוך את הסרן, ויגיעו תופעות לוואי חריפות של ויברציות, עיוותים בעלה, וחוסר יכולת תמיכת הסרן מול כוחות צידיים.
כל קומבינה כזאת לא תחזיק הרבה זמן, ומסוכנת.
ערן סיכם את עניין ה"מאיה בלבד + קפיץ סליל", חפשו בפורום היו כמה דיונים מאד ממצים בנושא בעבר הרחוק.
תמה תקופת השתיקה והגיעה עת הסיכומים...בבקשה.
שבת שלום
עמרי וגיתאי