גיתאי,
אתה יכול להיות משוכנע שהאלקטרוניקה והאלוגריטמיקה סוגרים את הפער שעוד נשאר מול המוח האנושי.
לפי חוק מור זה לא יקח עוד יותר מדי זמן...
וכבר היום יש פיתוחים די מפחידים בנושא הזה. עובדים
Jeep ZJ V8 98
Honda EX300 94
Printable View
גיתאי,
אתה יכול להיות משוכנע שהאלקטרוניקה והאלוגריטמיקה סוגרים את הפער שעוד נשאר מול המוח האנושי.
לפי חוק מור זה לא יקח עוד יותר מדי זמן...
וכבר היום יש פיתוחים די מפחידים בנושא הזה. עובדים
Jeep ZJ V8 98
Honda EX300 94
תמיד טענתי שמה שישפיל את ההיבריס האנושי המטופש בנוגע לאוטונומיה, היא לא האלגוריתמיקה אלא המסביב שלה: האמינות, פגעי הטבע, הפגיעוּת של המכלולים, התחזוקה, רמת והקפדת המתחזקים, ההשלכות המשפטיות, וכל המעגלים הסובבים את האלגוריתמיקה.
בעצם יודע מה?
גם האלגוריתמיקה בעצמה. אבל באגים באלגוריתמיקה הם nice to have בעיניי על מנת שהיומרה הזאת תתאדה.
זה שחזון הרכב השיתופי-אוטונומי-חשמלי יתעכב, יופיע בשלבים, או אחרת לגמרי מאיך שמדומיין בעיתונים היום, זה אפשרות ברורה. אולי אבוא לבקר אותך באובר אוטונומי בעוד חמש שנים ואולי בעוד עשר או עשרים, מי יודע.
אבל אתה מאמין שעוד 50 שנה אנשים ימשיכו לנהוג באוטומובילים דומים לשל היום לא כתחביב?
שזה "יתאדה"?
כן.
אני מסתכן שלהיות אנאכרוניסט מיושן, ואין לזה שום קשר לחיבתי לאוטומובילים מיושנים מונעי חשמל או בעירה פנימית.
אני לא מיישר את התחזית שלי עם התקינות הפוליטית.
להערכתי, נראה לבסוף רכב אוטונומי - אבל בגרסה 'מוחלשת'.
כלומר, משהו שמשלב בין רכב-ללא-נהג לבין רכבת\חשמלית.
סתם זורק אופציה - ייתכן שיהיו נתיבים לרכב אוטונומי (שיתופי) אשר הייחוד שלהם יהיה לא רק הסימון החיצני שלהם, אלא גם קשר תפעולי כלשהו (מכני, אלחוטי, מגנטי או כל פטנט אחר) בין הנתיב לבין הרכב.
ואז כולם יהיו הפי - האדם השחצן יוכל להכריז על הצלחת הפרוייקט היומרני ביותר מעולם בלי להודות באובדן של מליארדי דולרים ושעות אדם, אנחנו נקבל תחבורה שיתופית יעילה שלא תחליף את האוטומוביל אלא תתקיים לצידו, ובא לציון גואל.
הטענה שלי תמיד היתה, שמה שיפיל את יומרת האוטונומיה - זה לא התחכום של המערכות, אלא המסביב שלהן.
כשאתה רואה כזאת שורת מגבלות כמו לא להפעיל כאשר השמש ממול, מזג אוויר סוער, ועוד - אתה מבין שלא משנה אם מדובר בדרגה 2 או 5, העדינות ורמת הדיוק שהמערכות האלה חייבות לפעול בהן הן בכזו רמה, שכל הפרעה ולו הזעירה ביותר - מסכנת את ההפעלה שלהן.
אני רואה רכבים בני שנים ספורות שמצד אחד ההיבט המכני שלהן אמין יותר מאשר בעבר, מצד שני ים של תקלות חשמל ואיבזור. כשאנחנו מדברים פה על רכב אוטונומי, אנחנו מדמיינים אוטו חדש מהניילון.
האם אנחנו מסוגלים לדמיין אוטו בן 5 שנים שמתפקד פיקס?
האם קיימת בכלל אופציה לתרחיש של רכב אוטונומי שלא מתפקד פיקס?
האם הרגולציה תכפה על בעלים (הרי לא כוווווולם יהיו שיתופיים) להחליף רכב אחת ל-X שנים?
ונניח שתהיה יתירות במערכת החיישנים כדי להצליב מידע ולאתר בעיות מראש, האם האופי האנושי הטבעי של האדם - המוסכניק במרכזי השירות - ישתנה וכולם יהפכו לקפדנים גרמניים בלי לחפף ולקמבן כך שנוכל להיות רגועים שהרכב שמולנו תמיד יתפקד כמצופה ממנו?
יש פה יותר מדי לדעתי. אבל אני לא חושש להתבדות ושתגיד לי "אמרתי לך".
העיניים שלנו מופנות בטופן טבעי למובילאיי אבל היא לא השחקן היחיד וטסלה למשל חוזה יציאה לשוק בעוד שנה אם אינני טועה.
יש להם איזה חזון שמדבר על זה שהאוטו שלך יהיה זמין בשעות שאינך זקוק לו להסעות אוטונומיות בתשלום וכך יכניס לבעליו כסף
Jeep ZJ V8 98
Honda EX300 94
חזון זה אחלה.
מה השתנה מאז נפתח השרשור הזה, שהתחיל לפני כ-3 שנים (הארוך ביותר ever בג'יפולוג?), בהיבט ההתקדמות המשמעותית? חידושים פורצי דרך?
האמת אין לי מושג, אם יש פה מישהו שמעורה בתעשייה הזאת ויודע לומר איפה היינו אז ואיפה היום, זה יכול להיות מעניין.
לו הייתי רוטשילד, לא הייתי שם את כספי על חברה שזה כל עיסוקה.
כלומר בזמן שאתה בבית והאוטו אמור לעמוד בחנייה, הוא ימשיך לנסוע, לצרוך חשמל ולגדוש את הכבישים בעומס בלתי נסבל....
אני קורא ולא מאמין. עד כמה בעלי החזון שוגים בדמיונות וממציאים לעצמם מציאות חלופית על מנת להצדיק את ההזיה.
אוטו שיתופי, כלומר של כולם, הוא לא פרטי של אף אחד. למה שארכוש מכונית ביוקר ובזמן שאיני משתמש בה, אתן אותה לאחרים? אפילו תמורת כסף? הרי מי שמשלם כסף אוהב להשאיר לך מתנות קטנות באוטו. אולי הם לא רחצו ידיים אחרי שהיו בשירותים? ואולי הם יעשנו לי באוטו? ואולי יחרטו את שמם? ובכלל למה שימישהו שאני לא מכיר ייסע באוטו שלי? כי הוא ישלם לי כסף תמורת זה?
אם אתה מוכן לשלם כסף תמורת כל נסיעה, אז אוטו שיתופי כבר יש לך היום. אתה יכול לתפוס אותו ברחוב או להזמין אותו בטלפון - קוראים לו "מונית".
אהה - יש בתוכו נהג שמזיין לך ת'מוח...
וזו הבעיה של הגאונים שונאי האדם בתעשיית ההייטק - הנהג.
ה"חזון" שלהם הוא לגמוז את פרנסתם של עשרות מיליונים ברחבי העולם, שאינם מספיק גאונים כדי להתפרנס מהייטק.
אם היה דבר כזה "רגולטור אחראי", הוא היה מציב חסמים ברורים לטירוף הזה.
אני דווקא כן. אם היה לי כסף.... אולי לא את כל הכסף אבל חלק ניכר ממנו.
הכוח המניע מאחורי כל התעשייה הזו הוא רק בצע כסף - תאוות אקזיט פשוטה.
הדבר הזה הוא כמו הבן של הרמטכ"ל בקורס פיקודי.
הוא מסומן מראש כמי שחייב להצליח לסיים את הקורס ויהי מה.
כך גם הדבר הזה. את כל הקשיים והבאגים מזיזים הצידה, שלא יפריעו לחזון. כי ריח ה-ִִִִ$$$$$$ שמרחף מעל משכר את אפם של הפוליטיקאים.... קשה לשכוח את כרכורי החנופה של ישראל כץ סביב פרופ' שעשוע ממובילאיי. מהצד זה נראה כל כך מביך ודוחה שבא להקיא, אבל זו דרכם של בני אדם. אולי באמת הם לא ראויים לנהוג במכונית.
דרור,
אתה יכול בבקשה למנות את היתרונות של האוטונומי?
אולי אפילו להכין טבלה של בעד ונגד בשביל שתהיה לנו תמונה כוללת על ה״אסון״ שעומד להגיע.
כן אני יודע, אתה פולני.
אני אתן לך כמה בתור התחלה-
1. אני כל יום כ 2-3 שעות על הכביש.
מעדיף לישון , לקרוא או לראות טלביזיה בזמן הזה.
2. מוגבלי נהיגה ( זקנים ילדים, נכים וכו) יוכלו לקבל פתרון תנועה עצמאי.
3. פחות פקקים וגודש
4. פחות בעיות חניה
Jeep ZJ V8 98
Honda EX300 94
ברמה האישית אני נהנה להיות ראש של גיתאי ומכיוון שנהיגה היא פעולה שאני אשכרה נהנה ממנה (כביש+שטח) אז זה כיף להיות ניאנדרטל ולכן באף רכב שלי אין מערכת התרעות או סמי-אוטונומית או מנוע שאינו בעירה פנימית
אבל בתור מי שמכיר טיפה את הטכנו׳ בעיקר מהתחום התעופתי , הפתרונות שאינם תלויים במזג אוויר וכו׳ כבר נמצאים כאן. הם עוד קצת יקרים וכבדים אבל נכנסים לתעופה צבאית ואז לאזרחית ויגיעו גם לרכב. קצת זמן.
ולדבר הזה שדרור מתלונן עליו וקוראים לו קפיטליזם - נראה שבינתיים המין האנושי לא המציא מנגנון יותר טוב לשלב בין משאבים לצורך, גם אם הוא לא מושלם. גם כשהחליפו סוסים במכוניות היו כמה שגזרו קופון
Sent from my iPhone using Tapatalk
כל הזמן ערבבים פה אוטונומי עם שיתופי.. כל אחד מאלה עומד בפני עצמו, גם אם השילוב שלהם בהחלט חשוב.
יתרונות האוטונומי: הופך זמן נהיגה מבוזבז לזמן מועיל. בטוח יותר כי הוא מוציא מהמשוואה נהגים חדשים/גרועים/עצבניים/עייפים/מוסחי דעת. כמובן בממוצע, ברור שכל קוראי הפורום הזה הם סופר נהגים שלעולם לא טועים ותמיד יחמקו בהצלחה מטעויות של נהגים אחרים.
יתרונות השיתופי (בין אם נוסע בודד או קבוצה דוגמת באבל): מייתר את הצורך להחזיק ברכב, פותר בעיות חניה, מפחית פקקים.
יתרונות האוטונומי השיתופי: כל האמור לעיל בעלות נמוכה יותר כי אין נהג.
דרור, אתה לא תהייה חייב להשכיר את האוטו שלך, אבל ברוב המיקרים אנשים פשוט לא יחזיקו אוטו.
אתה תרשום באפיליקציה "איסוף ב7:45" ויחכה לך רכב בחוץ, אם תשלם יותר הוא יהיה מגניב, אם תשלם פחות הוא יהיה עם חריטות של שמות ופח מלא זבל.
בשעות העומס התעריפים יעלו ומי שיוכל יעבוד מהבית עד לשעות השפל.
בדיוק כמו שמעליות עובדות יותר בין 7 ל9 ונחות שאר הזמן, גם מכוניות שיתופיות לא יסעו 24/7, אבל יהיו להם אלגוריטמים שידאגו שהן כבר יתקרבו לנקודות האיסוף הצפויות מראש ( בדיוק כמו מעליות).
אתם מונים "בעיות " שהן כל כך קטנות ביחס לצורך, שאין ספק שהן יפתרו, כן גם היכולת לעבוד מול השמש.
אני לא יודע אם זה יקח 5 או 20 שנה, אבל אני בטוח שעוד 30-40 שנה לא יהיה פשוט לקנות בנזין ולא בטוח שיהיה מותר לנהוג לבד על הכביש.
אל תלך על הקל. לך על הקשה. תסביר איך אתה רואה את תחזוקת המכוניות האלה בצורה שתבטיח תקינות כל המערכות כל הזמן והשבתת מכוניות עם חישן מזיף. וכל זה מתוך הנחת יסוד שכל הדבר הזה קם על בסיס הרצון לעשות כסף ולא על בסיס רצון לעזור לאנושות .
ברור. אז מה מבלבלים לציבור במוח שיוכל להשכיר לאחרים את הרכב שלו?
המשמעות של כל המהפכה הזו היא שלא יהיה יותר רכב פרטי בכלל.
גם היום אני מתקשר למוניות הקניון בחולון ומבקש שתחכה לי מונית באיזו שעה שארצה. עד היום הם לא פספסו. כבר יש את זה גם באפליקציה.
ומה אכפת לי רכב אוטונומי-שיתופי "מגניב" או "לא מגניב" אם איני נוהג בו ואינו שלי בכלל וממילא הם כולם נראים אותו דבר, מין קפסולה חלקלקה שכזאת? כבר היום אני משלם אותו דבר על נסיעה לנתב"ג, בין אם המונית היא דאצ'יה סנדרו או סיאט איביזה סטיישן ובין אם היא מרצדס E קלאס מפנקת.
ומי יתחזק את הכלי הרכב השיתופיים הללו וידאג לתקינותם המלאה ויבטיח שלא יתבלבל פתאום ויתפוצץ על עץ ב-100 קמ"ש בגלל באג בתוכנה, או תקלה בחיישן, או פריצה של האקר למערכת ההפעלה?.... האם הם יתוחזקו ברמה שמתוחזקים כיום כלי רכב שיתופיים שאנחנו מכירים כמו האופניים של תל-אופן והקורקינטים של בירד ודומיהם? אללה יסתור....
גם אתה טועה בנסיון לפענח אותי. אני לא נגד קפיטליזם ולא נגד טכנולוגיה אלא רק בעד חופש בחירה ונגד כפייה כלשהי.
אין ויכוח שכל הצלחת הדבר הזה של רכב חשמלי ואחר כך אוטונומי ושיתופי ,תלויה ומבוססת על כפייה. בעל אינטרס כלכלי שנעזר ברגולטור תאב בצע ושררה, על מנת לכפות את רעיונותיו והאינטרסים שלו על ציבור גדול, אך אדיש ובעיקר טיפש ברמות שקשה לתאר.
תחזרו אחורה כמה דפים לתגובות על נורבגיה. כפייה "רכה"/"קלה" שהולכת ומחמירה עם הזמן - הם לא אוסרים עליך להשתמש במנוע שריפה פנימית. הם רק מגבילים את אספקת הדלק..... עד שיפסיקו אותה כליל.
בלי כפייה זה לא יתפוס, בלי כפייה ברוני הטכנולוגיה לא ירוויחו מספיק ובטח לא מספיק מהר.
אז מה שיש לנו כאן הם אינטרס של תאבי בצע משני צדדים - מצד אחד ברוני תעשיית ההייטק ומהצד השני חלאות האדם - הפוליטיקאים המטונפים והמתועבים שהם גרופיז של כל מה שמייצג כוח וכסף.
והציבור? אם נגדיר את רוב הציבור כטיפש כמו מרצפת-סומסום, זו תהיה מחמאה - זה לא אכפת לו ולכן אפשר לנצל אותו היטב. הוא יתנהג כמו ערב-רב כפי שהורגלנו בכל תחום שהוא: הרוב יכפה את דעתו, רעיונותיו ופתרונותיו על המיעוט. במקרה הזה הרוב ששונא לנהוג מול מיעוט שכן אוהב ונהנה לנהוג.
וזו רק תחילת הכפייה. טכנולוגיה מתקדמת היא תנאי הכרחי לכפייה יעילה של כל דבר.
אז אני אקח אותך שוב לדוגמה של הסוס
כפייה בנושא איסור כניסת סוסים לעיר ... נכון או לא נכון?
Sent from my iPhone using Tapatalk
אתם לא מפסיקים לחזור כמו תקליט שבור על אותה דוגמה בדיוק של סוסים.
אני נגד כפייה מכל סוג. אם מישהו רוצה להמשיך לרכב על סוס (תענוג מפוקפק גם בעיני) - בכבוד. שירכב ויהנה.
יש רק בעיה אחת - סוס נוטה לחרבן על הכביש.
ממש כפי שמכוניות עם מנוע שריפה פנימי מזהמות אוויר.
אבל ירוקים, טבעונים, צדקני איכות סביבה למיניהם, תומכי כפייה מכל סוג שהוא "בשם אינטרס ציבורי" - אלה כבר מזהמים אווירה. משהו שלטעמי האישי גרוע יותר מכל ערימות החרא של כל סוסי האלטע-זאכן בעולם.
הבעיה עם כפייה, היא שאתה יודע רק איך זה מתחיל. לאן זה יגיע אחר כך, אתה לא רוצה לחשוב.
הבעיה שלי עם טכנולוגיה מתקדמת, זה שהיא כלי שרת בידיהם של מבקשי הכפייה בכל תחום שהוא.
זה לא רק סוס או מכונית או מנוע חשמלי ולא שריפה פנימית או נהיגה אוטונומית במקום אנושית.
לא יעבור זמן רב וזה יפלוש גם לחיים הפרטיים שלך. לתוך דלת-אמותיך. זה אם תרצה לעשן סיגריה, או לשתות כוסית אלכוהול, או לאכול חתיכת בשר אדום או ללבוש חולצה צהובה או לשחק עם אשתך ב-BDSM... סתאם, אבל אתה מבין את כוונתי. אני מתכוון לפרטיות של כל אדם שהיא קודש הקודשים שלו.
תמיד יימצא מי שיתנגד לזה וימציא טיעונים מלומדים וחוקים מדוע מחשבות ודעות ורעיונות והנאות - של מישהו אחר כמובן - הם מזיקים ואסורים ועל כן יש לכפות על כל אדם בכוח להתנהג לפי דוקטרינה מסויימת ש"מועצת חכמים" בעלי אינטרס כלשהו, החליטה שהיא הנכונה עבורו.
באמצעות הטכנולוגיה המתקדמת שאתה מפתח כיום, הם יעקבו ויפקחו אחריך בעתיד הקרוב בכל אשר תלך ובכל מה שתעשה, עד שיחדרו גם למוח ולמחשבות שלך וידאגו "להזיז הצידה" את כל מי שהרעיונות שלו עלולים להתסיס כנגד המערכת והאינטרסים שלהם.
- - - Updated - - -
אם אתה לא רואה את הסתירה המובנית בין סעיף 2 לסעיפים 3 ו-4, אז קטונתי.....
למצבת משתמשי הרכב עומדים להתווסף מאות אלפים (קשישים, ילדים, נכים, פיסחים, עיוורים, מה לא), ואתה אומר שזה יחסוך פקקים וגודש?............זה אפילו לא מצחיק.
רכב אוטונומי לכשעצמו לא חוסך שום פקקים ושום גודש. כל עוד אתה ממשיך להשתמש בו כנוסע יחיד שמסביבו קופסה במשקל טון וחצי, ברוחב של כשני מטרים ובאורך של 4 וחצי מטרים לפחות, שנזקק ל-10 מ"ר של כביש בכל רגע נתון, בין אם הוא עומד ובין אם הוא בתנועה.
כדי להפחית פקקים וגודש, צריכים לשבת כמה שיותר משתמשים בתוך הקופסה שתופסת שטח נתון.
לפתרון הזה, שהוא גם אוטונומי וגם שיתופי, קוראים "אוטובוס".
יש פתרון דומה, רק הרבה יותר גדול ומסיע יותר נוסעים, אם כי מוגבל משהו לקוים קבועים בלבד, שנקרא "רכבת".
זה לא תמיד נוח וכיף. השימוש בכלי הרכב השיתופיים/ציבוריים לא מהנה במיוחד. כי חלק מהשותפים לא שמים דיאודורנט בקיץ. אחרים צורחים בטלפון. יש כאלה שסתם לא בא לכם לעמוד או לשבת לידם או שהאף שלהם לא מוצא חן בעיניכם. בני אדם, נו. למרות שזה אחלה פתרון לבעיית הדיור, לא הייתם רוצים לגור איתם באותו חדר, נכון? אז למה שתרצו לשבת צמוד אליהם באותה מכונית?............................
לא אני לא רואה מפני שברכבים אוטונומיים יוכלו להעביר הרבה הרבה יותר כלי רכב שכנראה גם יהיו בעלי חתימת כביש נמוכה יותר.
בכל מקרה, את המגרעות שמענו.
עכשיו תשים מאזניים
מה לכף זכות ומה לחובה.
בוא נראה אם זה אכן שלילי כמו שאתה מתאר או שזו חרדה מפני שינויים
Jeep ZJ V8 98
Honda EX300 94
בתור אחד שמעורב במכרזים של יצרני רכב עבור מערכות כאלה. לחיישן ומערכת המחשב שמאחוריו יש self test, החיווי של החיישן נכנס למערכת אחרת שמבצעת שקלול והצלבה של מידע ממספר מקורות בלתי תלויים. רכב אוטונומי לא יסע אם הוא לא תקין.
המערכות האלה מוגדרות ברמת הקריטיות הגבוהה ביותר שקיימת היום בעולם הרכב (ASIL-D למי שמכיר). החומרה והתוכנה נבחרות/נבנות/נבדקות בצורה יסודית באופן די מטורף מה שגורם לזמני ועלויות פיתוח גבוהות להחריד.
מה שציינתי לא מבטיח מערכת מושלמת (אין מערכות מושלמות....) אבל מראה שפתרונות אוטונומיים לא נבנים ומשוחררים בצורה חובבנית לכבישים ציבוריים. ממש לא.
וכן, זה ייקח עוד כמה שנים טובות עד שרכב אוטונומי במחיר סביר ייקח אותי לעבודה בבוקר.
יאיר