הבנתי מלכתחילה מה היתה הכוונה. אני לא משוכנע בנחיצות של זה.
בסרטוני יוטיוב אומרים לנגן על החישורים ולשמוע שהצליל זהה בכולם.
Printable View
הבנתי מלכתחילה מה היתה הכוונה. אני לא משוכנע בנחיצות של זה.
בסרטוני יוטיוב אומרים לנגן על החישורים ולשמוע שהצליל זהה בכולם.
כן, גם באלה של האופניים. בניתי עד היום שני גלגלים לשטח בלי מד אלא לפי רגש, סגרתי לפי ספירת סיבובי הברגה וכיוונתי על המזלג עם קיסמים מודבקים למזלג בשביל לתקן עיוותים, מדי 4-3 חודשים כיוונתי שמניות קלות.
זה דיי כיף לבנות גלגל. סוג של תרפייה.
אמנם לא בניתי מעולם גלגל של אופניים, אבל כמי שיש לו עבר בעבודה בחחנות אופניים בתור מכונאי אני יכול להגיד שבניית גלגל זו אמנות ששמורה למתי מעט.
זה לא שזה בלתי אפשרי ובאמת עם מעט רגש והבנה אפשר להגיע לגלגל מאוזן יפה, אבל האיכות של הבנייה נמדדת באורך החיים של הגלגל.
גלגל אופניים שנבנה ע"י איש מקצוע טוב יחזיק מעמד שנים ולרוב כמעט לא ייצא מאיזון.
גלגל שנבנה ע"י חובבן לרוב יהיה חלש מאוד ויקבל עיוותים תוך פרק זמן קצר, חישורים יתחילו להישבר (יש משמעות לנקודת שבירת החישור- כל נקודה מעידה על כשל מסיבה אחרת), והחישוק עצמו ייחלש מאוד.
אגב, המתח של החישורים לרוב לא זהה בשני צידי הגלגל. בד"כ יש צד אחד שבו החישורים קצרים יותר ובצד הזה הם יהיו מתוחים יותר.
יש גם חשיבות לסדר מתיחת החישורים, אני לא זוכר בדיוק מה הוא, אבל זה מאוד קריטי.
הנושא של האיזון מקבל חשיבות משנית בסדר הבנייה. לרוב, בונה גלגלים מקצועי יבנה את הגלגל בכלל בלי לבדוק איזון ורק לבסוף יעשה תיקונים קטנים. אם הבנייה טובה כמעט ולא יהיה צורך לעשות איזונים.
אחד הדברים הפחות טובים בגלגל זה איזון שגורם למתיחות שונה בין החישורים. יותר חשוב שהמתח יהיה כמה שיותר זהה בין החישורים מאשר איזון. זה מה שהופך גלגל לחזק.
שוב, בנייה איכותית יודעת לעשות את שניהם...
חנן, לצומת לבך- בנייה לא נכונה קשה מאוד לתקן. בעולם האופניים נתקלתי לא מעט במצב שבונה גלגלים העדיף לפרק הכל ולבנות מחדש מאשר לנסות לתקן בנייה לא נכונה של חובבן. ושוב- אפשר בקלות לגרום לעיוות בחישוק ומאותו רגע הוא כבר לא יהיה אותו דבר...
(אגב, הכשל במקרה של גלגל שנבנה לא נכון עשוי להיות "מהיר ועצבני" ולהסתיים בגלגל שמאבד את צורתו ברגע. במקרה כזה הגלגל הולך לפח).
שוב, הכל נכתב מנסיון של אופניים.
בכל מקרה, בהצלחה ותעדכן.
עם כל הכבוד להקשר הטבעי בין אופנועים לאופניים החישורים והחישוק באופנוע הרבה יותר חזקים ואין סיכוי שסגירה לא נכונה תפגום חישוק בצורה בלתי הפיכה אם בכלל.
העומסים שונים לחלוטין ובהתאם החלקים.
אופניים לחוד ואופנועים לחוד במקרה הזה.
יכול להיות.
אבל רק בשביל להדגיש, זו לא הסגירה של חישור מסויים חזק מדי שעשוייה להזיק, אלא מתח לא אחיד בין חלקים שונים של הגלגל.
מכיוון שבמקרה כזה יש אזורים מסויימים בגלגל שנמצאים תחת עומס גדול מדי ביחס לחלק הנגדי, זה גורם במקרים מסויימים לקריסה.
שוב, נכון לאופניים...
זה בסך הכל גלגל, לא מדע טילים.
להפוך את הענין ל"אומנות" נו שווין...
מזכיר לי את הסצנה ב breaking bad שבה גסי
אומר לוולטר שלבשל מא'ת זו אומנות :-)
צריך לשמור על מספר כללים בססים ועם מד מומנט וזהו.
כל הסיפור הוא לסגור בצורה אחידה ולשמור על מתח אחיד.
כן אני יודע שיותר "מאגניב" להתיחס לזה כאל אומנות.
אבל מה לעשות כנראה שמהנדסים בהגדרה הם לא "מאגנבים"
גם מדע טילים זה בסה"כ מדע טילים...
יכולת שמתבססת על לא מעט תיאוריה והרבה נסיון.
כן או לא אומנות, לא משנה את העובדה שגלגלים טובים שמחזיקים מעמד הרבה זמן בתנאים קשים של רוכבים אגרסיבים יש מעט אנשים בארץ שיודעים לבנות מאפס.
וזה מצב נתון. (שבגללו רוכבים מסויימים מוכנים לנסוע לא מעט לאותם אנשים)
נכון, יש הרבה מכונאי אופניים שייבנו לך גלגל, מאוזן לכאורה ונראה סבבה, אבל איכות הבנייה תתגלה עם הזמן.
יש מעט מאוד אנשים, כי הרוב הם "חפרים" שמתיחסים לבנית הגלגל כאל "אומנות".
ואגב, בונים טילים ממש פה בטכניון, זה ממש לא "מדע טילים"
גלגל, מכשיר מכני, מעגל אלקטרוני, או טיל לא בונים "ברגש"
בונים לפי עקרונות מתמטיים מדעיים.
ברגע שאתה מבין את העקרונות הפיסיקליים הכול הופך להיות מאוד פשוט.
יונתן, זה לא מופנה אליך אישית אלא לכלל הקהל, כן גם לחלק מהסטודנטים פה בטכניון.
שממש לא מבינים איך אני מתכנן מערכת, וחושבים שאני אומן עם המון ניסיון...
הכי מעצבן אותי שברגע שאני אומר להם משהו הם מתיחסים לזה כאל תורה מסיני הרי אני "אומן"
ולא חושבים אפילו להטיל ספק או לחשוב מחוץ לקופסא )-:
להזכרכם ומדובר פה על סטודנטים בטכניון, הדובדבן שבעוגה...
אם זה המצב, מה יגידו אזובי הקיר ?!
מזל שתמיד תמיד יש כמה (בודדים) עם מחשבה מקורית שמטילים ספק וחושבים בעצמם ולא מאמנים אמונה עיוורת ב"גורויים"
אתה נתפש פה למילה ולא לתוכן.
לפי מה שכתבת אין ביננו בכלל וויכוח.
אין ספק שגם בניית גלגל היא פיזיקה, ולכן כתבתי שצריך לא מעט תיאוריה והרבה נסיון.
לדעת לחשב את אורך החישור, עומק הניפל, עובי החישור (יש כמה סוגים...), סדר חיבור החישורים, סדר מתיחת החישורים, סדר האיזון, עצמת המתיכה... זה בהחלט דורש הרבה ידע ולא להרבה יש אותו.
וכן, הנסיון משחק כאן. גם אם יש לך את כל התיאוריה בכף היד ואתה מבין אותה על בוריה, עדיין, למי שבנה עשרות או מאות או אלפי גלגלים יהיה ייתרון ברור.
ככל הנראה הוא יגיע לתוצאה טובה יותר, תוך פחות ניסוי ותהייה, ומי שאין לו נסיון עשוי לעשות טעויות קלות/יקרות בדרך.
אני קראתי לזה אומנות, אתה- מקצוענות. אותו דבר בעייני.
אני כן חושב שהרגש משחק כאן. כמו בהרבה דברים שקשורים במכונאות... יד של מי שעשה את זה הרבה פעמים תהיה בטוחה יותר ותדע להבחין בין דברים טוב יותר.
דוגמא: נכחתי אצל מכונאי מוערך מאוד שהרכיב בדיוק ראש מנוע לדיסקברי. סגר הכל לפי הספר, עם מד מומנט ובסדר הנכון. הכל היה בסדר עד ש...
באחד הברגים משהו הרגיש לו לא טוב למרות שמד המומנט נתן את ה-"תיק" כמו שצריך. הוא פתח וסגר מספר פעמים עם מד המומנט ועדיין משהו לא הרגיש לו כמו שצריך...
הוציא את הבורג, הסתכל פנימה עם פנס וראה שמספר כריכות בהברגה הפנימית שחוקות. אז כן, לרגש יש ייתרון. אומן או לא? לא משנה. העיקר שמספק את הסחורה.
בבניית גלגל התוצאה של בעל מקצוע טוב באה לידי ביטוי. נקודה.
אתה מדבר על חישורים משוחררים, מה שיונתן דיבר עליו הוא ההיפך כלומר חישורים מחוזקים מדי שמעקמים ג'נט עוד בסגירה לפני הרכבה בצורה בלתי הפיכה, ואני אומר שלא ניתן להזיק לג'נט של אופנוע, כלומר לעקם בצורה בלתי הפיכה אם בכלל מצליחים לעקם, ע"י סגירה חזקה מדי של החישורים. לא ע"י בר דעת שיודע להחזיק מפתח בכל אופן.
באופניים- בקלות.
לא נכון. זה מה שכתבתי:
גם באופניים, צריך להיות אלים במיוחד כדי לסגור חישור לכדי נזק מיידי לחישוק. לא מכיר מקרה כזה... (סביר שהחישור ייקרע לפני)
כתבתי שסגירה לא נכונה של החישורים (סדר המתיחה, עצמת המתיחה, אחידות המתיחה) תוביל לגלגל חלש ועשויה לגרום לנזק בלתי הפיך לגלגל.
זה בד"כ יבוא לידי ביטוי בגלגל שאחרי מספר נסיעות וקפיצה אחת אלימה יקבל מעין צורה של "8" תלת מימדי...
הדבר הכי חשוב זה אחידות המתיחה. יש הרבה מקרים בהם רוכבים ניסו לתקן שמיניות וגרמו לאי אחידות המתיחה בחישורים מה שמוביל לגלגל חלש שבמקרים רבים קורס.
עוד ייתרון של בלם דיסק באופניים- אפשר להמשיך לנסוע על גלגל עם שמיניות וכל עוד מצליחים לשמור על מתיחה אחידה בחישורים החוזק של הגלגל נשמר וניתן להמשיך להשתמש בו עוד הרבה זמן.
סתם אנקדוטה: לפעמים ניתן להציל גלגל שהתעוות ע"י שיחרור המתח בחישורים, יישור אלים של החישוק ומתיחתה מחודשת ואחידה של החישורים. זה באמת לא תמיד עובד ודורש הרבה נסיון אבל מדי פעם זה אפילו יכול להצליח...
אגב, אחת השיטות לבדוק את מצב הגלגל (כחלק מבדיקה כללית של אופניים) היא "לנגן" על החישורים בעזרת כלי מתכתי. גלגל שישמיע סימפוניה שלמה של צלילים יעיד כי הוא בסוף חייב לעומת גלגל שישמיע צליל כמעט זהה בכל החישורים שבאותו צד יעיד שהוא חזק ועוד ימשיך להתגלגל זמן רב.
למרות שבחנתי טוב עם פנס לאחר פירוק הקרנק-קייס, לא מצאתי נזק.
היום, בהרכבה, הייתה לי שייבה מיותרת בקצה הקונטרה-גיר, שתיים במקום אחת, והחלטתי לפרק את הגיר כדי להשוות את כל השייבות הנחוצות מול השייבות הקיימות.
ראשית, לאחר פירוק הגיר גיליתי כמה שיניים פגומות בגג"ש של ההילוך השני.
שנית, השייבה הנוספת אכן נראית מיותרת לפי פיצוץ החלקים, אבל מצד שני יש חופש צירי של כמ"מ אחד בקונטרה-גיר, אז אני מניח שמי שהרכיב את המנוע הוסיף שייבה כדי לבטל את החופש הצירי הזה. אין בספרות נתונים כלשהם על חופשים ציריים בגיר, אבל כן אמור להיות חופש צירי מצטבר של החופשים בין הגג"שים לשייבות שמצידם. אני מתלבט מה לעשות עם השייבה המיותרת, אבל נראה לי שאדבוק בספרות ובפיצוץ החלקים ולכן אוותר עליה, בלב לא שקט. על מנת להרגיע את עצמי החלטתי להזמין שלוש שייבות חדשות שאולי יקטינו את החופש הצירי, שאני לא יודע אם הוא תקין או לא, פלוס גג"ש חדש.
אין ויכוח , אתה מתעסק בסמנטיקה לעומת שאני חושב על הכוחות .
בניה לא נכונה שחישורים מסוימים מתוחים חזק מדי ואחרים פחות ( משמע רפויים ביחס למתוחים ולא בהיחרך רפויים לגמרי ) שזה בעצם מה שאני הסברתי שגורם לנזק לחישוק , וזה לא משנה עם זה אופניים אופנוע או טנק מסיבה פשוטה כל רכב משפיע על הגלגל שלו בהתאם ובגלל זה גלגל אופניים לא תמצא על אופנוע או הפוך , הנדסה במיטבה .
וגם עם תבוא עכשיו ותגיד בסדר אבל יש מצב שכול החישורים מתוחים שווה אבל חזק מדי , גם מצב כזה טומן בחובו נזק ודי מהר .
החיזוק או חוסר החיזוק הוא לא הסיבה לנזק הוא המסיעה לנזק , וכן גם מתיחה יותר מדי של חישורים יכולה די בקלות ודי מהר ( בנסיעה קצרה ) לגרום לנזק בלתי הפיך לחישוק .
כן נכון שעל שולחן הניתוחים עם תבנה גלגל ולא תבנה אותו כמו שצריך כנראה של תעשה נזק ( הסיבה לנזק ) אבל אתה מכניס לגלגל הזה פוטנציאל לנזק ( מסיעה לנזק ) .
ומה שיפה בהנדסה זה שהספור הזה נכון לגבי כול בורג ( חישור בסופו של יום זה בורג ) לברגים בהגדרה יש מומנט הידוק וגם לחישור , וכול סטייה מהמומנט מביאה נזק , וגם בברגים אחרים בדרך כלל הנזק של חוסר הקפדה על מומנט הידוק גורם לנזקים משניים ולא רק לבורג עצמו ( כיפוף הבורג / גזירה / נזילה ) .
עידו
פרסמתי שאלה בADVRIDER וענה לי בחור בשם סטיב, ששיפץ כבר הרבה מנועים כאלה (מתפרנס מזה) , שהשייבה הזו לא צריכה להיות שם ושאסגור בלעדיה. זה מה שאעשה.
בכל מקרה, אין לחץ, היות והזמנתי היום גג"ש של ההילוך השני ושייבות, אז יקח עוד זמן עד שאסגור.
תודה.
זה שהיא לא אמורה להיות שם זה היה די ברור מהפיש.
השאלות כרגע היא אם היא הגיע לשם בטעות, האם היא גרמה לנזק משני ואיך מוודאים בזמן הסגירה שאין חופשים מעבר לנורמה.
אגב, אם איזה ספרות עזר אתה עובד?
אני מצאתי שאי אפשר בלי הספרות המקורית של הונדה... בנוסף על היינס פתוח בזמן העבודה
אני עם ספרות מקורית פלוס הפיצוצים מפרטזילה.
הספרות של הונדה עשירה המידות ומידע אבל מיועדת לבעלי נסיון עשיר וחסר בה את השטיקים.
היינס מכוון לחובבים ונותן את השטיקים שימנעו לא פעם נפילות.
אמנם אין לי נסיון ספציפי עם אותו הכלי אבל מנסיון עם כלים אחרים ולאור ההוצאה הזניחה ממליץ לך להצטייד בהיינס בנוסף
מתחילים...
ראשית אני חותך את החישורים הישנים עם דיסק. לאחר שהחישורים חתוכים, הטבור הישן מתפרק לשתי חתיכות. מפחיד לחשוב שרכבתי והרכבתי ככה... אפשר לנחש מה אני חושב על הבעלים הקודמים שידע שזה המצב ומכר את האופנוע הלאה בלי לומר מילה.
מאוחר יותר, לאחר הרכבת החישורים, מתיחתם וכיוונם אני מצליח להגיע לזריקה רדיאלית של כמילימטר וזריקה צירית של 1.5-2 מ"מ, ומתעייף.
נכנס לבית לנוח, בודק בספרות היצרן מהי הזריקה המותרת ומגלה שמדובר ב2 מילימטר זריקה צירית ורדיאלית.
סיימתי.
כל החישורים מהודקים בכוח יד שווה. נראה לי שהגלגל בסדר.