תפסיק להתעסק בשטויות - קפיצי/כריות אויר...
Printable View
תפסיק להתעסק בשטויות - קפיצי/כריות אויר...
עזוב רגע את המספרים.
הסלילים - אפשר להכניס פיזית סלילים של רכב סטנדרטי? למשל של הפראדו שלך?
מה יהיה המשקל הכולל של הנגרר? בערך 1500 ק"ג? כמו שנופל על סרן בודד של ג'יפ רגיל?
אם כן וכן, אז אני מציע שתבחר קפיצים סטנדרטיים של רכב רגיל.
אסף.
זה במקום לכתוב את ה spring rate כלומר קבוע הקפיץ - כותבים לאיזה משקל הוא מיועד, אבל כל יצרן כותב משהו אחר. אחד משקל לקפיץ, השני משקל של על הסרן ועוד.
בתכלס, לנסיעה נוחה, אתה מחפש קבוע קפיץ שבו הקפיצים ייסגרו מחצית מהמהלך הכולל שלהם תחת משקל הנגרר.
קבוע קפיץ = ס"מ (סגירה) חלקי ק"ג משקל (מחצית ממשקל הנגרר, כיוון שהמשקל מתחלק על שני קפיצים).
המהלך הכולל של הקפיץ הוא ההפרש בין האורך החופשי שלו לבין האורך שלו כשהוא סגור כמעט לגמרי (כריכה נוגעת בכריכה, ועוד קצת).
אסף.
טוב, אחרי שצחקנו...
ברצינות.
קפיצי אויר (ואתה יכול להתספק הפשוטים ביותר שהם גם זולים מאוד) יחסכו לך את כל הבלגן של להבין רייטינג (למרות שגם להם יש אבל הוא משתנה וזה כל היופי..) ויחסכו לך המון בעיות של למצוא מקום באורך הנכון.
אני לא מדבר על מערכת מסובכת של מתלי אויר מתוחכמים.
קפיף עם ונטיל, תודבת בסיסית ומקום מצומצם ביותר - יענה על כל הדרישות של משקל משתנה וניחושי רייטינג והחלפת קפיצים, עד שתגיע לאחד "הנכון"...
שתבין.
גם בארץ, אחרי משלוח וכו', אתה יכול להגיע לסט-אפ שיעבוד במגוון המצבים שאתה מגדיר, בפחות ממאה דולר...ואם אתה מחפש טוב, הרבה פחות.
היצרנים האוסטרלים המובילים, בהחלט מציעים גם אפשרות לכריות אוויר אבל הם מדגישים שבתצורה כזו, חובה להתקין מוט מייצב לטובת הנסיעות בכביש. מבחינתי להתחיל להתעסק עם מוט מייצב...:rolleyes: .... יותר קל כבר למדוד קפיצים.
מעבר לכך אין ספק שקפיצים הרבה יותר אמינים לאורך זמן מכריות אוויר שתמיד יש סיכוי שיתפנצ'רו.
נו בחיאת,מה ההבדל בין קפיץ לכרית אוויר,אותו דבר,רק שבכרית אתה יכול לשחק בקבוע של ״הקפיץ״ איך שבא לך,ואם תחליט שרך זה נוח לך וטוב לקרוואן אז תאלץ להוסיף מוט מייצב לטובת הסיבובים בכביש ותופעת ה "fishtail".אם זה קפיץ או כרית,היינו הך.ולא שאני מצודד בכרית אוויר,גם אני אוהב פשוט וטיפש,קפיצים מתאימים עם ניתוק מהיר למוט המייצב אתה יכול להנות משני העולמות.
יקירי אין שום קשר בין תופעת זנב הדג למוט מייצב או קפיץ או כרית אוויר, התופעה הזאת נגרמת אך ורק בגלל חוסר במשקל על התפוח או יותר נכון משקל יתר בחלקו האחורי של הנגרר. היא יכולה גם להיגרם כתוצאה ממיקום קדמי מדיי של סרן הנגרר.
Guideto Suspension Design in an off road Caravan אתם מוזמנים לקרוא ......
תעזוב אותך משטויות, בחייאת.
אין סוף לבטיחות... מוט מייצב ואולי גם מנגנון אלקטרוני מנוהל מחשב נגד התהפכות של הנגרר? וחיבור למערכת הבלמים, כבר עשית?
ובנוגע לאמינות לאורך זמן... נכון בתיאריה.
בפועל, זה ממש בשוליים... טוב ויכוח ישן..
אסף כבר הזכיר פה מזמן (לפני כמה שנים) שרוב כלי הרכב הכבדים (משאיות וכו') כבר מזמן עברו ועוברים לקפיצי אויר - וזה במקום העלים שהם הכי-הכי אמינים..
פרקטי - קפיץ אויר (במקרה שלך אפילו סינגל קונוולוטד - הכי אמין והכי ורסטילי) יתן לך את התוצאה הטובה ביותר, למגוון מצבים/משקלים, בהתקנה הפשוטה ביותר ובמחיר הזול ביותר.
שים בולמים סבירים ושכח מהמוט המייצב - אלא אם אתה מתכוון לבדוק זמנים בנירבורגרינג, עם הנגרר.
עכשי הסתכלתי על הלינק שצרפת... אתה מכוון גבוה, אם אתה הולך לכיוון של הלינק הזה..
הוא מדבר על מהלך מתלים גדול מאוד, שזרועות המתלה שבנית בכלל לא תומכות בו וגם לא התצורה של המתלה "שלך".
מה שבנית דווקא מתאים לתמונה האחרונה - רק שם (מלבד השטויות הנוספות שכותב המאמר כותב) התצורה של הבולם די משונה - גם אם נעזוב בצד את המהלך המוזר שהוא מכתיב הרי שבזוית הזו פעולת השיכוך מנוטרלת כמעט לחלוטין.
תעשה פה חיפוש - לפני שנים נמרוד(אני חושב או יפתח) דיבר על זה וכמה שנים אח"כ אני העלתי טבלה של יעילות השיכוך ביחס לזוית הבולם.
בכל מקרה.
תגיד איזה מהלך אתה מתכנן ואני אפנה אותך, אם תרצה, לקפיץ המתאים - אני הייתי הולך על הסוג שבתמונה האחרונה. יש 1-2-ו-3 "כריות" בכל קפיץ.
ודרך אגב - בסוג הזה, בניגוד למה שהבחור כותב, אין בכלל צורך בבאמפסטופ. הקפיצ עצמו הוא הבאמפסטופ ואתה יכול אפילו לחשוב על זה כבאמפסטופ פרוגרסיבי, באותו מחיר...
אני מת עלינו הישראלים, הבן אדם שכתב את זה הוא אחד מאנשי חברת הקרוואנים לשטח המובילות באוסטרליה http://www.kimberleykaravans.com/ אז להגיד שהוא כותב שטויות ? נו בסדר , צניעות אף פעל לא הייתה תכונה חזקה אצלנו :cool:...בכל אופן למה אתה אומר " הוא מדבר על מהלך מתלים גדול מאוד, שזרועות המתלה שבנית בכלל לא תומכות בו וגם לא התצורה של המתלה "שלך". " בניתי בדיוק כמו הזרועות שמופיעות בתמונות מלבד המערכת לכיוון זווית ה" קסטר " ואני בהחלט מכוון גבוהה...שים לב שהתמונה האחרונה היא לא של החברה שלו אלה של בנייה עצמית והוא כותב את זה במפורש.
דרך אגב מה זה " סינגל קונוולוטד " ?
אני אתחיל ב"צניעות"..
אם הבחור כותב:
Assume bump stop is inside airbag, what is effective travel?
Upper airbag mount not clear but looks lateral, not overhead.
No chassis support directly above air-bag top mount
אז או שהוא לא מבין או שסתם מבטל כל מה שהוא לא מוכר או שהוא לא מכיר את הסוג הזה של הכריות (שזה "מפתיע") או לא יודע מה, אבל זה שטויות.
בסט-אפ הזה, מקובל שאין חיזוק מלמעלה(על מנת לאפשר תושבת בגובה המשטח - החיזוק הוא בתצורת התושבת עצמה ו"פונה" כלפי הקפיץ-מטה) ובכריות האלה אין באמפ-סטופ פנימי (בסוג האחר יש כאלה עם פנימי, שאכן מוריד מהמהלך וחוץ מזה, הקפיץ ההוא מצריך יותר מקום) והתושבת העליונה בכלל לא הבעייה פה, אלא התחתונה, שהבחור לא "פיצה" על זוית הזרוע בפתיחה וכך הכריות בזוית "משונה"(אבל לסוג הזה זה בכלל לא קריטי והן עובדות יפה מאוד כך), שמורידה כמה סנטימטרים של מהלך פתיחה.
זו הסיבה (ולא "למה ש..") שאמרתי שהוא מדבר שטויות, בחלק מהדברים.
לעניין הזרועות שלך.
הסתכלתי שוב ואולי אני טועה אבל מהפרופורציות שבתמונות, אני מקבל את הרושם שהזרועות קצרות (אולי אני טועה) ומהלך גדול, שלא יוגבל, יביא את הקפיץ לזויות קיצוניות.
אבל בכל מקרה.
לטרייל, שהפרוגרסיביות לגביו קצת פחות חשובה (נקבעת גם על ידי החלק התחתון של הקפיץ "האחר"), הייתי הולך על הכריות מהסוג בתמונה האחרונה (זה הסוג ששאלת עליו קונוולוטד ולפי מספר ה"כריכיות" הוא נקרא סינגל, דאבל, טריפל או קוואדרו).
את בעיית המהלך ו/או הזוית בפתיחה, ניתן לקבוע ע"י מיקום הכרית/קפיץ ביחס לקצה : כמה שיותר לכיוון תושבת זרוע המתלה לשילדה = יותר מהלך ביחס לאורך הקפיץ.
זה גם היתרון הגדול של הסוג הזה של הקפיצים. הם הרבה יותר "חזקים", ביחס לסוג האחר ("הנגלל") ויכולים "להזיז" נגד משקל/תנגדות גדולים יותר, כמו למקם אותם קרוב לחיבור לשילדה וכך קפיץ עם מהלך של כ-7 סמ' יספק מהלך גלגל של 30 סמ', בפחות כסף ופחות מקום (במיוחד מידות הסגירה).
רק צריך שהזרוע תהיה חזקה במקומות הנכונים, משום שהעומסים יהיו שונים, בהתאם למיקום הקפיץ - אבל לא נראה לי שתהיה לך בעייה בתחום הזה...
כמו שאמרתי בשירשור אחר (מתלים לויטרה), יש לנו נטייה לאובר-קיל וזה מצויין, בדיוק במקרים האלה - חוסך תיכנון דווקני לנקודות "שבירה".
לסיכום (של הדברים שלי...).
אני הייתי הולך על סוג הקפיצים בתמונה האחרונה, בלינק שהעלת (שוב, הם פחות פרוגרסיביים מהסוג האחר ובמיוחד ממה שיש שם בתמונות).
יש המון דוגמאות ברשת (גם של חברות שמוכרות קיטים) לצורת התושבות. יש המון אפשרויות לגדלים ועומסים ומחירים של הקפיצים והאפשרויות ההתקנה (מיקום) גמישות לחלוטין.
אני רואה רק יתרונות, במקרה הזה של טריילר.
הצלחת לבלבל אותי, כשאתה כותב קפיץ, אתה מתכוון לכריות אוויר ?
כן.
אותו הדבר - קפיץ אויר או כרית אויר.
דרך אגב.
שלא יובן לא נכון - כל העקרונות שמוסברים באותו מאמר נכונים. אממה... אובר-קיל ענק לנגרר (שאתה מתכנן) ומקדם מכירות מצויין למה שהם עושים.
כמו למשל השימוש במבנה המתוחכם של הכרית שלהם - הכל נכון... מיותר לחלוטין במקרה שלך.
יפה שהוא מסביר על מה משלם (ובצדק, לפי המפרטים) מי שקונה מהם את הנגרר אבל...
אתה יכול לשים לינק לדוגמא לקיט כזה כמו שאני צריך לדעתך ?
אז קודם כל ,ברנרד תודה רבה על כל המידע המעניין. הנושא הזה של קפיצי אוויר חדש לי לחלוטין ולמדתי ממך דבר אחד או שניים. בשלב זה החלטתי להשאר במגרש המוכר לי יותר של קפיצי הסליל מה גם שיש לי כמה כאלו ואנסה להשתמש בהם קודם כל ולחסוך בהוצאות. עדכונים בהמשך.
חנן, שאלה לצורך הדיון-
למה לא בחרת בתוצרת שני סרנים עם מתלה בצורת טנדם כזו או אחרת?
הייתרון של זה מבחינת יציבות בשטח משמעותית ונכון שזה קצת יותר מסובך אבל משיטוט זריז ברשת עולים כמה רעיונות ריאלים לתכנון וביצוע.
כמו זה למשל:
http://www.vanguardcaravansales.com....hpix%20066.jpg
תראה כאן:
http://www.vanguardcaravansales.com....uspension.html