-
יקירי:
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
חנן-ג'יפולוג
כמו שכתבתי קודם, bms לזרמים של מאות אמפרים קבועים הם יקרים מאוד. אפילו מעל ל1000ש"ח.
אם לא איכפת לך לשלם את זה, ציין את זה, תקבל המלצת קנייה וסגרנו עניין.
אני הולך בגישה שונה למצבר התנעה/כננת. אני מטפל או מתייחס באופן פרטני לכל מצב אפשרי שbms אמור לטפל בו, ונותן לו מענה, או לחילופין, מחליט שאני לא מעוניין לתת לו מענה.
הכדור אצלך.
אם כך, נזקק את הדילמה עם הנתונים:
מצבר עופרת חומצה 'רגיל' בקיבולת של 100 א"ש חי אצלי כ - 5 שנים. עולה כ - 900 ש"ח (מוטלו למשל).
אני מקפיד כמובן על שגרת טעינה סדורה ועל ניהול הפריקה ממנו.
אם התאים האלה יחליפו אותו ויחיו 20 שנה, נראה ששווה להשקיע 1000 ש"ח כדי שזה יקרה, אם אכן BMS זה תנאי.
אא"כ, אתה מציע דרך אחרת כדי שהם יחיו זמן ארוך.
מכיוון שאני כנראה מבין שזה מה שאתה מציע, מה נכון בעיניך לעשות, 'בפרקטיקה של החיים'?
(למשל: להתקין BMS זול שיטפל בטעינה מאוזנת, ומפסק / ברז ידני / ביי פאס - למצב (הנדיר) של הפעלת כננת?)
-
תגובה: תאי lifepo4 במחיר חריג מאוד, כ33 אגורות לwh, כולל משלוח.
אפשר לשים BMS צנוע לכל המשימות ואת הכננת שעובדת לעיתים רחוקות ולזמנים קצרים ישירות ללא bms.
גם זה דובר כאן עי זיו וחנן.
הבעיה נותרה למצוא תאים שיתנו 3-4c לכל הפחות.
נראה שזה פשוט לא בכימיה של הlifepo4
Sent from my SM-G781B using Tapatalk
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
סולי
אפשר לשים BMS צנוע לכל המשימות ואת הכננת שעובדת לעיתים רחוקות ולזמנים קצרים ישירות ללא bms.
גם זה דובר כאן עי זיו וחנן.
בעצם, התנעה וכינון - שניהם בעוצמה גבוהה.....
-
אפשר לשים במקביל ל bms והצרכנים שלו עוד חוטים עבים ישירות למצבר, עם ממסר גדול שהסליל שלו הוא צרכן של ה bms. הוא יתנתק אם למשל הכננת תתחיל לרוקן את המצבר.
אם זה מצבר שמחליף מצבר 'רגיל' אז הפטנטים האלה לא עובדים כי בסופו של יום ברכב יש רק פלוס אחד ומינוס אחד.
אסף.
Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
-
הbms שאני מציע הוא לא תנאי לתוחלת חיים. הוא הפתרון עם פחות כאב ראש. הרכבת שכחת. זה הפתרון שאני ממליץ למצבר צרכנים כי הוא זול ונוח בזרמים כאלה, והוא נותן מענה לפריקת יתר, שזה מצב עבודה רגיל במצבר צרכנים.
הדרך השנייה דורשת יותר מחשבה.
סיכונים שצריך לטפל בהם:
זרם יתר, פריקת יתר, טעינת יתר, חוסר איזון בתאים, טמפ' נמוכה וגבוהה מדי.
דרך הטיפול:
זרם יתר- נתיך.
טעינת יתר- הווסת המובנה באלטרנטור של הרכב.
איזון: כפי שכתבתי בלייפפו4 עד 4 תאים בטור, אין צורך. אם יותר תאים מזה, להרכיב מאזן. זול וקל להרכבה.
פריקת יתר: למי שמנתק מצבר בסיום נסיעה, אין בעייה. מי שהרכב שלו יודע עצמאית לנתק צרכנים בסיום נסיעה, זה הרבה מהרכבים היום, והוא נוסע מדי כמה ימים ברכב כדי להשלים צריכות זעירות, אין בעייה. אם רוצים הגנת מוניטור או הגנה אקטיבית, בוא נעשה את זה בשרשור אחר, כפי שהצעתי קודם. זה נושא לשרשור בפני עצמו.
טמפ' נמוכה: אני לא מגן. אם הטמפ' תהיה נמוכה מאפס מעלות, אני לא אסע או לא אטעין את המצבר או אחמם אותו קודם. טמפ' נמוכה באחסנה היא לא בעיה.
טמפ' גבוהה. נכתב על זה הרבה. זה כנראה יוריד מתוחלת החיים. או שמרכיבים מצבר במקום פחות חם, או שמקווים לטוב. Bms הוא לא פתרון, יתכן שהוא אפילו הבעייה, כי בתא המנוע הוא ינתק את המצבר וישרוף את האלטרנטור.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
PW
בעצם, התנעה וכינון - שניהם בעוצמה גבוהה.....
מה שהצעתי שיהיו ללא בקרה לשימושים הקצרים הללו.
אבל שוב..תאים (60-100אמפר) שעומדים ומסוגלים להתמודד עם צריכה של מאות אמפרים התקשתי למצוא.
עריכה: העלתי לפני כן בשרשור... קרובים אבל נראה כמו הימור גדול מדי
https://m.alibaba.com/product/160012...y-Cells-3.html
כיוון אחר הוא לחפש תאים אוטומטיבים ממכוניות במגרש הפירוקים? מה דעתכם?
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
סולי
יש תאי לייפפו4 עם C גבוה יותר.
אבל השרשור הזה לא עוסק בהם, אלא בתאים שהנתון שלהם הוא 1c לזרם קבוע. אין נתון שלהם לזרם שיא, שהוא תמיד גבוה פי כמה.
מה יש? יש נתון של התנגדות פנימית ונחסוך מהקהל הקדוש את החישוב, אבל בשורה התחתונה בהתנעה ובכינון המתח שיפול על התאים קטן מספיק, כך שישאר מספיק לסטרטר ולכננת.
אז נשאר לעסוק בהתחממות יתר של התאים עקב ההספק שמתפתח בתוכם.
סטרטר, לא בעייה. בוודאי לא ברכב שמניע תקין. אם אתם עובדים על רכב שלא מניע, לא להשתגע עם הסטרטר, והפסקות ארוכות. זה מומלץ תמיד גם עקב חום יתר של הסטרטר.
כננת. פה אני מציע להעיר חושים. לא לעבוד איתה בstall. פרקי משיכה קצרים. הפסקות ארוכות. אנחנו לא באמת יודעים תוך כמה זמן התאים יתחממו לרמה מזיקה. אולי זה המקום לציין שבעומס מקסימלי סופרווינץ' מנחים לא למשוך יותר מ8 שניות רצוף. רוצה לומר שהבעיה היא לא רק מכיוון המצבר.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
asafk
אפשר לשים במקביל ל bms והצרכנים שלו עוד חוטים עבים ישירות למצבר, עם ממסר גדול שהסליל שלו הוא צרכן של ה bms. הוא יתנתק אם למשל הכננת תתחיל לרוקן את המצבר.
אם זה מצבר שמחליף מצבר 'רגיל' אז הפטנטים האלה לא עובדים כי בסופו של יום ברכב יש רק פלוס אחד ומינוס אחד.
אסף.
אסף,
לגבי ה BMS שכתבת, לא הייתי מתפשר על פחות מ 2.5V.
בסופו של יום, זה כנראה הבעיה העיקרית בשימושים שלנו.
לגבי שימוש ב BMS במצבר התנעה \ ראשי -
אם לא רוצים לשלם על BMS יקר ( של מאות אמפר), האילתור הנכון לדעתי הוא שילוב של BMS "רגיל" וממסר צד (latch) כמו הסט שחנן בנה.
כל הרכב והצרכנים מחוברים למצבר דרך הממסר צד.
ה BMS מחובר "במקביל" והיציאה שלו מנהלת את הממסר.
זה פותר את בעיית הפריקה \ זרמים של הממסר.
זרם יתר, כמו שחנן המליץ, פשוט פיוז.
מאחר ובפתרון ממסרים של חנן, ויש כבר ארדוינו, אין בעיה לממש כל לוגיקה שצריך.
מי שבונה מערכת כזו לבד, הבחירה של ממסר נכון היא המפתח לפתרון פשוט.
-
זה בדיוק מה שכתבתי זיו.
ממסר שהסליל שלו הוא צרכן של ה bms
אסף.
-
בהחלט. זו הדרך שבה הקומפרסור בטנדר שלי עובד. Bms קטן וזול, שהיציאה שלו הולכת למפסק ידני ומשם לפיקוד על ממסר.
אבל, זה פתרון להפעלה מזדמנת, כמו למשל כננת, או אולי סטרטר.
זה לא יכול להפעיל מערכת באופן קבוע ברכב עומד, כי צריכת הממסר תגמור את המצבר.
לענייננו, אני לא חושב שבשביל הפעלת סטרטר או כננת יש צורך בהגנה מפריקת יתר. כולנו אנשים טכניים, נבונים ואחראיים ויכולים לשים לב ולנטר מה אנחנו עושים בזמן אמת. הצרכנים האלה לא מופעלים במצב שאנחנו רדומים. למי שבכל זאת לא סומך על עצמו, זמזם מתח נמוך בשנקל יעשה את העבודה.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
חנן-ג'יפולוג
.
איזון: כפי שכתבתי בלייפפו4 עד 4 תאים בטור, אין צורך.
אפשר הסבר ?
בעיני זה אחד הדברים החשובים לשמירה על מצבר מבוסס ליתיום - פיחות מזדחל של אחד התאים בלי שום אינדיקציה עשוי להסתיים לא טוב (או לכל הפחות מוקדם מהצפוי/רצוי)
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
חנן-ג'יפולוג
לעניות דעתי, זה רק עניין של גישות שונות, אחד זהיר יותר ואחד מוכן להתקרב יותר לקצוות. יש תאים שבטבלת הנתונים שלהם רשום לא לרדת מ2 וולט. בסוף הרי הכימיה זהה לכולם.
אם היה לך bms מתכוונן הייתי ממליץ בכלל לכוון ל3 וולט, כי אחוז האנרגיה שנשאר לך מתחת לזה הוא ממילא אפסי, אז אין טעם לרדת לפחות מזה.
מהצד השני, ראיתי הרבה פקיעות של מארזים כתוצאה מפריקת יתר (לא אצלי, לא באשמתי, אני ניסיתי למנוע ולא קיבלו את דעתי) וזה קורה באיזור ה1.75 וולט.
אני חושב להוסיף רכיב אחד לא זול - lvd ל30 אמפר בטור לפני ה bms ולגמור עניין. יכוון ל 11 וולט נגיד, פחות מזה גם ככה לא מועיל.
אסף.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
asafk
זה בדיוק מה שכתבתי זיו.
ממסר שהסליל שלו הוא צרכן של ה bms
אסף.
אסף ( וחנן),
הנקודה שזה צריך להיות Latch ולא ריילי רגיל ( כדי למנוע את הפריקה ןההתחממות).
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
נדב42
אפשר הסבר ?
בעיני זה אחד הדברים החשובים לשמירה על מצבר מבוסס ליתיום - פיחות מזדחל של אחד התאים בלי שום אינדיקציה עשוי להסתיים לא טוב (או לכל הפחות מוקדם מהצפוי/רצוי)
ראה תגובה #39
וגם:
https://www.jeepolog.com/forums/show...94%D7%95%D7%9C
-
חנן, אני מסכם כדי לראות שהבנתי נכון, ותקן אותי בבקשה אם אני טועה:
בסוללה/מארז שאופיין השימוש שלהם כולל טעינה מלאה באופן שוטף, התאים יתאזנו באופן טבעי ואין צורך באיזון בעת הטעינה.
בסוללה/מארז שלא מובטחת טעינה מלאה בשוטף (נניח מארז שמוזן מפאנלים סולריים) ויכולים להיות בו מחזורי טעינה/פריקה רבים מבלי להגיע לטעינה מלאה, אז חשוב להוסיף מאזן.
כלומר, זה לא משנה אם הצרכן הוא מתנע הרכב או צרכנים אחרים, אלא משטר הטעינה, והחלק החשוב בדוגמא של מצבר ההתנעה הוא שזה מצבר שבשגרה שלו הוא תמיד מלא.
-
כן, זה נשמע לי נכון.
עם זאת, זה נפתר מעצמו ברוב התרחישים.
במצבר התנעה, כאמור, האיזון מבוצע באופן טבעי.
במצבר אביזרים, ממילא יש bms, והוא בד"כ גם מכיל מאזן.
במצבר שלא מגיע לא לטעינה מלאה, ולא לפריקה מלאה, למי איכפת אם הוא לא מאוזן פיקס? הרי הבעיה היא לא עם עצם חוסר האיזון. הבעיה היא עם זה שתא אחד יגיע למתח הפסקת טעינה, נמוך או גבוה, לפני התאים האחרים, ואז לא תהנה ממלוא הקיבול. במצב כזה המענה לשני התרחישים הקודמים יענה גם על זה.
כך או אחרת, למי שיש ספק שישים מאזן. זול גם למארזים גדולים ואין בו חסרונות.
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
חנן-ג'יפולוג
במצבר שלא מגיע לא לטעינה מלאה, ולא לפריקה מלאה, למי איכפת אם הוא לא מאוזן פיקס? הרי הבעיה היא לא עם עצם חוסר האיזון. הבעיה היא עם זה שתא אחד יגיע למתח הפסקת טעינה, נמוך או גבוה, לפני התאים האחרים, ואז לא תהנה ממלוא הקיבול.
הבעייה היא שאם תא אחד דועך ונסחף למטה, הוא עשוי להגיע לפריקה מלאה ואתה לא תדע מזה, כי המארז כולו נמצא בתחום התקין שלו, לכאורה ...
למשל, במארז של 4 תאים בטור אם יש לך מצב של 3-3-3-2.5 , המתח הכולל של המארז בתחום התקין ולכאורה אפשר להמשיך לצרוך ממנו, אבל המשך הצריכה יפגע בתא הנמוך יותר.
-
כל פעמוני האזהרה שלי מצלצלים כבר ב13 וולט במצבר התנעה. זה זה לא מתכנס למספרים שציינת.
בשבוע שעבר ראיתי שהמתח במצבר הראשי בהיילקס הגיע ל12.9 וולט. לא ניכנס לסיבה שצרכתי את זה. טענתי 66 אמפר. זה כ70 אחוז מהקיבול.
כמו שכתבתי קודם, אין כל צורך והגיון לרדת מ12, אולי אף 12.8 וולט, במצבר לייפפו4.
-
זה נכון למצבר שבשגרה נמצא במצב טעון מלא, מה שאתה קורא "מצבר התנעה". לא לזה התייחסתי.
-
אבל אז יש bms. לכן כתבתי "מתח הפסקת טעינה".