מה יותר טוב?... הסופה או הרוביקון?
Printable View
מה יותר טוב?... הסופה או הרוביקון?
כל דור הוא שיפור של קודמו בהתיחס לבסיס.
המשך ההשוואה בהתאם לשיפורים והתוספות.
כל רכב לגופו.
Jeep ZJ V8 98
Honda EX300 94
טוב למי? ולצורך מה?
אסף.
א-הא..
צ'רוקי, דיסקברי, ויטארה, ספורטאז' - עאלק שיפור, באמאש'ך.. תראה את הדגמים הנוכחיים לעומת הדורות הראשונים.
גם בשושלת הג'יפ/רנגלר, לטעמי מאז TJ רוביקון הוא רק הולך ומתדרדר, אם כי בקצב איטי הרבה יותר משאר השושלות.
רכב השטח היחידי שלטעמי משתבח עם השנים הוא הסמוראי/ג'ימני, למרות ולא בזכות תוספות האלקטרוניקה.
צא מנקודת הנחה בסיסית שרכב חדש יותר, תמיד טוב יותר.
JK/JL הוא רכב עדיף בכל פרמטר על כל ג'יפ מדור ישן יותר, קל וחומר על הסופה. הסופה היא אוטו של לפני 20-30 שנה שמבוססת על ה-YJ שהוא סוג של כבשה שחורה במשפחת הג'יפ האמיתי. מין דגם ביניים בין ה-CJ ל-TJ שמצד אחד מביא איתו כמה חסרונות מה-CJ ומצד שני לא קלאסי כמוהו. למרות שעבור הג'יפאי האמיתי הסופה עדיפה על ה-YJ המקורי (וגם על ה-CJ) בהרבה מאוד פרטים טכניים, היא גרסה משונמכת של ה-YJ בכל מה שקשור לאבזור, לנוחות, לאיכות חיים ולאיכות בכלל.
רנגלר JK עדיף על סופה בפער בלתי נתפס בכביש. ובפער קטן יותר ועדיין מאוד מוחשי גם בשטח.
השילדה שלו טובה וחזקה יותר. המתלים שלו בבסיסם טובים הרבה-הרבה יותר. בסיס גלגלים ארוך יותר מעניק אינסוף יתרונות דינמיים - בכביש ובשטח. אפילו ביצועי מנוע ה-4.0L האגדי - קטע חזק בסופה, במציאות אפילו מנוע ה-3.8 שכולם לא אוהבים ב-JK הראשונים, נותן ביצועים עדיפים לכאורה בכל מצב. הגיר טוב יותר, הנסיעה נוחה יותר, בידוד הרעשים, איכות החיים, איכות החומרים, הייצור, ההרכבה, הכל עדיף באוטו המודרני והצעיר ב-20-30 שנה ארוכות. כשמדברים על רוביקון - הוא מצויד כסטנדרט מהיצרן במפרט טכני שכולל את הממתקים שבסופה הם כבר "שיפורים": סרן קדמי וטרנספר חזקים יותר, יחסי העברה משודרגים, נעילות אחורה וקדימה.
שיפורים? וולקאם טו-דה-קלאב. אלה שני כלים עם אפשרויות בלתי מוגבלות מהבחינה הטכנית. משניהם ניתן לעשות מפלצות שיעשו צחוק מכל מכשול שתציב בפניהן. ולרנגלרים JK/JL יש שוק שיפורים אפילו גדול עוד יותר.
וכמובן קח בחשבון שכל זה לא בא בחינם. לא זול לשפר סופה, אבל כשמשפרים רנגלר מדובר בעלויות בסדרי גודל שונים לגמרי. בעלות הבניה של סופה הכי משופרת שאפשר, כולל הג'יפ עצמו, עדיין לא תצליח לרכוש אפילו את הפלטפורמה של רנגלר JK, כלומר את הג'יפ הבסיסי, גם משומש מאוד ולפני השיפורים.
רנגלר יקר משמעותית מסופה. אבל הוא אוטו יותר טוב מסופה וגם ג'יפ יותר טוב מסופה. זו נקודת המוצא מבחינתי.
אבל מכאן והלאה, זה כמו לשאול כמה עולה לתפור חליפה ליתום.
נכנסים הרבה משתנים להשוואה הזו ולדעתי האישית, ככל שמתרבים המשתנים האלה, ככל שמשקל השטח בחבילה גדול יותר וככל שלהשוואה נכנס גם מרכיבי פגעי הזמן והשרידות, יתרון הרנגלר הולך וקטן והסופה מרימה ראש.
קח בחשבון שאנחנו חיים במדינת ישראל תחת מגבלות חוקיות כמעט בלתי אפשריות. אפילו כדי להתחיל למצות רק את קצה-קצהו של פוטנציאל הביצועים והשיפורים של שני הג'יפים האלה, אתה צריך לחרוג הרבה מעבר למה שהחוק מאפשר. אז אם נישאר במגבלות החוק ואפילו אם נאפשר סטייה קלה מהן שבוא ונקרא לה "נסבלת" - כמו גלגל 33 "רשום ברשיון" או הגבהה מעט מעבר ל-2 אינץ' המגוחכים שמותרים לנו, ככל שהמשימה בשטח תהיה יותר מורכבת ורמת השיפורים (גודל גלגל, חוזק מכלולים) תישאר דומה, כך הפער הולך וקטן עוד יותר, עד שאינו קיים עוד והסופות מתחילות לפתוח יתרון קטן אך עקבי שהולך וגדל ולו רק מפני שהן רכב ישן וקשוח ועמיד שבעליו מוטרד פחות מחבטות, נזקים, שריטות, קימוטי פח ו"ירידות ערך". אפילו אחרי התהפכות קיצונית, רבים הסיכויים שסופה תוכל לנסוע הביתה בכוחות עצמה ותהיה ברת תיקון (והייתי עד לאינצידנט כזה). רנגלר? מי יטרח לתקן?... יש ביטוח. מכריזים טוטאל לוס וזהו.
אני יודע שאני פותח כאן חתיכת ויכוח, אבל אני סבור שרנגלרים על צמיג 31-33 והגבהה 2.5 חוקית, יתקשו להתמודד עם סופות בסט-אפ דומה בשטח פראי, נגיד ואדיות השומרון. עניין של זויות, שדה ראיה, מרווח גחון, חשש מנזקים ועוד ועוד. וכשהולכים למלחמה, ל"קרבות ההבקעה", אם אתה שואל אותי איזה ג'יפ אני בוחר כדי לטפס את מעלה המח"ט, את המדרון הדרומי של הר טמון או כדי לצלוח את ואדי אל-עין? רנגלר או סופה, שניהם על אותו קוטר גלגל, על אותה הגבהה חוקית?.... סופה. חד משמעית.
על דברים בלתי ניתנים למדידה כמו ה"אופי", או התכונות שג'יפאי סו-קולד "אמיתי" דורש מ"ג'יפ אמיתי", שיהיה כזה שבעליו לא יהסס לפרק אותו ולבנות אותו מחדש על פי טעמו - לנסר, לחתוך, לרתך, לשנות, לבנות חלקים ומכלולים בעצמו - אני לא מדבר. אף בר דעת לא יירד על הרנגלר היקר שלו שזה עתה נרכש (משומש, כן?) באיזה 200-300K, עם מסור חרב או ג'יג-סו ורתכת - ואם כן - הוא ייתן לסדנא מתמחה לעשות את העבודה וישלם תועפות תמורת זה ואחר כך גם לא ייסע בו ביומיום אלא יגרור אותו לשטח על עגלה. בעלי רנגלרים נוטים להתקין שיפורים שהם בולט-און, מוכנים מהקופסה - מעטים ביותר מביניהם אם בכלל, בונים דברים בעצמם.
ואהה - בסופה אפשר לקפל חלון קדמי בקלי קלות.
ב-JK זה חתיכת פרוייקט וגם ב-JL, למרות שהיצרן ביצע שיפור גדול בעניין הזה, זה עדיין לא עניין של מה בכך.
אז נכון שאני לא אובייקטיבי. אבל מבחינתי, אני עדיין בשלב בחיים שאפילו רק העניין הזה של חלון מתקפל כבר מספיק לי כדי לבחור באופציה הקלאסית, הישנה יותר....
... או שפשוט עדיין אין לי מספיק כסף פנוי לרנגלר. אבל גם אם היה לי, ספק אם זה מה שהייתי עושה - תבין, אני נוהג המון ברנגלרים ורוביקונים חדשים, במסגרת העבודה. מקבל אותם שטופים ונקיים, עם דלקן חופשי. הם ג'יפים מדהימים, הכי טובים שיש ואני מלא התפעלות מהם, אבל זה כבר באמת קטע יותר מדי מפונפן. יותר מדי יקר ויוקרתי, יותר מדי סמל מעמד, יותר מדי אביזר אופנה שמאפיין אנשים מהסוג שאני, נו... נעזוב את זה ולא נכליל. זה כבר פשוט לא ג'יפ קלאסי אמיתי כמו שאני באמת אוהב. כבר אין לו אפילו את הריח הנכון.
בוא ונאמר שכשיהיה לי סכום הכסף לרכוש רוביקון חדש, אני אשתמש בו כדי לפנק את עצמי בפרוייקט שיפוץ ושיפור מהיסוד של הסופה ולטובת חיי היומיום ארכוש לי פרייבט אירופאי-ספורטיבי טוב.
כל זה כמובן רק דעתי.
הלכתם רחוק אבל יותר טוב מלריב עם האישה בחג, מה?
אם אני לא מתבלבל מדובר בסך הכול בהתערבות בין שני ילדים שפנו לעזרת הפורום...
Jeep ZJ V8 98
Honda EX300 94
אני מתאמן על תשובות בסגנון הגרשון.
אני חושב שזה העתיד של האינטרטנט.
משנתו של דרור בקיצור:
לו הייתי רוטשילד, יה-בה-דה-בה-די-בי-דם...
סגרו את fxp ?
נשלח מהנייד
כשהיית צריך לבחור ג'יפ אמיתי, כזה שתאהב ותתעסק בו, את הכסף שלך שמת כמו שצריך, על הדבר הקלאסי. לא על המודרני.
נראה לך שבעוד 30 שנה מישהו כאן יטרח או יוכל לעשות בניה כזאת מאפס לרנגלר JK?.....
ואנחנו לא מדברים כאן על הסטייה האחרת שלך, זו מהמימד של הכשפים, הלחשים והאמונות התפלות. לזה אפילו טיפולי ההמרה של הרב רפי כבר לא יעזרו.
הCJ שלי זה תרפיה לנפש וזה תכלע'ס יותר בשבילך, שתלוקלוק את האצבעות :rolleyes:
עכשיו ברצינות - לא רואה שום סיבה שבעוד 30 שנה לא ישפצו ויבנו JK וכמו שהיום עושים לCJ וYJ. זה רק עניין של זמן. לפני 20 שנה גם סופות היו "יקרות ומסובכות מדי".
יצא לי לשכב קצת מתחת לJK. פלטפורמה נהדרת לשיפורים ולעבודה עצמית. מכל בחינה הנדסית עדיפה על הדורות הקודמים בהרבה.
הייתה לי סופה, היה ויש לי JK - אין בכלל מה להשוות....
להבדיל מדרור, העולם כולו התקדם והיום המשוואה של ג'יפאי = מסוקסות והתכלבות כבר לא רלבנטית.
ה- JK ובטח שה- JL עדיפים ובהרבה מכל הדורות הקודמים בכל פרמטר אפשרי למעט אולי זווית הבטן בארוכים.
לא הכל קשור לעובר או לא עובר.
אני מעדיף את המנועים הישנים על פני החדשים. המומנט בסל"ד נמוך עושה לי את זה.
כנראה שמי שנוהג באוטומטי פחות ירגיש את זה ופחות יהיה לו אכפת ואז שאר היתרונות של ה-jk/jl ברורים. אני מעדיף גיר ידני שמצומד למנוע בריא, ולכן אני מצביע ברגליים ובארנק לטובת הישנים.
אם לא מגדירים חד ערכית פרמטרים השאלה הזו קצת נזילה.
גם לכלים הישנים יש יתרונות בסעיפים מסוימים.
בעיקרון האבולוציה מדור לדור תרמה מבחינה הנדסית לכלים יותר נעימים, יותר חכמים ויותר יפים וכאלה שדורשים פחות ידע במכונאות בכדי לחיות עמם בשלום.
Jeep ZJ V8 98
Honda EX300 94