בזמן האחרון אתה חוזר על הטענה הזו יותר ויותר.
אתה יכול קצת לפרט (אולי שווה שרשור עצמאי).
ע"פ זו נראת פשרה בהחלט סבירה (ונפוצה) למגוון שלם של בעיות ( מעלויות יצור, נוחות נהיגה, יכולות שטח לעומת כביש)
Printable View
פשרה סבירה, אבל פשרה.
אסף.
Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
הדיון הוא על ברונקו, אבל כן. לטעמי ארבעה מתלים נפרדים או שני סרנים עדיפים על קומבינציה.
אסף.
Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
אתה צודק לגבי הגמישות. תמיד אין כמו שני סרנים.
אבל המתלה הנפרד מקדימה מתנהג בצורה מסויימת. אחריו הגלגלים על הסרן האחורי עוברים באותן נקודות וזה מתנהג אחרת. בקיצור... מעצבן.
אבל זו המציאות וזו פשרה טובה.
אסף.
Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
אסף,
איך אמרו לנו בטכניון,
מדעי הרוח עוסקים ברגשות, אנחנו עוסקים בעובדות.
לא מבין את המילה מעצבן ( אולי למדתי בפקולטה הלא נכונה?).
אם 4 נפרדים, או שני חי, יותר טוב, איך יכול להיות ששני חי כמעט נעלם, ו4 נפרדים זה איזוטרי ברכבי שטח?
תסביר בבקשה.
4 נפרדים איזוטרי?
לאט לאט כולם עוברים לזה.
כבר עשור שרכבי השטח האמיתיים מגיעים עם ארבע מתלים נפרדים. פולריס, קאן-אם, ימאהה, הונדה, קוואסקי, וכו' וכו'.
רק מזכיר שאיזה יצרן ישראלי פיתח קיט מתלים נפרדים לרנגלר...
סרן חי - כשגלגל אחד עולה על אבן או נופל לבור, דוחף את כל הרכב הצידה.
מתלה נפרד - כשגלגל אחד עולה על אבל או נכנס לבור - מעלה או מוריד את כל הרכב מעלה מטה.
זה בגדול.
כשזוג סרנים בסיטואציה של הצלבות - הרכב נשאר מאוזן כשהמתלים תחתיו עובדים. כשסט ifs/irs עובד בהצלבות - הרכב נשאר מאוזן מעליו.
כש ifs עובד במשולב עם סרן אחורי בסיטואציה של הצלבות, תוך כדי ההתקדמות נוצרות תנועות לכיוונים שונים ואנחנו רואים את הרכב נופל וקם ומתנהג בצורה לא נוחה לנהג ולנוסעים.
למזלנו בשנים האחרונות למדו לעשות ifs שעובד יפה עם מהלכים סבירים. המוט המייצב בתורו 'מחקה' עבודה של סרן כשהוא הופך את המתלה הנפרד ללא נפרד בכלל וגם מקטין את הגמישות.
ועדיין מדובר בתנועה לא רצופה וחוסר האיזון מורגש.
קחו רכב ifs/irs טוב, עם מהלכים מכובדים ובלי מייצב - וחשוב מזה - עם חלוקת משקל של רכב שטח ולא של פרייבט - ותקבלו עבודת מתלים נהדרת גם בסיטואציות של 'עבירות'. דיסקברי 3 ומעלה הם דוגמאות מצטיינות. וכמובן רכבי השטח הקלים וכן... גם האמר.וגפ"ס.
קל לומר שזה לא טוב בשטח כי עדיין רוב ה suv בעלי המתלים הנפרדים מכויילים פחות לשטח ויותר לכביש. האשם הוא בכיול, המייצב, ובחלוקת המשקל. לא בקונספט.
אז למה בכל זאת אנחנו 'נהנים' מהקומבינציה המקובלת של ifs וסרן אחורי? כי בסופו של יום קל יותר להעמיס הרבה, עומס משתנה, על סרן. ובגרירה - מי שגורר עם irs יספר לכם שזה לא נעים במקומות בהם הנגרר מושך את הגורר הצידה למשל בשיפועי צד אבל לא רק. ומלפנים - ליצרנים קל יותר לארוז את כל החלק הקדמי עם ifs, מסרק הגה במקום תיבה, קורות רוחב נמוכות יותר ושילדה קדמית יותר פשוטה. המשקל הלא מוקפץ הנמוך יותר הוא בונוס לנוחות הנסיעה.
ואנחנו בסופו של יום בוחרים פשרה מתוך מה שיש. אבל מותר לומר שזה לא מצב אידאלי.
אסף.
Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
בעבר במרוצי הבאחה שלטו בעלי המתלים הנפרדים, אני חושב שזה ברור למה, כשגדלו הצמיגים מצד אחד והמנועים מצד שני , לבסוף החבר׳ה הגיעו למצב שצריך להוריד 900 סוסים מבהמה של שלוש טון לגלגלים 40 אינטצ׳, וכל זה במהירות של 160 קמש על באמבים של יותר ממטר.- בשביל זה צריך מהלך ארוך מאוד וחוזק מכלולים שלא קיים בשוק המתלים הנפרדים.- זה למה, וזו פשרה. כי עדיין סרן זה דבר כבד יותר ומתנהג דינמית פחות טוב גאומטרית .
כבר היום אפשר לראות איך רכבי אולטא פור, שהם רכבי מהירות/ עבירות אולטמטיבים , עוברים אט אט לארבעה מתלים נפרדים, כי פשוט הטכנולוגיה משתפרת ויש מי שמשלם על זה , מה שלא קורה ברכבים שקונים בסוכנויות הרכב ליד הבית, שפונות לקהל יעד פוטנציאלי לקניה .
אתמה עושים גדול יותר ? את הרכב? גלגלים?
אודה ולא אבוש- אני לא מהנדס. הלכתי ללמוד תקשורת בגלל שהרוב בנות נאות והלכתי ללמוד כלכלה בגלל שהרוב אנשים חכמים. אבל דבר אחד אני כן יכול לומר- נחל ציחור.
מה עיניין מחט לתחת? ובכן- זו דוגמה מצוינת למצב בו אתה מרגיש שמדובר בעסקת קומבינציה. אני נוהג ברכב שהמתלים שלו יחסית מסודרים- כלומר בשפת הדיוטות אני פתחתי את הקטלוג וקניתי את הרכיבים שכל אחד מבטיח שיטפלו בכל נקודת תורפה וכל המלל השיווקי הזה- וכאשר אני נע במהירות 50 קמ"ש בנחל ציחור אני חווה בדיוק את מה שאסף מדבר עליו: אני רואה בנתיב שלי חריץ קרקע גדול שהולך ומתקרב- וחוט השדרה שלי נדרך אינסטינקטיבית. ואז הוא חולף תחת המתלה הקדמי. משולשים משופרים, זרועות משופרות, בולמים קפיצים- החריץ עובר לי תחת הגלגלים הקדמיים כאילו שהוא לא שם. ואז- בעיטה בתחת מאחור. הבילשטיינים מתכווצים ונפתחים. עברנו. מה זה אומר מבחינתי? זה אומר שמדובר בעצם בתצורה שהחלק הקדמי שלה משכך יפה. אבל החלק האחורי פחות. מצד שני- כמובן שבסלעים על החלק הקדמי אני לא בונה כלום. אני יכול לבנות בתוך בית הגלגל הקדמי שיכון לזוגות צעירים עשוי מדולרים, לשים שם פוקסים, לנתק אנטירול וכו וכו- אבל הפשטות של סרן חי גורמת לי להתגאות במהלך האחורי. מקדימה מבחינתי זה פשוט לחיות עם הקיים. ונכון- זרקו כאן שיש את הרנגלר מהצפון שהוצג בSEMA שיש לו IFS וגם IRS אבל אני משער שמדובר בקיט שרמת ההנדסה בו ורמת ההשקעה בו גורמת לצמד סרני דיינטראק חדשים מהניילון להיראות כמו כסף קטן. (זו השערה בלבד).
מה שאני אומר זה שבאמת מדובר בשעטנז- זה כאילו "הטוב שבכל העולמות" סרן אחד קשוח אז זה טוב בסלעים וסרן אחד לא קשוח-וזה טוב ליום יום. אבל מה לעשות ששני הסרנים האלה חיים יחד תחת רכב אחד -ואי אפשר לבצע את ההפרדה הזו כשאתה נוסע ברחובות תל אביב המחורבנים ונהנה מהנוחות של IFS אבל חוטף בעיטה מהסרן החי - או לסירוגין נוסע בשטח ונהנה מהקשיחות של הסרן החי אבל לפני זה מגיע חוסר היכולת של המתלה הנפרד. ולכן זה באמת רק בכאילו- הנושא של הטוב בכל העולמות. בפועל אתה מקבל את הטוב ביותר שניתן להציע לסיטואציה, אבל שניה אחרי זה אתה מקבל תמיד את מה שלא מתאים לסיטואציה. רוצה נוחות ב50 קמ"ש- IFS מטפל נפלא ואז בום סרן אחורי. רוצה סלעים ב8 קמ"ש? - שיט חרא סרן קדמי IFS- ואחרי שניה- אוי איזה יופי סרן חי. לסירוגין בנסיעה בכביש אותו סיפור.
עקרונית- שילוב שהוא פתרון אידיאלי - אבל כשאתה מגיע לעולם האמיתי- ר ערך נחל ציחור- אתה מבין שזה רק בכאילו- כי אתה מבין שזה כמו קנטאור (היצור המיתולוגי). ברמת התאוריה יש לו יכולת לרוץ כמו סוס ולדבר כמו בן אדם- אבל ברמה המעשית הוא ממש לא יכול לנגב לעצמו את התחת.
לפני כמה שנים טובות, גרשון פתח שרשור עם מעט מאד מלל, אם בכלל, אבל עם ציור מינימליסטי שתאר בדיוק את זה. סרן חי עובר סלע לעומת מתלה נפרד עם אותו מכשול.
מבחינתי זה היה הסבר קצר ומאוד ברור על הנושא הזה ועזר לי להבין את הסיבה שבגללה מדברים בפורום על סרן חי כמעט בכל דיון על רכב זה או אחר.
נשלח מהנייד
בגדול אני מסכים איתך תומר אבל אני חייב להגיד לך שגם לזה יש פתרון.
אצלי בהיילקס ז"ל היו 2 סרנים חיים, אחרי הרבה מאוד התעסקות בקפיצי עלים הצלחתי להגיע לרמת נוחות שהייתי מגהץ בציחור ב60 קמש בשקט ולא הייתה מרגיש. כל מי שנסע איתי ברכב היה מעיד על זה.
הנקודה שלי היא שגם לסרן חי מאוחר אפשר לשפר נוחות לגיהוץ בשטח, הכל עניין של העדפה אישית. אתה רוצה סרן חי חזק מאוד לסלעים או סרן מרוסן להיגוץ.
העולם כן עובר למתלים נפרדים לא כי זה זול יותר ( לפי מה שאני יודע זה משמעותית יותר יקר) אלא בגלל שזה מביא מצב של רכב מרוסן וטוב, המון בעלי ג'יפים היום נוסעים 90% מהזמן בעיר והשאר בשבילים כבושים, לא כולם הולכים לטפס מעלות עם הצלבות ענק כל היום.
דא זה תקף גם לנסיעה מדברית רגילה, 90% מהזמן המתלים הנפרדים יספקו לך את העבודה של הנוחות בשטח ככה שיהיה לך יותר כיף לטייל.
מתלים נפרדים של טרופיטראקס לא דומים בכלל למה שיש על גיפים, נתחיל מזה שזה משולשים הפוכים, כלומר משולש שמאל מתחבר לצד הימני של הרכב והפוך, מה שיוצר תנועה של X בין המשולשים ומגדיל את המהלכי מתלה ומשפר עוד יותר את הספיגת זעזועים.