ניתן לצפות בעמוד זה
https://www.jeepolog.com/forums/content.php/4000
Printable View
ניתן לצפות בעמוד זה
https://www.jeepolog.com/forums/content.php/4000
יוזמה ברוכה חנן, קורא בעניין רב.
מנסיון של 1500ק"מ ראשונים האיוניק 5 שלי עושה בין 400ק"מ (נסיעות פרווריות) ל300ק"מ (כביש שש ב125קמ"ש אמיתיים) לסוללה, ואף אחד מהנהגים לא נוהג כמו חוליגן. רשמתי לפני לנסות לשפר את המספר זה ולו כדי לדעת מה אפשרי.
משוטטות בפורמים של בעלי מחושמלות ומחשמלות בשנה האחרונה נחשפתי לאמירות לנהגים שנתקעו בדרך כי התבססו על טווח היצרן, וקבלו הסברים מהסוג - "לא התאמת את סגנון הנהיגה לרכב".
עמדתי קצת שונה - הרכב צריך להתאים לצרכינו ולא להיפך.
עד מחצית 2021 היו מעט מאד רכבים עם טווח ראלי הולם בעלות סבירה ולכן בעלי רכבים ניסו להתאים עצמם למגבלות הרכב.
"כלל צביקה" אומר - קח את טווח היצרן הורד מזה 30 עד 40% ואם זה מתאים לצרכי היום יום - אתה מסודר. אחת ל... תגיע ל-90% ניצול סוללה ובכל מקרה לא פחות מזה
תנהג כמו שאתה רגיל, מזגן, חימום, מהירות וכו' ותגיע לתחנת הטעינה או הבייתה עם מעל 100 ק"מ רזרבה, מה שישפר פלאים את בריאות הסוללה ונפש הנהג ונוסעיו.
זה אומר שעם רכב עם טווח של 250 ק"מ, לא לבנות על יותר מ-150 ק"מ ביום יום.
במחצית שניה של 2021 הגיעו לישראל מגוון רכבים במגוון עלויות עם טווח יצרן מוצהר מעל 400 ק"מ מה שלטעמי שינה לחלוטין את שימושיות הרכב.
ביום יום יש טווח ראלי של 300-350 ק"מ ואחת ל... אפשר להגיע מהשרון עד אילת ללא טעינת ביניים.
הרעיון להטעין אחת לכמה ימים בעמדה בייתית או בעבודה ולהמנע מעמדות טעינה מהירות המקצרות את חיי הסוללה.
עם רכב כזה, השימושיות וחווית המשתמש היא מעולם אחר.
רכב שקט, לא מזהם, תאוצות מעולם אחר ולרוב משופע בפינוקים ומערכות בטיחות.
עלות אנרגיה בטעינה ביתית עומדת על 8 עד 10 א"ג לק"מ מול 60 א"ג ויותר לק"מ לרכב משפחתי מבונזן ועד ליותר משקל לק"מ לפג'רו הדיזל שלי.
עלות נסיעה מפנקת לאילת כ-35 שקל, או מחצית עלות המבורגר..
המשך יבוא.
חנן,
יוזמה מבורכת. אכן הרבה חומר להשלים (לכל מי שגדל על אחוזי תערובת ובעיות שמן והתחממות מנוע).
לא בטוח שהבנתי את ההסבר שלך על SOH.
מה שאני הבנתי מההסבר שלך, שזו בעצם שיטה מכובסת להסתיר מהלקוח את השחיקה האמיתית של הסוללה.
היצרן מגדיר איזה הספק אפקטיבי הוא רוצה עבור הרכב, ואז הוא שם סוללה שחזקה נגיד ב 10% אבל משתמש רק ב 90% מהיכולת שלה ( הוא פשוט לא טוען את הסוללה עד הסוף).
שהסוללה נשחקת ב 5% , הוא מעלה טיפה את מתח הטעינה המקסימלי, ומתחיל לנצל 95% מהיכולת של הסוללה (שזה, מבחינה אפקטיבית, בדיוק מה שהיה לו בהתחלה, 90% מסוללה חדשה).
כעבור כמה זמן, שהסוללה נשחקת, נגיד, בעוד 5%, הוא מעלה עוד קצת את מתח הטעינה.
עכשיו הוא כבר מנצל 100% מהיכולת האמיתית של הסוללה (ועדיין מקבל בדיוק מה שהיה לו בהתחלה - 90% מסוללה חדשה)
בכל הזמן הזה, הבעלים של והרכב, או במקרה מי שקונה רכב יד שניה, רואה SOH 100%.
כלומר, למרות שהסוללה כבר נשחקה, אין לזה ביטוי בנתון שכל מטרתו להגדיר את מצב הסוללה.
כולנו מכירים נתונים של שחיקה.
אנחנו יודעים של לחץ שמן במנוע שעשה 400K ק"מ לא יהיה כמו בחדש.
היצרן מגדיר מה זה לחץ מינמלי, ובמנוע חדש הלחץ יהיה גבוה מהמינמלי, אבל החיווי תמיד יהיה אמיתי!
אתה בעצם מתאר פרקטיקה של חיווי שיקרי.
נכון שמלבינים את זה, כי מי שקורה את האותיות הקטנות (או את מה שחנן כותב), מבין שהחיווי של SOH לא מייצג באמת את מצב הסוללה לעומת סוללה חדשה, אלא את מצב הסוללה לעומת איזה ערך (מה הערך?) שהגדיר היצרן.
הבנתי נכון?
כן.
כמו שאתה בוודאי יודע, זה לא יהיה האקט הראשון והאחרון שיצרנים עושים כדי לחסוך לעצמם ענייני שירות, ראה ערך שעון החום השקרן במכוניות מודרניות.
עם זאת, זה לא כזה שטני כמו שזה נשמע ממך. היצרן מצהיר על סוללה של למשל 73 קוט"ש וטווח של 480 ק"מ, כשבפועל הוא מרכיב סוללה של 85 קוט"ש, ממנה הוא נותן לך לנצל רק את החלק המוצהר. האם זה כזה שטני? לא בטוח. עניין לפרשנות אישית. בסוף אתה מרוויח מזה פעמיים: הטווח שלך לא משתנה לתקופה ארוכה ונשאר מותאם להצהרה הראשונית, ובריאות הסוללה מרוויחה כי לא עובדים בגבולות שלה.
חנן,
זה לא כזה שטני, זה פשוט הטעיה.
ולכן גם הזכרתי את המקרה למשל של קניית רכב יד שניה.
המחשב של הרכב, או המוסך המטפל, לא צריכים את התצוגה של הנהג, הם יכולים לדעת את האמת באופן ישיר .
ברגע שנתון מופיע בתצוגה, הוא מיועד לבעל הרכב, לנהג.
וברגע שמהמדסים נתון, רק כדי שהנהג לא יבלבל את הראש, אז עולה השאלה, למה בכלל להציג את הנתון?
אבל עובדה שמציגים, ועובדה שמהנדסים.
ועכשיו גם ברור לנו שרוב הצרכנים לא יודעים איך לקרוא את הנתון הזה, ואף נהג לא יודע את הנתון האמיתי ( גם אם הוא כבר יודע איך לא להתייחס לנתון הזה).
ולא, בבקשה אל תנסה למכור לי שאני מרוויח מזה שמהנדסים לי נתונים.
אני מספיק מבוגר וחסון להתמודד עם האמת :-)
אם יש דבר שאפשר בקלות להגיע פה להסכמה, כולם פה יגידו לך שהם רוצים לדעת את המצב האמיתי של הרכב, ולא תמונה מהונדסת.
מה שנמרוד אמר, ועובדה, תראה כמה שרשורים כבר נפתחו כאן עם חשדות וספקות לאחר שאנשים הרכיבו שעון חום שמראה את האמת, עם מספרים. הם מתחרפנים מהתנודות שהם רואים.
מעבר לזה, בהתייחס לנתון הsoh אין בכלל מה לדבר על הונאה. זה נתון פנימי שעובר ברשת תקשורת ברכיב מידע שהוא פרטי של היצרן, לצרכים פנימיים של המכונה. זה לא נתון שמחויב להופיע בobd או משהו ציבורי מעין זה. זה שיצרני סורקים הצליחו להתחקות אחרי הכתובת שלו זה נחמד, אבל היצרן לא הצהיר את הנתון הזה כלפי המשתמשים ולכן אין כל רלוונטיות לדבר על הונאה.
אתה רוצה לדבר על הטווח או הקיבול המוצהר? סבאבה. מה התלונה? שנתנו לך סוללה גדולה מהמוצהר? :) שהטווח לא יורד? :)
חברים יקרים, אל תקחו את זה אישי.
ובואו לא נערבב, אם זה מידע פנימי, ההערה של נמרוד, והדוגמה של מד טמפ' שמלחיץ נהגים, או תלונות של נהגים...לא קשור לדיון ( כי זה מידע פנימי, שהנהג לא אמור לראות. והפוך...ההערה של נמרוד ושל חנן על תלונות נהגים, אומרת שזה כן חשוף.
זה יותר דיון פילוסופי וקצת הרמת מסך, מאכזבת, לאן כל העולם הולך. אתם שניכם, בתפקידים שלכם, הייתם מעדיפים את המידע הנקי, או המהונדס?
לדעתי, עם כל הכבוד, זה בכלל לא קשור לתשובות שלכם. זה קשור למשהו הרבה יותר "גבוהה" של התרבות השיקרית שאנחנו חיים בה.
זה חלק מהתרבות של מחיר מניה מעל הכל.
זה מה שמאפשר לטסלה לשחרר מערכת נהיגה אוטונומית שלא מתקרבת לאוטונומית מלא, אבל מאפשרת להשתמש בה, כאוטונומית מלא.
בעבר, על הרבה פחות, מכוניות הוחזרו ל recall.
וזה גם מאפשר לתעשיה הזו ( ואחרות) לחדור כל כך מהר. ואנחנוהשלמנו עם זה שמשקרים ומהנדסים אותנו.
ואפילו.....מנסים למצוא לזה הצדקה....או מאמינים במניה ( של טסלה).
מה אפשר לעשות, אני כבר זקן, רוב חיי במאה הקודמת. במאה ה20 שיקרו פחות.
העניין של טווח מוצהר לא שונה בהרבה מקיבולת מיכל דלק.
כשנדלקת הנורה וכשהמחשב אומר לך שהטווח הנותר הוא --- ואז אתה נוסע עוד 30 ק"מ... כי היצרן מעדיף לקחת ספייר ולא לחטוף ייצוגית.
אסף.
Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
לא יודע איך התפקיד שלי קשור לדיון, אני עוסק בהנדסת מערכות בלם ברכב חשמלי אוטונומי.
נגיד שהיה לי שעון חום לקליפרים, שהייתי נעזר בו לאלגוריתמים הפנימיים שלי לניהול הנסיעה, נראה לך שהייתי חושף אותו למשתמש? גם לא בחלומות הגרועים ביותר שלי.
מה נראה לך שמשתמשים יעשו אם יראו מול העיניים כל היום טמפרטורות שנעות בתזזיתיות בין מינוס 20 לפלוס 700 מעלות צלזיוס, חוץ מלשגע למרכזי שירות את השכל על תקלות מומצאות?
שזה בדיוק מה שקורה היום עם פרמטר הניבוי של הטווח ברכבים החשמליים. אני בקבוצות של הרכבים האלה בפייסבוק. אנשים מתחרפנים מזה ומטמטמים את עצמם ואת מרכזי השירות על תקלות לא קיימות. בדיוק הראיתי בכתבה את התשובה שלי לאחד כזה עם רכב בן שבוע. מבחינתו צריך להחליף כבר את הרכב או לפחות את הסוללה, והיבואן נוכל וכו'. כל כך הרבה עוגמת נפש על כלום.
מסיט את השרשור אבל... מזכיר לי פעם אחת שקיבלתי מתנה ריינג' רובר (דיזל, ידני) של המכונאי שלי לשבוע. היה מותקן בו שעון חום אנלוגי לטורבו.
בכל עליה הכי קטנה ירדתי כמעט להילוך ראשון כי נלחצתי מזה שהשעון עולה. רק כשהתגברתי על הפחד שהרסתי לו את האוטו, והתקשרתי לשאול, הבנתי שסתם נסעתי כמו מפגר....
חבל (שכרגיל..) הדיון גולש לאזורים אפלים במקום למהות.
מי שיסע חודש ברכב חשמלי, יבין את ההבדל הדרמטי ביחס לרכב "מבונזן או מדוזל" ולא יחזור יותר למכוניות מרעישות מזהמות ובזבזניות.
אחרי כמה "תדלוקים" במטען ביתי, ונסיעה מפנקת לאילת בעלות של פחות מחצי המבורגר, יבין שמדובר במהפכה, וגודל הפנוק והחיסכון לאורך השנים מוריד מסדר היום את השאלה מה יהיה שווי הרכב בעוד ככה וככה שנים, כמה תעלה הסוללה ועוד.
מי שעדיין מוטרד שהיצרן "רימה" נתן סוללה יותר גדולה ולא סיפר, כדי לעמוד לאורך זמן בטווחי נסיעה מכובדים - שימשיך להשקיע בדלק פוסילי שם הוא יכול להוסיף שעון דיגיטאלי ולדעת בדיוק של עשירית מעלה את הטמפרטורה האמיתי....
איל,
במאה הקודמת לארגוני צרכנים ( ומגזיני צרכנים, מי זוכר שהיו), היה כח.
יצרן שהיה נתפס על דבר כזה, היה סוגר את הבסטה .
ולא, לא שיקרו יותר מהיום.
אמת אלטרנטיבית זו המצאה חדשה ( של נשיא שהיה שקר בעצמו) , אבל העובדה שהביטוי הזה לא הומצא קודם, וכן התקבל עכשיו, אומרת הכל.
יש פה מישהו שחושב שמה שקורה עם היכולת לתת לנהג האוטמטי של טסלה לשלוט ברכב, שאין נהג בכסא, זו תקלה???
על הרבה פחות מזה, מכוניות עפו ל recall.
אנלוגיות זה תועבה.
זה בסדר לטעמי, וזה לא.
התפתח פה דיון מעניין על קיבולת הסוללה, המצב שלה ומה צריך לדווח לבעל הרכב.
אני לא מומחה גדול בכימיה של סוללות אבל להבנתי אין דרך מדוייקת לדעת מה קיבולת האנרגיה של סוללה ברגע מסויים. אפשר למדוד מתח של תאים בנקודות זמן ותחת עומס, אפשר לבדוק טמפרטורה וזרם ואז להפעיל אלגוריתם שייתן מספר שיהיה ניחוש מושכל כלשהו.
דרך אגב, אחוזי הסוללה בטלפון הם הערכה מתוך התאמת המתח שנמדד תחת עומס לגרף שמתאים לכימיה של הסוללה הספציפית.
מה לעשות שמדידת הקיבולת הרגעית או מצב חיי הסוללה ברכב חשמלי הרבה יותר מאתגרת לעומת בדיקת מפלס הדלק במיכל.
בתור נהג הייתי רוצה לדעת כמה קילומטרים *בערך* נשארו לי עד להתרוקנות הסוללה ואני אקח לי מקדמי ביטחון. לא מאוד שונה מהדרך שבה אני מתנהל ברכב בעירה פנימית.
Sent from my SM-G998B using Tapatalk
כשאתה בוחן תא ללא ידע מוקדם, זה נכון שקשה לדעת במדויק את האנרגיה שאגורה בו.
לעומת זאת, כשאתה מנטר תא באופן רציף, מתח, זרם כניסה/יציאה וכו', אתה יכול להפיק מידע מדויק מאוד לגבי האנרגיה האצורה בו, וזה מה שקורה ברכב חשמלי.
אין לי כוונה לקנטר/להטריל ואשמח מאוד לדיון ענייני, כי זו סוגיה שבאמת מעסיקה אותי.
עד כמה רכב חשמלי הוא באמת כלכלי ובאמת לא מזהם.
אני מקבל את העובדה שהוא פחות רועש…
האם הכלכליות שלו היא אמיתית או נובעת רק מהטבות המס הגדולות ברכישה וב׳תדלוק׳ לעומת רכבי בעירה פנימית? האם הוא באמת יותר כלכלי אם ההתמודדות היא בתנאים שווים?
האם תחושת ׳אפס זיהום׳ מדוייקת? אני מניח שתחנת כח גדולה יעילה יותר אנרגטית ממנוע בעירה פנימית אבל גם היא מזהמת. מה עם תשתית ההולכה? אובדן אנרגיה בדרך? תחנות ממסרים ושנאים, זיהום בתהליך היצור והגריטה של רכב חשמלי לעומת רכב בעירה פנימית?
שוב, לא מטריל, באמת מתלבט בסוגיה.
לגבי כלכליות בשלב הזה, אני מניח שאם היה מוטל על החשמליות אותו מס רכישה ואותו מס על האנרגיה (בלו) מעט מאוד אנשים היו רוכשים אותן.
בהמשך הן ירדו במחיר היצור ויהיו אטרקטיביות גם ללא הטבות, להערכתי.
לגבי זיהום זה מתחלק לכמה נושאים. מבחינת זיהום מרכזי הערים, אין בכלל שאלה. הן תורמות לזה אפס זיהום. זה אספקט חשוב מאוד. מבחינת זיהום כללי ותרומה לאיכות הסביבה באופן כללי, זה תלוי עד כמה יצור החשמל במדינה הוא ירוק. אלו תהליכים שצריכים להתרחש במקביל כדי להביא לשינוי הרצוי, והם קורים.
זה בקצרה. תמצא דיונים באריכות יתר בשרשור ההספד על מנועי הבעירה הפנימית. אני אשמח אם זה ימשיך שם ולא פה.