איך מערכת של קפיצי אוויר, לדוגמא ממשאית, עובדת?
קראתי על הAIR SHOCKS של פוקס, אני מדבר על מערכת יותר מסובכת.
קומפרסור, מיכל לחץ ו4 קפיצי אוויר. איך מחברים אותם ומעבירים לחץ לכל אחד מהקפיצים בנפרד במידת הצורך?
אשמח להסברים.
תודה
Printable View
איך מערכת של קפיצי אוויר, לדוגמא ממשאית, עובדת?
קראתי על הAIR SHOCKS של פוקס, אני מדבר על מערכת יותר מסובכת.
קומפרסור, מיכל לחץ ו4 קפיצי אוויר. איך מחברים אותם ומעבירים לחץ לכל אחד מהקפיצים בנפרד במידת הצורך?
אשמח להסברים.
תודה
יש מחשב שמקבל אינפורמציה מחיישני גובה בפינות הרכב (פוטנציומטר שמחובר לשילדה וממנו יוצאת זרוע אל הסרן) ומחיישני לחץ שנמצאים ליד הכריות.
קלטים נוספים שהמחשב מקבל זה לחץ האוויר במיכל האוויר, מצב סוויץ', מצב מפסקים שאיתם הנהג שולט על המערכת ועוד.
בהתאם למידע שהוא מקבל הוא מעביר פקודה לשסתומים שממלאים אוויר בכריות או משחררים ממנה את האוויר.
במחשבים שאני מכיר גם יש שני קווי תקשורת, איטי ומהיר לטובת דיאגנוסטיקה ותקשורת עם המחשבים האחרים ברכב.
זהו.
אם תרצה מידע מפורט יותר עד רמת השרטוטים של המערכת, וכן תפקיד כל חוט, וצורת עבודה של כל חיישן במערכת, צורת אבחון ועוד, גם תוכל לקבל. רק תשאל.
לעניות דעתי, אם אתה רוצה להישאר פשוט כמה שיותר, ולוותר על האופציות של איזון עצמי ומהיר ע"י המחשב, שמירת גובה קבוע תחת עומסים ושיפועים שונים, וכו', אתה בהחלט יכול להסתפק בכריות/בוכנות אוויר ובברזים מכניים פשוטים, או שסתומים שמופעלים ע"י טוגלים פשוטים.
חנן אני מתכוון למערכת פשוטה. לא מחשבים ולא בטיח. 4 מפסקים למילוי וריקון של הקפיצים ע"י הנהג.
חפשתי מידע באינטרנט ומה שהבנתי זה שאני צריך קומפרסור, מיכל לחץ, קפיצי האוויר, צנרת וכמובן סולונואידים שיפתחו מעבר בין הקפיץ למיכל לחץ שימלא אותו (את הקפיץ).
בנוסף מן הסתם צריך סוג של מתג שיכבה את הקומפרסור כאשר הלחץ במיכל מגיע ללחץ הרצוי.
עד פה הבנתי. לא כל כך יקר ולא מסובך.
השאלה שלי כרגע היא כזו.
איך מפעילים/מחברים את המערכת ככה שתהיה לי שליטה בכניסה וביציאה של האוויר מהקפיץ?
ברור שזה יעשה ע"י סולונואידים אבל האם צריך רק אחד לכל קפיץ? אם כן, נניח ובמיכל יש 100PSIוהאוויר בקפיץ במצבו הסטטי דחוס ל100PSI. ונניח והסולונואיד בין המיכל לקפיץ נפתח, מה מונע מהאוויר לצאת מהקפיץ למיכל ובעצם לרדת בגובה? מצד שני, מה גורם למיכל לנפח את הקפיץ ולהגביה אותו כשהוא באותו לחץ כמו הקפיץ? או שבמיכל יש את הלחץ המקסימלי שהמערכת צריכה (למשל על מנת לפתוח את הקפיץ לכל אורכו) ?
במיכל יש לחץ שהוא גבוה בכ50 אחוז ממה שהמערכת צריכה.
בקופסת שסתומים שאחראית למשל על צד ימין אחורי וצד שמאל אחורי של המשאית יש שסתום אחד משותף שהמצב שלו מחליט האם מדובר בהכנסת אוויר מהמיכל לכריות, או בריקון של האוויר בכריות החוצה לאוויר החופשי, ועוד שסתום אחד לכל צד שפותח פתח לכרית/ות שבאותו צד. סה"כ קופסה אחת עם שלושה שסתומים לחלק האחורי של הרכב. בשביל לתפעל את הקופסה הזו אתה תצטרך שלושה טוגלים שישלטו על שלושת השסתומים. לרכב 4X4 שתרצה לשלוט בכל הגלגלים בנפרד אתה תצטרך שתי קופסאות כאלה ושישה טוגלים.
בטוגלים אתה מתכוון לסולונואידים?
יש מערכות של קפיצי אוויר לTJ למשל ושם עד כמה שאני יודע יש רק 4 סולונואידים. המערכת עושה מה שכתבתי, מאפשרת ניפוח ושחרור של אוויר מכל קפיץ בנפרד.
אני לא מבין איך זה עושה את זה, אלא אם כן לכל סולונואיד יש 2 מצבים ו3 כניסות/יציאות.
טוגל זה מתג.
אולי משתמשים בשסתומים של שלושה מצבים: סגור/ניפוח/שחרור. יש כאלה, אבל אני לא מכיר את המע' שאתה מדבר עליה בתגובה האחרונה.
AiRock
זה השסתום וטוגל זה בעצם הכפתור הפעלה לא?
SMC 3/8" Air Ride Suspension valves Parker Viair Zenith
טוב ראיתי באיביי שיש גשרים שמחברים 2 סולונואידים ביחד ואז למיכל.
יש למישהו מושג כמה עולים כאלו סולונואידים בארץ?
אאל"ט, קופסת שסתומים (שלושה) מקורית של וולוו (24V) עולה כ1500 ש"ח. אני בטוח שתוכל למצוא יותר זול (ו12V) בשוק החופשי. נסה ליצור קשר עם יבואן WABCO.
8 סולונואידים כמו בתמונה+מתגים מתאימים יעלו לי 100 דולר בערך.
אני אזמין מאיביי.
אתה באמת הולך להתקין מערכת כזאת ברכב עבירות עם סרני רוקוול וגלגלי ענק?:roll: ?ציטוט:
נכתב במקור על ידי lizard
קשה לי להאמין שאתה רציני.
למה, ברוך? מה הבעיה עם זה?
בקצרה- (ואולי כדי לפשט קצת את ההסברים עד כה)
מערכת בסיסית של קפיצי אוויר מורכבת מקפיצים בלבד. כרית = קפיץ. מנפחים אוויר כמו בצמיגים.
מערכת טיפה יותר מורכבת כוללת אקומולטור לכל כרית (אקומולטור- מיכל לחץ נפרד) שמטרתו ריסון מסויים של כל מיני תופעות שקורות עם כריות בלבד.
מעבר לכך- אפשר לבנות מערכת שבה קומפרסור ממלא את הכריות. אם לכל כרית יש ברז (מופעל חשמלית או ידנית) אתה יכול, על ידי הגברת או הפחתת הלחץ, להעלות או להוריד את קבוע הקפיץ (וכך להגביה ולהנמיך את הרכב).
אם יש מערכת כזו, אפשרי כבר ליצור מערכת עם פיצויים בין הכריות השונות, עם התערבות של ווסת עומס, ועוד ועוד.
אסף.
הגובה לא משתנה כתלות בלחץ, אלא כתלות בנפח האוויר בבוכנה/כרית. הלחץ נשאר קבוע לאורך כל טווח ההגבהה של הרכב ושווה למשקל על אותו קפיץ חלקי שטח החתך של הצילינדר/כרית.ציטוט:
נכתב במקור על ידי asafk
מילוי אוויר בבוכנה שווה באנלוגיה להגדלת הפרהלווד של קפיץ ברזל. לא לשינוי קבוע הקפיץ, כי, כאמור, הלחץ נשאר קבוע.
נכון.
אני חושב על משאיות, לא על ג'יפים. ועל עומס משתנה=לחץ משתנה.
אסף.
חנן,ציטוט:
נכתב במקור על ידי חנן-ג'יפולוג
בזמנו התעניינתי בכיוון כתחליף לקפיצי סליל שמתקינים לפעמים בהיילקסים בין הסרן והשילדה.
הרעיון היה להפחית את קבוע הקפיץ היום-יומי ולהרוויח רכב "רך" יותר עם רכב ריק ועדיין להיות מסוגל לשאת משקל ע"י ניפוח כריות האויר.
במפרט של הכריות שמצאתי בכמה אתרים הלחץ בתוך הכרית משתנה בין 100-180PSI כתלות במשקל המועמס והגובה הרצוי.
אז קודם כל הלחץ כן משתנה.
שנית איך בדיוק אתה יכול להגביה את הרכב אם אתה לא משנה את קבוע הקפיץ או לחילופין את לחץ האויר בכרית?
הוא משתנה כתלות במשקל, לא בגובה. הרי נכתב כבר קודם:ציטוט:
נכתב במקור על ידי ד ו ר ו ן
ציטוט:
שווה למשקל על הקפיץ חלקי שטח הבוכנה
כמו שכתבתי. ע"י ניפוח אוויר, לקבלת נפח גדול יותר. הלחץ לא יכול להשתנות כתוצאה מהניפוח שלך שכן הוא שווה למשקל על הקפיץ חלקי שטח הבוכנה.ציטוט:
נכתב במקור על ידי ד ו ר ו ן
נראה לי שהבנתי איפה השוני בנקודת ההסתכלות.
אתה מדבר על בוכנה בעוד שבשרשור מדברים גם על בוכנה וגם על כריות אויר.
בכרית אויר אין לך בוכנה, היא מתנהגת בדיוק כמו צמיג.
לחץ נמוך=צמיג פחוס בגובה נמוך, צמיג "רך".
לחץ גבוה יותר=צמיג קשיח יותר וגבוה יותר וכל זה בלי לשנות את משקל הרכב על הצמיג.
חנן, אתה יכול להציע למיכה מערכת כריות ללא פיקוד חשמל.
ראה משאיות FL6 ישנות עם הברז בקורה האחורית. החלפים עדיין זמינים (אהרון מכיר).
מדובר על שני שסתומים מכניים הפותחים את האויר לכריות בהתאם לזרוע מכנית המחוברת לשילדה.
כיוון גובה אפס מבוצע ע"י שימוש במוטות בלבד, ולאחר מכן המערכת אוטונומית.
דורון, רכב שוקל 1 טון יושב על כרית בעלת שטח של 500 סמ"ר. הכרית מנופת 25% מגובהה. מהו הלחץ בכרית? 2 אטמ.
כעת הכרית מנופחת 50% מגובהה. מהו הלחץ בכרית? עדיין 2 אטמ.
להבדיל, הכרית עדיין בגובה 50%, כעת מעמיסים את הרכב למשקל כולל של 2 טון. מהו הלחץ בכרית? 4 אטמ.
מיכה, אתה לא יכול לשלוט במערכת באופן ידני. נניח שהרכב בשיפוע צד אל הימין. המשקל עובר לצד ימין, הכרית של ימין הנמוך נפחסת. הכרית של שמאל נפתחת (אין עומס) ותנחש מה קורה הלאה? נכון אתה מתהפך!
מתלה אויר דורש מערכת המוציאה/ממלאת אויר מהכריות, כתלות בגובה השלדה מהסרן ללא התערבות הנהג.
במידה ואתה רציני, אבל ממש, ממש, ממש רציני, אז, שסתומים מכניים-פנאומטיים של כריות אויר באוטובוס מרצדס הם מוצר מדף וזמינים בישראל.
בברכה,
קיד.