נכתב במקור על ידי
דרור ברלי
דווקא ממך אסף, הייתי מצפה לא לדקלם מספרים מהקטלוג אלא לנהוג ברכב הזה והרבה, לפני שתחרוץ דעה.
אני אחרי רק "קצת" עשרות ומאות הדרכות וטיולים עם הכלים האלה. כבר טיילנו והיינו ועלינו בכל פינה בארץ. הם עוברים ועוברים טוב. לא, זה לא לנדקרוזר. אבל גם אתה תסכים שלנדקרוזר סטנדרטי מהניילון זה פרה מגושמת ומתנדנדת עם מתלים איומים, שמפרקת פלסטיקים וזקוקה נואשות להגבהות ושיפורים ונורא יקרה לתחזוקה. בעלי ל"ק לא אוהבים לספר ולשתף חוויות (כי אז הערך של המנייה ייפול) אבל כמו שהרקסטון לדוגמא שובר טרנספרים, ככה הם מרסקי דיפרנציאלים סדרתיים. רק לא מדברים על זה. אבל תשאלו כל מוסך ג'יפים שעושה שיפורים והתקנות של נעילות ויחסי העברה ומתעסק בטויוטות והוא כבר יספק לכם הרבה אינפורמציה על האוטו המופלא שלעולם לא מתקלקל ולא נשבר.
בחיי שאני לא מנסה לסנגר על הרקסטון. הוא לא כוס התה ואפילו לא פחית הקולה-זירו שלי. יש בו המון מוזרויות, אני לא מכחיש. זה אופייני ליצרנים הקוריאניים בכלל, לא רק סאנגיונג. זה גם לא סוד שאצל מרבית היצרנים, במיוחד אלה שאינם יצרני רכב שטח בהגדרתם, מי שעובד על פרוייקטים של רכב שטח, בהרבה יותר מדי מקרים אינו ג'יפאי בעצמו. ולכן בדרך כלל לא מתייחס לדברים שבעינינו הם ממש בסיסיים ועקרוניים ושאולי לא היה עולה יותר להכניס למפרט. הם סתם לא חושבים על זה - והתוצאות לפנינו.
אז בואו ונראה:
1. קודם כל - גלגלים. קוטר 30' - זה ניחא. אבל למה לעזאזל חתך נמוך?.... ולמה מידה ייחודית ומוזרה שאין למצוא בשום פנצ'ריה? כי ככה!!!... כי אנחנו קוריאנים ואצלנו יש מידות גנגנם-סטייל שרק אנחנו מכירים. ככה זה היה תמיד אצלם.
2. למה בית גלגל קטן שלא מאפשר להגדיל צמיג בלי שייגע שם בכל מיני פחים ופלסטיקים? ככה!!! כי אנחנו סנגיונג ואצלנו עובדים כל המעצבים ש"חשבו מחוץ לקופסא" עוד באקדמיות לעיצוב ולא מצאו עבודה אצל אף יצרן אחר, שבד"כ שמרני ומקובע מאיתנו, שמתעקש שבית גלגל יהיה מספיק גדול כדי להכיל גם צמיגים יותר רציניים. אנחנו מקוריים כאלה. האמת היא כמובן שזה סתם כי המעצב/ת לא חשב/ה "רכב שטח".
3. למה הזויות הבעייתיות? עם כל מיני פלסטיקים מעוצבים ללא שום תפקיד למעט להפריע לזויות הגישה והנטישה ולהתנפץ?... ככה!!! וגם כי ככה זה בהרבה מאוד כלי רכב מודרניים. שוב - חוסר הבנה משווע בכל מה שקשור ודרוש בנסיעה בשטח.
4. ולמה esp לא מתנתק בשילוב ל-Low כמו בכל רכב שטח מודרני אחר?.... ככה!!! כי אנחנו סנגיונג ואנחנו מוכרחים להיות מוזרים ויוצאי דופן!!! אז תשלב Low ותזכור לכבות בעצמך. לא תזכור? האוטו לא יצליח לטפס ואתה לא תבין למה. או שתיתקע באמצע עליה דרדרתית תלולה עם מנוע שמסרב להעלות סל"ד ותצטרך לסגת אחורנית ובדרך גם תישפך הצידה ותתהפך. זה כי אנחנו מקוריים שכאלה.
5. ולמה בקרת המשיכה מחורבנת?... אופס. תפסתם אותנו. אז לא היתה לנו ברירה ובקרת המשיכה עברה עדכון תוכנה. היום היא פועלת טוב. לא מצוין, רק טוב. אבל זה מספיק.
6. ולמה אין גלגל ספייר?... כי... כי... בהתחלה דווקא היה. אבל מי שאשם שעכשיו אין, אלה רק אתם עם התקינה האירופית שלכם והצורך במיכל אוריאה. אנחנו לא חשבנו על זה כי אצלנו בקוריאה אין תקינה אירופית. אז תבקשו גלגל מהיבואן והוא ייתן לכם. איפה לשים אותו? בעיה שלכם.
יש לי הרבה תשובות לכמעט הכל. יש באפטרמרקט פתרונות לכל אלה.
יש הגבהה 50 מ"מ חוקית אצל רדיאטור-מודיעין. מתקין מורשה טוב ומומלץ.
יש מנשא חיצוני מצויין לגלגל לרקסטון אצל רפי ב- MUD-MEN בנתניה. עבודה יפה מאוד ולא רק כי הוא חבר ואנחנו מכירים אלא פשוט כי זה מוצר טוב.
בקרת המשיכה עברה עדכון.
אפשר להתקין נעילה.
כבר ראיתי פגוש מתכת קדמי שפותר את בעיית זוית הגישה (יפה הוא לא, אבל בטח יפה יותר מפגושי המתכת המזעזעים המקובלים בלנדקרוזרים. וחוץ מזה רקסטון גם ככה לא מלך היופי. יותר מכוער מזה כבר לא יכול להיות).
ESP? תזכרו לכבות. שימו לכם מדבקה אדומה עם תזכורת.
למה האוטו מגיע כפי שמגיע? תבינו, כל יצרן מציע הרבה מאוד אופציות, מידות, אבזרים וכו'. היבואנים המקומיים הם אלה שבוחרים את חבילות האבזור. איזה ג'נטים, איזה צמיגים, מה יהיה בדגמים שמגיעים לארץ ועוברים תקינה ומה לא יהיה. ככה זה אצל כולם.
ואני מצטער להצהיר כאן שיבואני הרכב בישראל, כולל יבואני מותגי-שטח רבי מוניטין יותר מסנגיונג, לא מבינים דבר וחצי דבר ברכבי שטח, נקודה!!! זה למה הם מביאים את הרכבים האלה עם צמיגי חתך נמוך קטנים ולא מתאימים על ג'נטים גדולים מדי והכל במידות הזויות שחוץ מיצרן הרכב אף אחד לא מכיר, עם כל מיני בודי-קיטים הזויים, ללא לולאות ריתום רציניות, ללא גלגל רזרבי.... מבחינתם אם יש לזה שילדת סולם והילוך כוח, זה "רכב שטח"!.... הזוי? הזוי לחלוטין.
גם רוב הלקוחות של רכבי שטח חדשים, מאוד עצוב לגלות ולומר, לא מבינים כלום ברכבי שטח. מעניינים אותם מולטימדיה ו"קישוריות", ריפודי עור וסאנרופים ומערכות סאונד ומסכים, חישוקים נוצצים ולדים וקסנונים. אבל שטח הם בפירוש לא מבינים. הם כולם יודעים לדקלם נתוני קטלוג של מרווחי גחון, אבל אף אחד מהם לא מתעניין במידות צמיגים, בזויות מרכב, במהלכי מתלה, ביחסי העברה, בחוזק ציריה, בחוזק טרנספר, בתפקוד של מערכות. הם כאמור - לא מבינים ואין לי טענה אליהם. גם איש המכירות שמתנהל מולם לא מבין בדרך כלל כלום ושום דבר וכאן כבר יש לי טענות. אני לא רוצה להגיד אצל איזה יבואן, אבל נתקלתי באנשי/נשות מכירות מצויינים/ות, אלה שעומדים ביעדים וגם עוברים אותם, ללא רשיון נהיגה כלל!.... אתם מבינים את זה?... הם לא מבינים במכוניות, אבל כן מבינים בלמכור.
וכך יוצא שהמפגש הראשון של רוב הלקוחות עם הדבר הזה שנקרא "שטח" הוא בהדרכה שהם מקבלים במתנה (אם לא התעצלו וכן הגיעו להדרכה) או במוסך אחרי שניפצו את האוטו. אבל זה ככה, ולא רק ברקסטון. אם לא ישברו, איך ילמדו?
הטרנספרים שלהם חלשים? כן. וזה ככה גם בדגמים הקודמים. אבל אני לא מכיר דגם ומותג שאין להם רגישויות מכניות כאלה או אחרות. כמו שכתבתי קודם - ל"ק שוברים דיפרנציאלים וסיפורי המזרקים שלהם יכולים למלא אנציקלופדיה. הפראדו 90 הישן היה מעיף בולג'וינטים קדמיים באמצע נסיעה שזה כבר ליקויי בטיחות מסוכן. בסופות הטרנספר NP231 הסטנדרטי היה שובר ציר יציאה אחורי תחת עומס, בג'ימנים אוטומטיים הגיר הוא זוועה. רנגלרים אהבו להתלקח, והיו להם גם רעידות מוות, וב-JLים המוטות המייצבים שמתפרקים תו"כ נסיעה וצ'ק אנג'ין במנוע ה-2.0T כל שבועיים, בטרופר היו מוטות היגוי שנשברים וטורבואים ומזרקים ומנועים מה לא, פטרולים העיפו מנועים לשמיים כל שני וחמישי, פאג'רואים בכלל תמיד אהבו להתחמם. בטראנו כל הפרונט היה קורס והמזגן גם וגג-השמש היה בעצם גג-גשם והייתם מתקלחים בתוך האוטו בחורף, על המחלות והליקויים של לנדרוברים אני בכלל לא רוצה להתחיל לדבר, כי אי אפשר יהיה להפסיק וייגמר המקום על השרת... בקיצור, אף רכב לא נקי מתקלות וליקויים. לרוב הבעיות האלה יש פתרונות.
זהו. זה הסיפור. בכביש זה רכב נפלא. מרווח ונוח ושקט ומהיר וחלק ונעים. בכביש הוא בפירוש לועס ויורק את הלנדקרוזר שמרגיש כמו משאית על פרקינסון. בשטח, נו - זה נוסע. וזה עובר. פחות בקלות, פחות טוב. צריך יותר בנייה ויותר כיוונים, אבל זה בהחלט אפשרי ולא קשה מדי. אחרי שדרוגים מתבקשים כבר אין שום בעיה.
רק לדבר אחד באמת אין לי תשובה - מצבו הכלכלי של סאנגיונג כיצרן. הם מעולם לא היו יציבים כלכלית, תמיד הם עברו מיד ליד. מה יקרה איתם עכשיו? לא יודע. אל תשאלו אותי, כי אני לא מבין בכלכלה ובמינהל עסקים ובניהול חברות. אני ממילא לא הייתי קונה את האוטו הזה כי כל הקונספט הזה של פרה ענקית ומגושמת עם 7 מושבים והמון פלסטיק והמון טעויות בכל מה שקשור להכנה לשטח, פשוט לא מדבר אלי. וזה נכון גם לגבי לנדקרוזר או כל בהמת SUV אחרת בסגנון.
מצטער על הנאום הארוך.
ובכלל - אם כבר להקשיב לאסף, אז שתדעו שהוא עכשיו בכלל בקטע של טנדרים וכל מה שהוא כתב עליהם נכון.
אז עזבו אתכם מרקסטון. באותו כסף קחו טנדר. הכי טוב טנדר.