Close
  • ערגול עלים - מתכון ביתי

    אייל וסביון ממשיכים להתעלל בסופה במסגרת פרויקט ליגת קרוס-קאונטרי טרופי בהשקעה מינימלית. הפעם הולכים על ערגול קפיצי העלים בבית. למה? למה לא?! (Photographs: )

    הקפיצים הנוכחיים בסופה שלי הם ווריאציה רביעית בחמש שנים האחרונות, אחרי סט אחד של סופה שזכתה בשדרוג לרוביקון, לסט שאול מלנד-קרוזר 73, ולבסוף לסט קפיצי סופה שהיה מורכב על סיקס-מוטציה של איזה כלב. אחרי שתי תחרויות ראשונות הקפיצים כבר היו שקועים במידה רבה מדי שדרשה טיפול מיידי. בפנינו עמדו כמו תמיד כמה אופציות:

    • קניה של סט קפיצי אפטר-מרקט חדשים.  מדובר על פשרה כיוון שאין היום סט bolt-on לסופה (פרוקומפ או המתלם הם האופציות הסבירות מבחינת מחיר בשוק).

    • שוב פעם לשנורר סט משומש ממישהו.  לא בטוח שזה היה משנה משהו מכיוון שלא ברור מה יהיה מצבם של קפיצים משומשים.

    • קניה של סט חדש מקורי של סופה – מי שימצא חיה כזאת שיודיע.

    • ערגול ו"חידוש" הסט החדש בעלות מינימאלית.

    כמו שכבר לבטח ניחשתם לקחנו את אופציה 4 (מפתיע...). הרעיון הוא להוסיף עלה ולערגל את כל העסק ביחד (ללא העלה עומס).

    חלקי קפיץ עלה

    מאיה: העלה הראשי. בעל ה"עיניים" בשני צידיו. העלה שמתחבר בצד אחד לשאקל ובצד שני לתושבת סטאטית בשלדה.

    קונטרה מאיה: העלה שחובק את המאיה. בחלק מכלי הרכב הוא חובק בשני צידי העלה (סופה, סיקס) ובחלקם הקונטרה חובקת רק מצד אחד (לנד-קרוזר למשל).

    עלה עומס: העלה התחתון ביותר (לעיתים זוג עלים), הוא עבה יותר מהעלים "הרגילים".

    בורג מרכוז: בורג שחובק את כל חבילת העלים (בורג יקר מאוד שניתן להחליפו בבורג אלן 12.9 במחיר זול בהרבה).

    בושינגים לתושבות של השלדה: שרוול גומי בעל שרוול ברזל בתוכו. את ההוצאה וההכנסה של הבושינג הזה רצוי לבצע בעזרת מכבש הידראולי (פרס).

    בושינגים לשאקל (נדנדה): הבושינג מורכב משני חלקי גומי שנכנסים משני צידי העיניים שעל המאיה (אנחנו הרכבנו בושינגים משופרים – תודה לאאוטבק).

    נדנדות/שאקלים/משולשים: אותו פלח ברזל שמחבר את חלקו הדינאמי של הקפיץ אל השלדה. קיים באורכים שונים ובצורות שונות (ישר, בומרנג, משולש וכו').

    חשוב לכל מי שמתכוון לערגל: חלק מבעלי המקצוע בתחום נוטים לערגל את כל הסט כולל עלה העומס (העלה האחרון – לרוב שטוח). ערגול עלה העומס גורם לאוטו לא לשקוע אבל מאבד לחלוטין את מהלך המתלה בסגירה וכתוצאה מכך הצד השני לא ממש יפתח.

    שיטות ערגול ביתי

    השיטה הראשונה והאהובה עליי כוללת קפיץ עלה, היי-ליפט, שרשרת, פטיש, פלאפון ותיק עזרה ראשונה.

     

    איך עושים את זה? מחברים את כל העסק כמו שנראה בתמונה משמאל, מרימים את ההיי-ליפט עד שהקפיץ נמתח ממש חזק. משאירים את זה כמה שעות. בסוף מכים חזק בהיי-ליפט עם הפטיש כדי לשחרר את הכול. רגע לפני הפטיש משתמשים בטלפון – מחייגים 101, נותנים את הכתובת. עד שהאמבולנס יגיע ניתן יש לכם הזדמנות לבדוק האם תכולת ערכת העזרה הראשונה מלאה ובתוקף*

     

    ועכשיו עם קצת יותר רצינות

    לצורך הערגול השתמשתי במעקמת הצינורות ההידראולית שקניתי לפני כמה שנים. מדובר בג'ק הידראולי ל-12 טון ותושבת מעוותת (התעוותה בזמן שניסיתי לכופף צינור – מוזר, היא לא ידעה את היעוד שלה).  הכנסתי את הקפיץ  למכופפת ולחצתי כל פעם במקום אחר (במרחקים שווים עד כמה שאפשר)

    כל לחיצה הייתה באורך שווה (נמדדה היציאה של הבוכנה). לאחר מעבר על כל העלה הוצאתי את העלה ומדדתי. נכנסתי לסיבוב שני ושלישי עד לקבלת הקשת הרצויה. לאחר שערגלתי לגובה שרציתי עשיתי אותו דבר לעלה השני (כאן כבר ידעתי את המידה הסופית).

     

    תמונות של קפיצים לפני ואחרי הערגול לצורך השוואה:

     

    לאחר כל הסיפור הרכבתי על האוטו – הערגול היה יותר מדי. פירוק ולחיצה הפוכה (יש מקומות שקוראים לזה "שחרור מאמצים") הביאו את גובה הרכב למצב סביר. לאחר ההתקנה גיליתי, באופן מפתיע, שצד ימין נמוך מצד שמאל רק ב-8 ס"מ והאוטו עומד באופסייד. מיד נשלפו תירוצים מדעיים שדיברו על עומס בצד שמאל יותר מימין (אני יושב שם) ועוד כהנה וכהנה. מה עושים? מפרקים שוב ולוחצים עוד קצת לצד השני בתקווה שזה ייתן את הלחץ הראוי וישווה בין שני הצדדים. זה אכן השווה ואחרי קפיצות יחד עם האוטו זה נראה בשני הצדדים אותו דבר.

    אחרי הערגול הוחלפו הבולמים הקדמיים בזוג בולמי גז של black-diamond ונשתלו גומיות חדשות למוט המייצב (סטאבילייזר).

     

    שורה תחתונה

    במהלך נסיעת המבחן האוטו התנהג אחרת לגמרי. הנדנוד הבלתי ניגמר שהיה מגיע אחרי כל סיבוב נפסק והשיוט המפחיד התמתן מעט. ימים יגידו כמה זמן זה יחזיק.  המטרה שלנו לא הייתה רק לקבל גובה אלא לשפר את השיכוך ולהקשות את האוטו. לאחר המסע השלישי בליגת קרוס קאנטרי עולות מספר מסקנות:

    • האוטו חזר פחות או יותר לאותו הגובה שקדם לעירגול.

    • מכות הבאמפ-סטופ הסתיימו כמעט כליל.

    • המאמץ היה שווה. בהשקעה של אפס שקלים מתקציב המרוצים המצומק שלנו, הפכנו את הג'יפ לנסבל. אנחנו צריכים שהערגול יחזיק מעמד בשתי התחרויות האחרונות של העונה, ואחרי זה - אלוהים גדול...

    תודה לנותני החסות שלנו: אתר ג'פולוג, נ.צ. מערכות ניווט, כל מה שצריך בשביל לנווט... ב. ינוביץ  כל החלפים לג'יפ ולנדרובר, וכמובן נשותינו, שרון וגלי.

    תודות נוספות למוסך אנדורו- ארנון מלאכי,  פרדס חנה, צמיגי maxxis, סלינס אגזוזים - ספידרקס, גתוס, אאוטבק טכנולוגיות, רדיאטור מודיעין.

    * הבהרה - למרות שאייל הוא בדיוק הכותב שעליו נכתבה האזהרה המפורסמת של ג'יפולוג ("...הכותבים באתר חובבים, חלקם משוגעים..."), ערגול באמצעות הי-ליפט הוא בדיחה, והתמונה מבוימת! בחיי! אנחנו לא צוחקים!

    תגובות 3 תגובות
    1. Ronyo's Avatar
      Ronyo -
      מכבד את ההשקעה והמאמץ אבל נראה לי כוסות רוח למתים.
    1. zviki's Avatar
      zviki -
      אני מקווה מאוד שזה לא יהיה הערגול האחרון שלך
    1. נמרוד's Avatar
      נמרוד -
      הכתבה פורסמה לפני 7 שנים... ואייל עדיין חי, בועט, ומאלתר אבל יפה שמישהו חופר בהיסטוריה.
    Untitled Document