הכתבה הבאה היא כתבה מעשית על תחזוקת צלבים של גלי הינע בג'יפים (סיקסים, סופות בעיקר ובמידה רבה רכב שטח אחר), שנכתבה במקור בשנת 2001, נעלמה מהאתר מתישהו במהלך השנים והשדרוגים ונמצאה ושוחזרה לדרישת הקהל. הסברים מעולים על התיאוריה שמאחורי המפרק האוניברסלי, זויות פעולה, רעידות וכולי ניתן לקרוא באתר הנהדר Tom Wood Custom Driveshafts . על אבחון רעידות בג'יפ, וצלבים הם בהחלט מקור נפוץ לרעידות, ניתן לקרוא במדריך לאיתור רעידות. מה זה צלב?
הצלב מורכב מגוף הצלב (מכונה גם "עכביש"), יציקת פלדה שארבע הקצוות שלה עובדו לצירים חלקים, וארבעה מסבי סיכות, שנראים כמו כוסיות (באנגלית cup) וזה השם שלהן בהמשך הכתבה. לכל כוסית יש מחזיר שמן או אטם מגומי.
הצלבים הסטנדרטיים המשמשים בגלי ההינע בג'יפים שלנו הם מסדרת 1310 של חברת Spicer. יש צלבים עם פיטמת גירוז (במרכז הצלב, בדופן בין שני צירים או בראש אחת הכוסיות), ויש צלבים אטומים שלא ניתן לגרז , הנקראים Maintenance Free . בעקרון אלו מגיעים מהמפעל אטומים עם גריז מיוחד בפנים ולא דורשים כל טיפול, אבל בטווח ארוך הם כן פגיעים לנזקים לאטימה לחדירת מים, וברגע שהגריז בתוכם מזדהם אי אפשר לעשות שום דבר. החיסרון של הצלבים ברי הגירוז הוא שהם חלולים, ולכן חלשים יותר בכמה אחוזים... וחסרון נוסף עבור העצלנים בינינו זה שחייבים לגרז אותם בצורה מסודרת, אחרת הם נהרסים מהר, לעומת הצלבים ללא גירוז שהאטימה שלהם טובה יותר ומחזיקים בכל זאת יותר זמן - בלי גירוז.
בחנויות החלפים יש צלבים מקוריים של ספייסר וצלבים תחליפים, למשל של חברת Precision Gear כמו אלו שמצולמים כאן. טווח המחירים 50-80 שקלים. צלבים הם חלקים מתבלים, ויכולים גם להישבר תחת עומס, ואכן נשברים לעיתים בפתאומיות, ולכן כדאי להחזיק לפחות זוג צלבי דרייבשפט בתור חלפי חירום. למה זוג ולא אחד? כי כשאחד נשבר שרשרת הנזקים שנגרמת עלולה לכלול גם את השני. על כך בהמשך. רצוי להחזיק גם צלב אחד של ציריה קדמית בארגז החלפים (הצלבים אינם זהים). אם הצלב לא בקופסא המקורית, יש לאבטח את הכוסיות על הצלב ע"י ליפוף באיזולירבנד, אחרת הן יפלו, והסיכות יתפזרו לכל עבר. מסב שאיבד סיכה אחת לא שווה כלום. למה צלבים נשברים?
הצלבים הם חלקים מתבלים כאמור. הם מסתובבים במהירויות גבוהות, בזויות משתנות, ונשחקים עם הזמן. אורך חיים צפוי לצלב בגל הינע של ג'יפ תקין, בעל מתלים סטנדרטיים , בנסיעה יומיומית בכביש הוא בסביבות 3-4 שנים הגורמים הבאים גורמים להגברת קצב השחיקה ולירידה חדה באורך החיים:
ניתן להבין שאורך החיים שאנחנו הג'יפאים יכולים לצפות לקבל מצלב קצר משמעותית, אבל זה לא ממש משנה. במה שנוגע לצלבים יש לנהוג שגרה של תחזוקה מונעת, די פשוטה למען האמת: גירוז מדי פעם, בחורף לאחר כל טיול מים, ובדיקה של הצלבים לחופשים בכל הזדמנות. ברגע שמתגלה החופש הקטן ביותר, לפנות זמן בשבת הקרובה ולהחליף. אם החופש משמעותי, להחליף בהקדם האפשרי, כי שבירת צלב בנסיעה עלולה לגרור נזקים כבדים, במיוחד כשמולם עומד המחיר הזעום של צלב חדש והעבודה המינימאלית הנדרשת.
לבסוף ראוי לציין שכמעט כל התחזוקה, ההחלפה, והתקלות קשורות בכל ההינע האחורי, והסיבה ברורה. הקדמי עומד 95% מהזמן, ולכן קצב השחיקה בו זניח יחסית לאחורי. מצד שני זו הסיבה לכך שנוטים להזניח אותו לחלוטין, אז כדאי מדי פעם לבדוק גם את הצלבים שלו... איך בודקים תקינות הצלבים?
זוחלים מתחת לג'יפ. אוחזים ביד אחת את היוק מצד גל ההינע, קרוב ככל האפשר לצלב. ביד השנייה אוחזים את היוק מצד הטרנספר. מחזיקים חזק (!), מנענעים ומסובבים את היוקים אחד מול השני. כל חופש שאתם מסוגלים להרגיש ביד הוא לא תקין! צלב תקין גורם לעסק להתנהג כמקשה אחת עם כל הכוח שאדם מסוגל להפעיל ביד. חופש קטן ביותר מצביע על כך שהצלב הולך לגמור את חייו. רצוי להחליף אותו בהקדם באופן יזום, כדי שלא תופתעו לגלות באמצע נסיעה שהדרשיפט נשאר מאחור - זה במקרה הטוב. המקרה הרע – אילו נזקים צלב שבור יכול לגרור
התסריט הרע הוא שהבחור הראשון שמחליט שנמאס לו הוא הצלב הקדמי בגל ההינע האחורי, זה שמחבר את גל ההינע לטרנספר. ברגע שהוא נשבר, הגל נופל קדימה ונשתל באדמה, והסרן הופך לקופץ במוט באולימפיאדה. רק שהמוט לא רק שתול באדמה אלא גם מסתובב במהירות גבוהה פי 3-4 ממהירות הגלגלים, בקיצור, אפילו אם זה קורה בנסיעה איטית זה מחזה לא נעים. היוק הקדמי שנכנס באדמה/כביש מתעוות – 200 שקל נזק. היוק האחורי של גל ההינע והיוק שיוצא מהסרן מתנגשים ומתעוותים – 200+200. תוסיפו את העבודה של ריתוך יוקים חדשים לגל הינע – ריתוך צנטריפוגלי שחייב להתבצע ע"י בעל מלאכה. היוק של הטרנספר נכנס פנימה ודוחף את הפיניון – במקרה הטוב מסבי הפיניון בלבד הלכו, במקרה הפחות טוב לא שמנו לב והמשכנו לנסוע, ותוך כמה ימים טחננו את הקורונה+פיניון. נזקים נוספים? גל ההינע המשתולל מספיק עוד סיבוב או שניים לפני שהוא נשתל באדמה, ודופק צינורות דלק או ברקס שרצים בצד הפנימי של קורות השלדה, (ואת האגזוז, אבל זה שטויות...) התסריט הרע הוא משום מה זה שנוטה להתממש. לי זה קרה בסמוראי והסתכם בנזקים של 2500 שקלים . זה קרה לי פעם נוספת בג'יפ, אולם בנסיעת כביש איטית מאד, והספקתי לעצור כששמעתי את הרעשים, ככה שהנזק הסתכם בשני הצלבים בלבד. הסיבה לכשל דווקא לא הייתה הצלב, שהיה חדש, אלא הרצועה שמחזיקה אותו, ה Strap . על כך בהמשך הכתבה.
מוסר ההשכל ברור אני מניח. החלפת צלב בתנאי שדה
מה ההבדל בין תנאי שדה לתנאי לוקסוס חמישה-כוכבים? מלחציים פשוטים במקום פטיש.
חלקים – צלב חדש, הכולל שתי טבעות קפיץ חדשות ופטמת גירוז (הצלב מגיע עם ארבע טבעות כי יש כלי רכב שבהם שני היוקים מאובטחים בצורה זהה על ידי טבעות קפיץ).
הדבר היחיד שחשוב לזכור זה שהקאפות החופשיות נוטות ליפול והסיכות נוטות להתפזר, אז במידה ולא רוצים לפרק את אחד הצלבים יש לאבטח אותן מיידית על ליפוף במסקינג טייפ או איזולירבנד.
מסירים את הטבעות הקפיציות ע"י שפיץ-פלאייר רגיל:
שימו לב: בג'יפים הטבעות חיצוניות כמו בתמונה. במקרים אחרים (למשל בטויוטה ובסוזוקי, וגם בסרנים קדמיים של ג'יפים) הטבעות פנימיות, הן מתלבשות על חריץ שחרוץ בהיקף הכוסית, מוסתרות על ידי שכבות של גריז ובוץ.
כוסית ראשונה נכנסת מלמעלה בדפיקות פטיש עדינות כמו בתמונה. בשביל לא לפרק את האימא של הסיכות, מכניסים את הכוסית כאשר הצלב בתוכה ומונע מהסיכות ליפול. צריך לתמוך עם האצבעות את הצלב שלא ייפול. דופקים את הכוסית פנימה הרבה מעבר לחריץ, כך שהצלב יבלוט כמה שיותר לצד שני.
בשלב הבא צריך לדפוק את הכוסית השנייה על הצלב. זה קטע קצת טריקי – צריך למרכז את הכוסית גם בתוך החור שלה וגם מסביב לצלב, אחרת העסק לא יכנס. בשביל זה דפקנו את הכוסית הראשונה פנימה הרבה, כך שהצלב בולט כמה שיותר. דופקים את הכוסית פנימה עד שמתגלה החריץ ומכניסים את הטבעת הקפיצית. הופכים צד והכוסית הראשונה אמורה להיות גם בדיוק בקו של החריץ, אם לא אז עוד מכה קטנה ומכניסים את טבעת השנייה.
בעייה: הכוסית לא נכנסת עד הסוף! נשאר לה עוד פחות ממ"מ עד החריץ... עוד כמה בומבות והיא בפנים...
עצור! סיכה אחת או יותר יצאו ממקומן, והן כרגע בין ראש הצלב ותחתית הכוסית. העובי של הסיכה זה בדיוק המ"מ הבודד שחסר לנו. פרק את הצלב, סדר את הסיכות בעדינות וחזור על ההרכבה. אם עבדת כמו שכתבתי, והשתמשת בצלב כדי להחזיק את הסיבות, זה לא אמור לקרות. ובכל זאת בפעם הראשונה זה קורה לכולם...
עכשיו נותר רק להבריג את פטמת הגירוז לצלב. דרוש מפתח 3/8.
אם כבר מחליפים צלב אחד, כדאי לשקול להחליף גם את השני. בכל מקרה, את הצלבים הישנים – לפח! לא ממחזרים מסבים, בטח לא כאלו שעולים כל כך מעט.
הרכבה חזרה על הסרן באמצעות הרצועות או הUbolt -ים. יוקים – Strap vs. Ubolt
זה טוב.
זה חרא. הסידור הזה נחות בכל מובן מברגי הU, והסיבה היחידה שעברו אליו זה כדי לחסוך כמה סנטים ביצור הג'יפ.
שתי הבעיות העיקריות והנפוצות של יוק הרצועות הן:
|