"שמן-הנחשים" (snake oil) מגיע מסין, מופק מנחשי מים ומשמש ברפואה המסורתית. הוא יובא לאמריקה בשלהי המאה ה19 על ידי בוני מסילות הברזל, פועלים זרים מסין, ומשך תקופת מה קודם על ידי יזמים אמריקאים כתרופת פלא לכל חולי ומכאוב. אותם ספק-סוחרים, ללא-ספק רמאים, עברו מעיירה לעיירה ומכרו כל מיני שיקויים שנודעו בשם הכללי "תרופות פטנט" או "שמן-נחשים". מאז עבר הרבה זמן, המערב כבר לא פרוע, הקוקה-קולה שהתחילה כתרופת פטנט שינתה יעוד והפכה למוצר הצריכה הנפוץ ביותר בעולם (ועדיין מדובר על מים עם סוכר וצבע מאכל במחיר מופקע). מנהל המזון והתרופות הפדרלי, הFDA מטיל האימה קם והכניס סדר בתחום הרפואה. השרלטנים לא נעלמו – הם עשו הסבה מקצועית לתחום הרכב, והיום הם מוכרים שיקויים, גלולות, ופטנטים אחרים שמטרתם הקדושה – חסכון בדלק. מכורים לדלק מוכנים לנסות הכל סעיף התחבורה הוא סעיף ענק בתקציב של כל משפחה בעולם המערבי. אנחנו משועבדים למכונית, למוסכים, ומעל הכל אנחנו מכורים לדלק שמחירו עולה וימשיך כנראה לעלות לעד. עם זאת, רובנו לא מבינים ולא מתעניינים בכלל במדע רפואת-הרכב. למקום שבו ביקוש, היצע ובורות נפגשים, נמשכים הרמאים. יש 300 מיליון אמריקאים, לכל אחד מהם נדמה שיש לפחות 2 מכוניות, מתוכם ימצאו כמה אלפי פראיירים שיקנו כל דבר. בהתחשב בזה שמאחורי עסק לממכר גלולות חסכון בדלק לא עומד באמת מפעל, אלא אדם אחד שעובד מהבית, יש לרמאויות האלו בסיס כלכלי. בישראל השוק קטן בהרבה והאנשים חשדנים יותר, ועדיין מיני בקבוקים של שמן-נחשים למכוניות נוחתים גם אצלנו. אופטלגין למנוע בשנה האחרונה, באיחור אופנתי אחרי ששטפו את השוק האמריקאי, מגיעות לארץ גלולות החיסכון בדלק. גלולה שנראית כמו כדור נפתלין, עולה כמה דולרים, מכניסים אחת למיכל הדלק לאחר כל תדלוק ואינטראקציה כימית סודית בין הגלולה לדלק אמורה להוריד את צריכת הדלק ב20% ויותר. תחקיר של רשת טלוויזיה אמריקאית לגבי אותם הגלולות שנמכרות בימים אלו בישראל, גילה שמדובר, אכן, בכדורי נפתלין... הם נמסים בדלק, ללא כל השפעה. אלא אם יש לכם בעיית חרקים מעופפים בתוך המנוע.
לצד הקפסולות, ישנה סבירות גבוהה שנתקלתם בתיבת הדואר האלקטרוני בעוד מגוון הצעות לחסכון בדלק. למשל משפחת "מערבלי האוויר". המוצר הטיפוסי נראה, בחיי, כמו מכסה של פחית שימורים שילד לא לגמרי מוכשר ניסר וכופף ביד לצורה שמזכירה ונטילטור. אתה אמור להתקין אותו איפשהו ליד מסנן האוויר, ואפקט ערבול מסתורי מגדיל את הספק המנוע, וכמובן חוסך 20 עד 50 אחוזים מתצרוכת הדלק.
גרסא מתקדמת ויקרה של מערבל האוויר הפשוט, הוא "הטורבו החשמלי". נראה כמו מניפות קירור של מחשב שולחני, מתקינים איפשהו בסעפת היניקה ומחברים למתח המצבר, וסובארו לאונה DL הופכת לאימפרזה טורבו WRX, רק יותר טוב – בניגוד לטורבו השתיינית, כאן אתם גם חוסכים 25% מהדלק – לפחות (בדיקת מעבדה לא מתוחכמת מדי תראה לכם שמדובר, אכן, במניפת קירור של מחשב שמצאה שימוש חדש).
ויש גם את המגנטים לחסכון בדלק. דבילי בדיוק כמו שזה נשמע. גליל (או מלבן, או אינספור צורות שונות שהמאפיין אותן - שתי חתיכות של פלסטיק זול) המכיל מגנטים ומוצמד לצנרת הדלק עם אזיקון. תהליך איונו-מגנטי-פולרו-אנרגטי מסדר את מולקולות הדלק כמו שקדי מרק כדי להגדיל את נצילות השריפה, ולחסוך, כמובן, 32 עד 40 אחוזים מהדלק שלכם. ויש עוד ועוד "שמני נחשים" למכוניות. עשרות, מאות. האינטרנט וקלות הפצת המידע בדוא"ל הם כר נרחב לפריחה בתחום . איך מזהים "שמן נחשים"? קודם כל מפנימים את העובדה שעובדים עליכם, או לפחות מנסים, כל הזמן. אין דרכים קסומות לחסוך בדלק – בשביל להתקדם, מכונית צריכה אנרגיה, והמנוע שלה יודע להפיק אנרגיה רק מדלק. כדי להוריד מהצריכה, צריך להוריד ממשקל המכונית, או להעלות את נצילות המנוע – שני אתגרים הנדסיים כבדים מאד שייצרני הרכב מתמודדים איתם. ובכל זאת, אם אתם מתעקשים לא להאמין, כמה רמזים שיעזרו לכם לזהות משביעי נחשים:
שאלת השאלות היא האם כל הקפסולות, המגנטים והונטילטורים שקריים באותה מידה? התשובה, למרבה הצער, היא כן. כי חוקי הטבע קובעים שאין ארוחות חינם. אי אפשר לשלם מעט ולחסוך המון. ובעברית – "בזיעת אפיך תאכל לחם". בכל שיטה לחסכון בדלק, חפשו את מקור האנרגיה הנסתר. אם הוא איננו, מדובר ברמאות – וזה רוב רובם של המקרים. בואו ניקח דוגמא לשיטת חסכון שכן עובדת – הסבת הרכב להנעה בגז במקום בנזין. שימו לב שמדובר על מערכת לא פשוטה, לא זולה , ולא קלה להתקנה. הסבת רכב לגז תשאב מהכיס שלכם 8000-10000 שקלים, ודרוש מאגר אנרגיה עיצבית גדול בכדי לשרוד את תהליך הרישום במשרד הרישוי. אבל הנקודה החשובה היא שהסבה לגז לא חוסכת דלק, היא חוסכת כסף, וזה בגלל מיסוי שונה על בנזין ועל גז. המיסוי השונה הוא מקור האנרגיה הנסתר. ותוך לא הרבה זמן המדינה תתעשת ותשווה את המיסוי. זה היבט אחר של אותו חוק טבע – אין ארוחות חינם, וגם כשיש ארוחה במחיר מבצע – הוא נגמר מתישהו. לא השתכנעתם עדיין? בעידן המידע, הבדיקה כל כך קלה. הקישו את שם המוצר באנגלית במנוע החיפוש של דפדפן האינטרנט. לצד אתרים רבים שמנסים למכור אותו, תמצאו מייד את המילים scam ("קומבינה") וfraud (רמאות) לצד שם המוצר, באתרים שונים שכל מהותם הזהרת הציבור. יתרה מזאת, הרשות הפדרלית להגנת הסביבה, הEPA, מקיימת זה שנים תוכנית שבה נבדק כל מוצר שמשווקיו מנדבים לבדיקה. במשך השנים נבחנו יותר מ100 מוצרים שונים, מתוכם 95% לא הראו שיפור כלשהו, ובודדים הראו שיפור שולי. הדור הנוכחי של גלולות חסכון אגב לא הועמדו למבחן. מעניין מה יש להם להסתיר? לא ציינו כאן שמות של מוצרים וחברות בכוונה, הם אינם ראויים לשבב של פרסומת. אפשר בהחלט להכליל ולומר שכל קפסולה, מגנט, וונטילטור ממקור לא ידוע שנמכר במחיר זעום ונטען עליו שהוא חוסך עשרות אחוזים בצריכת הדלק הוא שקרי באותה מידה. חובת ההוכחה שמוצר עובד, חלה על המוכר - אל תתפתו לדיבורים חלקלקים, ו"מה יש לך להפסיד? כמה עשרות שקלים?". אתם תפסידו בוודאות את אותם עשרות שקלים. עדיף לכם לתרום אותם מראש לארגון צדקה אמיתי. קריאה נוספת: שרשור גלולות הדלק הגדול בפורום ג'יפולוג * המאמר הזה פורסם במקור בשנה שעברה במגזין הרכב TheMarker Driver של עיתון הארץ. עם גליונות הנייר כבר מזמן עטפו דגים, והנושא חשוב מספיק כדי לעלות במקום גבוה במנועי חיפוש גם בשפה העברית. אז אם הגעתם למאמר זה כשחיפשתם מידע על מוצר ממשפחת "שמן הנחשים" נשמח לשמוע ממכם, במיוחד עם עזרנו לכם לא ליפול בפח. |
הודעת מערכת