Close
  • מדחס מבנייה עצמית לכריות אויר בריינג' רובר

    תיעוד של פרויקט החלפת מערכת האויר המקורית בריינג' רובר קלאסי למערכת משופרת בהרבה מבנייה עצמית. (Photographs: )

    כנראה שמהנדסי לנד-רובר הבריטיים התלהבו  מיכולת העבירות של  סיטרואן דה-שבו שיוצרה בשנות ה70' מצידה השני של התעלה, אחרת קשה להסביר למה הצמיגים המקוריים של ריינג'-רובר קלאסי מגיעים במקור בגודל "29.  על מנת להכניס צמיג במידה ראויה לרכב שטח ("31 ומעלה) יש צורך להגביה את הריינג'. קפיצי האוויר המעולים שמבדלים את האנגלי הוותיק מכל רכב שטח אחר בן דורו היו ללא ספק צריכים להיכנס לרשימת פלאי עולם אבל הגבהתם מחייבת ספיקת אוויר גבוה יותר ממה שסיפק הקומפרסור המקורי של חברת Thomas. ההמתנה המייגעת למילוי האוויר ולתפקוד המערכת במצבים שונים מחייבת שדרוג המדחס.

    הרעיון המיידי שעולה לראש הוא התקנת מדחס מזגן נוסף ישירות על המנוע, שיופעל על ידי רצועה ופולי כפול על האלטרנאטור, העתק של הפרויקט שהצליח לי בסופה שקדמה לריינג'. אבל האנגלים חשבו אחרת. תחת המכסה מנוע שוררת צפיפות כה רבה שפשוט לא היה מקום להכניס מדחס מזגן נוסף.

    לאחר שיטוט ברשת וגלישה באתרים אמריקאים עלה הרעיון לשדך בין מנוע כננת למדחס מזגן. לאחר ניסיון כושל לשכנע חברים שחזרו מארה"ב להכניס למזוודה כמה קילוגרמים של ברזל מרותך וציוד כבד הוחלט לבנות תושבת שתחזיק את החתן והכלה.

    רכיבי המערכת

    • מדחס מזגן משומש שנתרם מדיפנדר 110.

    • מנוע כננת בהספק של 5.5 כוח סוס, נקנה חדש בארה"ב בעלות של $78.

    • קופלונג ייעודי שנחרט על ידי בעל מקצוע בעלות של כ200 שקלים.

    • לוחות ברזל בעובי 8 מ"מ שנתרמו מהג'אנקיה הפרטית.

    • צנרת אוויר, מחברים פניאומאטיים, פילטר אוויר, ברגים מגדלים שונים ועוד מני תופינים קטנים.

    • מיכל אוויר קטן.

    • מפריד נוזלים לסינון לחות ושמן שנובעים מדחיסת האוויר.

    התושבת

    מסגרת הברזל עליה יושבים שני הרכיבים הנעים, המדחס והמנוע, נבנתה מברזל 8 מ"מ. הסיבה העיקרית לעובי נעוצה בעובדה שזה הברזל שהיה בהישג יד. אני מניח שניתן  ללכת על חומר דק יותר, אבל צריך להתחשב בעובדה שהמתקן הזה עתיד לעבוד בוויברציות ומומנטים רציניים למדי.

    עבור המדחס נבנו תושבות על גבי הפלטה, דומות להתקנה שמוכרת מהרכב עצמו. מנוע הכננת חובר לפלטה בעזרת הברגים המקוריים.

     

    המדחס עבר ניתוח לפירוק הפולי והציר המרכזי נשאר ערום. לאחר ניסיונות רבים לחבר את שני הרכיבים אחד מול השני בדיוק דרך חיבור קשיח, שני קומפרסורים שציריהם נטחנו עד דק וגילוי מרעיש של חנות מדהימה שמוכרת קופלונגים ומני צעצועים הוחלט על שימוש ברכיב הקסום.

    אל הציר המעורטל התחבר קופלונג שנחרט במיוחד משני חלקי מתכת שבניהם מניפת גומי. צידו השני של הקופלונג חובר למנוע הכננת. תפקידיו של הקופלונג מגוונים, מעבר לחיבור בין שני הרכיבים הוא "מרכך" ואמור לספוג את מכת המומנט שנגרמת בהפעלה הראשונית של המנוע, הוא משמש גם כמשתיק רעשים מכאניים ומפצה על אי דיוקים במקבילות הצירים של שני הרכיבים. במקרים בהם יש יותר מקום ניתן להשאיר את הפולי המקורי של המדחס, להוסיף פולי למנוע ולחבר את שני הרכיבים עם חגורה, במקרה הזה המקום והרצון לקבל מקסימום נצילות מהמערכת הכריע לטובת הקופלונג.

    לאחר התקנת המנוע והמדחס, כל המערכת נכנסה למקומה ועוגנה בעזרת כפתורי גומי רכים כדי לשכך את הוויברציות.

    Bugs & feature

    • עקב השפעת צריכת הזרם הראשוני על האלקטרוניקה והמחשבים הרגישים של הריינג', אל המערכת נוסף מצבר נוסף שמסנן את הרעשים הלא רצויים. דבר זה לא הכרחי בכלי רכב משוכללים פחות או במילים אחרות, סיקס ודיפנדר לא צריכים את זה. אבל הם גם לא צריכים מדחס בכזאת ספיקה בשביל כריות האוויר שאין בהם...

    • המערכת שומרת על לחץ אויר של 100-140 psi ומופעלת על ידי מתאם לחץ (פרשר-סטט) חשמלי. האוויר הדחוס נאגר בשני מיכלים.

    • מערכת המתלים בריינג' דורשת לחץ אויר גבוה שכזה אך לשימושים רגילים, כגון מילוי אויר בגלגלים ואו הפעלת כלים פנאומטיים ניתן (ורצוי) להסתפק בלחץ עבודה של 90-100 psi ואין צורך במיכלים.

    • ניתן כמובן להתקין את המערך בכל מקום פנוי ברכב.

    • למרות המחשבה שמנוע כננת לא בנוי לעבודה רצופה ולמרות העובדה שהוא מתוקן בחלל סגור לא נרשמה כל בעיה במהלך השנתיים שהמערכת מותקנת בריינג'. עד ללחץ של psi 100 המנוע אפילו לא מתחמם.

     

    Untitled Document