Close
  • המדריך השלם לגרנד צ'רוקי WK

    ג'יפ גראנד צ'רוקי WK - האם זהו עדיין Jeep אמיתי או שהוא המבשר של מגמת נטישת השטח על ידי היצרן שהכי מזוהה איתו?... רמי Grand, נאמן ידוע למותג Jeep בכלל ולמשפחת דגמי הגרנד-צ'רוקים לדורותיהם בפרט, וידען גדול בדגם הג'יפ שממנו שאב את הכינוי שלו בפורום ג'יפולוג, סוקר עבורכם את ה-WK, הגראנד הראשון עם מתלה קדמי נפרד ואופציה מעניינת למי שרוצה משהו קצת שונה מעדר ה-SUV היפניים.


    פרק א' – סקירה כללית

    אחרי הרבה שנים בהן עברו אצלי גראנד צ'רוקים לדגמיהם, החלטתי שהגיע הזמן לשתף קצת ידע ותובנות על הרכב הזה, הדור השלישי של גראנד צ'רוקי שכמשומש יד שניה הופך פופולארי מיום ליום עבור ג'יפאים ש"התברגנו" ומחפשים SUV מפנק, עם תכונות DNA נכונות (פחות או יותר, עד כמה שאפשר).

    בדומה להרבה מאוד דגמי Jeep אם לא כולם(...) גם ה-WK הוא עוד אחד מכלי הרכב שקשה לדרוש מהם להתאים לדרישות של לקוח ממוצע. ב-Jeep אולי לא התכוונו לזה, אבל בסוף מה שיצא להם, כרגיל, זה עוד אוטו ייחודי ומלא אופי, שבעליו הוא זה שצריך להתאים את עצמו אליו...

    אז למי הוא מיועד? ראשית, לאנשים כמוני! כאלה שמאוהבים במותג Jeep ובשגעונותיו, משוטטים בקביעות בפורומים הרבים והטובים המיועדים למשפחת Jeep, יודעים לבצע רכישת חלקים מושכלת, אם בארץ ואם בחו"ל, והחשוב ביותר - מקושרים למוסך טוב... או לחילופין, בעלי ידיים טובות והבנה טכנית, שיודעים ורוצים לתקן עצמאית תקלות שונות. סוג אחר של ג'יפאים ש"מתאימים" ל-WK הם אלו שמחפשים את השונה, האחר והמיוחד. הם לא ירכשו טויוטה, פאג'רו או כל יפני אחר, שאולי יותר אמין ויותר סחיר אך מחוסרי אופי וללא אותו "עוקץ" המאפיין את הגרנד צ'רוקי.

    אילן הדר ורמי GMB, הם החברים הראשונים בפורום האינדיאנים שרכשו את ה WK, הם גם הותיקים ובעלי ידע, אני הצטרפתי לחבורה הזו לפני כ 7 חודשים, ומאז לפחות עוד 8 חברים שאנו מכירים כאן בג'יפולוג, רכשו רכב כזה.

    לפני שאנחנו ממשיכים, אזהרה! - WK אינו מתאים לבעלי לב חלש, אנשים החולים בפדנטיות יתר או לאלו שנולדו להורים ייקים. רכב זה עבורם הוא מתכון בטוח לתחילת שימוש מסיבי בכדורים צבעוניים, ראו הוזהרתם! אם אתם עונים לתיאור הנ"ל, עזבו אתכם משטויות - לכו תקנו איזו טויוטה שנותנת שקט נפשי ותשתעממו איתה, לטוב ולרע.

    ג'יפ גראנד צ'רוקי WK יצא לשוק בשנת 2005 (מבחן הדרכים בג'יפולוג) , החליף את ה WJ בעל 2 הסרנים החיים, שהוא כנראה הגרנד צ'רוקי הטוב ביותר אי פעם (כן, גם אנחנו אוהבי ה-WK עדיין מתגעגעים ל-WJ הישן והטוב) ויוצר עד מודל 2010 כולל, כאשר ב-2011 הוחלף ע"י הגראנד צ'רוקי WK2. לפי צו האופנה והפוליטיקלי-קורקט שדורש נימוסי כביש לפני כשרונות שטח, Jeep זנחו את המסורת, נפרדו מהסרן החי הקדמי Dana30 מתוצרת דנה-ספייסר ושתלו במקומו מערכת מתלים נפרדים בעלת בולם-קפיץ (קויל-אובר) עם זרועות עליונות ותחתונות ודיפרנציאל קדמי מתוצרת קרייזלר. מאחור השאירו את הסרן הקלאסי, אך במקום סרן אלומיניום מסוג Dana44 , שידרגו לסרן חזק יותר מתוצרת קרייזלר. הסרן הזה בעל דיפרנציאל פתוח בחלק מהדגמים בעלי מערכת QT2 (קוואדרה-טראק) או נעול בדגמים עם מערכת QD2 (קוואדרה-דרייב).

    גראנד צ'רוקי WK הוצע בארבע רמות גימור: LAREDO, LIMITED, OVERLAND, SRT
    היצע המנועים כלל שלושה מנועי בנזין ודיזל אחד:

    • V6 בנזין בנפח 3.7 ליטר (205 כ"ס)
    • V8 בנזין בנפח 4.7 ליטר (231 - 303 כ"ס)
    • V8 בנזין HEMI בנפח 5.7 ליטר (330 כ"ס)
    • V6 טורבו-דיזל CRD בנפח 3.0 ליטר מתוצרת מרצדס (218 כ"ס)

    מנועי הבנזין V8 הגיעו עם גיר אוטומטי 5 מהירויות 545RFE של קרייזלר.

    מנועי V6 - בנזין 3.7 ליטר והדיזל CRD, משודכים לגיר אוטומטי 5 מהירויות של מרצדס.

    כלים רבים הגיעו לישראל דרך סוכנויות יבוא אישי למיניהן. כמקובל ב-SUV "יוקרתיים" רבים, חלק נכבד מהלקוחות של כלים חדשים הן ביבוא רשמי והן ביבוא אישי, לא היו ג'יפאים כלל. הם נמשכו לשם המותג, לעיצוב הכוחני ובמקרה של הדגמים הפשוטים - גם למחיר. רובם לא בדיוק הבינו מה כתוב במפרט הטכני והיה קל יחסית לדחוף להם כלים "מוזלים" ללא הילוך כוח ולעתים אפילו ללא 4X4, עם הנעה אחורית בלבד! WK הוא אחד מדגמי Jeep בעלי מפרטים רבים ושונים זה מזה כמו יום ולילה, וצריך לבדוק בשבע עיניים איזה אקזמפלר מיד שנייה מציעים לכם והאם בכלל שווה בדיקה.



    אז איזה WK לבחור?

    נתחיל בשאלה "ממה להיזהר". הנחת היסוד שלנו קובעת שה-WK היחיד שבא בחשבון הוא כזה שיש לו הילוך כוח. לכן, קודם כל ננפה החוצה את הילדים הפחות מוכשרים בכיתה, אלה שאין להם Low... ולכן עבורנו, אוהבי השטח, שני דגמים לא רלוונטיים מלכתחילה: 3.7 בנזין בגימור LAREDO, ודגם SRT.

    3.7 LAREDO - הדגם הבסיסי, הזול והנפוץ ביותר בישראל - הגיע לארץ הן ע"י היבואן הרשמי (מכשירי תנועה) והן ביבוא אישי. יש לו הנעה 4X4, אבל ללא הילוך כח ורמת הגימור בסיסית והזולה מכולן. למרות שם המשפחה שלו, זהו לא יותר מאשר ג'יפון משודרג שיכול לטייל ברמת עבירות קלה עד בינונית-מינוס ואולי אפילו להפתיע לטובה פה ושם, אבל באמת שלא יותר מזה וממש לא מה שאנו רוצים.

    פה ושם התגלגלו לישראל כמה WK בודדים מיבוא אישי עם מנוע 3.7 שמצויידים בתיבת העברה בעלת הילוך כוח. למי שלא מחפש את הביצועים והצליל של מנועי ה-V8 זו יכולה להיות אלטרנטיבה לא רעה במחיר זול יותר.

    SRT – דגם ספורטיבי, מכונית ספורט שרירית לכביש במסווה של ג'יפ, אבל עם כל איפור הספויילרים והחצאיות בנוסח "מהיר ועצבני"... מרווח הגחון מצומצם מאוד, צמיגי חתך נמוך ספורטיביים עדינים, אין הילוך כח. כל ירידה לשטח ואפילו לשבילים עם כזה רכב היא מתכון בטוח לנזקים כאלה או אחרים... נקסט.

    אז מה טוב לנו?

    דגם CRD ודגמי ה V8 הם ברובם הדגמים הנכונים לנו - אבל גם כאן ישנן הפתעות. בארה"ב ניתן היה להזמין רכב כזה לפי מפרט אישי, וכך ישנם V8 בגימור LAREDO הכוללים את כל התוספות וישנם OVERLAND בעלי מנוע HEMI אך ללא הילוך כח במקרה הטוב, ועד לרכב 2X4 במקרה הרע, שאינו רכב שטח כלל, אפילו לא ג'יפון, אלא סתם פרייבט גדול. לכן כל רכב זקוק לאבחון ספציפי ולבדיקה מדוקדקת בציציות. כי אם שפע הגרסאות לא מספיק, הרי שישנם גם דגמים "מזויפים", כל מיני LAREDO בסיסיים שהוצמדו להם כמה מדבקות מאחור של LIMITED וקוואדרה-דרייב...

    אז איך מבחינים ובודקים מה דגם הרכב?

    מה כתוב מאחור?


    • LIMITED – בשנים 2005-2007, גימור פנימי עור בצבע אחיד בהיר או בשני צבעים, גימור דמוי עץ בקונסולה המרכזית ובדלתות.
    • 2008-2010, ריפוד עור בשני צבעים במושבים ועל גלגל ההגה.
    • OVERLAND – בנוסף לשני הצבעים, גלגל הגה בגימור עץ (אמיתי), מראות חיצוניות מניקל, צבעים שונים בריפוד ( יותר לכיוון קאמל כהה וירוק חקי).


    אם במקום גימורים דמויי עץ הגימור בצבע אלומיניום - זה LAREDO מחופש!', או דגם מיוחד בשם אס-לימיטד שמגיע עם גימור פנים שחור-מתכת.

    הכי חשוב - האם יש לרכב הילוך כוח Low?

    אם כן, ישנה ידית קטנה בצורת T בצבע כסוף, הממוקמת מצד ימין של ידית ההילוכים,
    אין ידית כזו? זה הזמן לומר למוכר "שלום שלום, ואל תבוא לי בחלום..."


    מערכות הנעה

    בדרך כלל, הגראנדים WK מהדגמים הנכונים עבורנו יגיעו עם מערכת QT2 יעילה, המבוססת על דיפרנציאלים פתוחים מלפנים ומאחור, עם חיישני ABS בגלגלים היודעים לזהות איבוד אחיזה ולנעול את הבלמים הנכונים בכדי להתקדם (זו למעשה מערכת בקרת אחיזה ETC). לא נעילה, אבל עובד מצוין.

    ישנם רכבים שהוזמנו או הגיעו עם מערכת QD2 , להם תהיה תווית שחורה מתחת לידית ההילוכים שמציינת את הקוודרה-דרייב 2. כמו כן ניתן לזהות כניסת חוטים לסולנואידים בסרנים. בדגמים הללו הסרן האחורי גדול יותר ובעל מספר ברגים שונה, 12 במספר.

    QD2 זו כבר נעילה אלקטרונית ELSD תוצרת EATON, המערכת מתפקדת ביום יום כמו לימיטד סליפ או קוואדרה-דרייב הזכור לנו מה WJ מקדימה ומאחור, אך ברגע שמשלבים Low ויש איבוד אחיזה, הסולנואידים בתוך הסרנים נועלים את הדיפרנציאל חשמלית 100%. עובד מעולה, בדיוק כמו 2 נעילות נשלטות, וזו גם המערכת העדיפה שאתם רוצים.

    בדרך כלל הדגמים הבכירים עם מנועי ה 5.7 וגם גרסאות ה OVERLAND עד 2008 יגיעו עם QD2, כמו כן דגמים שהגיעו לארץ בייבוא מסודר של מכשירי תנועה בין השנים 2005-2006 הגיעו עם זה. מי שקיבל הרוויח. משנת 2009 QD2 הפך לאופציה גם בדגמים הבכירים.

    מנוע ה-V8 בנפח 4.7 ליטר: מוכר לנו מה WJ. זהו אותו מנוע בהספק 231 כ"ס והגיע בין השנים 2005-2007. משום מה הוא מרגיש חלש יחסית למה שהיה ב WJ. דגמי 2008-2010 עברו מתיחת פנים, מעבר לשיפור בגימור תא הנוסעים שופר המנוע ל 303 כ"ס וקיבל את המרץ שהיה חסר לו.

    מנוע V8 5.7 ליטר HEMI: מנוע "סמול-בלוק" קלאסי מימי מכוניות השרירים המפורסמות של קרייזלר, ששופר והותאם לימינו. ההספק המקורי הוא 330 כ"ס לאורך השנים, משנת 2009 היה ניתן להזמינו בתוספת מחיר עם 380 כ"ס. מנוע זה בעל מערכת MDS היודעת בנסיעת שיוט רגועה לבטל פעולת 4 מהצלינדרים, ולהגיע לתצרוכת דלק לא רעה (יחסית)... לדעתי, מי ששם ידו על הדגם הזה, זוכה בג'ק-פוט! גם מנוע אדיר ומהנה, גם גימור ותוספות רבות, וגם סיכוי טוב לקבל QD2.

    צריכת דלק היא נקודה כואבת. למרות הדעות הקדומות על נפח מנוע, במציאות כל דגמי הבנזין, כולל ה-V6, מציגים את אותה צריכת דלק גבוהה. אפשר לצפות ל 4-5 ק"מ לליטר בעיר ו-8 ק"מ לליטר סבירים יחסית בנסיעות בין עירוניות, ממוצע של 1:6 הוא סביר לחלוטין לרכב זה, הנתון הזה כמובן משתנה לרעה ככל שמגביהים ומגדילים צמיגים.

    כל מנועי הבנזין V8 הללו, הם חלק מאותו "עוקץ" שיש לרכב הזה, פשוט אין רכב שטח אחר שיודע גם לבצע שטח טכני וגם לתת בכביש את כמות ההנאה לחובב ההגה. אם בחרתם ב-WK עם מנוע V8, צריכת הדלק ומחירו כנראה לא משחקים תפקיד עבורכם. בתמורה יהיה מרוח לכם על הפרצוף חיוך תמידי שלא יורד... ואם זה לא מספיק, תוספת של תוכנה SUPERCHIP FLASH-PAQ , מרימה את הביצועים לרמת מכוניות ספורט יקרות - אני מדדתי בגראנד בעל מנוע HEMI בנפח 5.7 ליטר, עם צמיגי כביש ועם תיכנות נכון לביצועים של הסופרצ'יפ , 5.5 שניות במיאוץ מ-0 ל-100 קמ"ש. פשוט מדהים כמה כוח ועוצמה יש שם.

    מנוע הדיזל CRD של מרצדס בנפח "לא אמריקאי" של 3.0 ליטר "בלבד" אבל אל תטעו בו: הוא חזק מאוד, חסכוני ומפתיע בכוח ובמומנט שקרובים מאוד למנועי ה-V8. בדרך כלל דגמי הדיזל הגיעו בייבוא מסודר מאירופה (הרכבה באוסטריה), ברמת גימור LIMITED ומערכת QT.



    פרק ב' - איתור מועמד ראוי

    כמו שקורה לא מעט עם מכוניות שכשהיו חדשות סווגו כ"יוקרה", אל תתפלאו אם גם חלק מהמוכרים כאן, איך נאמר... טיפוסים קצת מסתוריים אם לא מפוקפקים. לעתים יהיה קשה לתאם איתם/להשיגם בטלפון, לעתים הרכב יהיה רשום על שם מישהו אחר בגלל תירוצים כאלה ואחרים, לא יהיה נדיר למצוא עיקולים ושעבודים ברישיונות. לטעמי לפחות - אלה אנשים שקשה להמליץ לעשות איתם עסקים ו/או לקנות מהם מכוניות משומשות. שלום שלום, תודה רבה, אחורה פנה ולרכב הבא.

    מגרשי רכב משומש – עם כל התדמית השלילית של סוחרי רכב (למען ההגינות נציין שיש גם כמה סוחרי רכב ישרים והגונים), זו אופציה עדיפה במעט על פני רכישה מהקבוצה הקודמת, כיוון שרוכשים ממקום מסודר יחסית ולא ממישהו שהיום כאן ומחר שם. הסוחרים במגרשים רכשו את הרכב במחיר זול מסיבה כלשהיא, וברור לכם שהם גוזרים עליכם קופון, לעתים גדול. אבל בכל זאת, לפעמים יש שם מציאות...חשוב מאוד לבדוק בשבע עיניים שהכול תקין.

    מוכרים פרטיים – לאחר שוידאנו שהשם נכון ברישיון והרכב במצב טוב, בדרך כלל נתקע עם המוכר על עניין המחיר. לדגם הזה אין שוק מזהיר ובכל זאת ישנם כאלה הדורשים מחיר מחירון ויותר. בד"כ לאחר כמה חודשים עד שנה (כן, גם בזה נתקלתי) הם מתייאשים ומוכרים בזול לאותם סוחרים... וכך חוזר חלילה, אותם רכבים מסתובבים בלוחות חודשים רבים, רק המוכרים שונים.

    רוב הרכבים המוצעים למכירה הם 3.7 ליטר בגימור לרדו, ו 4.7 ליטר לימיטד, פה ושם יש לימיטד HEMI , ולימיטד CRD. המשימה הקשה ביותר היא למצוא רכב עם נעילות QD2 - אל תתבאסו, אבל הסיכוי למצוא CRD או HEMI עם QD2 מעל שנת 2009 נמוך יותר מהסיכוי שאריאלה ממפעל הפיס תתקשר.

    מה בודקים?

    נוותר על שלב המישושים, קוסמטיקות, מכות הפח, תאונות, צמיגים וכו' - כל אותם דברים כלליים המשותפים לבדיקת כל רכב ונתרכז בדברים החשובים.

    ריקול N23 – לפני למעלה משנה קרייזלר הוציאה הודעת ריקול – עדכון תוכנה לתיבת ההעברה, התברר שהיו מספר מקרים בהם תיבת העברה עברה עצמאית למצב N בזמן התנעה, ואז למעשה הגיר מנוטרל והרכב עלול להתדרדר אם לא לוחצים על דוושת הבלם. נו טוב. אבל התברר שכל מי שמיהר למוסך וביצע את אותו ריקול בארץ ובעולם, איבד את האפשרות להעביר להילוך כח, ומקבל בזמן השילוב הודעת תקלה בצג.

    קרייזלר מתנערת בינתיים מאחריות לתקלה. אנשים מעבר לים מצאו שיטות לעקוף את הבעיה ע"י משחק בפיוזים או איפוס מחשב, ישנם כאלה שהחליפו את כל מחשב ה-4X4 לאחד שלא עבר את הריקול. זו בעיה לא פשוטה שחובה לבדוק לפני רכישה ולקחת בחשבון עלות תיקון אם מחליטים לרכוש רכב שעבר את אותו הריקול. דווקא כאן יש יתרון לרכב שלא טופל לפי הספר במוסך מורשה ולא עבר את הריקול.

    מנוע 4.7 V8 המוכר לנו מה WJ, די אמין בבסיסו. תקלה אופיינית – פריצת אטם סעפת פליטה, ולעיתים שבר בבורג שלה, בד"כ מופיע בסעפת צד נהג בבורג הפנימי. כמו כן קיימת רגישות הראשים להתחממות מנוע.

    מנוע HEMI – אותה בעיה בסעפת פליטה, לעתים שומעים תקתוקים ממרימי השסתומים בעיקר כאשר המנוע קר או חם מאוד. לא להתרגש - זו תופעה הידועה בשם Hemi Tick , כל המנועים עובדים ככה, שמן סמיך יותר מ W5-20 שהיצרן ממליץ לעתים משתיק את התיקתוק. באופן כללי זהו אחד המנועים האמריקאיים המוצלחים, החזקים והאמינים ביותר.

    גיר – 545RFE המוכר לנו בדגמי הבנזין מה WJ, גיר טוב ואמין. תקלות אופייניות בו בד"כ בסלונואידים ובחיישנים השונים הזקוקים להחלפה במשך חייו.

    סרנים + טרנספר – לבדוק רעשי גריסה בסיבובים, חריקות ושריקות מצביעות על שחיקה. איכות השמן וסוגו קריטית לשמירה על חיי הרכיבים.

    תקלה נוספת ידועה ברכב זה שחיקה בתותבים של הדיפ' הקדמי, תופעה שמובילה לנקישות בשילוב בין R ל D ונקישות בעצירה/תחילת נסיעה. בעת בדיקת רכב אם שומעים נקישות כאלה, זה לא בעיה בגיר/מערכת הנעה, קל לתקנה למרות שצריך לדעת איך והחלקים יקרים בארץ.

    שילדה, מתלים - הגראנדים הקודמים בעלי סרן קדמי חי שעברו הגבהות ועבדו קשה בשטח, סבלו מתושבות זרועות המתלה הקדמי שנקרעו לעיתים. ב-WK בעל המתלה הקדמי הנפרד הסיפור הזה חלף ואין בו כל תופעות חריגות בהשוואה לכל רכב אחר.

    חשמל – נו טוב, אם עד כה הכל היה בסדר, עכשיו הגענו לצרות.

    מערכת החשמל והמחשבים של ה-WK הם בין האבות המייסדים של המושג "מפלצת מוצצת" - על כל שטות ברכב הזה יש חיישן, 3-4 מחשבים, אין סוף חוטים ואוסף נורות אזהרה מרשים שמדי פעם לפעם דואגות להזכירך שאין מנוחה לנפש... נורת הצ'ק-אנג'ין הכתומה והמוכרת לכולם נדלקת חדשות לבקרים על כל מיני תקלות שחלקם נעלמות מעצמן וחלקן נשארות ומחייבות התייחסות.

    מי שדוגל בתיקונים עצמאיים ימצא כאן אתגר ממשי שבסופו גמילה מהרצון לתקן משהו לבד אי פעם... נסיון לפרק בכדי לתקן משהו הקשור לחשמל בדשבורד וכו' בד"כ יסתיים במפח נפש ובאוסף תקלות חדש ואחר.


    שדרוגים ושיפורים
    .



    ראשית כל, הדיסקליימר הבלתי נמנע - יש לשים לב שכל האמור לעיל אינן המלצות כלשהן לביצוע שיפורים או שינויים, אינו מתייחס לחוקיות הרכב ובטיחותו, אלא מתייחס רק לשוק השיפורים והאפשרויות הקיימות בעולם הרחב לשדרוג רכב זה.

    כמו ברוב כלי הרכב המודרניים ממשפחת Jeep, רוב דגמי ה-WK יצאו מהמפעל בדיגום מכוון לכביש באופן מובהק, וזה אומר שהכלי במצבו המקורי נמוך יחסית, די פגיע, בעל יכולות שטח בסיסיות למדי - אבל, וזה אבל גדול, וזה גם מה שמבדיל את הכלים של Jeep מחלק גדול ממתחריהם - עם מחשבה והכנה מראש של היצרן לשדרוגים וצמיחה. שוק השיפורים והשדרוגים ל-WK גדול וזמין, למעשה מהיום הראשון שיצא הרכב לשוק.

    רוב הדגמים הגיעו מהיצרן נעולים צמיגי כביש במידה 245/65/17, חלקם אף 245/60/18 (ג'יפאים מדברים באינצ'ים - שתי המידות הללו מייצגות קוטר של 30 אינץ') למעט דגם אחד, מהדורה מוגבלת ונדירה שנקראת Grand Canyon - זהו WK שבנוי במפרט שטח. הוא כולל מנוע HEMI, מערכת QD2, וצבע בורדו + גימורי גרפיט במקום ניקל. המיפרט המקורי שלו מהיצרן כולל קיט הגבהה 4 אינץ' מתוצרת SuperLift, צמיגי שטח מלא בקוטר 33 אינץ', פגוש קדמי משודרג ועוד קצת קוסמטיקה. הדגם הזה הוא מעין הצהרה רשמית של היצרן – תשכחו מעוד "סופר-ג'יפ" לטיפוס על מדרכות - זה רכב שטח! אם תרצו, ה-Grand Canyon הוא עבור ה-WK מה שה"רוביקון" הוא עבור ה-TJ וה-JK. זהו המודל הרצוי והנחשק מכולם וחשוב גם לדעת שהדגם הזה רישמי ומאושר ע"י היצרן - לא "משופר" ולא קומבינה. הכל אורגינל!

    הגבהות

    בניגוד לדגמי גראנד צ'רוקי הקודמים, בהם התקנת קיט הגבהה של מעל 2 אינץ' שינתה לרעה את התנהגות הרכב ונדרשו הרבה חלקים להחלפה, כאן למרבה הפלא המצב קל יותר. אין פגיעה בנוחות או באיכות ההיגוי הזכורה מהדגמים הישנים.

    מתלה קדמי - ל WK יש מתלה קדמי נפרד, כך שבהגבהה עד "3.5 אין מה לשנות למעט בולמים וקפיצים.

    מתלה אחורי – זרועות רדיוס ארוכות מהמוכר לנו בדגמים הישנים, סרן מסיבי ומייצבים ארוכים במיוחד, מאפשרים לנו להגביה גם עד 4 אינץ' בעזרת קיט קפיצים-בולמים מבלי להשקיע בחלקים נוספים.

    הגבהה של 4 עד 6 אינץ' - כאן כבר צריך ערכה יקרה משמעותית הכוללת רכיבים רבים. זהו ק
    יט מתוצרת SuperLift שמופיע בקטלוג של MOPAR.

    מין הסתם אנחנו נתרכז בשדרוג המקובל - הגבהה שפויה של 3.5 - 4 אינץ'.

    הגבהה של 2 אינץ' – ניתנת לביצוע בשתי דרכים:

    הדרך הנכונה היא החלפת קפיצים. KING או OME מדיום-דיוטי, בולמים אחוריים OME מומלצים במידה 63-65 ס"מ פתוח. בולמים קדמיים – KONI, OME, BILSTEIN. הדרך הזולה יותר והפחות מומלצת - הגבהה חסכונית ע"י ספייסרים היושבים מעל הקפיצים.

    הגבהה של 3 - 3.5 אינץ'

    קפיצים OME-HD – מקדימה הרכב יעלה כ 3.5 אינץ', מאחור יש להוסיף ספייסר של אינץ' אחד לאיזון, בולמים אחוריים במקרה זה מומלצים BILLSTEIN או OME עם נתון פתיחה של 65-67 ס"מ.

    הגבהה של 3.5 - 4 אינץ'

    קפיצים OME-HD , בולמים קדמיים מתכווננים בילשטיין 5125, לכוון ל 0.5-1" בהתאם לכובד המנוע.

    אחורי – ספייסרים של 2" על הקפיצים, בולמים בילשטיין 5100 בעלי פתיחה של 68-70 ס"מ.
    רצוי להחליף את הזרועות הקדמיות – עליונות למשודרגות, או לחלופין להחליף את התפוחים המקוריים למתכווננים, בכדי לקבל אופסט של 1.5 מעלות לצורך כיוון פרונט מדויק. כמו כן יש לבדוק את אורך צינורות הבלם האחוריים.

    הגבהה של 2 אינץ' תאפשר שימוש בצמיגים בקוטר עד "32

    הגבהה 3 אינץ' ומעלה ומעלה - מאפשרת להכניס צמיגים בקוטר 33 ללא כל בעיה.

    יש לבצע חיתוכים או מעיכות קלות בחיבורי פח בולטים בתוך בתי הגלגלים, בכדי למנוע מגע עם הצמיג המוגדל.

    מיגונים

    מיגוני מנוע וגיר הם חובה ב-WK שעושה שטח, מיגון לטרנספר ומיכל דלק – רצוי.
    נקודות ריתום קדמיות ואחוריות, אם אין - להזמין. הכי טוב מקורי של MOPAR.

    שיפורי מנוע

    הדבר האחרון שחסר למנועי ה-V8 זה כוח. מצד שני, יותר כוח זה תמיד יותר טוב... שיפור רצוי וחשוב לדגמי V8 הוא תוכנת Superchips Flashpaq מדובר במכשיר המחובר עם כבל לקונקטור המחשב של הרכב בתא הנוסעים.

    יתרונות: משמש כסורק תקלות OBD2 לכל דבר, מאפס תקלות. מאפשר החלפת תוכנת ניהול המנוע של היצרן בתוכנה משודרגת, התייחסות לאוקטן הדלק, לאופי הנסיעה, אפשרות שינוי תזמוני החלפות הילוכים בגיר, שליטה בכיוון הטורים, שינוי למידת צמיגים עדכנית ועוד אופציות רבות ומגוונות.

    תוספת ביצועים - במנוע ה 4.7 ניתן לסחוט עוד כ 40-60 סוסים! ב HEMI קצת פחות. פיצוי מורגש על "חורים" בהעברות הילוכים עקב שינוי צמיגים וחוסר התאמה ליחסי ההעברה. למרבה ההפתעה - מורגש חיסכון מה בתצרוכת הדלק.


    סיכום מנקודת מבט אישית


    למעט WK2 החדש, אני עברתי את כל השושלת של גראנד צ'רוקי החל מ ZJ שנת 95, דרך WJ שנת 2001, ועד WK 2007. לכולם היו מנועי בנזין V8, את כולם שיפרתי, מי יותר ומי פחות. היו כאלה שיכולתי ונהניתי לטפל בהם לבד - אבל ככל שהשנים חלפו, הרכבים הפכו למסובכים יותר לטיפול עצמי... בשילוב עם הגיל, הגב הכואב והראיה הנחלשת כבר לא כל כך קל לעשות זאת. מי שרוכש רכב כזה ולא בנוי נפשית וכלכלית להתעסקות תמידית, אינו יודע מאין לרכוש חלפים במחיר טוב וסומך על מוסך מורשה יבואן שיטפל בו, אולי אין לו מה לחפש כאן.

    לעתים נדמה שהחיים עם WK הם מתכון בטוח לדלדול נכסים, גירושין ו/או התקף לב בגיל צעיר. פעם צחקנו על בעלי הכרכרות האנגליות שכל בוקר מחכים להפתעה היומית, אז כאן המצב לא כל כך רחוק. פעם בחודש, לפעמים חודשיים, לפעמים כל שבוע - נורה נדלקת, רעש חדש מופיע, תקלות שמדירות שינה בלילה, גורמות לתסכולים, להרגשת סתימת חורים במסננת. אז לעיתים מיישרים קו, נהנים משקט יחסי של מספר חודשים, ואז.. פוףףף, זה שוב מחכה בפינה.

    לפחות החלקים זולים יחסית, וזמינים בארץ גם בערוצים מקבילים כמו ינוביץ'.

    נשמע מפחיד? לא נורא. תתנחמו בזה שרוב ה-SUV היוקרתיים מהשנים האחרונות "נהנים" מאותו מוניטין אמינות/תחזוקה יקרה מפוקפק, חלקו ידוע לציבור וחלקו לא. לכן, לאנשים שלחוצים כספית או לחוצים נפשית או גם וגם - אולי לא מתאים, חבל על התיסכול והכסף. עצתי להם - ותרו על הייחוד והאופי, וחפשו לכם משהו יפני.

    אז למי כן מתאים?

    למי שרוצה משהו שונה. לחובבי המותג Jeep שרוצים, מכירים ויודעים להעריך את השוני ואת הערך המוסף. לכל אלו שמחפשים ליהנות גם בדרך לשטח ולא מוכנים להתפשר על הפינוק, הנוחות, השקט, הסאונד המשובח, התנהגות הכביש הבטוחה וכמובן - עוצמת המנוע, כולל הדיזל - זה משהו ממכר שאי אפשר להיות אדיש כלפיו.

    אני אישית זכיתי בכל החבילה. גם HEMI משודרג עם כמעט 400 כ"ס, גם QD2, וגם מפרט ברוח דגם ה-Grand Canyon. קצת קשה להסביר למי שלא חווה אף פעם, יותר קל למי שכן, מה זו עוצמה ברוטאלית של מכונית שרירים אמריקאית - מנוע בנזין אטמוספרי גדול שבועט אותך קדימה בכל ליטוף קליל של המצערת. לעיתים אתם חייבים לאחוז את ההגה חזק וישר, בכדי לשמור על קו ישר בזינוק... מומנט מטורף מעיף אתכם קדימה בעקיפות, בעליות, בכל מצב בו נדרשת תגובת דוושה. ובשטח - מערכת QD2, נועלת 100% קדימה ואחורה וזו הרגשה נפלאה, הרכב מניף גלגל קדמי לאוויר אבל ממשיך להתקדם ואינו עוצר עד שמגרד או חוטף מכה מלמטה.

    אז נכון שמי שמכיר גראנדים ישנים יותר ירגיש בשטח שהסרן הקדמי החי קצת חסר לו ועקב כך כל אותן נגיעות בתחתית הרכב מחייבות מיגון והגבהה וכמה שיותר, למי שרוצה לקבל יכולות שקרובות ל WJ או ZJ נעולים ומשופרים קלות.

    WK משופר (הגבהה+מיגון+צמיגי שטח/AT) יתמודד היטב עם מסלולים ברמת קושי בינוני+ כמו ציר פרצים עליון, מעלה עשוש, צין, מעלה יאיר, משלט 21 וכו'. לא בטוח לגבי מסלולים כמו מעלות ורדית, זיק וכו' - צריך לנסות כדי לדעת...

    בהצלחה!
    כתבה זו פורסמה במקור בנושא: ייעוץ ברכישת ג׳יפ יד שנייה עד 150k שנכתב ע"י 1shoosh1 View original post
    תגובות 41 תגובות
    1. IlanHadar's Avatar
      IlanHadar -
      רמי,

      כתבה מעולה, מקיפה את כל הנושאים, כיף לקרוא.

      מרגיש קצת מיותר להוסיף מידע, מבין שחלק נשמט בעריכה, אבל כדי להשלים:
      1. תקלה נוספת ידועה ברכב זה שחיקה בתותבים של הדיפ' הקדמי, תופעה שמובילה לנקישות בשילוב בין R ל D ונקישות בעצירה / תחילת נסיעה. בעת בדיקת רכב אם שומעים נקישות כאלה, זה לא בעיה בגיר / מערכת הנעה, קל לתקנה למרות שצריך לדעת איך והחלקים יקרים בארץ.
      2. קניית חלקים בחו"ל - חובה לכל בעל רכב כזה, הפרשי המחירים גבוהים מאוד בחלק מהחלקים, ניתן לבדוק את המחירים בארץ במכשירי תנועה ברשת ולהשוות לחו"ל. רפידות בלמים קדמיות שהבאתי מארה"ב עלו לי 37 דולר!
      3. ניתן למצוא ברשת ספרי טיפול מקיפים, ספרי מוסך וספר מק"טים עד לרמת הבורג ברכב, חובה להצטייד כדי למצוא את החלק הנכון בעת רכישה ברשת, אחרת תזמינו חלקים שלא יתאימו בגלל מגוון הדגמים.
      4. יש לשים לב שרוב הרכבים ביבוא אישי בגימור לימיטד לא הגיעו עם ווי גרירה כל שהם, לא רעיון טוב לצאת לשטח ככה, אפשר לקנות מקורי ולהתקין, או בסדנאות המקומיות לייצר.
      5. בין המיגונים המומלצים - גם מגן פגוש אחורי, אצלי ואצל רמי יש, בגלל הסרח העודף מאחורה ורגישות הפגוש.
      6. התוספות לרכב בשביל ביצועים / עבירות ואסטטיקה (כל אחד וטעמו שלו, ראינו כבר רכבים מצופים ניקל) הם ללא סוף וכעומק הכיס, אגזוז פתוח זה אחד הדרושים לטעמנו
      7. אכן הרכבים מוצפים באלקטרוניקה ואביזרי נוחות, שנבנו בבקרת איכות אמריקאית, שהיא בסדר עד כדי. לזכות הרכב שאם יש תקלה באלקטרוניקה בד"כ קורא קודים טוב יפנה בדיוק לרכיב שצריך החלפה, החלקים לא יקרים בחו"ל.

      הידע קיים כאן בפורום אצל החברים, מי שמתעניין רק שישאל.
    1. דרור ברלי's Avatar
      דרור ברלי -
      תודה שהארת את עינינו.
      אני אוסיף לטקסט בכתבה.
    1. עידו רז's Avatar
      עידו רז -
      רמי כתבה מעולה, אין ספק שיש לך המון ידע, כיף לקרוא.
      אין לי מה להוסיף חוץ מקצת ניסיון אישי על דגם הדיזל.

      אני מאד מרוצה מדגם הדיזל. היתרון הבולט בדיזל היא צריכת דלק שפויה של ממוצע 50/50 עירוני ובין עירוני 1ל' ל 9 ק"מ, ללא התפשרות בעוצמה וכח. המומונט הגדול מפצה במידה רבה על מספר מצומצם יותר של סוסים באורווה.
      נקודה נוספת לציון מבחינת אמינות - מניסיוני, בשנתיים שיש לי את הג'יפ, רק תקלת אלטרנטור, ופין נועל בבלם היד. מעבר לכך תחזוקה שוטפת. טפו טפו טפו, ללא תקלות מכניות או אלקטרוניות.
      ייתכן שהדבר נובע מהרכבה איכותית יותר (אוסטרית) של הרכב ומנוע-גיר של מרצדס.

      כמו כן, צריך סבלנות למצא דגם דיזל, אין הרבה בשוק והם נסחרים במחיר שגבוה ב 10-15% מדגם הבנזין המקביל - 4.7V8.

      שוב שאפו על הכתבה.
    1. Redoren's Avatar
      Redoren -
      יופי של כתבה.
      לגמרי אפשר להבין למה מתמכרים לרכב הזה.
      לי בכל אופן עשית חשק. (לא שזה ריאלי, אבל בכל זאת..)
    1. אבנר ברוך's Avatar
      אבנר ברוך -
      לפני שאנחנו ממשיכים, אזהרה!!!! - WK אינו מתאים לבעלי לב חלש, אנשים החולים בפדנטיות יתר או לאלו שנולדו להורים ייקים. רכב זה עבורם הוא מתכון בטוח לתחילת שימוש מסיבי בכדורים צבעוניים, ראו הוזהרתם!... אםאתם עונים לתיאור הנ"ל, עזבו אתכם משטויות - לכו תקנו איזו טויוטה שנותנת שקט נפשי ותשתעממו איתה, לטוב ולרע...

      עוד דיפנדריסט שמפחד לצאת מהארון.....
    1. אבנר ברוך's Avatar
      אבנר ברוך -
      קריאה נוספת ושלישית של הכתבה גורמת לי להרים שוב את הגבה -
      אם כל כך הרבה תקלות "אופייניות", קושי למצוא את ידית הילוך הכוח, מתלים נפרדים במקום סרן חי, בעיות חשמל, צריכת דלק מטורפת ועוד מחלות כאלה ואחרות - הסיבה להתמכרות שלכם היא גלגל הגה מעץ וריפודים מעור ?
    1. savyon's Avatar
      savyon -
      אבנר,
      כבעלים של דיפנדר, אתה לעולם לא תבין...
    1. נמרוד's Avatar
      נמרוד -
      כתבה נהדרת, תודה רמי. הצלחת לאפיין יפה את האוטו ולמי הוא מתאים ולא מתאים.

      אני חושב שיש מקום להוסיף כאן גם את האופציה של הקומנדר, דגם "יתום" אבל טכנית גרסא של WK.
    1. grand's Avatar
      grand -
      תודה על התגובות.

      אבנר, אין סיכוי שתראה אותי על דיפנדר, אם שמת לב אני כבר מפונק עם בלאי, ולא מזוכיסט.
      ומה..?? זה באמת מה שהבנת מהכתבה שממכר כאן? הגה מעץ ועור?

      נמרוד,
      אתה צודק לגבי הקומנדר, בנוי על אותה פלטפורמה, אותם מנועים, רק יותר גדול, מרובע והפחות יפה במשפחה.
    1. אבנר ברוך's Avatar
      אבנר ברוך -
      רמי - כולנו שרוטים ומכורים....הכל נכתב באווירה טובה ובהומור

      אבל עם שלוש עובדות אי אפשר להתווכח:

      1. הצעצוע הזה פשוט עמוס באלקטרוניקה.
      2. ההשקעה הנדרשת להביא אותו למצב שטח היא עצומה.
      3. מותג לנדרובר אמנם מציע פחות מוצרים ותת-מוצרים עם צירופי אותיות ביזארי אבל האמינות בשטח הרבה יותר גבוהה
    1. grand's Avatar
      grand -
      אבנר.
      1. זה נכון , לא יותר מדיסקברי 3-4 המקביל לו.
      2. בפרוש לא.. הרכב עם ההשקעה הזולה ביותר בשיפורים יחסית לאחרים.
      3. האמינות של דיסקו 3-4 יותר גבוהה??? לא בטוח. אותו הדרעק, רק שדרעק האמריקאי יותר מתאים לי.
    1. אבנר ברוך's Avatar
      אבנר ברוך -
      ההשוואה שלי מתחייסת לרכבי שטח נטולי חימום ישבנים ודקורציה מיותרת.
      עם אתה משווה לדיסקו 3 ו 4 אז אני מסכים איתך לגמריי. לא בהיקף התקלות אלא בעלות התחזוקה.
    1. IlanHadar's Avatar
      IlanHadar -
      רמי,

      עוד משהו קטן ששכחנו, הכי בסיסי - פירוק החצאית הקדמית.

      מי שמתכנן לרדת עם WK כדאי שיפרק את החצאית הקדמית שמתחת לפגוש הקדמי, יורד בקלות ע"י שישה ברגי פלסטיק שאפשר לסובב עם מטבע. מכות לחצאית בשטח יגרמו נזק לפגוש.

      רק מי שמפרק יקח בחשבון הרעה בצריכת הדלק, הסטטיסטיקות מראות שאכן יש הרעה.

      אצלנו מפורק מזמן וככה אנחנו נוסעים.
    1. yaniv10099@walla.com's Avatar
      [email protected] -
      למה להיתעלם מהליברטי שיש לו גם210כס גם הילוך כח גם פחות כבד וגם את אותם האפשרויות שיפור אם בחלק מהמיקרים יכול לצאת יותר טוב��
    1. ליאור מ's Avatar
      ליאור מ -
      כתבה מעולה.
      אם בוא היום ארצה להחליף את הדיסקו (2), אז הנה מועמד נחמד.
      תודה
    1. grand's Avatar
      grand -
      יניב
      הכתבה עוסקת בגרנד צרוקי wk ולא בכל האינדיאנים לדורותיהם
      אתה מוזמן לכתוב על הליברטי, שבהחלט רכב שטח ראוי.
    1. yaniv10099@walla.com's Avatar
      [email protected] -
      סתם אמרתי אם כבר הזכרתם קומנדר אז ליברטי אופציה לא רעה בכלל זרקת רעיון לכתוב על הליברטי אכן יש לי קצת ידע על הרכב לאחר שלוש שנים נראה לי שאני יכין משהו וישלך לך ואתה תסדר תערוך ותעלה כי אני לא מאלה שיודעים לעשות את כל הדברים האלה בפרט כתבה מעניינת
    1. yaniv10099@walla.com's Avatar
      [email protected] -
      סליחה שכחתי להודות כתבה מעולה
    1. רוכברודאו's Avatar
      רוכברודאו -
      אחלה פיצ'ר רמי. מידע מעולה. עשה לי סדר בראש
      (וגם עזר להבין שחייב לנסות לדחות את ההחלפה של ה WJ דיזל רחוק ככל הניתן
    1. ypeled's Avatar
      ypeled -
      תודה,
      כתבה טובה
      אשמח לקרוא מידע בנושא צמיגים. שלי 245/65/17. קשה למצוא צמיגי 50\50 טובים. BF לא מצאתי.
      שלי יבוא אישי 2009 מארהב דיזל אוברלנד. QD2 כוח, וכל תוספות הנוחות. למעשה זה מרצדס 350 עם פח של גיפ. בחצי מחיר!
      במשך 4 שנים נסע 100,000 ק"מ עם טיפול כל 20K!, תקלות - כל מחממי הדיזל המנוע הוחלפו, ציר HUB קדמי הוחלף כי מערכת ABS שם כשלה. תצרוכת 9 ממוצע.
      הגבהתי ומיגנתי בגטוס. הרכב הוא מלך החולות! השילוב הטוב ביותר בין מחיר/כביש/שטח.
    Untitled Document