PDA

צפייה בגרסה מלאה : אוסף שאלות של חובבן ללא ידע ... :)

funny_zebra
11-10-23, 01:27
שלום לכולם,

אודה מראש לכל מי שיכול לענות בלי לשפוט - אני חסר ידע לחלוטין בתחום ונכנס אליו ממש עכשיו.

הייתי רוצה יכולת לתקשר עם חברים שלי בלי להסתמך על סלולרי, בין אם בטיול רכבים או בתסריט נייח (כלומר בין הבתים שלנו).
המרחק הוא בערך 10 ק"מ בקו אווירי, דרך מתווה עירוני ברובו.

הנה השאלות:

האם יש מכשירי קשר ניידים שיכולים לתקשר על גבי מרחקים כאלו (ללא line of sight כמובן) ?
אותה שאלה, על מכשירים נייחים ?
במידה והתשובה היא כן לאחד מהסעיפים למעלה - האם, בעקבות המרחק (ועוצמת השידור) מכשירים אלו כולם דורשים רשיון ?
קראתי בפוסט הנעוץ פה שניתן (בחלק מהמכשירים) ליצור קבוצה פרטית. האם זה נכון לכל המכשירים או שצריך לקנות מכשיר יעודי שתומך בזה ?
מה ההבדל בין מכשירי קשר כאלו (כמו המקסטרק) לבין התחום שנקרא "חובבי הרדיו בישראל" ? האם זה אותו המכשיר בעצם או שזה שני דברים שונים לחלוטין ?

תודה מראש לכל מי שמוכן לענות ולעזור לי קצת לעשות סדר בראש !

erezgur
11-10-23, 08:19
ברוך הבא לפורום,

אנסה לתת לך תשובות מלאות יותר מעט יותר מאוחר אבל ממש בקצרה:
1. האם אתה יכול להסתמך על תקשורת מבוססת רשת (גלישה באינטרנט) - אם כן, זה יהיה הפשוט והנח ביותר.
2. האם אתה מקבל עצמך למסגרת המוצר בחוק? אם כן - מכשיר קשר ידני חלש ומוגבל, לא רלוונטי לטווחים ולמתאר שציינת.
3. האם אתה מוכן לעשות רישיון חובב רדיו? אם כן יש מבחר פתרונות כולל למרחקים גדולים בהרבה וגם בין מדינות...

הבא בחשבון שמתאר עירוני הוא בעייתי למרחקים שציינת גם למכשירי קשר חזקים יותר מהקטנים החוקיים.

נכתב מהנייד

funny_zebra
11-10-23, 08:52
תודה רבה על התשובות המהירות, ארז !

אנסה לתת לך תשובות מלאות יותר מעט יותר מאוחר אבל ממש בקצרה:
1. האם אתה יכול להסתמך על תקשורת מבוססת רשת (גלישה באינטרנט) - אם כן, זה יהיה הפשוט והנח ביותר.

אני לא רוצה להסתמך על רשת הסלולר (אחרת באמת יש המון פתרונות, כולל במכשירי הסלולר עצמם)

2. האם אתה מקבל עצמך למסגרת המוצר בחוק? אם כן - מכשיר קשר ידני חלש ומוגבל, לא רלוונטי לטווחים ולמתאר שציינת.

כמובן

3. האם אתה מוכן לעשות רישיון חובב רדיו? אם כן יש מבחר פתרונות כולל למרחקים גדולים בהרבה וגם בין מדינות...

קראתי קצת על רישיון חובב רדיו, אבל נראה שזה דורש המון לא רק ממני אלא מכל האחרים גם כן.
כמו כן - לא ברור לי האם הפתרון באמצעות רישיון חובב רדיו מאפשר ליצור קבוצה פרטית (כמו קבוצת וואטס אפ).

הבא בחשבון שמתאר עירוני הוא בעייתי למרחקים שציינת גם למכשירי קשר חזקים יותר מהקטנים החוקיים.

קראתי בכל מיני אתרים שיש מכשירי קשר שניתן להתקין בג'יפים שכן מאפשרים שיחות למרחקים ארוכים, כמו לדוגמא שעושים נהגי מוניות ונהגי משאיות. האם בכל הפתרונות האלו מדובר ברישיונות לחובבי רדיו ?

אין לי בעיה לשלם אגרה שנתית סבירה על מכשיר קשר, אם יש כזה שפותר לי את הבעיה ...

איל מ
11-10-23, 09:37
אני אפשט לך.
בשטח פתוח אין שום בעיה לתקשר ל10 ק"מ עם מכשיר קשר נישא (של ג'יפ). בעיר- לא! גם עם מכשירים חזקים מאוד.
אלא אם אתה ממקם אנטנות גדולות על שני גגות של בנינים גבוהים.
כל שאר הפתרונות בסביבה עירונית, מתבססים על ממסרים.
גם אורכי הגל שתדרי הג'יפאים, פחות מתאימים לאזורים עם הסתרות מכיוון שהם בuhf.
תדרי vhf שמתמודדים טוב יותר עם הפרעות כאלו, לא חוקיים ללא רשיון מסחרי או חובב.

erezgur
11-10-23, 11:04
אנסה לתת עוד מידע (הערה - אני לא מומחה, לא חובב רדיו אבל יש לי כמה חברים שכן :) )

אודה מראש לכל מי שיכול לענות בלי לשפוט

אל תדאג, חלק מחוקי הפורום שלנו, עונים רק אם יודעים... לא שופטים, מנסים לעזור.

מבחינה חוקית ניתן לרכוש בארץ (ולהשתמש) רק במכשירי קשר ידניים קטנים בעלי עוצמת שידור של עד 0.5 וואט, עם תדרים צרובים מראש (התדרים ה"אירופאים", כלומר הערוצים המותרים לשימוש משפחתי / חובבני באירופה. אם תרצה להרחיב תוכל לקרוא על תדרי הרדיו המשפחתי ה"אמריקאים" - FRS (במקור 14 תדרים וכיום 22 תדרים מוגדרים וקבועים), ועל תדרי הרדיו ה"אירופאים" (8 תדרים קבועים) נקראים למיטב זכרוני PMR או PMR446, כאשר יש אפשרות לבחור "ערוצים פרטיים" שהם למעשה תתי קבוצות (מוגדרות מראש) באותם תדרים והמטרה היא למנוע הפרעות הדדיות, לא למטרת פרטיות שיחה (כל מי שיכוון לאותה קבוצה יכול לשמוע ולהשתתף בשיחות של הקבוצה)). כל התדרים הללו הם תדרי UHF.

שווה גם לעיין ב"מדריך ג'יפולוג למכשירי קשר" - https://www.jeepolog.com/forums/content.php/1135-jeepolog-archive שאמנם כבר לא חדש אבל עדיין מהווה בסיס מצויין ללימוד.

הייתי רוצה יכולת לתקשר עם חברים שלי בלי להסתמך על סלולרי, בין אם בטיול רכבים

למטרה זו המכשירים הניידים הקטנים יכולים להספיק, בתנאי שהמרחק בין הרכבים אינו גדול מדי ולא כולל מתווה קרקעי המקשה על קליטה (רכב בוואדי עמוק למשל). זה מה שעושים רוב חברי הפורום כאן, למרות שבדרך כלל אנחנו משתמשים במכשירים מעט חזקים יותר מהקטנים הנ"ל.

או בתסריט נייח (כלומר בין הבתים שלנו). המרחק הוא בערך 10 ק"מ בקו אווירי, דרך מתווה עירוני ברובו.

האם יש מכשירי קשר ניידים שיכולים לתקשר על גבי מרחקים כאלו (ללא line of sight כמובן) ?
אותה שאלה, על מכשירים נייחים ?
במידה והתשובה היא כן לאחד מהסעיפים למעלה - האם, בעקבות המרחק (ועוצמת השידור) מכשירים אלו כולם דורשים רשיון ?
קראתי בפוסט הנעוץ פה שניתן (בחלק מהמכשירים) ליצור קבוצה פרטית. האם זה נכון לכל המכשירים או שצריך לקנות מכשיר יעודי שתומך בזה ?
מה ההבדל בין מכשירי קשר כאלו (כמו המקסטרק) לבין התחום שנקרא "חובבי הרדיו בישראל" ? האם זה אותו המכשיר בעצם או שזה שני דברים שונים לחלוטין ?

לשימוש כזה תהיה לך בעיה (במילים אחרות - לא תצליח) עם המכשירים הקטנים והחלשים וכנראה גם עם מכשירים חזקים וגדולים יותר.

ללא רישיון חובב רדיו - מכיון שרשמת שאתה רוצה להישאר אך ורק בתחום החוקי, אז הפתרון הטוב ביותר יהיה מבוסס על רשת האינטרנט (אני מניח שברוב התרחישים אין בעיה של גלישה ברשת, גם ללא הסתמכות על רשת סלולרית.
אין מכשירים נייחים שתוכל להשתמש בהם.

לגבי רישיון חובב רדיו - לאחר שתעבור את המבחן ותקבל רישיון (למיטב זכרוני מחייב תשלום אגרה שנתית), תוכל כמובן לרכוש מכשירים חזקים יותר אבל כפי שציין איל - תצטרך גם "להשקיע" בהקמת אנטנות מתאימות על גג הבניין (ותהיה מוכן להתנגדות של שכנים וכו'). כמובן שגם שאר החברים יעברו תהליך דומה ואז תוכלו לתקשר ביניכם, לעשות שימוש בממסרים של אגודת חובבי הרדיו וגם לשדר בתדרים אחרים ובאורכי גל אחרים המאפשרים גם שיחות מעבר לגבולות המדינה ואפילו מעבר לגבולות היבשת...

תחום נוסף, חדש יחסית, שנכנס למסדרת חובבי הרדיו הוא שימוש במכשירים "דיגיטליים" המשלבים את התקשורת הרדיו האלחוטית עם שימוש בתשתיות האינטרנט ובכך למעשה מאפשרים שיחות עם כל נקודה בעולם.

ועוד חידוש (שעוסק בו אחד מחברי הפורום) - שימוש בצלחת קליטה לווינית אל מול לויין תקשורת קאטרי עליו מותקן ממסר של חובבי רדיו. בצורה כזו ניתן להגיע לתקשורת מול חובבי רדיו במקומות רחוקים...

כמו כן - לא ברור לי האם הפתרון באמצעות רישיון חובב רדיו מאפשר ליצור קבוצה פרטית (כמו קבוצת וואטס אפ).

למיטב ידיעתי - לא.
אין הצפנת שיחה מקצה לקצה (ללא שימוש במצפינים יעודיים, אבל זה ממש לא השימוש שאתה מדבר עליו), כך שמי שמכוון לתדר עליו אתה מדבר יכול להאזין, אבל בהחלט ניתן לעבור לתדר אחר שונה, מהתדרים המקובלים ליצירת קשר בין חובבים, כדי לא להפריע לשאר המשתתפים המאזינים לאותו תדר.

קראתי בכל מיני אתרים שיש מכשירי קשר שניתן להתקין בג'יפים שכן מאפשרים שיחות למרחקים ארוכים, כמו לדוגמא שעושים נהגי מוניות ונהגי משאיות. האם בכל הפתרונות האלו מדובר ברישיונות לחובבי רדיו ?
אין לי בעיה לשלם אגרה שנתית סבירה על מכשיר קשר, אם יש כזה שפותר לי את הבעיה ...

"תדרי הג'יפאים" הם למעשה התדרים הציבוריים המקובלים (FRS, GMRS) האירופאים והאמריקאים כפי שאתה יכול למצוא ב"מדריך ג'יפולוג למכשירי קשר" שהבאתי קישור אליו למעלה. לרובנו מכשירים עוצמת שידור גבוהה יותר מ-0.5 וואט, ואפשר גם לומר שלרובנו אין רישיון חובבי רדיו (למרות שיש רבים כאלו בין חברי הפורום).
השימוש למרחקים ארוכים המתאים לנו הוא במסדרת טיולי השטח, כך שמגבלות של מתאר עירוני פחות משמעותיים בדרך כלל, המרחקים הם לרוב מרחקי שיירה (בין הראשון לאחרון יש מאות מטרים ועד ק"מ בודדים בשטח פתוח).

למרות שכיום זה יותר נדיר, רבים עדיין זוכרים את התקשורת של נהגי המוניות אל התחנות שלהם, למשל - שם מדובר אכן בטווחים של מספר ק"מ וגם במתאר עירוני, אבל כמו שציין איל - אלו תדרי VHF, אורכי גל אחרים ומחייבים הסדרה מול משרד התקשורת (או במילים פשוטות - רישיון חובב רדיו כנראה יאפשר גם זאת.

בהצלחה.

גיא
11-10-23, 11:54
קח עוד תשובה,

מכשיר קשר סיני [ באופנג ] עם אנטנה חיצונית [ על הגג ] כיוונית [ פשאטש' ] לכיוון של החבר שלך שגם הוא עם אנטנה כיוונית לכיוון שלך, אתם תוכלו לייצר קשר.

* זה לא חוקי !
* זה דורש להזמין ציוד מסין [ או לבנות אנטנה לבד - דורש ידע ]

* אם אתה מתכנן תקשורת לשעת מלחמה .. אל תסמוך על האינטרנט / סלולר ..

איל מ
11-10-23, 12:37
קח עוד תשובה,

מכשיר קשר סיני [ באופנג ] עם אנטנה חיצונית [ על הגג ] כיוונית [ פשאטש' ] לכיוון של החבר שלך שגם הוא עם אנטנה כיוונית לכיוון שלך, אתם תוכלו לייצר קשר.

* זה לא חוקי !
* זה דורש להזמין ציוד מסין [ או לבנות אנטנה לבד - דורש ידע ]

* אם אתה מתכנן תקשורת לשעת מלחמה .. אל תסמוך על האינטרנט / סלולר ..

ל10 ק"מ בשטח עירוני?
לא.

zivo
11-10-23, 13:04
אל תדאג, חלק מחוקי הפורום שלנו, עונים רק אם יודעים.

.
ארז,
זה כמו חוקי הבניה במגזר, אם היו אוכפים, הנפח היה יורד ל 10% :-(

ולהיות רציני,
בתחומים שאנחנו מדברים, הביטוי "תדרים פרטיים" מטעה.
אלו לא תדרים פרטיים, זה בדיוק אותם תדרים ( המשתמשים מפריעים אחד לשני באותה מידה).
הטכנולוגיה הנפוצה "לתדר פרטי" היא שהמכשיר משדר איזה סימן \ קוד בתחילת השידור מה שמאפשר לחברים אחרים בקבוצה, לכוון את המכשירים שלהם כך שהם לא ישמעו שידורים מחוץ לקבוצה ( למרות שהמכשיר שלהם קולט).
בקיצור, זה פילטר בצד המקבל.
כל מי שלא שייך לקבוצה, ולא מפעיל את התכונה הזו, ישמע את כל התשדורות האלו כרגיל.

יש מכשירים ( פשוטים) שיודעים להצפין את השידור.

רוב הג'יפאים עוברים על החוק בגלל שאין להם רישיון והם עם מכשיר חזק מ 0.5W .
אם זה "בסדר", אז למה אתם מתרגשים מלהשתמש ב VHF?
זו בדיוק אותה עברה.
במיוחד, אם מדובר בפתרון לשעת חרום, אני לא חושב שזה יותר חמור מהקשקשת היום יומית שלנו ב UHF.

אני מתחבר למה שגיא כתב, אם אפשר ליצור קשר עין גג לגג, יכול להיות שאנטנה טובה תעשה את העבודה גם עם מכשיר חלש.

גיא
11-10-23, 16:31
ל10 ק"מ בשטח עירוני?
לא.כן

Sent from my DN2103 using Tapatalk

יותר מזה.
עם קצת ידע בתכנות והלחמות .. יש לי גם וידאו וגם אודיו ליותר מ 10 ק'מ בשטח עירוני

וכמובן קצת סין

erezgur
11-10-23, 16:49
גיא,
זה שווה קצת הרחבה, אם אפשר....

נכתב מהנייד

גיא
11-10-23, 17:03
גיא,
זה שווה קצת הרחבה, אם אפשר....

נכתב מהנייד

אני בעקרון נגד הפללה עצמית .. אז ...

erezgur
11-10-23, 17:42
כמובן התכוונתי שתתאר מה שבנה חבר שלך בחו"ל כדי לדבר עם השכנים המרוחקים שלו באותה מדינה...

נכתב מהנייד

גיא
11-10-23, 17:51
כמובן התכוונתי שתתאר מה שבנה חבר שלך בחו"ל כדי לדבר עם השכנים המרוחקים שלו באותה מדינה...

נכתב מהנייד

אהה .... אז תגיד ... :)

בעקרון, על בסיס מערכת הוידאו הדיגיטלית של DJI לרחפני מירוץ .. עם אנטנות אומני .. אפשר להגיע מעל עיר ( במדינה אחרת כמובן ) לסביב ה 8-5 ק'מ
ועם אנטנות הליקוייל מגיעים לסוף הטווח המובנה, 13 ק'מ.

ישנה מערכת אחרת, מתחרה שאין לה הגבלה מובנית של 13.5 ק'מ, ואני ראיתי גם 40 ק'מ שם .. אבל בארץ אחרת.

לא שאני מבין בזה משהו או שיש לי ציוד לא חוקי כזה ח'ח .... אבל ככה שמעתי.

erezgur
11-10-23, 17:55
תודה... יצירתי...
מעניין.

נכתב מהנייד

guy888
11-10-23, 20:15
כן

יותר מזה.
עם קצת ידע בתכנות והלחמות .. יש לי גם וידאו וגם אודיו ליותר מ 10 ק'מ בשטח עירוני

וכמובן קצת סיןגם מסכים.
אני מדבר עם חברים מהבית בעיר לביתם בעיר או מהבית כשהם מטיילים במרחקים כאלו 10-12 ק"מ.
אפילו עם מכשירים ידניים 8 וואט עם אנטנה רגילה.

ככל שאתם מתגוררים בקומה גבוהה יותר הסיכוי להצלחה בתקשורת עולה.

כמו כן מכשירים בעלי עוצמה גבוהה יותר ידני או קבוע (מה שאנחנו מתקינים בג'יפים) עם אנטנה ארוכה יותר.

גיא

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

נדב42
11-10-23, 20:23
אוהו איך הסתבכתם.

אפשר לקנות מכשירים עם רשיון לתדר, זה פשוט יקר. פרטים בסניפי מוטורולה, ויש גם כאן בפורום חברים שעוסקים בתחום באופן חוקי.

מכשיר עולה אלפים בודדים, רשיון לתדר עלה 270 ש"ח לשנה למיטב זכרוני.

אם רוצים לקנות בקבוצה, אתם יכולים לקבל תדר "פרטי" שלכם.

אם כל אחד קונה לעצמו, יש את "תדר הג׳יפאים" שניתן לרכוש רשיון ומכשיר בודד עבורו.

המכשירים החוקיים הם עד 5 וואט למכשיר ידני, עד 50 וואט למכשיר קבוע (הם קוראים לו "נייד").

תדר הג׳יפאים ניתן לכל הארץ, עבור תדר "פרטי" צריך להגדיר תחום גיאוגרפי. אפשר עם קצת אסרטיביות גם לקבל לכל הארץ.

למה "פרטי" במרכאות ?
כי אתם עדיין לא לבד על הקו.
רוצים פרטיות אמיתית - דאגו להצפנה במכשירים עצמם.

zivo
11-10-23, 22:29
נדב,
למה צריך לרכוש מכשיר, למה לא מספיק לשלם עבור תדר?

איל מ
11-10-23, 22:59
אהה .... אז תגיד ... :)

בעקרון, על בסיס מערכת הוידאו הדיגיטלית של DJI לרחפני מירוץ .. עם אנטנות אומני .. אפשר להגיע מעל עיר ( במדינה אחרת כמובן ) לסביב ה 8-5 ק'מ
ועם אנטנות הליקוייל מגיעים לסוף הטווח המובנה, 13 ק'מ.

ישנה מערכת אחרת, מתחרה שאין לה הגבלה מובנית של 13.5 ק'מ, ואני ראיתי גם 40 ק'מ שם .. אבל בארץ אחרת.

לא שאני מבין בזה משהו או שיש לי ציוד לא חוקי כזה ח'ח .... אבל ככה שמעתי.

dji לא עובדים על תדרי 2.4/5.8?
ןגם,
הבדל גדול בין מעל עיר לבין בתוך עיר.

נדב42
12-10-23, 00:34
נדב,
למה צריך לרכוש מכשיר, למה לא מספיק לשלם עבור תדר?כי הסוחר המורשה שמוכר את המכשיר היקר הוא הנאמן של משרד התקשורת לנושא שימוש נכון בתדר.

ברשיון רשום דגם המכשיר הספציפי (אבל לא מספר סידורי)

גיא
12-10-23, 02:35
dji לא עובדים על תדרי 2.4/5.8?
ןגם,
הבדל גדול בין מעל עיר לבין בתוך עיר.אכן. אכן ואכן ...

אני לא מדבר על רחפן מעל העיר.

-->