PDA

צפייה בגרסה מלאה : פרויקט בתהליך: רכב מרוץ T1 של קבוצת סרטינה



עמודים : 1 [2] 3

רפאל
19-02-09, 20:03
היי לירן/נמרוד

סחטיין על הפרוייקט. נראה יפה מאוד ואפילו מתקדם לכם. יודעים כבר מתי מתחילים לסוע ?


מספר שאלות

1. מדוע צינור פליטה כזה ארוך ולא להוציאו ליד הגלגל הקדמי ? ואם זה בגלל הגזים לכיוון הנוסעים, לא בטוח כי הייתם מרגישים משהו.

2. למה צמיג "35 ולא "37 ?

3. במידה ולא יהיה כיסוי פיבר חיצוני, איך אתם מתכוונים להגן על צינור הפליטה ?




חנן

פח דק מספיק לקיר אש וגם יותר קל מפלטה שלמה של אלומניום.
בהונדה בניתי קיר אש אחורי פריק ברובו והאמן לי. הוא לא מתפרק בכלל (אין צורך).
חיתוך הפח והכנסתו בין הצינורות, לדעתי האישית הכי יפה והכי פרקטי, נותן אפשרות של שימוש בצינורות משני הצדדים לצורך עיגון דברים וגם מחזק את מבנה השילדה.

הם "העתיקו" דבר אחד לפחות מאיתנו כדי שיהיה להם משהו טוב ברכב :):):):)












סתם נמרוד, אני צוחק לחלוטין.
שמח לראות את ההתקדמות ומחכים לכם כבר בקטגוריה במרוצים.

רפי

נמרוד
20-02-09, 09:11
רפי, הרכב תוכנן בהקפדה על פי תקנון T1 של הFIA. למעשה, לירן ואייל יכולים לשים רסטריקטור ולעבור בדיקת FIA. מכאן התשובה הבסיסית לחלק מהשאלות שלך. צינור הפליטה חייב להיות מעבר לקו אמצע הרכב ומעבר לתא הנוסעים. ומכאן גם שהרכב תוכנן מראש עבור צמיג 35, שהוא בקוטר הגדול ביותר המותר לרכב T1 2X4. תוכנן - מהלך מתלים, זויות מתלה קדמי, קלירנס לגלגלים (על 35 אני חותם, 37 - צריך לבדוק), ועוד.

באופן כללי, הרכב כמו שנרשם בכותרת הוא T1 - לא טרופי טראק. הוא קטן יותר בכל מימד מהמקובל בקטגוריות הטרופי-טראק בארה"ב - בסיס גלגלים 118 אינץ' , רוחב 2.10 מ', גלגלים בהתאם. בוא לא נשכח שגם כוח המנוע הוא לא של טרופי-טראק, גם אחרי שהמנוע (סמול בלוק ZZ4 משומש) ישופץ וישופר קלות, ההספק האמיתי שייצא ממנו יהיה לא הרבה יותר מ300-350 כ"ס. כולי תקווה שהרכב גם יעמוד ביעד משקל המינימום של הFIA - כ1700 ק"ג (בהנחה שכנתחרה בחו"ל נבחר ברסטריקטור הגדול יותר). השלדה והמתלים מתוכננים לכך... אחר כך באות הפשרות עם המציאות, כמו הסרן האחורי הכבד מדי, כמו נאבות/בלמי האביר החזקים אך כבדים, ואני מקווה שעצרתי את לירן אחרי ריתוך קיר האש ודפנות הצד מפלדה (איכסה...).

בניגוד לדעתכם, אני חושב שאין לרתך שום פרט ושום פנל מיותר על השלדה, כולל קיר האש. הכל צריך להיות מאלומיניום, הכל פריק. אלומיניום (ומצידי בעתיד כל חומר קל יותר) בשביל החסכון במשקל. ופריק, כי כל ריתוך יוצר ריכוז מאמצים מקומי, כלשהו, סביבו. צריך לשאוף למינימום ריתוכים. למה זה חשוב? כי את ההשקעה הראשונית האדירה של בניית שלדת הצינורות - חודשי ושנות העבודה שהושקעו בהנדסה ובביצוע המקצועי על ידי ואדים וכל המערכות במפעל בינות-טופז - לירן ואייל לא יוכלו לשחזר שוב. לכן יש כאן שלדה שנועדה לעבוד 10 שנים, לפחות. אבל ברגע שמרתכים אליה את הפח הראשון המיותר... כבר תצטבר לחות בחריצים שבין הפח לצינורות. תבנה שם חלודה שלעולם לא נוכל להגיע אליה.

מה אם לירן יגלה שבניגוד למחשבות שלו כרגע, הוא יעדיף בעתיד לסוע בסגנון האמריקאי, ללא שמשה, עם מעבר אויר ישיר מהקבינה לרדיאטור האחורי? וכן הלאה, עוד ועוד אפשרויות שריתוך הפחים המיותרים תוקע אותנו. כשנרצה עוד 5 שנים לבצע רמונט כולל לרכב כולל מכלולים חדשים ושונים, ויהיה צורך לעקור את קיר האש - זה יעשה עם דיסק, באלימות, תוך השארת ריכוזי מאמצים לאורך הצינורות לנצח (בשביל מה קנינו צינורות בלי תפר אם עכשיו אנחנו יוצרים במו ידינו את התפר עליהם?).

אני מבין את היתרון שבריתוך הפחים לשלדה - זה קל, זה מהיר, וזה נותן תוצאה וסיפוק מיידיים, ברמה של פועל בניין - הנה הרמנו קיר בישראל! אבל בסדר, זה באמת לא מה שקריטי, והזמן כרגע הוא כן קריטי - הוא נגמר - הרכב צריך להתחרות. יש יריבים לתת להם בראש!

ואגב, יש עוד טרופי-טראק אחת לפחות בבנייה כרגע, אצל בונה הרכבים המצליח ביותר בארץ, שידוע בזמני ביצוע מהירים ביותר. והוא מתכוון לתת בראש לכולנו בחוצה ישראל השנה :)

לירן סברוב
20-02-09, 15:25
3. במידה ולא יהיה כיסוי פיבר חיצוני, איך אתם מתכוונים להגן על צינור הפליטה ?




אנחנו לא צרכים להגן על הצינור, הוא מספיק חזק, אנחנו צרכים להגן עלינו מחום הצינור....
יש כל כוונה לחיפויי פיבר, כנראה לא בשלב הראשון... נמצא פיתרון זמני או קבוע בקרוב. אולי חיפוי מאלומיניום מעוצב בשילוב פיבר וכו... עלו מספר רעיונות מעניינים כאן בפורום.

בנושא ריתוכי הפחים, קיר האש לדעתי חייב להיות מרותך, להגן עלינו בצורה מקסימלית, מאש, חומצה וכו... בקיר הנ"ל לא יכולה להצתבר לחות. מעבר לכך אני מעדיף תמיד לנהוג בקבינה סגורה. איכות חיים בקבינה מייצרת נהיגה מהירה יותר.... אפשר לשאול את רובי גורדון שיכול להעיד על כך.

בנוגע לפחים בצדדים, היה לנו דיון מעמיק על הנושא. והוחלט להשאיר את המצב הקיים. אנחנו לא מבצעים שום דבר בבניה לא מחשבה מעמיקה שלוקחת בחשבון את כל הנושאים. לאחר ההרכבה הראשונית שמענו את ההתמרמרות של נמרוד, ולכן העלנו את הנושא למחשבה מחודשת, לא זילזלנו , אבל ההחלטה נפלה. למעט הצדדים כל החלקים בחלקו הקידמי של הרכב יהיו מאלומניום ופריקים לשם גישה למנוע וחלקיו.

כמו שנמרוד אמר, זממנו נגמר, והגיע הזמן לסיים את הפרוייקט. הזמן המוגדר הוא מירוץ חוצה ישראל אשר חל ביוני. ולכן מבחינתנו הרכב חייב לעבוד כבר בסוף אפריל תחילת מאי.

בנוגע למתחרה המוצהר... אומנם לא נהגתי למעלה משנה וגם הרכב יהיה חדש לנו, וללא ספק הוא הנהג המהיר בישראל, לא בנינו רכב רק למען הפרוייקט באתר.... ולכן לא יהיה פשוט לנצח אותנו.
אני רק מקווה שמחלות הילדות של הרכב יתחילו לאחר 600 ק"מ ולא פחות ;).

מוטי אלמגור
20-02-09, 18:27
כולי תקווה שהרכב גם יעמוד ביעד משקל המינימום של הFIA - כ1700 ק"ג (בהנחה שכנתחרה בחו"ל נבחר ברסטריקטור הגדול יותר). השלדה והמתלים מתוכננים לכך... אחר כך באות הפשרות עם המציאות, כמו הסרן האחורי הכבד מדי, כמו נאבות/בלמי האביר החזקים אך כבדים, ואני מקווה שעצרתי את לירן אחרי ריתוך קיר האש ודפנות הצד מפלדה (איכסה...).
אם כוונתך שהרכב לא יעמוד במשקל המינימום כי הוא יהיה כבד מדי, זו באמת בעיה, ואחת שקשה לתקן אחרי שמסיימים לבנות.
אם כוונתך היא שהרכב יהיה קל מדי, זו צריכה להיות השאיפה שלך!
אחרי שמסיימים מביאים את הרכב למשקל הדרוש כשמוסיפים את המשקל איפה שאתה רוצה כדי לאזן את הרכב ולהוריד את מרכז הכובד.
ככה לדוגמא הרבה מכוניות מירוץ מהסוג שלי שמתחרות בקטגוריות כבדות יותר מעבים את הרצפה עם פלטת פלדה באיזורים הרצויים.

בניגוד לדעתכם, אני חושב שאין לרתך שום פרט ושום פנל מיותר על השלדה, כולל קיר האש. הכל צריך להיות מאלומיניום, הכל פריק. אלומיניום (ומצידי בעתיד כל חומר קל יותר) בשביל החסכון במשקל. ופריק, כי כל ריתוך יוצר ריכוז מאמצים מקומי, כלשהו, סביבו. צריך לשאוף למינימום ריתוכים. למה זה חשוב? כי את ההשקעה הראשונית האדירה של בניית שלדת הצינורות - חודשי ושנות העבודה שהושקעו בהנדסה ובביצוע המקצועי על ידי ואדים וכל המערכות במפעל בינות-טופז - לירן ואייל לא יוכלו לשחזר שוב. לכן יש כאן שלדה שנועדה לעבוד 10 שנים, לפחות. אבל ברגע שמרתכים אליה את הפח הראשון המיותר... כבר תצטבר לחות בחריצים שבין הפח לצינורות. תבנה שם חלודה שלעולם לא נוכל להגיע אליה.

בקיר אש יש יתרון לפלדה על פני אלומיניום, במקרה של שריפה אלומיניום נמס ומתכלה מהר יחסית לפלדה, למרות שאני מניח שאתה מחוייבים במערכת אש מלאה בכל מקרה.

לגבי לחות בחריצים (שיש מקרים שבהם זה דבר טוב מאוד ;)), אחרי שמסיימים את כל הריתוכים - ויש הרבה כאלו גם אחרי שמסיימים לבנות את השלדה, כל מיני לשוניות להתקנה של פיסות רכב כאלו או אחרות, אתם הולכים לנקות את הכל בחול.
אח"כ מגיע פריימר וצבע ומיד אח"כ אתה רוצה לעבור עם טיובות של דבק כמו שכל יצרן רכב משתמש בו, אוטם את החריצים כמו כל רכב UNIBODY נורמלי.
אם תמצא כזה דבק שניתן גם לצבוע אותו בלי שייתקלף, מה טוב!

אגב, מבחינת חוזק נטו עדיף להתקין פלטה אחת שלמה על צד אחד של מבנה צינורות מאשר להתאים חתיכות קטנות בין הצינורות.

מוטי

לירן סברוב
20-02-09, 18:48
הרכב לא יגיע ל 1700 ק"ג.

מוטי אלמגור
20-02-09, 19:10
מצבכם מצויין אם כך.
זה התסריט האידיאלי, אתה יכול למקם את המשקל הכי נמוך ולהזיז אותו לאן שבא לך כדי לאזן את הרכב הכי קרוב למושלם.

מוטי

asafk
20-02-09, 22:00
ומיד אח"כ אתה רוצה לעבור עם טיובות של דבק כמו שכל יצרן רכב משתמש בו, אוטם את החריצים כמו כל רכב UNIBODY נורמלי.

יש הרבה חומרים בתחום הזה. בארץ משתמשים בד"כ בsikaflex שהוא לא בדיוק למטרה הזו, אבל עושה את העבודה.

אסף.

erezjack
21-02-09, 12:15
יש הרבה חומרים בתחום הזה. בארץ משתמשים בד"כ בsikaflex שהוא לא בדיוק למטרה הזו, אבל עושה את העבודה.

אסף.

החומר שמשתמשים בו פחחים נקרא בוסטיק וקיים בחנויות צבעי רכב. אפשר לצבוע עליו את צבע הרכב כרגיל ואם הוא מוגן ע"י הצבע החומר נשאר גמיש שנים רבות.

ארז

נמרוד
22-02-09, 07:57
לשם הבהרה, מעשית כרגע הרכב הזה בשלב שאליו מגיע כל פרויקט שצריך לגמור אותו, להשתמש בו, ולנצח. "האויב של הטוב הוא הטוב ביותר" כמו שאומרים.

אבל אפשר להמשיך את הדיון העקרוני לגבי צינורות/פחים. בוודאי שאפשר לבנות כלי רכב מפחים - זה אפילו נכון יותר מאשר צינורות, וכמעט כל כלי הרכב בעולם בנויים מפח באינספור צורות ופרופילים (הכל חוץ מפחים שטוחים כמובן...) ממכוניות ועד מטוסים. מסבך צינורות אינו צורת מבנה יעילה אבסולוטית. הוא כן צורת המבנה היעילה ביותר בייצור ידני, פרטני, של כלים בודדים. (תמיד יש יוצאי דופן - אופנועי דוקאטי למשל ואחרים שמחכים אותם עיצובית - אבל אילו בדיוק מעידים על הכלל).

אם כבר בונים מסבך, שהוא מבנה שלם, שהפחים המבניים בו כבר מובנים בתוכו (ויש כאלו בשלדה שלנו, בחלק הקדמי ובכל אזורי חיבור המתלים). כל השאר, כבר אינו מבנה, אינו נושא עומס, ולכן כל חיפוי וכל פח צריך להיות מינימלי במשקלו, ופריק. רכב מרוץ שטח, נבנה מחדש שוב ושוב במהלך השנים, ככה זה בארה"ב ועל אחת כמה וכמה בארץ, ולכן חומרי פחחים למיניהם ונסיונות לגמר אותו לכלל "מרכב אחוד" לדעתי הם השקעה לא במקומה.

מוטי אלמגור
22-02-09, 08:42
לא רק שאני מבין אותך ומסכים איתך, צריך גם לזכור שאין שום סיכוי שהכל יעבוד מושלם כמתוכנן ברכב שנבנה מאפס - אפילו ליצרניות רכב ענקיות יש ריקולים, בטח ובטח שלחובבים (שים לב שאמרתי חובבים ולא חובבנים).
תמיד יהיה עוד משהו לעשות ובטוח שאחרי התחרויות הראשונות תגלו עוד.
אצלי באוטו לדוגמא, אני כבר יודע על משהו אחד לפחות שאני ארצה לשנות בעתיד אבל אני לא הולך לעשות כלום בנידון עד שהרכב לא יעלה על מסלול כמה פעמים כדי לבחון את הסט-אפ הנוכחי.

מוטי

נמרוד
25-02-09, 08:09
לגבי המשקל - היה לנו כל הזמן משקל יעד, והוא 1700 ק"ג כי זה משקל המינימום. אני מבחינתי בשלדה ובמתלים תכננתי חסכוני עד כמה שיכולתי - כמובן שלמדתי מעצם התהליך והבנייה איפה ניתן לחסוך עוד בפעם הבאה. איפה שאנחנו משלמים במשקל זה במכלולים, בהם, מה לעשות, אנחנו משתמשים במידה רבה במה שיש. נאבות+דיסקים+קליפרים של דנה 60 פולסייז מאביר שוקלים לפחות פי 2 ממה שמכלולים מותאמים היו יכולים לשקול. סרן הדנה 60/70 האחורי שלנו שוקל משמעותית ממה שסרן בנוי למירוצים היה יכול לשקול. וישנן עוד דוגמאות. אבל בסך הכל אני חושב שיש סיכוי טוב שנגיע למשקל היעד, אני מקווה שמלמטה אבל לא חותם על זה, וכל מ"מ מיותר של פח פלדה משנה כאן...

אחד הלקחים העקרוניים שלמדתי מוטי, הוא שלא הלכתי עם התכנון הממוחשב עד הסוף. את הפרויקט הבא אני הולך למדל עד רמת הבורג, הפיפס, וריפוד המושב. בלי התאמות בשטח. זה אומר לאסוף מכלולים, למדל אותם בצורה מושלמת, גם אם הם יעמדו אחר כך שנתיים בצד, עד שהתכנון 99% גמור על המחשב. בכל מקום שבו ניחשתי, מיהרתי לצאת לייצור לפני שהמכלולים הגיעו לידיים, זה הביא אחר כך לשינויים, תקלות ואלתורים בשטח שבסופו של דבר נפתרים אבל עולים בכסף ומשקל. למשל הנאבה הקדמית, מיהרנו לבנות אותה, בערך שנה היא עמדה מוכנה בצד... ורק אז שינינו בכלל את הספינדל שמתחבר אליה ונאלצנו לחתוך ולרתך ולאלתר ממנה משהו אחר. הזרוע העליונה הקדמית או הזרוע האחורית לעומת זאת יצאו פיקס במכה ראשונה, וכנ"ל השלדה עצמה שנבנתה ב95% על פי התוכנית ובפרק זמן נטו קצר ביותר.

מוטי אלמגור
25-02-09, 18:29
אשרי העובדים עם SW.
התנאים אצלי לא מאפשרים, וגם יש לי הרגשה שחיידק המסלול שלי יותר חזק מחיידק השטח שלך, שום דבר לא היה מרחיק אותי מהמסלול לעוד שנתיים ;).

מוטי

דברצני ולדיסלב
24-03-09, 17:40
מה שלומך לירן ?
אני שמח לראות שהתקדם בפרויקט מאוד מאוד יפה כל הכבוד לכם על העבודה הקשה והמעניינת !
אני מקווה שאחרי החגים הג'יפ יוצא לקרית שמונה בלי גרר אל תישכחו לשים וינקרים ימינה ושמאלה.אני מברך אותתכם ואת משפחותיכם בחג שמח דרישת שלום לאייל ונמרוד אני מקווה לראות אותכם בקרוב ואל תשכחו אותי (הסיבוב הראשון על הבאגי הוא שלי עם הבן שלי רון ).:razz:

נמרוד
24-03-09, 21:57
ואדים? ברוך הבא לפורום!

סיבוב ראשון אני ואתה לוקחים ביחד... ולא מחזירים :D

לירן סברוב
26-03-09, 17:22
לאחר זמן מה, לא שכחתי מצלמה.... :-)

אנחנו ממש רואים את הסוף, כל הסגירות מסביב לרכב גמורות כולל ריצפה, הכל פריק.
אייל וחברים טובים מייצרים כרגע את כל הפנלים ברכב. סיימנו את השידריות הפנימיות.
התקנו את ידית ההילוכים, אשר מתאימה לקיט של הגיר (קיט אשר הופך את הגיר לידני לגמרי וללא פעולה של מחשב.)
התקנו גם את ידית הבלם האחורית. הידית הוזמנה לנעילת כל גלגל בנפרד, אבל עבדכם שכח לגבי הספול האחורי :rolleyes:. אנחנו נחבר רק משאבה אחת.
התחלנו לעבוד על מיכל הדלק ובימים הקרובים גם גל התמבונים והמוט מייצב האחורי.
בתקווה רבה שבעוד שבועות בודדים אנחנו מפרקים את הרכב לקראת השלמת הריתוכים וצביעה.

השלב האחרון יהיה החשמל. - אנחנו זקוקים לעזרה בנושא זה. יש לנו מעקפים שצריכם לבצע ע"מ לנתרל את החיבור של הצמה של הגיר למחשב הרכב. נשמח לכל עזרה בנושא.

לירן סברוב
26-03-09, 17:23
עוד..

lizard
26-03-09, 18:57
...לקיט של הגיר (קיט אשר הופך את הגיר לידני לגמרי וללא פעולה של מחשב.)


קח בחשבון שזה מאוד מעמיס על הגיר. בטוח יש לכם רדיאטור שמן במיוחד לגיר אבל תהיו זהירים עם זה.
ברכב עבירות זו לא בעיה כל כך גדולה כי בתכל'ס הגיר עובד קשה יחסית קצת זמן אבל ברכב שכל הזמן "נותן בראש" למנוע ולגיר, אני חושב שאתם צריכים ללשים לב במיוחד.
אם יש לכם בעיה כלשהי וצריכים קיט נוסף, יש לי קיט לTH400.

לירן סברוב
26-03-09, 19:29
קח בחשבון שזה מאוד מעמיס על הגיר. בטוח יש לכם רדיאטור שמן במיוחד לגיר אבל תהיו זהירים עם זה.
ברכב עבירות זו לא בעיה כל כך גדולה כי בתכל'ס הגיר עובד קשה יחסית קצת זמן אבל ברכב שכל הזמן "נותן בראש" למנוע ולגיר, אני חושב שאתם צריכים ללשים לב במיוחד.
אם יש לכם בעיה כלשהי וצריכים קיט נוסף, יש לי קיט לTH400.


לפי כל מה שקראנו על הקיט, הוא מוריד עומסים ומחזק את הגיר...
בכל מצב הגיר הוא 4L80E, ואנחנו נוסעים עם 2 ראדיאטורים לשמן הגיר עם ספאלים, כאשר יש זרימת אוויר ובעתיד גם כונסים ישירות אילהם.

חנן גולומבק
26-03-09, 21:02
הצעת ייעול, תחליפו את המיכסים של מיכלי נוזל הבלמים על המשאבות למיכסים עם פקק מתברג יש ל CNC כאלו והם לא יקרים.

http://secure.chassisshop.com/partdetail/1458/

וואי וואי איזה כייף לראות את הסוף. כל הכבוד.

lizard
26-03-09, 22:55
לפי כל מה שקראנו על הקיט, הוא מוריד עומסים ומחזק את הגיר...
בכל מצב הגיר הוא 4L80E, ואנחנו נוסעים עם 2 ראדיאטורים לשמן הגיר עם ספאלים, כאשר יש זרימת אוויר ובעתיד גם כונסים ישירות אילהם.


לא מכיר את הגיר הזה למרות שיש לי כזה שירד מוונדורה.
אפשר להשתמש בו ללא מחשב?

לירן סברוב
27-03-09, 08:29
לא מכיר את הגיר הזה למרות שיש לי כזה שירד מוונדורה.
אפשר להשתמש בו ללא מחשב?

4L80E, זהה לגמרי ל400 המפורסם, רק עם אוברדרייב.
יש קיט לגיר אשר עובד על ואקום.

הטקסט על הקיט :
Stick Shift; Full race; Competition,
Off road and Pro-street. Full manual control.
If you have some POWER: It’ll rattle your teeth
Holds 1st, 2nd, 3rd to any speed
(Vacuum controlled line pressure)

lizard
28-03-09, 16:23
מצטער על הפוציות אבל מה עובד על וואקום? הMANUAL SHIFT או הניהול גיר?
זה לא ברור לי במפורש מהטקסט.
מה היצרן של הקיט הזה אומר? יש לך קישור לקיט הזה?
כבר ניסיתם אותו או שזה רק בשלב של בדיקות היתכנות לפני קניה?

ושאלה לא פחות חשובה, למה לא 400? האם אתה באמת חושב (ואני לא אומר שלא כי אין לי מושג) שאתה תגיע למהירות שמצריכה OD לאורך זמן? עד כמה שאני מבין הOD מאפשר למנוע לעבוד בתחום סל"ד אופטימלי במהירות גבוהה. האם אתה חושב שהשימוש בגיר שכזה הוא הכרחי ?

איך אתה מעביר לOD בקיט הזה ? רשום, למיטב הבנתי, שהקיט מאפשר לך העברה ידנית של ההילוכים 1-3 בכל מהירות, מה עם הרביעי? האם הוא ניתן להעברה או מה? זה לא ברור.

לירן סברוב
28-03-09, 20:36
מצטער על הפוציות אבל מה עובד על וואקום? הMANUAL SHIFT או הניהול גיר?
זה לא ברור לי במפורש מהטקסט.
מה היצרן של הקיט הזה אומר? יש לך קישור לקיט הזה?
כבר ניסיתם אותו או שזה רק בשלב של בדיקות היתכנות לפני קניה?

ושאלה לא פחות חשובה, למה לא 400? האם אתה באמת חושב (ואני לא אומר שלא כי אין לי מושג) שאתה תגיע למהירות שמצריכה OD לאורך זמן? עד כמה שאני מבין הOD מאפשר למנוע לעבוד בתחום סל"ד אופטימלי במהירות גבוהה. האם אתה חושב שהשימוש בגיר שכזה הוא הכרחי ?

איך אתה מעביר לOD בקיט הזה ? רשום, למיטב הבנתי, שהקיט מאפשר לך העברה ידנית של ההילוכים 1-3 בכל מהירות, מה עם הרביעי? האם הוא ניתן להעברה או מה? זה לא ברור.

אין לישמץ על מה עובד הואקום.... עדיין.
כמו שאתה יודע, הרכב עדיין לא נוסע ולכן לא ניסינו את הגיר. והקיט אצלנו.
היה לנו את ה400 ברכב הקודם. אם אין לך 500-700 כ"ס שיטיסו אותך קדימה 3 הילוכים זה מעט מידי אםאתה מכוון למהירויות גבוהות.
רשום שהקיט מאפשר "החזקה" של ההילוכים 1-3, את הרביעי אתה לא צריך להחזיק.
בכל מקרה ה OD הוא כמו כל הילוך, ומאפשר לך לנהוג עם יחסי העברה קצרים ועדיין להגיע למהירויות גבוהות כשצריך.

lizard
28-03-09, 23:51
בהצלחה.
אני חושב שאם 400 עובד סביר (מאחר וזה לא גיר למרוצים עם יחסי העברה ספציפיים לרכב) אצל ברוך בTT שלו אז אין שום סיבה שהוא לא יעבוד גם אצלכם אבל אתה המומחה :-)
בכל מקרה אם תצטרכו עזרה, אשמח לעזור.

נמרוד
31-03-09, 10:20
מיכה, גיר ארבע הילוכים יאפשר לנו לעבוד עם יחס העברה סופי קצר. אנחנו חישבנו יחס רצוי של 5.29 או 5.38 בסרן לעומת (נדמה לי) 4.88 בסרן בTT של ברוך. זה יאפשר מהירות מקסימלית של 210 קמ"ש (=סל"ד שיא הספק) שמספקת אותנו, וביצועי תאוצה טובים בכל ההילוכים (סל"ד שיא המומנט בהילוך רביעי יהיה במהירות של 145 קמ"ש - לא רע לעקיפה על הישורות).

lizard
31-03-09, 17:09
סבבה, כמו שכתבתי, אני לא מבין בזה כל כך. מהירות זה לא הקטע שלי :-)



וכנראה שגם לא של אשתי כי היא אומרת שהיא אוהבת עבירות יותר בגלל האקשן :-P

לירן סברוב
24-04-09, 12:39
הרבה זמן עבר מהעדכון האחרון, לבינתיים אנחנו עובדים לפחות פעם בשבוע במוסך אוטוויק על הרכב.
חשוב מאוד מבחינתי לציין את העזרה החשובה שאנחנו מקבלים מהאוטוויקים, הידע והניסיון במיוחד של ויקו אסולין רב ערך וללא תחליף.
רוב העבודה היא על הפרטים הקטנים. הפיכת כל החיפויים הרכב לפריקים והתקנת כל "התופסנים" לשם כך,הכנת של כל התפסים לצינורות ברכב(מיים,דלק וברקס) סיגירות קיר האש וכל הפתחים למינהם, בניית המיגון התחתון מהאלומיניום והריצפה של הרכב, בניית כל המסגרת לשימשה הקידמית בצורה מתרוממת (ע"מ שנוכל להוציא את המנוע צריך להרים את השימשה),התקנת מערכת הוישרים והשפריצרים, בניית החלק האחרי למיכל הדלק וההכנות לטמבונים.
כל הדברים הנ"ל הסתיימו כמעט לגמרי וכרגע אנחנו בשלבי ההכנה של המוט המייצב האחורי.

בשבוע הבא המנוע והגיר יוצאים מהרכב לשם שיפוץ והתקנת הקיטים, והכנת השילדה להשלמות ריתוך וצבע.
זהו לבינתיים
לירן

חנן גולומבק
24-04-09, 14:21
לירן ספר לנו קצת על מערכת הברקסים. ממה אתם בונים אותה , צנרת קשיחה, גמישה וכ"ו.

לירן סברוב
24-04-09, 14:38
אין הרבה מה לספר, הרוב סטנדרטי לגמרי. מהמיכל הראשון יצא צינור קשיח עד לחתק תחתון של המנוע לחיבור T ומשם צינורות גמישים למיתלים הקידמיים.
מהמיכל השני צינור קשיח לידית הבלם האחורי, משם עוד צינור קשיח עד לחיבור עם זרועות ה 4LINK, לאורך הזרוע צינור קשיח ושוב בסופו גמיש לעבר מרכז הסרן. משם T וחיבור קשיח עד לברקסים.
חוץ מהמקומות שממש חייבים רוב הצנרת קשיחה.

הדבר היחידי בכל מערכת הברקס שמהווה נעלם בשבילי זה אורך התנועה בלחיצה על דוושת הברקס. היות ואין בוסטר אורך התנועה די גדול וקשה לכוון את הדוושה גם למצב נוח לרגל וגם לביצוע לחיצה לכל אורך התנועה.

לירן

חנן גולומבק
24-04-09, 17:58
הדבר היחידי בכל מערכת הברקס שמהווה נעלם בשבילי זה אורך התנועה בלחיצה על דוושת הברקס. היות ואין בוסטר אורך התנועה די גדול וקשה לכוון את הדוושה גם למצב נוח לרגל וגם לביצוע לחיצה לכל אורך התנועה.
לירן

באמת מסקר אותי לדעת איך זה יהיה כי גם אצלי זה כך, איזה מזל שאתם תיתנסו בזה קודם ;)
השתמשתם בצנרת קשיחה שלקחתם מאיזה רכב או שייצרתם צנרת חדשה ? ואם חדשה אז היכן ?

לירן סברוב
24-04-09, 18:13
באמת מסקר אותי לדעת איך זה יהיה כי גם אצלי זה כך, איזה מזל שאתם תיתנסו בזה קודם ;)
השתמשתם בצנרת קשיחה שלקחתם מאיזה רכב או שייצרתם צנרת חדשה ? ואם חדשה אז היכן ?

עוד לא השתמשנו אלה נשתמש...
אני מכיר את "טכנט צינור" בת"א הם מכינים כל מ שאתה צריך לפי מידה.

lizard
24-04-09, 23:56
לא יהיה לכם שום בוסטר? לא וואקום ולא הידרו? אתה בטוח שתצליח לעצור (אני לא ציני, שאלה אמיתית).

לירן סברוב
25-04-09, 18:41
לא יהיה לכם שום בוסטר? לא וואקום ולא הידרו? אתה בטוח שתצליח לעצור (אני לא ציני, שאלה אמיתית).

אנחנו משתמשים בדיוק באותה מערכת ברקסים כמו של כל פרוטראק או טרופיטראק בראה"ב.
במקום בוסטר מהלך הדוושה ארוך מאוד ותנועת המשאבת ברקס יחסית קצרה, מה שיוצר ממונט די גדול ומוריד את הצורך בבוסטר ( הרכבה מסובכת, רצועות נוספות פחות תקלות, וירידה במומנט מהמנוע). לכן ציינתי שהנעלם היחידי הוא אורך הליחצה שאזדקק לו ע"מ ליצור.
כמו כן המערכת הנ"ל מאפשרת כיוון של יחס הדחיסה של שמן הברקס בין הצילנדר הקידמי לאחורי.

לירן

savyon
25-04-09, 20:24
הי לירן,
ברח' הרצל פינת רח' קיבוץ גלויות (מצידו הצפוני של הרצל)
יש חנות שמייצרת צנרת מכל הסוגים והגדלים.
מנסיון של כמה תיקונים, ייצור ורכישות שעונים שונים הם הרבה יותר זולים מטכנו ומאוד מקצועיים.


הדבר היחיד הוא שאין להם תקן לבלמים...הציוד הצנרת והמחברים הם אותו דבר.



לשיקולך.

tzurlis
25-04-09, 22:50
לירן
דיברת על החשמל
ראיתי כמה מכשירים שמקבלים קריאות נתונים מחלקי המנוע, אלחוטית, ומציגים אותם. משתמשים בהם בסירות ומטוסים, אין סיבה שלא יעבדו ברכב ראלי.

נמרוד
26-04-09, 08:16
לא יהיה לכם שום בוסטר? לא וואקום ולא הידרו? אתה בטוח שתצליח לעצור (אני לא ציני, שאלה אמיתית).


בוסטרים זה לא משהו נפוץ בעולם המירוצים. משקל מיותר, משהו שיכול להתקלקל. בוסטר נותן הגברה של כ2:1 פחות או יותר, מכלולי הדוושות/משאבות ראשיות של מירוצים נותנים את ההגברה הנ"ל מכאנית בדוושה על ידי מהלך ארוך יותר, באמת פי 2 מהמקובל במכוניות רגילות, ובבחירה של משאבות ראשיות בקטרים שונים. אחת הסיבות היא שפשוט אפשר - יש מקום לדוושות תלויות ארוכות מאד, ויש מקום לדוושה ללכת פנימה - כי כך מתכננים רכב מירוץ. במכונית רגילה, המקום בתא הנוסעים מוגבל. לתת לדוושה עוד סנטימטרים של מהלך בא על חשבון אותם סנטימטרים במקום אחר בתא הנוסעים - למשל מרווח הרגליים של הנוסעים במושב האחורי. פשוט עד כדי כך.

רגל הנהג, מסתבר, רגישה ללחץ - לכוח שהיא מפעילה, ולא למהלך.

asafk
26-04-09, 09:58
בנעיין הצנרת הקשיחה - עדיף להשקיע כמה עשרות שקלים במכשיר הפשלה לצנרת פלדה, ולהכין הכל במקום על הרכב. צינור פלדה מותר לכופף, ואפשר לכופף ביד - כל עוד לא הרטבת אותו.

אסף.

חנן גולומבק
26-04-09, 11:39
ואפשר לכופף ביד - כל עוד לא הרטבת אותו. אסף.

מה זאת אומרת ?

חנן גולומבק
26-04-09, 11:41
אנחנו משתמשים בדיוק באותה מערכת ברקסים כמו של כל פרוטראק או טרופיטראק בראה"ב.
לירן

לא מדויק , נכון לגבי הדוושות והמשאבות הראשיות אבל לא נכון לגבי הקאליפרים ולכן זאת באמת תשאר תעלומה (גם אצלי) עד שהמערכת תושלם.

lizard
26-04-09, 15:18
בנעיין הצנרת הקשיחה - עדיף להשקיע כמה עשרות שקלים במכשיר הפשלה לצנרת פלדה, ולהכין הכל במקום על הרכב. צינור פלדה מותר לכופף, ואפשר לכופף ביד - כל עוד לא הרטבת אותו.

אסף.


מה זה מכשיר הפשלה? אתה מדבר על מכופפת לצינורות פלדה האלה?

asafk
26-04-09, 21:35
אני מדבר על מכשיר שעושה flares או flaring tool שמתאים גם לשיטה של הבלמים - double flare ולצינורות פלדה.

בשביל הכיפופים אפשר להשתמש במכשיר כיפוף של צנרת גז או פשוט לכופף ביד. וכאמור - מותר לכופף רק פעם אחת כל מקום, ואסור לכופף אחרי שזרם נוזל בצינור.

אסף.

אסף.

danel
26-04-09, 21:57
כלי שמשמש בעיקר בתחום המזגנים, לא מזמן הייתי צריך לבצע כזו עבודה בג'יפ שלי.

lizard
26-04-09, 22:58
בזמנו כשבררתי נאמר לי שאסור להשתמש במכשיר שמשמש לצנורות נחושת כי הקונוס שלו לא דאבל או משהו כזה. בכל מקרה, מה הבעיה לתת לבעל מקצוע שיעשה את זה? למה להסתכן ולהתעסק בשטויות כשזה לא עולה כל כך יקר לסדר את זה? כל הג'יפ סיקס שלי עלה בסביבות ה400 ש"ח. לא צריך לעלות יותר לאף אחד.

danel
26-04-09, 23:51
נכון, יש double flare ויש single flare, ההבדל הוא בעובי הפלייר שמבוצע ע"י מתאמים.

הסינגל לא מתאים לצינורות ברקס, רק הדאבל.

במקרה שלי הכונוס החדש זהה אחד לאחד לישן שפשוט נקרע מהצינור.

זה עובד אצלי כבר מספיק זמן.

מוטי אלמגור
27-04-09, 08:22
בכל מקרה, מה הבעיה לתת לבעל מקצוע שיעשה את זה? למה להסתכן ולהתעסק בשטויות כשזה לא עולה כל כך יקר לסדר את זה? כל הג'יפ סיקס שלי עלה בסביבות ה400 ש"ח. לא צריך לעלות יותר לאף אחד.
מדובר במשהו בסיסי לגמרי, לא צריך להיות תואר שלישי במדעי הצינור כדי לייצר צינורות בלם והמיכשור זול לאללה.
אפשר להגיד את אותו הדבר על לפחות חצי מהאוטו...

מוטי

asafk
27-04-09, 08:34
כשאתה מעביר צנרת פלדה בתוך השלדה, ואז צריך לייצר הפשלה, תעמיס את השילדה על גרר כדי ללכת לבעל מקצוע, מיכה?
ואז הולכים על הפתרון של לעשות מקטעים רבים, וללכת לבעל מקצוע שיכופף ויפשיל. לדעתי זה פחות טוב מאשר להתאים הכל על הרכב.

אסף.

חנן גולומבק
27-04-09, 09:11
ומה בקשר לצנרת גמישה מסוככת כזאת שעומדת בתקן FIA ?

מוטי אלמגור
27-04-09, 09:16
חנן, זה באמת אחלה פתרון למקומות שצריכים לשמור בהם על גמישות ;-).

מוטי

eran4x4
27-04-09, 13:07
ומה בקשר לצנרת גמישה מסוככת כזאת שעומדת בתקן FIA ?
את הצינור הגמיש אתה רוצה באורך מינימלי....

חנן גולומבק
27-04-09, 15:46
חנן, זה באמת אחלה פתרון למקומות שצריכים לשמור בהם על גמישות ;-).

מוטי

כן אבל ברצינות , לצנרת הגמישה שעומדת בתקן ,אמורה להיות יכולת התפשטות מינימלית אז למה לא להשתמש בה לכל האורך ?

נמרוד
27-04-09, 16:13
כי היא עדיין אלסטית הרבה יותר מצינורית פלדה, וזה עניין של ביצועים (תחושה בדוושה) ולא בטיחות. וצנרת גמישה יקרה הרבה יותר מצנרת פלדה, ובעלת אורך חיים מוגבל ביחס לצנרת פלדה. בקיצור, אין שום סיבה להשתמש בצנרת גמישה במקום שלא נדרשת בו גמישות.

עידו לוריה
13-05-09, 15:10
מה נירדמתם :rolleyes:,עם אני לא טועה אז בערך חודש לחוצה ישראל.

לירן סברוב
28-05-09, 10:02
אז לא. לא נרדמו כמובן, כמות העבודה אדירה.
כל החלקים לאטימת השילדה פריקים ולא מרותכים לשילדה, דבר שדורש הרבה דיוק ועבודה קשה על כל המחברים. הכל יוצר.
למעט פנל הניווט כל פנים הרכב מוכן.
זרועות הרדיוס האחוריות מוכנות, נשאר לחרוט את זרועות החיבור לסרן.
הגיר שופץ והקיט הורכב.
השימשה הקידמית מוכנה עם מערכת הוישרים.
מיכל הדלק כופף ונחתך, נשאר רק לרתך...
טמבון אחורי פריק מוכן כמעט לגמרי.
הצמיגים בארץ בחסות של י.מ צמיגים.
הגאנטים מגיעים בשבוע הקרוב
ועוד אלף ואחת נקודת קטנות שאי אפשר בכלל לזכור..

מה שאני אומר זה: לא, אנחנו לא ניהיה בחוצה ישראל :(:( אבל זה לא ממש משנה, הרכב מבחינתינו כמעט וגמור וזה מה שחשוב. בעוד שבועיים וחצי מהיום (אם לא יהיו הפתעות) הרכב חוזר לקריית שמונה למפעל של בלובשטיין\בינות טופז לפגוש את ואדים התותח להשלמות ריתוכים. מיד לאחר מכן ניקוי חול צבע יסוד ומרכבים את האוטו. לאחר מכן חשמל כללי ואודרוב לנסוע.

חנן גולומבק
28-05-09, 10:11
אין עליכם , אין...איזה יופי. דא"ג מה נפח מיכל הדלק? בתמונה נראה שהייתם יכולים לשים מיכל גדול יותר.

לירן סברוב
28-05-09, 10:20
אין עליכם , אין...איזה יופי. דא"ג מה נפח מיכל הדלק? בתמונה נראה שהייתם יכולים לשים מיכל גדול יותר.


מה קורה חנן ?!
תודה, נמרוד יכול לדייק בנפח המיכל, אבל הוא בסביבות ה 250ליטר. די ויותר למדינתינו הקטנה, בנוסף
הלכנו על מיכל סטנדרטי של FULESAFEבגודל ובצורה ע"מ שברגע שנרכוש מיכל FIA הוא יתאים בדיוק.

עידו לוריה
28-05-09, 11:12
אז לא. לא נרדמו כמובן, כמות העבודה אדירה.
כל החלקים לאטימת השילדה פריקים ולא מרותכים לשילדה, דבר שדורש הרבה דיוק ועבודה קשה על כל המחברים. הכל יוצר.
למעט פנל הניווט כל פנים הרכב מוכן.
זרועות הרדיוס האחוריות מוכנות, נשאר לחרוט את זרועות החיבור לסרן.
הגיר שופץ והקיט הורכב.
השימשה הקידמית מוכנה עם מערכת הוישרים.
מיכל הדלק כופף ונחתך, נשאר רק לרתך...
טמבון אחורי פריק מוכן כמעט לגמרי.
הצמיגים בארץ בחסות של י.מ צמיגים.
הגאנטים מגיעים בשבוע הקרוב
ועוד אלף ואחת נקודת קטנות שאי אפשר בכלל לזכור..

מה שאני אומר זה: לא, אנחנו לא ניהיה בחוצה ישראל :(:( אבל זה לא ממש משנה, הרכב מבחינתינו כמעט וגמור וזה מה שחשוב. בעוד שבועיים וחצי מהיום (אם לא יהיו הפתעות) הרכב חוזר לקריית שמונה למפעל של בלובשטיין\בינות טופז לפגוש את ואדים התותח להשלמות ריתוכים. מיד לאחר מכן ניקוי חול צבע יסוד ומרכבים את האוטו. לאחר מכן חשמל כללי ואודרוב לנסוע.

עבודה יפה .
לא נורה יש חוצה ישראל גם בשנה הבאה.
עידו

נמרוד
28-05-09, 12:40
המיכל בגודל ובצורה של מיכל ATL בנפח 70 גלון. זה כדי להזכיר ללירן ואייל כל הזמן שהמיכל הזה זמני... - וזה עובד :D

לירן סברוב
29-05-09, 13:35
המיכל בגודל ובצורה של מיכל ATL בנפח 70 גלון. זה כדי להזכיר ללירן ואייל כל הזמן שהמיכל הזה זמני... - וזה עובד :D

מה שנכון נכון;)

עידו לוריה
29-05-09, 13:55
המיכל בגודל ובצורה של מיכל ATL בנפח 70 גלון. זה כדי להזכיר ללירן ואייל כל הזמן שהמיכל הזה זמני... - וזה עובד :D

נימרוד לפי מה שראיתי המיכל מחולק ע"י שני חוצצים מה שמחלק אתו ל בערך 93 ליטר לכול מחיצה, זה קצת נראה לי גבולי מבחינת טילטולים ולחץ על הריתוכים.

נמרוד
29-05-09, 19:46
אם אני זוכר נכון עידו, המיכל מחולק על ידי שלושה חוצצים לארבעה תאים. הנפח האמיתי של המיכל שלנו הוא כ250~ ליטר.

70 גלון = 265 ליטר רשמיים.

erezjack
08-06-09, 21:30
אני רוצה לפתוח תת נושא בתוך השירשור שיעסוק בעיצוב הרכב.

ובכן, לפני כארבעה חודשים החלטתי לעשות מעשה, לתרום את חלקי לפרויקט ולנסות לעצב את מעטפת הרכב. ניסיתי בעבר, בעיקבות הסקיצה שעשיתי לרכב של ברוך טולידאנו, להכין הצעה לעיצוב. ביקור בסדנה של ברוך הבהיר לי כי, מאחר שאין מודל תלת ממדי ממוחשב של הפרויקט, אצטרך למדל את הרכב בעצמי למחשב -מלאכה סיזיפית- או, לחליפין לעבוד במקום עם שבלונות, קרטונים ושאר חומרים כדי לבנות את העיצוב ישירות על השלדה. לצערי לא יכולתי להשקיע את הזמן הנדרש לשתי האופציות ונטשתי את הרעיון.
הסרטינה/אוטו, אחריו אני עוקב מאז שפורסם בשירשור הזה, תוכנן ברובו במחשב והבנייה נעשתה בדיוק האפשרי ע"פ התוכניות. עובדה זו, חשבתי לעצמי, תאפשר לי לעבוד על העיצוב במחשב, בביתי ובזמני הפנוי תוך הסתמכות על המודל הממוחשב שנבנה ע"י נמרוד. לעבודה במחשב מספר יתרונות נוספים על פני עבודה ישירה על הרכב- אפשר להעביר את התכנון ישירות לאחד מאמצעי היצור הקיימים בהתאם לשיטה שתיבחר בדומה לחיתוך חלקים בלייזר. קיימות מספר אפשרויות ליצור המעטפת ובהתאם תבחר שיטת יצור המודל ועל כך ארחיב בהמשך. יותר מכך - בניגוד לעבר, שבו, לאחר הכנת סקיצות וגיבוש צורני על הנייר, נבנה דגם מוקטן ב1/4 עד 1/16 של הגודל האמיתי ועליו נבדק ושופר העיצוב, מידול תלת ממדי במחשב מאפשר לבחון את הצורות בקלות, לשלוט בעקומות בקימורים ובזרימה הצורנית ולהגיע לצורה הסופית בלי לגעת בעץ, פוליאורטן, חמר דגמים ושפכטל רכב.
ובכן, פניתי לנמרוד והצעתי לנסות את כוחי. נמרוד שלח לי את המודל והתחלתי לעבוד, חשבתי שאשתעשע להנאתי פה ושם במחשב אך חיש מהר נשאבתי לתוך העבודה ומצאתי את עצמי מבלה שעות על גבי שעות מול המסך.
עיצוב רכב נחשב לתחום בעל מסורת ותרבות ארוכה משל עצמו, שפה עיצובית ומוסכמות ידועות. כצעד ראשון בחרתי ללכת בכיוון עיצובי משל עצמי ובמנותק מהמקובל בתחום הבאגים למיניהם, המחשבה היתה לתכנן מעטפת שתתבסס על משטחים ישרים המכופפים ומעוגלים במישור אחד בלבד. גישה זו תאפשר לבנות את המעטפת מכל חומר שטוח שיבחר,למשל פח, לחתוך את המשטחים ישר מקבצי מחשב, לחבר בניהם ולקבל את המעטפת ישירות. יכולתי אפילו להדפיס את החלקים על נייר לחתוך ולהדביק ולקבל מודל מוקטן ומדוייק.
זו התוצאה הראשונה:
http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/3d5bbf75e98840e48ed917b46186d2d005.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/dfdfdf4359ae4b2dbf4e7f8e15d8211305.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/26119f4bf6594954924698e5f83e16f505.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/9c6970f07052465eb014f02335daa4a205.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/1b6e0adbf3e64eaabe2c27a72e9dd3c305.jpg

אפשר לראות שהמבנה עשוי משטחים ישרים המעוגלים במישור אחד בלבד אבל התוצאה המתקבלת תלת ממדית ונפחית, העיצוב מזכיר חיפושית או ציפור טרף ,דמיינתי אותו במשטחי אלומיניום מרותכים זה לזה או מסומררים כמו מטוס ומלוטשים ראי . באותו זמן לא נבחרה עדיין תצורת מיקום הגלגלים הרזרביים ומיקום הרדיאטור הראשי והלכתי עם מה שקיבלתי מנמרוד. חלק אחורי פתוח כמו טנדר והרדיאטור בחוץ. בתמונה האחרונה אפשר לראות את בדיקת מהלך הגלגלים למרווח הכנפיים, דבר שאפשר בקלות לבדוק במודל המחשב כמו קלירנסים נוספים.

טוב, המודל הזה לא התקבל בהתלהבות רבה, בלשון המעטה והבנתי שצריך להכין שיעורי בית טוב יותר.

עד כאן להפעם

ארז

עידו לוריה
08-06-09, 22:31
אני רוצה לפתוח תת נושא בתוך השירשור שיעסוק בעיצוב הרכב.

ובכן, לפני כארבעה חודשים החלטתי לעשות מעשה, לתרום את חלקי לפרויקט ולנסות לעצב את מעטפת הרכב. ניסיתי בעבר, בעיקבות הסקיצה שעשיתי לרכב של ברוך טולידאנו, להכין הצעה לעיצוב. ביקור בסדנה של ברוך הבהיר לי כי, מאחר שאין מודל תלת ממדי ממוחשב של הפרויקט, אצטרך למדל את הרכב בעצמי למחשב -מלאכה סיזיפית- או, לחליפין לעבוד במקום עם שבלונות, קרטונים ושאר חומרים כדי לבנות את העיצוב ישירות על השלדה. לצערי לא יכולתי להשקיע את הזמן הנדרש לשתי האופציות ונטשתי את הרעיון.
הסרטינה/אוטו, אחריו אני עוקב מאז שפורסם בשירשור הזה, תוכנן ברובו במחשב והבנייה נעשתה בדיוק האפשרי ע"פ התוכניות. עובדה זו, חשבתי לעצמי, תאפשר לי לעבוד על העיצוב במחשב, בביתי ובזמני הפנוי תוך הסתמכות על המודל הממוחשב שנבנה ע"י נמרוד. לעבודה במחשב מספר יתרונות נוספים על פני עבודה ישירה על הרכב- אפשר להעביר את התכנון ישירות לאחד מאמצעי היצור הקיימים בהתאם לשיטה שתיבחר בדומה לחיתוך חלקים בלייזר. קיימות מספר אפשרויות ליצור המעטפת ובהתאם תבחר שיטת יצור המודל ועל כך ארחיב בהמשך. יותר מכך - בניגוד לעבר, שבו, לאחר הכנת סקיצות וגיבוש צורני על הנייר, נבנה דגם מוקטן ב1/4 עד 1/16 של הגודל האמיתי ועליו נבדק ושופר העיצוב, מידול תלת ממדי במחשב מאפשר לבחון את הצורות בקלות, לשלוט בעקומות בקימורים ובזרימה הצורנית ולהגיע לצורה הסופית בלי לגעת בעץ, פוליאורטן, חמר דגמים ושפכטל רכב.
ובכן, פניתי לנמרוד והצעתי לנסות את כוחי. נמרוד שלח לי את המודל והתחלתי לעבוד, חשבתי שאשתעשע להנאתי פה ושם במחשב אך חיש מהר נשאבתי לתוך העבודה ומצאתי את עצמי מבלה שעות על גבי שעות מול המסך.
עיצוב רכב נחשב לתחום בעל מסורת ותרבות ארוכה משל עצמו, שפה עיצובית ומוסכמות ידועות. כצעד ראשון בחרתי ללכת בכיוון עיצובי משל עצמי ובמנותק מהמקובל בתחום הבאגים למיניהם, המחשבה היתה לתכנן מעטפת שתתבסס על משטחים ישרים המכופפים ומעוגלים במישור אחד בלבד. גישה זו תאפשר לבנות את המעטפת מכל חומר שטוח שיבחר,למשל פח, לחתוך את המשטחים ישר מקבצי מחשב, לחבר בניהם ולקבל את המעטפת ישירות. יכולתי אפילו להדפיס את החלקים על נייר לחתוך ולהדביק ולקבל מודל מוקטן ומדוייק.
זו התוצאה הראשונה:
http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/3d5bbf75e98840e48ed917b46186d2d005.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/dfdfdf4359ae4b2dbf4e7f8e15d8211305.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/26119f4bf6594954924698e5f83e16f505.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/9c6970f07052465eb014f02335daa4a205.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/1b6e0adbf3e64eaabe2c27a72e9dd3c305.jpg

אפשר לראות שהמבנה עשוי משטחים ישרים המעוגלים במישור אחד בלבד אבל התוצאה המתקבלת תלת ממדית ונפחית, העיצוב מזכיר חיפושית או ציפור טרף ,דמיינתי אותו במשטחי אלומיניום מרותכים זה לזה או מסומררים כמו מטוס ומלוטשים ראי . באותו זמן לא נבחרה עדיין תצורת מיקום הגלגלים הרזרביים ומיקום הרדיאטור הראשי והלכתי עם מה שקיבלתי מנמרוד. חלק אחורי פתוח כמו טנדר והרדיאטור בחוץ. בתמונה האחרונה אפשר לראות את בדיקת מהלך הגלגלים למרווח הכנפיים, דבר שאפשר בקלות לבדוק במודל המחשב כמו קלירנסים נוספים.

טוב, המודל הזה לא התקבל בהתלהבות רבה, בלשון המעטה והבנתי שצריך להכין שיעורי בית טוב יותר.

עד כאן להפעם

ארז

ארז לפי דעתי יפה מאוד , המחשבה על לעבוד בכיפוף דו מימדי מפשית את העבודה עם פחים מגניב
עידו

חנן גולומבק
09-06-09, 07:22
זה הפייבוריט שלי !!!

עידו לוריה
09-06-09, 07:50
זה הפייבוריט שלי !!!

חנן יש להם בדיון באגי עוד כמה דוגמאות יפות מאוד קבל עוד אחת

מוטי אלמגור
09-06-09, 07:52
בכנות, הקווים מקורת A ואחורה נראים מצועצעים מדי, בעיקר זנב הבאטמוביל.

האמת היא שיש לי שאלה למביני עניין בתחום העיצוב של רכבי מירוץ כאלו - האם יש איזושהי נגיע בכלל בתחום האוירודינמיקה או שזה לא מגיע לכדי משחק בכלל?

מוטי

עידו לוריה
09-06-09, 08:29
בכנות, הקווים מקורת A ואחורה נראים מצועצעים מדי, בעיקר זנב הבאטמוביל.

האמת היא שיש לי שאלה למביני עניין בתחום העיצוב של רכבי מירוץ כאלו - האם יש איזושהי נגיע בכלל בתחום האוירודינמיקה או שזה לא מגיע לכדי משחק בכלל?

מוטי

מוטי תלוי עם יש לך מנהרת רוח בבית ועם למדתה הנדסת אוירונוטיקה;)
אבל ברצינות לא ממש אנשים עושים בתחום יותר מה שנראה להם נכון וגם מנסיון מצטבר.
אתה ברכב שנבנה בימים אלו מתכנן את החיפוים בצורה אוירונטית?
ועם כן אז שתף אותנו בתעליך ,תוכנות ,כלי עבודה מחשבת וכו'

erezjack
09-06-09, 09:13
מוטי תלוי עם יש לך מנהרת רוח בבית ועם למדתה הנדסת אוירונוטיקה;)
אבל ברצינות לא ממש אנשים עושים בתחום יותר מה שנראה להם נכון וגם מנסיון מצטבר.
אתה ברכב שנבנה בימים אלו מתכנן את החיפוים בצורה אוירונטית?
ועם כן אז שתף אותנו בתעליך ,תוכנות ,כלי עבודה מחשבת וכו'

חיפויי הבאגי שחנן הראה למעלה עשויים בשיטה דומה למה שתיארתי, לוחות אלומיניום מעוגלים, מרותכים ומלוטשים. חלק גם מרוקעים מעט.
לגבי אוירודינמיקה- מכיוון שכלי הרכב הללו אינם סגורים לחלוטין, קשה לשלוט בזרימת האוויר סביבם. לדוגמה -חוסר חלון קדמי פוגע באווירודינמיקה יותר משינויי צורה אלו או אחרים כמו גם חשיפת הגלגלים לרוח. אני מניח שרוב הבונים מתעלמים מהנושא ופשוט מוסיפים הספק למנועים. קיימות תוכנות ברמות שונות של פירוט להדמייה וניתוח זרימת גז או נוזל סביב גופים שונים אבל עדיין, הדרך האופטימאלית היא במנהרת רוח, הדבר יקר מאד ומשפר את התוצאה בשוליים.

ארז

מוטי אלמגור
09-06-09, 09:20
עידו - תגובה מתחכמת כראוי :p!

אוירודינמיקה בסיסית לא מצריכה מנהרת רוח, כמו שבנית באגי בסיסית לא מצריכה תואר שמיני במדעי הגרעין.
קיימים עקרונות אוירודינמיים בסיסיים שניתן לעקוב אחריהם כדי לייעל את זרימת האויר על כל רכב.
אולי בגלל שלי אישית זה תמיד נושא מעניין וישבתי לקרוא די הרבה על אוירודינמיקה זה נראה יותר נגיש ממי שלא פתח אפילו ספר אחד בחייו, אבל באמת שלא הכל מאגיה שחורה.

עשיתי כבר כמה ניסויים בתחום על רכבים שונים, ולניסויים האלו יש תוצאות.
וכן, ברכב שאני בונה בימים אלו הושקעה מחשבה רבה בתחום האוירודינמיקה למרות שמבחינת התקנות אני די מוגבל.

מוטי

lizard
09-06-09, 10:48
אווירודינמיקה בהקשר של ייעול זרימת אוויר לרדיאטורים השונים וכדומה עושים, אווירודינמיקה בהקשר של התנגדות לרוח וכדומה, לא עושים כי זה יהיה חסר משמעות ברכב שטח. אתה לא מגיע למהירויות שבהן ההתנגדות לרוח משמעותית.

asafk
09-06-09, 11:22
מיכה, תבדוק מאיזה מהירות הגרר משמעותי. אני חושב שאחרי שתבדוק אתה תבין שטעית.

אסף.

tzurlis
09-06-09, 13:10
ארז
תרומתי הצנועה
אם כבר בזרימה עסקינן - אחת הבעיות ברכב נטול שמשה במהירות גבוהה היא האבק לעיני הצוות, והאבק שמתיישב על ציוד הניווט, ומפריע לראות את המסכים טוב.
אם תוכל לעצב מגן רוח קטן בגובה סף המנוע או קצת מעליו, שיעשה גל אוויר\ מערבולת ויסיט את הזרימה מהשמשה הקדמית לגג:
ובנוסף ליצור ואקום\ סבסוב בגובה הדופן, מאחורי הקקוקפיט קיר האש, שימשכו את האבק מהגלגלים לשם ולא יכניסו אותו מצידי הגלגלים הקדמיים והחלון הצדדי, לקוקפיט -
מה טוב.

lizard
09-06-09, 13:46
מיכה, תבדוק מאיזה מהירות הגרר משמעותי. אני חושב שאחרי שתבדוק אתה תבין שטעית.

אסף.
אם אני זוכר נכון, משירשורים פה בפורום, מדובר על מהירויות תלת סיפרתיות. היית אומר מסלול אספלט, סבבה. בשטח? כמה זמן כבר אפשר לנסוע במהירות תלת ספרתית משמעותית לאורך זמן? וגם אם אפשר, אני חושב שהשקעה במנוע חזק יותר, גיר טוב יותר וחלקים כאלו יתנו יתרון יותר משמעותי מאשר בדיקות גרר וייצור של מעטפת שתהיה אופטימלית מבחינת אווירודינמיות. מה גם שמדובר על רכבים גבוהים וכבדים, כמה כבר זה יכול לשפר?

asafk
09-06-09, 14:09
מיכה, כתבתי תבדוק והתכוונתי לזה. לא מה שאתה חושב שאתה זוכר מדיונים בפורום. לא תקבל ממני תשובה כי אני רוצה שתתאמץ.

אסף.

סוזי המשתוללת
09-06-09, 14:20
מיכה
רמז קל תבדוק הפרש צריכת דלק בין 90 ל110 בפרייבט

erezjack
09-06-09, 14:59
ארז
תרומתי הצנועה
אם כבר בזרימה עסקינן - אחת הבעיות ברכב נטול שמשה במהירות גבוהה היא האבק לעיני הצוות, והאבק שמתיישב על ציוד הניווט, ומפריע לראות את המסכים טוב.
אם תוכל לעצב מגן רוח קטן בגובה סף המנוע או קצת מעליו, שיעשה גל אוויר\ מערבולת ויסיט את הזרימה מהשמשה הקדמית לגג:
ובנוסף ליצור ואקום\ סבסוב בגובה הדופן, מאחורי הקקוקפיט קיר האש, שימשכו את האבק מהגלגלים לשם ולא יכניסו אותו מצידי הגלגלים הקדמיים והחלון הצדדי, לקוקפיט -
מה טוב.

צור,

התקדמתי רבות מהדגם שהצגתי למעלה. אני מנסה כרגע לתאר את התהליך שעברנו במהלך גיבוש הקונספט הסופי. בין שאר הנושאים, הוחלט מהסיבות שהעלית, לבנות קוקפיט אטום ככל האפשר עם זרימת אוויר מבוקרת לקירור הצוות וזה אומר שמשה קדמית, דלתות, חלונות ופתחי אוורור.

טוב, נמשיך:
לאחר חילופי דוא"לים עם נמרוד הבנתי שאני צריך ללכת לכיוון יותר קונבנציונאלי. נמרוד דיבר על רכב בסגנון טנדר מרוץ אמריקאי וצירף את הדוגמה הבאה לכיוון אפשרי.

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/ce3067287f9a4927be370a6473508ced99.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/6847eb5ab2804f24b517877c0494295399.jpg

דרך אגב, נמרוד, מגיעה לנו כתבה על הפלא הזה.
הכוונה בדוגמה היתה לעצב מעטפת סביב השלדה עד גובה ספי החלונות ולחשוף ככל הניתן משאר המבנה. לוותר לחלוטין על החלק העליון ולהסתפק בגג פח פשוט. הגישה הזו מקטינה את הגודל הויזואלי של כלי הרכב, שגם כך הוא ענק, ומפשטת את בנית המעטפת. החסרון כמובן הוא בחשיפת הצוות לפגעי הטבע.
שוטטות ברחבי אתרי השטח האמריקאיים העלתה דוגמאות רבות לסגנון הזה הכולל, בד"כ, סגירת גוף הרכב בלוחות המותאמים למסבך השלדה ולוח פשוט כגג. העיצוב במקרים הללו אינו רציף וכוללני אלא פשוט עוקב אחרי קווי המבנה והוא בעצם נראה "מודבק" כלאחר מחשבה. לאחר תכנון השלדה ובנייתה מתברר לבונים שצריך איכשהו לכסות את המבנה ואז מתחילים לחתוך, לכופף ולרתך. זוהי גישה אחת, גישה נוספת היא לדמות את המכונית לטנדר קיים, בד"כ של הספונסר, ולהוסיף ולשנות כדי להתאים לאילוצים בשטח. הגישה השלישית, שקיימת בעיקר אצל יצרני הרכב, היא לשלב את העיצוב מתחילת תהליך התכנון ולהחליט על קונספט עיצובי בדיוק כפי שמחליטים על הגישה התכנונית הנדסית ואם צריך, להכפיף את התכנון, במגבלות מקצועיות כמובן, לעיצוב. התהליך התכנוני דומה מאד לתהליך תכנון רכב רגיל, שבו המעצב עובד מול המהנדסים והשיווק כמובן מן הרגע הראשון. בהמשך אצרף דוגמאות לגישות השונות.
ובכן, חזרתי לשולחן השרטוט כמו שאומרים, למרות שלא ראיתי אחד כבר שנים וזה מה שיצא.

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/fba2cff2f5a44c90996ab8629d8feb8805.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/764f3357c0e14c088475f3061e51c28605.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/b553f21645d0460b8cc526858f589a9005.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/eb33c91caffa44c2952de066fcdaa28805.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/60489be333b9437c807a807eeca7313305.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/f26ed87a3c284138abf9fc8299187c4105.jpg

טכניקת היצור דומה, הכל עשוי לוחות שטוחים מעוגלים במישור אחד. המראה קליל יותר בגלל הקטנת הגג וויתור על קורות החלונות, במקום כנפי החיפושית מעל הגלגלים הרחבתי את המרכב כדי לכסות חלק מהם. מראה הטנדר הפתוח נשמר אם כי, כדברי נמרוד נראה קצת "אל קמינו" רציתם אמריקאי -קיבלתם. המבנה בכללותו קומפקטי ומבליט את הגלגלים ואת השלדה ככל הניתן. תצורת הרדיאטור והגלגלים הרזרביים נותרו ללא שינוי ונוספה שמשה קדמית, שפשוט תחובר במסגרת על השלדה.

טוב, התגובות היו מעט יותר חמות ובשלב זה הוצגתי בפני החלונות הגבוהים ומקבלי ההחלטות.

עד כאן להיום, צריך גם לעבוד.

ארז

Tom Bril
09-06-09, 16:11
לגבי נושא האווירודינמיקה, בזמנו פורסמה כתבה באחד ממגזיני הרכב בארץ על הרכב הנ"ל

http://www.youtube.com/watch?v=oPOz8lnLkpM&feature=PlayList&p=0774AB0A6434A0BC&playnext=1&playnext_from=PL&index=53

לדברי האדם האחראי על בניית הרכב, למרות המנוע בעל ה1000 כ"ח
אין לרכב יכולת לעבור את ה170 קמ"ש בשביל,ותה מגבלה אווירודינמית שהציב הרצון לעצב את הרכב בסיגנון רטרו

למנוע ולגיר יש יכולת להגיע למהירות יותר גבוה אך במהירות של 170 קמ"ש בגלל המגבלה האווירודינמית הרכב מאבד אחיזה ו"מפרפר" במקום לדחוף, כך כתוב : )



לגבי העיצוב, "הכנפיים\סופיות" מעל הגלגלים האחוריים לא מחמיאים ויוצרים אחוריים מגושמים , לא כדי ללכת על משהו יותר פשוט?, הרי גם ככה הרכב יצא מאוד יפה בגלל בסיסו וייעודו הראשוניים

רפאל
09-06-09, 16:13
היי ארז


אחלה עיצובים, כל הכבוד, אבל....

אם תבחן רכבים אמריקאים תראה כי החלק האחורי נראה כמו טנדר והגלגל עולה בתוך הארגז. הקו העליון הינו ישר ולא ב"גל" כמו אצלך - לדעתי יותר יפה אבל על טעם לא נתווכח.

תקן FIA מחייב שבמבט על לא תראה גלגל. אצלך לא קורה. ואל תתחילו כן תקן לא תקן.
הרכב נבנה כמוכן לתקן ולכן אני מעלה סוגיה זו.




רפי

erezjack
09-06-09, 17:52
היי ארז


אחלה עיצובים, כל הכבוד, אבל....

אם תבחן רכבים אמריקאים תראה כי החלק האחורי נראה כמו טנדר והגלגל עולה בתוך הארגז. הקו העליון הינו ישר ולא ב"גל" כמו אצלך - לדעתי יותר יפה אבל על טעם לא נתווכח.

תקן FIA מחייב שבמבט על לא תראה גלגל. אצלך לא קורה. ואל תתחילו כן תקן לא תקן.
הרכב נבנה כמוכן לתקן ולכן אני מעלה סוגיה זו.



רפי

רפי,

הרמתי לו את הזנב כדי לחשוף מצד אחד את השלדה וליצור ארגז אחורי שבסיסו בגובה תקרת מכל הדלק, ומצד שני לא לעבות את הזנב יותר מידי. הגל שנוצר מוסיף לטעמי דינמיות לצורה אפילו שזו סטיה מהמקובל באמריקה.

לגבי התקן הצדק עמך ובהמשך העניין נלקח בחשבון.

ארז

חנן גולומבק
09-06-09, 18:08
רציתי לשאול בקשר לראדיאטור, הוא שוכב . למה ? הוא יכול לבצע את תפקידו בשכיבה ?

erezjack
09-06-09, 18:19
רציתי לשאול בקשר לראדיאטור, הוא שוכב . למה ? הוא יכול לבצע את תפקידו בשכיבה ?


הרדיאטור שוכב כי כך קיבלתי אותו ובשלבים אלה לא התייחסתי לכל הפונקציות למיניהן אלא ניסיתי לבנות קונספט עיצובי בלבד. הרדיאטור קיבל זוית ניצבת יותר בהמשך אבל עקרונית אפשר להשתמש ברדיאטור עם זרימת אויר על פניו.

ארז

מוטי אלמגור
09-06-09, 18:42
אווירודינמיקה בהקשר של ייעול זרימת אוויר לרדיאטורים השונים וכדומה עושים, אווירודינמיקה בהקשר של התנגדות לרוח וכדומה, לא עושים כי זה יהיה חסר משמעות ברכב שטח. אתה לא מגיע למהירויות שבהן ההתנגדות לרוח משמעותית.
אני מרשה לעצמי לכתוב שזה שטויות במיץ, והקטע הכי דבילי הוא שהתגובה הזו עולה כמעט בכל דיון על אוירודינמיקה ברוב פורומי הרכב באינטרנט.

מוטי

עידו לוריה
09-06-09, 21:10
אני מרשה לעצמי לכתוב שזה שטויות במיץ, והקטע הכי דבילי הוא שהתגובה הזו עולה כמעט בכל דיון על אוירודינמיקה ברוב פורומי הרכב באינטרנט.

מוטי

כמו כל נושא שאנשים חושבים שהם יודעים משהו, במקום קודם ללמוד אותו .ויש גם פה שפע של כאלה
עידו

נמרוד
10-06-09, 08:17
היישום של תכנון אוירודינמי שונה מאד מאשר ברכב מסלול עד כדי כך שכמעט כל הידע הקיים - והוא קיים בשפע לגבי מכוניות אספלט - לא רלוונטי. מה שנכון באופן כללי לכל ההיבטים של הנדסת מכונית מירוץ.

ברכב מרוץ למסלול אתה מנסה ליצור עילוי שלילי - Downforce - בצורה מבוקרת, במהירויות הנכונות, בצורה שתשתלב נכון עם עבודת המתלים שלך, הן בישורות והן בסיבובים. וכמובן תוך תוך יצירה של גרר drag מינימלי. האוטו שלך הוא בעל מרחק קטן וקבוע פחות או יותר מהקרקע, שהיא עצמה שטוחה ואחידה.

ברכב שטח, המרחק מהקרקע גדול - אם במכונית אספלת מדובר על סנטימטרים ספורים, ברכב שטח מדובר על חצי קוטר גלגל, לפחות. המרחק הזה משתנה, בצורה קיצונית, כי מהלך המתלה גדול פי 5, 6, אפילו 10 ויותר אם אתה משווה טרופי טראק עם 30+ אינץ' לרכב פורמולה עם 1-2 אינץ'. הקרקע לא שטוחה בכלל, היא גלית, חולית, סלעית, שיחים, אלוהים יודע מה. אתה לא יכול לחפות על כל החלק התחתון של הגלגלים גם אם תרצה כי המתלים צריכים לעבוד כל כך הרבה. אז יש לך שליש ויותר משטח הפנים הכולל של המכונית שהוא כאוטי לגמרי, משתנה כל הזמן.

אז אחרי שעזבנו את הבלאגן של החצי התחתון של המכונית והקרקע, אפשר להלביש כנפיים ענקיות מעל הרכב ולייצר כמה downforce שאתה רק רוצה, אין חוקים נגד זה בשום תקנון של רכב שטח... אבל בעצם מה המשמעות של הכוח הזה? הוא הרי יעבוד נגד המתלים שלך, יתקע את הרכב בקרקע, יאכל את מהלך המתלה שעמלת קשה כדי לייצר, ודווקא במהירויות הגבוהות, לא יאפשר לרכב לעקוב אחרי הקרקע - וזה מה שרכב שטח צריך לעשות כדי להתקדם... אז אם בשנות ה60-70 עוד ראית פה ושם באגים עם אביזרים אוירודנימיים עיליים (ראה את הכנף הענקית על הברונקו "ביג אולי" כמה תגובות מעל), הם מזמן נעלמו.

לגבי מהירות - המהירות הממוצעת במרוץ שטח, גם בארץ, גם בבאחה, היא איפשהו באזור 60-70-90 קמ"ש. לעומת מהירות כפולה לפחות במירוצי האספלט השכונתיים המשניים ביותר... לא יודע מוטי, מה המהירות הממוצעת שלך בכל מסלול שאתה מכיר? 150, 180 קמ"ש? אז כן, חד משמעית, התועלת שבתכנון אוירודינמי פחותה ברכב שטח, וביחס לריבוע המהירות. ולעומת זאת התרומה של הגלגלים הגדולים, המתלים, וכן הלאה, חשובה יותר. אז שיקולים אוירודינמיים נדחקים הצידה בתכנון ומקבלים עדיפות כמעט אפסית.

מה שכן אפשר לעשות זה באמת לתכנן את המעטפת החיצונית לגרר מינימלי. אני מאמין שחלק קטן מבוני הרכבים המתקדמים יותר מתעסקים בזה בפועל על פי התמונות של הרכבים, וזה בעיקר עבור תחרויות כמו הדקאר שהן באמת הרבה יותר מהירות בממוצע, מהלך המתלה וגודל הגלגל בהן מוגבל גם כך, אז יש הגיון להשקיע משאבים באוירודינמיקה.

מוטי אלמגור
10-06-09, 09:24
מסכים עם כל מה שכתבת והאמת שהרוב די ברור מאליו ומובן.

מה שכן אפשר לעשות זה באמת לתכנן את המעטפת החיצונית לגרר מינימלי. אני מאמין שחלק קטן מבוני הרכבים המתקדמים יותר מתעסקים בזה בפועל על פי התמונות של הרכבים, וזה בעיקר עבור תחרויות כמו הדקאר שהן באמת הרבה יותר מהירות בממוצע, מהלך המתלה וגודל הגלגל בהן מוגבל גם כך, אז יש הגיון להשקיע משאבים באוירודינמיקה.
לכאן חתרתי, לא לכיוון של כנפיים עם כוח הצמדה - הרי ברכב שטח שקופץ אתה משנה את זוית התקיפה של הכנף כ"כ הרבה שזה רק יכול להרע.

מה הסיבה לבטל את השמשה הקדמית ברכב שאתם בונים?
גם אצלי ברכב לא תהיה שמשה קדמית, רק מגן רוח קטנצ'יק כמו של אופנוע - אבל אצלי ברכב הוכח כבר מאות פעמים שביטול השמשה הקדמית = אוטו מהיר יותר בהפרש מסיבי וחוץ מזה אין יותר מדי חול ואבנים על המסלול (יש, אבל בכמות מצחיקה למדי).
עוד עניין אצלי הוא חוסר היצע בשמשות קדמיות קמורות בגודל כזה קטן - פשוט אין!
או שאתה מייצר קאסטום ($$$) או שאתה עושה מה שכולם עושים והוא שמשה שטוחה שזה אחלה מעצור אויר.

שמשה קדמית ברכב שלכם יכולה לעזור מאוד ואני מניח שבגודל של הרכב שלכם אין בעיה למצוא משהו שיעבוד.

לגבי צורת החיפוי כדי לייעל לפחות את הגרר שהרכב שלכם מייצר, בחלק העליון ובצדדים איפה שכן אפשר להלביש חיפוי זה בטוח יעזור יותר מלא לעשות כלום.
עם שטח פנים של נושאת מטוסים, אפילו אם תצליח לייעל רק 30% מהחלקים שעליהם זורם האויר זה בטח שווה למשהו כמו להוריד או להוסיף איזה נגרר מאחורה :wink:...

אין צורך להמציא את הגלגל, תעתיקו בלי בושה ממה שהכי קרוב לתצורה שלכם ונוסע בדקאר אם זו הדוגמא הכי טובה לקחת.
להעתיק את מה שהמנצחים עושים זה האלף בית של ספורט מוטורי, ומי שחושב שאני מתלוצץ לרגע שיבדוק מה קרה עם הדיפיוזרים בתחילת העונה הנוכחית של פורמולה 1 - פסגת הספורט המוטורי.

מוטי

הצפרדע
10-06-09, 15:24
הנה הסבר יפה ומדעי למה שמיכה אמר( בשפה לא מקצועית) בהודעה מספר 322 לעיל, וצדק.

ההתנפלות עליו לפעמים(נכון, לעיתים לא קרובות...:cool:) חסרת בסיס והפעם סתם לא מוצדקת.



היישום של תכנון אוירודינמי שונה מאד מאשר ברכב מסלול עד כדי כך שכמעט כל הידע הקיים - והוא קיים בשפע לגבי מכוניות אספלט - לא רלוונטי. מה שנכון באופן כללי לכל ההיבטים של הנדסת מכונית מירוץ.

ברכב מרוץ למסלול אתה מנסה ליצור עילוי שלילי - Downforce - בצורה מבוקרת, במהירויות הנכונות, בצורה שתשתלב נכון עם עבודת המתלים שלך, הן בישורות והן בסיבובים. וכמובן תוך תוך יצירה של גרר drag מינימלי. האוטו שלך הוא בעל מרחק קטן וקבוע פחות או יותר מהקרקע, שהיא עצמה שטוחה ואחידה.

ברכב שטח, המרחק מהקרקע גדול - אם במכונית אספלת מדובר על סנטימטרים ספורים, ברכב שטח מדובר על חצי קוטר גלגל, לפחות. המרחק הזה משתנה, בצורה קיצונית, כי מהלך המתלה גדול פי 5, 6, אפילו 10 ויותר אם אתה משווה טרופי טראק עם 30+ אינץ' לרכב פורמולה עם 1-2 אינץ'. הקרקע לא שטוחה בכלל, היא גלית, חולית, סלעית, שיחים, אלוהים יודע מה. אתה לא יכול לחפות על כל החלק התחתון של הגלגלים גם אם תרצה כי המתלים צריכים לעבוד כל כך הרבה. אז יש לך שליש ויותר משטח הפנים הכולל של המכונית שהוא כאוטי לגמרי, משתנה כל הזמן.

אז אחרי שעזבנו את הבלאגן של החצי התחתון של המכונית והקרקע, אפשר להלביש כנפיים ענקיות מעל הרכב ולייצר כמה downforce שאתה רק רוצה, אין חוקים נגד זה בשום תקנון של רכב שטח... אבל בעצם מה המשמעות של הכוח הזה? הוא הרי יעבוד נגד המתלים שלך, יתקע את הרכב בקרקע, יאכל את מהלך המתלה שעמלת קשה כדי לייצר, ודווקא במהירויות הגבוהות, לא יאפשר לרכב לעקוב אחרי הקרקע - וזה מה שרכב שטח צריך לעשות כדי להתקדם... אז אם בשנות ה60-70 עוד ראית פה ושם באגים עם אביזרים אוירודנימיים עיליים (ראה את הכנף הענקית על הברונקו "ביג אולי" כמה תגובות מעל), הם מזמן נעלמו.

לגבי מהירות - המהירות הממוצעת במרוץ שטח, גם בארץ, גם בבאחה, היא איפשהו באזור 60-70-90 קמ"ש. לעומת מהירות כפולה לפחות במירוצי האספלט השכונתיים המשניים ביותר... לא יודע מוטי, מה המהירות הממוצעת שלך בכל מסלול שאתה מכיר? 150, 180 קמ"ש? אז כן, חד משמעית, התועלת שבתכנון אוירודינמי פחותה ברכב שטח, וביחס לריבוע המהירות. ולעומת זאת התרומה של הגלגלים הגדולים, המתלים, וכן הלאה, חשובה יותר. אז שיקולים אוירודינמיים נדחקים הצידה בתכנון ומקבלים עדיפות כמעט אפסית.

מה שכן אפשר לעשות זה באמת לתכנן את המעטפת החיצונית לגרר מינימלי. אני מאמין שחלק קטן מבוני הרכבים המתקדמים יותר מתעסקים בזה בפועל על פי התמונות של הרכבים, וזה בעיקר עבור תחרויות כמו הדקאר שהן באמת הרבה יותר מהירות בממוצע, מהלך המתלה וגודל הגלגל בהן מוגבל גם כך, אז יש הגיון להשקיע משאבים באוירודינמיקה.

מוטי אלמגור
10-06-09, 17:32
ברוך, לא יכול להיות שאני ואתה קראנו את אותן ההודעות.



אווירודינמיקה בהקשר של התנגדות לרוח וכדומה, לא עושים כי זה יהיה חסר משמעות ברכב שטח. אתה לא מגיע למהירויות שבהן ההתנגדות לרוח משמעותית.


מבחינתך זהה ל-

מה שכן אפשר לעשות זה באמת לתכנן את המעטפת החיצונית לגרר מינימלי. אני מאמין שחלק קטן מבוני הרכבים המתקדמים יותר מתעסקים בזה בפועל על פי התמונות של הרכבים, וזה בעיקר עבור תחרויות כמו הדקאר שהן באמת הרבה יותר מהירות בממוצע, מהלך המתלה וגודל הגלגל בהן מוגבל גם כך, אז יש הגיון להשקיע משאבים באוירודינמיקה.
:confused:

כנראה שיש כאן שאלה של השקפה, לפי מה שאני רואה אתם הולכים לבנות לרכב חיפויים בכל מקרה, אולי שווה להשקיע עוד טיפת מאמץ כדי לייצר אותם עם מחשבה לכיוון של אוירודינמיות.
אם המהירות הממוצעת של הרכב עלולה להיות 70-90 קמ"ש באיזשהו מירוץ, זרימת האויר כבר מתחילה לקבל משמעות.

מוטי

lizard
10-06-09, 22:10
מוטי, התכוונתי לזה שאתה לא תיקח רכב סטייל באחה (אני כמעט בטוח שגם לא בדאקר אבל שם יש הרבה -הרבה- יותר כסף אז אני לא יודע) למנהרת רוח כי בעלות של בדיקה כזו אתה יכול לצייד את הרכב במנוע יותר טוב או אני לא יודע מה.
זה שהרכב לא צריך להראות כמו בלוק, טוב אני הנחתי שזה ברור.

לדעתי האישית, בהנחה ואני צריך לשים כסף על בניה של רכב שכזה, שיפור ההתנגדות לרוח שנובעת ממהירות גבוהה תהיה בערך בסוף הרשימת הוצאות שלי.
אתם חושבים שאי טועה? סבבה. נראה את הרכבים שלכם במנהרת רוח הקרובה לביתכם. אל תשכחו לעלות תמונות ואם אפשר, חשבונית.

erezjack
10-06-09, 22:14
נמשיך,
לאחר מספר שיחות וחילופי מיילים עם לירן התחילה להתבהר התמונה והסתמנה תחילתו של design brief. מהדברים התברר שהעבודה עד עכשיו היתה רק חימום וצריך להתחיל הכל מחדש. לא נורא, בינתיים נכנסתי לתחום, למדתי את הכיוונים השונים והצלחתי לגרום לסולידוורקס העקשנית לעשות דברים שלא חלמה עליהם.
מדברי לירן עלו הנקודות הבאות:
א. שיטת ייצור - המעטפת תבנה מחומרים מרוכבים כנראה קרבון פייבר ושרף אפוקסי. המשמעות העיצובית היא שאפשר לעבוד עם צורות מעוגלות בכל דרך שנרצה ולא צריך להגביל את עצמנו למשטחים הישרים- ההחלטה הזו פותחת מגוון אפשרויות עיצוביות. השאלה שצפה ועולה כתוצאה מההחלטה הזו היא איך מיצרים את החיפויים או יותר נכון- איך מיצרים את המודל ממנו יוכנו התבניות. הבחירה בחומרים מרוכבים פוסלת את האפשרות לבנות קליפה ישירות על הרכב וזה אף פעם לא יוצא איכותי כמו עבודה בתבנית. עבודה נכונה עם חומרים מרוכבים דורשת תבניות מדויקות ורצוי תבניות ואקום- לאחר שיכוב הבדים והשרף עוטפים הכל ביריעת פלסטיק ומושכים החוצה את האוויר- נוצרת שכבה אחידה ללא בועות ואפשר להגיע לקליפות חזקות וגמישות בעובי מספר מילימטרים. החלק הקשה הוא בניית המודל לתבנית שהוא בעצם הצורה הסופית של החיפויים. הדרך המקובלת היא לבנות מודל מסדרה של מחיצות מMDF למשל, חיבור בניהן בלוחות גמישים וגושי קצף ואז גימור השטח עם שפכטל פחחים ממש כמו פחחות רכב. עבודה לא פשוטה ולא קלה בסדרי הגודל המדוברים. אפשרות נוספת , חדשה יחסית בתחום היא לייצר את המודל במכונת כירסום ממוחשבת שמקבלת קבצי סוליד ומכרסמת בפוליארואיטן דחוס את המודל ומה שנשאר פחות או יותר זה גימור בצבע. התוצאה מדוייקת וניתן לממש צורות מורכבות ככל שנחפוץ. אני מכיר יצרן אחד לפחות שיש לו מכונה שיכולה לטפל בגופים בנפחים של כמה מטרים מעוקבים ומייצר בשיטה הזו מוצרים כמו חזיתות של אוטובוסים.
ב. מבנה כללי - האוטו יהיה סגור לגמרי כולל החלק האחורי ז"א שה"ארגז" האחורי, שבו ממוקמים הגלגלים הרזרביים, ציוד תיקון וחילוץ למיניהו וכמובן, הרדיאטור הראשי , יהיה סגור, בעיקר כדי להקטין את כמות האבק או הבוץ ושאר מרעין בישין שיעופו פנימה. משמעות ההחלטה הזו היא מראה אחר לגמרי של המרכב וכן נדרשת התייחסות מפורטת לניהול זרימת האוויר לקירור.
ג. תא סגור ככל הניתן כולל החלון הקדמי כמובן. דלתות אטומות, נפתחות כלפי מעלה, עם חלונות ואוורור מבוקר.
ד. גלגלים רזרביים -הוחלט לסדר את הגלגלים זה לצד זה בצורה אופקית בקצה האחורי של כלי הרכב, בעיקר משיקולי נוחות וגישה. מבחינת העיצוב זו עז רצינית כי המשמעות היא הרחבת החלק האחורי ויצירת "ישבן" גדול.
ה. אגזוז -שני צינורות פליטה יעברו בצידי הרכב לאורך חלקה התחתון של השלדה עם דודים בקצוות.
ו. פתחי אוורור -נדרשים פתחי אוורור במספר מקומות: כונס אויר על הגג עבור הרדיאטור הראשי. שני פתחים בחזית. האחד עבור פילטר אויר של המנוע והאחר, ממש בחזית לקירור רדיאטור שמן משאבת הגה. בצידי הגוף פתחים לקירור הבולמים האחוריים והרדיאטורים של תיבת ההילוכים.
ז. חלוקת המעטפת -המבנה יחולק למספר חלקים, רובם עם אפשרות לפירוק מהיר או הרמה על צירים כמו החלק האחורי והחזית. חלקים מסויימים ישארו קבועים.
ח. פגושים -קדמי ואחורי מתפרקים להגנה ולהרכבת פנסים נוספים ע"פ הצורך. אצטרך לשלב אותם עם העיצוב הכללי של המכונית.
זהו בערך, החלטתי לפנות לדרך הישנה והטובה ולהתחיל מסקיצות על הנייר. הדוגמאות הקודמות נבנו ישר במחשב והוגבלו ע"י שיטת היצור שבחרתי ודרכי הפעולה של התוכנה. חיפוש צורני מהיר וחופשי יכול להיעשות לדעתי רק בעזרת נייר ועפרון וצריך לפנות למחשב רק לאחר שהקונספט הצורני ברור.

אלו חלק מהסקיצות שהכנתי.

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/aaf1e9ccc8ad4f0188dbca0881d75dd905.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/351a9472404b436980b52072bd4793af05.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/d18ef398bebe4954b1179f979534959c05.jpg
כפי שניתן לראות הכנתי את הסקיצות על גבי מבט צד בקנה מידה של האוטו כדי להתייחס מן ההתחלה למידות והאילוצים השונים.
http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/ee9311935fce4a0b97aeeba7164921eb05.jpg

זה הכיוון שנבחר. אפשר לראות שכונסי האוויר למיניהם מהווים אלמט עיצובי דומיננטי וניתן להשתמש בהם כדי להוסיף "קרביות" או אגרסיביות לאוטו. במקביל התחלתי לסמן את הדלת וקוי הפרדה של החלקים.
http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/3b9a742f99e74b9cbe09b1212a25b22705.jpg

וזהו פיתוח תלת ממדי של הסקיצה האחרונה.
מכאן חזרתי למחשב לבנייה מדוייקת יותר וכניסה לפרטים.

ארז

רני דקל
10-06-09, 22:35
מוטי, התכוונתי לזה שאתה לא תיקח רכב סטייל באחה (אני כמעט בטוח שגם לא בדאקר אבל שם יש הרבה -הרבה- יותר כסף אז אני לא יודע) למנהרת רוח כי בעלות של בדיקה כזו אתה יכול לצייד את הרכב במנוע יותר טוב או אני לא יודע מה.

המממממ....
http://www.a2wt.com/Other.htm

תמונה ראשונה.

lizard
11-06-09, 09:11
זה שיש שם תמונה של רכב 4X4 זה בסה"כ מקדם מכירות.
וגם אם אני טועה, אני אשמח לדעת כמה שילם אותו בעל רכב על העבודה וכמה זה באמת עזר לו.

בשאר התמונות בקושי רואים רכב אחד שמתקרב לאותו סוג כזה של רכב.

מוטי אלמגור
11-06-09, 10:21
מוטי, התכוונתי לזה שאתה לא תיקח רכב סטייל באחה (אני כמעט בטוח שגם לא בדאקר אבל שם יש הרבה -הרבה- יותר כסף אז אני לא יודע) למנהרת רוח כי בעלות של בדיקה כזו אתה יכול לצייד את הרכב במנוע יותר טוב או אני לא יודע מה.
זה שהרכב לא צריך להראות כמו בלוק, טוב אני הנחתי שזה ברור.

לדעתי האישית, בהנחה ואני צריך לשים כסף על בניה של רכב שכזה, שיפור ההתנגדות לרוח שנובעת ממהירות גבוהה תהיה בערך בסוף הרשימת הוצאות שלי.
אתם חושבים שאי טועה? סבבה. נראה את הרכבים שלכם במנהרת רוח הקרובה לביתכם. אל תשכחו לעלות תמונות ואם אפשר, חשבונית.
מיכה, יש לי הרגשה שאני מבין את מה שאתה אומר יותר טוב ממה שאתה חושב ;).

בוא נעשה קצת סדר בבלאגן.
לייעל אוירודינמיקה של רכב לא מחייב מנהרת רוח וחשבון בנק של ביל גייטס, מה שזה כן מחייב זה ידע.
יידע באוירודינמיקה, כמו בכל תחום אחר, ניתן ללמוד מהרבה מקורות, כולל ספרים בנושא וכו'.

כשאדם בונה רכב לתחרויות, האם הוא ייחשב בעינייך לרציני אם הוא בחיים לא למד כלום על מיתלים, מנועים וכל מה שאתה מחשיב ל"דבר חשוב" ברכב מירוץ?
ברור שלא!
מדובר בחובבנות לשמה במקרה הטוב...

כנ"ל לדעתי באוירודינמיקה, אבל אוירודינמיקה נתפסת בעיניי רבים כמשהו אבסטרקטי כ"כ שנוטים לבטל אותה, הרי על מה אנחנו כבר מדברים - אויר?!
מקדם גרר הוא משהו הרבה יותר מעורפל לרוב בני האדם ממידה כמו כ"ס.

הקטע הוא ששוכחים שלאטמוספירה שלנו יש משקל, זה לא וואקום, וכשאוטו נוסע הוא צריך לדחוף את כל האויר שלפניו.
אם נבצע חישוב מופשט של כמה אויר אנחנו דוחפים בנסיעה זה נשמע פחות מסובך - שטח הפנים של הרכב כפול יחידת מרחק כדי לקבל נפח, והכפלה של הנפח ביחידת משקל.
אם ניקח דוגמא מופשטת מאוד של קופסא (סתם גוף מרובע) עם שטח פנים של נאמר 3 מ"ר (בערך כמו SUV טיפוסי, לא?) שנוסעת למרחק של ק"מ, בהנחה שאני זוכר נכון ואויר שוקל בערך 1.2 ק"ג למטר מעוקב, יוצא שאתה דוחף קצת יותר מ-3.5 טון של אויר כל ק"מ שנסעת!
ובמה אתה משתמש כדי לדחוף את כל המשקל הזה? בכוח המנוע כמובן!

אם הייתי אומר לך שאתה צריך לדחוף 3.5 טונות של חול על כל ק"מ שתיסע לא היית מנסה למצוא דרך לייעל את הרכב שלך?
אני בטוח שכן, פשוט עם אויר זה לא מוחשי כמו חול.

מה שמביא אותי לחלק ב' בתגובה שלי שגם ככה כבר ארוכה מדי :lol:, דוגמא לשיפור אוירודינמי אמיתי, מדוד ומורגש בתקציב מיקרוסקופי.
בתור פריק של הנושא ואחד שגם ככה מתקשה להניח לרכבים נורמליים לנפשם, כשקניתי את הטנדר שלי הנוכחי החלטתי לבצע שינויים קלים כדי לשפר את צריכת הדלק ואת היציבות הכיוונית שמזכירה חסק'ה בהוריקן מהאיזור של 90 קמ"ש ומעלה.

מי שקצת קרא חומר על אוירודינמיקה יודע ש-
1. לבטל כונסי אויר שלא הולכים לשום מקום עושה לרכב רק טוב, וכמה שזה נשמע מופרך בערך ל-95% מהמכוניות על הכביש יש כונסים כאלו בחזית שאמורים להחמיא לעיצוב האוירודרמטי יותר מאשר לתחום האוירודינמי ;) (לתשומת ליבך, ארז).
2. אם קיימת אפשרות לחפות על אלמנטים שמפריעים לזרימת אויר חלקה בלי להגדיל את שטח הפנים של הרכב, כמעט תמיד זה כדאי לביצוע במגבלות הפרקטיקה.
3. סעיף 2 כולל הסטה של הרוח מזרימה על הצמיגים, צמיג מסתובב יוצר יותר גרר מאשר אלמנט נייח חלק בעל שטח זהה שמותקן לפניו.

ולחלק המעשי, קח את התמונה הראשונה של הטנדר עם החלק התחתון המקורי של הפגוש הקדמי.
רואה את הגריל התחתון בחלק הפלסטי? הוא מקרר היטב את פח החזית של השלדה שידוע בתור חלק שדורש תשומת לב לטמפ' שלו ;)
פירקתי את החלק הפלסטי והחלפתי אותו בחלק פלסטי שבניתי ביום אחד אחה"צ עם חומרים בעלות של $35, בלי לשבור את חשבון הבנק ובלי להשתמש במנהרת רוח, פשוט ככה.
כל מה שעשיתי זה לכסות את החלקים האופנסיביים (תמונה שלהם גם מצורפת) בחזית הרכב בחתיכת PVC אחת חלקה מצד לצד כולל הצמיגים, בלי שום פתחים או כונסים מיותרים, וזאת בלי להגדיל את חזית הרכב בכלל.

והתוצאה בשטח?
שיפור מדוד ומתועד היטב בצריכת הדלק הממוצעת ואפילו יותר חשוב - היציבות הכיוונית של הרכב על האוטוסטרדה השתפרה ללא הכר.
מדוגית על ים סוער הטנדר הפך לכזה שאפשר לעזוב בו את ההגה ב-120 קמ"ש והוא פשוט ממשיך ליסוע ישר.

ותחשוב על זה.

מוטי

נמרוד / אסף - מצטער על האופטופיק, אם אתם מרגישים שזה לא קשור לדיון אפשר לפצל.
האמת היא שיש לי עוד תגובה שקשורה לנושא שרציתי לכתוב בעניין לגבי העיצוב של ארז, אבל נראה לי שאני אעשה את זה כבר מחר כך.

erezjack
11-06-09, 11:03
אם מדברים אוירודינמיקה, מכירים את זה?

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/c593c43fb13940e1baf131fb8b15f7c805.jpg

רפאל
11-06-09, 11:16
היי ארז

הסקיצות נראות טוב ויפות, הכי אהבתי ולדעתי הראשונה (עם הכונס על הגג) היא הנבחרת.

אני רק חושב ששווה לך לדבר עם ארז אברמוב, ארז עבר תהליך של חיפויי פיבר על הרכב שלו, וכמו שהוא אמר לי לפני כמה ימים "זה מיותר ולא הייתי חוזר על כך שוב"

ועל זה נאמר "אין חכם כבעל נסיון".

תמשיך את העבודה המדהימה שאתה עושה.


רפי

הצפרדע
11-06-09, 11:18
המממממ....
http://www.a2wt.com/Other.htm

תמונה ראשונה.

נו באמת!

אתה מביא פרסומת שאומרת שאפשר להכניס למנהרת רוח כל דבר, גם מקרר וגם את חמותי???

לא רציני.

הבעיה של לא מעט אנשים כאן בפורום הנכבד הזה, היא שמרוב שהם חושבים ובטוחים שהם כאלה מומחים גדולים, הם לעולם לא יכולים לומר - נכון, אתה צודק או סליחה טעיתי.

זה בכלל לא בלקסיקון שלהם, מכיוון שזה פשוט לא יכול להיות שהם יטעו אי פעם....:rolleyes:

הצפרדע
11-06-09, 12:05
.

ולחלק המעשי, קח את התמונה הראשונה של הטנדר עם החלק התחתון המקורי של הפגוש הקדמי.
רואה את הגריל התחתון בחלק הפלסטי? הוא מקרר היטב את פח החזית של השלדה שידוע בתור חלק שדורש תשומת לב לטמפ' שלו ;)
פירקתי את החלק הפלסטי והחלפתי אותו בחלק פלסטי שבניתי ביום אחד אחה"צ עם חומרים בעלות של $35, בלי לשבור את חשבון הבנק ובלי להשתמש במנהרת רוח, פשוט ככה.
כל מה שעשיתי זה לכסות את החלקים האופנסיביים (תמונה שלהם גם מצורפת) בחזית הרכב בחתיכת PVC אחת חלקה מצד לצד כולל הצמיגים, בלי שום פתחים או כונסים מיותרים, וזאת בלי להגדיל את חזית הרכב בכלל.

והתוצאה בשטח?
שיפור מדוד ומתועד היטב בצריכת הדלק הממוצעת ואפילו יותר חשוב - היציבות הכיוונית של הרכב על האוטוסטרדה השתפרה ללא הכר.
מדוגית על ים סוער הטנדר הפך לכזה שאפשר לעזוב בו את ההגה ב-120 קמ"ש והוא פשוט ממשיך ליסוע ישר.

ותחשוב על זה.

מוטי



שמע מוטי, אני באמת מעריך את מה שאתה עושה ומה שאתה יודע, אבל אני חייב לשאול כאן משהו.

מה שעולה מהאמור לעיל, הוא דבר פשוט - הנה יצרן רכב רשלן ומטומטם, אשר למרות כל המו"פ שלו יצר טמבון אוילי המקרר את פח החזית מטעמים בלתי הגיוניים בעליל, טמבון אשר לא רק פוגע ביציבות הרכב במהירויות גבוהות אלא שגם גורם לבזבוז דלק כבד.

והיצרן הזה, שבטח יש לו מנהרת רוח או גישה לכזאת, מאפשר לעדר המהנדסים הלא יוצלחים שלו, לרבות מהנדסים האמורים להבין דבר מה באוירודינמיקה, ליצר חזית לא יעילה ובזבזנית.

וראה זה פלא -הנה בא מוטי, בחור כשרוני ומבין ענין ללא ספק(ואני אומר את זה ברצינות רבה וללא שמץ של הסתיגות או לשון סגי נהור) ובהינף פלסטיקה קטן בעלות של 35 דולר, הופך סדרי עולם - גם יפה, גם אופה, גם חסכני(בימים טרופים אלה של משבר אנרגיה!!) וגם בטיחותי יותר(דוגית על ים סוער, לא פחות ולא יותר:cool:).

מה לא מסתדר לי כאן ? :confused: ?

עידו לוריה
11-06-09, 12:10
נו באמת!

אתה מביא פרסומת שאומרת שאפשר להכניס למנהרת רוח כל דבר, גם מקרר וגם את חמותי???

לא רציני.

הבעיה של לא מעט אנשים כאן בפורום הנכבד הזה, היא שמרוב שהם חושבים ובטוחים שהם כאלה מומחים גדולים, הם לעולם לא יכולים לומר - נכון, אתה צודק או סליחה טעיתי.

זה בכלל לא בלקסיקון שלהם, מכיוון שזה פשוט לא יכול להיות שהם יטעו אי פעם....:rolleyes:

ואתה הראשון שמתנהג כך.
עידו

הצפרדע
11-06-09, 12:24
ואתה הראשון שמתנהג כך.
עידו


מענין, אתה אחד הראשונים שחשבתי עליהם כשכתבתי את מה שכתבתי.....

Tom Bril
11-06-09, 12:31
שאלות!

מה היא תוספת המשקל המתוכננת כאשר ה"בודי" היה מורכב על הרכב?

האם בניית מעטפת פשוטה יותר כמו של טנדר לא תביא ליתרון משמעותי?

האם במקרה של התהפכות לא היה צורך לתכנן הכל מחדש ולהשקיע המון כסף?

erezjack
11-06-09, 12:38
היי ארז

הסקיצות נראות טוב ויפות, הכי אהבתי ולדעתי הראשונה (עם הכונס על הגג) היא הנבחרת.

אני רק חושב ששווה לך לדבר עם ארז אברמוב, ארז עבר תהליך של חיפויי פיבר על הרכב שלו, וכמו שהוא אמר לי לפני כמה ימים "זה מיותר ולא הייתי חוזר על כך שוב"

ועל זה נאמר "אין חכם כבעל נסיון".

תמשיך את העבודה המדהימה שאתה עושה.


רפי

תודה,

אשמח לדבר עם ארז וללמוד ממנו, אם כי עברתי בעצמי את מגוון השיטות ואני לא רוצה לחשוב על סוגי החומרים שיושבים לי בגוף.. הפרויקט האחרון שלי בתחום היה כנף למאוורר בעל דרישות מיוחדות שתוכננה מבחינה אוירדינמית ע"י מהנדס שמתמחה בתחום (מה שקוראים בברנז'ה "אווירדינמיקאי"). הכנף יוצרה בשיטה האחרונה שתיארתי -עיבוד שבבי ממוחשב של מודל, תבניות ומוצר. זה נקי מדוייק ואלגנטי והעיקר -מישהו אחר נושם את החומרים.

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/e2a6c0ab75444d089a113d17d97056d305.jpg

זה מודל המחשב שלהכנף

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/8fbb8a6c403549c181c9806a31223cc505.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/11e813729d834335bba1b6ff278c66c499.jpg


אלו שני צדדי הכנף כפי שיצאו ממכונת הכרסום. אפשר לראות בהיקף את התעלה שמיועדת לאטום את התבנית לוואקום.

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/eeba33c9a8b549d58dce22da639cba9599.jpg

זו התבנית שנוצרה מהמודל מוכנה להכנת התבנית הסופית.

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/9fc816699aab44dbacf8ecb598e4608299.jpg

מה שמתקבל אלו שתי קליפות דקות שמודבקות זו לזו בתוספת קורת חיזוק פנימית והקצפת החלל שנותר. בדרך הזו אפשר למשל לייצר דלת קלה וקשיחה.

כאן מדובר כמובן במוצר קטן יותר מאוטו, אבל העיקרון דומה. בגלל חלוקת המרכב למספר חלקים, כל חלק יהיה בגודל סביר באופן יחסי.

זה אתר היצרן שעבדתי איתו ואני מקווה לממש את הפרויקט הזה בעזרתם. אפשר ללמוד ממנו רבות על הטכנולוגיה.
http://www.xenom.com/index.php

ארז

lizard
11-06-09, 13:06
מוטי אני חושב שאנחנו בכלל לא מדברים על אותו דבר.
כל מה שאמרת נכון. אני מסכים איתך.
אני לא אומר שצריך להזניח את האלמנט הזה ברכב אלא שבניית מסגרת אווירודינמית שנתמכת בבדיקות מנהרת רוח וכדומה זה ביזבוז. זה שצריך להבין וללמוד את החומר אני גם מסכים. אני לא מסכים שלרכב שטטח בסגנון הזה יש צורך ממשי ואמיתי בבדיקת מנהרת רוח ואופטימציה ברמה גבוהה של הנושא האווירודינמי.

shalevalon
11-06-09, 14:04
ארז, הכל טוב ויפה ונכון....
הכנף שגדי עשה לך בסופר מקצועיות (כזה הוא גדי) היא פשוט דוגמה רעה. גדי, על אף היכולות הכמעט בלתי מוגבלות בעסק שלו הכוללות ידע רחב בחו"מ, פלטפורמת יצור עשירה, זיקה לפרוייקטים מעניינים וחד פעמיים, קשת רחבה של חומרי גלם, יתן לך עבור עבודה מסוג זה הצעת מחיר שתגרום לך (ולכל אחד) להתחיל להזיע בכפות הידיים, ולא בגלל שפה ההזדמנות שלו לעשות מיליונים.
אפילו לצאת מנק' הנחה שמפעל מסוגו של קסנום יקבל את כל קבצי היצור מוכנים ומדוגמים, עלויות הכרסום (חו"ג לכרסום, שעות CNC), ייצור התבניות בגודל כזה, כמות חומר הגלם למוצר עצמו (כמה מ"ר?20?), עיבוד, גימור, אתה כבר מכיר את זה. על אחת כמה וכמה החומרים שכתבו עליהם פה (שמעתי קארבון???? אראמיד יותר מתאים..), ולא לשכוח שכל זה הוא חד פעמי, מקסימום עוד סט או שניים בחייו של הרכב..... יגיע בקלות לסכומים בני 5 ספרות, ולא כאלו שמתחילים ב-1, 2 או3.... הלוואי שכן, אבל לא מכיר בארץ קב' מירוצים או בעל רכב שיוציא כזה סכום.
בכל מקרה, המגמה מדהימה, יפה לראות שבוני רכבים מתחילים להתייחס לכל הפנים הללו!



נ.ב.- ברוך ועידו, שניכם מכובדים מדי בשביל ההתכתשויות האלו....

רני דקל
11-06-09, 14:45
זה שיש שם תמונה של רכב 4X4 זה בסה"כ מקדם מכירות.

זה הטרופי טראק של מקמילין, כנראה אתה לא מזהה...
אתה אמרת שאף אחד מסצינת מרוצי המדבר לא לוקח את הרכב שלו למנהרת רוח - אז הנה יש לפחות אחד שכן חושב שזה מספיק חשוב. בקשר למקדם מכירות, אתה מוזמן להיכנס לאתר של אנדי מקמילין ולראות תמונות דומות גם אצלו. איכשהו לא נראה לי שהוא רק הביא את האוטו לצילומים על רקע של טורבינה - עדיף לו בהרבה לפרסם את האוטו שלו על רקע של שקיעה מקסיקנית.




הבעיה של לא מעט אנשים כאן בפורום הנכבד הזה, היא שמרוב שהם חושבים ובטוחים שהם כאלה מומחים גדולים, הם לעולם לא יכולים לומר - נכון, אתה צודק או סליחה טעיתי.



בעיה שאני נתקלתי בה היא אנשים שחושבים שמדע זה סוג של פיקציה שאפשר להתעלם ממנה כשאפשר ולהיזהר ממנה כשזה לא מתאפשר. מה נקרא "אל תבלבל אותי עם עובדות".
אני לא מחשיב את עצמי למומחה, רחוק מכך וממך, אולם דבר אחד אני יודע - תמיד יש מה ללמוד.
כן אפילו לאנשים שמגיבים ביוהרה מבלי שיש להם מושג קלוש על אוירודינמיקה (ואם אחת התגובות "שמזניחות" את השפעת האוויר באה מפי אדם בעל רקע פורמלי באוירודינמיקה קבל את התנצלותי הכנה).
גדלים פיזיקליים כמו מסה וגרר לא ניתנים להזנחה רק בגלל שלא מבינים אותם או "בגלל שאפשר לדחוף מנוע גדול יותר". מבלי לדבר על רכבי הדקאר שניתן להעריך בביטחון רב שהם בילו שעות רבות בתוך מנהרת רוח, אם מישהו בוחן טרופי טראק אמיתי על כל הכאוטיות של זרימת האוויר מתחתיו - כנראה יש לזה סיבה.
עוד קצת עובדות שלא תחשבו שאני משקר רחמנא ליצלן:

There’s also a more aerodynamic body, thanks to wind-tunnel testing in"
partnership with General Motors"
http://mytrophytrucks.com/hummer-h3-trophy-truck

There is over 1 million dollars invested in that truck, it has even been in a nascar wind tunnel. $275.000 sounds like a steel to me. I just need $274.999 and a big enough triler and I to could be racing TT Somebody will get a screamin deal on a TT, the desing obviously works! Just because the Gieser fits Andy better does not mean somebody else cant get into this a run good "
http://www.race-dezert.com/forum/showthread.php?t=65020
נכון, מפורום, אבל עדיין.



בכל מקרה, בהתאם לטרנדים הירוקים ולעובדה שככל שספורט כלשהו מתפתח כך מנסים להשיג יתרונות קטנים גם במחירים גדולים, אני חושב שאפשר להמר על כך שבעתיד הלא מאד רחוק יותר ויותר רכבי שטח תחרותיים ימצאו את עצמם מול סילון עשן לבן דק.
הארגונים יכריחו את המתחרים להקטין את צריכת הדלק והבונוסים של נשיאת כמות פחותה של דלק, הקטנת הגרר ואני מניח שגם ניצול והטיית זרימת האוויר למקומות שונים יהיו שווים את הפיתוח במנהרה. גם אם כיום זו אינה הנורמה במרוצי הבאחה (גם אם זו כן לכל שאר הדיסיפלינות של הספורט המוטורי כולל דקאר וWRC) אם הטרנד שהתחילה פולקסוואגן בכניסתה לבאחה ימשיך ויבשר את בואם של יצרנים רשמיים לסצינת מרוצי המדבר (בהתאם למצב הכלכלי כמובן) כנראה שהתקציבים יעלו ואיתם יתפתחו אמצעי הפיתוח (קרי שימוש במנהרות). אולי השינוי לא יקרה בין לילה, אבל לדעתי סיכוי סביר שהוא יקרה.

asafk
11-06-09, 16:34
אני חושב שעוד מעט נפצל את הדיון, אבל בינתיים...
מעל בערך 70 קמ"ש הגרר הופך למאוד מאוד משמעותי. ההבדל בין מקדם גרר של 0.7 ל0.4 הוא משמעותי מאוד - הוא "עולה" במהירויות הגבוהות בעשרות כוחות סוס. הכוח שמתבזבז על גרר עולה בריבוע המהירות!
לכן, הארודינמיקה כן חשובה. ולא צריך מנהרות רוח כדי להשתמש בפרקטיקות מקובלות. ברור כי לא משתמשים בשום "אפקט קרקעי" או אפקטים אוירודינמיים אחרים הלקוחים ממכוניות כביש, אבל יש הרבה דברים אחרים שאפשר לעשות, ויכולים לחסוך לא מעט כוחות סוס גם במהירות של 90 או 100 קמ"ש, ואלו דברים מוכחים.
ולאחר שאמרתי את זה, כל חיפוי יעשה חלק לא קטן מהעבודה, במיוחד חיפוי "זורם" כמו שארז מציג.

עוד נושא "אוורירי" הוא השימוש של ברוך, למשל, בכונסי אוויר לקירור ולנשימה טובה של המנוע. על זה ברור שאי אפשר לוותר.

ואחרי הכל, אני שולח אתכם לספרו של פרופ' כץ:
http://www.amazon.com/Race-Car-Aerodynamics-Engineering-Performance/dp/0837601428

שבו יש הרבה מה לקרוא, גם לגבי מכוניות למירוצי שטח (למרות שהוא לא כותב עליהן במפורש, יש הרבה עקרונות שישימים גם במירוצי שטח)

אסף.

מוטי אלמגור
11-06-09, 17:43
שמע מוטי, אני באמת מעריך את מה שאתה עושה ומה שאתה יודע, אבל אני חייב לשאול כאן משהו.
.
.
.
מה לא מסתדר לי כאן ? :confused: ?
שאתה שוכח שאת עולם הרכב מעצבת מחלקת השיווק הרבה יותר מכל חטיבה אחרת שאחראית לייצור של רכב חדש, ואם מחלקת השיווק אומרת שצריך להוסיף כונסי אויר בשביל להוסיף למראה הרכב "קרביות", אז זה מה שעושים.

אם עולם הרכב היה בונה רכבים במטרה לייעל את זרימת האויר עליהם היינו נוהגים במכוניות עם הצורה הכללית של טויוטה פריוס (מקדם גרר 0.26) או הונדה אינסייט (0.25) כבר לפני כמה עשרות שנים.

מוטי

erezjack
11-06-09, 19:35
אלון, אני מודע לעלויות של השיטה. כשנגיע לצומת הזו נבדוק את האופציות השונות. אני מעריך שעלות עבודה ידנית עצמית לא תהיה נמוכה בהרבה מייצור ממוחשב. כרגע הדבר היחיד שאני מבזבז הוא הזמן הפנוי שלי וקצת שלכם. יתכן שעם מודל ממוחשב עשוי היטב והדמיות הכוללות עיצוב גראפי, כולל לוגואים של הספונסרים, אפשר יהיה לגייס ספונסר לנושא הזה. הרבה יותר קל למכור לאנשים המרוחקים מהתחום, רכב, שנראה כמו מכונית מאשר ערימת צינורות וגלגלים.

נחזור לנושא העיקרי.

זהו המודל הראשוני. בניתי את המאסות הויזואליות העיקריות, והתחלתי לבדוק את התפתחות ועקמומיות המשטחים. במעבר מסקיצה על הנייר למחשב מתגלות כל הבעיות שלא באות לידי ביטוי בסקיצות. העבודה במחשב היא בעצם כמו עבודה בחומר, אי אפשר לתחמן ולטשטש כל מיני סתירות ואי רציפות של הצורות.
http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/9cfe6088904f44f697f9eceb7e6658cd99.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/8b48c205f1a9470da48d4825d8044f2d99.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/6b1ea8c8abf6417a989d31db4aaf969e99.jpg

הסגנון מעוגל וזורם אבל הפינות בין המשטחים- הקנטים- חדות יחסית, דבר שמקנה לעיצוב מודרניות וקשיחות. האלמנטים העיצוביים העיקריים הם הכונס מתחת לחלון לקירור הבולמים וההתפתחות סביבו וגם החזית עם הפנסים הבולטים. ניסיתי גם לשמור על תפיחות מעל הגלגלים ועל חרטום משתפל ככל הניתן. אין עדיין התיחסות לפרטים השונים וגם לבעיה הגדולה מבחינתי -הזנב עם שני גלגלים לרוחב.

לאחר אישור השלב הזה, הגיע הזמן לעדכן את מודל הרכב מבחינת אבזרים שונים שנוספו ואינם מופיעים בתכנון המקורי. בפגישה עם לירן, אייל והאוטו ליבנו את הבעיות והדרישות השונות וערכתי מדידות של התוספות השונות, שיכולות להשפיע על המבנה, כמו המיקום המדוייק של החלון הקדמי, מיקום וזוית הרדיאטור, מחזיקי במפסטופים קדמיים, כלוב מכל הדלק ומיקומי מכלי המלאי של הבולמים. הכנסתי הכל למודל וזו התוצאה:

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/e69bdf5903d04489b8a5938e8129e2ba99.jpg

לאחר שמשטחים שונים הוזזו כדי לפתור בעיות מרווחים, התחלתי להכניס את הפרטים השונים ולפתח ולדייק את הצורות.

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/c658a88f94e14247919c2f60576832a799.jpg

כאן אפשר לראות את הכונס הקדמי עבור המנוע ואת הטיפול בפגוש הקדמי. הזנב קיבל ניפוח עבור הגלגלים.

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/6e73527fc29149679286c5cbed73f6b699.jpg

במבט אחורי אפשר לראות את פתח יציאת האוויר מהרדיאטור ואת הפתרון סביב הגלגלים. בחרתי להמשיך את הקו הגלי שנע לאורך הגוף סביב הזנב כדי להקטין את המסה הויזואלית ושיקעתי את פתח ניקוז האוויר כדי לחלק את שטח הגב האחורי הענק שנוצר מעל הגלגלים. עיגול הפינות מרמז על מה שמצוי מאחריהן ושובר עוד קצת את המסה ומשיכת חלקו העליון של הזנב אחורה ולמעלה מוסיפה לו דינמיות. נותר להשלים את הפנסים האחוריים ולהוסיף עוד פתחי ניקוז אויר בדופן האחורית.

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/49c996c473c54b22a04a8bbb3ca86fb499.jpg

בחתך אפשר לראות את מיקום הרדיאטור יחסית לכונס ולפתח הניקוז. מבחינתי עדיף היה למקם את הרדיאטור בצורה אנכית יותר אבל אז הוא היה בולט מעל קו השלדה העליון. גם כך אפשר באמצעות כמה מחיצות פנימיות ממוקמות נכון להבטיח זרימת אויר טובה דרכו, גם אזור הלחץ הנמוך בשקע סביב פתח הניקוז יעזור למשיכת האוויר החוצה.

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/176cfecbb8694f8580fbc31aceab53a799.jpg

כאן אפשר לראות את הטיפול סביב החלון. חלון שטוח זו בעיה כי הוא שובר את הצורות המעוגלות, בחרתי לשקע אותו מעט ולעגל ככל הניתן את קורות A, גם המצחיה הבולטת בגג מסייעת להקטין את נוכחות לוח הזכוכית. מאחורי החלון הצידי הוספתי פתחי אוורור נוספים לקירור נוסף של הבולמים ואבזרים נוספים. בחרתי להשתמש בפתחים שקועים כדי לא להוסיף עוד כונס בולט.

עוד כמה פרספקטיבות ופרטים:

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/9f8594e6ae774c438ebf2c386ac5b94999.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/3ee3bb8eda9b4ae783abe511daa0c6d899.jpg

http://imgsrv.pic4u.co.il/2/538/81a3a87173a947a9a583ddbcd51f5fd799.jpg

זהו המקום בו אני נמצא כרגע.

מה הלאה?
ההמשך יהיה בהוספת מספר פרטים שיגדילו את הראליזם של המודל, כמו פתח צינור הפליטה, מדרך כניסה לתא, פנסים אחוריים ובעיקר, קווי החלוקה של המקטעים השונים וקווי הדלתות. לאחר מכן נעצב גרפיקה שתכלול את הלוגואים של הספונסרים וננסה להעלות אותה על המודל כדי לקבל הדמייה ראליסטית ככל הניתן, שתעזור לקדם את הפרויקט.
לאחר שהרכב יחזור מעבודות הריתוך ותושלם הרכבת הרכיבים השונים, נערוך מדידות ביקורת אחרונות ונוודא שששום דבר לא מתנגש, במקביל צריך להחליט על נקודות ואמצעי החיבור לשלדה, לאסוף hardware שונים כמו צירים, מנעולים, בוכנות הרמה ,מראות ופנסים כדי לשלב בתכנון ולהתחיל לתכנן חלק אחרי חלק במתכונת הסופית.

stay tuned

ארז

OP2000
11-06-09, 19:58
כל הכבוד, תענוג לראות את התקדמות המודל הלוואי ויקרום עור וגידים !!!

אלון_ק
11-06-09, 20:09
אחת ההנאות הקטנות בחיים זה לראות מעצב תעשייתי מוכשר עובד. הכי כיף זה לראות את השלב בו הם מציירים את זה ביד, לראות את קווי המתאר הבסיסיים קורמים עור וגידים ואז מעליהם כל העיצוב. תהליך מרתק ומאוד מרשים אותי כל פעם מחדש.

לא מבין בזה כלום (בעיצוב), אבל לי זה נראה מאוד מרשים. ח"ח!

YoavR
11-06-09, 20:35
פשוט מרתק!

כל הכבוד!

מוטי אלמגור
11-06-09, 20:52
ארז, יכולת מידול מרשימה!

ברשותך, מספר הערות / הצעות -

1. קחו מידות מקסימליות ומינמליות של השמשה הקדמית הפוטנציאלית ונסו לאתר שמשה קמורה מרכב קיים שתכנס בתחום.
יכול להיות שתמצא משהו מאיזה טנדר אמריקאי או רכב מסחרי שתואם במידותיו וככה אתה מרוויח גם שמשה יותר אוירודינמית וגם פחות חלק לייצר.

2. ממליץ בחום לוותר על המצחיה בראש השמשה ולעגל את המעבר בין השמשה לגג כמה שיותר.

3. בצע מדידות של מקסימום מהלך צמיג (כולל היגוי בציר הקדמי) כדי לקבל בסיס של קו הכנפיים המינימלי בלי שהגלגלים ייפגעו - כדאי להצמד עם קו המתאר של החיפוי לקו המינימלי הזה כדי להקטין את גודל הפתח עד כמה שניתן.

4. בסתירה קלה לסעיף מס' 3, מכיוון שהכנפיים הן אחד הדברים הכי פחות אוירודינמיים ברכב (תחשוב עליהן כמו מתקנים לאיסוף אויר :-|) צריך לאפשר לאויר לצאת מתוכן בחלקן האחורי.
יכול להיות מאוד שהקו הנכון כאן יהיה לפתוח את החלק האחורי של הכנף בין אם בצורת פתח ניקוז, בין אם פשוט למתוח את הקו של בטנת הכנף החוצה ולעגל אותו אחורה ובין אם לחבר בין שתי השיטות.
צירפתי את התמונה של הניסאן GT-R להמחשה של שתי השיטות, שים לב איך קו הכנף צמוד לקו הצמיג בחלקן האחורי של הכנפיים כדי למנוע מהאויר כניסה אל תוך חלל הכנף ובו זמנית החלק האחורי של הכנף פתוח כדי לאפשר ניקוז של הלחץ שנוצר בתוך הכנף החוצה.

5. ניתן להשתמש בפתחי ניקוז מהסוג המתואר כדי לקרר חלקים כמו המיכלים של הבולמים לדוגמא, במידה ותמצא מקום טוב להציב את הפתחים.
בהרבה מקרים זה יכול להיות פתרון יותר יעיל מאשר להוסיף כונסים - זכור שהאויר שנכנס צריך גם לצאת מאיפשהו ואם הוא לא יוצא אז יש לך אחלה מעצור אויר... ;)

יש עוד דברים, אמשיך אח"כ.

מוטי

Tom Bril
11-06-09, 22:43
שאלות!

מה היא תוספת המשקל המתוכננת כאשר ה"בודי" היה מורכב על הרכב?

האם בניית מעטפת פשוטה יותר כמו של טנדר לא תביא ליתרון משמעותי?

האם במקרה של התהפכות לא היה צורך לתכנן הכל מחדש ולהשקיע המון כסף?



האם שאלות מסוג זה אינן רלוונטית?

עידו לוריה
12-06-09, 00:35
ארז יפה מאוד אהבתי .
יש פרט אחד שלפי ניסיוני לא יעבוד וזה כונס האויר מעל הגג עם תמשיך אותו קדימה ותוריד אותו למטה אז הוא יעבוד במתכונת כמו שהצגתה השמשה תסית את האויר ממנו
עידו

tzurlis
12-06-09, 02:47
נראה מעולה. עבודה ממש יפה. סגול הולם את הרכב הזה.

אם הבנתי נכון את השרטוט, האחורה סגור לגמרי והסף בקוקפיט כל כך גבוה, עולות שאלות תפעוליות.

בקוקפיט, לפחות, הייתי חושב על הפיכת המקטע מול הסף והקורה לדלת חד ציר, או מתרוממת קדימה ולמעלה, או נפתחת מלמטה למעלה בחצי גובה מול הקורה. גם ככה קורת הכלוב די מקשה על כניסה. מידות FIA המינימליות לפתח מוכרות לי, וראיתי עיצובים סגורים כאלה בפריז דקר, אבל תפעולית אני מבטיח לך שזה מאוד לא נוח לצוות ממוגן להשתחל דרך קבע בכניסה - יציאה, עם חלון מינימלי.

חסרה בעיני גם תוספת הצללה על הקורות הקדמיות לצד השמשה ולגג, שיכולה גם להסיט את האוויר המאובק מהצמיגים ולעצור קצת מנתזי החול\ בוץ \ מיים, אבל לתת לאוויר נקי יותר להכנס מהחלון. הצל הזה חשוב מאוד לנווט, זווית השמש על המכשירים משתנה בפניות ומקשה על הקריאות.

הסגירה המוחלטת מאחור עושה רושם בעיייתי משהו, צריך גישה מהירה לגלגלים ומצטברים חום ואוויר. הכל דרך רפפת הפינוי האחורית וצירים? לא יותר פשוט לפתוח את זה?

לירן סברוב
12-06-09, 08:57
האם שאלות מסוג זה אינן רלוונטית?

השאלות תמיד רלוונטיות :

תוספת המשקל - לא ממש ידוע אבל. בסונומה ז"ל בניתי מכסה מנוע מקרבון. המכסה נבנה בצורה מקצועית כולל כל קורות הקריסה וכו... משקל המכסה מנוע כולל התופסנים לחיבור המכסה לגוף היה 2.8 קילו.

בבניית מעטפת כמו של טנדר אין יתרון, זה בעצם אותו הדבר רק ללא סגירה מאחור.
כאשר יש לנו כוונות ורצון (לפעמים זה לא מספיק :) ) להגיע עם הרכב למורצים בחו"ל כמו הדקאר, קבינה סגורה = לאיכות נהיגה. אין בוץ, אבק, שומעים טוב וכו.... גם הסגירה מאחור מייצרת לנו מצב לשמירה על הציוד יותר טוב וכמובן אחד הדברים החשובים ושאי אפשר להתעלם ממנו, עוד מקום לספונסרים.

התהפכות - בהתהפכות יכול ללכת גם כל הרכב, ומה עם אתה מתהפך עם קינג סטנדרטי וכו.. ? החלקים שם לא בהכרך יותר זולים - "מיצובישי" אמרנו לא ?!

לירן סברוב
12-06-09, 09:10
[QUOTE=tzurlis;251257]נראה מעולה. עבודה ממש יפה. סגול הולם את הרכב הזה.

אם הבנתי נכון את השרטוט, האחורה סגור לגמרי והסף בקוקפיט כל כך גבוה, עולות שאלות תפעוליות.

בקוקפיט, לפחות, הייתי חושב על הפיכת המקטע מול הסף והקורה לדלת חד ציר, או מתרוממת קדימה ולמעלה, או נפתחת מלמטה למעלה בחצי גובה מול הקורה. גם ככה קורת הכלוב די מקשה על כניסה. מידות FIA המינימליות לפתח מוכרות לי, וראיתי עיצובים סגורים כאלה בפריז דקר, אבל תפעולית אני מבטיח לך שזה מאוד לא נוח לצוות ממוגן להשתחל דרך קבע בכניסה - יציאה, עם חלון מינימלי.


זאת בדיוק הכוונה - דלת חלון אשר נפתח כלפי מעלה. אם הספקתם להכיר אותנו, אנחנו מנסים לחשוב על כל ההביטים.... ;)

מוטי אלמגור
12-06-09, 09:52
מצאתי תמונה מצויינת של הטוארג מהפריז דאקאר שממחישה כמה מהדברים שנזכרו לפני כן -

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Vw_touareg_rallye_dakar_2005.jpg

קודם כל הניקיון הכללי של הקוים - אין שום כונסים או בליטות מיותרות, הכל מוחלק ומחופה כולל פנסים מושטחים, ניקוז אויר באחורי הכנף הקדמית, שימוש בכונסי אויר מסוג NACA Duct איפה שצריכים אויר מהבחוץ והקו הכללי המשתפל לאחור.

שימו לב לפלסטיקים השחורים שממוקמים לפני הגלגלים הקדמיים.
החיפוי יורד לגובה המינימלי הפרקטי (מפה והלאה דברים מתחילים להשבר) ככל הנראה, ו"מסתיר" לרוח את הצמיג עד כמה שניתן.
אותו החלק השחור גם מכסה את כל הבלאגן המכאני במרכז הרכב ושמה פשוט נכנס יותר פנימה, שוב, כנראה כדי למנוע מפגש עם עב"מים.

צירפתי סקיצה זריזה על בסיס המודל שלכם לפרופיל אופציונלי.
אגב, מהמודל נראה כאילו הכונס המסיבי בגג פשוט מזרים את האויר לחלל הפתוח מאחורה שבו שוכן גם הרדיאטור ומוציא אותו החוצה.
האויר עצלן, אם לא יהיה תיעול שיכריח את האויר לזרום על הרדיאטור ולצאת מצידו השני, הדבר היחיד שיעזור ליכולת הקירור שלכם זה לשיר את התקווה.
שירטטתי בסקיצה גם תעלה עם הרדיאטור בתוכה בשתי הצבות שונות.

מוטי

לירן סברוב
12-06-09, 16:42
הגאנטים סוף כל סוף בארץ.
הופתעתי לטובה כאשר ראיתי אותם. הם מסגסוגת אלומיניום טובה, לא יציקה, נראה מדהים.
הצמיגים BF 35X12.5X17 MX2 - כמובן לפי התקן של T1.3 הצמיגים בחסות המלאה של י.מ צמיגים
אשר מלווים אותנו כבר 4 שנים.
כמובן שנשמח שתבקרו אותם בפעם הבאה שתרצו לרכוש צמיגים או גאנטים - חשוב לתמוך באילה שתומכים בנו..
אז הם נמצאים מול קניון אילון בתחנת הדלק של דור אלון - תגידו שלירן או אייל שלחו אתכם.

נמרוד
12-06-09, 20:22
לא היה לי זמן להגיב כמו שצריך כאן. ועדיין אין לי. אבל בינתיים - ארז, עבודה מקצועית, מדוקדקת, תענוג לראות את התוצאות ואת המיומנות. העיצוב מדליק - צריך עוד עבודה על הפרצוף של הרכב, לעניות דעתי. מה שכן לירן ואייל הם זוג קוסמים- מוצאים בעל מקצוע אחרי בעל מקצוע מעולים... זה בגלל שפשוט כיף לעבוד איתכם, חברים.

ומוטי - עצותיך טובות, נראה שקראת והבנת את החומר...;) במיוחד השרטוט האחרון והמיקום המומלץ של הרדיאטור. לירן, שים לב, המיקום הנוכחי טוב ונכון לרכב שיש זרימה דרכו, או לכל הפחות לתצורת טנדר עם קבינה בלבד. מהרגע שהחלטנו סופית שהרכב יקבל מרכב סגור ומלא, עם קיר אש אטום לכל הגובה, הרדיאטור ממוקם לא נכון. המיקום - ובעיקר הזוית - הסופיים שלו תלויים לחלוטין בתכנון החיפוי, ואם מיקום הרדיאטור יאלץ את העיצוב - זה לא יגמר טוב, ואני אחדד את דבריו של מוטי - מערכת הקירור תכשל. היא תעבוד בשלבי ההרצה והמרוצים הראשונים כל עוד העסק פתוח לכל הכיוונים כמו טנדר, ברגע שהרכב יסגר האויר יהיה חייב להיות מובל בצורה מאד מדויקת והרדיאטור לא במקום הנכון בשביל זה. כנ"ל כונס האוויר למנוע, והכונס הגדול לפני הגלגל האחורי - מה תפקידם בעצם?

erezjack
13-06-09, 00:43
חברים, תודה על המחמאות, זה מוסיף טעם לעבודה.
אני רוצה להתיחס להיבטים האוירודינמיים שהועלו על ידכם, אך לפני כן משהו כללי יותר:
באופן כללי אני עובד מעט בוואקום בהרבה נושאים שקשורים לרכב ואחד הדברים שחסרים לי היא מסגרת מסודרת של דיונים, החלפת דעות והסקת מסקנות אופרטיביות. בתהליך מסודר אפשר ללבן ולבחור כיווני התקדמות, לאתר ולפתור את מרב הבעיות וגם ליעל את תהליך הפיתוח. מנסיוני, זו בעיה שכיחה בתהליכי תכנון בהרבה מקומות. לכן אני מחליט החלטות בנושאים שבהם איני מקבל די פרמטרים ודרישות מן הלקוח והחלטות אלו משמשות כבסיס ליצירת מודעות להיבט זה או אחר של התכנון, לדיון ולפתרונות. מבחינתי המכונית, במצבה הנוכחי, משמשת כבסיס לדיון ונמצאת בתחילת תהליך שבו צריך לעבור על כל פרט, לנתח אותו ולהגיע להגדרת דרישות מחודדת ככל האפשר. מסיבה זו אני שמח על התגובות שמפנות את תשומת ליבי להיבטים שאיני מודע להם. שתי דוגמאות לכך, וכאן אני חוזר לנושא שמעורר את כולם -האוויר, האחת נסובה סביב זרימת האוויר לכונס מעל החלון וברור לי שהמצחיה יכולה להפריע, מצד שני יש בה יתרונות מבחינת צל ומבחינה ויזואלית. נושא אחר הוא הגיאומטריה בין הכונס, הרדיאטור ויציאת האוויר. ברור לי שצריך לנתח את הבעיה ולהגיע לפשרה או אופטימום בין הדרישות ההנדסיות לעיצוב. ובאופן כללי, מן הרגע שהוחלט לעצב את הרכב והקונספט התקבל, צריך לנסות ולשמור עליו בתהליכי קבלת החלטות גם על חשבון היבטים מקצועיים אחרים והכל במידה כמובן. מן ההיבט הזה אני רוצה להתיחס לדברי מוטי. ברור לי שהכיוונים עליהם אתה מצביע הם האידאל מבחינת אווירודינמיקה אבל הדוגמאות לכך, שמתכננים מכופפים את כל ההיבטים הצורניים של כלי רכב לטובת האספקט הזה מועטות הן. כמו בכל דבר, צריך למצוא את דרך האמצע ולשקול היטב את התרומה של שינוי זה או אחר לעומת המחיר הפונקציונאלי או ויזואלי שלו. אני בטוח שגם בדוגמה שהבאת, הטוארג 2, שדרך אגב, משמש לי מודל חיקוי מבחינת הפרטים והגישה הכוללנית, גם שם הדרישה העיקרית מן המעצבים היתה שכלי הרכב ידמה ככל האפשר לטוארג הרגיל וכל הפתרונות יאלצו להתאים את עצמם לכך.

ארז

מוטי אלמגור
13-06-09, 04:23
ארז, אני אמנם יכול לדבר בשמי בלבד אבל אני מניח שרוב אם לא כל המגיבים האחרים בשרשור שותפים לדעתי והיא שהמודלים נראים נהדר וכל מילה שנאמרת בנושא זה או אחר באה מבחינתי כביקורת בונה בלבד :cool:.

ברור לי שהכיוונים עליהם אתה מצביע הם האידאל מבחינת אווירודינמיקה אבל הדוגמאות לכך, שמתכננים מכופפים את כל ההיבטים הצורניים של כלי רכב לטובת האספקט הזה מועטות הן. כמו בכל דבר, צריך למצוא את דרך האמצע ולשקול היטב את התרומה של שינוי זה או אחר לעומת המחיר הפונקציונאלי או ויזואלי שלו. אני בטוח שגם בדוגמה שהבאת, הטוארג 2, שדרך אגב, משמש לי מודל חיקוי מבחינת הפרטים והגישה הכוללנית, גם שם הדרישה העיקרית מן המעצבים היתה שכלי הרכב ידמה ככל האפשר לטוארג הרגיל וכל הפתרונות יאלצו להתאים את עצמם לכך.

ארז
המשפט המודגש הוא לעניות דעתי המקום בו ההשקפה שלך ושלי נפרדות -
לרכב מירוץ יש מטרה אחת בלבד והיא לנצח מירוצים.
מתכנני הרכב צריכים לעשות את כל מה שביכולתם במטרה להפוך את הרכב למהיר יותר, נקודה סוף.
היוצא מן הכלל הבודד הוא מחוייבות ליצרן או נותן חסות עיקרי שלהם יש זהות מוצר שהם חייבים לשמר בעיצוב, ואני מבטיח לך שגם המעצב של אותו הטוארג היה שמח ללכת עוד יותר רחוק ולהפתר מכל האלמנטים העיצוביים של VW שהוא חוייב להשתמש בהם.
אם אתה רוצה הוכחה זריזה למה שכרגע כתבתי תסתכל שוב באותה התמונה שצירפתי קודם על הכונסים שמתחת לפנסים הקדמיים - ניתן לראות בבירור שבערך 40% מתוכם אטומים בכלל, אבל ממש מאחרי הטוארג-מירוץ נוסע טוארג סטנדרטי ואתה רואה שהמעצב היה חייב להשתמש באלמנט שנראה כמו טוארג רגיל כדי לשמר את התדמית הכללית של VW טוארג.

לך כמעצב יש כאן יתרון אדיר - אתה לא מחוייב לשום מותג שהוא!
אתה יכול (ולדעתי צריך) לכופף את העיצוב ולייעל אותו ככל האפשר כדי להשיג את המטרה והיא, שוב, לנצח מירוצים.
מכוניות מירוץ לא אמורות להראות טוב למרות שיש כאלו שגם יוצאות יפות על הדרך, הן אמורות ליסוע הכי מהר שאפשר.
אם להשליך על אספקט אחר בתכנון מכונית מירוץ את אותו העקרון - האם יעלה על הדעת שמתכנן מיתלים יציב את הבולמים בזוית זו או אחרת כי "ככה הם נראים יותר טוב" גם אם זה פוגם ביעילות הפעולה שלהם?
בחיים לא!
המתכנן הזה היה מפוטר בלי לחשוב פעמיים.
כנ"ל בונה המנועים שהיה משתמש בסעפת "יותר יפה" אם זה בא על חשבון כוח מנוע.
יש הבדל תהומי בין עיצוב רכב לעיצוב רכב מירוץ.
זה State of mind שונה לגמרי.

ולסיכום פתרון מעשי -
אם חפצת בצל, במקום אותה המצחיה שהיא אסון אוירודינמי, עשה את מה שכל מכונית מירוץ בעולם עושה וכסה את החלק העליון של החלון הקדמי במדבקה של ספונסר - גם שטח פרסום בולט לעין וגם פתרון אפקטיבי ביותר למי שנוסע מול השמש.

מוטי

Tom Bril
13-06-09, 22:54
ארז, אני אמנם יכול לדבר בשמי בלבד אבל אני מניח שרוב אם לא כל המגיבים האחרים בשרשור שותפים לדעתי והיא שהמודלים נראים נהדר וכל מילה שנאמרת בנושא זה או אחר באה מבחינתי כביקורת בונה בלבד :cool:.

המשפט המודגש הוא לעניות דעתי המקום בו ההשקפה שלך ושלי נפרדות -
לרכב מירוץ יש מטרה אחת בלבד והיא לנצח מירוצים.
מתכנני הרכב צריכים לעשות את כל מה שביכולתם במטרה להפוך את הרכב למהיר יותר, נקודה סוף.
היוצא מן הכלל הבודד הוא מחוייבות ליצרן או נותן חסות עיקרי שלהם יש זהות מוצר שהם חייבים לשמר בעיצוב, ואני מבטיח לך שגם המעצב של אותו הטוארג היה שמח ללכת עוד יותר רחוק ולהפתר מכל האלמנטים העיצוביים של VW שהוא חוייב להשתמש בהם.
אם אתה רוצה הוכחה זריזה למה שכרגע כתבתי תסתכל שוב באותה התמונה שצירפתי קודם על הכונסים שמתחת לפנסים הקדמיים - ניתן לראות בבירור שבערך 40% מתוכם אטומים בכלל, אבל ממש מאחרי הטוארג-מירוץ נוסע טוארג סטנדרטי ואתה רואה שהמעצב היה חייב להשתמש באלמנט שנראה כמו טוארג רגיל כדי לשמר את התדמית הכללית של VW טוארג.

לך כמעצב יש כאן יתרון אדיר - אתה לא מחוייב לשום מותג שהוא!
אתה יכול (ולדעתי צריך) לכופף את העיצוב ולייעל אותו ככל האפשר כדי להשיג את המטרה והיא, שוב, לנצח מירוצים.
מכוניות מירוץ לא אמורות להראות טוב למרות שיש כאלו שגם יוצאות יפות על הדרך, הן אמורות ליסוע הכי מהר שאפשר.
אם להשליך על אספקט אחר בתכנון מכונית מירוץ את אותו העקרון - האם יעלה על הדעת שמתכנן מיתלים יציב את הבולמים בזוית זו או אחרת כי "ככה הם נראים יותר טוב" גם אם זה פוגם ביעילות הפעולה שלהם?
בחיים לא!
המתכנן הזה היה מפוטר בלי לחשוב פעמיים.
כנ"ל בונה המנועים שהיה משתמש בסעפת "יותר יפה" אם זה בא על חשבון כוח מנוע.
יש הבדל תהומי בין עיצוב רכב לעיצוב רכב מירוץ.
זה State of mind שונה לגמרי.

ולסיכום פתרון מעשי -
אם חפצת בצל, במקום אותה המצחיה שהיא אסון אוירודינמי, עשה את מה שכל מכונית מירוץ בעולם עושה וכסה את החלק העליון של החלון הקדמי במדבקה של ספונסר - גם שטח פרסום בולט לעין וגם פתרון אפקטיבי ביותר למי שנוסע מול השמש.

מוטי


הי מוטי לפי זכרוני העיצוב של הטוארג בתמונה הוא לא העיצוב העדכני, בדגמים החדשים ניתן לראות שאותם "תוספים חיפוי" אינן, ואם איני טועה המטרה שלהם היא לפזר את המים בדרך יעילה יותר כדי שתמנע כמה שניתן את התזת המים מהשמשה בזמן מעבר מים במהירות.

נ.ב כונסי אוויר הממוקמים מתחת לפנסים לא סגורים אלה בנויים בצורה כזאת שתיעל את "לכידת אוויר" לעבר הברקסים,
אפשר לראות שאותם "פתחים" קיימים גם בעיצוב העדכני יותר.

מוטי אלמגור
13-06-09, 23:19
תום, אני מודה ומתוודה שאני לא מעודכן בתחום מירוצי המדבריות ולכן לא היה לי מושג מאיזה שנתון הרכב.

נ.ב כונסי אוויר הממוקמים מתחת לפנסים לא סגורים אלה בנויים בצורה כזאת שתיעל את "לכידת אוויר" לעבר הברקסים,
אפשר לראות שאותם "פתחים" קיימים גם בעיצוב העדכני יותר.
ברור שהם לא סגורים לחלוטין, זה גם לא מה שכתבתי -
ניתן לראות בבירור שבערך 40% מתוכם אטומים בכלל
זה גם המיקום של הכונסים שמקררים את הברקסים הקדמיים ברוב מכוניות המירוץ שאני מכיר, כמעט תמיד פנימי יותר מקו הגלגל ולכן אם תשים לב גם בתמונה שאני צירפתי החלק האטום בכונס הוא החיצוני.
התמונה שצירפת מבחינתי היא המשך ההוכחה לאותה הנקודה, בדגם החדש יותר הכונס עוצב כמו שהוא כנראה באמת הכי אופטימלי תוך כדי התעלמות מהעיצוב המקורי של הטוארג.

מוטי

לירן סברוב
16-06-09, 20:24
אנחנו ממש לקראת הסוף של הבניה, ממש מחפשים בנרות מה ששכנו לבצע.
סיימנו היום את המתקן לגלגלי ספייר, יצא יפה מאוד.
הגאנטים יושבים על הרכב פיקס.
ביצענו עוד השלמות קטנות -בניית משולש חיזוק בין השילדה לעריסה של מיכל הדלק, סגירה של חורים בקיר אש לחגורת בטיחות ע"י בנייה של קופסאות, בבנייה של הקופסאות הנ"ל קיבלנו עזרה מנסר, אחד מהפחחים המוכשרים מהצוות של אוטוויק - תודה נסר.

לירן

חנן גולומבק
16-06-09, 21:05
סוף סוף רואים פה TT כמו ש TT צריך להראות :cool:. כל הכבוד .
עכשיו נשאר רק לתת לשעון לדבר ;)

רפאל
17-06-09, 07:05
היי לירן


עבודה יפה ומושקעת, שמח לראות את ה TT קורם עור וגידים.

שתי שאלות בקטנה.

1. הגלגלים לא גבוהים מדי ? - לא ירים את מרכז הכובד של הרכב ? בכל אופן כל גלגל כזה קרוב ל -40 ק"ג.
2. באחת התמונות (צילום תחתון של מיתקון הגלגלים) נראה כי בנית את המתקן פריק (עם ברגים) אך בכל אופן ריתכתם אליו את התוספת של הגלגל הבולט וכן ריתכתם זאת גם לשילדה, האם התמונה מטעה או שבטעות ?


המשיכו בעבודה היפה.

רפי

נמרוד
17-06-09, 07:43
הגלגלים נמצאים גבוה יחסית כדי לאפשר לזרועות המוט המייצב לעבוד. הם כן היו יכולים להיות נמוכים בכמה ס"מ, אבל מרווח הבטחון הנוסף הוא תוצאה של תוספת בשלב שאחרי התכנון הממוחשב.
אנחנו התעקשנו כל הזמן על מיכל דלק לא צורני, במימדים וצורה של מיכל בטיחות סטנדרטי שיחליף את המיכל הבנוי בהקדם ובעלות סבירה. עקרונית הייתי יכול את אותו נפח דלק להכניס בצורה הרבה יותר אלגנטית במיכל עם פרופיל משולש שטוח יחסית ואז (יחד עם מיקום קדמי במקום אחורי של המוט המייצב) הגלגלים היו נמוכים יותר ב40+ ס"מ. אבל אלו החלטות שהתקבלו כבר. מיקום גלגלים רזרביים בגודל כזה הוא לא טריביאלי כמו שאתה כבר יודע רפי. אם להיות דוגרי, אני בתכנון בניתי על זה שהחברים ישתכנעו להסתפק בגלגל אחד שישב באלגנטיות מעל מיכל הדלק (אני עדיין חושב שזה נכון למרוצים בארץ, כולל חרמון אילת, במיוחד עבור הנהג הספציפי שהוא בעל רקורד פאנצ'רים במרוצים נקי למדי). אבל ההחלטה של לירן ואייל היא ללכת על בטוח - שני גלגלים.

כמובן שכל זה חוכמת הבדיעבד...

לגבי המתקון - שאני רואה בפעם הראשונה אגב, זה כבר תכנון וביצוע בשטח של אייל ולירן - אני רואה בשתי התמונות איך הוא מתפרק והקשתות שתומכות את הגלגל שליפות לטובת טיפולים/הוצאת מיכל הדלק, כאשר הצדדים נשארים מחוברים לשלדה.

רפאל
17-06-09, 10:10
היי נמרוד

ככל שאני מסתכל יותר ויותר אני קולט שלא תוכלו לפרק את המיתקון.
צינורות הרוחב מעל המיכל דלק אכן פריקים, אבל הצינור מחוץ לרכב (המכופף) מרותך לשילדה, אליו מרותך צינור ישר שמרותך לפרופיל מרובע/זווית שמרותך לשני הצינורות הפריקים.

לדעתי התמונה לא מטעה אותי, אבל אשמח להיתבדות.

שים לב לתמונה שצירפתי.



רפי

הצפרדע
17-06-09, 11:16
אני לא מצליח לראות מהתמונות מה קורה במתקן ספיירים, אבל אני יכול לומר שני דברים:

ראשית, כמו תמיד יופי של עבודה ויופי של התקדמות - תענוג לראות.

שנית, מיקום הספיירים יכול להיות בעייתי מבחינת מרכז הכובד של הרכב. יש מאחור גם מיכל דלק וגם שני ספיירים שהגובה שלהם מגיע לפי התמונות לגובה גג הרכב, וזה גבוה מאד.

במתלה קדמי בו שתי הזרועות יוצאות כמעט ממרכז הרכב ועם ציר גלגול נמוך כמו ברכב הזה, המיקום של מרכז הכובד יכול להיות קריטי.

מיקום המוט המייצב בודאי שאיננו יכול לשמש סיבה להעלאת מרכז הכובד ע"י הגבהה כזאת של הספיירים - תתאימו את מערכת היצוב למצב הרצוי ולא להיפך.

לעניות דעתי רצוי מאד לשקול שינוי יסודי במיקום לטובת הנמכה משמעותית של הספיירים.

לירן סברוב
17-06-09, 11:21
היי נמרוד

ככל שאני מסתכל יותר ויותר אני קולט שלא תוכלו לפרק את המיתקון.
צינורות הרוחב מעל המיכל דלק אכן פריקים, אבל הצינור מחוץ לרכב (המכופף) מרותך לשילדה, אליו מרותך צינור ישר שמרותך לפרופיל מרובע/זווית שמרותך לשני הצינורות הפריקים.

לדעתי התמונה לא מטעה אותי, אבל אשמח להיתבדות.

שים לב לתמונה שצירפתי.



רפי

היי רפי, בתמונה אכן קשה לראות, אבל הצינור הישר מתחבר עם פלטה וברגים אל המתקן הפריק...
אל דאגה.

המתקן נבנה מראש במחשבה על פירוק מיכל הדלק, ונסיעה רק עם צמיג ספייר אחד על מיכל הדלק.

לירן

לירן סברוב
17-06-09, 11:32
אני לא מצליח לראות מהתמונות מה קורה במתקן ספיירים, אבל אני יכול לומר שני דברים:

ראשית, כמו תמיד יופי של עבודה ויופי של התקדמות - תענוג לראות.

שנית, מיקום הספיירים יכול להיות בעייתי מבחינת מרכז הכובד של הרכב. יש מאחור גם מיכל דלק וגם שני ספיירים שהגובה שלהם מגיע לפי התמונות לגובה גג הרכב, וזה גבוה מאד.

במתלה קדמי בו שתי הזרועות יוצאות כמעט ממרכז הרכב ועם ציר גלגול נמוך כמו ברכב הזה, המיקום של מרכז הכובד יכול להיות קריטי.

מיקום המוט המייצב בודאי שאיננו יכול לשמש סיבה להעלאת מרכז הכובד ע"י הגבהה כזאת של הספיירים - תתאימו את מערכת היצוב למצב הרצוי ולא להיפך.

לעניות דעתי רצוי מאד לשקול שינוי יסודי במיקום לטובת הנמכה משמעותית של הספיירים.


היי ברוך,
דבר ראשון תודה :
אני חושב שהדבר החשוב ביותר כרגע זה לדאוג שברכב יסע.
בנסיעות המבחן נוכל לבדוק היטב את הבדל ההתנהגות של הרכב עם גלגל אחד 2 או בלי בכלל.
המתקון נבנה פחות או יותר לפי המיקום המתוכנן והמקורי ש ל מר מוהנדס. יכול להיות שההבדלים בין הכוונות הראשונות לתוצאה אכן קריטיים אבל נדע בקרוב את ההשפעה. כך או כך המתקון פריק ובר שינוי, לבטח יהיה עוד מספיק מה לשנות.

אני בטוח בנמרוד ידע לענות בצורה "הנדסית" לגבי הנושא.

חנן גולומבק
17-06-09, 11:41
הגלגלים נמצאים גבוה יחסית כדי לאפשר לזרועות המוט המייצב לעבוד. .

נמרוד, באיזה מוט מייצב אתם משתמשים ? משהו מצוי או משהו בנוי ? האם יש מוט מייצב גם מקדימה ?

לירן סברוב
17-06-09, 17:24
נמרוד, באיזה מוט מייצב אתם משתמשים ? משהו מצוי או משהו בנוי ? האם יש מוט מייצב גם מקדימה ?

המוט עצמו זה מוט פיתול של פאג'רו Q ארוך.
הזרועות כמובן בנויות.
מקדימה נכון לעכשיו אין מוט מייצב, לאחר נסיעת מבחן נחליט האם יש צורך.

לירן.

נמרוד
18-06-09, 08:29
שנית, מיקום הספיירים יכול להיות בעייתי מבחינת מרכז הכובד של הרכב. יש מאחור גם מיכל דלק וגם שני ספיירים שהגובה שלהם מגיע לפי התמונות לגובה גג הרכב, וזה גבוה מאד.

במתלה קדמי בו שתי הזרועות יוצאות כמעט ממרכז הרכב ועם ציר גלגול נמוך כמו ברכב הזה, המיקום של מרכז הכובד יכול להיות קריטי.

מיקום המוט המייצב בודאי שאיננו יכול לשמש סיבה להעלאת מרכז הכובד ע"י הגבהה כזאת של הספיירים - תתאימו את מערכת היצוב למצב הרצוי ולא להיפך.

לעניות דעתי רצוי מאד לשקול שינוי יסודי במיקום לטובת הנמכה משמעותית של הספיירים.

המיקום של הגלגלים כמו של כל דבר אחר משפיע ישירות על מיקום מרכז הכובד. הוא בעייתי במובן זה, אבל פותר בעיות במובנים אחרים... תכנון רכב זה פשרה בין דרישות. המיקום הקיצוני אחורי מצד אחד מחוייב המציאות כדי להגיע לחלוקת משקל כללית מאוזנת (50-50), ומצד שני מגדיל את מומנט האינרציה, אבל זה אחת הבעיות היסודיות בתצורה הזאת של טרופי-טראק. והמיקום גם גבוה, אבל נובע מכך שבחרנו בצורה מסוימת של מיכל דלק שבפני עצמה אינה אופטימאלית. וכן הלאה וכן הלאה, אני יכול להמשיך עם שרשרת השיקולים וההחלטות.

את המוט המייצב לא נזיז עכשיו, השינוי אינו טריביאלי ובוודאי לא ברור שהוא מקבל עדיפות נמוכה יותר מאשר מיקום הגלגלים הרזרביים נמוך יותר. (אגב הרכב בתמונות עומד גבוה יותר מאשר המצב הסופי. הוא ירד למצב שבו מרכז הגלגל בגובה הצינור התחתון של השלדה).

מהרגע שבו ביצענו הקפאת תכנון, אנחנו בונים לפי תוכנית. מתקנים על הדרך מה שמחויב המציאות - והיו פה ושם פרטים כאלו - אבל נצמדים לתוכנית, הכי קרוב שאפשר. אין כאן משהו שמפתיע אותנו - אם תדפדף אחורה לדפים הראשונים, תראה את הרכב בתכנון עם תצורות שונות של גלגלים ספייר, שניים ושלושה, כולל התצורה שבסוף לירן בחר. טכנית הצורה המועדפת היא גלגל אחד מעל המיכל, אבל נלקחה בתור אופציה משנית שני גלגלים. השיקולים רבים ושונים, ואינם טכניים לגמרי. בתור דוגמא - עידו כהן יכול לצאת לחרמון אילת עם צמיג אחד. יש לו רכב סיוע מהיר מאד, עם צוות סופר מיומן שבאמת יוכל לעקוב אחריו ולהגיע תוך דקות לספק לו את הגלגל השני במידת הצורך (ראינו את זה לא פעם בעבר, במרוץ שעידו ניצח ב2007 (http://www.jeepolog.com/431.html) ההענות המיידית של הצוות היתה המפתח לנצחון). לירן לעומת זאת בהחלטה מודעת רוצה שני גלגלים - למרות שהוא נהג שלא מרבה להרוס גלגלים. אבל צוות הסיוע פחות מיומן ואורגני.

בכל מקרה, אין שינויים באמצע הבנייה, בוודאי לא שינויים משמעותיים למתלים. לא בבית ספרי בכל אופן.

יקיר גרין
18-06-09, 20:38
והמיקום גם גבוה, אבל נובע מכך שבחרנו בצורה מסוימת של מיכל דלק שבפני עצמה אינה אופטימאלית. וכן הלאה וכן הלאה, אני יכול להמשיך עם שרשרת השיקולים וההחלטות.


אפשר לשאול, מה ההגיון בלא ללכת על מיכל צורני? בכל מקרה בניתם מיכל בעצמכם, לא היה פשוט יותר לבנות אותו בצורה המתאימה ולגמור את הסיפור?

נמרוד
18-06-09, 23:05
צריך להיות שם מיכל מרוצים תקני. יקר מדי כרגע. אבל הרכב מתוכנן עבור תא גדול (70 גלון) במידות סטנדרטיות שקיים על המדף, והוא עוד איכשהו סביר לקנייה מתישהו בעתיד. המיכל שבנינו זהה במידות. היינו יכולים לבנות מיכל צורני וזה היה הרבה, הרבה יותר מוצלח מכל בחינה... חוץ מהבטיחותית. כי ככה לפחות נשמרת האופציה להשקיע את כמה אלפי הדולרים הבאים במיכל הנכון. אני בעניין הזה לא הולך לוותר - ולירן יודע את זה :D

lizard
19-06-09, 00:27
אתה מדבר על מיכל FIA נכון? כי אם מדובר על מיכל בתקן SCORE וכדומה, תקן אמריקאי, אז אין בעיה לבנות מיכל צורני, זה יהיה יקר אבל לא יקר כמו מיכל צורני FIA.

נמרוד
22-06-09, 21:42
אתה מדבר על מיכל FIA נכון? כי אם מדובר על מיכל בתקן SCORE וכדומה, תקן אמריקאי, אז אין בעיה לבנות מיכל צורני, זה יהיה יקר אבל לא יקר כמו מיכל צורני FIA.

אתה כותב את זה לאחר בדיקה? טכנית אין הבדל בין דרישות FIA לSCORE, ומדובר על אותם ייצרנים בודדים בעולם (ATL, Fuelsafe).

lizard
22-06-09, 23:44
לפני כמה שנים, כשחשבתי שהאישורי ייבוא כבר בפתח, רציתי לייבא מיכלים. לא בתקן FIA אלא של SCORE כמדומני. אני לא זוכר את שם החברה אבל היה לה טופס הזמנה של מיכל בצורה שאתה רוצה.
אם היום זה נכון? אני לא יודע. בזמנו בדקתי את זה אבל מאחר ולפי התקנון המיכלים לא מאושרים אז לא המשכתי עם זה.

לירן סברוב
03-07-09, 10:53
אתמול, יום חמישי הרכב עזב זמנית את מוסך אוטווויק, וחזר אל בטן לידתו - מפעל בלובשטיין להשלמת הריתוכים.
עצם הוצאת הרכב על גלגלים והעלתו על הנגרר היתה מרגשת משהו.
כמו כן בפעם הראשונה ראינו את הרכב על הגלגלים במימדים שונים, וקיבלנו מוסג ראשון לגבי גודלו של הרכב.
באופן אישי הייתי מרוצה בצורה יוצאת דופן מגודלו של הרכב וכמו כן זווית הראיה של הנהג להלן בגדול מלא ו 3D :p

חנן גולומבק
03-07-09, 20:16
היי לירן
ללקק את האצבעות איזה יופי איזה כייף, אני מכיר את ההרגשה כשהרכב מתגלגל בפעם הראשונה אכן הרגשה מיוחדת במינה.

דבר אחד שמשך את תשומת הלב שלי זה הפגיעות של מיכל הדלק שבולט מאחור, צריך להגן עליו היטב.

בהצלחה בהמשך.

dudibagi
03-07-09, 21:16
אחלה פרויקט מחכים לראות אותכם בשטח .

אני דווקא התלהבתי מתמונה 3285 אפשר לראות ניגודים מאוד מענינים בתמונה הזואת

אני בטוח שבסיטואציה אחרת (לא בזמן הרחוק)תצלום של הבאגי כשברקע ניידת לא יסמל

על משהו טוב לצערנו!!!:confused:

אבל בנימה אופטימית יותר לירן תתחילו להוזיז תתח... מתחיל להיות משעמם בלי לרדוף אחריכם!

:D:D:D

לירן סברוב
04-07-09, 11:31
היי לירן
ללקק את האצבעות איזה יופי איזה כייף, אני מכיר את ההרגשה כשהרכב מתגלגל בפעם הראשונה אכן הרגשה מיוחדת במינה.

דבר אחד שמשך את תשומת הלב שלי זה הפגיעות של מיכל הדלק שבולט מאחור, צריך להגן עליו היטב.

בהצלחה בהמשך.

TNX.

חנן, למה המיכל פגיע לדעתך ?

לירן סברוב
04-07-09, 11:33
אחלה פרויקט מחכים לראות אותכם בשטח .

אני דווקא התלהבתי מתמונה 3285 אפשר לראות ניגודים מאוד מענינים בתמונה הזואת

אני בטוח שבסיטואציה אחרת (לא בזמן הרחוק)תצלום של הבאגי כשברקע ניידת לא יסמל

על משהו טוב לצערנו!!!:confused:

אבל בנימה אופטימית יותר לירן תתחילו להוזיז תתח... מתחיל להיות משעמם בלי לרדוף אחריכם!

:D:D:D

אני מקווה שהבאגי וברקע ניידת מסמל את זה שהם חוסמים את התנועה בשביל שאנחנו "נעוף" מעל הכביש ;)

ואך תדאג בקרוב יהיה לך העונג לרדוף אחרינו... :D

לירן

חנן גולומבק
04-07-09, 19:20
TNX.

חנן, למה המיכל פגיע לדעתך ?

פשוט מאד מכיוון שהוא ממוקם בחלק הכי אחורי ברכב וכל התנגשות של מתחרה או אפילו רוורס לא זהיר עלולים לפגוע במיכל הרגיש. לדעתי חייבים להגן עליו בעזרת פגוש צינורות חזק שיבלוט מאחור 10 - 15 ס"מ ויחטוף את המכה מבלי לגעת במיכל ולא כמו שהמסגרת שקיימת עכשיו נוגעת.

גל שחם
04-07-09, 20:39
ואני חשבתי משהו אחר לגבי מיקומו של מיכל הדלק.
ההשפעה על התנהגות הרכב, כאשר המיכל מלא או ריק תהיה מאד משמעותית.
לא מדובר רק על הפרש המשקל,200 ק"ג מלא +-, אלא על שינוי משמעותי ביציבות המרכב.
השינויים במשקל על הזנב כאשר הוא בולט משמעותית מעבר לסרן האחורי, יכולה להערכתי לשנות
משמעותית את התנהגות הרכב בין הזינוק,עם מיכל מלא ובין סיומו של הסטייג כאשר הוא ריק.
עדיין לא הורכבו 2 גלגלי ספר מאחור...
הזנב תמיד רוצה לעקוף ברכבי 2X4 , עם משקולות כאלו מאחור, יהיה הרבה יותר מעניין בסיובים...

מתי אתם מתכננים לסיים את הפרוייקט ?

גל שחם

נמרוד
04-07-09, 21:57
חנן, ברור לך שאתה עדיין רואה כאן "חצי עבודה"? הפגוש האחורי אכן חסר עדיין.

גל - חלוקת המשקל ברכב, עם מיכל מלא וגלגלים רזרביים מאחור, תהיה מעט מעבר ל50-50, לטובת האחורה - האידיאלי. היא אכן תשתנה עם ירידה במפלס הדלק. בתצורה הזאת, של מנוע קדמי-מרכזי וסרן אחורי חי שחייב נפח עבודה גדול מאחורה שלא יכול להיות מנוצל לשום לדבר, זו המגרעת העיקרית. כדי להגיע לחלוקת משקל סימטרית, נאלצים להעביר משקל הרחק מאחור. התוצאה היא משקל מקוטב מקדימה ומאחורה, מומנט אינרציה גדול בציר העלרוד, והעובדה שככל שמפלס הדלק יורד החלוקה משתנה.

אם תשווה לTT של עידו, המיכל נמצא לפני הסרן האחורי, ולמעשה הגלגל הרזרבי הבודד, מעט כלי עבודה וכמה קילוגרם של צינורות הם המשקל היחיד שמעל הסרן האחורי. חלוקת המשקל שם היא קדמית בבירור, ולדעתי זה עלול להתגלות כחסרון המהותי היחיד של הרכב. אצל לירן, לפחות ברוב המרוץ, חלוקת המשקל תהיה קרובה ל50-50.

הצפרדע
04-07-09, 22:24
בתצורה הזאת, של מנוע קדמי-מרכזי וסרן אחורי חי שחייב נפח עבודה גדול מאחורה שלא יכול להיות מנוצל לשום לדבר, זו המגרעת העיקרית.

למה נפח לא מנוצל?

איך אני הכנסתי מיכל של 260 ליטר מאחורי הקבינה בדיוק בתוך הנפח הזה??

אני חושב שמיקום המיכל מאחור הוא לא רצוי, הן בשל בעיות בטיחות והן בשל מה שגל אמר.

יתר על כן, מיקום המיכל וצורתו, גורמים לגלגלי הספייר שלכם להיות גבוהים מאד ולהעלות את מרכז הכובד משמעותית, הרבה יותר ממה שהיו יכולים להיות אילו המיכל היה ממוקם צמוד לקבינה.

אני יכול לנחש במידה רבה של ביטחון שתתקלו בבעיה של זוית גלגול שאפילו המייצב האחורי(והיחיד שיש לכם) יתקשה להתגבר עליה.

נמרוד
04-07-09, 22:48
אתה הכנסת את המיכל בין הקבינה לסרן האחורי - לפני הסרן. מעל הסרן אי אפשר להכניס הרבה, כי הוא צריך עשרות אינצ'ים של מרווח לעלות כלפי מעלה. כדי להגיע לחלוקת משקל מאוזנת קדימה אחורה, בתצורה הזאת, צריך להעביר משקל אחורה. אני לא ממציא שום דבר כמובן - ברוב רובם של כלי רכב בתצורה הזאת המיכל והגלגלים הרזרביים אכן תלויים על שלוחה מעבר לסרן האחורי.

חלוקת המשקל ברכב של סרטינה ידועה מראש ברמת דיוק גבוהה למדי, כי הוא תוכנן על המחשב, והיא כאמור מעט מעבר ל50-50 עם מיכל דלק מלא. מה חלוקת המשקל המדודה ברכב שלך ברוך? אצלך הגלגלים הרזרביים במיקום גבוה באותה מידה, מיכל הדלק נמצא משמעותית לפני הסרן האחורי ונראה גבוה יותר מאשר אצלנו - מצ"ב תמונה צידית מהפיצ'ר מלפני חצי שנה בהשוואה לתמונה צידית שלירן העלה אתמול:

http://www.jeepolog.com/with.php?pic=baruch/baruch38.jpg

http://www.jeepolog.com/forums/attachment.php?attachmentid=16779&d=1246607509

(אגב הגיע הזמן שתעדכן את השרשור שלך עם תמונות טריות אחרי כל השינויים שהרכב עבר לקראת באחה ישראל, הרגלת אותנו לעדכונים שוטפים!).

הצפרדע
04-07-09, 22:55
. מה חלוקת המשקל המדודה ברכב שלך ברוך? (אגב הגיע הזמן שתעדכן את השרשור שלך עם תמונות טריות אחרי כל השינויים שהרכב עבר לקראת באחה ישראל, הרגלת אותנו לעדכונים שוטפים!).

1. לפי השקילה שנעשתה בזמנו, החלוקה היתה 55% מאחור ו 45% מקדימה.

2. אני חושב שזה השתנה במעט לטובת הקדימה, מכיוון שהורדתי כ 150 ק"ג מאחור במהלך השינוי האחרון, והיום זה בטח 50-50 או קרוב לכך(עם שני הספיירים על הרכב, כמובן).

3. עדכונים ותמונות בקרוב - יש עוד חידוש, מכיוון שבניתי שוב את כל השילדה האחורית מחדש..... אעלה תמונות בקרוב.

4. יהיו גם עדכונים בשרשור השני - החלטתי לרדת מהרעיון של סרן קדמי, מסיבות שונות ומשונות שלא כאן המקום לפרטן. אז יהיה כנראה טרופי טראק נוסף עם מתלה נפרד מקדימה, אבל שוב לא שגרתי אלא קצת מוטרף שינסה רעיון חדש במתלים. ימים יגידו.

5. התמונה שהעלית למעלה איננה רלבנטית בכלל - מיכל הדלק "ירד קומה" ושני גלגלי הספייר כבר לא עומדים אלא ממש שוכבים מאחורי הסרן, נמוך בהרבה מאצלכם.

גם הרדיאטורים הכפולים הוחלפו באחד גדול הממוקם הרבה יותר נמוך.

6. החוכמה היא ללמוד וליישם ולא להיתקע עם תכנון מראש, שלא משנים אותו רק משום ש"נגמר שלב התכנון". אם משהו לא טוב, תקן ושפר, גם אם צריך לחתוך ולרתך מחדש(אחרי תכנון קפדני וממוחשב מראש, כמובן.....)

הצפרדע
04-07-09, 23:08
תמונה המשקפת את השינויים שעשיתי, וגם הם כבר עברו עדכון.

אתה רואה, יש דברים שמשתנים גם אחרי שלב גמר התכנון וגם אחרי גמר הרכב והדיבאגינג שלו.

אני לא מניח שאתה מצפה שהרכב שלכם יהיה שונה, ומרגע זה ואילך לא תצטרכו לשנות בו דבר.

נמרוד
04-07-09, 23:18
בוודאי שיהיו שינויים ברוך - אבל הרכב עוד לא נסע מטר... קודם כל צריך לגמור לבנות אותו, על פי התכנון. ואז לבחון אותו - בשטח. ולכוון. ולהתחרות מרוץ, שניים, עונה (מרוץ = ניסוי מבחינתי). ואז להפיק לקחים. זו הדרך ההנדסית, ככה עובדים, ככה כל מוצר ומכשיר ומבנה שמסביבך תוכנן ופותח ויוצר.

הצפרדע
05-07-09, 00:10
בוודאי שיהיו שינויים ברוך - אבל הרכב עוד לא נסע מטר... קודם כל צריך לגמור לבנות אותו, על פי התכנון. ואז לבחון אותו - בשטח.


תרשה לי "קצת" לא להסכים איתך - אני חושב שאם במהלך התכנון מתגלית לך טעות או איזשהו צורך בשינוי, לא צריך להיות מקובע על התכנון(מאותו רגע שהחלטת ל"הקפיא" אותו) ולא לעשות כלום עד לנסיעות המבחן;

אם כבר עכשיו ברור לך שיש צורך בתיקון, אתה צריך לטפל בו מייד ולא לדחותו. ככה בונים כל דבר שאתה רואה מסביבך - תכנון גמיש ומשתנה בהתאם ללקחים המצטברים, אלא אם אתה רוצה מוצר שיהיה ניתן לשיווק בעוד שבע שנים.

אפרופו שבע שנים, יש לנו כבר דוגמא מובהקת לכך, ודי לחכימא ברמיזא.

אם אתה רואה שהספיירים גבוהים מדי וטובת הרכב מחייבת שינוי מיקום, מה טעם לחכות עם זה?!

אם אתה רואה שאתה יכול להכניס את המיכל בחלל לא מנוצל באופן שלא ישפיע בצורה כה דראסטית על התנהגות הרכב בתחילת נסיעה מול סיום נסיעה, למה לחכות עם זה? זה הרי ברור כבר עכשיו.

רק בגלל שאם תעשה את השינוי תצטרך לשנות גם מערכת מוט מייצב??

או רק בגלל שזה מחייב עוד שלושים שבע שעות סולידוורקס, שלא לדבר על הכנת הקבצים לחיתוך הלייזר(בתקווה שלא יוציאו לכם קבצים בקנ"מ מיניאטורי...), וכו' וכו' מה שיחייב עוד ארבעה או חמישה חדשים שהולכים לפח??

נמרוד
05-07-09, 00:24
ברוך, אני לא רוצה לפגוע בך חלילה, אבל זה שאתה כותב כאן משהו לא הופך אותו לנכון ובטח שלא לברור מאליו. אני שמח, פתוח וקורא כל ביקורת, לעומק, זו מטרת השרשור. זה לא אומר שאני מסכים איתה או מקבל אותה. ולא אמשיך בקו הזה, כי השרשור הזה לא נועד בשבילי להעביר ביקורת על כלי רכב של אחרים. ודיה לחכימה כמו שכתבת.

הצפרדע
05-07-09, 00:35
בהחלט מקובל. אבל בכל זאת, זה הרי שרשור שנועד להצגת הפרוייקט וקבלת דיעות ותגובות לגביו.

לכן, חשוב לי לשמוע מה דעתך לגבי שתי ההערות שהערתי על מיקום מיכל הדלק ומיקום הספיירים.

אני חלילה לא מתנגח, נהפוך הוא - אני באמת מתפעל מרמת הפרוייקט וההשקעה האדירה בו, גם ובעיקר מהפן התכנוני.

אני הרי הודיתי בטעויות שעשיתי, בעצם העובדה ששיניתי את מה שהיה טעון שינוי - הנמכתי מאד ספיירים; הנמכתי מיכל דלק; הנמכתי רדיאטור ובסה"כ הנמכתי משמעותית מרכז כובד והפחתתי מעט משקל.

אותן נקודות עולות גם לגבי הפרוייקט שלכם, ונלויית אליהן השאלה מתי צריך לבצע את השינויים, אם אתה אכן מגיע למסקנה שצריך לבצעם.

איך אתה אמרת לי פעם? מה איכפת לי מה תעשה (עם הסוגיה הזאת והזאת)? אם אתה מתעלם מהדברים אתה בסה"כ נותן יתרון למתחרים שלך....

זה בדיוק מה שאני העלית כאן ואני חושב שהעליתי את הנושא בצורה ראויה, מתוך ענין אמיתי ובלי חלילה לפגוע או להתכוון למשהו שונה ממה ששאלתי.

נמרוד
05-07-09, 00:49
אוקי. אילו שתי הנקודות שהעלית:


אם אתה רואה שהספיירים גבוהים מדי וטובת הרכב מחייבת שינוי מיקום, מה טעם לחכות עם זה?!

הספיירים גבוהים. מדי? מה זה מדי? הם במיקום שנגזר מהתכנון כולו. אין פרט אחד שהוא עד כדי כך קריטי ש"טובת הרכב מחייבת" את השינוי שלו. מה גם שכאמור ישנם סידורים אלטרנטיביים שקל יחסית לעבור אליהם - כאן באמת מדובר על עבודת מסגרות בשטח, לא צריך תכנון ממוחשב ולא לייזר. הצורה הנ"ל נבחרה על ידי לירן ואייל משיקולים של נוחות תפעול. בסוף צריך הרי להחליט. זאת בשורה התחתונה נקודה משנית.


אם אתה רואה שאתה יכול להכניס את המיכל בחלל לא מנוצל באופן שלא ישפיע בצורה כה דראסטית על התנהגות הרכב בתחילת נסיעה מול סיום נסיעה, למה לחכות עם זה? זה הרי ברור כבר עכשיו.

זאת לעומת זאת נקודה מהותית. ולא, אני לא רואה. אתה הכנסת את המיכל לפני ומעל המתלה האחורי. אתה לא מחדש לי. אני צריך משקל מאחורי הסרן כדי להגיע לחלוקת משקל מאוזנת (וכמוני רוב מוחלט של TT בתצורה הזאת שאתה רואה במרוצים בארה"ב - תזכור שאני בניגוד אליך לא אוהב להמציא). אתה הגעת לחלוקה מאוזנת על פי דבריך, ללא משקל כמעט מעבר לסרן האחורי. זה נשמע לי מוזר. אבל כנראה שההסבר לכך הוא שהכלי שלך שונה משלנו - הוא ארוך יותר משמעותית (בסיס גלגלים 3.30, 3.40 אם אני זוכר נכון? לעומת 3 ופסיק אצלנו) והמנוע בו מרכזי יותר מהמקובל - נכנס עמוק יותר לתא הנוסעים, שהוא רחב יותר. אני מכבד את התכנון הזה, אבל אנחנו בנינו רכב שונה משלך - צמיגים קטנים יותר, בסיס גלגלים קצר יותר, גוף צר יותר, משקל קטן יותר. התכנונים למעשה כל כך שונים, שכמעט בלתי אפשרי להסיק מהם אחד לגבי השני.

אגב ברכב של עידו, שאני מאד התרשמתי ממנו, ושיותר קרוב לתכנון שלי מבחינת מימדים כלליים, גם לדעתי יש חלוקת משקל קדמית מדי - גם אצלו כמו אצלך מיכל הדלק בין הקבינה לסרן האחורי, ואין כמעט משקל מעבר לסרן. לדעתי פחות טוב, אבל ימים יגידו.

לירן סברוב
05-07-09, 19:44
בנוגע לדיון המעניין....

תצורת הרכב עם מיכל הדלק האחורי, נבחרה מראש. כמו כן לרכב תוכנן למיכל דלק נוסף וצורני צמוד לקבינה (ע"מ לעמוד בדרישות לחלומות שלנו - דאקר - שנדרש שם כ 500 ליטר). גם עם הרכב היה מאוזן במשקל והינו רוצים מיכל צמוד קבינה מיכל דלק צורני ותיקני יקר פי כמה וכמה, וכן זה היה שיקול מבחינתינו.(בדיוק כמו השיקול שרכ 2X4 יותר זול לתחזוקה מ 4X4). כזכור אנחנו בונים רכב תיקני FIA.
לגבי השינוי במשקל במהלך הנסיעה... זה מה שמפחיד אתכם.... קטן עלי... ;)
לגבי המשקל הרב מאחור וההתמודדות בסיבובים... זה מה שמפחיד אתכם... זה הכיף שלי.. :D
בסופו של דבר, אף אחד לא נהג בארץ ברכב כזה, שתוכנן ע"י מהנדס ורק הנסיון ידבר.

לגבי הגובה של גלגלי הספייר. לדעתי הם לא גבוהים. הגובה של הרכב הוא בערך 175.
ואם כן?! לכן נבנה מתקן פריק. את הבדיקות נבצע מול נסיעה עם גלגל אחד על מיכל הדלק ונבחן את הבדלים....

ושוב דיון מעניין, אבל רק תאורטי. מבחן המציאות קרוב מתמיד :D:cool:

לירן סברוב
05-07-09, 19:57
חזרנו היום לעבוד ב ק"ש בבלובשטיין - איזה נוסטלגיה.
כמו בכל מקום בארץ ובעולם גם המפעל סובל מהמשבר. המפעל נסגר ב 4 אחר הצהריים כל יום ואי אפשר לעבוד יותר מאוחר.
כמובן שרק לואדים היקר יש הרבה עבודה והיה קשה למפעל לוותר עליו בשבילנו בימים אילו.
ע"מ להשלים את ואדים קיבלנו צוות של 5 אנשים שיחליפו אותו....

הרכב פורק לגמרי
החלקי המתלה נכנסים לצבע

המשך מחר.....

לירן סברוב
06-07-09, 20:11
החלקים הראשונים יוצאים מהצבע.......
הכל נצבע באבקה- פשוט כיף, כאילו "יצאו מהמפעל"... או שלא כאילו.
התחלנו היום לרתך את מיכל הדלק מהאלומיניום...

מידע מעניין שאספנו בדרך :
האלומיניום בנוי מ 2 שכבות. הראשונה אלומיניום, והשניה אלומיניום עם חמצן. השכבה השניה נועדה
להגן על האלומיניום. בריתוך אלומיניום צריך להוריד (או ע"י שיוף או ע"י טבילה בחומר מתאים) את השכבה השניה. אם לא, הריתוך לא יהיה יפה. ההבדל הוא: ריתוך 2 השכבות דורש 1000 מעלות לעומת ריתוך האלומיניום בלבד שדורש 690 מעלות .

לירן.

lizard
06-07-09, 20:38
איזה אלומיניום זה?
עד כמה שאני יודע כדי ל"שבור" את השכבת חמצן שיש על האלומיניום חייבים להשתמש בזרם חילופין ולא בזרם ישר. לכן רתכות אלומיניום הם AC ולא DC.

אמנון
06-07-09, 20:52
מידע מעניין שאספנו בדרך :
האלומיניום בנוי מ 2 שכבות. הראשונה אלומיניום, והשניה אלומיניום עם חמצן. השכבה השניה נועדה להגן על האלומיניום.

אני מניח שאתה מתכוון לציפוי Clad?

עידו לוריה
06-07-09, 22:20
איזה אלומיניום זה?
עד כמה שאני יודע כדי ל"שבור" את השכבת חמצן שיש על האלומיניום חייבים להשתמש בזרם חילופין ולא בזרם ישר. לכן רתכות אלומיניום הם AC ולא DC.

מיכה אתה צודק.
השיכבה החיצונית של אלומניום היא תחמוצת שלו והיא חומר קשה ולכן היא דורשת יותר חום.
השיכבה הפנימית (שהיא אלומניום טהור או שגשוגת שלו ) היא רכה ודורשת פחות חום.
בזרם חילופין הפלוס והמינוס משנים מיקום בין הידית לחומר וכאשר המינוס בידית החום נימצא בחומר וכאשר הם מתחלפים (המינוס והפלוס), גם החום מחליף מיקום ואז כאשר החום נמצא בחומר הוא חודר את השכבה החיצונית וכאשר הוא בידית אנו לא "שורפים" את השכבה הפנימית הרכה.
לפעמים בריתוך אלומניום משחקים עם הבלנס בשינוי הקוטביות לאמור שהחום או נמצא יותר בחומר או יותר בידית זו פונקציה שנקראת AC wave balance .
וזה גם נכון שצריך לנקות את האלומיניום בחומצה לפני הריתוך ,אלא עם האלומיניום נקי מזיהומים שונים כמו שמן ,נוזל קירור של עיבוד שבבי וכו'.
התחמוצת הזו היא חומר מאוד קשה ביחס "ללב" של אותה מסה והיא מגינה על האלומיניום מהתחמצנות נוספת ,שם נוסף לתחמוצת האלומניום הוא אלומינה ונוסחתו הכימית AL - 2 , O - 3 טפרטורת ההיתוך שלו היא 2054°C ושל אלומניום היא 660.32°C ( באלומניום טהור ).
עידו

lizard
06-07-09, 22:45
מיכה אתה צודק.

טוב אתה יודע, אחרי ששלמתי 10K ש"ח לקורס+מבחן לתקן אמריקאי אז כדאי שאני אבין קצת (לא נאמר בציניות, באמת שיש לי עוד טונות של לימודים לעבור כדי להיות רתך ברמה שאני שואף אליה). באמת השתמשתי בחומצה כדי לנקות את האלומיניום לפני הריתוך אבל לשייף אותו לא היה נותן דבר כי לפי דברי המורה, הההתחמצנות שלו די מהירה והשיוף לא היה משיג את מטרתו.

עידו לוריה
06-07-09, 23:11
טוב אתה יודע, אחרי ששלמתי 10K ש"ח לקורס+מבחן לתקן אמריקאי אז כדאי שאני אבין קצת (לא נאמר בציניות, באמת שיש לי עוד טונות של לימודים לעבור כדי להיות רתך ברמה שאני שואף אליה). באמת השתמשתי בחומצה כדי לנקות את האלומיניום לפני הריתוך אבל לשייף אותו לא היה נותן דבר כי לפי דברי המורה, הההתחמצנות שלו די מהירה והשיוף לא היה משיג את מטרתו.

מיכה בגלל זה אני מרתך ביד אחת ומשפשף בשניה:D
עידו

לירן סברוב
19-07-09, 15:47
:):p:rolleyes::D
הרכב עבר ניקוי חול בצורה יסודית ביותר וללא פשרות ע"י אנשי חברת אפלון (ציפויים) מראש העין, ואחר"כ נצבע בצביעה אלקטרו ססטית באבקה באותה החברה,פגשנו אנשים מקסימים עם שירות אדיב אשר בראשם עומד המנכ"ל גיורא : 052-3438882, אנחנו ממליצים ביותר, גם המחיר היה זול בהחלט.
גיורא אמר לי שכנראה ולהם יש את תנור הצבע הגדול בישראל.
אנחנו חייבים אלפי תודות לאלי ואאנו בן דודו של אייל, שעוזר לנו מתחילת הדרך, המון בבניה ובהובלה של הרכב ממקום למקום.

gasgas
19-07-09, 20:36
גם אני צבעתי את השילדה שלי (פיראנה) אצל גיורא מאפלון, ואכן השירות והאיכות שקיבלתי היו מצוינים.

לירן, בניתם רכב אקזוטי, למה לא לצבוע בצבע אקזוטי? ;);)

לירן סברוב
19-07-09, 21:06
גם אני צבעתי את השילדה שלי (פיראנה) אצל גיורא מאפלון, ואכן השירות והאיכות שקיבלתי היו מצוינים.

לירן, בניתם רכב אקזוטי, למה לא לצבוע בצבע אקזוטי? ;);)

לצבע הלבן יש חשיבות רבה.
כל נזילת שמן, כל בורג סורר או חסר או סדק בולטים ברגע....
בנוסף אני הכי אוהב לבן.

לבסוף על הרכב יהיה חיפוי, נראה איך הוא יראה, בטוח שהצביעה תיהיה "אקזוטית".

yoni_0000
21-07-09, 01:42
יאללה אז מתי רואים אותכם מרביצים בצאלים?

גל שחם
27-07-09, 22:33
לירן סברוב, תגיד, מאז צביעת השילדה לא קרה כלום ?
בעיתון אוטו אתה כבר מפזר תודות לנותי החסויות, מה קורה ? תן עידכון לסקרנים,כמה תמונות.
מתי זה עושה הרצה ?

גל שחם.

גל שחם
27-07-09, 22:36
לצבע הלבן יש חשיבות רבה.
כל נזילת שמן, כל בורג סורר או חסר או סדק בולטים ברגע....
בנוסף אני הכי אוהב לבן.

לבסוף על הרכב יהיה חיפוי, נראה איך הוא יראה, בטוח שהצביעה תיהיה "אקזוטית".

רק טיפ קטן לאלו שצובעים שילדה בלבן, את חצי הצינור הפונה לחזית, בתא הנהיגה,ברכבים שיש
בהם חלון ! צבעו בשחור.
מניסיון לא טוב,בקינג הקודם שלי,הכלוב היה צבוע לבן,על החלון הקידמי,היתה לי השתקפות מעצבנת של הצבע הלבן מצינורות הכלוב שבקבינה...
במקרה של לירן זה לא רלוונטי, כי אין חלון.

גל שחם.

לירן סברוב
30-07-09, 12:38
לירן סברוב, תגיד, מאז צביעת השילדה לא קרה כלום ?
בעיתון אוטו אתה כבר מפזר תודות לנותי החסויות, מה קורה ? תן עידכון לסקרנים,כמה תמונות.
מתי זה עושה הרצה ?

גל שחם.

מה קורה גל ?!
אנחנו בינתיים "מרביצים עבודה" ומרכיבים את הרכב.
אין משהוא חדש שלא ראיתם כבר... אנחנו מצלמים את כל הליך ההרכבה של הרכב ובסיום נציג אותו במסודר.
לשם העידכון :
כל המתלים הורכבו, הסרן נשלח לניקוי כללי ליפני הרכבה הבולמים מורכבים וכן הגיר.
כל חלקי הפח (קיר אש ריצפה, הפרדת הקבינה ותא הגיר) נאטמו ע"י חומר מיוחד.
המנוע של הרכב ,V8 350 קרבורטור HOLLY OFFRAOD סוסים 300מבוסס מומנט מוכן, וביום שלישי הקרוב יורכב על הרכב. המנוע נבנה ע"י יורם דוהן.
לאחר מכן פנלים ומערכות מנוע.
כנראה שלאחר מכן ירד הרכב לאזור המרכז לסיום העבודה (צנרת דלק, הגה, וברקס, דרייבשאפט וכו..) ויאללה להניע והתחלת כיוונים ובדיקות.
כל הדברים הקטנים האילה לוקחים את רוב הזמן. אנחנו משתדלים לא לפספס שום דבר, וההרכבה נעשית ע"י ברגים חזקים ובתשומת לב, עד עכשיו השקענו ולא נפסס גם עכשיו.

בקרוב על שיבלי האפר......

Tom Bril
30-07-09, 14:52
שאלה

מהתמונה של הרכב שלכם באזור חיבור המתלים התחתון ניתן לראות הבדל בזווית השפיעה לאומת הרכב בתמונה השניה
(סימנתי את כוונתי בירוק)

לפי הבנתי יש משמעות רבה לאותה זווית מבחינת עבודת המתלה,

מה השפעתה ולמה בחרתם בזווית שבה שתי הבוקסות(קדמית ואחורית) יחסית מקבילות?

נמרוד
30-07-09, 21:19
שאלה

מהתמונה של הרכב שלכם באזור חיבור המתלים התחתון ניתן לראות הבדל בזווית השפיעה לאומת הרכב בתמונה השניה
(סימנתי את כוונתי בירוק)

לפי הבנתי יש משמעות רבה לאותה זווית מבחינת עבודת המתלה,

מה השפעתה ולמה בחרתם בזווית שבה שתי הבוקסות(קדמית ואחורית) יחסית מקבילות?

אתה מדבר על הזוית בין הצירים של המשולשים?ברכב שלנו, זו תמונה שלקוחה משלב מוקדם של התכנון. בסופו של דבר, הצירים, כל הארבעה (עליונים ותחתונים) מקבילים בדיוק אחד לשני ולציר הראשי של הרכב. בחרתי לבנות את המתלה הקדמי ללא זויות כלל.

באופן עקרוני, יש כמה אפשרויות לשנות את זה - במבט צד, הזויות משפיעות על הAntidive (צלילת האף תחת בלימה) מצד אחד, ועל האופן שבו הגלגל נע קדימה/אחורה כשהוא עולה, תופעה שיש לה חשיבות בהיבט של נוחות נסיעה. לצערנו, זה הולך בכיוון הפוך - אם רוצים נוחות בנסיעה וספיגת מכות טובה יותר, כלומר שהגלגל ילך אחורה כשהוא עולה, צריך זוית כזאת שמגבירה את הצלילה תחת בלימה. אפשרות נוספת היא שהצירים העליון והתחתון לא מקבילים - זה יגרום לשינוי זוית קסטר תוך כדי סגירת המתלה, דבר שתאורטית אמור לאזן את שינוי הקסטר תחת צלילה.

במבט על, מרחיקים לפעמים את הבוקסות האחוריות רק כששיקולי אריזה דורשים את זה - באגים ארבע מושביים למשל.

בקיצור - הרבה שיקולים שהולכים אחד נגד השני במידה רבה. בסופו של דבר אחרי שניסיתי הרבה מאד ואריאציות, וחקרתי מה מקובל בתחום במכוניות מוצלחות, הגעתי לתובנה שברכב שטח, עם מהלכי מתלה ענקיים ועל שטח לא צפוי, כל זוית שאני אבנה לתוך המתלה תהפוך לזניחה, וזאת בניגוד למכוניות מרוץ לכביש שרוב התיאוריה נכתבה לגבם - שם מהלך המתלה זעום (אינצ'ים בודדים במקרה הטוב) והאספלט חלק וישר.

lizard
30-07-09, 21:19
המנוע של הרכב ,V8 350 קרבורטור HOLLY OFFRAOD סוסים 300מבוסס מומנט מוכן, וביום שלישי הקרוב יורכב על הרכב. המנוע נבנה ע"י יורם דוהן.



אוי גוועלד

עידו לוריה
30-07-09, 22:21
אתה מדבר על הזוית בין הצירים של המשולשים?ברכב שלנו, זו תמונה שלקוחה משלב מוקדם של התכנון. בסופו של דבר, הצירים, כל הארבעה (עליונים ותחתונים) מקבילים בדיוק אחד לשני ולציר הראשי של הרכב. בחרתי לבנות את המתלה הקדמי ללא זויות כלל.

באופן עקרוני, יש כמה אפשרויות לשנות את זה - במבט צד, הזויות משפיעות על הAntidive (צלילת האף תחת בלימה) מצד אחד, ועל האופן שבו הגלגל נע קדימה/אחורה כשהוא עולה, תופעה שיש לה חשיבות בהיבט של נוחות נסיעה. לצערנו, זה הולך בכיוון הפוך - אם רוצים נוחות בנסיעה וספיגת מכות טובה יותר, כלומר שהגלגל ילך אחורה כשהוא עולה, צריך זוית כזאת שמגבירה את הצלילה תחת בלימה. אפשרות נוספת היא שהצירים העליון והתחתון לא מקבילים - זה יגרום לשינוי זוית קסטר תוך כדי סגירת המתלה, דבר שתאורטית אמור לאזן את שינוי הקסטר תחת צלילה.

במבט על, מרחיקים לפעמים את הבוקסות האחוריות רק כששיקולי אריזה דורשים את זה - באגים ארבע מושביים למשל.

בקיצור - הרבה שיקולים שהולכים אחד נגד השני במידה רבה. בסופו של דבר אחרי שניסיתי הרבה מאד ואריאציות, וחקרתי מה מקובל בתחום במכוניות מוצלחות, הגעתי לתובנה שברכב שטח, עם מהלכי מתלה ענקיים ועל שטח לא צפוי, כל זוית שאני אבנה לתוך המתלה תהפוך לזניחה, וזאת בניגוד למכוניות מרוץ לכביש שרוב התיאוריה נכתבה לגבם - שם מהלך המתלה זעום (אינצ'ים בודדים במקרה הטוב) והאספלט חלק וישר.

נמרוד אז למה בכלים קטנים ( כמו טרקטורנים ובאגי קטנים )לפעמים מעדיפים כן זווית עד 15 מעלות ?
עידו

נמרוד
30-07-09, 22:37
התשובה במקרה זה ברורה - גלגלים קטנים.

גלגלים קטנים כדי לתקל מדרגות/מכשולים גדולים במהירות, צריכים כל עזרה שהם יכולים לקבל מהמתלה, שיקח את הגלגל אחורה בבאמפ. זה משהו שמאפיין גם מתלה קדמי של חיפושית ומה שהופך אותו לכל כך מוצלח לבאגים. הנושא מוסבר יפה בכתבה של אסף על גלגלים גדולים* (http://www.jeepolog.com/145.html)

asafk
30-07-09, 22:44
אני אזכיר לנמרוד שזה אחד מהדברים שעליהם היו לנו לא מעט דיבורים ואיטרציות בשלבי התכנון הראשונים. בסופו של דבר, כאמור, עם גלגלים בגודל הזה, ובנסיעת שטח שבה אתה אף פעם לא נמצא באמת ב"גובה עמידה", זה פשוט לא משנה.

אסף.

נמרוד
30-07-09, 22:51
אני אזכיר לנמרוד שזה אחד מהדברים שעליהם היו לנו לא מעט דיבורים ואיטרציות בשלבי התכנון הראשונים. בסופו של דבר, כאמור, עם גלגלים בגודל הזה, ובנסיעת שטח שבה אתה אף פעם לא נמצא באמת ב"גובה עמידה", זה פשוט לא משנה.

אסף.

בהחלט. היתה לנו זוית אף של 3 מעלות עד שלב די מתקדם של התכנון, שאז החלטנו לרדת ממנה סופית. לא לשכוח שזה גם מפשט את הבנייה ומגדיל את הדיוק שלה.

בפועל יש הרבה TT מוצלחים ללא זוית - דוגמא, הTT של רובי גורדון - ויש כאלו עם זוית מתונה של 3-4 מעלות - לדוגמא הכלים של SPD (ביל סאוואג').

חנן גולומבק
30-07-09, 23:25
כי היא עדיין אלסטית הרבה יותר מצינורית פלדה, וזה עניין של ביצועים (תחושה בדוושה) ולא בטיחות. וצנרת גמישה יקרה הרבה יותר מצנרת פלדה, ובעלת אורך חיים מוגבל ביחס לצנרת פלדה. בקיצור, אין שום סיבה להשתמש בצנרת גמישה במקום שלא נדרשת בו גמישות.

סתם לשם הידע , קבלנו במקום העבודה שלי פולריס ריינג'ר דנדש.
כל צנרת הברקסים מ א ועד ת גמישה.

נמרוד
30-07-09, 23:27
סתם לשם הידע , קבלנו במקום העבודה שלי פולריס ריינג'ר דנדש.
כל צנרת הברקסים מ א ועד ת גמישה.

גם באופנועים וטרקטורונים. אז מה? אנחנו בפולגז או בפורום הבונים בג'יפולוג? :D

לירן סברוב
04-08-09, 20:54
טיזר..

לירן סברוב
18-08-09, 20:29
Soon passing you off the road…

six 4 life
18-08-09, 20:58
משוכנעים שהצבע יחזיק באיזור האגזוז...?

לירן סברוב
18-08-09, 21:03
משוכנעים שהצבע יחזיק באיזור האגזוז...?

כן...
צבע מיוחד הישר מ USA

לירן סברוב
18-08-09, 21:04
עוד אחת..

עידו לוריה
18-08-09, 23:09
לירן הצבע יחזיק אבל מה עם הבקבוק (מים):D
עידו

freeline
18-08-09, 23:48
נראה פשוט מדהים...תענוג לעקוב

ארי

חנן גולומבק
19-08-09, 06:19
איי איי איי איזה יופי.
אתם חייבים לעשות נסיעת בדיקה לאילת וחזרה.

נמרוד, ממה נבעה ההחלטה להציב את הבולם הקדמי מאחורי הזרוע ולא בתוכה ?

נמרוד
19-08-09, 17:32
נמרוד, ממה נבעה ההחלטה להציב את הבולם הקדמי מאחורי הזרוע ולא בתוכה ?


זה נובע ממכלול של שיקולים, אבל העיקרי בהם, זה שמבדיל רכב בתצורה של truck לעומת באגי, זה המיקום הקדמי של המנוע. במילים פשוטות, לא היה לי לאן לקחת את הזרוע האחורית של המשולש - יש שם תא מנוע, שלא מאפשר לפתוח "פישוק" רחב אחורה. זה פתח בפני את האפשרות גם להעמיד את המיסב כשהציר שלו אופקי, ולבנות נאבה וזרוע תחתונה פשוטות
מדויקות, וקלות יחסית. אם הזרוע העליונה היתה יכולה להיות משולש ישר זוית פשוט, זה היה עוד הרבה יותר טוב, אבל רציתי גם למקם את הבולמים במקום קרוב לאידיאלי, על הקו הקצר ביותר שמחבר את המיסב התחתון לשלדה, וזה מה שמאלץ את מבנה הJ של הזרוע שכן הופך אותה לכבדה יותר.

עידו לוריה
19-08-09, 19:10
נימרוד למה בצינור שתופס את הבמפסטוף הברגים שיוצרים את הבנד לא בקצה הצינור ,זה גורם לחלק של הצינור שמעבר לברגים להיות חסר חשיבות.
עידו

לירן סברוב
19-08-09, 19:15
נימרוד למה בצינור שתופס את הבמפסטוף הברגים שיוצרים את הבנד לא בקצה הצינור ,זה גורם לחלק של הצינור שמעבר לברגים להיות חסר חשיבות.
עידו

עידו, לנמרוד אין חלק, בבניית התושבת לבאמפ סטופ.
התושבת נבנת לאחר ניסיון ברכב הקודם. אנחנו יודעים שהיא חזקה דיה.
החלק העליון נועד להגן על הניפל בקצה העליון של הבאמפ סטופ, מאבנים ענפים וכו....

נמרוד
19-08-09, 21:12
שניכם צודקים :D

אם כבר, אז חשוב יותר שהבורג התחתון יהיה תחתון, קרוב כמה שיותר לשפה שעליה נתפס הסנפ-רינג (יש שם סנפ-רינג, אני לא טועה?).

עידו לוריה
19-08-09, 22:08
שניכם צודקים :D

אם כבר, אז חשוב יותר שהבורג התחתון יהיה תחתון, קרוב כמה שיותר לשפה שעליה נתפס הסנפ-רינג (יש שם סנפ-רינג, אני לא טועה?).

לזה בדיוק התכוונתי במה שכתבתי בשאלה וגם הבורג העליון צריך להיות בקצה העליון .
לירן הרכב הקודם שלכם זה לא בדיוק אותו דבר אז ההשואה לא בדיוק במקום , במפסטוף כזה זה חלק יקר וחבל שבגלל מיקום בורג הוא יתעקם שווה להוסיף בורג עליון ותחתון לתושבות שלו (גם מקדימה וגם מאחור).
חוץ מזה עבודה מאוד מרשימה ואיכותית תמשיכו כך .
עידו

הצפרדע
22-08-09, 20:59
בוסטרים זה לא משהו נפוץ בעולם המירוצים. משקל מיותר, משהו שיכול להתקלקל. בוסטר נותן הגברה של כ2:1 פחות או יותר, מכלולי הדוושות/משאבות ראשיות של מירוצים נותנים את ההגברה הנ"ל מכאנית בדוושה על ידי מהלך ארוך יותר, באמת פי 2 מהמקובל במכוניות רגילות, ובבחירה של משאבות ראשיות בקטרים שונים....... לתת לדוושה עוד סנטימטרים של מהלך בא על חשבון אותם סנטימטרים במקום אחר.....רגל הנהג, מסתבר, רגישה ללחץ - לכוח שהיא מפעילה, ולא למהלך.

נתקלתי בהודעה הזאת ואני לא בטוח שהבנתי את הדברים - האם הכוונה לאורך הדוושה או למהלך הכניסה של ציר המשאבה?

לפי ההגיון שלי, אם בוסטר נותן הגברה של בערך פי שניים, די להאריך את הרגלית עליה יושבת דוושת הבלם, ומקבלים את ההגברה באופן מיכאני.

ולדוגמא - אם רגלית במערכת בלמים עם בוסטר כלשהו היא באורך של 28 ס"מ, אזי אם נוריד את הבוסטר, נתקין את המשאבה גבוה יותר ונאריך את הרגלית לאורך של 56 ס"מ, נקבל בדיוק את אותה ההגברה.

ואם אני מבין נכון, אז מה הקשר ל"מהלך ארוך יותר" אותו הזכרת לעיל, נמרוד? ואולי הכוונה היא לכך שלאחר ההארכה של הרגלית, מהלך הדוושה(כלומר המרחק שרגל הנהג עושה בעת הלחיצה על הדוושה) ארוך יותר, מסיבות גיאומטריות מובנות??

נמרוד
22-08-09, 22:50
הבנת נכון. המהלך שאני מדבר עליו הוא המהלך שעושה הרגל של הנהג.

גל שחם
24-08-09, 15:42
לירן, תן הסבר קצר על השימשה הקידמית.
כאחד שלא מבין ברוב המושגים שאתם מדברים עליהן, הדבר היחידי שמפריע לי
בעיין,זו השמשה.
נראית מוזר,קצת שטוחה,חסרת כל קימור.
יכול להיות שזה טוב, לי זה נראה מוזר.

גל שחם.

הצפרדע
24-08-09, 21:56
הבנת נכון. המהלך שאני מדבר עליו הוא המהלך שעושה הרגל של הנהג.

היום ניסיתי לבנות מערכת בלימה ללא בוסטר עם רגלית ארוכה יותר, ואני רוצה לומר שהענין מטריד מאד.

אני לא מצליח לראות איך אפשר לתפקד באופן יעיל ומהיר עם כזה פדל ועם כזה מהלך ארוך של ברקס.

הרגל עושה מסלול ארוך מה שמקשה על המיקום ועל התפקוד.

בסופו של דבר הגעתי למסקנה שהעסק לא כדאי ולא מתאים לי, ולכן הלכתי על בוסטר אויר הפוך, דהיינו כזה שהמשאבה שלו פונה לכיוון התא ולא יוצאת לכיון קידמת הרכב.

הרבה יותר קל ומעשי, והלחיצה על הדוושה נותנת מהלך מוכר, קצר ונח.

אני לא יודע איך העסק יעבוד כאן אצלכם ואצל חנן, ולמרות שאני יודע כי זאת מערכת נפוצה בארה"ב, נראה לי שיהיה לכם ממש לא קל איתה.

נמרוד
24-08-09, 22:41
הניסויים שאתה עושה מעניינים ברוך, אישית הייתי שמח אם היית ממשיך מעבר לתחושה לאיזו נסיעת מבחן, לבדוק באמת איך זה בולם, ולשמוע את דעתו של אברמוב אחרי ניסוי נהיגה.

הצפרדע
24-08-09, 23:07
אז למה אני מרגיש שהניסויים שלי ממש לא מענינים אותך, ושכדרכך בקודש אתה בטוח שמעשרה קבין של חוכמה ידע ונסיון שירדו לעולם, אחד עשר הגיעו אליך......

הצפרדע
24-08-09, 23:14
סתם סתם, אל תיקח אותי ברצינות :cool:

לירן סברוב
25-08-09, 22:10
לירן, תן הסבר קצר על השימשה הקידמית.
כאחד שלא מבין ברוב המושגים שאתם מדברים עליהן, הדבר היחידי שמפריע לי
בעיין,זו השמשה.
נראית מוזר,קצת שטוחה,חסרת כל קימור.
יכול להיות שזה טוב, לי זה נראה מוזר.

גל שחם.

הייתה החלטה אסטראטגית של אייל ושלי, שבסופו של תהליך ניסע עם קבינה סגורה.
בניית שמשה שטוחה זה הפיתרון הקל להתקנה של שמשה על הרכב.
למצוא שמשה מספיק גדולה, קמורה ולהתאים את המסגרת שלה זה מעט בעייתי, ולכן בחרנו בדרך הנ"ל.

לירן סברוב
25-08-09, 22:13
ברוך, אני חייב לציין שיש לי חשש קטן מהדוושה, אבל כמו רוב הפרוייקט, אנחנו לא ממצאים שום דבר והלכים על הפלטפורמה והחלקים המוכרים מארה"ב.

נושא המיקום של הדוושה היה קשה בעקבות המהלך הגדול.
מעניין כמה באמת אצתרך ללחוץ על הדוושה ע"מ לנעול את הגלגלים .

לירן.

הצפרדע
26-08-09, 14:55
לירן,

למה יש כזה מרחק גדול בין הדוושות של הגז והברקס?

גם אם אתה נוהג רק בשתי רגליים, עדיין כדאי שתהיה לך האופציה לנהוג ברגל ימין בלבד.

במצב הזה, נראה כאילו יהיה קשה מאד ללחוץ על הברקס ברגל ימין, מה גם שיש לך מהלך לחיצה ארוך.

אולי כדאי להגדיל את הדוושה כמו ברכבים אמריקאיים, ולרתך לה הארכה לצד ימין או לשני הצדדים.

חוץ מזה, לפי התמונה שתי הדוושות לא על אותו מישור, כאשר הברקס נמוך יותר מהגז, הפוך ממה שמקובל ברכבים רגילים.

לירן סברוב
26-08-09, 16:09
לירן,

למה יש כזה מרחק גדול בין הדוושות של הגז והברקס?

גם אם אתה נוהג רק בשתי רגליים, עדיין כדאי שתהיה לך האופציה לנהוג ברגל ימין בלבד.

במצב הזה, נראה כאילו יהיה קשה מאד ללחוץ על הברקס ברגל ימין, מה גם שיש לך מהלך לחיצה ארוך.

אולי כדאי להגדיל את הדוושה כמו ברכבים אמריקאיים, ולרתך לה הארכה לצד ימין או לשני הצדדים.

חוץ מזה, לפי התמונה שתי הדוושות לא על אותו מישור, כאשר הברקס נמוך יותר מהגז, הפוך ממה שמקובל ברכבים רגילים.


היי ברוך.
בעקרון אני נוהג עם 2 רגליים כל הזמן.
חשבנו על הנושא של חיבור תוספת לדוושה. גם הצידה וגם למעלה... ;)
אם תסתכל היטב תראה את נקודת החיבור והציר של דוושת הגז, נמוכה בהרבה מנקודת החיבור של דוושת הברקס, אבל כך או כך מה שחושב זה מה שמתאים ונוח לי.

לירן סברוב
03-09-09, 08:29
לא באיכות הכי גבוהה אבל גם משהו....

הצפרדע
03-09-09, 08:33
1. איזה אוטו מכוער!! :cool: !!

2. מה הטורק עושה בחוץ?

3. ככה יעמוד הרדיאטור?

4. מה עם הטמבון מאחור ששומר על מיכל הדלק?

לירן סברוב
03-09-09, 10:56
1. איזה אוטו מכוער!! :cool: !!

תודה....

2. מה הטורק עושה בחוץ?

תהיתי מי ישים לב.....
זה רכב מיוחד - נוסע בלי טורק.:p - הטורק לא מתאים לגיר. אנחנו צרכים להחליפו במתאים....

3. ככה יעמוד הרדיאטור?

כן.

4. מה עם הטמבון מאחור ששומר על מיכל הדלק?

יש טמבון אך קשה לראותו בתמונות הנ"ל

נמרוד
03-09-09, 23:30
אח לירן, למה בירושלים למה? ויקו - לא יכולת להקים את המוסך שלך בחיפה, ככה שהיה אפשר לשתוף את העיניים כל יום? ואם לא חיפה, למה כל הזמן צילומי פלאפון מחרידים? אין כאן חבר פורום ירושלמי שיודע לצלם עם פלאש? :D

סוזי המשתוללת
04-09-09, 00:07
יש גם פלפונים עם פלש ומצלמה טובה!!!!:D
ברוך
אתה כמו איזו פולניה זקנה :lol:

בהצלחה בשבת

yoni_0000
04-09-09, 00:53
מה בסוף נסגר עם הבודי?

לירן סברוב
05-09-09, 12:53
מה בסוף נסגר עם הבודי?

כרגע לא נסגר שום דבר, הרכב צריך לנסוע נקודה.
הבודי ?! דורש תקציב, הכנות וכנראה חסות מתאימה.....

עידו לוריה
05-09-09, 15:10
כרגע לא נסגר שום דבר, הרכב צריך לנסוע נקודה.
הבודי ?! דורש תקציב, הכנות וכנראה חסות מתאימה.....

ומה עם לנסוע ? או מתי ? נו מחכים :confused:
עידו

לירן סברוב
05-09-09, 21:49
ומה עם לנסוע ? או מתי ? נו מחכים :confused:
עידו

כל פעם שאני מעריך, משהו חדש מעכב אותנו.
הדברים העיקריים ליפני התנעה שנשארו לנו :
הרכבת טורק
יצור והרכבת דרייבשאפט
חריתות 2 מתאמים לציריות והרכבתם
הרכבת צנרת מיים, דלק, וברקס (הכל מוכן)
חשמל בסיסי (לרכב קרבורטור)
התאמת רצועת מנוע

מעבר לכך יש עוד מה לעשות, אבל לא קשור להנעת הרכב ולנסיעה...

לירן סברוב
23-09-09, 08:52
אתמול סיימנו את הפרק " מוסך אוטוויק "
אין ביכולתנו להודות מספיק לוויקו והצוות על כל העזרה והתמיכה בפרוייקט.
ויקו, אלון, איציק תודה רבה מקרב לב, הרבה לא היה אותו הדבר בלעדכם, וכמובן צוות המוסך שעזר בכל רגע שיכל, שוב תודה.
הרכב ירד אל המרכז ( המקום הכמעט יחידי שעדיין לא בנינו אותו :p ) שם בקרוב מאד יקבל את נשמתו הראשנה....

גל שחם
23-09-09, 10:48
לירן
אין ספק כי כל הסופרלטיבים על אוטווויק נכונים. החברה אוהבים בלב ובנשמה את מה שהם עושים ויודעים לעשות הכי טוב.
חבל שהתרחקו קצת מהמרוצים, הם חסרים בנוף ואני מתגעגע ליריבות שהייתה לי במשך שנים עם אלון. (אצלי זה היה כמו דרבי)
בכל מקרה כבוד גדול על היצירה, מקווה שתספיק לארוע של סוף אוקטובר,באחה ישראל, הקפות.
וויקו,איציק ואלון, לא מפתיעים,לפחות אותי,בעזרה שקיבלת. גם לי תמיד הם ידעו לעזור,בתקופת המיצובישי,בכל שאלה,תקלה,בעיה או יעוץ.

גל שחם.

נמרוד
24-09-09, 18:54
סקסי בייבי...
http://www.solarnavigator.net/films_movies_actors/film_images/Austin_Danger_Powers_Mike_Myers.jpg

מתי המנוע הזה מתחיל לגרגר כבר?

סוזי המשתוללת
24-09-09, 19:16
סקסי בייבי...
http://www.solarnavigator.net/films_movies_actors/film_images/Austin_Danger_Powers_Mike_Myers.jpg

מתי המנוע הזה מתחיל לגרגר כבר?

סוטה

מוטי אלמגור
25-09-09, 07:37
התקדמות יפה מאוד!
לא יצא לי לעקוב כבר כמה זמן ואני רואה שנתתם קפיצה יפה קדימה, כל הכבוד :-)!

תחת הסיכון שאני הולך לצאת חאפר לאור העובדה שלא קראתי כמה דפים אחורה, ההשתקפות של הקיר האחורי בשמשה הקדמית הולך להיות נוראי לצוות.
ממליץ בחום לתת לקיר האחורי ציפוי בצבע שחור מאט או אפור מאט בצידו הפנימי כדי למנוע את הבעיה.

מוטי

הצפרדע
28-09-09, 04:04
משהו לא מסתדר לי בתמונה האמצעית למעלה, שאני מצרף גם כאן.

לפי נתוני המשולשים(ראה אותה תמונה מודגשת בצהוב), עושה רושם שבזמן פתיחה הגלגל יקבל קאמבר חיובי ממשי, אפילו קצת מפחיד.

חוץ מזה, יוצא שמרכז הגלגול הקדמי נמוך מאד, מה שיוצר זרוע מומנט ארוכה ונטיה ממשית לגלגול, לא?

השרטוט הראשון בשרשור הזה(הודעה מספר 1 של נמרוד בעמוד הראשון) לא מראה מצב כזה של המשולשים, לפחות לא העליונים.

לירן סברוב
28-09-09, 12:30
משהו לא מסתדר לי בתמונה האמצעית למעלה, שאני מצרף גם כאן.

לפי נתוני המשולשים(ראה אותה תמונה מודגשת בצהוב), עושה רושם שבזמן פתיחה הגלגל יקבל קאמבר חיובי ממשי, אפילו קצת מפחיד.

חוץ מזה, יוצא שמרכז הגלגול הקדמי נמוך מאד, מה שיוצר זרוע מומנט ארוכה ונטיה ממשית לגלגול, לא?

השרטוט הראשון בשרשור הזה(הודעה מספר 1 של נמרוד בעמוד הראשון) לא מראה מצב כזה של המשולשים, לפחות לא העליונים.

ברוך, אני לא בטוח שאפשר לעשות "שכל" מהתמונה הנ"ל.
לא ביצענו עדיין שום כיוון ברכב. לא פרונט ולא קאמברים. המשולש העליון פשוט הורכב...
בנוסף הרכב נמצא כרגע במצב סגירה גדולה של המתלים.

הצפרדע
28-09-09, 13:38
בנוסף הרכב נמצא כרגע במצב סגירה גדולה של המתלים.


1. לא לפי מצב הבולמים.... אם זאת "סגירה גדולה", אז במצב נסיעה לא תהיה לך בכלל פתיחה.

2. פתיחה או סגירה לא משנות את ההבדל שבין גובה הצירים על ה UPRIGHT מצד אחד לבין המרחק שבין צירי המשולשים על השילדה, מצד שני. כן משנות במידת מה את מיקום מרכז הגלגול הקדמי, מרכז שהוא ממילא דינאמי ומשתנה במהלך הנסיעה, מעלה מטה, ימינה ושמאלה.

3. תתנהג יפה, אחרת אין לך הגה......:p, ודי לחכימא ברמיזא :wink:

נמרוד
29-09-09, 08:41
ברוך, הגיאומטריה של הזרועות אכן זהה למה שאתה רואה בתמונה מתחילת השרשור. ההבדל היחיד הוא שבגלל שינוי בנאבות בתכנון לעומת הביצוע הגלגלים התרחקו מהנאבה. בתמונה יש עיוות של פרספקטיבה, בתמונת המחשב אין - לכן את הניתוח הדו-מימדי עדיף לך לעשות עליה:
http://www.jeepolog.com/forums/attachment.php?attachmentid=2970&stc=1

המתלה בצילום לא בגובה סטטי. הגובה המתוכנן הוא כמו בשרטוט, כלומר כשהזרועות העליונות פחות או יותר אופקיות.

לירן סברוב
29-09-09, 09:12
1. לא לפי מצב הבולמים.... אם זאת "סגירה גדולה", אז במצב נסיעה לא תהיה לך בכלל פתיחה.

2. פתיחה או סגירה לא משנות את ההבדל שבין גובה הצירים על ה UPRIGHT מצד אחד לבין המרחק שבין צירי המשולשים על השילדה, מצד שני. כן משנות במידת מה את מיקום מרכז הגלגול הקדמי, מרכז שהוא ממילא דינאמי ומשתנה במהלך הנסיעה, מעלה מטה, ימינה ושמאלה.

3. תתנהג יפה, אחרת אין לך הגה......:p, ודי לחכימא ברמיזא :wink:


איזה מזל שאני נהג :cool:

גל שחם
01-10-09, 15:00
איזה מזל שאני נהג :cool:

מזל שאתה עגלון ולא עגל...

eysham
01-10-09, 17:08
ברוך, הגיאומטריה של הזרועות אכן זהה למה שאתה רואה בתמונה מתחילת השרשור. ההבדל היחיד הוא שבגלל שינוי בנאבות בתכנון לעומת הביצוע הגלגלים התרחקו מהנאבה. בתמונה יש עיוות של פרספקטיבה, בתמונת המחשב אין - לכן את הניתוח הדו-מימדי עדיף לך לעשות עליה:
http://www.jeepolog.com/forums/attachment.php?attachmentid=2970&stc=1

המתלה בצילום לא בגובה סטטי. הגובה המתוכנן הוא כמו בשרטוט, כלומר כשהזרועות העליונות פחות או יותר אופקיות.

נמרוד,

אם כבר ניתוח על הדו-מימדי...
זה שהקשת התהפכות עוברת דרך הצמיג לא יקשה קצת על הנסיעה? :p יהיה פנצ'ר....

פרוייקט מדהים!

איל

לירן סברוב
06-10-09, 22:46
אתמול ה 5.9.09 הרכב הונע בפעם הראשונה, ובהצלחה......
תודה רבה לאלי שבלעדו הרכב לא היה מונע בזמן.

הצפרדע
07-10-09, 06:56
מזל טוב.

תמונות?

חנן גולומבק
07-10-09, 06:59
מזל טוב !!! איזה כייף לכם .

ושאלה, תמיד רואים וגם אצלכם שהבולם נושא הקפיץ נמצא "פנימה" ביחס לקו האורך של הרכב יחסית לבולם ה "בייפאס" והשאלה למה ?

גם מאחורה , תמיד נושאי הקפיץ נמצאים קרוב יותר למרכז הרכב מאשר ה "בייפאסים".

עידו לוריה
07-10-09, 07:04
מזל טוב !!! איזה כייף לכם .

ושאלה, תמיד רואים וגם אצלכם שהבולם נושא הקפיץ נמצא "פנימה" ביחס לקו האורך של הרכב יחסית לבולם ה "בייפאס" והשאלה למה ?

גם מאחורה , תמיד נושאי הקפיץ נמצאים קרוב יותר למרכז הרכב מאשר ה "בייפאסים".

בשעה טובה.
חנן זה בגלל שבולם הבייפס אחראי על שיכוך ורצוי שהיה כמה שיותר קרוב למהלך המתלה לכן ממקמים אותו חיצוני ואת הקוילאובר פנימי (ומאחור הקויילאובר קידמי והבייפס אחורי).
עידו

sidewinder
07-10-09, 08:44
מזל טוב ובהצלחה
ואם כבר אז סרטון ותמונות בבקשה


יוסי

הצפרדע
07-10-09, 09:39
מזל טוב !!! איזה כייף לכם .

ושאלה, תמיד רואים וגם אצלכם שהבולם נושא הקפיץ נמצא "פנימה" ביחס לקו האורך של הרכב יחסית לבולם ה "בייפאס" והשאלה למה ?



הסיבה מאד פשוטה, חנן - אם משתמשים בקוילאובר ובבייפאס באותה מידה נומינאלית, למשל 16", אזי בגלל הצלוחית שעליה יושבים הקפיצים, בגלל הקפיצים עצמם ובגלל הספייסר שמפריד בין שני הקפיצים, המהלך של הבייפאס פשוט יותר ארוך משל הקוילאובר, וההפרש יכול להגיע אפילו עד 4-5 ס"מ.

מכיוון שהבולמים הללו יושבים אי שם על הזרוע לצורך הגדלת המהלך, אפשר להציב את הבייפאס יותר קרוב לגלגל, שם נדרש מהלך בוכנה יותר גדול בכדי לייצר את אותו המהלך בגלגל.

זאת הסיבה היחידה.

אין כל קשר למיקום הבייפאס קרוב יותר לגלגל, פשוט משום שהענין הזה וענין הזויות של ההצבה, נפתר בקלות ע"י VALVING של הבולם, בדיוק כמו שניתן להתגבר על זוית של קוילאובר ע"י RATING של הקפיץ.

בסופו של דבר, הרי גם הקוילאובר וגם הבייפאס הם בסה"כ....בולמים, בדיוק אותו דבר; ההבדל הוא בכך שהאחד הוא נושא קפיצים ואילו השני ניתן לכוונון חיצוני בלי פתיחה של הבולם.

חנן גולומבק
07-10-09, 10:14
אז אם כך ניתן ואולי אפילו עדיף למקם אותם מקדימה אחד ליד השני על ציר האורך של הרכב ואחד ליד השני על ציר הרוחב מאחור, נכון ?

הצפרדע
07-10-09, 12:01
מקדימה אין בעיה לעשות זאת - אם תסתכל אצלי ברכב, כך זה ממוקם. השיקול האחר במקרה של מיקום כזה, הוא הצורך במשולש עליון שיוכל להכיל את שני הבולמים או לבנות משולש בצורת J ARM שיתן מענה הולם.

שיקול נוסף, אם כי לא משמעותי, הוא הצורך למקם את הקוילאובר כמה שיותר קרוב(אם לא ממש על) ציר התנועה של המשולש(למעלה ולמטה). ככל שהמיקום שלו נמצא ממש על אותו ציר, אין מנוף היוצר לחץ "סיבסובי" על המשולש. אם אתה מתקין את שני הבולמים בול על אותו ציר תנועה(אחד אחרי השני כמו בסרטינה וברוב המכוניות), אין לך שום מנוף צידי; אבל, אם אתה שם אחד ליד השני, הרי שאחד מהם יוצר מנוף כזה, למרות שכשמדובר בבולם בייפאס ולא בקוילאובר, זה ללא ממש משמעותי.

מאחור הענין שונה לגמרי - שם צריך לדאוג שהבולם ישב ממש באמצע הזרוע התחתונה כשהעין שלו נמצאת מתחת לקו המחבר את שני תפוחי הזרוע, למניעת תנועה צידית של הזרוע סביב צירה האורכי.

אם תשים שניים, אחד ליד השני, תצטרך זרוע מאד רחבה וכבדה וגם זה לא יתן פתרון, מכיוון שאחד הבולמים הוא עם קפיץ והשני רק בולם, מה שיצור לחץ צידי וסבוב הזרוע סביב צירה האורכי.

לכן בזרוע אחורית לא תמצא סידור כמו שהזכרת, מה גם שגם בזרוע אחורית יותר נוח להתקין את הבייפאס מאחור, שם מהלך הבוכנה הנדרש ארוך יותר מאשר מהלך הקוילאובר.

זה לגבי זרוע של 4 לינק בסרן אחורי. לגבי זרוע עוקבת כמו אצלך, עדיף להציב את שני הבולמים אחד אחרי השני, קרוב ככל האפשר לציר התנועה של הזרוע, למניעת אותו מנוף סיבסובי כאמור לעיל. למעשה, הזרוע העוקבת שלך דומה מאד בעיקרון למשולש של A - ARM קדמי אלא שהיא מותקנת לאורך הרכב ולא לרוחבו, ולכן העקרונות כאן די דומים.

חנן גולומבק
07-10-09, 13:12
ברוך, אין כמוך...
וטוב שאין 8-)

הצפרדע
07-10-09, 13:20
בן זונה.

אני מתאמץ לענות וזה מה שיש לך מה לומר.

אם אשכח, תזכיר לי לא לענות יותר לשאלות שלך.

גל שחם
07-10-09, 17:07
מזל טוב, ברכות.
נראה אתכם בהקפות בעוד שלושה שבועות ?

גל.

לירן סברוב
11-10-09, 13:08
מזל טוב, ברכות.
נראה אתכם בהקפות בעוד שלושה שבועות ?

גל.


תודה, אבל לא נהיה בהקפות.
הרכב לא יהיה מספיק מכוון עד סוף החודש.

נמרוד
11-10-09, 23:09
מזל טוב !!! איזה כייף לכם .

ושאלה, תמיד רואים וגם אצלכם שהבולם נושא הקפיץ נמצא "פנימה" ביחס לקו האורך של הרכב יחסית לבולם ה "בייפאס" והשאלה למה ?

גם מאחורה , תמיד נושאי הקפיץ נמצאים קרוב יותר למרכז הרכב מאשר ה "בייפאסים".

בשורת התחתונה, היה עדיף בהרבה להשתמש בבולם אחד - גם בייפאס, גם נושא קפיץ. מי שיכול להרשות לעצמו, עושה את זה (רובי גורדון הוא הדוגמא) אבל אין פתרונות זמינים להמונים, עדיין, לרכבים במשקלים גדולים. שני בולמים זה באמת כאב ראש גדול, גדול מאד, שמחייב זרועות תחתונות מסיביות, זרועות עליונות בצורות לא אידיאליות (J), ועוד צרות שונות ומשונות בתכנון המתלים והשלדה סביבם. אני בכל רכב עתידי מתכוון להשקיע מחשבה רבה בנסיון כן להסתדר עם בולם בודד.

אם אנחנו תקועים עם שני בולמים, הבחירה מי בחוץ ומי בפנים, מבחינתי, היא מי נושא בעיקר עבודת הריסון.זה הבייפאס, הוא הבולם הראשי. ולכן הוא צריך להיות זה שעושה את המהלך הארוך יותר, קרוב יותר לקשת של הגלגל. במקרה של המתלה הקדמי שלנו, מדובר ממש על בולם ארוך יותר - 14 אינץ' מהלך לעומת 12 לפנימי. נכון שאפשר בעזרת valving קשה יותר להקנות תכונות שיכוך דומות גם כשהבולם יהיה עם מהלך קצר יותר, אבל זה לא בחינם - קצב סילוק החוק יהיה קטן יותר כי החום יווצר בתחום עבודה קצר יותר של הבולם. אז הבייפאס שהוא הבולם העיקרי מקבל את המיקום הטוב יותר, זה העיקרון.

חנן גולומבק
11-10-09, 23:35
אחת השאלות ששאלתי בקליפורניה הייתה האם ניתן כפתרון לעניים להשתמש בבולם רגיל במקום בבייפאס ליד הקויל אובר והתשובה הייתה , כן.

נמרוד
11-10-09, 23:43
אחת השאלות ששאלתי בקליפורניה הייתה האם ניתן כפתרון לעניים להשתמש בבולם רגיל במקום בבייפאס ליד הקויל אובר והתשובה הייתה , כן.

אבל אז יש לך שני בולמים רגילים, ואף אחד מהם לא עושה מה שביפאס עושה. אם כבר, אז במקום שני בולמים, קח בולם קויל אובר אחד, גדול - אני מדבר 3.5 אינץ' של פוקס ממה שזמין במחירים שעוד איכשהו ראליים מבחינתך. מבחינת שטח הבוכנה, שזה הפרמטר הבסיסי שקובע את ביצועי הבולם, 3.5 או 2 כפול 2.5 - היינו הך! אל תסב את האוטו שלך לשני בולמים שלא לצורך.

לירן סברוב
22-10-09, 08:38
תאמינו או לא.


אחרי 3 שנים, 487 פוסטים ו 51000 צפיות...... הבאגי הוירטואלי כבר ממש ממש לא.......

six 4 life
22-10-09, 08:53
כוסית רצינית.
תתחדשו.

חנן גולומבק
22-10-09, 12:41
מזל טוב !!! איזה יופי אני בטוח שאתם מאושרים . כל הכבוד !
אבל...

העם רוצה לראות תמונות זזות...ולשמוע את הקולות...

asafk
22-10-09, 20:47
ואחרי כל זה, מה יקרה אם תחכה עוד יום לתמונות..??
(מלח מים מלח מים מלח מים)

אסף.

עידו לוריה
22-10-09, 21:37
מזל טוב ובהצלחה ,
עידו

יריב קלר ברוך
22-10-09, 21:42
תהנה ובהצלחה במרוצים ;)

gasgas
22-10-09, 23:30
מברוק!

בהצלחה!



אלעד

asafk
22-10-09, 23:45
בשביל שיהיה לכם ברור מי שפועלים שעמלו ובנו את הרכב בימים והשבועות האחרונים, - מעבר לכל האנשים הטובים שעזרו וסייעו, ולירן ואייל עוד יודו להם - מי שהשקיע כל שניה פנויה ברכב הם בראש ובראשונה הנהג ונהג המשנה. וכדי שתבינו את קצב ההתקדמות המזורז... התמונות המצורפות צולמו לפני שבוע... אנחנו מדברים על שני אנשים שכבר כמה שבועות לא ישנים בשביל שהרכב סוף סוף יצא לאור.
http://www.jeepolog.com/forums/attachment.php?attachmentid=18799&stc=1&d=1256247927
http://www.jeepolog.com/forums/attachment.php?attachmentid=18800&stc=1&d=1256247927
אסף.

freeline
22-10-09, 23:57
אין מילים!!!:-( עלו והצליחו!!...בהצלחה במירוצים ושלא תדעו מתקלות...

ארי כהן.

zagi
23-10-09, 09:08
הגיצים מהדיסק לא השאירו צלקות על הזכוכית ?

שגיא .

גל שחם
23-10-09, 09:52
הגיצים מהדיסק לא השאירו צלקות על הזכוכית ?

שגיא .

ברור שהשאירו, אבל זכוכית אפשר להחליף.
מה עם העיניים ? איפוא הבטיחות ?
לא חוכמה לחגור חגורות,לבנות כלוב,לחבוש קסדות וליפול בתאונת עבודה מטופשת, ביצור המרכב.

(העיקר שעל מכסה המנוע יש קרטונים...)

לירן, אני כועס עליך.

גל שחם.

huski360
23-10-09, 16:10
הגיצים מהדיסק לא השאירו צלקות על הזכוכית ?

שגיא .

בפעם הבאה- אפשר לרסס עם ספריי סיליקון למניעת צלקות מיתרות.

-->