נכתב במקור על ידי
דרור ברלי
גילוי נאות - אני עוסק בהדרכת נהיגת שטח, כבר שש שנים מדריך בעלי רכבי סובארו חדשים בצעדיהם הראשונים בעולם השטח. עשרות רבות, אם לא למעלה ממאה מחזורי הדרכה של קבוצות סובארו, XV, פורסטר ואאוטבק, עברו אצלי.
אנחנו מלמדים אותם להכיר את הרכב ומערכותיו, להינות ממנו בשטח, להגיע למקומות שלא יכלו לעשות זאת עד היום, בפרייבט 2X4 רגיל. לנהוג נכון, להתעמת גם עם אתגרי עבירות ועם מצבים מלחיצים ו/או מסוכנים, לתפקד נכון במצבים משתנים בשטח לעבוד נכון מול מכוון ולחזור הביתה בשלום, באמת ללא נזקים.
המוטו הוא: שמירה על בטיחות, שמירה על הרכב, שמירה על הטבע.
אז נתחיל מהסוף.
שמירה על הטבע: לא ירדו משביל, לא הזיקו כאן לטבע. הטבע לא התרגש. וזה אחלה. הלאה.
שמירה על הרכב?......: "בלי נזק". מה אתה אומר. אז לא נשר אף פגוש. יופי חי.
מי שמטפס באלימות כזו, מגלה את הנזקים אחר כך. והם נמצאים עמוק מתחת לשמלת הפלסטיק. הם יצוצו מהר מאוד. בעיות בפרונט, במתלים, בהיגוי. דברים שהתעקמו.
לג'יפונים/קרוסאוברים אין מכלולים חסונים. אלה פרייבטים כפולי הנעה מוגבהים במעט. לא יותר. אלה מכוניות שמתוכננות לעבוד על כבישים חלקלקים, שבילים, פה ושם להתגבר על הצלבות לא קיצוניות או עליות לא ארוכות ולא תלולות/בעייתיות מדי, לגרור נגרר עם סירה או אופנוע ים. הן לא יודעות לספוג בשלום חבטות ועומסים קיצוניים של נהיגת שטח בעבירות קשה. הכל פריך ועדין ופגיע שם למטה. התושבות של כל מכלול הן בסך הכל פח דקיק. הציריות דקיקות, לא יודעות להתמודד לאורך זמן עם ההלמים הכבירים החוזרים ונשנים הללו של גלגל מסתחרר שנבלם באלימות שראיתם בסרטון. אין להם הילוך כוח, הגירים האוטומטיים/רציפים שלהם לא אוהבים מאמצים, יחסי ההעברה שלהם ארוכיםםםםם, מרווח הגחון גבולי, למתלים אין מהלך, הצמיגים עדינים, לא יודעים לעבוד בלחץ אויר נמוך. כדי לשמור עליהם לא מוציאים מהם אויר, ואז יש עוד פחות אחיזה..... וכל ה"עבירות" של הכלים האלה מבוססת על אלקטרוניקה שמסתדרת היטב עם איבודי אחיזה רגעיים אבל מתבלבלת ממצבי קיצון מתמשכים כאלה.
מה נשאר? לתת חזק בגז ולהקפיד לא לעצור ויהי מה - כלומר לעבוד בשיטת המומנטום. הרבה מומנטום. ולקוות שהאנרגיה הקינטית שצברו (יש לכם מונח אחר, טוב יותר?....) תעביר אותם, איכשהו, בדילוג, מעל לנקודות הבעייתיות.
לפעמים, באורח פלא, זה מצליח. כמו שרואים בסרטון הזה. לפעמים או יותר נכון, לרוב - ממש לא.
שמירה על בטיחות: ........................................ ........................................ ...............................???? תגידו שאני מגזים, אני רואה כאן הפקרות לשמה. בעניין הזה כל מילה נוספת מיותרת.
עכשיו איזה סובארואיד מתלהב צופה בסירטון ועיניו נוצצות, מבחינתו זו הוכחה ניצחת שגם הוא יכול.
בסופ"ש הקרוב הוא מגיע למעלה עשוש ונותן בגז. הגיר הרציף מתקשה להתמודד עם העומס, הרכב מאבד אחיזה, עוצר, מחליק אחורה על הפודרה ומתגלגל. סביר שהנהג יצא ממנו חי, אבל אני לא מתחייב על חומרת הפציעות ועל זמן ההחלמה.
וזה מזכיר לי את אותו אחד עם פורסטר שפגשתי במעלה אברהם. תקוע על המדרגה, פגוש תלוש, פלסטיקים מנופצים מכל הכיוונים, "חתיכות-חתיכות" כמו שאומר המאפיונר הגרוזיני ב"שנות ה-80". מעכב פקק גדול של כמה קבוצות שממתינות עד שכבודו יחולץ משם.
"כתבו באיזה פורום שפורסטר יכול לעבור ואין בעיה, אז באתי". הנסיון הזה כבר עלה לו הרבה כסף ובמחשבה שנייה, טוב שהוא לא ראה את הסרטון הזה, היה נותן לו עוד כמה רעיונות.
תגידו שגם ג'יפים גיבורים נכנסים לצרות? ברור. תגידו שלפעמים הם מתהפכים הרבה יותר - ויותר בקלות מסובארו? אולי. אבל לא במעלה עשוש. מעלה עשוש הוא לכל היותר בינוני עד בינוני פלוס עבור נהג סביר בלנדקרוזר או פאג'רו. בינוני עד קל להיילקס/סופה/דיפנדר/ג'ימני נעולים. איך יואב אמר? "עם לנדקרוזר זה לא חוכמה. נראה אתכם עולים עם סובארו". כי לסובארו, עשוש הוא מכשול ברמת כמעט אקסטרים. נראה אתכם. יענו, מי יותר גבר?... למי יש ביצים יותר גדולות?....
תראו, האוטו שלכם הוא שלכם. תעשו איתו מה שאתם רוצים. אבל לנהיגה נכונה בשטח יש כללים מנחים שחבל להתעלם מהם. כשאתם מתעמתים עם אתגרים, אתם צריכים לדעת להחליט היכן עובר הגבול ומה מרווח הבטחון שאתם מאפשרים לעצמכם. מאיזו נקודה אתם עוברים משעשוע קליל של שבת למצב שמעבר למגבלות הבטוחים ושאחר כך כנראה שתבכו עליו.
הסרטון הזה ממחיש, אולי הכי טוב בעולם, איך אונסים באלימות רכב שלחלוטין אינו מתאים לביצוע המשימה.
יש כאלה שדוגלים באלימות כמוטו לחיים. ובאמת, אלימות זו שיטה שעובדת לפעמים, בכמה וכמה סוגי סיטואציות, לא רק בשטח. אבל זכרו - תמיד יש מחיר בצידה. גם אם לרגע נדמה ליואב ש"אין נזק".
שוב, שלא תטעו - כל אחד יעשה מה שבא לו. ירצו? ינסו לעלות גם את זיק, כמו שיואב אמר בסוף הסרטון... רק תזכרו שהוא אמר את זה בהומור, לא ברצינות, ושזה צל"ש או טר"ש - מספיקה התהפכות אחת שלהם, חלילה עם נפגעים ועוד יותר חלילה עם הרוג/ים, כדי שתקום צעקה. ואז הרשויות (שמבחינתן כל רכב 4X4 שנוסע בשטח הוא "ג'יפ משתולל"), יסגרו את המעלות בנימוק של "שמירה על בטיחות".
אישית, וזו רק דעתי (וזו לא פעם ראשונה שאני אומר אותה בהקשר הזה), אני רואה כאן חוסר אחריות ברמה הבסיסית של מי שמתפעל מהם ומהטימטום הגורף שמופגן בסרטון, במקום להוקיע את הטימטום הזה.
ולא אוסיף יותר. מי שמבין למה אני מתכוון, מבין. ומי שלא, אז לא.