נעילות דיפרנציאל - שאלות נוספות
ערב טוב לכולם
יש לי מספר שאלות נוספות בקשר לנעילות דיפרנציאל :
1) משתמשים במושג נעילה רוחבית (אני מניח שזה בניגוד לנעילה אורכית) מה ההבדלים?
2) כמה דיפרנציאלים יש ב CJ שתים או 3? למה יש רכבים עם 3 ולעומתם רכבים עם 2?
3) מהם היתרונות והחסרונות של אוטומטיים מול ידניים
4) מה טווח המחירים בארץ?
5) איפה אני קונה את זה בארה"ב - האם ישנם אתרים שאתם יכולים להמליץ לי עליהם שאפשר לקנות דרכם להזמין באינטרנט?
תודה
ניר
תגובה להודעה: נעילות דיפרנציאל - שאלות נוספות
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
מדברי
1) משתמשים במושג נעילה רוחבית (אני מניח שזה בניגוד לנעילה אורכית) מה ההבדלים?
2) כמה דיפרנציאלים יש ב CJ שתים או 3? למה יש רכבים עם 3 ולעומתם רכבים עם 2?
3) מהם היתרונות והחסרונות של אוטומטיים מול ידניים
הי ניר,
התשובות לשתי השאלות הראשונות משולבות. ברכבים בהם יש הנעה לכל הגלגלים כל הזמן (AWD), קיים דיפרנציאל מרכזי (השלישי ...) אשר מחלק את התנועה בין הגלגלים הקדמיים והאחוריים, בדיוק כמו שהדיפרנציאל בסרן אצלך ב- CJ מחלק את התנועה בין ימין לשמאל.
ברכבים אלו, כאשר כל הדיפרנציאלים משוחררים, מספיק גלגל אחד שמסתחרר חופשי כדי ששאר הגלגלים לא יקבלו תנועה. כאשר נועלים את הדיפרנציאל המרכזי, המצב נהיה כמו אצלך בג'יפ במצב 4X4: סכום המהירויות בגלגלים הקדמיים שווה לסכום המהירויות בגלגלים האחוריים - אם רק גלגל אחד מחליק אז זה שלצידו לא יקבל כוח, אבל השניים האחרים ימשיכו להניע את הרכב ...
ב- CJ אין דיפרנציאל מרכזי אלא תיבת העברה בה אתה יכול לבחור בין הנעה אחורית והנעה לכל הגלגלים בלי דיפרנציאל בין הקדמיים לאחוריים (וכן מצב 4X4 LOW שלא רלוונטי לדיון הזה)
לגבי סוגי הנעילות: הנשלטות ידנית טובות יותר, אך יקרות (הרבה) יותר. פרטים נוספים במדריך ג'יפולוג לנעילות דיפרנציאל.
לשאלות הנותרות: אין לי פרטים מדוייקים חוץ מלשלוח אותך לחפש באי-ביי... מי שיודע יותר מוזמן להשלים את החסר ...
להתראות בשטח,
נדב.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
נדב42
הי ניר,
התשובות לשתי השאלות הראשונות משולבות. ברכבים בהם יש הנעה לכל הגלגלים כל הזמן (AWD), קיים דיפרנציאל מרכזי (השלישי ...) אשר מחלק את התנועה בין הגלגלים הקדמיים והאחוריים, בדיוק כמו שהדיפרנציאל בסרן אצלך ב- CJ מחלק את התנועה בין ימין לשמאל.
ברכבים אלו, כאשר כל הדיפרנציאלים משוחררים, מספיק גלגל אחד שמסתחרר חופשי כדי ששאר הגלגלים לא יקבלו תנועה. כאשר נועלים את הדיפרנציאל המרכזי, המצב נהיה כמו אצלך בג'יפ במצב 4X4: סכום המהירויות בגלגלים הקדמיים שווה לסכום המהירויות בגלגלים האחוריים - אם רק גלגל אחד מחליק אז זה שלצידו לא יקבל כוח, אבל השניים האחרים ימשיכו להניע את הרכב ...
ב- CJ אין דיפרנציאל מרכזי אלא תיבת העברה בה אתה יכול לבחור בין הנעה אחורית והנעה לכל הגלגלים בלי דיפרנציאל בין הקדמיים לאחוריים (וכן מצב 4X4 LOW שלא רלוונטי לדיון הזה)
לגבי סוגי הנעילות: הנשלטות ידנית טובות יותר, אך יקרות (הרבה) יותר. פרטים נוספים
במדריך ג'יפולוג לנעילות דיפרנציאל.
לשאלות הנותרות: אין לי פרטים מדוייקים חוץ מלשלוח אותך לחפש באי-ביי... מי שיודע יותר מוזמן להשלים את החסר ...
להתראות בשטח,
נדב.
תודה נדב! הכל ברור.
עוד שאלה קטנה.. או אי הבנה
ידוע לי שבסוברו B4 וכל הרכבים עם ההנעה כפולה קבועה
אמור ליהיות דרפנציאל מרכזי שיחלק את הכח לכל גלגל מה שמגיע לו
ובניגוד לזה בסוברו אומרים שאם הלך צמיג אחד חייב להרכיב 4 חדשים
כי אם לא הגיר יהרס..
אבל אם יש דרפ' מרכזי אז מה הבעיה להחליף רק צמיג אחד?
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
סופת המדבר
כי אם לא הגיר יהרס..
אני לא מבין מה הקשר בין דיפרנציאל מרכזי או תיבת העברה להחלפת 4 צמיגים. נסה לקבל הסבר מסודר ומנומק ממי שאמר לך את זה. נשמע לי מופרך.
לגבי החלפת צמיגים - בד"כ מומלץ להחליף בזוגות (אלא אם כן קרעת דופן של צמיג חדש ...) כדי לשמור על אחיזה דומה בין 2 צידי הרכב.
נדב.
לפי מה שידוע לי (אני אומר ''ידוע לי'' כי שמעתי את זה מאנשים בעלי סוברו)
אז בחברה אומרים שאם מחליפים צמיג אחד נגיד מאחורה ונגיד שההקיף שלו יותר ארוך כי הוא יותר גבוה אפילו במ'מ אז החלק האחורי יעשה בממוצע פחות סיבובים מהקידמי*ואז העומס של ההפרש
הזה ''יפול'' על הגיר אז אני אומר שאם יש דרפנציאל מרכזי אז הוא סופג את ההפרש
לא יודע ככה אומרים..
ובדיוק בגלל שהוא דיפרנציאל מרכזי נעול קבוע - הוא לא יודע לספוג את ההפרש.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
shmil
ובדיוק בגלל שהוא דיפרנציאל מרכזי נעול קבוע - הוא לא יודע לספוג את ההפרש.
שמיל,
מהיכרות וירטואלית עמך אני יודע שאתה לא כותב סתם ... אבל מה ההגיון ?
איך הרכב מתמודד עם סיבובים ? הרי אז סכום המהירויות מלפנים ומאחור שונה - משהו חייב לספוג את הפרשי המהירויות האלו. זה הרבה יותר משמעותי מעוד סנטימטר בהיקף ...
וחוץ מזה, אם הוא נעול תמיד אז למה בכלל צריך אותו ? יותר אמין וזול לעשות תמסורת פשוטה ...
נדב.
בנוסף, אם דיפרנציאל מרכזי שאינו "קשיח", סוג של ויסקוזי כזה או אחר, מתמודד באופן קבוע עם הפרשי מהירויות, הוא מתחמם, מאבד מיעילותו, ולבסוף קורס בטרם עת.
קובי
בסיבובים סכום מהירויות של כל סרן (או שתקרא לזה ממוצע מהירויות הגלגלים של הסרן) הוא פחות יותר דומה, ואז אין למרכזי בעייה, כי בתוך סרן אין בעיה של צדדים בעלי מהירויות שונות.
הבעייה מתחילה שלסרן אחד מהירות שונה מהשנייה, וזה מה שקורה עם צמיג אחד שקטן יותר מהשני רק על סרן אחד.
לכאורה, אם תדאג שבכל ברן יהיה צמיג אחד קטן (אך זהה לזה שבסרן האחר) ואחד גדול (אך זהה לזה שבסרן האחר) - לא תהיה בעייה.
סיבוב, אגב, הוא נתון רגעי, בעוד נסיעה יש היא כמעט כל הזמן.
עכשיו ברור?
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
shmil
בסיבובים סכום מהירויות של כל סרן (או שתקרא לזה ממוצע מהירויות הגלגלים של הסרן) הוא פחות יותר דומה
אני לא יודע למה אתה קורה "דומה", אבל תחשוב מה קורה כשאתה נכנס/יוצא מחנייה במקביל למדרכה - האם באמת המהירויות/מרחקים דומים ? זה הרבה יותר משמעותי מאשר סנטימטר בהיקף ...
לפי מה שאתה אומר, אני יכול לנסוע כל הזמן בכביש במצב 4X4 ...
לא מסתדר לי ...
נדב.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
kobiarava
בנוסף, אם דיפרנציאל מרכזי שאינו "קשיח", סוג של ויסקוזי כזה או אחר, מתמודד באופן קבוע עם הפרשי מהירויות, הוא מתחמם, מאבד מיעילותו, ולבסוף קורס בטרם עת.
קובי
כן, אבל זה לא נעול אלא מוגבל החלקה. אם זה המצב אז הכל ברור ...
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
נדב42
אני לא יודע למה אתה קורה "דומה", אבל תחשוב מה קורה כשאתה נכנס/יוצא מחנייה במקביל למדרכה - האם באמת המהירויות/מרחקים דומים ? זה הרבה יותר משמעותי מאשר סנטימטר בהיקף ...
נכנס ויוצא מחנייה. OK. מה מרחק הנסיעה וכמה זמן נמשך התמרון הזה בהנחה שאתה לא (שוביניזם סטראוטיפי) זקנה שלא יודעת לנהוג. ולעומת זאת כמה זמן נמשכת נסיעה.
זה הרבה פחות מסנטימטר בהיקף. תתפלא. גם חצי ס"מ בהיקף הוא הרבה לרכב עם דיפ' נעול.
לפי מה שאתה אומר, אני יכול לנסוע כל הזמן בכביש במצב 4X4 ...
ובאמת יש כלי רכב לא מעטים, גם 4X4 אמיתי, עם דיפרנציאל מרכזי נעול, ולכן גם נסעים כל הזמן בכביש ב-4X4. להזכיר לך? אלו כלים "מוקצים" שלא עושים להם בטסט בדיקת בלמים על הדיינו. וגם אתה מכיר אותם. והסיבה שלא עושים להם את בדיקת הדיינו-ברקס - היא בדיוק הנזק לדיפ' מהפרשי מהירויות.
לא מסתדר לי ...
נדב.
עכשיו יותר מסתדר לך?
לא מסתדר עדיין? תחשוב בכיוון של שני סרנים עם יחסי העברה שונים על אותו רכב. כאן ברור לך למה לא?
אגב, אצלך בויטרה אני כמעט בטוח שהדיפ' המרכזי לא נעול. הסיבה שאתה לא נוסע 4X4 בכביש היא חסכון בדלק ובלאי למכלולים. לא קשור לנושא המדובר.
לאור הדיון המעניין שאלות נוספות לשמיל ונדב:
1) אני הבנתי שהדיפרנציאל המרכזי בסה"כ מחלק שווה בשווה את המומנט ביציאה מהגיר לסרנים. ז"א שהוא לא ממש דיפרנציאל אלא כמו דיפרנציאל "נעול" - זה נכון? אם כן, לאחר מכן תפקידו של כל דיפרנציאל סרן כשמו כן הוא לפצות על ההפרשים במהירויות הקוויות (שיכולות לנבוע מסיבוב או מצמיגים בקוטר שונה וכו' )של הגלגלים ואם הוא מתפקד כמו שצריך אז למה שתחזור אנרגיה לגיר?
2) כיוון שאנחנו לא נוסעים בתנאי מעבדה אפשר להניח שגם אם נרכיב 4 צמיגים שווים אחרי כמה זמן יהיו הבדלים ביניהם. ואם ככה האם באמת הרכב בעל 3 הדיפרנציאלים כ"כ רגיש - לא מסתדר לי. אם יש הפרשי מומנטים כ"כ גבוהים נראה לי יותר שהצמיגים "יתבלו" על הכביש מאשר שהטענה שהגיר יספוג את ההפרש?
אשמח להסברים
תודה
ניר
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
מדברי
לאור הדיון המעניין שאלות נוספות לשמיל ונדב:
1) אני הבנתי שהדיפרנציאל המרכזי בסה"כ מחלק שווה בשווה את המומנט ביציאה מהגיר לסרנים. ז"א שהוא לא ממש דיפרנציאל אלא כמו דיפרנציאל "נעול" - זה נכון?
[B]לא ברורה לי כוונתך.[/B]
אם כן, לאחר מכן תפקידו של כל דיפרנציאל סרן כשמו כן הוא לפצות על ההפרשים במהירויות הקוויות (שיכולות לנבוע מסיבוב או מצמיגים בקוטר שונה וכו' )של הגלגלים ואם הוא מתפקד כמו שצריך אז למה שתחזור אנרגיה לגיר? דיברתי על דיפ' מרכזי נעול, קרי - אין יכולת שינוי ופיצוי. בד'יפ לא נעול אין בעייה.
2) כיוון שאנחנו לא נוסעים בתנאי מעבדה אפשר להניח שגם אם נרכיב 4 צמיגים שווים אחרי כמה זמן יהיו הבדלים ביניהם. ואם ככה האם באמת הרכב בעל 3 הדיפרנציאלים כ"כ רגיש - לא מסתדר לי. אם יש הפרשי מומנטים כ"כ גבוהים נראה לי יותר שהצמיגים "יתבלו" על הכביש מאשר שהטענה שהגיר יספוג את ההפרש? [B]לא הגיר, הדיפ'. בסובארו המדוברת כנראה שהדיפ' הוא חלק אינטרגרלי מהגיר.[/B]
אשמח להסברים
תודה
ניר
ואגב, התבלות של צמיג ספציפי מה-4 תהיה רק במקרים של צמיג בלוי, או גלגל בעל פרופורציות או כיווני זוויות לא תקינים. בכל מקרה של זוויות תקינות - כל הרביעייה מתבלה אחיד סטטיסטית.
עדיין לא מסתדר לי.
אם זה באמת נעול קבוע, אז זה בכלל לא דיפרנציאל ... לדעתי אתה מדבר על רכבי 4X4 שאפשר לנעול להם את הדיפרנציאל המרכזי (אפילו בטריוס ...), אבל לא על נעול קבוע.
שמיל לדעתי אתה טועה גם לגבי פער המהירויות, אבל כדי לא לזבל את השרשור הזה, תנו לי דגם ספציפי (של סובארו או אחר) ואקרא על זה קצת באינטרנט.
נדב.
שמיל, אתה ממש לא בכיוון אלא 180 מעלות מהאמת.
על מנת שרכב יהיה מסוגל לנסוע ב4X4 על הכביש, חייב להיות לו דיפרנציאל אורכי, לא נעול בעת הנסיעה בכביש, וזה בדיוק מה שיש בפראדו/פאג'רו/לנד-רובר/סובארו.
בכל סיבוב, הסרן הקדמי עושה דרך ארוכה יותר מהסרן האחורי. חובה לפצות על כך כשנוסעים על משטח עם אחיזה טובה, כגון אספלט.
ציטוט:
נכתב במקור על ידי
סופת המדבר
עוד שאלה קטנה.. או אי הבנה
כי אם לא הגיר יהרס..
על זה אני מדבר, חנן.
ואם טעיתי, מה שיכול לקרות, אז מה כן?
יש שם דיפ' מרכזי. הוא לא נעול. אין בעיה שהוא יפעל לקטעי זמן קצרים, כמו בסיבוב, אבל כשמדובר בהפרשי מהירות קבועים, כמו במקרה של גלגל עם היקף שונה מהאחרים, זה ישחוק בטווח הארוך את המנגנון נגד החלקה שקיים בדיפ'.
אני משתדל לא להגרר לדיון הזה .
מה שחלק מהכותבים חושבים שזה דפרנציאל או שלדעתם חייב להיות חלק כזה .
בתאוריה הם צודקים .
מעשית ברוב כלי הרכב כבר אין דפרנציאל מרכזי ( בחלק מעולם לא היה )
יש כאלה שגם דפרנציאל אחורי כבר לא קיים . ( למרות שהרכב הוא 4X4 )
אין אפשרות להכנס לעומק בהסברים מסובכים כי כל רכב זה עובד אחרת .
הצורך בהחלפת 4 צמיגים מתחייב בגלל שכל צמיג בקוטר שונה ( אחורי קידמי ימני או שמאלי )
יסתובב במהירות שונה . ( אפילו חוסר אויר בגלגל נלקח בחשבון ) .
מהירות שונה גורמת לעבודה של מערכת כל שהיא ( וזה יכול להיות גם דפרנציאל כמו שכולם מכירים ) עבודה מיותרת המשבשת את עבודת מחשב ניהול המערכת או גורמת לבלאי בדפרנציאל .
לכן ההמלצה היא על החלפת 4 צמיגים בו זמנית !!