נכתב במקור על ידי
יונתןמצפה
דרור, גדול עלי הדיון כאן. אין שום סיכוי שאצליח לקרוא ולעמוד בקצב ובאורך של התגובות שלו. ולכן אני גם לא ממש בעניין של לקחת בו חלק פעיל.
מה שכן אומר, זה שאתה תמיד נוטה להציג את הדברים כשחור ולבן. ועם יכולת הכתיבה הפנומנלית שלך, זה אשכרה נשמע משכנע.
זה כי אני מאמין שבשורה התחתונה, העולם הוא עדיין שחור ולבן. שעדיין יש טובים מול רעים.
מה ומי הוא "טוב" ומה ומי הוא ה"רע" - זה ויכוח נפרד. ותהיה בטוח ששוטרים ובוחנים ושאר אנשים שתפקידם לאכוף חוקים על הציבור, מתחילים בשלב מסויים לראות בך האזרח סוג של אויב מסוכן שתפקידם להילחם בו. אם לא הייתי שומע את זה במילים האלה ממש מפיו של שוטר תנועה שמתאר את מה שעובר עליו ביומיום בכבישים, (שזו טראומה של ממש, סוג של הלם קרב שמצריך עזרה מקצועית. ברצינות. אני לא מקנא בהם), לא הייתי כותב את זה.
מה לעשות שבין כל התיאורים שלך, יש עוד כמה מציאויות שעשויות להתרחש בין לבין.
הנה, ראה את הדוגמא של חנן. למשל.
הדוגמה של חנן תלושה מהמציאות של ג'יפאים. כי הוא לא נוסע ביומיום בג'יפ. נקודה. ההיילקס שלו מושבת/מוקפא רוב חודשי השנה. גם כשהיה לו CJ הוא לא נהג בו ביומיום. לפחות לא ברוב הזמן. אז הוא לא יכול להבין את מה שהיה עובר עלי יום-יום, כל היום, במשך שנים ואת מה שעובר על מי שנוסע בג'יפ, עם עשרות ניידות של שודדים שפרוסות בצירים ראשיים - כי מה לעשות, באותו רגע הג'יפ היה האוטו היחיד שלי אז מה?... לא אסע לעבודה?... לנהוג בג'יפ זה פשע?...
ועניין האלכוהול בכלל לא קשור לדיון. אני האחרון שחושב שכל הציבור צריך לשלם בכלל קומץ (או יותר) עברייני קצה. אבל בפועל, זה מה שקורה.
האמנם?
עניין האלכוהול לא קשור? זה אתה שהעלית אותו. סיפרת על אוטו שנראה משופר, שמזגזג על הכביש ואח"כ שהנהג עצר להקיא. הוא זיגזג זה בגלל שהאוטו היה משופר או בגלל שהוא שתה? תחליט מה אתה רוצה. כן. כולם נענשים בגלל קומץ. לא רק בעבירות תנועה. כי זה הכי קל. אפילו קבוצת כדורגל חוטפת רדיוס בגלל שכמה אוהדים שלה התפרעו.
תלוי כנראה את מי שואלים.
ואם נחזור לתגובה הראשונה שלי, ביחס לאמירה שלך, חיי אדם הם ערך שצריך לשמור עליו. כולנו. מפחידה אותי האופציה שמה שימנע ממן דהו לפגוע בחיי אדם זה רק ענישה רטרואקטיבית.
תגיד לי, אתה אמיתי?... ואיך נראית אכיפת התנועה היום, אם לא בצורת ענישה רטרואקטיבית?....
על מצלמות המהירות שמעת?... הרי קודם אתה נוסע מהר ו"מסכן חיים", ורק אחר כך מקבל דו"ח עם תמונה כדי שתשלם ותנפח את קופת המדינה. אם עבירת המהירות כל כך מסוכנת בעיניהם, למה מראש לא מונעים אותה, אלא טומנים עוד ועוד מלכודות כדי להנציח אותנו נוסעים מהר ולסחוט מאיתנו כספים?.... כנראה שמהירות מופרזת לא באמת כל כך מסוכנת אפילו בעיניהם. והאכיפה היא סתם עוד מס. מס מהירות.
כל שוטר סמוי שמתחבא, במקום לעמוד גלוי ובנוכחותו להרתיע עברייני תנועה, זו עוד הוכחה שהאכיפה היא רטרואקטיבית ומיועדת אך ורק על מנת לסחוט כספים ולא למנוע את העבירות.
יותר מזה יונתן? אני מאמין לחלוטין שממש כמו המשך גניבות הרכב ביתר שאת, גם עבירות התנועה הן אינטרס כלכלי ברור ומובהק של מדינת ישראל. כי הן מכניסות לה מיליארדים בכספי שוד הקנסות. יותר ממיליארד וחצי שקלים לשנה. זה המון כסף גם במונחי תקציב של מדינה. אז אל תתרשם ממופעי האימים של מר אבואב ודומיו - הכל חרטא, הצגה. המדינה לא באמת רוצה שננהג כחוק, כי אז הקופה שלה תתייבש. היא מעוניינת שנמשיך לעבור עבירות, כדי שקרן השפע תמשיך לשפוך זרם גועש של כספים לקופת האוצר.
איפה עובר הגבול? לא יודע. זה לכאורה חלק מתכלית הדיון הזה. מה צריך למנוע מראש ומה דרגת החופש שצריך לתת לאזרח? קטונתי.
על דבר אחד כולנו מסכימים, במספרים אבסולוטיים של נפגעים השיטה הנוכחית בהחלט נכשלה.
בשוק הפרטי, כשמנהל נכשל בתפקידו, הוא מקבל ציור של סוליית נעל על התחת וטס החוצה. כששיטה שלמה כושלת ומוכחת כלא יעילה, משנים ומחליפים אותה. רק במלחמה בתאונות המערכת ממשיכה להטיח את הראש שוב ושוב בקיר. הקיר עבה והראש מתנפץ שוב ושוב ושוב. ומה הפיתרון של המערכת המטומטמת הזאת?... להטיח את הראש עוד יותר חזק....
אבל זה לא נותן לנו את הלגיטימציה לטעון שכל אחד יפעל לפי ראות עיניו ואם יהיו נפגעים זה בסדר, כי האשם ישלם. אנחנו צריכים לגלות קצת יותר אחריות מאמירה כזו.
כי מה לעשות ולא כולם כאלו אחראים. בגלל זה בין היתר אנחנו לא חיים באנרכיה.
מה שקורה מסביבנו גרוע מאנרכיה, יונתן. זו אנרכיה חד-צדדית שבה לפקידוני המערכת מותר להתעלל בך כרצונם, ולך אפילו אסור להתגונן.
קח דוגמה טרייה - רק לפני כמה ימים הורשע מישהו בנהיגה בשכרות, כי מצאו באוטו שלו בקבוק ערק חצי ריק. העובדה שהאוטו בכלל עמד בחנייה עם מנוע כבוי והבחור עסק בשטיפת הרכב, לא הפריעה לשוטרים לעצור את הבחור ולכבוד השופט להרשיע אותו בנהיגה בשכרות.
פרט קטן אבל מאוד חשוב - הבחור ממוצא אתיופי. זה מסדר לי כמה דברים לא ברורים בסיפור הזה, ולדעתי הוא עוד צריך להגיד תודה שהוא "רק" אתיופי ולא ערבי למשל, כי אז גם היה חוטף יותר מכות מהשוטרים ואולי גם אישום בסעיף בטחוני כלשהו וכמובן גם מאסר בפועל.
תהרוג אותי, באמת קשה לי להחליט אם מה שקורה במדינה שלנו עדיף על אנרכיה או להיפך.
אני בטוח שתביא טיעונים משכנעים לסתור את כל מה שכבתי. אבל בזמן שאתה כותב אותם, תענה לעצמך בכנות כמה רכבי שטח שלא ראויים לעלות על כביש ציבורי פגשת בשנה האחרונה על הכביש הציבורי.
בכנות?... באמת?... אפילו לא אחד. ודווקא על הכלים היותר משופרים והיותר מושקעים, על אחת כמה וכמה אותם כלים חריגים ולא חוקיים בעליל של אותו מועדון-מיליון מושמץ, ניכר שהם מתוחזקים בקביעות ובנדיבות לב וכיס ומצבם הטכני והמכני ללא רבב, כאשר חטאם היחיד הוא בהיותם "חריגים" ולא חוקיים ושהנהג שלהם נראה, נו, קצת ערס שכזה. (מה לעשות, לא יכולתי להימנע מהמילה המפורשת. גם אני חוטא לעתים בגזענות ובסלידה מאותם "ערסים", כי מספיק שאנחנו רואים אחד כזה, הוא אוטומטית הופך לאשם. אשם במה?... האמת? לא יודע. מה זה משנה? אשם במשהו!...) - וזאת לעומת כלים סטנדרטיים שבהם הכל במידה המקורית ותואם לרשיון, שנראים מוזנחים בעליל, אבל עליהם אף אחד לא מבזבז מבט. אפילו לא אתה. לרגע לא תחשוב שאולי דווקא הם מסוכנים.
שלא לדבר על פרייבטים במצב מזעזע, כולל פרייבטים מודרניים ממודלים גבוהים של חברות ליסינג מסויימות שמקבלים רק תחזוקת שבר וגם זה רק בחלפים ובחלקים התחליפיים הסיניים הזולים ביותר שבנמצא, והם גם עוברים טסט בלי להיכנס למכון בכלל. אם אתה רוצה יש עדים לכל מה שאני מתאר. אבל אותם אף ניידת בטיחות לא תעצור. כי הבוחנים והשוטר שמתלווה אליהם מעדיפים לחפש משהו שבולט לעין. ג'יפים למשל. במיוחד כאלה שנראים מוגבהים. כי זה נורא מסוכן.
כאמור, המציאות קצת יותר צבעונית משחור ולבן.