-
חוזר: רוב תודות לדרור ברלי וחבריו, לישראל 4x10m וחבורתו
שתי תגובות.
האחת קצרה לגבי מה שכתב רז על חבורת הטיגריסים,בגלל מקרים כאילו אני מצטער שקיימים ג'יפים בעולם...
לגבי שבירת הטרנספר בסופה,העיניין מעלה בי מחשבה לרעיון ישן,אמנם מתחום הלנד רוברים,כל רכב וה"פיוז בטחון"המכני שלו...כידוע בלנד רובר אילו הציריות,וכמובן שיש מקום לדיון האם במקרה של סרן צף מלא זה באמת שיקול חכם שתיגזר ציריה שהחלפתה היא עיניין של חצי שעה בשטח(ויש עדויות לכך לצערי..),בכל מקרה,הרעיון הוא כזה,כנגד טעויות נהג כמעט ואין מה לעשות,ומה לעשות שהמומנטים המתקבלים במערכות ההינע בהילוכים נמוכים במצבים קיצוניים הם אדירים?
נשים פיוז בטחון מכני(לדוגמא ניצריה שנגזרת בלנד רובר או צלב שמתפרק בסופה\סיקס)רק שאני אומר בו ניקח את הרעיון צעד אחד קדימה,ה"פיוז" הזה לא יהיה חד פעמי אלא בצורה של מנגנון "כשל-הפיך" כלומר עברת מומנט מסוים(שאוליי יהיה ניתן לכיול)-המנגנון ינתק את ההנעה לציר,תצטרך לרדת מהרכב ולהחזיר את המנגנון למצב עבודה,פעולה ברמת נעילת לוקר קידמי.
לחילופין ניתן גם לתכנן ברגי פלאנג'(בלנד רובר)שיגזרו במקום הציריות.לא ניכנס כרגע לרמת התכן של המנגנון אלא יותר לרעיון עצמו.
איתי
-
או בקיצור , קלאץ כמו של מקדחה( בטח יש לו שם מקצועי )בקנה מידה יותר גדול.
רעיון הברגים הוא רעיון מעניין, ולהחזיק ספייר גם מקוריים/מחוזקים אם אתה ממש רוצה לעבור את המכשול.
-
לא צריך להמציא את הגלגל,ניתן לקנות אחד...
http://www.fourwheeler.com/projectbu...ain_saver.html
Finally, with all these stout axle components in place, we wanted a built-in
failure point to protect the truck's vital components. Our answer came in the form of a Power Train Saver, also from Pat's Driveline. These units are proven effective by large-scale trucking firms to prevent drivetrain damage due to overtorque situations. The Power Train Saver installs inline on the driveshaft and houses three easily replaceable torque fuses to protect differential gears, axles, and driveshafts. When an overtorque event occurs, the torque fuses will shear. The driveshaft will remain in place supported by an internal system. To get back on the trail, you simply remove the broken torque fuses and replace them with new ones. It only takes about five minutes to change a set of torque fuses, and they're available in shear values from 2,000 to 45,000 lb-ft of torque (We haven't been able to test the setup yet, but the plan is to start low and work our way up.) We suspect these units will become very popular in coming years as they can save tons on money when used appropriately
http://www.fourwheeler.com/projectbu.../photo_17.html
בברכה,טושי
-
"פיוז מכאני" - נשמע טוב. אבל בואו נמשיך את האנלוגיה לתחום החשמל... למה כננת, וזו לא סתם דוגמא, לא מוגנת בפיוז?
-
נמרוד בוקר טוב
קודם כל לכננת כן יש פיוז חשמלי - הרייליים בנויים כך שכאשר הם מתחממים מעל חום מסויים הם מפסיקים את פעולת הכננת.
כמו כן ישנו פין גזירה בתוך הכננת שכאשר אתה מנסה למשוך מעבר למשקל המותר הפין נגזר והכננת מפסיקה לעבוד. כמובן שיש מקדמי בטיחות וכו'.
רפי
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי נמרוד
"פיוז מכאני" - נשמע טוב. אבל בואו נמשיך את האנלוגיה לתחום החשמל... למה כננת, וזו לא סתם דוגמא, לא מוגנת בפיוז?
כמו שאמר רפאל,גם אני מכיר פיוז ביטחון חשמלי לכננת,אצלי בוויליס יש מין(שוקולדה)שזה למעשה פיוז תרמי שמעל טמפ' מסוימת(כתלות בעומס כמובן)מנתק את המעגל עד שהוא מתקרר.
אבל אני מבין לאן אתה חותר(ניראה לי) אני מניח שאתה טוען שמנגנון כזה ינתק את ההנעה לפני הכניעה האמיתית של הציריה(לצורך העיניין).אכן אני מניח שאחת הבעיות הדולות בהתקן שכזה הוא כיוון של הרגישות וקביעת הנקודה המדויקת מתי לנתק.אני מאמין שאם עושים מספיק ניסויים במעבדה אפשר להגיע לכיול מדויק עבור כל סוג של ציריה.הבעיה שמערכת ניסויים כזו יכולה להיות מאוד מאוד יקרה וצריך לירוך ניסוי עבור כל סוג ציריה לכל רכב.....קצת מאבד את הטעם,עדיף ליסוע עם ציריה ספייר(זה מה שאני עושה..)
אגב tooshy תודה על הקישור,אכן לא מנסה להמציא את הגלגל כעת,אבל אני לא רואה שהמוצר שם כבר בשל.
איתי
-
מה שאתם מדברים כבר קיים ברוב המפלצות מובנה בדפרנציאל \ בגיר \ ואפילו בדריאשפט .
הבעיה היא שזה מגן טוב כאשר העומס הוא רציף והעסק הולך ומתחמם או הכח הנדרש גדל
בצורה מבוקרת .
אין למערכות ההגנה האלה כל אפשרות לתת הגנה אפקטיבית לנהג בנותן גז סתם כי הוא
עכשיו עולה את המדרגה .
גלגל ללא אחיזה שמסתובב במהירות ונעצר במכה יוצר גל הלם הפוך לתוך כל שרשרת העברת הכח
כך שההגנה שתיהיה החכמה ביותר לא תיהיה יעילה
איציק
-
מערכת הכשל הכי פרימיטיבית שאנחנו יכולים לחשוב עליה-ברגי פלאנג' שנגזרים לדוגמא.
אתה לא חושב שבמצב שתיארת,גלגל באוויר,מסתובב מהר יחסית,ואז בבת אחת מקבל אחיזה,אני טוען שחד משמעית,אם מומנט הגזירה של סך כל הברגים שמהדקים את הפלאנג',קטן ממונט הגזירה של הציריה\קורונה-פיניון\צלבים\גלי הינע\תמסורות וכו'-אז ברור שהברגים יכשלו ראשונים.
עכשיו נלך צעד אחד קדימה,ונחשוב על משהוא קצת יותר חכם מבורג גזירה,איזה מנגנונן החלקה כמו במתכחת לדוגמא.
איתי.
-
נמרוד פעם אמר לי שמה שמחזיק שני מכלולים צמודים כגון הפלאנג' שאתה מדבר עליו שלא יסתובבו אחד מול השני, זה לא חוזק הגזירה של הברגים, אלא החיכוך שנוצר בין המשטחים כתוצאה מהכוח הנורמלי שפועל ביניהם. כוח שנוצר ע"י הברגים.
לא שזה משנה את מהות הדיון. סתם תיקון קל.
-
מסכים ומכיר.
בגלל זה הרעיון של ברגי הגזירה בא רק לצורך המחשה של מנגנון הכי פרימיטיבי שיש,וכפי שכתבתי הצעד הבא היא מנגנון כמו קלאצ' של מתכחת שאכן מתייחס לחיכוך בין המשטחים.הבעייה שטכנולוגית מנגנון כזה מאוד מסורבל וכבד,לא מצליח לחשוב על אפשרות להקטין את המנגנון הזה לגודל של פלאנג' שאנחנו רגילים אליו.
בעיה נוספת,המנגנון יכול להתאים בקלות יחסית רק לסרנים צפים מלאים כדוגמת סרני לנד רובר,בסרנים של סופה ויפנים למינהם,התקנת מנגנון כזה מצריכה שינויי בתכן של הסרן דבר שלא בא בחשבון...בגלל זה ירדתי מהעיניין..
איתי
-
איתי,
עזוב אותך משטויות,יותר פשוט להחליף את הנהג...
הראל
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי חנן-ג'יפולוג
נמרוד פעם אמר לי שמה שמחזיק שני מכלולים צמודים כגון הפלאנג' שאתה מדבר עליו שלא יסתובבו אחד מול השני, זה לא חוזק הגזירה של הברגים, אלא החיכוך שנוצר בין המשטחים כתוצאה מהכוח הנורמלי שפועל ביניהם. כוח שנוצר ע"י הברגים.
לא שזה משנה את מהות הדיון. סתם תיקון קל.
א.אם מה שמחזיק שני מכלולים זה החיכוך שנוצר בינהם,האם אפשר בעזרת צמצום או הגדלת שטח החיכוך (או למשל ליצור שטח חיכוך משונן שבעת כשל יחליקו השיניים זו על זו ויחזרו למקומן?) וברגי גזירה ליצור "פיוז" ממכסה הסגר של הציריות למשל?
ב.איציק מדבר על "הלם" שנוצר וגורם לשבר בחוליה החלשה ביותר,במערכות מים יש אביזרים שנקראים צופי הלם,אביזר ש"חש" אם תת הלחץ הנוצר לפני היווצרות הלם המים(למשל הלם מים שנגרם מהפסקת פתאומית של פעולת משאבה),האביזר "נפתח" וכשהלם המים רץ לאורך הקו,האביזר הפתוח הופך להיות הנקודה החלשה בקו והלם המים נפרק לאטמוספירה.אני לא יודע,כיצד מתנהג "הלם" או אנרגיה בתוך "ג'יפ" למשל,מעניין היה לדעת,ומעניין היה לראות האם יתכן פתרון שיזהה את "ההלם" המגיע-למשל חיישן שיזהה גלגל אחד במהירות לא סבירה וללא התנגדות ויגרום לפעולה של אביזר כמו מנתק חשמלי שיינתק את אחת הציריות שתספוג את ה"הלם" ותסתובב חופשי.
דרור הראל
דרור הראל
-
ציטוט:
נכתב במקור על ידי rlzel
איתי,
עזוב אותך משטויות,יותר פשוט להחליף את הנהג...
הראל
צודק במאה אחוז,אבל חייבים להצדיק קצת את זה שאנחנו מהנדסים....(עוד מעט מאוד...)
דרור,גל הלם במים או בזורם,נקרא גם לפעמים "פטיש מים" זו תופעה של זורמים!אני לא חושב שאיציק התכוון לזה,אני מניח שהוא התכוון ל"אימפקט" שמקבל הציר הסובב בחופשיות ונבלם מסיבה זו או אחרת בפתאומיות.
המנגנוון שתיארת,אם יהיה מכוייל בדיוק לפני נקי הכניעה(שבר)של הציריה לצורך העיניין,ישמש בדיוק לתפקיד הזה של חיישן+משבת.מה שכתבת זה בדיוק זה.הבעיה היא שפיתוח דבר כזה שיהיה אוניברסלי לכל סוגי הכלים ניראה לי פשוט לא כלכלי.באסה.
איתי
-
איתי,דריישאפט יש לכל רכבי ה4X4 ,אני מניח שפתרון של ניתוק או החלקת דרייאשאפט יכול להתאים למגוון רחב של רכבים.
דרור הראל
-
נכון מאוד.
הלבשת מנגנון שכזה על הדרייבשאפט נאמר בכניסה לסרן האחורי,יכולה בהחלט לתת פתרון אוניברסלי יחסית.
אבל גם כאן יש בעיה קטנה,התרחקנו קצת מנקודת הפעלת הכוח(הגלגל) מה שאומר שצריך לקחת בחשבון את האלאסטיות(גם אם היא קטנה מאוד)של הציריות וגלגלי השיניים וכל זה מוגבר ביחס ההעברה(הכוונה שהשגיאה מוגברת).וזה עוד בלי להתייחס להאם מותקנת נעילת דיפרנציאל או לא,לא יודע,צריך עוד לחשוב על זה קצת,אבל זה באמת נקודה טובה.
יאלה בוא נתחיל לייצר! אתה תשווק.....
איתי.
-
אין בעיה,אתה תהנדס אני אמכור,כבר רצים לי בראש רעיונות לקמפיין השיווקי.
דרור הראל
-
אני לא מהנדס ואפילו לא קרוב.
למרות שזכיתי בתואר המפוקפק מצד איתי של אחד שיכול ללוות כל שקיעה/תקיעה/שבירה ואם חס וחלילה המצב לא מספיק חמור אז לתרום או לפחות לא להועיל.
עם זאת...
לאחר שהבנתי את "רעיון החוליה החלשה" כגון ציריות, האם אנחנו באמת רוצים להגיע למצב של ניתוק דריישפט שלם? שהרי במקרה וקיימת נעילת דיפרנציאל נעולה אנחנו נאבד את מעט יכולת התימרון שנשארה לנו.
בלי לראות תמונות מהמקרה הנ"ל אבל עם השלכה על מעלות ומכשולים אחרים - האם ניתוק מערכת ההנעה היא באמת הפיתרון?
הדבר הכי פשוט הוא שמישהו יקפוץ עכשיו ויגיד לי שאני מפספס את הנקודה - אני לא ציני - מה אני מפספס?
נ.ב.
איתי/דרור - אני מוכן להיות משקיע שקט בפרוייקט שלכם. אם זה לא יצליח זה לפחות יהיה משעשע ;)
-
אני רואה שאתה מחפש בנרות את קרן הצבי....
כמובן שאם מותקנת נעילה יש כאן פשרה,אבל המחיר הוא נמוך מאוד-נגזרה ציריה אחת,הגלגל השני עדיין יקבל כוח אבל למעשה,אין לו מה לעשות עם הכוח הזה כי אין לו אחיזה-אחרת לא הייתה נשברת הציריה השניה שהעבירה את כל המומנט.חוצמזה,גם אם היית מצליח להתקדם עוד שני מטר,יש לךציריה גזורה בתוך הסרן,אתה בבעיה בכל מקרה.
הרעיון של המנגנון,אם הוא מכוייל בצורה מדויקת, זה להימנע ממצב של שבר במצב בו הסיכויי לשבר הוא וודאי.
איתי.
-
כניראה היה לכם מנחוס אכבר !
בשישי בבוקר עלינו את המעלה הזה מספר רכבים כולל טראנו קצר בתול סטנדרטי לחלוטין עם נהג שפעם ראשונה בשטח ... ללא שום דרמות.
כולל גם חגי עם הסופה.
מה שכן, בשבת ב 2 לפנות בוקר יצאתי מחיפה והגעתי למצפה רמון ב 5 וקצת. הייתי יכול להביא לכם דברים אם הייתי יודע שאתם תקועים שם.
סעו בזהירות
-
ראשית- לגבי תיבת ההעברה של סופה. ה231 המקורית חלשה מדי, ומיועדת לרנגלר. בעומס של סופה היא לא עומדת לאורך זמן. נקודות התורפה הן הציר הראשי אותו אפשר להחליף לציר מחוזק (בקוטר זהה לשל 241), ולאחר מכן השרשרת, שכשמתיישנת ונמתחת, מלחילה לחרב את הגג"שים עליהם היא מתוחה, ובסוף נקרעת.
הפתרון הוא תיבה שבנויה למשקל של סופה- 241.
עם צמיגים 33 ויחסי העברה מקוריים, התיבה רואה עומס גדול מהרבה מבמקור. קיצור יחסי העברה בסרנים בצמוד להגדלת צמיגים תורם לשמירה על תיבת ההעברה.
ובהחלט- הגורם החשוב ביותר לשמירה על מכללי הרכב הוא הנהג. אבל במקרה הזה לא מדובר על ילדים שהשתוללו עם הסופה, אלא על נהגים מנוסים בכלי רכב תקינים...
שנית- לגבי "פיוזים" מכניים. הניסיון שלי מראה שעדיף לבנות הכל שיהיה מספיק חזק מאשר לבנות פיוזים לתוך המערכת. זה יותר זול לאורך זמן, יותר אמין, ואפילו יותר טוב למחיר הראשוני. המצב היחיד בו אפשר לעשות שימוש בפיוז מכני הוא בניסוי- נרכיב חלק שישבר ויתריע שהעומס הוא כמעט כזה שיגרום לכשל משמעותי. המשמעות תהיה שאת החלק שעלול להיכשל- צריך לחזק. המסקנה שהפיוז צריך להישאר היא מוטעית, כי את המשימה (הטיול, במקרה הזה) אתה לא תוכל להשלים ככה או ככה, אז מה משנה מה נשבר?
אסף.