תגובה להודעה: מערכות מתלים לטויוטה פראדו קצר - מבחן השוואתי
יוני,
האמת שחשבתי לפרוש מהאשכול הזה, אבל אם מדברים לעניין אז אני אתייחס.
#1 לא אמרתי שכולם גנבים. אמרתי שיש בינהם גם כמה ישרים ומקצוענים. אבל,,,,יש הרבה שלא רק שהם גובים מחירים חסרי פורפורציה, הם גם עושים עבודה רשלנית וגרועה. האמירה היא בעיקר כנגד הסדנאות היותר מיוחצנות ומוכרות בשוק הפחות מקצועי והיותר עממי.
ציינתי במפורש שני מקרים שאני אישית החזקתי את הבולם שהותקן ביד. זה פשוט לא בולם שמתאים לרכב שעליו הוא הורכב. למען הסר ספק, פה באתר לא נתקלתי בהם, ובמי שכן נתקלתי פה באתר (סדנאות) , עושה רושם של אנשים מקצועים.
#2 אפור \ שחור \ כריות ומה שבינהם...
כנראה שטעות שלי, הנחתי שהתחום מוכר יותר. יכול להיות שהיה מקום להציג את כל הפרוייקט בצורה יותר מסודרת.
לעניין -
הרכב שלי מוגבה ע"י קיט 2" של RockyRoad ע"י ספסרים. זה בהחלט בתחום של ה 5ס"מ שאתה מדבר עליו. לא החלפתי מידות צמיגים,לא שינתי קפיצים, לא חתכתי טמבונים...לא שום דבר בוטה. הרכב שלי על הכביש, בולט פחות מרוב אלו שכתבו פה (אולי בגלל זה, להם יש בעיות עם שוטרים וטסטים, ולי אין......טפו טפו טפו).
קפיץ מעורגל בולט בסדרי גודל ממה שאני עשיתי.
הכריות הן לא לשם הגבהה!!!
הדרך המקובלת להגביהה רכב עם מתלים נפרדים זה ע"י החלפת הקפיץ- בקפיץ ארוך יותר וקשיח יותר. הקפיץ הארוך, מגביה את הרכב, וההקשחה בקפיץ משתי סיבות.
A- ה SUV מכוונים ברובם לרכות וכיול של כביש. עבור שטח צריך יותר קשיחות.
B- הגבההת מרכז הכובד, גורמת בהכרח להגדלת המומנט על הקפיצים ולכן צריך להקשיח.
אני ניסיתי להציג פה אלטרנטיבה. במקום הגבהה ע"י קפיץ ארוך וקשיח יותר, נחסוך בקפיץ, ונסתפק בספסר. ואת ההקשחה הנדרשת נשיג ע"י הכריות.
לא רק שזה יותר זול, זה גם נותן לי את הגמישות לכוון את הקשיחות של הקפיץ.
וכך אני יכול לנסוע ברכב רך ומפנק על כביש ברכב ריק...
ומצד שני, בשטח, עם 5 אנשים, עם ציוד על הגג (רכב קטן אין מקום בבגז'), אני מקשיח את הקפיצים ומקטין נדנוד של הרכב.
דבר נוסף שנסיתי להעלות זה הצורך בבולם מתכוונן. בגלל כל השיקולים שהזכרתי (שוני קיצוני במשקל וכביש לעומת שטח...) אני חושב שבולם מתכוונן זו חובה.
בניגוד לכל הדיון על חוקיות, בבולמים אין בעיה כזו. זה נורא פשוט.
מי שנוסע על בולמי דואל טיוב של 20$ (200 ש"ח בארץ), זו בעיה שלו (ואני כבר לא מדבר על בטיחות). אבל ברגע שמשדרגים למונו טיוב, גז....80-100$ בחול (900-1300 ש"ח בארץ) עולה השאלה של מתכוונן.
ברמות האלו, יש מס' בולמים מתכווננים שלא יקרים יותר (או לא משמעותית) מהאחרים, אבל נותנים, לדעתי... יותרון ענק :p
מאחר וקושי קפיצים וכיוון בולמים זה תאומים סיאמים (אני יודע שהרבה לא יודעים\ חושבים כך, ולכן מתקבלות כל מני מטציות מקפצות או מתנדנדות....), אז ברור לי שמי שרוצה למצות את המכסימום, חייב לשנות את שניהם ביחד.
חבל שכל "הצדיקים" קפצו וסחבו את הדיון הזה למקומות לא נכונים. כנראה שיש אנשים שמעדיפים להגן על החלטה שנעשתה מחוסר ידע ולא ללמוד :(
אני אסתכן פעם אחת אחרונה:
ציטוט:
הדרך המקובלת להגביהה רכב עם מתלים נפרדים זה ע"י החלפת הקפיץ- בקפיץ ארוך יותר וקשיח יותר. הקפיץ הארוך, מגביה את הרכב, וההקשחה בקפיץ משתי סיבות.
A- ה SUV מכוונים ברובם לרכות וכיול של כביש. עבור שטח צריך יותר קשיחות.
B- הגבההת מרכז הכובד, גורמת בהכרח להגדלת המומנט על הקפיצים ולכן צריך להקשיח.
A- קפיץ ארוך יותר לא מגביה את הרכב. למעשה, הארכת קפיץ דווקא מחלישה אותו ותגרום לשקיעת הרכב, אבל הקפיצים שאנחנו מכירים מעולם הרכב לא רק ארוכים יותר, הם גם קשיחים יותר, לכן נדמה לנו שקפיץ ארוך יותר גם קשיח יותר. זה לא מדד טוב.
הגובה של הרכב מגיע רק מקשיחות הקפיץ. עם הקביעה שעבור שטח צריך קבוע קפיץ גבוה יותר אני יכול לחיות, כי היא נכונה לרוב הקוראים (ולאלו שלא אני לא צריך להסביר את זה, הם בונים רכבי באחה).
B- הגבהת מרכז הכובד איננה משנה כהוא זה את הכח (לא המומנט, הוא לא רלוונטי - וגם לא משתנה, אגב) על הקפיצים. הגבהת מרכז הכובד משנה למומנט הדרוש להתהפכות, ומכאן כבר אפשר לעבור לכתבה של אסף.
אי הבנות כאלו גוררות המון אי הבנות אחרות, זיו. עם כל הכבוד - ויש המון, גם אם אני יוצא (כרגיל) פוץ בתגובות שלי ובגלל זה נדמה שאין - אני חושב שלפני שאתה רץ לנתח מערכות מתלים ושינויים בהם, כדאי שתיסגר על הנושאים האלו. יש לך המון ניסיון בתחום, אתה בבירור חושב על מה שקורה סביבך ורוצה לתרום לכולנו מנסיונך וכל זה רק טוב, באמת, אבל חשוב לדייק בנושאים הללו.
שבת שלום,
אלון.
אלון,
אורך קפיצי סליל. נתחיל בפזיקה בסיסית, אותו קבוע קפיץ אבל אורך שונה של קפיץ,תחת משקל יתן גובה שונה? (בהנחה שקבוע הקפיץ כפול המשקל = שקיעה, כלומר שניהם ישקעו אותו הדבר והגובה הסופי יהיה שונה).
כל מה שאמרתי נורא פשוט. אם אני שם קפיץ של KS שמשמש להגבההת גרנד ויטארה ליד הקפיץ המקורי, הקפיץ של KS גם יותר ארוך וגם יותר קשיח. אני טועה במשהו? אם אתה רוצה תמונה של KS ליד אוריגנלי בן 3 חודשים ו 4000 ק"מ אני אצלם ואשלח.
שהחלפתי אולדמן בטרופר, הקפיץ היה ארוך יותר ממה שפירקתי, אבל אני לא סגור על זה אם זה מכוון או שהקפיץ המקורי שקע.
אני לא חולק אל כך שאותו אורך של קפיץ רפוי, יתן גובה שונה, תחת משקל בתלות ב מקדם הקפיץ.
אני גם לא נכנס לפיזיקה של מה קורה לאותו סוג של קפיץ אבל יותר ארוך.
נדיר, אני לפחות לא נתקלתי, במקרה של הגבהה ע"י קפיץ יותר קצר אבל יותר קשיח (ולכן יותר גבוהה תחת משקל).
כל מה שאמרתי בכלליות, גם מאריכים וגם מקשיחים- התמהיל כמה הארכה וכמה הקשחה, אני חושב, לא חשוב לדיון.
בעקיפי אתה נוגע בנקודה מאוד חשובה - עיקר ההגבהה מושג ע"י ההקשחה. זו בדיוק הבעיה שאני מנסה להתמודד איתה. בגלל הרצון להרוויח גובה בשטח, הרכב, בנסיעת כביש נהייה קשיח! למרות שבכביש אני לא צריך הקשחה (אנכית).
ע"י שימוש בספסר ולא בקפיץ מוקשח, אני משיג הגבהה מבלי להקשיח את הרכב.
מומנטים - אתה אומר בדיוק מה שאני אמרתי,רק שאתה מכוון למקרה קיצון - התהפכות, ואני למה שקורה לפני (תנודות של הרכב). שים לב להערה שלי על "מוטציות מקפצות ומתנדנדות". רגע לפני שמתהפכים,,,,האוטו מתנדנד אלו המומנטים שעליהם ששנינו מדברים.
נידנוד מעל עוצמה מסוימת (מרכז כובד מחוץ לשטח הגלגלים ?) יגרום להתהפכות.
ברגע שמגביהים , ואני לאורך כל הזמן מתייחס גם למשקל על הגג, מתגברת התופעה של SWING (מה הביטוי הנכון בעברית). בהנחה שביום יום, רובנו לא מתהפכים (אני לפחות מקווה כך), עיקר הדאגה שאני כיוונתי, זה לאותן תנודות לצדדים הנגרמות משינויי כיוון (מהירים).
להבנתי, ותקן אותי אם אני טועה, שמרכז הכובד עולה, מתארכת גם "הזרוע" שבין מרכז הכובד והגלגלים (ולכן גם הרכב מועד יותר להתהפכות). בהנחה שאנחנו לא מדברים על המקרה הקיצוני של התהפכות, בזמן נסיעה, שינויי כיוון מהירים יגרמו לתנודות (לצדדים) של הרכב.
קפצים רכים יאפשרו תנודות חזקות יותר (ולכן גם התהפכות מהירה יותר) לעומת קפיצים קשיחים יותר שיקטינו את ההטייה של הרכב. אין ספק שלריסון התנועות האלו יש חשיבות גם לבולמים ("התאומים הסיאמים של הקפיצים", ומכאן גם החשיבות לתיאום בינהם).
כל מה שנסיתי להגיד, ובבקשה תקן אותי אם אני טועה, ברגע שמגביהים את הרכב, מי שלא רוצה לפגוע בבטיחות (ובתחושת נסיעה מתנדנדת...) צריך גם להקשיח בולמים וקפיצים.
אני טועה?
בשיטה המקובלת, החלפת קפיצים, הקשחת הקפיץ מכוונת גם להגבהה וגם להתמודדות עם הטילטולים. המינון עבור שני המקרים לא זהה, ולכן יש פגיעה באיכות הנסיעה. הפתרון שאני מציע, מפריד בין ההגבהה (ספסרים) לבין ההקשחה (כרית אויר) ולכן מאפשר התאמה אופטימלית של כל אחד מהם ללא תלות בשני.
בסופו של יום, אתה מסביר במילים שלך את הבעיה שממנה התחלתי:
- יש לנו רכב שנוסע סביר (אולי אפילו טוב) בכביש :p.
- אנחנו רוצים להגביהה ע"מ לשפר עבירות בשטח :rolleyes:
- הדרך המקובלת להגביה מבוססת על הקשחת קפיצים :confused:
- קיבלנו רכב עם עבירות משופרת אבל פגענו (הקשחנו) את הנסיעה בכביש :(
מה לעשות ורובנו לא מחזיקים שני רכבים. רובנו עושים מאות ק"מ על כביש לפני הק"מ הראשון בשטח. אז למה לשלם באיכות הנסיעה בכביש עבור הגבהה לשטח???
זו בדיוק השאלה שאיתה נסיתי להתמודד ולהציע פתרון.
יום שבת 1:10, עוד 6 שעות יוצאים לטייל (ואני עוד צריך להספיק לנפח את הכריות שלי ;) )
שבת שלום.
רוב חוסר ההסכמות ביננו נובעות מהבנת הנקרא, שלי או שלך לא ברור.
בשלב זה, מתוך הבנה ברורה שאנחנו לא מתקדמים לשום מקום כך, אני מפנה את הבמה. הייתי במספיק שרשורים כאלו כדי לדעת לאן זה הולך, חבל שלא זיהיתי את זה קודם כשעוד היה אפשר להשאיר את השרשור מרוכז בנושא המקורי שלו. כפי שהיה בעבר, אני מוכן להסכים שאנחנו לא מסכימים...
טיול נעים,
אלון.
אני לא אכתוב תגובה ארוכה מדי, אבל כן רוצה לומר משהו...
אני מסכים עם זיו בכך ש:
במקרים רבים, הגבהה נעשית על ידי הקשחה של הקפיץ. ליתר דיוק, במקרים רבים קפיץ HD נמכר כקפיץ הגבהה. לפעמים זה טוב, לפעמים זה לא. אבל זה לא תמיד המקרה ולכם חשוב לשים לב מה קונים ואם זה מה שצריך.
כריות אוויר הן פתרון נהדר למי שנוסע לפעמים ריק ולפעמים עמוס. כריות בתוך הסליל הן פתרון שמצד אחד לא כרוך בשום שינוי מבני ממשי ומצד שני כן נותן את הפתרון הזה לבעיה הזו בדיוק, והופך את הרכב למתאים לנוסע בודד בדרך לעבודה במשך השבוע, ולכל המשפחה עם החותנת (של שמוליק, זאת שנסעה איתו לטיול בסמוראי) וציוד ליומים בסופ"ש.
יותר מדי פעמים בולם שמתאים גאומטרית אבל מכוייל לרכב אחר נמכר בתור בולם כחלק מקיט הגבהה לרכב זה או אחר. יותר גרוע, לפעמים נמכר בולם שגם לא מתאים גאומטרית... לפעמים זה טוב (בולם פטרול בלנדרובר, אם אני זוכר נכון, נותן מהלך גדול יותר מהמקורי) ולפעמים זה רע מאוד.
אנחנו כאן מנסים להיות במה שתעזור לאנשים לברר מה הם קונים ואם זה טוב להם. לכן מי שכותב ש"אין כזה דבר" לא עוזר לזה שהרגע ניסו לתקוע לו בולם כזה או אחר לרכב שלא מתאים לו.
אני חושב שנפצל את הדיון הזה לדיון חדש...
אסף.