אז כנראה שאנחנו באותם הטיולים המאורגנים השנתיים..
:wink:
Printable View
אז כנראה שאנחנו באותם הטיולים המאורגנים השנתיים..
:wink:
ארז, במשפט אחד קולע, סיכם את מה שאני עומד להגיד. יאמר לזכותו. אני בכל זאת ארחיב. מוגי, בפורום שלי אתה לא יכול לכתוב דברים בלי לעמוד מאחוריהם. כתבת שטות, תספוג את הביקורת, גם אם היא סרקסטית, כי במקרה זה היא נכונה לחלוטין. כל ההשוואה שלך בין היילקס והאמר מופרכת, והנסיון להקנות לה אמינות על ידי הזכרת חח"י מגוחך. או שאתה ממציא את איש חח"י הדמיוני הזה כדי לתת בשר לסיפור - זכותך, אבל עלינו עליך... או שהוא אמיתי - ואז אתה היית צריך לקלוט שהוא מספר לך שטויות וחוסך אותן מאיתנו. אני לא מצטט פה את דעותיה של אמא שלי על ג'יפים, נכון?ציטוט:
נכתב במקור על ידי Moogi
חברת החשמל לישראל בחרה בזמנו בהיילקס, לפני זה בסונומות ואחרי זה באיפונים וווינרים, כי היא צריכה לתת לעובדים שלה טנדר, רכב עבודה עביר ונוח שגם משמש כרכב ת"ש משפחתי, אמין למדי, אנושי לנהיגה בכביש ובשטח, במחיר סביר. האמר מעולם לא ניחן באף אחת מהתכונות האלו, הוא עולה פי כמה מכל טנדר יפאני או אמריקאי, התחזוקה שלו יקרה בסדר גודל ולמעשה אין בארץ אף גוף אזרחי שמסוגל בכלל להחזיק האמרים (ד.א. אמור להיות, בקרוב - למעט בעלי ההאמרים הפרטיים צפויה ישועה). ההאמר מחייב רשיון ג' מה שפוסל אותו מייד כי רוב העובדים לא יוכלו לנהוג עליו, ובתור רכב משפחתי? הצחקתם את פנחס רוטנברג בקבר. סע עם תינוק בכסא קשור במושב הנוסע, והמשטרה תעצור אותך בעוון הפקרת קטין! ביצועים בשטח סלעי הם קצה קצהו של הפרט האחרון שבכלל מעניין במסכת השיקולים הזאת. ולטעון שהילקס עם צמיגי 235/16 עולה על האמר עם צמיגי 37 אינץ'... אתה קראת את מה שכתבת לפני שלחצת על "שלח"?
קראת השוואות (היסטוריות), שמעת סיפורים.... חלקנו הגדול מכירים היילקסים והאמרים במידה רבה הרבה יותר ממך או ממה שאתה מדמיין. אנחנו מטיילים בשטח (אם מבחירה חופשית ואם במדים) קוראים חומר טכני, מפעילים את הראש. משלבים היגיון טכני (שאומר שהאמר עביר בסדר גודל יותר מהיילקס סטנדרטי) עם נסיון מעשי (שאומר שהאמר עביר בסדר גודל יותר מהיילקס סטנדרטי).
עוזב ומודה ירוחם. מודה.
חזרה לדיון:
שמוליק - אני מצטער, אבל אני מתקשה לדמיין את מערכת המתלים שאתה מדבר עליה, עם הנעת השרשרת. תנסה להסביר אותה בעזרת סקיצות פשוטות ביד או בוורד, כדי שאני אוכל להגיב בצורה עניינית.
דוב קוטב
לצערך גל ההינע שנגזר נבנה באותו היום וזה היה trail run בשבילו
היונימוג לא רלוונטי לעניין מפני שלא תוכנן כרכב עבירות בלבד אלא כרכב עבודה לשטחים קשים
וככזה זקוק למכניקה מסיבית ביותר ואילו רכב עבירות ביסודו (לפחות לדעתי)כדאי שיהיה קל ובעל מידות סבירות ואם ניתן בעל בסיס גלגלים בעל אורך משתנה
ככל שהרכב קל יותר כך צריך צמיג פחות רחב כדי "להציף" אותו בשטחים חוליים/בוציים וניתן להשתמש בפחות כח כדי לנייד אותו באותם המכשולים וכתוצאה משני הנ"ל גם ניתן להשתמש במכללים פחות חסונים
כנ"ל גם לגבי מצבי חילוץ (שמה לעשות זה חלק מנסיעת שטח ולדעתי חייב להלקח בחשבון כשמתכננים)
אגב בתכנון שלי כל העסק כן טבול בשמן ועדיין הכל יהיה קל יותר מסרן חי רגיל
שמוליק...הסבר אך אתה עושה בסיס גלגלים משתנה?
ואני מקווה שלאט לאט אתה מבין שאתה מגיע ליצור שעלותו תהיה עצומה.
סוזי, תשמע, תראה , מה זה רכב "קל" ? מה זה רכב "עבירות" ? תתחיל ליבנות בדימיון רכב עבירות כלשהו, עם מקום ליותר מבנאדם וחצי, שגם יעלה פחות מ 200K דולר מחיר יצור חתיכה ללא עלות מו"פ.
סיימת?
עכשיו - הוא ישקול לפחות טון וחצי. למה? אתה תגיד לי.
הרכב שלך - הוא גם אמור להגיע לשטח או שלשם הוא יגיע בגרר? לא, כי לשלרשרת יש בעיה להעביר הספקים גבוהים, למשל - עליות ארוכות במהירות של 90 קמ"ש.
אתהת תיצתרך לבנות שרשרת שתעביר הספקים של משהוא באיזור ה 110-150 כ"ס. כולל מקדם ביטחון.
אתה חושב שאתה יכול? אני אשמח ליראות.
לכל כלי שלא תיבנה תהיה את המיגבלה שלו.
לגבי גל ההינע {ממש לא לצערי,שלי עדיין שלם } - כניראה שהיה גל דפוק, או שמכת הכח שקיבלה הרכבת היתה בצורה כזו ששברה את הגל, ובעצם זה עדיף - כי להחליף שרשרת זה כניראה עולה יותר. ולך תדע איזה נזק ניגרם לשרשרת?
סוזי - תתחיל לדבר קונקרטית, מיספרים ,שירטותים, תאורים מדויקים.
כי גם אני יכול לפתוח פה דיון ולחתת על מיתלה דמוי בולם עם ציר בקצה שמשנה גובה תוך כדי נסיעה וזז על מסילה עם שיניים זחיחות לצורך שינוי בסיס גלגלים...........
דוב קוטב
הדיון הזה אינו מוגבל אלא פתוח לרעיונות חדשים אף אחד לא דיבר על עלויות ועדיין לא על ייצור
אני מכיר כמה באגים בארץ שמסתייעים במנועי v 6 ם הספקים של בין 150 ל 200 כ"ס שלכולם מתלה אחורימונע שרשרת
הכלים הללו נוסעים במהירויות גבוהות בהרבה ממה שהזכרת וחלקם נוסעים מהר יותר בשטח מאשר רובנו בכביש ועדיין אין שום בעייה עם המתלה הנ"ל או אם הנעת השרשרת אז אני לא יודע מהיכן אתה שאבת את הנתונים שלך אבל יש דברים שאי אפשר להתווכח איתם
כל מה שאני הייתי רוצה הוא אותו מתלה שקיים מאחור ליישם גם מקדימה בנוסף לעובדה שהנהג יישב לפני המנוע /מערכת הינע
בתכנון הנ"ל אין כוונה לייצר רכב משפחתי אלא רכב עבירות אולטימטיבי שיהיה הטוב ביותר במגוון הרחב ביותר של סוגי שטח ולכן החשיבה הרדיקאלית
אה, על באגי אתה רוצה ליסוע.................
אז למה לא אמרת קודם?
לילה טוב.
עודד טעה כאן בעניין השרשרת - השרשרת המוכרת בעייתית בהעברה של מומנטים גדולים מאד, שלא קיימים בכלי רכב קטנים שנוסעים מהר יחסית (אופנוע, טרקטורון, באגי). שרשראות מסוגלות להעביר הספקים מכובדים במהירות גבוהה.
שמוליק - אני מסכים איתך בנושא הפתיחות לרעיונות, בכיף, אבל אני מאד מתקשה לעקוב אחריך. אני מבקש ממך להשקיע ערב או שניים במחשבה, "לבשל" את הרעיונות שלך, ולהציג לפורום המכובד משהו ניתן להבנה. וניתן להבנה זה ציור/שרטוט/תמונה/משהו ויזואלי. במידה ולא, אני באופן אישי נאלץ לנטוש את הדיון הזה.
נמרוד וארז, אתם קוראים את מה שאתם כותבים? קראתם את מה שאני כתבתי?
מעניין את הסבתא שלי מי יותר עביר (או מי יותר טוב), נתתי דוגמא שציטטתי מאדם מח"ח וזה הכל.
בשום מקום לא כתבתי שהיילקס סטנדרטי יותר עביר מהאמר - בשום מקום! ושהזכרתי את הלנד-רובר רק רציתי להראות לארז שאני מודע לזה שגם לנד רובר דיפנדר סטנדרטי עביר יותר מהיילקס סטנדרטי ברוב המקרים, אבל זה לא משנה.
מה לעשות, לארז יש תגובה של ילד קטן לכל דבר שאני כותב ושיהייה לו לבריאות - אני לומד להתעלם מתגובות כאלה לאט לאט. אתה נימרוד כנראה לא קראת כראוי את השירשור לפני שענית כי פשוט התייחסת לדברים לא נכונים (לא אמרתי שהיילקס יותר עביר וכל ההתייחסות שלך אל דברי בנוגע לכל העניין מוטעית).
אני לא נוהג לברך אנשים בפורומים לא משנה מה הם כותבים, אבל אני גם לא חשבתי שאנשים שכותבים בפורומים הם ילדים חמומי מוח. אני פשוט אסנן...
אגב, הזיין שלי כבודו במקומו מונח ואין לו שום קשר להיילקס שלי או לכל דבר אחר, אני נמצא כאן בפורום בכלל בגלל שיש לי ג'יפ!
אה, כן ותתפלאו לשמוע שגם אי קורא ולומד חומר טכני על רכבי שטח בזמני הפרטי ועוסק ברכבי שטח שנים, כך שאני לפחות לא נופל מהאגו המנופח שלכם. על היילקס לפחות יש לי ניסיון רציני מאוד, על האמר - פחות, הרבה פחות אבל יש אז חלאס עם ההתנשאות.
שתיהיו בריאים!
לגבי נושא מוגי-ארז-היילקס-האמר:
תם ונשלם
כל המעורבים אמרו את דברם, אם הבינו אחד את השני או לא, זה כבר עניינם. אני לא מעוניין לנעול את הדיון כי יש בו תוכן מעניין אחר, והחלטתי לא למחוק את התגובות המסוימות למרות שהן על הקצה של הגבול של המקובל פה באתר.
תודה.
gdonye mate 8) :oops:
לדעתי מתלה קדמי מסוג זרועות עוקבות משולב בהנעת שרשרת/גל הינע (דוגמת אופנועי BMW) ראוי להקדיש לו מעט מחשבה.
מה אם ניצור מעין שילוב בין מתלה מהסוג הנ"ל למתלה רב חיבורי דוגמת זה המשמש ב - MONSTER TRUCKS (ראו את התרשימים המצורפים)?
מה אם הזרועות העוקבות יהיו מחוברות לחלק התחתון של מכלול ההנעה של הגלגל ובנוסף נחבר SWING ARM טלסקופית לחלק העליון? זה אמור לפתור את בעיית הקאסטר ולא אמור להגביל מהלך. לגבי שיטת ההנעה, כפי שכבר ציינתי, כדאי אולי לבדוק אפשרות של גל הינע העובר לאורך המתלה כאשר הדיפרנציאל נמצא במרכז הרכב.
MONSTER TRUCKS SWING ARM SUSPENSION
http://www.truckworld.com/Monster-Tr...ry/bump-01.jpg
http://www.truckworld.com/Monster-Tr...y/droop-01.jpg
מה דעתכם?
איציק
איציק, צירפת תמונות של מתלה סרן אחורי חי 4 לינק עם מוט מייצב ושוקים באמצע הזרוע - אני מנחש שזה מתחום מרוצי המדבר, לא מהשנים האחרונות, למרות שכתוב משום מה monster truck. לא כל כך משתלב עם נושא המתלה הנפרד.
אני מבין את הרעיון הכללי שלך. אני מציע להסתכל גם על מבט העל והחזית של המתלה, ולא רק מבט צד. ההתמקדות במבט הצד מטעה. ואני מציע גם להגדיר את הבעייה של המתלה החי שאתם בכלל מנסים לפתור - עד עכשיו מסתמן שהבעיה היחידה שיש לנו עם סרן חי ----לרכב עבירות!---- היא מרווח הגחון, וכאן אני חולק על שמוליק וטוען שדווקא בתחום הזה יש לסרן החי יתרון ולא חסרון. אם כבר, אז הפתרון לבעיית מרווח הגחון הוא סרן פורטלי של אונימוג, מהמדף (הרי אין לנו בעיות תקציב), ושלום על ישראל.
נמרוד התמונות שצרפתי הן של מתלה של מונסטר טראק (שמו בישראל הוא EXTREME OVERKILL :wink: ) אכן מדובר על סרן חי עם מתלה רב חיבורי (ארבע חיבורי ליתר דיוק) שדרך אגב נותן מהלך מתלה קטנטן של 36" (לפחות על פי מה שכתוב שם).
הרעיון בצירוף התמונות היה להראות את הלינק העליון. יקח לי זמן לעשות סקיצה של מבט על וחזית של המתלה אבל אני אנסה להעלות משהו על הנייר. ברמה העקרונית ואני מדגיש, ברמה העקרונית, אני מאמין שאת בעיית ההיגוי ניתן לפתור על ידי שימוש במנועי עזר חשמליים (מנועי SERVO) לסיבוב הגלגלים.
אגב, אני מסכים אתך במאת האחוזים שהפתרון הוא סרן חי ולא מתלים נפרדים, אבל ניסיתי לחדד מעט את נושא ה - TRAILING ARMS SUSPENSION מכיוון שברמה התאורטית הוא יכול להיות מעניין למרות שקשה לי להאמין שניתן יהיה לייצר משהו כזה ברמת אמינות סבירה ובעלות סבירה, ועל זה כל הדיון אם אינני טועה.
אבל מסתבר שבארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות יש אנשים המאמינים ש - ROCK CRAWLING הוא עניין למתלים נפרדים. קבלו את ה-LAND SHARK ,
CRAWLER שנבנה על בסיס מכללים של האמר...
http://truckworld.com/trail-trucks/0...shark/lead.jpg
http://truckworld.com/trail-trucks/0...on_shark/H.jpg
http://truckworld.com/trail-trucks/0...on_shark/9.jpg
מערכת הבלמים פנימית...
http://truckworld.com/trail-trucks/0...on_shark/4.jpg
GERA REDUCTION של 2:1 בטבורי הגלגלים (מקווה שכך קוראים לזה...)
http://truckworld.com/trail-trucks/0...n_shark/13.jpg
המתלה האחורי בשלב הבניה
http://truckworld.com/trail-trucks/0...n_shark/16.jpg
גל הינע קדמי משני(!!!) חלקים
http://truckworld.com/trail-trucks/0...n_shark/15.jpg
תמונה נוספת של המתלים
למי שלא מתעצל הכתבה המלאה נמצאת כאן -http://truckworld.com/trail-trucks/0...ion_shark.html
איציק
אני לא יודע על מה בדיוק הדיון הזה, אבל הוא כיפי...
התחלנו מהשאלה למה משתמשים בעיקר בסרנים חיים ברכבי עבירות, ולא במתלים נפרדים. התשובה היא כזאת אם יורשה לי לסכם:
סרן חי:
1. יתרון עיקרי בהעברת מומנטים גדולים מאד לגלגלים גם עם מהלכי מתלה גדולים מאד. חוסן מכני במובנו הפשוט ביותר.
2. יתרון (משני ברכב עבירות) של שמירת הגלגלים ניצבים לאדמה בלא תלות בזוית הגלגול של הרכב.
3. חסרון אחד גדול: משקל בלתי מוקפץ.
למתלה נפרד:
1. יתרון אדיר בתחום המשקל הבלתי מוקפץ, בתנאי שאכן שומרים את המשקל הבלתי מוקפץ נמוך.
2. חסרון בתחום העברת הכוח - יש צורך בהעברה נפרדת לכל גלגל, בד"כ ע"י צירייה אבל אפשר גם על ידי שרשרת, או מנועים חשמליים/הידראוליים.
2.1 צירייה, הפתרון המקובל בכמעט כל סוג של מתלה נפרד, בכביש ובשטח, מקדימה ומאחורה, מוגבלת במה שהיא מסוגלת להעביר במהלכי מתלה גדולים.
2.2 שרשרת - מוגבלת באופן עקרוני למומנטים והספקים נמוכים יחסית. מתאימה בעצם רק לסוג אחד של מתלה, שנקרא זרוע עוקבת, שהוא בעייתי כי אין בו פיצוי קמבר. לכן שרשרת מתאימה מאד לאופנועים (מומנטים נמוכים, אין משמעות בכלל לשינוי קמבר) ולבאגים קטנים ומהירים - שוב, מומנטים נמוכים, וויתור במודע על פיצוי קמבר.
2.3 מנועים חשמליים/הידראוליים, נמצאים בגלגל, ומעמיסים משקל בלתי מוקפץ - ובכך סותרים את היתרון העיקרי של המתלה הנפרד!
אם נחזור להתחלה, היתרונות היחסיים של סרן חי מול מתלה נפרד, מכתיבים את השימוש הטבעי לכל אחד מהם. סרן חי נותן חוזק מכני ויכולת העברת מומנטים גדולים, על חשבון משקל בלתי מוקפץ גדול. מתלה נפרד מקטין מאד את המשקל הבלתי מוקפץ, על חשבון החוזק ויכולת העברת הכוח.
לכן סרן חי מתאים למה שאיטי מאד, ומתלה נפרד מתאים למה שמהיר מאד. משקל בלתי מוקפץ חסר משמעות במהירות אפס (אפס עד קילומטרים בודדים לשעה - תחום המהירויות שאני מכנה "עבירות"), ודומיננטי בתדרים גבוהים ---> הדרך "ההנדסית" לומר מהירות נסיעה גבוהה. בכלי רכב של אמצע הדרך, כמו ג'יפים, SUV, וכולי, כלים שגם נוסעים לאט מאד עם מומנטים גדולים, וגם נוסעים מהר לפעמים, הפתרונות אפשריים משני הכיוונים.
דבר כזה למשל לא מבטל את הבעיה של מרווח גחון בסרן חי בלי לותר על חוזק מבני ?
http://info.galilan.com/niva/tmp/seren.bmp
גיא -
לא ניראה לי שפתרתה את בעיית הזווית לא בחיבור לגלגלים ובגלל שהגלגל לא מקביל ליציאה מהדיפרנציאל צריך CV
גיא, אתה יודע איך נראה סרן של אונימוג, לא? אותו עקרון כמו הרעיון שלך, ובר ביצוע.
נימרוד אני חושב שאושקוש יותר דומה.
ערן, מי אמר שקורונה פיניון חייב להיות ב 90 מעלות ?
למה לא לוותר על צלב ולהכניס עוד ק+פ בצד של הגלגל ?
זה יהיה בטוח הרבה יותר חזק מהצלבים.
ואפשר איזו זוית שאתה רוצה בין 0 ל 180 מעלות ....
גיא,
איפה בדיוק אתה רוצה להכניס קורונה ? סביב הגלגל ?
קורונה זה דבר די גדול, שצריך שימון. אתה צריך לבנות סביבו בית, מה שירחיב את הגלגל מאוד.
אבל,
מה פתרת בדיוק ?
רק הגדלת את הזווית (שהוסכם שזה פתיר בכל מיני דרכים), אבל בעומס, הדיפ' יירד לכיוון הקרקע.
תשים אותו רחוק מאוד מהקרקע, תקבל רכב גבוה מאוד.
מה גם שבגלל הזווית החזקה, פתיחת מתלה של הגלגל תיקח אותו עמוק לכיוון פנים הרכב.
זאביק, מה שאני התכוונתי זה סרן חי, קשיח.
רק לא ישר כששתי הציריות מקבילות אלא בזוית אחת לשניה.
בעומס שום דבר לא ישתנה.
זה יהיה כמו בג'יפ שלך רק בזוית.
גלגלי שיניים ב90 מעלות, דמוי קורונה פיניון, בתור מפרק ההיגוי, זה פטנט ישן נושן... עובד, אבל כבד ומסורבל הרבה יותר מאשר צלב פשוט, ולכן עבר מהעולם (מעולם הרכב הקל לפחות). לגבי הרעיון של גיא -
נתת רעיון כללי טוב. תנסה לתמצת אותו. מה שחשוב בו זה לא עם הציריות בזוית או אם יש עוד קורונה ופיניון בזוית שאינה 90 מעלות... אלא שהדיפרנציאל מוגבה. מה שאתה אומר זה שציר הגלגלים וציר הציריות לא חייבים להיות אותו הציר. התמצית הזאת של הרעיון נכונה, ולראייה, מבוצעת בפועל בכלי רכב רבים, שהדוגמא הטובה והמוכרת מכולם היא האונימוג. שם יש תיבת העברה בקצה כל סרן, עם גלגלי שיניים רגילים (spur gears) שמגביה את הציריות מעל ציר הגלגלים ואיתם את הדיפרנציאל, והתוצאה היא כתמצית הרעיון שלך. מה רע בזה? רק שני דברים - משקל ועלות נוספים. אם נתעקש על השיטה שלך של ציריות בזוית, ניתקל בבעיות פרקטיות - הדיפרנציאלים המוכרים פועלים כך שצירי היציאה והכניסה שלהם כולם מתלכדים, הכל מסתובב על אותו ציר. אצלך צירי היציאה נמצאים בזוית, ופשוט לא קיים דיפרנציאל כזה, ואם מישהון ינסה לפתח הוא יתקל בבעיות קשות של איזון כוחות. אז מה שנשאר לעשות זה להתקין עוד מפרקים אוניברסליים ביציאה מהדיפרנציאל, ואז מה חסכת? לקחת מערכת IFS רגילה ועטפת אותה במבנה של סרן קשיח? הרע משני העולמות. חלש כמו IFS, שוקל יותר מסרן קשיח רגיל, כשכל המשקל בלתי מוקפץ, ובנוסף לכל יקר מאד.
*איך אני יודע שמשהו יהיה יקר? אני קודם כל סופר חלקים,שנית ומסווג אותם. כל דבר שאפשר לקנות מוכן (צלב, מיסב), זה חצי צרה, כל דבר שצריך להכין במיוחד (קורונה פיניון שלא ב90 מעלות) זה צרה צרורה...
???????ציטוט:
נכתב במקור על ידי גיא
ולעניין,
אם אני בונה רכב עבירות אמיתי, לא מוגבל- אני מחפש הרבה מהלך אפקטיבי, ומה שפחות הפרעות למרווח הגחון.
אז המתכון שלי-
שני מוטות רדיוס עם זווית ביניהם מחברים כל גלגל לשלדה, ומאפשרים לו תנועה מעלה מטה כמה שאני רוצה, כי המוטות ממש ארוכים... הזווית בין המוטות זה בשביל לא לאפשר תזוזה לצדדים. את הגלגל מסובב מנוע חשמלי. שום דבר לא מחבר את שני הגלגלים זה לזה.
אין סרן כבד ומפריע. המתלים אמנם נפרדים, אבל אין ציריות ואין חלקים נעים חלשים ומגבילים את המהלך.
מה דעתכם?
אסף.
על זה שנאמר - דיבורים באויר.
מה שרשמת פה זה כמו לרשום "אני רוצה את הג'יפ הטוב בעולם, עכשיו תבנו אותו. מה לא ברור פה?".
לא שאני מתיימר להיות מומחה במתלים או משהו אבל אני יודע מספיק כדי להבין שכדאי לך מאוד לקרוא ספר כלשהו בנושא מתלים כדי להבין את מהות ודרך הפעולה של כל אחד מסוגי המתלים שהוזכרו בשירשור הארוך הזה.
ובכל זאת לתגובתך האחרונה. מוטות רדיוס? טוב ויפה.. ומה בדבר הקפיצים? איזה קפיצים הולכים לתמוך במשקל? מה עם שאר מוטות הרדיוס המונעים תנועה צידית, axsle wrap, ועוד? איך מוטות הרדיוס עליהם אתה מדבר אמורים למנוע תנועה צידית?
האם ידועים לך כל הכוחות הפועלים על המתלה ואיזה מהם צריך לרסן וכיצד?
למה בעצם צריך מוטות רדיוס ארוכים, מה הסיבה הספציפית אשר גורמת לכך שעם מוט רדיוס ארוך יהיה יותר מהלך ועם קצר יהיה פחות?
ערן, ענית לאסף? אם כן, אז איך נאמר, קלעת בול... :lol: :lol: :lol:
זה מה שחנן כתב מתישהו בתחילת הדיון הזה, לגבי מנועים חשמליים.ציטוט:
נכתב במקור על ידי חנן-ג'יפולוג
מנועים חשמליים הם יופי של דבר, אבל הם יעילים במהירויות גדולות ובמומנטים קטנים, ומשתמשים בהם בדרך כלל עם רדוקציות (גלגלי שיניים) גדולות מאד. מנוע שמסוגל לתת מומנט של 900 קג"מ כפי שחנן הציע, או אפילו הרבה פחות, בתור המומנט stall שלו, במהירות אפס... זה באמת דבר מפחיד, ועם יעילות מאד נמוכה. בסופו של דבר מנוע חשמלי זה ברזלים ומגנטים. צריך הרבה קילוגרמים של ברזל, הרבה קילוגרמים של נחושת, מנוף ענק (קוטר מנוע גדול!) והמון זרם בשביל לייצק מומנט ענק במהירות אפס. בהחלט מנוע בסדר גודל של הגלגל עצמו.
עולה כאן גם שאלת הבקרה. תרשו לי לצטט כלל אצבע שלימד אותי שועל זקן בתחום הבקרה. כדי לייצר מערכת ניתנת לבקרה, כלומר שאפשר לעצור, להחליף כיוון, להאיץ ולהאיט בזמנים קטנים מספיק, האינרציה של הרוטור של המנוע, צריכה להיות דומה או גדולה לאינרציה של ה"מבוקר" - במקרה שלנו הגלגל (בהתחשב כמובן במהירויות, כלומר ביחסי העברה). זה אומר שהרוטור, ליבת המנוע, צריך להיות בעל משקל וקוטר דומים לשל הגלגל, במקרה שלנו שבו אין יחסי העברה.
אם הגלגלים לא מחוברים ביניהם על ידי ציר רוחבי כלשהו, מוטות הרדיוס שהזכרת לא יצליחו למנוע תנוע צידית. מתלה רב חיבורי, המבוסס על העיקרון אותו הזכרת ואכן מעניק את המהלך המכסימלי אותו ניתן להשיג מסרן חי, אמנם בנוי משני מוטות מקבילים לציר האורך של הרכב ושני מוטות היוצרים צורת משולש שקודקודו פונה לסרן או למרכז הרכב (לכל שיטה יש את הייתרונות והחסרונות שלה אבל לא כאן המקום לדון בהם) ומיועדים למניעת תנועה צידית של הסרן. אבל זה עובד אך ורק מכיוון שכל המוטות מחוברים ליחידה אחת (הסרן) והאורך הקבוע שלהם מונע תנועה צידית עקב יחסי הגומלין ביניהם (אף אחד מהם אינו יכול להתארך ו/או להתקצר).
לא בטוח שהסברתי את עצמי נכון אבל אני מקווה שהבנתם :wink:
תציירו, אנשים!!!!
תפתחו word, תציירו קווים ועיגולים, תעשו printscreen קטן, תעברו לצייר של וינדוס, תחתכו, תשמרו כJPG, ותעלו לאתר. נכון, קצת זמן, אבל זה מכריח לחשוב מה בדיוק אתם רוצים להגיד, כי ציור מחייב, בניגוד למילים.