נכתב במקור על ידי
ofiredri
נחשפתי לשתי הגישות, ארה"ב וישראל, הן של משרדי הרישוי והן של ציבור הנהגים.
אחריות אישית מלאה על הנהג היא משהו שיפה היה לראות מתממש בישראל, אך זה לא יקרה בעתיד הקרוב.
בקליפורניה, לדוגמא, זה קורה, המון בזכות ציבור הנהגים שמפגין אחריות אישית באופן קיצוני, לא רק אם קורה משהו כגון תאונה או גלגל שמתנתק לו מהרכב, אלא גם ובעיקר במניעת מצבים מסוג זה, כגון שיפור בלמים, מערכות היגוי, והחלפת צמיגים בזמן וכו'. הם לא חוסכים פני על בטיחות.
לנהג הקליפורני הממוצע יש מודעות מאוד גבוהה לבטיחות, והוא יעשה את כל האפשר כדי לבנות ג'יפ שלא רק עביר, אלא גם בטיחותי לנסיעה על הכביש. כשאני אומר בטיחותי, זה לא רק לנהג שנוהג בו כאינדיבידואל, אלא גם לציבור הסובב אותו. אם הוא לא בטיחותי מספיק, הוא לא ייסע על הכביש אלא ייגרר על טריילר היישר לשטח.
הודות להתנהגות מסוג זה + תשתיות שמאפשרות, משרדי הרישוי לא אוכפים שינויי מבנה, וחברות הביטוח מכסות נזקי תאונות אם וכאשר קורה משהו.
לצערי זהו לא המצב בישראל. אנשים משפרים מכוניות כדי שייסעו מהר יותר, או לחילופין בעולם הג'יפים, שיהיו עבירים יותר.
אין מספיק דגש על יחסי העברה, שיפור בלמים, היגוי, גאומטריה, וכו'
תרבות הנהיגה, חוסר המרחבים, סטטיסטיקת ההרוגים, והתשתיות לא מאפשרים מדיניות של אחריות חופשית, לצערי.
לגבי צמיגים, אני תומך במאות אחוזים בהקפדה על התקנים, כולל תקן S, כיוון שלא יעזור כלום, הצמיג הוא הקשר שלנו עם הכביש, ואין באפשרות משרד התחבורה או המשטרה לשלוט מי נוסע 180 עם הסופה שלו, או 100 עם הסיקס.
ומה עם בעל הסיקס הרגוע מכר אותו לילד בן 20 שמחפש איך לגרד את ה 160 כשהוא חוזר לרגילה ? יתפרק לו הצמיג ? אין מצב.
אני גם תומך בהקפדה על איכות הצמיג. צמיג שחוק או פגום לא בא בחשבון. זה מסכן הנוסעים ברכב ואת הסביבה !
אני משוכנע שרוב החברים בפורום המכובד הזה אינם נכללים בציבור ה"הלא אחראי" . דעתי מבוססת על מה שאני רואה בכבישים ובשטח. התנצלות מראש למי שנפגע אישית.
אף על פי כן,
אני מאוד מאמין שאם היו נותנים ל"נהג המשפר" הממוצע כלים ואמצעים לבצע שינויי מבנה והגדלת צמיגים תוך כדי שמירה על רמת בטיחות גבוהה, היה אפשר סוף סוף לממש את עקרון חופש הפרט המוטורי גם בישראל, כמו בכל מדינה דמוקרטית אחרת. החופש להנות מתחביב מוטורי מבלי לסכן לאו את הנהג ולאו את הציבור הסובב אותו.
תשכחו מאוטו דטה והוראות יצרן. הרי ליצרן, או במילים אחרות ליבואן שמייצג אותו, יש אינטרס להתנער מאחריות. בטח שלא לתמוך במי שייבא רכב ישיראל בייבוא אישי, ויש הרבה כאלה היום.
כנ"ל לחברות הביטוח.
אפילו היצרן עצמו מייצר לפעמים רכבים שלפי תקני מדינת ישראל המחמירים מידי, מסוכנים לנהג שנוהג בו, כגון הונדה S2000, מרצדס AMG, וכו'. זוכרים פורד אקספלורר עם צמיגי Firestone ? בקיצור היצרן הוא לא אלוהים.
הנה קחו את ג'יפ שבנו את ה TJ עם מערכת היגוי משנות השמונים, וקם לו משפר בשם OffRoadOnly שפיתח מערכת בשם U-Turn שמשפרת משמעותית את בעיות מערכת ההיגוי המקורית. למישהו זה איכפת במשרד התחבורה ? ממש לא, שיורד מהכביש לאלתר.
אני מציע מעבדות עם מהנדסי רכב שמסוגלים לבחון שינויים, כולל גודל צמיגים, ולייעץ לבעל הרכב איך להבטיח שיהיה בטיחותי.
אני מדבר על מבחני בלימה בסגנון האייל הצפוני, ובדיקה שאכן יחסיי העברה תואמים לגודל הצמיגים שהותקנו ברכב.
אני מדבר על בדיקות היגוי וגיאומטריה שכן מעטים רכבי השטח שפותחו להם ערכות הגבהה ייעודיות שדואגות לא רק לגובה אלא גם לבטיחות. לטעמי ההגבהות הנפוצות בארץ שכוללות קפיצים ובולמים בלבד, הרבה יותר מסוכנות מסטים שלמים שכוללים זרועות רדיוס, וכו' שמשחזרים את הגאומטריה המקורית של הרכב.
בפועל, אם ג'יפ נעול צמיגי 37" עבר את כל המבחנים בהצלחה, הוא יקבל אישור לנוע בכבישי ישראל. האישור יינתן לרכב, לא לנהג.
זה יכניס כסף למדינה, יחזיר את החיוך לציבור חולי ההגה, השטח והכידון, והכי חשוב יבטיח רמת בטיחות גבוהה בכבישים.
אני חושב שאם נגבש הצעה שתיראה גנרית מספיק, והגיונית על ידי ה"קרובים לצלחת", נוכל לקדם אותה לרמה של חתימה על עצומה ומימוש.