יכול להיות, אבל עדיין לא הבנתי איך זה מתקשר להודעה הזו -
מוטי
Printable View
(לצורך המשך הדיון: שלדה=מרכב= chassis= body - זה לא ג'יפים...)
עולם המרוצים כולו מתחלק לכאלו שמבוססים על רכב סדרתי, שמיוצר בסדרות מינמליות של כמה אלפים, ועל כלי רכב שנבנים במיוחד. במה שקשור לרכב סדרתי, אין דיון - מרכב של רכב בנוי ממה שהיצרן בונה אותו, גם היום וגם במכוניות המהירות ביותר שמשמשות למירוצי GT למיניהן בסיס השלדה עשוי ממתכות, פלדה או אלומיניום.
ברכבים בבניה עצמית/אבי טיפוס, ברוב הקטגוריות ברוב הארגונים - בטח בתחום השטח שאותו אני מכיר - התקנונים מתירים לבנות שלדות ממתכת בלבד, ולרוב אך ורק פלדה. הסיבה היא שמסבך מפלדה זה משהו שאפשר לתת לו הוראות ברורות למדי, ולצפות מבעל מקצוע טוב לייצר מבנה בטיחותי (ושלדה בעולם המרוצים זה קודם כל מבנה הגנה לנהג). מבנה מרוכב - לא. אין הוראות בנייה, כי ההנדסה הרבה יותר מסובכת (לא צריך להיות מהנדס אוירונאוטי - כמוני - כדי להסכים עם מוטי...) ואת בטיחות התוצאה צריך לבדוק. בפורמולה אחד השלדות בנויות לגמרי מחומר מרוכב, בשתי חתיכות שאחר כך מאוחדות לחתיכה אחת. הקבוצות מחויבות למסור שלדות לבדיקות ריסוק מחמירות על ידי הFIA. כל שלדת רכב חדשה בפורמולה אחת נבנית בכמה וכמה עותקים שרובם מושמדים כדי לאפשר לרכב לקבל הומולגציה. אני בטוח שיש כאן אנשים שמתעניינים במכוניות מרוץ מעבר לתחום השטח וקראו קצת על העולם המופלא הזה של פורמולה אחד ועל התהליך ההנדסי של יצירת שלדה... אני לא חושב שאפשר מבחינה מעשית להשוות בין בניית אמבטיה מחומר מרוכב לבניית מסבך צינורות פלדה. אם אתה חושב אחרת backdoorman אתה מוזמן להרחיב ולהביע דוגמאות למכוניות שאתה מדבר עליהן.
מה זה?? איך הומו עושה לגציה?? ועוד ברכב... :rolleyes:
לגבי העניין עצמו, זה עקום לחשוב ככה, למרות שזו המציאות.
להכריח להשתמש בפלדה/מתכת אחרת כי זה הכי קל לבדוק. היום ניתן לעשות אנליזות ממוחשבות שיפתרו את רוב הבעיות. ואם לוקחים מקדמי ביטחון אז לא צריכה להיות שום בעיה לבנות מכל חומר - כמובן בהנחה שהאנליזה בוצעה בהתאם לתכנון והייצור עצמו.
כמובן שזה מפריע לתת "חוקי יסוד" מראש ודורש לעבור לבחינה שלאחר בניה, אבל זה לא בלתי אפשרי.
הטכנולוגיה מתקדמת ואסור לעצור אותה רק מטעמי נוחות. (והומולגציה)...
איל
פרוייקט מדהים
כל הכבוד על ההשקעה, אני נהנה מאוד לעקוב אחריו
Keep up the good work
:cool:
קח לדוגמא את אדריאן ניואי, בלי ספק מטובי המהנדסים בפורמולה 1, ולמרות זאת המכוניות שלו (קבוצת RBR) של העונה הקודמת ריסקו את זרועות המתלה שלהם במהלך מספר המירוצים הראשונים של העונה בכמות וצורה קטסטרופלית מספיק כדי שיישנה את העיצוב שלהן באמצע העונה.
הכל נמצא כאן לפי התיאוריה - אחד המהנדסים הכי מבריקים בעולם, תקציב פיתוח פסיכי כראוי ל-F1 ואיכות ייצור מטורפת כמו שמוצאים ב-F1.
והתוצאה הסופית - דייויד קוטלהרד רוכב על הגחון כי זרועות המתלה הקדמיות התפוררו מסתם עליה על אבן שפה, לבד, בהקפות אימון.
ואם בשיא הטכנולוגיה של F1 נפלה שלהבת, מה יגידו אזובי קיר כמוני שבונים אוטו לבד בגראז' ביתי? ;)
להזכירך, השאלה של BDM הייתה -
וההסבר שניתן הוא -ציטוט:
האם בניית המרכב מחומר מרוכב כרוכה בהרבה פחות עבודה וחישובים ?
התשובה היא לא.ציטוט:
בניית מרכב מחומרים מרוכבים על פניו נראה פשוט יותר , התהליך העיקרי הוא הכנת הפנלים והתבנית/יות.
מענין אותי השוואה של פרוייקט דומה לשלך אבל מחומרים מרוכבים .
בהתייחס לשני המרכיבים העיקריים בפרוייקט : שעות עבודה , עלויות חומרים .
אם למשל עלות החומרים במרכב פלדה היא שליש מקרבון אבל נדרש פי 4 שעות עבודה .
למישהו אחר יתאים הפרוייקט הזול יותר בשעות אדם
מוטי
מוטי.
לגבי הקלות אתה צודק. ברור שנכון להיום לפחות, הרבה יותר פשוט בברזלים.
לגבי האיזוב ... אל תמכור את עצמך נמוך. זה מדהים מה שאתה עושה.
ברור שהשמיים (ומנהל הבנק) הם הגבול , אבל הלוואי על כולנו כאן להיות איתך באותו הקיר...
איל
איל-
יש כאן כמה פרוייקטים רצים שלא היו מביישים שום פורום של בוני רכבים, ככה שלא הייתי מוכר את שאר חבריי הפורום נמוך גם כן :cool:.
בכל מקרה תודה על המחמאות!
ואם כבר חזרנו לדון באוטו שלי ולא בענייני ייצור של מכוניות על, אז נוסיף כבר עדכון קטן.
אני קרוב מאוד לסיום של חלקי הגוף האחורי.
פלוס מינוס הכל פריק וגם ניתן לשינוי של המפרט האווירודינמי בהתאם לתחרות, וכאן נכנס אחד הקטעים היותר מצחיקים של הבניה שלי.
הקטגוריה שאני בונה את הרכב להתחרות בה עובדת ע"פ יחס הספק / משקל מחושב.
החישובים מתבססים על יחס ההספק והמשקל הנתונים כמובן אבל לוקחים בחשבון גם סוג ומידות של צמיגים, משקל מינימלי, הנעה, סוג גיר ועוד, ובהתאם למפרט כל רכב "ייקנס" או יקבל "קרדיט" בחישוב וככה ניתן להביא אותו למפרט היעיל ביותר במסגרת החישוב.
ע"פ חוקי הקטגוריה שאליה אני בונה את הרכב, הדגם הספציצי שלי נחשב לזוועה מבחינה אוירודינמית ולכן אם לא נעשו בו שינויים אוירודינמיים הוא מקבל קרדיט שמאפשר לי לעלות בכוח המנוע או להוריד במשקל ועדיין להשאיר אותי חוקי בקטגוריה.
לעומת זאת, הרכב שלי נחשב לאחד החזקים בתחום אם כן נעשו בו שינויים לטובת אחיזה אוירודינמית, ולכן הוא מקבל קנס בניקוד.
את הרכב שלי אני בונה לפי מפרט נטול שיפורים אוירודינמיים כביכול, אבל מנצל כל טריק שאני מכיר כדי למתוח את מסגרת החוקים עד הסוף ;).
לדוגמא, החלק האחורי של רצפת הרכב במקור גבוה במקצת מרצפת שאר הרכב, אצלי הוא עולה בדיוק בזוית של 7 מעלות.
למה זה טוב?
כי 7 מעלות היא בד"כ הזוית שבונים דיפיוזרים לרכבי מסלול :D
כדי שאף אחד לא יגיד שזה דיפיוזר, את הפלטות האנכיות אני מחבר בהברגה ככה שניתן להוריד אותן ואז זה פשוט הרצפה של הרכב :lol:
עוד דוגמא, אין בעיה לחורר את הבודי כדי לשפר את הקירור, זה משהו מקובל לחלוטין במכוניות מירוץ.
אצלי אני מחורר את הפנל האחורי טוב טוב ומוסיף NACA duct ברצפה של התעלה המרכזית, מה שכמובן יעזור לקירור של הדיפרנציאל, וזה גם התירוץ שלי :lol:
זה שככה אני גם מונע את המצב הקיים שבהרבה מכוניות החלק האחורי (בד"כ הפגוש) משמש כמעצור אויר, זה כבר עניין אחר.
מלבד זאת על הרכב יהיו מורכבות גם כנף קדמית וכנף אחורית, אבל הן כמובן יורכבו בהברגה ויוסרו בזמן תחרויות בקטגוריה הספציצית הזו (בשאר התחרויות שאני מתעתד להשתתף בהן אין הגבלה).
תמונות בקרוב.
מוטי
יש אנשים שיילעסו לאנשים אחרים את החומר ויש כאלו שיעודדו את הצד השני לחשוב כדי להוביל את עצמו לתשובה, אני מהסוג השני.
לא הצעתי לך לחשוב על תשובה בצורה נגטיבית, להיפך, ביקשתי ממך לחלוק עימנו את קו המחשבה שלך ומשם תגיע לתשובה.
אפילו קיבלת רמיזה עבה לאיזה כיוון זה יילך - תכונות החומר ושיטת הייצור.
מוטי
לגבי תכונות חומר, כבר העלתי קודם השערה :
"אני מנחש שעיקר הסכנה הוא בחוסר הגמישות של מרכב מחומרים מרוכבים , ספיגת האנרגיה תוך קריסה עצמית לא קיימת כמעט"
לגבי שיטות ייצור, אני די בור בתחום המרוכבים .
אם זה מסיט את הדיון מתנצל מראש, אפשר לפצל לשירשור אחר.
המהירות הסופית שהרכב שלי מתוכנן להגיע אליה היא 208 קמ"ש.
זה די נמוך, אבל היתרון של הרכב הזה הוא בשמירה על מהירות ממוצעת גבוהה בגלל האחיזה - מהירויות הפניה גבוהות מאוד.
ככל שהמסלול שעליו אתחרה יהיה הדוק יותר (יותר פניות) ככה היתרון של הרכב יבוא לידי ביטוי, וככל שהמסלול יהיה פתוח יותר ויאפשר הגעה למהירויות יותר גבוהות ככה אני אוכל יותר חצץ מהמתחרים שלי.
מוטי
יחסי העברה של הגיר והדיפרנציאל וקוטר הצמיג.
מוטי
אתה לא לוקח בחישוב מקדם גרר?
יש פה דוגמא לחישוב מהירות סופית .
איל לא בונים עם חומרים מורכבים עם מקדם ביטחון 7000% רק בגלל שמירה על הקידמה.
הנדסה נכונה לעומת זאת הכרת החומר שאתה עובד איתו התוצאה שאתה רוצה להשיג והדרך להשיג אותה קובעים לרוב את סוג החומר .
חוץ מזה אתם מדברים על חומרים מסרטנים ברמה מטורפת (במהלך העבודה איתם) וזו עוד סיבה למה לא כל אחד יכול לעבוד איתם .
אין ספק שסדנה ביתית לא מתאימה לעבודה עם מרוכבים.
אבל זה שיקול זר בנושא הבטיחות, בכל מקרה תשובה כבר מצאתי (לא רחוק מהניחוש)
התנהגות החומר בתאונה מעל 50 קמ"ש ,היא אלסטית עד לקריסה ומאילך מעבר חד ללא קריסה מבוקרת לאפס חוזק.
עידו, כל אחד יכול לעבוד עם חומרים מרוכבים, רק צריך ציוד מיגון מתאים :).
פשוט וקל כמו פלדה ואלומיניום זה בטוח לא, אבל אני לא פוסל את האפשרות על הסף.
יש סיכוי שעוד לפני סוף הפרוייקט הזה אני אבנה לעצמי כנפיים אחוריות ודשבורד מקרבון.
היום השלמתי חלק נכבד מהמבנה האחורי של הבודי.
החיפוי פריק לחלוטין, בין אם בחתיכה אחת או בשתיים - הרצפה ניתנת לפירוק בנפרד.
הפרדתי את הרצפה כדי לעשות לעצמי את החיים יותר פשוטים אם אני סתם רוצה להחליף שמן בדיפרנציאל בלי לפרק את כל הבודי.
ההברגות הנפרדות של הרצפה גם יאפשרו לי החלפה קלה בעתיד של דיפיוזר או הרכבה של פלטות אנכיות לרצפה הנוכחית.
מוטי