היליפט, Hi-Lift הוא שם מותג של חברת בלומפילד מניופקצ'רינג מבלומפילד, אינדיאנה. החברה הפרטית הזו קיימת כבר 100 שנה, וחייבת את הצלחתה למוצר אחד - מגבה ההיליפט, שהומצא על ידי מייסד החברה ג'ון הארה (Harrah). השם היליפט הפך לשם גנרי - כמו פריג'ידר, כמו ג'יפ... ישנם מוצרים דומים עד זהים מייצרנים אחרים, אך ההיליפט המקורי הוא עדיין הנמכר והנפוץ ביותר, והמדריך הזה מתייחס אליו. במה הי-ליפט שונה מסתם ג'ק? הוא לא מרים את הרכב מלמטה. הוא תופס את הרכב בהיקפו ומסוגל להניף אותו לגבהים גדולים מאוד, מטר וגם יותר לפי הדגם הספציפי. בנוסף, הוא יכול לשמש גם ככננת ידנית, וכבונוס (לא ממש שימושי לרובנו) הוא יכול גם לשמש כמכבש לעומסים נמוכים, כ350 ק"ג. הוא קל ומהיר מאד לתפעול, ואחרי מאה שנה של פיתוח, זהו מוצר מאד בשל ואמין. בשביל מה ג'יפאי צריך ג'ק היליפט? לא בשביל להחליף פאנצ'ר על כביש החוף. בשביל זה עדיף, פשוט ובטוח יותר להשתמש בג'ק פשוט, המקורי של הרכב, מתחת לסרן. ג'ק הי-ליפט הוא אביזר חילוץ. התחפרתם בחול עד השלדה? מרימים את הגלגלים עם ההייליפט, ממלאים את הבורות מתחתם בחול, מורידים אוויר מהגלגלים אם לא עשיתם את זה בכניסה לדיונות, מורידים את הגלגלים לקרקע, אורזים את ההיליפט את ההייליפט ונוסעים לשלום. אפשר לעשות את זה גם עם ג'ק רגיל, אבל המהלך הזעום שלו, העובדה שצריך להניח אותו מתחת לסרן, הצורך לחפור בחול כדי להכניס אותו מתחת לסרן, יעשו את החילוץ להרבה פחות נעים. כשמדובר בבוץ, זה כבר גובל בבלתי אפשרי. היליפט שימושי גם בסלעים באותה צורה - להרמת הרכב מהצדדים, מקדימה או מאחורה, מילוי בורות מתחת לגלגלים או הפלת הרכב החוצה מהנתיב שבו הוא תקוע.
הבעייתיות העיקרית בשימוש הזה היא שאם משתמשים ברצועות גרירה סטנדרטיות ארוכות, עלול להווצר מצבר שמלוא טווח הפעולה של ההייליפט מספיק רק כדי למתוח את הרצועות, והרכב עדיין לא זז. לכן, רצוי, אם מתכננים על ההייליפט לשימוש כזה, שהאמצעים הנוספים לחיבור ההייליפט אל הרכב ואל העוגן יהיו חסרי אלסטיות, כמו כבלי פלדה ושרשרת ברזל, ובנוסף שיהיו ניתנים לקיצור, על מנת להתאים את אורכם במדויק למרחק שבין העוגן אל ההייליפט. ישנן שרשראות ייעודיות לעניין, עם אנקולים בקצה שבנויים להתלבש על חוליות השרשרת עצמה. הכנת הרכב לעבודה עם ג'ק הי-ליפט
הכנת הרכב כוללת קודם כל מדרגות צד מסיביות, מחוברות ישירות לשלדה. זאת מכיוון שההרמה הנפוצה והנכונה יותר עם הייליפט היא מצד הרכב, ולא מקדמתו או מאחוריו. הסיבה לזה היא שאם אתה מרים עם הייליפט מקדימה או מאחורה, שזה המימד הצר יותר של הרכב, הפגוש מהר מאוד מקבל זווית, שגורמת להייליפט להחליק ממקומו. בנוסף, אם רוצים לחסוך עבודה ולהרים שני גלגלים בבת אחת, המשולש שתומך ברכב במצב של הרמה מקדימה או מאחורה, הוא עם בסיס צר מאוד, וזה גורם לרכב לנטות לצדדים וליפול. אם מרימים מהצד, הבסיס של המשולש הוא רחב, והרכב יציב הרבה יותר. בתמונה משמאל מצויירים המשולשים הנ"ל. למרות שההרמה מקדימה או מאחורה היא מומלצת פחות, כדאי לשמור את האופציה ולדאוג לכך שגם הפגושים יהיו חזקים מספיק כדי להיות מסוגלים לעבוד עם הייליפט וזאת לצורך הטכניקה בזמן הרמת הרכב מצידו, רצוי לפתוח את דלת הרכב שנמצאת מול ההייליפט. זה ימנע פגיעות של מוט ההייליפט בדלתות:
היכן מאחסנים את ההייליפט בג'יפ?
לחלק מהסעיפים יש פתרון פשוט, כמו נרתיק ששומר על ההייליפט מלכלוך חיצוני, ובו בזמן שומר שהלכלוך בהייליפט לא יפריע למה שנמצא מסביבו. ניתן לקנות נרתיק מקורי כזה או לתפור משהו מאולתר. בהרבה רכבים רואים שההיליפט ממוקם על הגגון. זה מגביה את מרכז הכובד ורצוי להימנע מכך. רצוי למצוא להייליפט מקום על רצפת הרכב. ברכבים שבהם המקום הוא מוגבל, ומהלך המתלה שלהם לא ארוך מאוד, והם לא מוגבהים במיוחד, אפשר לשקול לקצר את מוט ההייליפט. בג'יפים אפשר ומקובל להתקין את ההיליפט שוכב על הפגוש הקדמי או עומד בצמוד לפגוש האחורי או מתקן הגלגלים הרזרביים. כל מה שנדרש כדי לקבע היליפט הוא שני ברגים מרותכים, אומי פרפר ושייבות. בכל מקרה, היליפט שנמצא בתוך הרכב חייב להיות מאובטח בצורה מוחלטת! במקרה של התהפכות, המסה של היליפט המסתובב חופשי ברכב יכולה להרוג!
תפעול ההייליפט - וידאו: שימו לב לנקודות הבאות בזמן שאתם צופים בוידאו:
אזהרה: להייליפט יש פוטנציאל להיות מסוכן ביותר אם הוא מתופעל בדרך הלא נכונה. רבים וטובים נפלו בסעיף הזה, וישנם מקרים רבים של "כמעט ונפגע" ומקרים של פגיעות ממשיות בגוף. קראו את חוברת התפעול שבאה עם ההייליפט, ופעלו במדויק לפי ההוראות! קובץ ההסבר על תפעול ההייליפט הוא מפורט מאוד ומדויק, ואין טעם לתרגם את כולו לעברית. רק נדגיש מספר כללים חשובים במיוחד:
הסבר לשני הכללים האחרונים: המצב המסוכן ביותר בהייליפט הוא ההורדה. במצב הורדה יכולה להתרחש תופעה שבה אם הידית לא מוחזקת היטב, הידית עלולה להיכנס לתנודה מחזורית מהירה מעלה/מטה, כשבדרך היא עלולה להפליק לסנטר קרוב. מה שנקרא "היליפט משתולל". באותו זמן, הרכב נופל במהירות, והידית משתוללת מעלה מטה ללא שליטה. סיטואציה זו היא שהוציאה להיליפט את שמו ככלי קטלני. תחזוקת ההייליפט:
בסיס רחב. על מנת שההייליפט לא ישקע בבוץ או בחול, בזמן שאנחנו מנסים להרים את הרכב, יש לסדר לו בסיס רחב. אפשר לקנות בסיס מקורי מפלסטיק של חברת היליפט, הנראה בתמונה משמאל. אפשר גם לאלתר בסיס עץ או ברזל רחבים. אני משתמש באחד מהבזנ"טים שממילא יושבים אצלי ברכב ומשמשים כעוגן לכננת. עשיתי באחד מהבזנ"טים חורים שמתאימים לחורים בבסיס ההייליפט, ניתקתי את בסיס ההייליפט מהמוט המחורר, וחיברתי את הבסיס אל הבזנ"ט באופן קבוע. הבזנ"ט לא רק מוסיף שטח מגע, אלא מייצב מאד את
|
הודעת מערכת