Close
  • מבחן דרכים: מיצובישי פאג'רו דקאר PRO

רב-סרן שמועתי מספר, כך אומרות השמועות, שבעוד שנה וקצת מיצובישי פאג'רו יירד סופית מבמת רכבי ה4X4 הקשוחים עליה כיכב במשך 35 שנים. עד שזה יקרה או לא, חברת כלמוביל, יבואנית מיצובישי, מציעה חבילת אבזור שטח בהתקנה מקומית שמבטיחה להיות אפקטיבית ולהוסיף אטרקטיביות ל-SUV המזדקן עבור לקוחות שבאמת מתכוונים לקחת אותו לשטח. וזה מה שעשיתי: לקחתי אותו לשטח. בלי לעשות לו הנחות ובלי להקשיב לאנחות.

(צילומים: עידו ברלי)

20 שנה עגולות אני בעיתונות רכב. עשרים פאקינג שנים. זה מספיק זמן על מנת להבין ולהפנים שלתעשיית הרכב העולמית אין סנטימנטים לשום דבר למעט כסף. שנים שאנחנו מלהגים על ביצועים והתנהגות ויכולות בכביש ובשטח, מחנטרשים על ''ערכי מותג'' למיניהם... ואני חושב לעצמי איזה אידיוטים אנחנו - כי הכל חברים, זה חרטא-ברטא. למותגים אין ערכים למעט שורת הרווח וחוץ מזה אין כלום כי אף פעם בעצם לא היה כלום ובעתיד עוד אפילו נתגעגע ל''כלום'' הנוכחי, כי הכלום העתידי יהיה הרבה יותר כלומניקי.

לייצר מכוניות זה עסק, לא תחביב. יצרני הרכב משחררים לאולמות התצוגה רק את מה שיוכלו למכור ואם הביקוש העולמי ל-SUV גדולים עם כישורי שטח הולך ומצטמק, אז זה ברור שיגיע הרגע שייצורם יופסק. ואם במקביל הקהל רוצה רק קרוסאוברים אנמיים בטעם תפל ללא יומרות וללא יכולות - אז זה מה שיהיה. ואם להוסיף חטא על פשע, לחטט לנו עמוק יותר בפצעים הכואבים ואולי אפילו לזרות עליהם מלח בגסות סדיסטית - לעתים היצרן גם ישתמש ללא בושה בשם הדגם של SUV/רכב שטח מיתולוגי מתוצרתו בעבר וידביק אותו על אחוריו של קרוסאובר מאוס...

אנחנו ממש לא בטוחים שהשם המיתולוגי ''פאג'רו'' יתנוסס על אחוריו של קרוסאובר עתידי של מיצובישי. מה שבטוח זה שמיצובישי הוא יצרן שעבר תקופה לא פשוטה. גם תחת בעלות נוכחית של רנו-ניסאן, לא נותרו לו שומנים ורזרבות וירידת הביקוש לכלי רכב מסוגו של הפאג'רו יביא אותם ככל הנראה להפסיק את ייצורו בסוף השנה הבאה ולהתמקד בקרוסאוברים ובטכנולוגיות היברידיות/חשמליות. לכן אנו מרגישים שהפאג'רו BK הנוכחי כבר סוגר פינות אחרונות ומשלים טופס-טיולים לקראת חופשת השחרור שלו.

כמעט 10 שנים הבחור נמצא איתנו וגם כשהוצג ה-BK ב-2008 כ''פאג'רו החדש'' ברוב פאתוס, אי אפשר היה שלא להתרשם שמדובר יותר במתיחת פנים עמוקה ל''קינג'' יליד שנת 2000 (בישראל מ-2001) מאשר בפאג'רו חדש לגמרי. כך שמי שטוען שבעצם מדובר ברכב הרבה יותר ותיק - בן 18 שנה היום, בתכל'ס לא טועה בהרבה. אבל גם אלה שטוענים בתוקף ש''סוס מנצח לא מחליפים'' לא טועים - כי הפאג'רו הוותיק הוא SUV מוצלח.
    כשמשווקים כלי רכב שנמצאים לקראת סוף דרכם, מקובל לתת להם פוש קטן אחרון כדי שיפרשו בשיאם ולא יירדו בדממה מהבמה. ה''פוש הקטן'' הזה בפאג'רו BK הוא גירסה מכוונת לשטח. מי שזכרונו לא מזייף יוכל אולי להיזכר שגם בעבר כמה דגמים שהוצעו פה ושם עם חבילות שטח שכללו מיגונים, צמיגי AT ולעתים גם קיטים של קפיצים ובולמים חליפיים באיכות גבוהה יותר מהמקורית שגם העניקו אי-אילו סנטימטרים של הגבהה ושיפרו משמעותית את איכות הנסיעה.
    אבל הימים היו ימי עידן הדמדומים שבו מצד אחד החוק המטופש אסר על כל שינוי ברכב ומצד שני לא בדיוק טרח לאכוף את האיסור הנ''ל. כיום לאחר כניסתן לתוקף של התקנות החדשות השנויות במחלוקת והמטופשות הרבה יותר (זה בלשון המעטה ואני מאוד עדין בניסוח) ניתן להגביה רכב שטח עד 50 מ''מ באופן חוקי (לא את כולם - אבל זה עניין לוויכוח אחר) בקיט קפיצים ובולמים מאושר ולקבל אישור רשמי כדת וכדין, שורה ברישיון הרכב.החלטת היבואן להציע ''גירסת שטח'' משלו היא צעד טבעי ומתבקש שאנחנו תוהים מדוע היבואנים הבודדים שעדיין מוכרים רכבי שטח אמיתיים כמו ג'יפ וטויוטה לא עושים כמוהו (התשובה - הם מוכרים מספיק גם בלי זה. אז למה שיטרחו בכלל).

קל גם להבין מה עומד מאחורי הרעיון - רבים מרוכשי הכלים הללו מעבירים אותם סשן שיפורים שכולל קיט הגבהה, ערכת מיגונים וסט צמיגי שטח - אז למה שלא יעשו זאת במעמד הזמנת הרכב בסוכנות ושהיבואן ירוויח על השיפורים הנ''ל ולא סדנאות מבחוץ? הרי זה ''מקורי מהסוכנות'', חוסך זמן וריצות וטופסולוגיה, מקבלים את הסחורה במחיר טוב יותר, וזה גם נראה מיוחד וקצת שונה מהפאג'רו הרגיל של השכן שלכם שרכש לפני חודש-חודשיים. אז אם הכל כל כך טוב, מה הבעיה?

וואלה, אין שום בעייה! נהפוכו. למעט אולי למה זה לקח כל כך הרבה שנים? וההסבר שאני מקבל הוא כמובן שהכל בגלל הסוגיה החוקית ורק אחרי שהעסק אושר רשמית על ידי משרד התחבורה אפשר היה להתחיל לעבוד על הפרויקט ... יאללה, בסדר. טוב מאוחר מאף פעם.

חבילת השטח שקיבלה את הכינוי PRO מוסיפה כ20,000 שקלים למחירו הלא ממש נמוך מלכתחילה של פאג'רו דקאר ארוך רגיל (335,000 שקלים) אבל מי שיפרוט את רכיבי העיסקה הזו לפרטיה יגלה שייתכן שללקט את הרכיבים בעצמכם ולהתקין אותם על פאג'רו דקאר רגיל, לא יעלה הרבה פחות, ומה שבטוח, זה שתבזבזו זמן. על כן התכנסנו כאן לבדוק מה החבילה הזו שווה.
    אז מה היה לנו שם?...

פאג'רו דקאר-PRO. את הפאג'רו הארוך אתם מכירים. כאמור - פז''מניק רציני. אין שום הבדל במרכב, שמזכיר קרון גדול. רצו לתת לי אחד שחור-ערס כמו הלילה שאחרי עשרה מטרים בשטח ייראה מטונף אבל התעקשתי על הלבן-פנינה שמצטלם טוב יותר וידגיש יותר את ההבדלים בינו לבין פאג'רו רגיל.

והוא באמת שונה מעדר הפאג'רו הרגילים. האוטו הזה זקף את ראשו בגאווה והעלה 50 מ''מ בגובה בזכות קיט הגבהה שכולל ארבעה קפיצים מתוצרת פדרס וארבעה בולמי זעזועים מתוצרת בילשטיין. אם תכניסו ראש לבית הגלגל להתבונן תגלו שהקפיצים אדומים והבולמים צהובים - אבל ממש אין צורך לרסס אותם בספריי שחור. כי כל העסק כאמור חוקי ברשיון ומה שיותר חשוב מהגובה - מבטיח שיפור גדול ומורגש בהתנהגות הדינמית. גם בכביש ובעיקר בשטח.

מתחת למרכב מותקן סט מיגוני אלומיניום מלא, מפגוש לפגוש, מתוצרת אספיר. חישוקי 18 אינץ' וצמיגי כביש נמוכי החתך נשארו במחסנים, ובמקומם אתם מקבלים חישוקי סגסוגת בקוטר הנכון יותר - 17 אינץ', בגוון שחור-מט אופנתי, שהולבשו בצמיגי All-Terrain KO2 קשוחים מתוצרת BFGoodrich.

למרות שתמיד יקפצו אלה שיתעקשו שהצמיג שלהם הכי טוב - ה-BF KO2 עדיין נחשבים לכוכבי ליגת העל של צמיגי קטגוריית ה-AT בשוק ולכן הם גם לא זולים במיוחד. מידת הצמיגים בפאג'רו PRO היא 265/65R17 שבתרגום לג'יפאית מדוברת שוות ערך ל-31 אינץ'. בדיוק כמו צמיגי ה-265/60R18 של הפאג'רו דקאר הרגיל.. כל ההבדל הוא רק סנטימטר ורבע בגובה הדופן. אבל אותו ס''מ ורבע וסוליית ה-AT האגרסיבית עושים את ההבדל בינם לבין צמיגי הכביש וההבדל גדול. גדול מאוד. עצום ורב, הן בכביש והן בשטח. לטוב ולרע ועוד נגיע לזה. ערכת השיפורים מסופקת על ידי ''אספיר'' ועבודת ההתקנה מבוצעת במוסכי רשת ''הילוך שישי'' שהוסמכו על ידי אספיר לבצע את ההתקנות.

בגדול, זו ערכת השיפורים. זהו?... זה הכל?... לא. יש גם קצת קוסמטיקה הכרחית. מלבד החישוקים המושחרים, חבילת ה-PRO מספקת גם סמלוני PRO מפלסטיק שמודבקים על הכנפיים הקדמיות והדלת האחורית, והשחרה של קורות המרכב באמצעות פילם שחור מודבק. לדעתי זה נראה בכלל לא רע, אם כי אישית, אם הייתי בעליו של פאג'רו רגיל כנראה שלא הייתי טורח להדביק על האוטו את מדליוני הפלסטיק ולהשחיר את הקורות. אבל אז איך כל השכנים יידעו ששילמתי יותר עבור דגם משודרג?

בינתים ברכב המבחן, בן כמה חודשים שכבר גמע אי אילו אלפי ק''מ בידיים ערלות, הדבק הדו-צדדי שמצמיד את הסמלונים למרכב התחיל להיכנע והם כנראה ינשרו מעצמם בקרוב מבלי שאף אחד ירגיש. אנשי מיצובישי, תרשמו לעצמכם לשפר את הנקודה הזו באמצעות דבק דו''צ קצת יותר עקשני.

לסיכום פרק הויזואליה אפשר לומר שהתוצאה הסופית חיובית. להבדיל מפאג'רו דקאר רגיל שהוא בבירור קצת נמוך מדי וחישוקי ה-18 אינץ' עם צמיגי חתך נמוך פוגמים במסר שלו, ב-PRO המוגבה הפרופורציות הרבה יותר טובות ונכונות. האוטו נראה תכליתי וקשוח ובתכל'ס זה בדיוק מה שרבים מהרוכשים אוהבים ורוצים.

ומה עם כל היתר?

לטובת מי שלא מכיר אקח המון אוויר, ואחזור על כל המיפרט הוותיק. למיצובישי פאג'רו (שנבחן כאן לאחרונה די מזמן) מרכב אחוד (יוניבודי) עם חמש דלתות וחמישה מושבים, ובנוסף מושב זוגי קטן שמתקפל לריצפת תא המטען. סה''כ שבעה מושבים, אם כי אני מעדיף לקרוא לתצורה הזו ''5+2''.

ארבעת המתלים נפרדים עם קפיצי סליל. המנוע הוא ה-DI-D הותיק - טורבו-דיזל עם הזרקה ישירה ומסילה משותפת בעל ארבעה צילינדרים בנפח 3.2 ליטר, מספק 190 כ''ס ב-3500 סל''ד (ירידה של 10 סוסים מההספק המוצהר עד כה) ו-45 קג''מ דשנים ב-2000 סל''ד.

תיבת ההילוכים אוטומטית-פלנטרית בעלת 5 מהירויות ואפשרות לשליטה ידנית (טיפטרוניק) ותיבת העברה Super-Select II עם ידית קטנה כמו פעם, בעלת ארבעה מצבים: 2H (יחס גבוה, הנעה אחורית), 4H (יחס גבוה, הנעה כפולה, דיפרנציאל מרכזי פתוח) 4HLc (יחס גבוה, הנעה כפולה, דיפרנציאל מרכזי נעול) ו-4LLc (יחס נמוך, הנעה כפולה, דיפרנציאל מרכזי נעול). להבדיל מתיבות העברה אמריקאיות כאן אין מצב N (ניוטרל). חוץ מזה יש גם בקרת משיכה לכל ארבעת הגלגלים וכפתור R/D LOCK לנעילת הדיפרנציאל האחורי. אין כל מיני תוכניות-שטח אלקטרוניות, הכל נשלט ידנית ולא ע''י מחשבים קפריזיים והאמת היא שזה מוצא חן בעיני.

עד כה, המפרט סבבה לגמרי אם כי אין ספק כי הוא כבר לא בחזית הטכנולוגיה. אמנם נתוני תפוקת המנוע מקבילים/עדיפים במעט על המתחרה היפני הישיר אבל רוב ה-SUV המודרניים מציעים יחידות כוח מתקדמות, חזקות יותר ובעיקר מעודנות הרבה יותר. גם 5 מהירויות בגיר הן כבר לא שוס כשהגירים המתחרים משוויצים ב-6 עד 8 מהירויות. אז מה נשאר? תיבת העברה מרובת מצבים שנשלטת ע''י בורר מכני? דעו לכם ש''ידית הטרנספר'' הזו היא אחיזת עיניים. היא אינה מכנית אלא מפעילה את תיבת ההעברה באמצעות שילוב חשמלי וזה ככה במיצובישי עוד מימי הקינג.

התחושה המיושנת ממשיכה ללוות את הפאג'רו גם מבפנים. הוא אמנם מאובזר היטב ועל איכות הייצור וההרכבה שלו אין ויכוח - אבל חלק מהחומרים פשוטים וזולים עד כאב, מחשב הדרך מרגיש כמו מסע אחורה בזמן עם תצוגת פיקסלים גסים מונוכרומטית שמזכירה משחקי וידאו קדמוניים מתחילת שנות ה-80. מנגד יש מערכת מולטימדיה Connected-Car מבוססת אנדרואיד עם WI-FI מובנה, וייז ומצלמת רוורס וגם מצלמה קדמית.

המרחב הפנימי נכבד והמושבים בשתי השורות הראשונות מצויינים - נוחים מאוד גם בנהיגת שטח וגם בנהיגת כביש ארוכה. משענת המושב האחורי מתפצלת ומתקפלת והזווית שלה ניתנת לכוונון. שטח החלונות גדול והתחושה האוורירית מקבלת חיזוק מגג שמש ענקי שנפתח במלואו ומאפשר עמידה עם גוף בחוץ לצורך צילום למשל. צמד המושבים האחורי לעומת זאת מיועד לילדים בלבד ופתיחתו מבטלת את תא המטען המרווח.

המושבים כאמור נוחים והם גם מרופדים בעור (תעשייתי), הקדמיים מחוממים/מאווררים ומושב הנהג גם מתכוונן חשמלית והישיבה גבוהה ושולטת עם שדה ראייה מצויין - אבל מה כל זה שווה אם תנוחת הנהיגה ''אסיאתית'' ולקויה? הבעיה אינה במושב אלא בגלגל ההגה הנמוך מדי שמתכוונן רק לגובה בטווח מאוד מוגבל. נהג גבוה עם רגליים ארוכות שרוצה לשבת נכון יגלה שגלגל ההגה נמצא רחוק ונמוך מדי, היכן שהוא עמוק בין הברכיים. זה מחייב נהגים גבוהים לקרב את המושב ולפשק את רגליהם כמו צפרדע בזמן שברכיהם ניגפות בדשבורד, וכל זה רק כדי שיוכלו לאחוז בהגה ולתפעל אותו בנוחות. זו צרה שאופיינית ליצרנים מהמזרח הרחוק שאי שם בעשור הקודם כנראה היו משוכנעים שבכל העולם הגובה הממוצע של בני אדם הוא בין מטר וחצי למטר ושישים... ואם מישהו יגיד שאין מה להתרגש כי בעוד הרבה כלי רכב יפניים זה ככה, אענה לו שצרת רבים היא נחמת טיפשים. בפאג'רו באמת אין בעיה של מרחב פנימי ומיצובישי סתם טעו עוד בזמן התכנון של הקינג ואחר כך התעצלו/התקמצנו לתקן.

מסמר אחרון בעצם הפז''מ מגיע בסעיף איבזור בטיחות. אין מה לעשות - זה אולי מודל 2018 אבל בפועל האוטו מאוד ותיק (לא רוצה לומר ''ישן'') ועומד לפני סיום הייצור - מה שמסביר למה ליצרן לא דחוף להשקיע בו בפיתוח/התאמה של מערכות מודרניות. מה שיש זה את הכריות והבקרות האלקטרוניות המקובלות, אבל אין בלימה אוטונומית, תיקוני היגוי אקטיביים, התרעת מעבר נתיב, קורא תמרורים וכו'. מצד שני מקבלים מערכת מובילאיי, המחויבת על פי חוק החל מ-2018 בכל רכב שלא מצויד במערכות התרעה מקוריות מהיצרן.
    על הכביש

אני נכנס לאוטו. מתיישב ומכוון מושב ומראות. הוא מרגיש גבוה. קצת יותר ממה שאני מכיר מפאג'רו רגיל. ככה זה כשהתחת מונח 50 מ''מ גבוה יותר. רק 50 מ''מ וההבדל כל כך מורגש. הוא גם מרגיש ותיק ומיושן ותחילת תנועה מספרת מיד את כל הסיפור שלו. כן, זה רעש של דיזל כמו פעם והוא מחוספס ו''חקלאי'' יחסית. כוח דווקא יש, בשפע, הוא יוצא בנחרצות מהמקום ומאיץ בנחישות - נתוני היצרן מספרים על 11 שניות מעמידה ל-100 קמ''ש ובמציאות זה מרגיש מהר, אולי בגלל הרעש הלא מנומס. אבל המנוע באמת שופע מומנט וביחד עם יחסי ההעברה הארוכים יחסית יש לו נשימה ארוכה והוא הודף את הקרון הגדול קדימה בנונשלנטיות ויודע לשייט על קרוז-קונטרול במהירויות שוללות רישיון בסל''ד רגוע למדי. מצד שני יחסי ההעברה הארוכים לא מצליחים להחמיא לצריכת הסולר שעמדה על 7.7 ק''מ ממוצעים בלבד לליטר במהלך כל המבחן. SUV של פעם אמרנו כבר? לטוב ולרע.

מהמורות עירוניות ראשונות מרעידות ומטלטלות את הפאג'רו דקאר PRO. קפיצי ההגבהה קשיחים יותר מהמקוריים - הם שוקעים פחות תחת משקל הרכב ובכך מייצרים את ההגבהה. אבל יש לזה מחיר - הפאג'רו פרו לא בולע ברכות את המהמורות העירוניות אלא מקפץ מעליהן. הבילשטיינים הצהובים מרסנים היטב ומונעים טלטלות אבל לא מפנקים את הישבן במהירויות נמוכות. לזכות הפאג'רו ייאמר שהוא לא מעביר תחושת חוסר נוחות, אבל מי שמחפש רכות ספוגית מוטב לו שיוותר על ערכת ה-PRO או שילך אצל המתחרה הישיר ויקבל שם מתלי מרשמלו, בולמי זעזועים סמרטוטיים ומלוא החופן נדנודים - ''רך-רך'' כמו שההדיוטות אוהבים.

התחושה המהודקת והמוצקה עוברת מהר מאוד לייצור דיבידנדים, כשהכביש נפתח והמהירות עולה. הבילשטיינים הצהובים מרסנים כל כך הרבה יותר טוב מהסחורה המקורית ואנו מקבלים גיהוץ טוב של מהמורות, יציבות כיוונית מצוינת ויכולת תקיפת פניות שאינה נופלת מזו של פאג'רו סטנדרטי ואולי אפילו טובה יותר.

כמובן שכאנחנו אומרים ''תקיפת פניות'' אנחנו לא מתכוונים שהקרון הגדול יכול לאיים במשהו על פורשה 911 ושות' בזמני הקפות על המסלול בפצאל וכנראה שגם לא על מיצובישי לנסר-ליסינג. אבל אם נוציא מהמשחק את המתחרים המודרניים ממנו ונישאר בממלכת ה-SUVים הקלסיים במשקל 2 טון פלוס - הפאג'רו PRO הוא ללא ספק עדיין סמן דינמי ימני. בוודאי אם משווים מולו את המתחרה הישיר שדינמיות אינה כלולה בערכי המותג שלו, אבל גם מול הפאג'רו הסטנדרטי.

מיותר לציין שמצב 4H בתיבת ההעברה משפר את העניינים אפילו עוד יותר גם על כביש יבש, אבל יש לזה מחיר בתחושת כבדות מסוימת ובעליה מינורית אך נוכחת בצריכת הסולר. אם כמו רוב נהגי ה-SUV אתם מתנהלים על הכביש במתינות, כל עוד הוא יבש אפשר להישאר ב-2H ולחסוך בדלק.

מצד שני הפאג'רו PRO נופל בבירור מאחיו הרגיל ברמת אחיזת הכביש שמספקים הצמיגים. BF מייצרים צמיגי שטח מצויינים, אבל אף צמיג שטח לא יכול לספק רמת אחיזת כביש שתתחרה אפילו בזולים ובפשוטים שבצמיגי הכביש. זה אומר שצריך לגלות משנה זהירות ולא להגזים. בנוסף - ב-SUV עם שילדה ומתלים טובים כמו פאג'רו קל לזהות שצמיגי ה-AT הללו מזמזמים ו''מגרגרים'' ונוכחותם מוחשית כל הזמן. נכון - אלה לא הרעש והוויברציות של צמיגי MT אבל בהשוואה לנסיעה החלקה כמשי של צמיגי הכביש המקוריים, ה-BFים מורגשים היטב. זה המחיר שמשלמים עבור עמידות ואחיזה בשטח.

ב-SUV לא כל כך מקובל לרדת לעומק איכויות ההיגוי אבל פטור בלא כלום אי אפשר, כי כאן בכל זאת יש על מה לדבר - כמקובל במכוניות של פעם יש כאן תגבור הידראולי ועל כן תחושת ההיגוי טובה יחסית ל-SUV וכמעט-טבעית ולא מלאכותית כמו בהגאים מחושמלים. אבל מצד שני מסרק ההגה של הפאג'רו לא מתוגבר דיו במהירויות איטיות וזה מפריע כי הוא גם סובל מיחס העברה איטי מדי ועל כן מצריך עבודת ידיים מרובה - תוסיפו לזה רדיוס סיבוב שאינו מהמבריקים ועל תנוחת הנהיגה שמקשה על עבודת הגה מהירה ונוחה כבר דיברנו - ותקבלו מערכת היגוי מעייפת ולא מוצלחת.

ביקורת אחרונה נוגעת לבלמים: אמנם ארבעה דיסקים מאווררים אבל מצד שני הם נאלצים להתמודד עם משקל עצמי מינימלי נכבד של 2.4 טון (מעל ל-3 טון משקל כולל מירבי) ועל כן דורשים בעיטה נחושה על מנת לייצר האטה משמעותית.
    בשטח

כניסה לשביל החוצה את המכתש הגדול. הורדת לחץ אוויר מתונה בצמיגים מ-32 לאיזור ה-22 PSI על מנת לשפר אחיזה וגמישות מבלי לסכן את דפנות הצמיגים במפגש אקראי עם אבנים משוננות, אני מנסה לשכוח לרגע שקבוצה של 12 רכבי שטח מתנהלת מאחורי ונותן קצת בגז. אנחנו לא במירוץ ראלי-רייד אבל גיהוץ שבילים בקצב מענג הוא התחום שפאג'רו תמיד הצטיין בו וקיט המתלים המשודרג מחדד ומעצים את היכולות ללא צל של ספק. הוא יציב ולא מתנדנד, הקפיצים הקשיחים יותר מטפלים בקלילות במהמורות ובבורות והבולמים האיכותיים מגהצים ומרסנים ביעילות ראויה לציון ואין לי אלא להודות שזה פשוט כיף!

גם כשהשביל כבר פחות סימפטי ומתחיל לטפס במדרגות ובטרשים המחודדים של תחילת מעלה אברהם והמהירות באופן טבעי יורדת, המתלים אמנם משדרים קשיחות אבל עדיין מטפלים היטב בפני השטח המאתגרים ולרגע אחד לא חשתי חוסר נוחות או טלטלה מיותרת. הגבהה של 50 מ''מ היא מינורית אבל הסנטימטרים הספורים הללו עושים הבדל גדול ומונעים את רוב הגירודים בגחון שהם מנת חלקו הקבועה של פאג'רו סטנדרטי שהוא בפירוש נמוך מדי.

סיבוב חד ימינה בעליה עם הרבה בולדרים וטרשים ואז מגיעים למדרגה הגדולה. מעלה אברהם אינו מהקשים במעלות הנגב אבל כבודה של המדרגה הנבזית במקומו מונח. אם ביום טוב שלה אפילו פורסטר יכול לטפס אותה באגרסיביות, הרי שביום רע שלה היא יכולה לספק כמה שניות של אדרנלין גם לג'יפאים וותיקים בכלים גיבורים. הבולדרים הרופפים שמונחים בגישה אליה תמיד מחרבשים את האחיזה. לפי כל הכללים אני עוצר כדי לבדוק מה העניינים שם ולתכנן קו התקדמות ואולי גם להזיז כמה אבנים כי בכל זאת האוטו לא שלי ולא בא לי לגרום לו נזק ולו הקטן ביותר. צריך גם לזכור שמהלך מתלים אפקטיבי אינו משהו שהפאג'רו יכול להשוויץ בו. גם עם מערכת המתלים המשודרגת, הוא ממהר להניף גלגלים באוויר וזקוק לעזרי אחיזה כמו בקרת משיכה או נעילה אחורית הרבה לפני ש-SUV במבנה הקלאסי של שילדה נפרדת וסרן אחורי חי עם מהלך טוב כמו המתחרה הישיר למשל, בכלל היה מעלה על דעתו שלפניו בעיית עבירות כלשהי.

הפעלת נעילת הדיפרנציאל האחורית מדליקה עוד נורות בלוח המחוונים ואני שם לב שמלבד נורת ה-ESP-OFF המוכרת והחיווי שמאשר שהדיפ' האחורי נעול, נדלקת עוד נורה זהה של מכונית מחליקה רק ללא המילה ''OFF'' משמע בקרת המשיכה (ETC/ ''טרקשן-קונטרול'') כבתה.

נו שויין. Low, נעילה אחורית, הילוך משולב. אורי מסמן לי להתחיל לעלות. גז עדין בנסיון ראשון לטיפוס והקרון הגדול מסרב לזוז מהמקום. ארבעת הגלגלים מתחפרים על הדרדרת החלקלקה. אין ספק שהפחתת לחץ אויר משמעותית יותר הייתה מונעת את הפדיחה הקלילה הזו. אני משפר חצי מטר לאחור ומנסה שוב והפעם המומנטום מסייע ל-BFים למצוא את האחיזה והם דוחפים בהחלטיות את הפאג'רו שמתקדם אט-אט ומטפס על המדרגה. קל להרגיש שהסרן האחורי דוחף ברציפות. החרטום עולה מעלה-מעלה, לשנייה כל מה שאני רואה זה רק את ענני הצירוס הגבוהים על רקע תכול-עמוק של שמי סוף נובמבר... אבל אני גם מרגיש שצמיג שמאל קדמי מונח על המדרגה, אוחז היטב בציפורני הגומי שלו ומושך בנחישות. אז רגע אחד - יש בקרת משיכה או אין? כי לכאורה היא אמורה לא לפעול והגלגל הימני שמתנפנף באוויר אמור לקבל את הכוח ולהסתחרר. בפועל זה לא קורה ומסתבר שהמערכת עובדת גם עם דיפ' אחורי נעול.

בירור לאחר מעשה עם איש טכני בכיר מקורב לנידון, העלה בתחילה שלא דובים ולא אלקטרוניקה - המערכת ממשיכה לפעול גם עם נעילה משולבת. בדיקה מעמיקה יותר העלתה לבסוף שהפעלת נעילה אחורית אכן מכבה - לכאורה - את מערכת בקרת המשיכה! אם זה באמת כך, מה הועילו חכמי מיצובישי אם במצב שבו הדיפרנציאל האחורי נעול, הדיפרנציאל הקדמי יוצא מהמשחק? זה לא הגיוני ולא מסתדר לי.

ללא ספק מדובר בקושיה טכנית שקשה להסביר. אז המשכתי לחקור ולדרוש. מהנדס רכב בכיר אחר העלה את הסברה שהמערכת לא נרדמת לחלוטין - אנחנו מרגישים אותה פועלת. ההיגיון הטכני קובע שנעילת דיפרנציאל אחורית לא רק שלא מתנגשת עם מערכת בקרת משיכה אלא אפילו מקלה עליה את החיים - אבל עובדה שבמיצובישי החליטו שהמערכת תפעל דווקא בצורה הזו ולא כמו אצל יצרנים אחרים שם דיפרנציאל אחורי נעול לא מוריד במאומה ממעורבות בקרת המשיכה בגלגלים הקדמיים. כך או כך - זה מה יש ושיהיה ככה - עובדה שהפאג'רו זחל את המדרגה ללא קושי מיוחד ובלי לגרד את גחונו הממוגן - מה שאולי היה קורה בדגם הרגיל והלא מוגבה.

המשך המסע לקח אותנו לעוד מעלות עם מדרגות והצלבות שבהם החלטתי במודע לוותר על הנעילה האחורית ולסמוך רק על בקרת המשיכה ואחיזת הצמיגים - לא פעם ולא פעמיים 2 או 3 צמיגים מתוך ארבעה, כל העסק עבד ללא דופי ולרגע אחד לא חשתי באובדני אחיזה או קשיי התקדמות - מצד שני צריך לזכור שמעלות ארוכים דוגמת מעלה יאיר למשל, מעבידים קשה את בקרות המשיכה וגורמים לבלמים להתחמם - ואז המערכת עלולה באמת להפסיק לפעול, זמנית כמובן - על מנת לקרר את הבלמים. הנעילה האחורית מורידה עומס משמעותי מבקרת המשיכה ולכן אני ממליץ להשתמש בה בכל התמודדות עם מכשול שנדמה לכם שיאתגר את האוטו. קיבלתם את זה עם הפאג'רו וזה לא רק שלא מזיק אלא רק מועיל - אז תשתמשו בזה.

ביקורת על תפקוד הפאג'רו בשטח טכני מגיעה ליחסי ההעברה המהירים מדי. אז נכון שעם תיבה אוטומטית מסורתית בעלת ממיר-מומנט קל יחסית לזחול במצבי עבירות קשה (במחיר של החלקה בממיר המומנט והתחממות שלו) אבל עם הילוך ראשון ביחס 3.52:1, תחום נמוך ביחס חלבי מאוד של 1.9:1 ויחס סופי בדיפרנציאלים 3.69:1 אנו מקבלים יחס זחילה 24.67:1 מהיר למדי. זה מסביר גם את בלימת המנוע המאוד חלשה במורדות לא תלולים מדי. וזה עוד עם מנוע דיזל בנפח גדול יחסית.

סיכומים

• האם ערכת השיפורים, 'מקורית מהיבואן', אכן עומדת בציפיות?
    • האם היא שווה את ההשקעה הנוספת?
    • האם שווה בכלל לבחור בפאג'רו דווקא בערוב ימיו?

תרשו לי לענות תחילה על השאלה האחרונה - מיצובישי פאג'רו הוא רכב הכביש-שטח הוותיק ביותר בשוק. הוא אינו בחזית הטכנולוגיה, יש לו לא מעט חסרונות בסעיפי הנדסת אנוש ועידון כללי וגם כרכב שטח הייתי משנה בו לא מעט דברים. אבל, וזה אבל גדול - יש לו גם יתרונות משכנעים והוא גם כמעט אחרון לבני מינו. אחרי שהוא יפרוש מיצובישי ככל הנראה לא מתכננת להעמיד לו מחליף ראוי, מה שישאיר את עדת מעריציו הלא קטנה ללא אפשרויות בחירה למעט ללכת אצל הלנדקרוזר (המוצלח לכשעצמו) או דגמי הפרימיום מאירופה וארה''ב שאולי מודרניים יותר ועדיפים על הכביש אבל הרבה יותר יקרים ממנו ומציעים פחות אפשרויות להתאמה לעבודת שטח אמתית.

ועכשיו נחזור לשאלה הראשונה, וערכת השדרוג PRO. אני באופן אישי, משתייך לאותם ג'יפאים שמעדיפים לבצע שדרוגים בעצמם. לברור היטב בעצמי את החלקים שארכיב בג'יפ שלי לפי דרישות ספציפיות בהתאם לאופי השימוש וסגנון הטיולים הפרטי שלי. אבל זה רק אני. ובגלל זה אני גם נוסע בסופה ספרטנית ולא ב-SUV מפנק ונורמלי ''כמו כולם''.

רבים מרוכשי רכב 4X4 חדש קצת הולכים לאיבוד בין מגוון קיטי הקפיצים והבולמים, בין המבחר העצום של דגמי הצמיגים, ובין ההיצע המגוון של יצרני המיגונים. חבילת ה-PRO בהחלט עושה להם סדר בבלגן. חוסכת להם זמן יקר, התלבטות ואחר כך את הריצות מהמתקינים המורשים למכונים לכיוון פרונט ואורות ואח''כ לבילוי מענג במשרד הרישוי עם כל הכיף והסיפוק שבעמידה בתור שלא נגמר מול פקידה קצרת רוח וחמוצת פנים. מרכיבי חבילת השדרוג מגיעים מיצרנים מוכרים ומכובדים בתחומם ולאחר מבחן אני סבור שזה עובד ועובד טוב - בעיקר בשטח. יש לזה כמובן גם צדדים נוספים שמחייבים התייחסות - בעיקר בכביש.

אז שווה עוד 20 אלפי שקלים או לא? אם החלטתם שפאג'רו דקאר הוא רכב הכביש-שטח החדש שאתם רוצים אבל מתלבטים בין חבילת ה-PRO לבין שדרוג עצמאי (בביקור אחד בסדנא או ''מתגלגל'' - בכל פעם משהו אחר) תצטרכו לכתת רגליים בין כמה וכמה מתקינים מורשים ולקבל הצעות מחיר מפורטות וחתומות (על מנת למנוע הפתעות בהמשך) כדי שתוכלו להשוות ולקבל החלטה מושכלת. אני מהמר שתמצאו את ההצעה של מיצובישי כנוחה והמשתלמת ביותר.

מיצובישי פאג'רו דקאר PRO 2018 - מפרט טכני

מנוע: טורבו דיזל DI-D, מסילה משותפת, 4 צילינדרים
    נפח: 3,200 סמ''ק
    הספק: 190 כ''ס/3,500 סל''ד
    מומנט: 45 קג''מ/2,000 סל''ד
    תיבת הילוכים: אוטומטית-טיפטרוניק 5 מהירויות INVECS-II
    תיבת העברה: Super-Select II
    הנעה: אחורית + כפולה High+low
    מתלה קדמי: נפרד, עצמות עצה כפולות, קפיצי סליל פדרס, בולמי בילשטיין B6, מוט מייצב
    מתלה אחורי: נפרד, עצמות עצה כפולות, קפיצי סליל פדרס, בולמי בילשטיין B6, מוט מייצב
    צמיגים: BFGoodrich AT KO2 265/65R17
    בלמים קדמי/אחורי: דיסק מאוורר/דיסק מאוורר
    אורך: 4,900 מ''מ
    רוחב: 1,875 מ''מ
    גובה: 1,910 מ''מ (1940 מ''מ כולל מסילות גג)
    בסיס גלגלים: 2,780 מ''מ
    נפח מיכל דלק: 88 ליטר
    בטיחות: 6 כריות אוויר, ABS, בקרת יציבות ESP, בקרת אחיזה TCL, מערכת עזר לבלימה BOS, ניטור לחץ אוויר בצמיגים TPMS, מערכת מובילאיי (התקנה מקומית)
    מרווח גחון (דגם רגיל): 210 מ''מ
    זוית גישה (דגם רגיל): 34.5 מעלות
    זוית נטישה (דגם רגיל): 24.5 מעלות
    עומק צליחה: 700 מ''מ
    תאוצה 100-0 קמ''ש (יצרן): 11.1 שניות
    מהירות מירבית (יצרן): 180 קמ''ש
    צריכת דלק משולבת (יצרן): 10.75 ק''מ/ליטר
    צריכת דלק משולבת (מבחן): 7.7 ק''מ/ליטר
    מחיר: 355,000 ש''ח (335,000 פאג'רו דקאר + 20,000 חבילת PRO)
    Comments 14 Comments
    1. zivo's Avatar
      zivo -
      מי שקונה SUV (ולא ררכב שטח יעודי), עושה את זה קודם כל בגלל שהוא מתכוון לנסוע יותר בכביש מאשר בשטח.
      נשגב מבינתי למה לוקחים רכב של 335K ש"ח ומקשיחים לו את המיתלים, רק בגלל שרוצים להגביה את הרכב.
      אני מבין את הפשרה (איכות נסיעה ואחיזה בכביש) בבחירת צמיגים, אבל למה להקשיח את המיתלים?
      במחיר הזה, מה הבעיה לשים משהו מתכוונן (כמו בולם מתכוונן ו\או כרית אוויר)?
      למה לשלם 355 אלף שקל על רכב חדש ולקבל פשרה מהיום הראשון?

לגבי שאר הכתבה (דרור תרשה לי) -
      מצד אחד הכתבה נ ו ר א ארוכה, אבל מצד שני לא באמת מתמודדת אם השאלה למה פאג'רו ומה האלטרנטיבות (Pathfinder?)
      אם כל הכתבה בגלל קיט ההגבהה, אז גם פה, דרור עושה איתם חסד ולא מתמודד באמת עם האלטרנטיבות.
    1. asafk's Avatar
      asafk -
      לשאלה השניה אני אענה ברשותכם.
      מה האלטרנטיבות? תלוי את מי שואלים.
      אנחנו לאורך השנים מקפידים לבחון רכב בפני עצמו חוץ מבמקרים הנדירים של מבחן השוואתי.
      שלא כמו שאר עיתונות הרכב אנחנו שואלים בדרך כלל במבחן שטח האם הרכב הנבחן יהיה מוצלח לטעמנו בתור רכב טיולים ולא בהכרח האם הוא הקניה הטובה יותר מול המתחרים.
      כי בעיני פלוני המתחרה של פג׳רו חדש הוא גראנד צ׳רוקי ובעיני אחר לנדקרוזר.
      האם המתחרים שלו הם כל מה שנופל בקטגורייה שרירותית של suv טורבודיזל 4 צילינדרים 7 מקומות? אם היינו מגזין אנגלי אז כנראה זו היתה הקטגוריה מה ששם אותו כמתחרה ישיר של דיסקברי 4 ובחצי מחיר. אולי הוא בכלל בקטגוריית המכונית הגדולה ב340 אלף שקל מה ששם אותו כמתחרה של מרצדס s משהו היברידית.
      בקיצור... יש המון דברים טובים לעשות עם 335 אלף ש״ח. כל אחד והטעם שלו...
      אבל האוטו הזה על יתרונותיו וחסרונותיו זה מה שדרור מציג כאן וכמו שכתבתי זה גם הקו שלנו בגדול לאורך השנים. את ההשוואות אנחנו תמיד מציעים שהקונה הפוטנציאלי יעשה בעצמו בין הרכבים שהמבחנים שלנו מכניסים עבורו למבחר רכבי השטח המתאימים לו.

אסף.
    1. eyalski's Avatar
      eyalski -
      למרות כל הסופרלטיבים ולמרות שאני נהנה מאוד מהרכב הזה, הוא לא שומר על ערך כמו המתחרה הישיר מבית טויוטה. בהיותי בעלים של שניהם (משומשים בני עשר) שניהם מצוינים, אמינים ומהנים. זוהי למעשה הטענה/הבעיה הכמעט יחידה שיש לרכב הזה. מכיוון שמדובר על עשרות אלפי שקלים זה שיקול משמעותי. מצד שני, יש כנראה פונקציה של קאמבק במחירון ויכול להיות שבעתיד כוכבו יזרח.
    1. דרור ברלי's Avatar
      דרור ברלי -
      מחירי מכוניות חדשות בישראל הם הזויים בגלל מיסוי מטורף שאין לו אח ורע בעולם המתורבת אבל נעזוב פוליטיקה.

זה הופך שיקולים כמו ''שמירת ערך'' לכבדי משקל, יותר מאשר איכות האוטו עצמו. בישראל אנשים קונים רכב ועוד לא קיבלו אותו וכבר מתכננים את מכירתו... באמת לא בא לי להיכנס כאן למי או מה טוב יותר כי זה לא מבחן השוואתי אבל בוא ונאמר שהשיקול הזה הופך בעצם כל מותג שנמכר בישראל ללא ראוי ולא רלוונטי זולת טויוטה - וזה תסכימו איתי, קצת הזוי....

את דעתי על טויוטה לנדקרוזר לא אכתוב כאן ועכשיו כי זה מבחן של פאג'רו. רמזים על איך הוא נוסע תוכל לקרוא במבחן הזה בין השורות... ארחיב על זה כשאעשה מבחן ללנדקרוזר החדש שיגיע בקרוב. שאני בוחן רכב חדש אכפת לי רק איך הוא נוסע ומה הוא יודע לעשות.
      שומר ערך או לא ושאר ענייני השקעות?.... זה כבר עניין ללוי יצחק ולבנקאים ולברוקרים ולנדלניסטים ושאר אנשים שכסף הוא מקצועם.

גם אני שמעתי על התחלה של קאמבק במחירי פאג'רו משומשים. כנראה אנשים קיבלו שכל והשוק מתקן את עצמו. אבל שוב - התעסקות במחירונים ובמחירי שוק זה עניין לשמאי רכב ולסוחרי מכוניות. אין לי מושג בזה. בחיי.
    1. KOOKE's Avatar
      KOOKE -
      שמירת ערך של טויוטה כבר לא מה שהייתה פעם. היא גם כבר לא היחידה. גם שוק הרנגלרים דיי מטורף במיוחד המשופרים.

גם בשוק רכבי השטח הקשישים יותר יש כאלו עם רמת סחירות ושמירת ערך גבוהה. דיפנדר, צ׳רוקי, ועוד.
    1. assafy's Avatar
      assafy -
      Quote Originally Posted by zivo View Post
      מי שקונה SUV (ולא ררכב שטח יעודי), עושה את זה קודם כל בגלל שהוא מתכוון לנסוע יותר בכביש מאשר בשטח.
      נשגב מבינתי למה לוקחים רכב של 335K ש"ח ומקשיחים לו את המיתלים, רק בגלל שרוצים להגביה את הרכב.
      אני מבין את הפשרה (איכות נסיעה ואחיזה בכביש) בבחירת צמיגים, אבל למה להקשיח את המיתלים?

לגבי שאר הכתבה (דרור תרשה לי) -
      מצד אחד הכתבה נ ו ר א ארוכה, אבל מצד שני לא באמת מתמודדת אם השאלה למה פאג'רו ומה האלטרנטיבות (Pathfinder?)
      אם כל הכתבה בגלל קיט ההגבהה, אז גם פה, דרור עושה איתם חסד ולא מתמודד באמת עם האלטרנטיבות.
      לגבי הנקודה זל הקשחת המיתלים בתור מי שעשה את זה על רכב אחר ( פאת'פיינדר ) זה רק עשה טוב ובעיקר להתנהגות הכביש. מצד שני זה נעשה כבר על רכב בן 8 ולא קפיצים ובולמים חדשים.
      לגבי השוואה לפאת'פיינדר כרכב חדש כבר אי אפשר לעשות מאחר והוא לא נמכר מאז 2014.
      אפשר לעשות כרכב משומש וממה שאני רואה בשטח היכולות דומות למדי לכן מה שיבדיל זה בעיקר כישורי הנהג.
      אבל בכל מקרה הכתבה לא נעשתה ככתבה של השוואות רכבים.
      אני באופן אישי נהנתי מהאורך ומהפירוט שבדרך כלל לא אופייניים לכתבות מהסוג הזה.
    1. yoni_0000's Avatar
      yoni_0000 -
      Quote Originally Posted by zivo View Post
      אם כבר, מערכת המתלים המקורית היא פשרה בשם החסכנות. ההקשחה הזו היא מבורכת. אנחנו נוסעים במסלולי שטח שמערבבים לנו תבטן אז מה זה עוד באמפ בדרום תל אביב..?

לא יודע מתי פעם אחרונה בדקת, אבל בולמים מתכווננים ועל אחת כמה וכמה קפיצי אוויר אלו מערכות מורכבות ויקרות מאוד..
    1. zivo's Avatar
      zivo -
      Quote Originally Posted by yoni_0000 View Post
      אם כבר, מערכת המתלים המקורית היא פשרה בשם החסכנות. ההקשחה הזו היא מבורכת. אנחנו נוסעים במסלולי שטח שמערבבים לנו תבטן אז מה זה עוד באמפ בדרום תל אביב..?

לא יודע מתי פעם אחרונה בדקת, אבל בולמים מתכווננים ועל אחת כמה וכמה קפיצי אוויר אלו מערכות מורכבות ויקרות מאוד..
      אם אתה שואל...כן בדקתי.
      תחפש פה באתר, התייחסתי לזה כמה פעמים, ואני חוזר ומציע לכולם, אני כבר עם רכב שלישי כריות של Airlift
      https://www.airliftcompany.com/works...ir-spring-kit/
      שהגבהתי את הטרופר בחרתי בכוונה בקפיצים הרכים יותר, ואז אני מוסיף כריות אוויר. שהרכב ריק, ואני בכביש, אני נוסע עם כריות 7-5PSI, שאני מעמיס, לטיול אני עולה עד 15-20PSI, וזה עושה את כל ההבדל.
      לגבי בולמים, אם אתה רוצה גם בולם מתכוונן, בוויטארה שהיתה לי השתמשתי ב MX6 עלה לי $85 לבולם! , פחות מכל הבולמים "המקצועיים" שיש בכל הערכות הגבהה הסטנדריות.
    1. דרור ברלי's Avatar
      דרור ברלי -
      מה זה בולם ''מקצועי''?... יש לו תעודת הסמכה?... שלב?... תואר?... נסיון?....

גם בבולמי זעזועים יש מותגים.
      חלקם אמיתיים כלומר מייצרים בולמי זעזועים.
      כל היתר כלומר הרוב המוחלט - הם מותגי מדבקה. רוכשים בולמים מיצרן גדול ומדביקים עליהם תווית. יש מותגי מדבקה איכותיים יותר (והמחרי בהתאם) ופחות (כמובן זולים יותר).

לא מכיר פרוקומפ MX6.
      כן יודע שבילשטיין הוא יצרן של בולמים על אמת ולא איזה מחסן שיש בו פינת צביעה שבה מרססים בולמים בצבע זרחני ומדביקים מדבקות.
      כן יודע שכלמוביל לא חיפשו דווקא את הקיט הכי זול עבור הפאג'רו PRO.
    1. דרור ברלי's Avatar
      דרור ברלי -
      Quote Originally Posted by KOOKE View Post
      שמירת ערך של טויוטה כבר לא מה שהייתה פעם. היא גם כבר לא היחידה. גם שוק הרנגלרים דיי מטורף במיוחד המשופרים.

גם בשוק רכבי השטח הקשישים יותר יש כאלו עם רמת סחירות ושמירת ערך גבוהה. דיפנדר, צ׳רוקי, ועוד.
      יש עוד עתיקים עם מחירים גבוהים - סופות, סמוראים ארוכים ועוד ועוד.
      אבל אלה כלים ישנים ונדירים. כבר אין מחירון. כל אחד מתמחר את המציאה שלו כטוב בעיניו ולוקח המון זמן למכור כי זו באמת נישה למכורים.

אבל מדברים כאן על כלי רכב חדשים.
      בנאדם מתלבט מה לקנות כאשר שמירת ערך וסחירות הם השיקול העיקרי ברכישה.
      לא איך נוסע. לא נוחות, לא עבירות ובטח לא בטיחות. רק מה יקרה כשנצטרך למכור?...
      אז לא משנה כמה רכב מסויים יהיה טוב ומתאים. אם בסוף קשה למכור אז מוותרים וקונים טויוטה.

מה נשאר לי לומר? אין שום צורך לקרוא מבחני דרכים ובנסיעות הדגמה. הכל מיותר. הכל שטויות. אפשר לסגור את כל תעשיית הרכב חוץ מטויוטה. לכו קנו טויוטה.
    1. zivo's Avatar
      zivo -
      Quote Originally Posted by דרור ברלי View Post
      מה זה בולם ''מקצועי''?... יש לו תעודת הסמכה?... שלב?... תואר?... נסיון?....

PRO.
      דרור, אתה שואל אותי????
      הסיבה שכתבתי "מקצועי" (עם גרשיים!) זה כי בעבר (בטרופר הקודם בוויטארה) שפניתי לסדנאות ושאלתי איזה בולם הם שמים, זו התשובה שקיבלתי :-(
      בשעתו שבדקתי קיטים לוויטארה גילתי שסדנה מובילה מתקינה בולם של בילשטיין שלפי המספר שלו, הוא מיועד לטנדר נאברו.
      אני לא צריך לספר להסביר לך את ההבדל במשקלים (דרך אגב, תחפש פה טוב באתר, תראה שכתבתי את זה כבר אז).
    1. grand's Avatar
      grand -
      לגבי ה mx6, בולם מונוטיוב מעולה, היו לי בעבר כאלה בשני רכבים שונים שנים ללא שום בעיה, עדיפים בעיניי גם על הבילשטיין 5100 הנוכחיים.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
    1. KOOKE's Avatar
      KOOKE -
      דרור אתה צודק חלקית.

ברכבים החדשים רנגלר יותר סחיר מטויוטה.

גם רכבי נישה ספורטיביים כמו גולף GTI.
    1. zivo's Avatar
      zivo -
      https://www.youtube.com/watch?v=vn10rNuMDi4&t=305s

זה ישן (2011), אבל העצבים שהוא חטף על הרכב הזה..... :-)
    Untitled Document