Close
  • כרית חילוץ Pillowtrack

    כרית החילוץ היא מוצר ישראלי פרי פיתוח מקורי. חשיפה עולמית למה שהתחיל כ"נייר מתנפח" לחילוץ בחולות ועכשיו מתחיל שיווקו בחו"ל. (Photographs: )

    אין הרבה דברים מהנים יותר מלבחון ולכתוב על מוצר שטח כחול-לבן. משהו שהומצא כאן, תחת השמש שלנו, ומיוצא לעולם.  ומי שמאשים אותי בחוסר אובייקטיביות - צודק! קיבלתי את מנת הכיף שלי הפעם ממוצר ישראלי חדש, פשוט להפעלה ולשימוש, שהומצא בראשם הקודח של אנשי שטח אמיתיים. למרות שמו הלועזי, PillowTrack מדיף ניחוח ארץ ישראל במיטבה, "הראש היהודי ממציא לנו פטנטים". לפניכם, בחשיפה עולמית, התרומה החדשה ביותר של ישראל לשוק אביזרי החילוץ.

    שני מהנדסים תקועים בשטח

    הכול התחיל מניסאן טראנו אחד תקוע, נהגו המדוכא ושני מהנדסי מכונות. הטראנו נשתל על גחונו בראש גבעה קטנה ומתסכלת, מבלי יכולת לזוז קדימה  או אחורה.  ניסיון משיכה בכננת גילה שחביות הבטון ששימשו עוגן מתקרבות לטראנו הרבה יותר מהר ממה שהוא מתקרב אליהן... בעליו הגאה של היפאני נכנס לדיכאון עמוק. דני ואייל, שני המהנדסים שבחבורה, החלו להפעיל את גלגלי המוח (גלגלי הטראנו התקוע הסתובבו באוויר).

    אחרי מספר שעות של ניסיונות חילוץ שכללו ניתוח מעמיק של הבעיה (מהנדסים כבר אמרנו?) הבינו שאם היה להם "משהו" שירים את הגלגל הסורר גבוה יותר, הם כבר מזמן היו בנסיעה...  "אם היה בידינו נייר מתנפח, כזה שנכנס תחת הגלגל ומתנפח יחד איתו...".

    הבסיס הראשוני ל-PillowTrack ניבנה מאלומיניום וגרם ליוצריו צרות רבות. בסופו של דבר, הבינו שבשביל לייצר מוצר יעיל צריך "לצאת מהקופסה" ולחשוב אחרת. הם חזרו חזרה לקונספט הנייר המתנפח, וחיפשו את הדרך ליישמו בפועל. תהליך המצאת ה- PillowTrackארך זמן רב וכלל הרבה דגמים, עשרות ניסויים והמון פיצוצים שהביאו את הסובבים לחשוב ששכניהם פתחו מעבדת נפץ.

    כמאמר הגשש החיוור: "נפח, נפח..."

    כאשר מגיעים למכשול (חריץ עמוק, מדרגה, מעלה דרדרתי) שגורם לנו להתחיל בסחיבת אבנים ו"עבודות מע"צ",  שולפים את ה-PillowTrack, כרית חילוץ, ומנפחים אותה בעזרת כל אמצעי הבא ליד או לפה. ניתן למלא אותה באוויר הריאות למרות שמדובר בניפוח איטי, מיגע ולא מתאים לאסטמטיים שרוצים להאריך ימים. ניתן לנפח את הכרית עם משאבת יד פשוטה לסירות גומי של הילדים,  ומומלץ כמובן להשתמש במדחס, קומפרסור מכל סוג שהוא, שיעשה את העבודה בשיא היעילות המהירות.

    אחרי שהכרית נופחה למידה הראויה ממקמים אותה על גבי המעלה, סמוך למדרגה או בתוך החריץ הקשה למעבר ומכוונים את הגלגלים לעבר הכרית. דורסים אותה בעדינות בהילוך הנמוך ביותר ברכב. כאן לא צריך להשתולל או למהר, נסיעה איטית ומבוקרת נדרשת כאשר עולים על ה- PillowTrack.

    הכרית כוונה בתחילתה כאביזר חילוץ לג'יפים, SUV למיניהם וטנדרים (לנד רובר לא נכלל ברשימה כיוון שהכרית לא אוהבת שמן שמטפטף עליה. כן עוד בדיחה לעוסה על האנגלים). לאחר ניתוח של המוצר הבינו יוצריו שיכול להיות שהם יובילו מהפכה בעולם הכבישביל, הCUV דווקא. נהג סובארו פורסטר למשל עלול להמנע מלטייל בכל מיני שבילים בהם מרווח הגחון הנמוך  מסכן את מכלולי הרכב.  ה- PillowTrack מאפשר להתמודד מראש עם כל מני חריצים בשביל, מדרגות בינוניות ובעצם להפוך טיול אתגרי - לאפשרי.

    יורדים לשטח

    את הניסוי החלטנו לבצע בכמה משבילי המשחקים האהובים בהר חורשן. אל המבחן הצטרפו שני היזמים שהתנדבו להיות הדיילות החינניות שידגימו את דרך הפעולה של המוצר. דני הרמן, מהנדס רכב בעל משרד לפיתוח רכב ומכלולים "הרמן הנדסת רכב" הוא גם שותף פעיל בפיתוח הרכב החשמלי במיזם של שי אגסי, ואייל, מהנדס מכונות שמתעסק בתחומים אחרים לגמרי.

    המבחן החל בטיפוס מדרגה קשה. לאחר ניסוי ראשון של עלייה בראשון LOW התחושה הייתה מוזרה, איפה המדרגה? הכרית מרככת את דרכינו למעלה ופשוט ממתנת את המדרגה. את סופת המרוץ הנעולה שלנו המדרגה באמת לא אמורה להרשים, אך גם קאיה ספורטאז' המייצגת את קהל היעד הסביר יותר, עלתה בקלילות מרשימה.

    במדרגה הבאה  נכונה לנו הפתעה. הגלגלים הקדמיים של הסופה עברו אולם מעבר הסרן האחורי (דנה 60 כביר ומסתבר שחד כתער) גרם לפיצוץ צורם של הכרית. מתברר ששילוב של כרית "אב טיפוס" שעברה התעללות חסרת רחמים יחד עם העובדה שעדיין לא הסתיימו שלבי הפיתוח גבו את המחיר. בסבב בדיקות שני שביצענו, בשלב סופי של הפיתוח, כבר לא נתקלנו בבעיות מיוחדות והכרית תפקדה כראוי בבחינות שהצבנו לה.

    המכשול הבא היה חריץ עמוק שנוצר על השביל, אופייני מאד לאזור.  בערוצים כאלו נתקלים לרוב לאחר גשמים טובים או סתם חפירה של צינור באמצע המסלול המסומן. מה עושים? מנפחים את ה- PillowTrack ומניחים אותה באופן שיעלים את החריץ תחת גלגלי הרכב. ניתן להשתמש גם בשתי הכריות אחת מעל השנייה ולהעביר את הרכב על שלושה גלגלים, שיטה יעילה גם ברכב נטול נעילות.

    עקב התערבות בין שני היזמים זכינו בהדגמה חיה של הרמת הגלגל האחורי בעזרת הכרית ומשאבת יד בלבד. לאחר שעלינו על הכרית החל דני לנפח ולנפח. לאחר כמה דקות ולא יותר מדי זיעה עמדה הסופה האדומה כשמקסיס אחד מודד גובה שונה מעל פני הים. ההדגמה הזאת מוכיחה שתקיעה בחול מאפשרת הכנסת הכרית (אחרי שהרכב נשען על ביצי הסרנים או הגחון) והצפת הרכב מעל גובה החול, ואפילו די בקלות. במסעות סולו במדבריות חול, היכן שעלולים להתיישב בלא נקודת עיגון לכננת בטווח קילומטרים, הכרית יכולה להיות באמת יעילה. דרור כהן תיכנן לקחת ערכה איתו למרוץ הדקאר שבוטל ברגע האחרון בתחילת השנה.

    לדאבוני האישי, הופתעתי לגלות שבסוף חודש יולי אין בהר חורשן בוץ. אז לא יכולנו לבחון את המוצר בתנאים שאני הכי אוהב אולם יש להניח לפי הביצועים שראינו שבמקרים מסוימים הכרית תשפר את האחיזה ותאפשר הצפה של הגלגל מעל הבוץ. תסמכו עליו, אני מתכוון לנסות את זה גם בחורף.

    שרידות ועמידות

    אין לנו דרך להעריך את האמינות של מוצר חדש לגמרי. מצד אחד לא מדובר במוצר שנועד לעמוד בהתעללות יומית במשך עשרות שנים אולם זה בהחלט נראה כמו מוצר שיספוג לא מעט, ובשימוש סביר של כמה חילוצים בשנה ניתן לצפות שישרוד. בכל מקרה ניתנת אחריות מלאה על התפרים ועל החיבורים. פנימיות מותאמות לכרית ניתן לקנות והחלפתן אורכת דקות בודדות מבלי להסתבך יתר על המידה. התהליך דומה להשחלת שמיכת פוך לציפית אולם יש לוודא שהפנימית מוכנסת במלואה ונטולת קיפולים (כל ילד יכול כפי שמופיע בתמונה, הפעם גייסנו את איתמר, היורש העתידי של הסופה האדומה).

    היזמים מספרים לנו  שהעבירו את המוצרים מסכת התעללות ארוכה שכללה כל פנטזיה ממרתפי העינויים של השטאזי. היא נוסתה בשטחים שונים, נמעכה, נדחסה, נופחה ונדרסה מאות פעמים כדי לוודא שהיא עומדת בכמה שיותר תוואי קרקע ולא תאכזב גם במצבי קיצון.  וכנראה שהם עשו עבודה טובה - התבשרנו שחברת TJM לקחה על עצמה את שיווק הכריות באוסטרליה.

    שימושים נוספים

    על חילוץ, חריצים ומדרגות כבר דיברנו. הכרית מאפשרת הרמה של הגלגל מהרצפה (לאחר שעולים עליו או הכנסנו מתחת הגלגל את הכרית) וגם על זה דנו בשורות הקודמות. כסא נוח או כרית ישיבה זו גם אופציה לשימוש בזמן עצירה לקפה, ניתן גם לשרשר את הכריות אחת לשנייה כדי לעלות על מכשולים שדורשים מרחק נסיעה גדול יותר. למרות הפיתוי היזמים מציעים לא לקחת את הכרית לים כיוון שהמלח לא משפר את עמידותה.

    לפני השינה יוכל הזוג המטייל להתחלק בכרית משותפת. הכרית תשפר גם את מצבכם על רצפת המרפסת כשתחזרו מטיול בוץ לילי ותגלו שמישהי נעלה את הדלת והשאירה את המפתח בפנים.  בסוף היום גילינו גם שאין בג'יפ אביזר מתאים יותר כסוס-דיו לרכיבה אל עבר השקיעה!

    נתונים טכניים:

    • אורך: 110 ס"מ.

    • רוחב: 50 ס"מ.

    • משקל זוג כריות באריזה: 4.5 ק"ג. (אותו משקל אחרי מילוי האוויר למעט מקרים של עודף רוק בנשיפה כאשר מנפחים עם הפה. בדוק)

    • הכריות מגיעות בזוגות באריזה נוחה לאחסנה והובלה.

    • לחצי ניפוח מומלצים : 5-7 PSI בתלות בסוג הקרקע.

    קריאה נוספת:

    Untitled Document