πλϊα αξχεψ ςμ ιγι
דרור ברלי
מצטער לשחק את פרקליטו של השטן, אבל זה דבר שאני יכול להוכיח לך מיידית. תביא ג'יפים משופרים ונצא לנסיעה. לא, לא עד המגבלות. לא ננסה להפוך אף רכב. אבל כל הגדלת צמיגים, כל הגבהת מתלים, גוררת אחריה שינוי בזוויות ובגיאומטריה של מערכות היגוי ומקלקלת את התנהגות הרכב בכביש! ואם אתה רוצה שבעל רכב השטח שלדעתי לא רק המשופר ביותר בישראל אלא גם המשופר בפדנטיות ובמקצועיות הגדולה ביותר שראיתי אי פעם כאן בארץ - יגיד לך את זה במילים אלה ממש ויעשה לך סיבוב כדי שתרגיש בעצמך, אפשר לסדר גם את זה...
יצא לי לנהוג ולבחון מספר רב מאוד-מאוד של רכבי שטח משופרים ברמות שונות של עומק. מצטער, אבל ככל שהיו יותר גדולים, יותר גבוהים ויותר משופרים לעבודת שטח וככל שהיו עבירים יותר במסלעות, כך היו גבוליים יותר בכביש. בכוונה אני לא רוצה לכתוב "מסוכנים", למרות שחלקם היו ממש כאלה ואפילו גרועים יותר מזה. כלים שנסעו עקום, כלים שויברצו ודפקו, כלים שבלמו רע, שסירבו לפנות, כלים שאיימו להתהפך בכל פנייה אפילו במהירות עירונית למהדרין. הרבה זוועות ראיתי- קפיצים שנחתכו/רותכו, ריתוכים לא סימטריים, אילתורים מזעזעים והשחתה פרופר של מכוניות יקרות, שלקוחות תמימים שילמו עבורם הון תועפות. רוב ה"שיפורים" הללו בוצעו בסדנאות שזו פרנסתן ושחלקן גם בעלות מוניטין.
נהג מנוסה שעולה על רכב כזה מבין מיד עם מה יש לו עסק ונוהג בהתאם. אבל מה עם נהג צעיר מתלהב ו/או פחות מנוסה?
לא הכל בחיים זה רק קוטר גלגל, או רק הגבהה. זה המכלול של גלגלים וגובה ומרכז כובד וזוויות וחוזק בלמים וחוזק ציריות וחוזק מכלולי היגוי ועוד ועוד, ואיך שכל זה עובד כמכלול, ובסופו של דבר הרבה מאוד תלוי גם בנהג, בבגרות ובמשמעת העצמית שלו, כי לא חסרות כאן גם מאות ואלפי מכוניות סטנדרטיות עד העצם שהתנהגות הכביש שלהן בתצורתן המקורית מסוכנת בהגדרתה (מי אמר חיפושית?... מי אמר סובארו ליאונה?... מי אמר אמריקאיות ישנות?...). אז איפה עובר הגבול?... מה מסוכן ומה לא? בגלל זה אנחנו אומרים - הבו לנו מכון שזה תפקידו. בניהולו ובאחריותו של מהנדס רכב. שיקבע קריטריונים מסוימים ורכב משופר יצטרך לבוא לבדיקה (שתעלה כמה שצריך, כמובן) ולעמוד בקריטריונים הללו כדי לקבל רישוי כחוק, כדי שהג'יפים המשופרים יוכלו לנוע על הכביש באופן בטוח וחוקי ומבלי לסכן אף אחד, וכדי שלא יצוץ לנו כל יום מסגר חובב חדש שמחליט שמהיום הוא "משפר ג'יפים מקצועי", וישחרר לכבישים שלנו גרוטאות.
ωξψε ςμ χωψ